Steekbeesten, Senegal en SOA’s.

Wikipedia Steekbeest

U kunt goed ziek worden van seks. Menig gevalletje hoofdpijn is er door veroorzaakt, om nog maar te zwijgen van druipers en andere narigheid. Waarschijnlijk kunnen we een nieuwe ‘bug’ op de lijst zetten: het Zika-virus. Dit is een zgn. arbovirus wat zoveel wil zeggen als ‘overgebracht door geleedpotigen’. Mensen behoren niet tot deze groep. Of toch?

In ieder geval: voor een fijn stukje tropische romantiek hoeft u tegenwoordig niet eens zelf naar een ver, veel te warm land te reizen!

Hoe? Foy et al. leggen het uit:

U neemt een (mannelijke) partner en laat deze, vergezeld van een collega, onderzoek doen naar nare steekbeesten in Senegal. U blijft zelf lekker in Colorado, ver weg van allerlei inheemse ziekten die manlief trotseert, want manlief en collega worden gestoken dat het een lieve lust is!

Bij terugkomst is het natuurlijk tijd voor een eh,… ‘warm’ onthaal. De vonken vliegen er waarschijnlijk af. Maar dan is het een beetje gedaan met de pret.

Manlief begint last te krijgen van dikke enkels, hoofdpijn, uitslag en extreme vermoeidheid. Enkele dagen later treft u bloed in het kwakkie aan (hematospermie) en is de prostaatklier iet wat ontstoken. Dat is mogelijk even schrikken. Manlief’s collega krijgt ongeveer hetzelfde voor de kiezen, alleen zijn de urogenitale ongemakken niet aanwezig. (of niet ontdekt natuurlijk…)

En dan bent u aan de beurt. Lichtschuwheid, vette koppijn, pijn in uw spieren; u bent er belabberd aan toe. Bloedonderzoek laat zien dat er zowel bij u, manlief alsook diens collega flink wat antistoffen zijn aangemaakt tegen het Zikavirus. (Manlief en collega hebben daarnaast een arsenaaltje tegen gele koorts, zeer waarschijnlijk vanwege vaccinatie daartegen). In en om uw huis worden zo weinig verdachte muggen gevonden dat het onwaarschijnlijk is dat een prikbeest u heeft besmet. Ook de temperatuur in Colorado is niet ideaal en u heeft nog nooit voet op Afrikaanse bodem gezet.

Tel 1 en 1 op en u heeft naar alle waarschijnlijkheid een stukje Senegal tussen de beentjes gekregen van uw eigen lieve steekbeest. En dat is een novum! Althans, dat wás het toen Foy et al het deden.

Meer lezen? Klikkerdeklik.

Foy BD, Kobylinski KC, Foy JLC, Blitvich BJ, Travassos da Rosa A, Haddow AD, et al. (2011) Probable non–vector-borne transmission of Zika virus, Colorado, USA. Emerg Infect Dis.

Advertenties

5 Responses to Steekbeesten, Senegal en SOA’s.

 1. Jaaah! Steekbeesten! Ik ben gek op steekbeesten.

  Meer verhaaltjes over steekbeesten!

  (Manlief en collega hebben daarnaast een arsenaaltje tegen gele koorts, zeer waarschijnlijk vanwege vaccinatie daartegen).

  Patiënten 1 en 2 hebben een secundiare response op het virus.

  Serologic results suggest an anamnestic response to ZIKV infection, likely
  stemming from their vaccination with YFV.

  Het is het eerste (mogelijke!) geval dat gemeld wordt van (waarschijnlijk) sexueel overdraagbaar Zikavirus. Weer een Arbovirus dat de oversteek maakt. Das nooit leuk.

  Oh, we hebben beeld:

  Patients 1 and 2. Kobylinski (left), Foy (right), collecting mosquitoes in Senegal with medical entomologist Massamba Sylla.

  Credit: Image courtesy of Brian Foy

  De mensen die het paper geschreven hebben zijn ook de betrokken patiënten! De jeugd gaat met een soort stofzuiger, zonder beschermende kleding, in het donker, naar de natte plekken waar de meeste muggen zitten. Muziekie op de I-pod

  Dan zoek je het wel een beetje op m.i. [/publieksreactie]

 2. Haha, the ghostbusters seem to have been busted 🙂

  Wbt die secundaire respons; als ik de paper goed heb gelezen hadden pt. 1 en pt.2 – in tegenstelling tot p. 3, ook neutraliserende titers tegen gele koorts. Inderdaad wordt er niet vermeld dat de antistoffen tegen gele koorts door vaccinatie komen, maar deze speculatie leek me vrij redelijk.

  Hemagglutination inhibition antibody titers and virus neutralizing titers were highly elevated above background levels for ZIKV and yellow fever virus (YFV) compared with other viruses tested. […]Hemagglutination inhibition, complement fixation, and virus neutralizing titers against ZIKV alone developed only in the convalescent-phase sample of patient 3.

  Op de door mij beschreven wijze lijkt het idd voortgebouwd te zijn op het stuk dat je quote, maar dat is dus niet zo.

  Voor zover ik weet berust de secundaire (anamnestic) respons op het feit dat het virus dat gele koorts veroorzaakt alsook het zikavirus tot het genus flavivirae (familie: flaviviridae) behoren, misschien interessant voor den lezers?

 3. @ Bram

  We zijn het helemaal eens hoor. Het ZIKH virus heeft waarschijnlijk de actieve immuunrespons (van de yellowfevervaccinatie) getriggerd (en dan beweren de mensen nog dat een vaccin niet werkt!). Daarnaast zijn er bij alle drie (extra) specifieke componenten gevonden met betrekking tot activatie van het immuunsysteem t.a.v. het ZIKV – virus.

  Meer over Zika
  Bij Viral Bioinformatics:
  http://www.vbrc.org/gene_detail.asp?gene_id=50731
  Virus Pathogene:
  http://www.viprbrc.org/brc/home.do?decorator=flavi
  http://www.viprbrc.org/brc/vipr_genome_search.do?method=SubmitForm&blockId=1560&decorator=flavi
  EMBL-EBI
  http://www.ebi.ac.uk/interpro/IEntry?ac=IPR013754

  Er was eens een uitbraak op Yap.

  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0805715

  De ziekte is op zich niet zo ernstig naar het zich laat aanzien.

 4. Pingback: Netten, onzin en meer steekbeesten « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: