Alternatieve Techniek

Geheel ten onrechte wordt vaak gedacht dat de alternatieve sector zich uitsluitend bezighoudt met medische zaken. Integendeel! Het alternatieve denken is grenzenloos en is in staat om alle disciplines te verrijken en te verheffen, zoals het onderstaande, zeer inspirerende voorbeeld met betrekking tot alternatieve techniek laat zien.

Eerst even een korte samenvatting van wat we dienen te verstaan onder alternatieve techniek en wat het zo bijzonder maakt in vergelijking met reguliere techniek:

Onder alternatieve techniek vallen alle technische, natuurwetenschappelijke en technologische handelingen waarvoor geen algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs van effectiviteit en veiligheid geleverd is en die niet aan beta-faculteiten of officieel erkende technische opleidingen worden gedoceerd. Deze handelingen worden ook door niet-technici uitgeoefend.

Alternatieve technici wijzen er vaak op dat het model waarmee zij werken niet binnen de technische wetenschap past: er zijn voor hen geen 100 bruggen, gebouwen of andere technische constructies te vinden die op dezelfde manier functioneren en dus met dezelfde aanpak gebouwd dan wel gerepareerd kunnen worden. De gebruikelijke onderzoeksmethode van experimenteren, gebruik maken van modellen en methodes – “meten is weten” – past daarom niet goed in het materiaalbeeld van de alternatieve techniek, die gebaseerd is op geïnspireerde informatie van oude, voor-technische culturen, waarin alles zijn specifieke holistische eigenheid heeft die niet beperkt kan worden tot de rigide visie van wetenschappelijk opgeleide technici. Dit leidt vaak tot een patstelling in de discussie tussen alternatieve en reguliere techniek, waarbij de alternatieve sector de reguliere oproept de oogkleppen af te leggen en de moed op te brengen zich open te stellen voor de wijsheid van de ouden.

(Bron: Wikipseudia)

Dan presenteren we nu het inspirerende verhaal van Alec Waterston, ontwerper van de alternatieve Waterstonbrug! Klik hier om te lezen wat de mens kan bereiken als hij leert om open te staan in en voor alles wat er op zijn pad komt, in de weg naar waarachtige overgave en respect voor wat de wezenlijke bedoeling is van de techniek, zodat hij in waarlijke spirituele vrijheid zijn eigen keuzes kan maken! En dat is toch iets waar iedereen recht op heeft?

30 Responses to Alternatieve Techniek

 1. LK says:

  Ik was dat artikel aan het lezen, dacht in het begin: grappig, dat moet ik doorsturen aan mn familie die werkzaam is in die sector en altijd heel hard moet lachen als ik me zit op te winden over alternatieve geneeskunde.
  Maar hoe verder ik kwam, hoe meer ik dacht: wat een raar verhaal zeg, waarom heb ik hier nooit eerder van gehoord? Alsof er mensen zijn die over zo’n brug zouden willen rijden (nog even afgezien van het feit dat het ding meteen in elkaar zou storten bij een zuchtje wind)
  Heeft die skeptische houding van mij mijn kinderlijke openheid ende verwondering voor en acceptatie van alles wat ik niet begrijp volledig de nek omgedraaid. Wat een schande!

  In ieder geval, men moet het zelf maar lezen, maar het is wel een beetje een gedateerd artikel, niet? :p

 2. JennyJo says:

  maar het is wel een beetje een gedateerd artikel, niet?

  Huh? Gedateerd? Oude wijsheid gedateerd? Dat bedoel ik dus. Kokervisie. Jammer, je bent nog niet zover.

 3. DaSilva says:

  Even de editor’s note onder het artikel lezen misschien?

  http://www.theness.com/index.php/alternative-engineering/

  Editor’s Note

  I have received many calls and e-mails regarding my article on Alternative Engineering (NEJS, Fall 1999). Most readers were delighted by the cutting humor of the piece, but a few readers were very upset by this alleged new phenomenon, and were also puzzled by the decidedly neutral tone of the article. I was even contacted by a producer from 20/20 who was interested in doing a segment on Alternative Engineering.

  In retrospect, I suppose I did not make it clear enough that the article was intended as satire. The goal was to demonstrate the absurdity of Alternative Medicine by applying identical reasoning to a fictitious applied pseudoscience. I believe the piece was very successful in this respect, and is a good representation of the effectiveness of satire. The neutral tone of the piece was intended to be a mockery of how the mainstream press will often cover an absurd claim. By treating such claims as legitimate scientific ideas they fail to put them in their proper perspective, and thereby lend a false sense of legitimacy to nonsense.

  However, it is difficult to parody extreme nonsense. We often report in this newsletter on pseudoscientific topics that are very bizarre, with true believers using twisted logic and making outlandish claims. In inventing the pseudoscience of alternative engineering, I apparently was not far off from real pseudosciences that are out there, making it difficult for some readers to tell the difference between a genuine pseudoscience and my humorous parody.

  To me, this is a commentary on how bad things have become. There is so much extreme nonsense in our society, much of it accepted by the public at large, that it is difficult to invent a belief so bizarre, so patently absurd that we cannot imagine the belief having its true believers.

  It also appears that there is no claim so strange or nonsensical that the media will not report on it in a “neutral” manner. Perhaps Martin Gardner is correct in that ridiculous ideas deserve to be ridiculed

 4. Jan Willem Nienhuys says:

  Beste LK, het stuk was satirisch bedoeld, met allemaal dezelfde argumenten als in de genezerij, en het feit dat de auteur er de satire kennelijk nog veel dikker op had moeten leggen, is tekenend. Wat eerder schreef Sokal zijn fameuze artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Sokal_affair .

  Die legde het er nog veel dikker op. Daar werd het keuze-axioma in verband gebracht met feminisme (“pro-choice”) en ‘Radon measures’ met de Franse kernenergielobby. En de redactie van het vtijdschrift “Social Text” tuinde er gewoon in. Dat was 1996.

 5. JennyJo says:

  JW, was dat van Sokal ook niet bedoeld om de mallotigheid van veel post-moderne teksten aan de kaak te stellen? Tenminste, zoiets staat me bij.

  Er is een soortgelijke tekst over alternatieve luchtvaart, van Mark Crislip, is ook erg leuk.

 6. JennyJo says:

  LK, slechts weinigen verbazen zich over de denkwijzen van de alternatieve sector. We zijn er blijkbaar zo aan gewend dat we er nauwelijks bij stilstaan hoe raar het in wezen is. Pas als je denkwijze toepast op een ander onderwerp – techniek bijvoorbeeld – valt meteen op hoe idioot het is. Inderdaad, niemand zou het in zijn hoofd halen om over zo’n brug te rijden. Maar mensen zien er geen probleem in om zich voor de meest uiteenlopende aandoeningen te laten behandelen door handopleggers, iriscopisten, homeopaten, bioresonateurs, kleurentherapeuten en wat er verder allemaal nog rondloopt aan miskende genieën in het alternatieve veld. Dat is toch eigenlijk gek.

 7. DaSilva says:

  De Chinezen zijn er inmiddels achter dat het ook niet werkt
  In onderstaand artikel een sterk staaltje Feng Shui problematiek.

  http://www.reuters.com/article/2007/08/16/us-china-bridge-idUSPEK18727520070816?feedType=RSS&feedName=worldNews

  A Chinese bridge that collapsed killing at least 41 people was made with rocks and concrete rather than stronger steel so that it would be in “harmony with the environment”, state media said, quoting an official.

  The death toll from Monday’s collapse of the almost-completed Fenghuang highway bridge in the southern province of Hunan was expected to rise further. Dozens of construction workers were feared trapped beneath a huge pile of debris in the Tuo river.

  “While the cause of the collapse is still unknown, a local official at the scene claimed that a ‘traditional and risky’ model of bridge, made of stone and concrete, had been chosen over a steel structure to ensure it remained ‘in harmony with the natural environment’,” the China Daily said.

 8. JennyJo says:

  Nou ja zeg, dat is ook sterk.

 9. wilmamazone says:

  Dan nog maar een artikel uit de oude doos:
  http://www.skepsis.nl/sokal.html

  Auteur: Marcel Hulspas
  Bron: Skepter 11(4), december 1998

  ‘Ik vond het heel moeilijk om onbegrijpelijk te schrijven’
  Een interview met Alan Sokal en Jean Bricmont

 10. wilmamazone says:

  Nou ja zeg, dat is ook sterk.

  Hier ‘de brug van Da Silva’ èn:
  [..That reminds of a classic 1999 parody written by Steven Novella:..]

 11. JennyJo says:

  Ik sta versteld, er zijn dus écht mensen die alternatieve bruggen bouwen…
  R(olling) O(n) T(he) F(loor) L(aughing)

  Maar heel erg dat er zoveel doden gevallen zijn. Die onzin geeft alleen maar narigheid.

 12. wilmamazone says:

  JJ:

  LK, slechts weinigen verbazen zich over de denkwijzen van de alternatieve sector…]

  Velen weten nog steeds niet waar op gelet moet worden/wat het verschil is, dus dit artikel mag ook wel weer een keer uit de kast gehaald worden:
  Het onderscheiden van wetenschap en pseudo-wetenschap

  Vertaald artikel van http://www.quackwatch.com
  29 dec 2003 | Rory Coker, Ph.D. | Laatste wijziging: 29 mrt 2009

  Het woord “pseudo” betekent nep. De beste manier om nep te herkennen is zoveel mogelijk te weten van het echte, in dit geval van wetenschap zelf. “Wetenschap kennen” betekent niet eenvoudigweg wetenschappelijke feiten kennen (zoals de afstand van de aarde tot de zon, de leeftijd van de aarde, het verschil tussen zoogdieren en reptielen etc.).

  Het woord “pseudo” betekent nep. De beste manier om nep te herkennen is zoveel mogelijk te weten van het echte, in dit geval van wetenschap zelf. “Wetenschap kennen” betekent niet eenvoudigweg wetenschappelijke feiten kennen (zoals de afstand van de aarde tot de zon, de leeftijd van de aarde, het verschil tussen zoogdieren en reptielen etc.). Het betekent de aard van de wetenschap begrijpen, de criteria voor een bewijs, het ontwerp voor een zinvol experiment, het wegen van mogelijkheden, het testen van veronderstellingen, het opstellen van theorieën, de vele aspecten van wetenschappelijke methoden die het mogelijk maken om betrouwbare conclusies te trekken over de wereld om ons heen.
  Omdat de media ons bombarderen met onzin, is het nuttig om nader in te gaan op de verschillende kenmerken van pseudo-wetenschap. De aanwezigheid van één enkel kenmerk moet al achterdocht wekken.

 13. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik denk dat die Chinese brug niks met Fengshui geloof had te maken, maar met bezuinigen op materiaal door corrupte aannemers. Zie ook de aardbeving in Sichuan.

 14. JennyJo says:

  Ooh… beetje jammer eigenlijk wel.

 15. LK says:

  Jongelui, oude tante L. gaat ook alweer een ruim decennium mee op het internet en één van de basisregels is dacht ik toch dat er niet gespoilerd wordt.
  Dus hield ik het met opzet een beetje vaag.

  Wat ik bedoelde was: Haha, dacht ik eerst dat het echt was, maar hoe verder ik kwam, hoe ongeloofwaardiger het klonk. (Toen heb ik inderdaad snel naar beneden gescrolld voor de editors note.) Dat ik niet vantevoren wist dat het niet echt was, was natuurlijk ook de opzet van JJ, anders had ze in de entry zelf al verteld dat het allemaal satire was.
  Vervolgens concludeerde ik (met een subtiele verwijzing naar de argumenten van alternatieven) dat het allemaal de schuld is van die verdorven skeptische houding van mij dat ik niet in de val getrapt ben.

  Gelukkig snapte JJ mijn opmerking over de gedateerdheid van het artikel wel 😀

 16. JennyJo says:

  @LK, haha!

  Via via kwam ik op dit artikel op de site van Guido Jonkers, diepzinnig vorser naar complotten, verborgen betekenissen, parallelle natuurwetten en andere onkenbare werkelijkheden: de ATLAS-PROFILAX!

  Wist je dat iedereen met een scheve atlas geboren wordt? En dat dit heel erg is, zowel fysiek als psychisch-spiritueel? Het blijkt ook al een hele oude wijsheid te zijn, in verband staande met Annuki of zoiets.

  Vreselijk toch? Ik wist niet dat het bestond, maar nu ik het weet vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en besef ik wat me te doen staat.

  Godlof dat er redding is!

 17. LK says:

  Had mevrouw Sickesz dat niet allang op papier gezet?

 18. LK says:

  De atlas is gedisloceerd bij de meeste mensen, hahahaha(*) (dit ging eigenlijk veel langer door, maar omwille van de leesbaarheid, heb ik het ingekort.)

  Stel je toch eens voor: als je je nek breekt ter hoogte van C1/C2 (en afhankelijk van je bouw mogelijk ook op C3-C5) ben je vrijwel opslag dood, omdat je ademhalingszenuwen worden doorgesneden, doordat je nek verschuift. Enige uitzondering is dat je wervels volledig op hun plaats blijven en je iemand in de buurt hebt die je een nekkraag om kan doen, zodat alles gestabiliseerd blijft.
  Je lichaam zorgt er dus wel voor dat die C1 en C2 netjes op hun plek blijven…
  Iedereen die zegt dat zijn/haar C1 gedisloceerd is, heeft dus per definitie ongelijk, omdat ‘ie dan niet meer zou moeten kunnen ademhalen…

  Wel bijzonder dat ze durven te beweren dat als ze hem eenmaal op de goede plek hebben gezet, dat hij dan niet meer verschuift (anatomisch niet mogelijk. Hoe ben je dan in de eerste plaats gedisloceerd, muhaha…). Is toch een beetje eigen broodroof, niet waar?

 19. LK says:

  Overigens is dit nog wel een interessante toevoeging van shanti devi, die jullie niet ontnomen mag worden:

  dankjewel Guido voor dit artikel ! Kom veel ”misalignments tegen in de nek /atlas , bij het ademwerk waar de blueprint van de geboorte / lymbic imprints for life al vaak beginnen en die worden door de adem zelf vaak opgelost , en tataaa, blijkt dat Maha avatar Babaji die het admwerk ook door gaf en ik ene Maya Reek die in frankrijk haar essentie instituut in frankrijk op t spoor kwam die een heel boek over babaji heeft geschreven , ook al jaren atlas correcties doet wat me de ultieme ondersteuning voor ademwerk lijkt , ze komt in februari naar nederland , cool , ik kijk er naar uit , want die atlas correctie is niet simpel uit te voeren met de handen – for sure some ancient anunaki-implants , heb ik normaal Johnny melville , peliadian lightworker voor om al die anunaki rotzooi bij mensen weg te trekken , maar die atlas is heel essentieel , nogmaals erg bedankt voor je leuke schrijfsels !

 20. JennyJo says:

  Ja precies, ik dacht ook dat het een uitvinding van Sickesz is, dit riekt naar schending van heur auteursrecht!

 21. JennyJo says:

  De bijdrage van Shanti Devi verduidelijkt alles.

 22. JennyJo says:

  Iedereen die zegt dat zijn/haar C1 gedisloceerd is, heeft dus per definitie ongelijk, omdat ‘ie dan niet meer zou moeten kunnen ademhalen…

  Gezien de bloeiende praktijken van veel chiropractikers is ook dit weer een voorbeeld van baarlijke nonsens waar niettemin ontzettend veel mensen blindelings in geloven.

 23. LK says:

  Me toch nog maar eens ingelezen en blijkbaar kun je wel rondlopen met een dislocatie van C1, maar loop je bij één verkeerde beweging wel de kans dat het goed mis gaat. Dit soort luxaties zijn over het algemeen het gevolg van een motorongeval en zijn over het algemeen zeer instabiel. Daarom krijgen deze mensen vrijwel altijd een operatie waarbij de C1 en de C2 gefuseerd worden (wat volgens mij theoretisch zou betekenen dat je daarna je hoofd niet meer kunt draaien), of een halo tractie (met dit ding: http://www.lomed.com/images/productbeschrijving/pmt-1223.jpg)
  Maar gelukkig hebben de alternatieven middelen die een stuk minder ingrijpend zijn en veel prettiger voor de patiënt. Als de reguliere dokters nou daar eens een voorbeeld aannemen inplaats van geld binnen te harken met zinloze operaties! (*Verstopt snel aandelen in de halo-tractie-handel…*)

  (Blijkbaar ben je niet meteen verlamd, omdat er veel ruimte is voor de zenuwen thv C1-C2, tenzij je dus de verkeerde beweging maakt en in één keer alles afsnijdt. Zo heb ik tijdens mijn coschap op de Spoedeisende Hulp ooit het verhaal gehoord van een ambulancemedewerker die vertelde over het belang van de nekkraag, ook als de patiënt aangeeft dat het prima gaat: Op de snelweg waren twee auto’s op elkaar gebotst. Eén van de bestuurders wist zich te bevrijden uit zijn eigen auto en stak voorzichtig de weg over om te kijken hoe het met de andere bestuurder ging. De andere bestuurder zat geschrokken in zijn auto, maar leefde nog wel en draaide het raampje open op verzoek van de bezorgde man die naar hem toegekomen was. De bezorgde man boog voorover om door het raampje met de bestuurder te kunnen spreken en viel direct dood neer: hij bleek hoog cervicaal letsel te hebben dat bij rechtopstaan geen problemen gaf, maar bij vooroverbuigen gleed zijn hoofd letterlijk van zijn wervelkolom af en sneed alle zenuwen door.)

 24. JennyJo says:

  Bij de alternatieve sector wordt de Atlasprofilax ook ingezet om ruimte te maken voor de psychische kant en spirituele ervaringen te kunnen ervaren. Je wordt er een beter mens van zogezegd!

 25. LK says:

  Tja, zover ben ik als dokter nog niet. Ik leef ook nog maar in de derde dimensie, dus wat dat betreft stel ik me nederig op.

 26. JennyJo says:

  Zolang je dokter blijft zul je ook nooit verder komen. Dokters zijn vertegenwoordigers van de wetenschap en wetenschap is heel slecht. Wetenschappers zijn emotieloos, hard, koud, zeer beperkt – om niet te zeggen benepen – van visie, niet in staat tot welk soort van geestelijke verheffing dan ook, lees hier maar. Dus dat wordt niks. Forget it but!

 27. LK says:

  Sterker nog, ik ben dokter én wetenschapper. Een slechtere combinatie kun je niet treffen…
  Mijn referentiekader is zó beperkt dat ik een aura niet zou herkennen als ik er één zou zien.

 28. JennyJo says:

  Nee, dat wordt niks dan. Sneu evengoed hoor.
  *zucht*

 29. CiNNeR says:

  @LK: Kom kom, een paar alcoholische versnaperingen doen wellicht wonderen voor het leren aura lezen. En anders is een roze olifant ook wonderbaarlijk mooi.

 30. LK says:

  @Cinner: Maar dan nog zou ik mezelf eerst naar de oogarts verwijzen en een cataractbehandeling eisen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: