Uitbraak E.coli-bacterie EHEC zorgt voor ophef

In Duitsland is veel ophef over een uitbraak van de gevaarlijke variant EHEC van de E.coli-bacterie en morgen is er crisisoverleg in Berlijn.

In Duitsland zijn waarschijnlijk meer dan duizend mensen ziek geworden door een uitzonderlijk agressieve variant van EHEC. In de omringende landen, waaronder Nederland, zijn ook besmettingsgevallen gemeld. Het betreft bijna allemaal mensen die onlangs in Duitsland zijn geweest.

De Duitse autoriteiten willen allereerst de bron van de besmettingen vaststellen. Er is een sterk vermoeden dat uit Spanje geïmporteerde komkommers de bacterie naar Duitsland hebben gebracht, maar zeker is dat nog allerminst.

EHEC brak enkele weken geleden uit en verspreidde zich snel over Duitsland. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid, koorts, buikkrampen, bloedarmoede en nierfalen veroorzaken. Bijkomend probleem is dat de Duitse bacterie agressiever is dan gebruikelijk en bestand blijkt tegen veel gangbare antibiotica.

Voedingscentrum:
Er lijkt vooralsnog geen reden om bepaalde groente te mijden in Nederland. Om besmetting met een E.coli-bacterie van het type EHEC te voorkomen gelden de standaard hygiëneregels:

•Rauwe groente, zoals komkommers, grondig wassen onder stromend water of schillen.
•Geen rauw vlees of rauwe melk te eten.
•Vlees goed gaar bakken.
•Je handen wassen voor je gaat koken.
•Voorkomen van kruisbesmetting.

Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. Er zijn enkele typen die ziekte kunnen veroorzaken. Ziekte door deze bacterie wordt wel de “hamburgerziekte” genoemd. Oorzaken zijn onhygiënische productie-omstandigheden en producten van dierlijke herkomst, met name van rauw rundvlees.

E.coli kan voedselinfecties veroorzaken. Het is niet duidelijk of de bacterie zelf of de giftige stof die de bacterie produceert de infectie veroorzaakt. In de dikke darm is E.coli nuttig, omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt.

Mensen worden vooral ziek van E.coli door het eten van rundvlees dat niet goed gaar is. Klachten zijn darmontsteking met bloederige diarree. Bij kinderen tot 5 jaar en ouderen kan ernstige nierschade voorkomen, die soms dodelijk is. Deze ziekte wordt ook de Hamburgerziekte of Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) genoemd.

De eerste klachten treden meestal binnen 3 tot 4 dagen op na de besmetting. De incubatieperiode, dat is de periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, is 1 tot 12 dagen.

Een lichte besmetting kan alleen wat geringe diarree tot gevolg hebben. Een voedselinfectie uit zich meestal door plotseling optredende heftige buikkrampen, soms in combinatie met braken. Na ongeveer 24 uur ontstaat waterige diarree die zich na één tot twee dagen tot een bloederige diarree ontwikkelt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld vier dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.

Bij 2 tot 7% van de geïnfecteerde mensen tast de gifstof verototoxine in E.coli de doorbloeding van de nier aan. Bij 5 tot 10% van de gevallen ontstaat blijvende schade aan de nieren. Gedurende de ziekte zijn E.coli-patiënten besmettelijk via de ontlasting. Dit kan ongeveer 2 maanden duren.

Besmetting is te voorkomen met deze adviezen:

•was je handen voor het koken
•was je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt
•was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel
•prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten
•gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten
•bak vlees door en door gaar
•proef niet van rauw gehakt en raak rauw vlees zo min mogelijk aan met de handen
•drink geen rauwe melk
•was rauwe groenten grondig
•was je handen zorgvuldig na contact met dieren op de boerderij. Vooral jonge dieren kunnen besmet zijn met E.coli.

Het spreekt voor zich dat handen wassen/spullen afwassen en afdrogen/aanrecht afvegen e.d. alleen zin heeft als handdoek, theedoek en vaatdoek schoon zijn.
Schoon wil in dit geval zeggen: gewassen op minstens 60 graden.
Deze vaak vervangen, minstens 1 x per dag, en zorgen dat alle gezinsleden goed hun handen wassen, ook bijvoorbeeld na een bezoek aan de kinderboerderij. De persoonlijke hygiëne bij het toiletbezoek is natuurlijk ook heel belangrijk.

Het RIVM over shigatoxineproducerende E.coli (STEC)-infectie.

106 Responses to Uitbraak E.coli-bacterie EHEC zorgt voor ophef

 1. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/244457-bacterie-schadepost-komkommerkwekers.html

  Bacterie schadepost komkommerkwekers

  De uitbraak van de darmbacterie EHEC betekent een grote schadepost voor de Nederlandse tuinbouw. De export van komkommers naar Duitsland is helemaal stil komen te vallen.

  Zo’n zeventig procent van de Nederlandse komkommers gaat naar onze oosterburen. Per week zijn dat meer dan twintig miljoen stuks.

  Eind vorige week liep de vraag al sterk terug, zegt kweker Koos de Vries in het Drentse Erica. “Vrijdag en zaterdag waren er helemaal geen bestellingen en de verwachting is dat dit aan het begin van deze week niet anders is.”

  Bewijzen
  De Vries begrijpt de ophef in Duitsland, maar is ervan overtuigd dat zijn komkommers gezond zijn. “Wij produceren wekelijks zeven- tot achthonderdduizend komkommers, waarvan de meeste naar Duitsland gaan. Dit kost ons een tot anderhalve ton per week.”

  De kweker hoopt dat het onderzoek in Duitsland snel uitwijst waar de bacterie vandaan komt. “Dan is het aan ons om te bewijzen dat er met onze komkommers niets mis is.”

  Spanje
  In Berlijn houdt de bondsregering vandaag crisisoverleg over de besmetting. Vermoed wordt ………………..

 2. wilmamazone says:

  Ook Nederlands spoedoverleg over EHEC

  Het ministerie van Landbouw, het Productschap Tuinbouw en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) houden maandagmiddag spoedoverleg over de uitbraak van de EHEC-bacterie. Dat zei een woordvoerster van het CBL maandag.

  ”Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de bron van de besmetting”, zei de woordvoerster.
  ”Maar het is ook van groot belang om te weten hoe de komkommers zijn besmet. De voedselveiligheid heeft op dit moment de belangrijkste prioriteit.”

  De verkoop van komkommers in de Nederlandse………….

 3. LK says:

  ‘Proef niet van rauw gehakt’.

  Zijn er mensen die dat doen?

 4. JennyJo says:

  Ik denk het wel. Er zijn ook mensen die rauwe tartaar eten, met een uitje. Filet Americain is ook rauw.

  Aparte snijplanken van kunststof (niet van hout!) kan ook een stuk schelen. Ik heb aparte planken en messen voor vis, gevogelte, groente en vlees. Na gebruik gaan de planken en de messen meteen de vaatwasser in. Gaar vlees leg ik niet terug op de plank maar op een schoon bord dat ook na gebruik meteen de vaatwasser in gaat. Vaatdoekjes gebruik ik niet, alleen keukenpapier.

 5. LK says:

  Maar filet en tartaar zijn geschikt om rauw te eten (misschien dat daar strengere eisen gelden?) en strikt gezien geen gehakt (in ieder geval niet wat we bedoelen als we het in de supermarkt kopen).
  Gehakt moet je sowieso nooit rauw eten, vanwege de kans op wormen.

  Aparte planken heb ik niet, ik gebruik wel plastic inderdaad voor besmettelijke dingen en je zult me nooit gaar met niet gaar zien mengen op wat voor manier dan ook.

 6. JennyJo says:

  Toen ik zwanger was mocht ik geen tartaar en filet americain eten.

 7. LK says:

  Nee, dat klopt, maar dat komt omdat voor zwangere vrouwen een verhoogd risico geldt (aan de ene kant minder weerstand, zodat je je eigen kind niet afstoot, aan de andere kant een kwetsbaar kind dat die ziekteverwekkers er niet bij kan hebben. Ik geloof dat het hebben van koorts an sich al een verhoogde kans geeft op een miskraam. Door de veranderingen in het immuunsysteem lopen bepaalde infecties veel vaker fataal af bij zwangere vrouwen (bijvoorbeeld hepatitis E))

  Maar goed, ik las zojuist dat de EHEC bacterie ook in filet voor kan komen en dat er in Nederland al twee keer eerder een uitbraak is geweest van EHEC door filet americain. (En één keer door ijsbergsla, dus mijn favoriete lunchgerechten zijn toch niet zo gezond…)
  Als ‘gezonde volwassene’ loop je weinig risico bij het binnenkrijgen van die EHEC, behalve dat je flink aan de diarree kunt gaan. Overigens is er weinig reden tot zorgen voor de groenten in Nederland, want die komen allemaal niet uit Duitsland (ik geloof dat het idee nu is dat de besmetting ná import is ontstaan.)

 8. JennyJo says:

  Ik vind filet americain ook erg lekker. Ik maak ook heel vaak zelf mayonaise – ja, met rauwe eieren. We zijn er nog nooit ziek van geweest maar soms denk ik weleens dat ik dat niet meer moet doen. Maar het is zo lekker…

  Wat is aaleg?

  Waar staat dat?

 9. LK says:

  @aaleg: Dat moest de reactie zijn op het simoncini-blog. Mijn computer doet een beetje vreemd als ik op dit blog kom…

  Als ik lees wat allemaal risicovoedsel is, dan zijn dat juist de dingen die ik erg lekker vind. Uiteraard zit er overal een risico aan vast. Tegenwoordig dus ook aan de komkommers en tomaten. Nooit gedacht dat ik die ooit nog eens zeer zorgvuldig moest gaan wassen…

 10. wilmamazone says:

  Komkommertijd in een hele andere betekenis:
  EU blijft volhouden: Nederlandse komkommers onder EHEC-verdenking

  De Europese Commissie blijft volhouden dat ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron is van besmetting met de EHEC-bacterie. Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de Europese Unie gaf vandaag het meest recente overzicht over de situatie in Europa, waarbij ze het had over komkommers uit Nederland en/of Denemarken, naast de verdachte partijen uit Spanje.

  Een deskundige van de Commissie zei later dat het waarschijnlijk niet gaat om in Nederland geproduceerde komkommers, maar om komkommers die vanuit het buitenland in Nederland terecht zijn gekomen en daarna verhandeld. Maar zekerheid daarover is er nog niet.

  De Europese Commissie sprak vorige week ook al……………………………..

 11. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/EHECbesmettingen-blijven-toenemen.htm

  Het aantal besmettingen met EHEC blijft toenemen. In Duitsland wordt het aantal zieken op ruim duizend geschat. Zeker tien doden zijn al gevallen. Artsen wenden zich bij hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) door EHEC tot behandeling met het monoklonale antilichaam eculizumab (Soliris).

  Ook in omringende landen raken mensen ziek door de enterohemorragische oftewel shigatoxineproducerende E. coli (EHEC of STEC). In Nederland is volgens het RIVM tot nu toe slechts één patiënte bekend die HUS heeft gekregen door besmetting met de bacterie. Die besmetting vond waarschijnlijk plaats in Duitsland.

  Daar is nog steeds onduidelijkheid over de bron van……………………….

 12. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/244642-duitsland-mogelijk-meer-ehecdoden.html

  Duitsland: mogelijk meer EHEC-doden

  De Duitse regering heeft na topberaad over de EHEC-infectie verklaard dat het aantal slachtoffers verder kan stijgen. In Duitsland zijn inmiddels veertien mensen overleden na het eten van rauwe groente. Zeker 300 mensen zijn ziek geworden.

  In Duitsland heeft een tweede onderzoek bevestigd dat de consumptie van rauwe groente risico’s met zich meebrengt. De infectiebron is nog steeds actief, zegt minister Bahr van Volksgezondheid.

  De besmetting is vastgesteld op………………..

 13. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/244703-ehecbacterie-bij-tweede-nederlander.html

  EHEC-bacterie bij tweede Nederlander

  Bij twee van de drie Nederlanders die met nierfalen zijn opgenomen in het ziekenhuis is het duidelijk dat het gaat om een besmetting met de EHEC-bacterie. Dat zei Roel Coutinho van het RIVM vanmorgen.

  Het derde geval wordt nog altijd onderzocht. Alle drie de patiënten waren recentelijk op bezoek geweest in Duitsland en hebben de besmetting vermoedelijk daar opgelopen.

  Ook enkele andere Nederlanders hebben darmklachten opgelopen, maar zij hebben geen last van nierfalen.

  eindquote:

  De besmetting openbaart zich met braken, diarree en koorts. Van de zieken krijgt eenvijfde ook nierfalen.

  Opvallend is dat vooral jongeren en mensen van middelbare leeftijd worden getroffen en ouderen en kinderen in mindere mate. Ook vrouwen worden buitenproportioneel vaak opgenomen in het ziekenhuis.

  Het is nog niet bekend of dat komt door de bacterie zelf of door de eetgewoontes van de slachtoffers.

 14. wilmamazone says:

  http://nos.nl/audio/244780-geen-uitbraak-in-nederland-van-ehec.html

  ‘Geen uitbraak in Nederland van EHEC’

  Audio: Roel Coutinho van het RIVM vindt dat Nederlanders niet bang hoeven te zijn voor een besmettingshaard in ons land van de EHEC-bacterie. De Nederlanders die besmet zijn, zijn allemaal naar Duitsland geweest.

 15. LK says:

  De vraag is: wat is normaalgesproken het jaarlijks aantal besmettingen met de EHEC bacterie in Nederland? Er moeten toch vaker mensen terugkomen met besmetting, zonder dat het zo’n hype wordt als nu.
  (Begrijp me niet verkeerd: In Duitsland is inderdaad sprake van een uitbraak, maar de gevallen hier zijn allemaal gerelateerd aan import.)

  Ik kan de besmettingsgraad over andere jaren niet terugvinden. De site van het RIVM is nogal veranderd sinds de laatste keer dat ik er gebruik van maakte en googlen levert alleen maar hyperige nieuwsberichten op…

 16. LK says:

  Ow haha, die laatste reactie van jou was een crosspost, wilmamazone.

 17. wilmamazone says:

  LK:

  De vraag is: wat is normaalgesproken het jaarlijks aantal besmettingen met de EHEC bacterie in Nederland?

  6.3 Voorkomen in Nederland

  Sinds 1999 is er een intensieve laboratoriumsurveillance voor STEC O157 in Nederland. Het jaarlijks aantal laboratoriumbevestigde ziektegevallen varieert tussen 30 en 60 (0.22-0.35/100.000 inwoners), waarbij bij gemiddeld 15% HUS gediagnosticeerd wordt. Het hoogste percentage patiënten doet zich voor in de leeftijdsklasse 0-4 jaar, gevolgd door kinderen van 5-9 jaar en ouderen vanaf 60 jaar. Naar schatting zijn er in Nederland jaarlijks 1250 symptomatische STEC O157-infecties in de bevolking (600 met bloederige diarree), waarvan 180 de huisarts consulteren en er gemiddeld 40 laboratoriumbevestigd worden. Per jaar worden naar schatting circa 20 nieuwe diarreegeassocieerde HUS-patiënten gezien, waarvan er jaarlijks 3-12 gemeld worden.

 18. LK says:

  Wagoe! Bibliotheek, helemaal niet aan gedacht.

  In dat geval: I rest my case!

 19. wilmamazone says:

  Eerste EHEC-dode buiten Duitsland

  De EHEC-bacterie heeft nu ook buiten Duitsland een eerste dodelijk slachtoffer geëist. In een ziekenhuis in Stockholm overleed een Zweedse aan de gevolgen van een infectie door de E.coli-variant die in Duitsland al 14 doden veroorzaakte. Dat meldt AP.

  Het is nog onbekend waar de vrouw de besmetting opliep. De in totaal drie Nederlanders die……..

 20. wilmamazone says:

  Simon Rozendaal:
  Het poepbeestje en de komkommerhype

  Wat zijn we toch een hyperige samenleving geworden. Er worden wat mensen ziek en de verkoop van komkommers stort in

  En dat terwijl de mensheid al tienduizenden jaren af en toe ziek wordt van de een of andere poepbacterie, de besmetting met de EHEC-bacterie zich alleen maar in Noord-Duitsland heeft voorgedaan én er een probaat middel bestaat: het schillen dan wel wassen van de komkommer.

  Onsmakelijk
  Het grote verschil immers tussen een besmetting van groenten en fruit enerzijds en die van eiwitrijke voedingsmiddelen anderzijds is dat bij groenten en fruit de bacteriën op het voedingsmiddel zitten en bij eiwitten er in.

  Om het wat onsmakelijk te formuleren, er zitten gewoon wat poeprestjes op die komkommers.

  Die zijn er vermoedelijk op gekomen omdat de planten met oppervlaktewater zijn besproeid. Ook het gebruik van echte mest (dit in tegenstelling tot kunstmest, dat veel hygiënischer is) is een mogelijkheid.

  eindquote:

  Tenslotte, je zal vandaag de dag maar vegetariër zijn en je hele leven op verjaardagsfeestjes hebben beweerd dat vlees zo ongezond en groenten zo gezond zijn. Sterker, dat biologische groenten zo gezond zijn omdat daar geen kunstmest bij wordt gebruikt. Tja, shit happens, is dan je enige verweer.

 21. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Sneltest-EHECbacterie-ontwikkeld.htm

  Sneltest EHEC-bacterie ontwikkeld

  De universiteitskliniek van Münster heeft een sneltest voor het identificeren van de inmiddels beruchte EHEC-bacterie ontwikkeld. Dat meldt het Duitse Ärzte Zeitung. Het betreft een multiplex PCR-test. De test is gebaseerd op het fenotype en de moleculaire eigenschappen van dertien geïsoleerde bacteriekolonies uit vier verschillende Duitse steden.

  De bacterie, die sinds enkele weken veel schade aanricht, is geïdentificeerd als een HUSEC 041-bacterie. Met de sneltest is het mogelijk om binnen enkele uren ………………..

 22. LK says:

  Zijn de komkommers al in de aanbieding? Ik durf het wel aan!

 23. JennyJo says:

  Zolang het geen biologisch gekweekte komkommer is durf ik het ook wel aan hoor.

  Ik ben nooit een groot voorstander geweest van de biologische landbouw, om meerdere redenen. Maar dat moet je ook niet hardop zeggen hoor, ik ben er een paar weken geleden op een verjaardag nog bijna om gelyncht.

 24. LK says:

  Maar biologisch is veel beter hoor JJ.

  Biologische boeren knuffelen iedere dag hun komkommers en zingen ze in slaap. Dat werkt via je chacra’s uiteindelijk in op je balans. En balans, daar gaat het om in dit leven. Balans voorkomt alle nare aandoeningen. Echt waar, grote geleerden zijn het met me eens.

 25. LK says:

  Weet je wat ik zo absurd vind? Ik las laatst een artikel dat de verkoop van biologische producten sterk gestegen was. Het ging dan met name om groenten en fruit en zuivel (die laatste omdat Campina besloten heeft uitsluitend xenofobe melk, herstel: melk van gezonde Hollandse koeien van biologische oorsprong, in de schappen te zetten.)
  Terwijl ik dacht: men gaat massaal aan het biologische vlees, want dat is diervriendelijker.
  Maar niets van dat alles, de consument geeft graag veel geld uit aan producten waarvan geen enkel effect op de gezondheid verwacht kan worden…

 26. JennyJo says:

  Ik koop biologisch vlees en biologische eieren uit oogpunt van diervriendelijkheid, vanwege leefomstandigheden en het vervoer, niet omdat ik denk dat het gezonder of lekkerder is. Biologische zuivel is maar weinig duurder dan gewone, dus dat wordt ruim verkocht. Biologische groente is wel wat duurder dan gewoon maar niet heel veel, dus dat gaat ook nog wel. De verkoop stagneert bij het biologische vlees, want dat is echt veel duurder dan gewoon vlees (4,75 euro voor 160 gram kipfilet bijvoorbeeld).

  Wat me overigens mateloos irriteert is dat “biologisch” gefokte dieren eerst met homeopathie behandeld moeten worden en pas als dat niet helpt gewone middelen mogen krijgen. Krijg je dat soort misselijke koppelverkoop als je biologisch vlees koopt.

  Ik zie niks in de biologische landbouw. Het kost heel veel grond, hetgeen uiteindelijk ten koste zal gaan van de hoeveelheid vrije natuur en biologische diversiteit en het is veel moeilijker om een bepaalde hygiëne te handhaven. Er valt aan de intensieve landbouw volgens mij nog een heleboel te verbeteren, ik ben er daarom nog niet van overtuigd dat biologische landbouw echt het beste alternatief is.

  Maar als ik het mis heb laat ik me graag overtuigen hoor.

 27. JennyJo says:

  Biologische boeren knuffelen iedere dag hun komkommers en zingen ze in slaap. Dat werkt via je chacra’s uiteindelijk in op je balans. En balans, daar gaat het om in dit leven. Balans voorkomt alle nare aandoeningen. Echt waar, grote geleerden zijn het met me eens.

  Of de biologische boeren dat doen weet ik niet, ik hoop toch van niet, hoewel velen van hen sterk homeopatisch zijn “angehaucht”, wat op zich al raar is natuurlijk. Biologisch-dynamische boeren doen in elk geval wél hele wonderlijke dingen, want de biologisch-dynamische landbouw gaat uit van de antroposofie en als er iets idioot is, is dat het wel.

 28. wilmamazone says:

  LK:

  Zijn de komkommers al in de aanbieding? Ik durf het wel aan!

  Volop in de aanbieding of net een stuk duurder is nog ff afwachten, maar met dat aandurven zit het wel snor want vers van de pers:
  Nederlandse komkommers zijn veilig

  De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft 168 monsters, grotendeels komkommers, onderzocht en daarbij geen EHEC-bacterie aangetroffen.

  Deze monsters zijn genomen in Nederlandse supermarkten, bij groothandelaren en bij telers. De VWA blijft doorgaan met het onderzoek van monsters totdat de bron van de EHEC-bacterie gevonden is.

  Het productschap tuinbouw heeft ook paprika’s, tomaten, aubergines en sla onderzocht en ook daarop is de EHEC-bacterie niet aangetroffen.

 29. wilmamazone says:

  En om aan de gang te blijven:
  Spaanse komkommer níet verspreider EHEC-bacterie

  De oorzaak van de besmettingen met de EHEC-bacterie ligt weer volledig open. Op twee Spaanse komkommers in Hamburg, die aanvankelijk werden gezien als de bron van ziekteverwekkers, werden wel EHEC-bacteriën gevonden – maar niet de variant O104 die momenteel honderden mensen ziek heeft gemaakt en tot doden heeft geleid.

  Dit meldt Cornelia Prüfer-Storcks, de hoogste gezondheidsambtenaar van Hamburg vandaag. De zoektocht naar de bron van de infectie begint nu van voor af aan.

  Spanje klaagde eerder op de dag dat……..

 30. LK says:

  Lekker dan, massaal e.coli op je groenten, ergo: poep op je groenten.
  Weer een reden om een staalborsteltje aan te schaffen voor de dagelijkse schoonmaak…

  @JJ:
  Dat van die homeopathie en antroposofie is inderdaad wel weer triest. Ik heb ook wel eens een stuk gelezen over een dierenarts die vond dat biologisch gehouden dieren slechter af zijn, juist omdat ze geen antibiotica krijgen en daardoor zeer veel last hebben van infecties.

  Ik koop vlees en zuivel zoveel mogelijk biologisch ivm diervriendelijkheid. Groenten koop ik vrijwel nooit biologisch: vaak zitten die onder het zand (voor het ultieme ‘net van het land-gevoel’) en zijn ze veel kleiner en duurder dan de genetisch gemanipuleerde variant die van ziekteverwekkers verstoken is gebleven door goede bestrijdingsmiddelen. (Waarbij er wel moet opgepast worden dat de bestrijdingsmiddelen geen bodemverontreiniging veroorzaken)

  Overigens verbaas ik me er altijd over hoeveel mensen denken dat het eten van genetische gemanipuleerd voedsel slecht voor het lichaam is… (Tenzij de manipulatie ervoor zorgt dat het voedsel makkelijker ziekteverwekkers met zich meedraagt die de mens ziek kan maken)

 31. JennyJo says:

  De mensen zitten er totaal niet mee om hun tuin vol te stampen met genetisch gemanipuleerde bloeiertjes en groeiertjes, hoogstwaarschijnlijk omdat ze geen idee hebben wat genetisch manipuleren nou eigenlijk is. Ik ga die discussies maar niet meer aan, ik heb er de kracht niet meer voor.

 32. Misschien toch eens deze video bekijken??

 33. @ anka blankendaal

  Wat ik zie op de video is fearmongering met baby’s van een website die reclame maakt voor zichzelf. Toch? Overigens, waren het niet ook en voornamelijk de biologische groenten die een tijdje geleden in opspraak kwamen door de NDM 1 superbacterie?

  Heb ik ook wat huiswerk voor je.
  https://cryptocheilus.wordpress.com/?s=aardappelen

  Hoe lang hou je het vol te discussiëren met mensen die dit genetisch gemanipuleerde gevaar voor de volksgezondheid als een satan in de landbouw ‘verwelkomen’ ?

  Vergeet vooral niet de bijbehorende literatuurlijst uitvoerig door te nemen (deel 2).

 34. JennyJo says:

  Ja en mevrouw Blankendaal komt hier ook even reclame maken voor haar handeltje.

  Wat een walgelijk leugenachtig filmpje trouwens, bah.

 35. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/01/rivm-onderzoekt-handvol-besmettingen-ehec-bacterie/

  RIVM onderzoekt ‘handvol’ besmettingen EHEC-bacterie

  Mogelijk negen mensen in Nederland zijn besmet geraakt met de EHEC-bacterie die in Duitsland meerdere dodelijke slachtoffers heeft geëist. Drie Nederlanders liggen in het ziekenhuis, twee van hen kampen met de ernstige infectie die nierfalen veroorzaakt.

  Volgens een woordvoerder van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) wisselt het aantal. “Het gaat om een handvol die momenteel onderzocht worden, maximaal negen. Het gaat om mensen die ziek zijn en in Duitsland zijn geweest, die worden onderzocht door huisartsen en de GGD. Drie van hen hebben nierfalen en liggen in het ziekenhuis. Van twee van hen is door laboratorium onderzoek bevestigd dat dat door de bacterie is veroorzaakt.”

  Van de derde ziekenhuispatiënt wordt vandaag bekend of hij met de ernstige variant van het HUS-syndroom is geïnfecteerd. Alle personen die mogelijk besmet zijn, zijn onlangs in…………

  eindquote:

  Het Universitair Medisch Centrum in Groningen gaat mogelijk Duitse EHEC-patiënten behandelen. Het academisch ziekenhuis in Bremen heeft het UMCG benaderd, omdat het zelf capaciteit tekortkomt. In Duitsland liggen honderden patiënten op de intensive care. Zestien mensen zijn tot dusver bezweken aan de infectie die tot nierfalen kan leiden.

 36. LK says:

  Video niet gekeken, hoor graag van mensen zelf hun argumenten met goede onderbouwing.
  Heb trouwens op mevrouw Blankendaals blog gekeken, ziet er vrolijk en fris uit, mijn complimenten. Inhoudelijk vraag ik me alleen af waar ze het vandaan haalt…

 37. wilmamazone says:

  Bacterie sterft snel in de open lucht

  Hoewel besmet voedsel de voornaamste bron blijft, geven mensen de EHEC-bacterie ook af en toe aan elkaar door. Bijvoorbeeld via ongewassen handen na het toiletbezoek, via een vuile wc-bril of handdoek of via orale seks. Maar daar blijft een grote uitbraak niet mee in stand.

  Dat is nou slim: een Leidse supermarkt heeft de cherrytomaatjes in de aanbieding gedaan, uiteraard in de hoop dat klanten meteen zo’n goedkope komkommer meegrissen. En ja hoor, diverse klanten zwichten.

  Iets ernstigs zullen ze er niet aan overhouden, want in Nederland is de gevreesde EHEC-bacterie op geen enkele groente aangetroffen. Het blijft wel raadzaam om rauwe groenten goed te wassen, maar dat gold altijd al.

  In Duitsland ligt het anders. Gezien het enorme aantal zieken moet daar op grote schaal besmet voedsel hebben gecirculeerd. Spaanse komkommers die op basis ……………….

 38. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/245127-vijf-nederlanders-besmet-met-ehecbacterie.html

  Vijf Nederlanders besmet met EHEC-bacterie

  In Nederland zijn nu vijf mensen besmet met de EHEC-bacterie. Het RIVM maakte de nieuwe cijfers vanmiddag bekend.

  Van de vijf patiënten hebben er vier behalve darmklachten ook last van nierfalen. Alle mensen die besmet zijn, zijn de afgelopen tijd in Hamburg en omgeving geweest. Het RIVM meldt verder dat er ook nog enkele mensen in ziekenhuizen worden onderzocht op besmetting.

  eindquote:

  Vaststaat dat alle Nederlandse zieken in Duitsland zijn geweest. Aanvankelijk kwam uit onderzoek naar voren dat zieke mensen vaker komkommer, sla en tomaat hadden gegeten, maar die uitkomsten konden later niet worden bevestigd. Coutinho noemt het zorgelijk dat de bron van de besmetting nog steeds niet is gevonden.

  “Wij zijn afhankelijk van onderzoek dat in Duitsland wordt verricht. Het is essentieel om de bron snel te vinden, want zolang die niet is gevonden gaat de besmetting door.” Hij maakt zich daar grote zorgen over. “Het is een heel agressieve bacterie en veel mensen zijn ernstig ziek.”

 39. wilmamazone says:

  Het uitpuzzelen gaat verder:

  http://nos.nl/artikel/245272-bron-ehecbesmetting-blijft-raadsel.html

  Bron EHEC-besmetting blijft raadsel

  Duitse gezondheidsautoriteiten tasten nog steeds in het duister over de bron van de besmetting met de EHEC-bacterie.

  Ook is niet meer zeker dat komkommers de bron zijn, meldt ………………………

 40. wilmamazone says:

  Niet wat meer rust in de tent, maar nog een schepje erbovenop:
  http://nos.nl/artikel/245315-russen-breiden-groentenboycot-uit.html

  Russen breiden groentenboycot uit

  Rusland heeft zijn importverbod van groente uitgebreid. Duitse en Spaanse groente mochten al niet meer worden ingevoerd, nu mag er uit de hele EU geen groente meer naar Rusland.

  Volgens de Russen deugen de onderzoeken in de EU naar de EHEC-besmetting niet. Daarom vinden zij alle groente uit de EU verdacht.

  Waarnemers denken……..

  Ze kunnen elkaar iig met overgebleven komkommers om de oren gaan meppen:
  http://nos.nl/artikel/245345-lto-veroordeelt-importverbod-russen.html

  LTO veroordeelt importverbod Russen

  Het Russische importverbod voor verse groenten slaat nergens op en maakt het drama voor Nederlandse telers compleet, zegt LTO Nederland. LTO wil in Europees verband de Russische regering op andere gedachten zien te brengen.

  De bron van de besmetting met de EHEC- bacterie in Duitsland zal mogelijk nooit worden achterhaald. Het Duitse Robert Koch Instituut tast na honderden ………………………….

 41. wilmamazone says:

  Vers van de pers:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/02/who-ehec-bacterie/

  WHO: EHEC-bacterie is nieuw en zeer giftig

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zojuist bekendgemaakt dat de specifieke EHEC-bacterie die momenteel in Duitsland rondwaart zeer giftig is en niet eerder gezien is bij een uitbraak.

  Dat zeggen experts van de WHO die het genetisch materiaal van de EHEC-bacterie hebben onderzocht.
  Aphaluck Bhatiasevi van de WHO:………………………………

 42. DaSilva says:

  http://www.nu.nl/buitenland/2531060/vs-hekelen-europese-aanpak-ehec-infecties.html

  Experts uit de gezondheidszorg in de VS hebben kritiek op de manier waarop Europa de uitbraak van EHEC-infecties aanpakt. Het gebruik van de term ”gemuteerde dodelijke bacterie” vinden ze onverantwoordelijk, omdat bacteriën continu muteren.
  Dat de bacterie giftig is, is ook niet ongebruikelijk. Dat berichtte The New York Times vrijdag.

  Verder duiden onderzoeken waaruit blijkt dat de bacterie resistent is voor antibiotica erop, dat Europa niet in de goede richting zoekt om de uitbraak aan te pakken.

  EHEC-infecties moeten juist niet behandeld worden met antibiotica. Volgens professor in de kindergeneeskunde, Phillip Tarr van de universiteit van Washington, zal de antibiotica juist andere bacteriën in het lijf van de patiënt aanpakken waardoor de E.colibacterie nog meer zijn gang kan gaan.

  http://www.nytimes.com/2011/06/03/health/03treatment.html?ref=health

 43. DaSilva says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/2440908/2011/06/03/Mysterieuze-lijm-maakt-EHEC-vrijwel-onoverwinnelijk.dhtml

  Wetenschappers hebben ontdekt dat de agressieve EHEC-bacterie een gifstof combineert met een zelden geziene ‘lijm’. De lijmstof plakt de bacterie aan de ingewanden van de patiënt, waar die het gif in kan spuiten.
  Deze lijm wordt normaal alleen ontdekt bij kinderen in ontwikkelingslanden, stelde voedselexpert Robert Tauxe van het Amerikaanse centrum voor Ziektepreventie en -controle CDC. Het centrum werkt sinds vorige week samen met Duitse gezondheidsautoriteiten in het EHEC-onderzoek.

  http://progressivelever.com/2011/06/03/deadly-e-coli-mixes-common-toxin-with-rare-glue/

 44. wilmamazone says:

  EHEC-besmettingen lijken te stabiliseren

  Het aantal nieuwe besmettingen met de agressieve darmbacterie EHEC in Duitsland lijkt af te nemen. Momenteel zijn er tweeduizend bevestigde EHEC-infecties en verdachte gevallen. Rond vijfhonderd patiënten lijden aan de zware complicatie HUS. Achttien mensen zijn overleden.

 45. wilmamazone says:

  Een overzicht van de stand van zaken tot nu toe:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/15/home/707974335/EHEC/actualiteit/index.dhtml

 46. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/245823-speciaal-ehecteam-bijeen.html

  Speciaal EHEC-team bijeen

  Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) heeft een bijeenkomst gepland met experts, om de gevaren van de EHEC-bacterie te bespreken.

  Het speciale Outbreak Management Team komt maandag bijeen. Een dergelijk team was er ook toen de Mexicaanse griep voor onrust zorgde.

  De groep experts houdt alle ontwikkelingen in de gaten en adviseert ziekenhuizen over mogelijke scenario’s. Zo wil het RIVM ziekenhuizen voorbereiden op de eventuele komst van patiënten die besmet zijn met de EHEC-bacterie.

  Vijf Nederlanders
  In Nederland zijn tot nu toe vijf besmettingen bekend, allemaal mensen die Noord-Duitsland hebben bezocht. Vier van hen hebben ernstige nierklachten.

  In Duitsland zijn meer dan ……………………..

 47. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/245989-nog-geen-spoor-van-ehecbacterie.html

  Nog geen spoor van EHEC-bacterie

  In Duitsland lijkt ook het laatste onderzoek naar de bron van de EHEC-besmetting niets te hebben opgeleverd.

  In een restaurant in Lübeck, waarvan negentien gasten ziek werden, zijn volgens de eigenaar……….

 48. DaSilva says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/05/volle-ziekenhuizen-in-duitsland-onderzoek-naar-biogasinstallaties-als-bron-ehec/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication

  Lokaal geteelde taugé is geïdentificeerd als de waarschijnlijke oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Dat zeggen autoriteiten binnen de Duitse gezondheidszorg. Een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw in Nedersaksen zei tegen persbureau AP dat er spoedig een waarschuwing uit zal gaan, om mensen te waarschuwen voor het eten van taugé.

  Vandaag werden ook biogasinstallaties genoemd als mogelijke bron van de bacterie. In de kuipen van de installaties kunnen nieuwe bacteriën ontstaan, zegt Bernd Schottdorf, oprichter van Schottdorf MVZ, het grootste private medisch laboratorium in Europa, tegen de krant Welt am Sonntag. De bacteriën vermengen zich met elkaar en wat er dan precies gebeurt is nog niet diepgaand onderzocht, stelt Schottdorf. Deze mix van mogelijke ziekteverwekkers wordt vervolgens als mest over het land uitgereden.

 49. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/EHECbacterie-produceert-ESBL.htm

  EHEC-bacterie produceert ESBL

  De EHEC-bacterie die heeft gezorgd voor de grote uitbraak in Noord-Duitsland, is een ESBL-producerende bacterie. ESBL, Extended-Spectrum Beta-Lactamase, is het enzym dat voor uitgebreide antibioticaresistentie zorgt. Het is de eerste keer dat dit enzym bij EHEC is vastgesteld, zegt Alex Friedrich, hoogleraar microbiologie aan het UMC Groningen.

  Vorige week werd bekend dat bij patiënten EHEC O104-H4 oftewel HUSEC 041 is gevonden. Volgens EHEC-deskundige Friedrich is het de eerste keer dat dit type een grote uitbraak veroorzaakt.

  Friedrich zegt verder dat het niet verrassend is dat de uitbraak, die op het moment van schrijven meer dan 2000 zieken en 22 doden groot is, in mei is begonnen: ‘Elk jaar zien we tussen mei en september een toename van diarreegevallen. De omstandigheden voor de meeste bacteriën zijn dan gunstig, en mensen eten meer rauw voedsel. Het probleem met de EHEC is dat mensen al van weinig bacteriën erg ziek kunnen worden. Dus zien we opeens heel veel patiënten.’ Friedrich is bezorgd over de hygiëneregels in Europa: ‘We accepteren gebrekkige hygiëne, zowel bij de persoonlijke verzorging als bij de bereiding van voedsel, ook in restaurants of andere publieke plekken. Daarmee zetten we de deur open voor zo’n verwekker.’

  De bron van de EHEC-uitbraak in Noord-Duitsland wordt nu gezocht bij……….

 50. wilmamazone says:

  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/juni/Multiresistente-bacteri-n-in-het-nauw-.html

  Multiresistente bacteriën in het nauw?
  Biologen bevechten evolutie met evolutie

  Europese biologen hebben mogelijk een nieuwe manier ontdekt om multiresistente bacteriën te lijf te gaan. In aanwezigheid van een specifiek soort virus blijken de bacteriën hun resistentie-genen uit te spugen

  Tweeëntwintig doden en vele honderden (ernstig) zieken. Dat is, ruim een week na de uitbraak, de hoeveelheid slachtoffers die de in Duitsland opgedoken EHEC-bacterie tot nu toe op zijn geweten heeft. Deze bacterie-uitbraak is een pijnlijk voorbeeld van een groeiend probleem: bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Doordat er tegenwoordig op grote schaal gebruik wordt gemaakt van antibacteriële middelen, ontwikkelen steeds meer bacteriën resistentie hiertegen. En dan kan een normaal gesproken vrij onschuldige darmparasiet, zoals E. coli, opeens dodelijk worden.

  Wetenschappers zijn daarom erg druk op zoek naar nieuwe manieren om dit soort bacteriën te bestrijden. In het blad Biology Letters……………

 51. wilmamazone says:

  Niet alleen aandachtig lezen, maar ook doen hè?!:
  Hoe voorkomt u besmetting met de EHEC-bacterie?

  Er wordt bijna iedere dag een nieuwe besmettingsbron voor de EHEC-epidemie aangewezen. Eerst de komkommers, sla en tomaten, toen vlees, een restaurant, en gisteren werden gekiemde groenten als taugé aangewezen als boosdoener. De producenten zijn boos, want die zien hun handel instorten, maar voor de consument is het vooral verwarrend. Een besmetting is echter makkelijk te voorkomen, door op hygiëne en bereiding van voedsel te letten. De tips van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op een rijtje: hoe voorkomt u een besmetting?

 52. wilmamazone says:

  http://nos.nl/op3/artikel/246514-olifanten-bekommeren-zich-niet-om-eheckomkommer.html

  Olifanten bekommeren zich niet om ‘EHEC-komkommer’

  De EHEC-bacterie zit dus niet op de komkommers, maar de groente heeft nog steeds een slechte naam. Olifanten in Dierenpark Emmen hebben daar maling aan, want zij gaan zich momenteel te buiten aan de groente.
  Het dierenpark kreeg afgelopen weekend 1500 kilo komkommers van teler…….

 53. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/07/niet-zo-piepen-eet-dat-bord-met-groente-leeg/

  Niet zo piepen, eet dat bord met groente leeg

  Ja, we hebben er een dodelijke bacterie bij. Nee, het is niet waarschijnlijk dat u besmet raakt. En toch doet u alsof u die pechvogel zult worden, die 1 op de zoveel miljoen. Dat is niet alleen belachelijk, maar ook gevaarlijk. U bent hier de crisisveroorzaker.

  Eigenlijk zou het beter zijn als u de komende dagen geen televisie meer kijkt. En, vooruit, die krant kunt u ook wel even laten liggen. U handelt namelijk niet naar statistische risicoanalyses of wetenschappelijk bewijs, maar naar onzekerheden. Het zweet breekt u al uit bij het zien van een onschuldige tomaat. Sneu hoor.

  Doe toch niet zo primitief
  Ooit was die instinctieve reactie goed voor de overleving van de menselijke soort. Hoorde u………

 54. DaSilva says:

  http://www.nu.nl/buitenland/2535360/gemuteerde-ehec-bacterie-aangetroffen.html

  Deskundigen hebben in het Duitse Magdeburg op komkommerresten, een gemuteerde variant van de gevreesde EHEC-bacterie aangetroffen.
  De vondst werd gedaan in de vuilnisbak van een gezin dat lijdt aan een EHEC-besmetting.

 55. LK says:

  En dat bewijst wat?
  Ik gok dat als je een uitstrijkje uit die wc neemt, dat er ook wel EHEC op zit: moeten we nu alle toiletten maar mijden? Of had die EHEC zich vastgelijmd aan de komkommer en is de rest van het afval brandschoon?

 56. wilmamazone says:

  Wat onnodige bangmakerij betreft kan het altijd nog een graadje erger, nou ja héél wat graadjes:
  http://barracudanls.blogspot.com/2011/06/komkommerlogica.html

  Komkommerlogica

  Barracuda was er zelf niet opgekomen, maar daarvoor moet je dan ook weer complotter zijn: EHEC is een inside job

  quote:

  Vervolgens gaat zo’n luie veronderstelling een heel eigen leven leiden. Voor je het weet heeft Guido Jonkers van Wanttoknow het stuk zich alweer toegeëigend, zonder ook maar een keer de bron te vermelden.Of komt Xandernieuws met de mededeling: ‘Forensisch bewijs geleverd dat EHEC bacterie biowapen is’, terwijl het weer niks anders is dan speculatie

 57. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Duitsland-bezuinigde-microbiologen-weg.htm

  ‘Duitsland bezuinigde microbiologen weg’

  Ziekenhuizen in Duitsland zijn niet in staat om adequaat te reageren op de EHEC-uitbraak door jarenlange bezuinigingen op microbiologie in ziekenhuizen.

  Dat zegt professor Alexander Friederich in een interview met de NOS. Friederich was tot voor kort als microbioloog een van de EHEC-specialisten in Duitsland. Nu is hij hoogleraar in Groningen.

  Volgens de NOS heeft 5 tot 10 procent van de 2100 Duitse ziekenhuizen nog arts-microbiologen in dienst. Nog minder ziekenhuizen hebben een eigen microbiologisch lab. Veel van het microbiologisch testwerk wordt gedaan door…………

 58. DaSilva says:

  http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=persbericht&laag1=37&item_id=201106080029

  Onderzoekers van TNO hebben een wereldwijde doorbraak bereikt in de strijd tegen de levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC. Voedselwetenschappers van TNO zijn er in geslaagd natuurlijke ingrediënten te vinden die korte metten maakt met bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. De uitvinding is getest met de ESBL-bacterie, maar is ook toepasbaar voor de EHEC-bacterie. De vondst komt op een moment dat de bacterie in Duitsland meer dan 20 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt en duizenden mensen heeft besmet. Ook in Nederland groeit de angst voor de levensgevaarlijke bacterie.

 59. Rie Prins says:

  In welke wetenschappelijke tijdschriften zijn er artikelen over dit onderzoek gepubliceerd?

  Rie

 60. DaSilva says:

  Ik heb verder niet veel kunnen vinden behalve dat het met probiotica te maken kan hebben.
  Men verwijst naar eerdere onderzoeken in Adelaide.
  http://www.scientias.nl/ehec-is-mogelijk-toch-te-behandelen/32709

 61. Rie Prins says:

  Hier is dat oorspronkelijke Australische artikel:
  Nat Med. 2000 Mar;6(3):265-70.
  A new biological agent for treatment of Shiga toxigenic Escherichia coli
  infections and dysentery in humans.
  Paton AW, Morona R, Paton JC.
  Source
  Molecular Microbiology Unit, Women’s and Children’s Hospital, North
  Adelaide, S.A., 5006, Australia.
  Abstract
  Gastrointestinal disease caused by Shiga toxin-producing bacteria (such as
  Escherichia coli O157:H7 and Shigella dysenteriae) is often complicated by
  life-threatening toxin-induced systemic sequelae, including hemolytic-uremic
  syndrome. Such infections can now be diagnosed very early in the course of
  the disease, but at present no effective therapeutic intervention is
  possible. Here, we constructed a recombinant bacterium that displayed a
  Shiga toxin receptor mimic on its surface, and it adsorbed and neutralized
  Shiga toxins with very high efficiency. Moreover, oral administration of the
  recombinant bacterium completely protected mice from challenge with an
  otherwise 100%-fatal dose of Shiga toxigenic E. coli. Thus, the bacterium
  shows great promise as a ‘probiotic’ treatment for Shiga toxigenic E. coli
  infections and dysentery.

  Rie

 62. wilmamazone says:

  Ben benieuwd of het hier bij blijft of dat er binnenkort weer wat anders geroepen wordt als (mogelijke) bron van de besmetting:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/10/dodelijke-ehec-bacterie-aangetroffen-op-tauge/

  Dodelijke EHEC-bacterie aangetroffen op taugé

  Op een biologische boerderij in de Duitse deelstaat Nedersaksen is de dodelijke EHEC-bacterie aangetroffen op een partij taugé. Dat heeft de Duitse regering bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters. Sporen leidden van patiënten……………………….

  eindquote:

  Tot dusver zijn 29 mensen overleden aan de EHEC-bacterie en 3000 mensen ziek geraakt. In 12 landen andere Europese landen en in de Verenigde Staten zijn mensen besmet geraakt met de bacterie.

 63. DaSilva says:

  Ondertussen zijn de eerste kritische geluiden al te horen…
  http://www.delta.tudelft.nl/nl/nieuws/biotechnologen-sceptisch-over-doorbraak-tno/23327

  TNO claimde afgelopen week een doorbraak in kuur tegen resistente ‘killerbacteriën’. Ze kregen gelijk Radio-1 aan de lijn. Maar volgens biotechnologen bij Technische Natuurwetenschappen is er geen nieuws en promoot TNO lopend onderzoek in het kader van de belangstelling voor de EHEC-bacterie.

 64. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/247884-dodental-ehec-gestegen-naar-35.html

  Dodental EHEC gestegen naar 35

  Nog eens vier mensen zijn in Duitsland overleden aan besmetting met de EHEC-bacterie. Het aantal doden staat nu op 35. Op één na waren alle sterfgevallen in Duitsland. In Zweden overleed een vrouw die een bezoek had gebracht aan Duitsland.

  De Duitse minister van Volksgezondheid sluit niet uit dat…….

 65. wilmamazone says:

  36 doden in Duitsland door EHEC-bacterie

  De EHEC-bacterie heeft in Duitsland opnieuw een dodelijk slachtoffer geëist. Sinds het begin van de epidemie zijn in Duitsland al 35 mensen gestorven. In Zweden viel één dode. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Instituut Robert Koch (IRK), het federaal instituut dat toezicht houdt op de gezondheid.

  Zondag was nog sprake van 34 Duitse slachtoffers. Over de identiteit van het laatste slachtoffer zijn nog geen details bekend.

  Na weken van onzekerheid slaagden de Duitse autoriteiten er afgelopen vrijdag in ………

 66. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/14/aantal-nieuwe-ehec-gevallen-neemt-af/

  Aantal nieuwe EHEC-gevallen neemt af

  Het aantal nieuwe gevallen van besmettingen met de EHEC-bacterie is afgenomen tot enkele personen per dag. Dat heeft het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van RIVM in Nederland, vandaag gezegd.

  Op dit moment zijn in Duitsland 3235 mensen ziek. Dat zijn er slechts zeven meer dan gisteren.

  Het dodental als gevolg van de EHEC-uitbraak liep vandaag op tot 37. Op een na waren alle ….

  eindquote:

  Vandaag is in Duitsland voor het eerst een kind overleden door de EHEC-bacterie. Het gaat om een 2-jarig jongetje uit het plaatsje Celle bij Hannover in de deelstaat Nedersaksen.

 67. wilmamazone says:

  Kassen vol zorgen
  Reportage uit Uitzending Brandpunt (van zondag 12 juni)

  De uitbraak van de dodelijke EHEC-bacterie in Duitsland krijgt steeds meer grip op Nederland. Zeker nu er op Nederlandse bietenspruiten ook een variant van de bacterie is gevonden.

  Terwijl Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker Europa doorreist om de export van onze tuinbouw weer op gang te krijgen, voert de Voedsel en Waren Autoriteit voortdurend controles uit om een EHECuitbraak in Nederland te voorkomen. Zinloos, volgens bioloog Midas Dekkers: Er is iets fundamenteel mis met onze voedselvoorziening. Zonder een rigoureus andere aanpak blijft onze voedselveiligheid in het geding komen.

 68. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/16/dodental-ehec-bacterie-opgelopen-tot-39/

  Dodental EHEC-bacterie opgelopen tot 39

  Het aantal doden door besmetting met de EHEC-bacterie is opgelopen naar 39.

  Dat heeft het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van de RIVM in Nederland, vanmiddag laten weten. In Duitsland zijn nu 38 mensen bezweken aan de resistente E.coli-bacterie. Sinds de uitbraak eind mei is ook een dode in Zweden gevallen.

  Volgens het instituut ……….

 69. wilmamazone says:

  Tis eigenlijk niet te filmen:
  Door EHEC-angst 30 miljoen kilo groenten vernietigd

  De afzetmarkt voor komkommer, tomaat, paprika en sla laat leeft na de onrust over de EHEC-bacterie weer wat op, maar er worden nog steeds op grote schaal groenten vernietigd. Bij het Productschap Tuinbouw staat de teller van groente die uit de markt is genomen gisteren op 30 miljoen kilo.

  De vers geoogste producten vinden hun weg naar de consument, maar tuinders zitten nog steeds met voorraden.
  Er is meer dan 13 miljoen kilo…….

 70. LK says:

  Toch gek dat de prijs van al die producten nauwelijks gedaald is. Voor de gemiddelde paprika en komkommer betaal je nog steeds een euro…

 71. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/249088-rivm-kent-nederlandse-ehecbacterie-niet.html

  RIVM kent Nederlandse EHEC-bacterie niet

  De EHEC-bacterie die begin juni bij twee Nederlandse groentetelers werd aangetroffen, is van een tot nu toe in Nederland onbekend type.

  Het is het RIVM niet gelukt om de bacterie te typeren. Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat het om een onbekend type gaat. Het is nagenoeg uitgesloten dat de typering van een al bekend type EHEC zou mislukken.

  Laboratoria
  De bacteriestam wordt nu opgestuurd naar internationale referentielaboratoria in Rome en Kopenhagen.

  Het RIVM hoopt dat onderzoekers daar er wel in slagen…………

 72. Jan Willem Nienhuys says:

  http://www.abendblatt.de/region/article1932968/17-neue-EHEC-Infizierte-in-Schleswig-Holstein.html

  In Sleeswijk-Holstein zijn nog 17 nieuwe gevallen van EHEC-infectie opgedoken. Dat is dus twee volle weken nadat die kiemgroentenkwekerij zwaar onder verdenking kwam.

 73. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuwsartikel/Kwart-EHECinfecties-was-ernstig-1.htm

  Kwart EHEC-infecties was ernstig

  810 van de 3222 Duitsers die een EHEC-infectie opliepen, zijn daarvan ernstig ziek geworden. Dat blijkt uit een terugblik op de uitbraak gepubliceerd in NEJM. Op 18 juni stond de teller op 39 overlijdensgevallen als gevolg van door de bacterie veroorzaakt hemolytisch-uremisch syndroom (HUS).

  Doordat bij een kwart van de patiënten HUS optrad, verschilt de Duitse uitbraak aanzienlijk met eerdere uitbraken van Shiga-toxineproducerende Escherichia coli’s, zoals in Japan in 1996. Daar werd HUS bij een …

  NEJM 2011; 10.1056/NEJMoa1106483

 74. LK says:

  Interpretatie:

  Een kwart van de symptomatische infecties waarvoor de patiënt het de moeite waard vond om een arts in te schakelen, was ernstig…

 75. wilmamazone says:

  Het is nog niet afgelopen: In Bordeaux zijn tot nu toe zeven mensen opgenomen in het ziekenhuis na het eten van een salade met rauwe kiemen. Één van hen is er ernstig aan toe.

  http://nos.nl/artikel/251370-weer-bacterie-op-diverse-kiemen.html

  Weer bacterie op diverse kiemen

  Minister Schippers adviseert om voorlopig sommige rauwe kiemsoorten te mijden. Het gaat om kiemen van rucola, mosterd en fenegriek.

  In Frankrijk zijn op die kiemen EHEC-bacteriën gevonden, van hetzelfde type als waardoor in Duitsland tientallen mensen zijn overleden. Frankrijk vermoedt dat de zaden van de kiemplanten de bron van de besmetting zijn.

  Nederlanders die na het eten van rauwe kiemen diarree krijgen, wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan.

  eindquote:

  Er wordt nog onderzocht of de zaden ook in Nederland zijn gebruikt. Het wordt afgeraden om de rucola-, mosterd- en fenegriekzaden zelf te zaaien en te eten.

  De EHEC-bacterie werd eerder in Nederland gevonden op rodebietenkiemen

  (vet door mij).

 76. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/251651-duitse-basisschool-dicht-om-ehec.html

  Duitse basisschool dicht om EHEC

  In het Duitse plaatsje Altenbeken is een basisschool een week dicht vanwege een uitbraak van de EHEC-bacterie. Drie jongens tussen 8 en 11 jaar werden twee weken geleden ziek en moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

  Daarna bleek dat ook drie medewerksters van de schoolkantine besmet waren met de EHEC-bacterie. De autoriteiten namen daarop het besluit………………….

 77. Jan Willem Nienhuys says:

  Altenbeken ligt ongeveer 170 km van Bienenbüttel, in zuidwestelijke richting.

 78. In this preliminary report, we describe the epidemiologic characteristics of a large outbreak of the hemolytic–uremic syndrome. There have been more than 800 incident cases of the hemolytic–uremic syndrome, predominantly affecting adults, in this outbreak since May 1, 2011 […] This report provides descriptive epidemiologic, clinical, and microbiologic information on this unusual outbreak. It will be updated after the outbreak has finally ceased, in order to provide a complete picture.

  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1106483#t=article

 79. Pingback: Kom-kommerlijke nieuwswaardigheden « Cryptocheilus Weblog

 80. wilmamazone says:

  Duitse ‘Sauberkeit’ is schijn, controle op hygiëneregels stelt weinig voor

  De EHEC-bacterie. Verontreinigd voedsel. En dat in Duitsland, waar de hygiëne lijkt te zijn uitgevonden. Maar de beroemde Duitse ‘Sauberkeit’ is vooral buitenkant. Achter de schermen wordt veel gesjoemeld. De controle op de naleving van regels stelt weinig voor.

  quote:

  Wanneer de overheid eindelijk zelf in actie komt, zoals bij de EHEC-crisis, blijkt al snel hoe traag de bureacratische molens draaien. Voordat het bericht over de fatale EHEC-bacterie de reis had afgelegd van de locale instanties via allerlei tussenstations naar de verantwoordelijke ministeries in Berlijn, waren er al weken verstreken. Eén van de etappes werd nota bene per post afgelegd, omdat de protocollen dat nu eenmaal voorschreven.

  Op die lange weg kon het gebeuren dat een lokale bestuurder die het bericht voorbij had zien komen, iets naar de pers riep over Spaanse komkommers. De Duitse consument spitste de oren, liet het Spaanse product in de schappen liggen en sloeg vervolgens ook de Hollandse komkommers maar over. Het duurde niet lang of de schadeclaims van gedupeerde groentetelers flitsten door Europa.

  Toen het EHEC-alarm eenmaal Berlijn had bereikt, moesten eerst twee ministers het erover eens zien te worden wie de leiding zou nemen over het crisisteam. Minister Christian Lindner van volksgezondheid sprak op gezag van zijn Robert Koch Instituut voor virologie een banvloek uit over tomaten, komkommers en sla. Ondertussen gaf minister Ilse Aigner van consumentenzaken in haar Federale Instituut voor Risicobeoordeling een eigen persconferentie.

  De coördinatie was volledig zoek, een plan van aanpak viel nergens te bekennen. De speurtocht naar de bacterie hing van toevalstreffers aan elkaar. Wederom was het een lokale bestuurder die voor zijn beurt sprak en een kweker van kiemgroenten als de bron van de dodelijke bacterie aanwees. Zeer waarschijnlijk is de betreffende kweker inderdaad een belangrijk verdeelstation voor de bacterie geweest, maar de bron is hij niet.

  eindquote:

  Nog steeds veel raadsels rond EHEC-bacterie

  Hoewel het aantal mensen dat door de EHEC-bacterie geïnfecteerd raakt daalt, neemt het aantal raadsels rond de epidemie alleen maar toe. Wat onderzoekers het meest verontrust, is dat de agressieve variant van de bacterie ook is aangetroffen in een beek bij Frankfurt am Main, ver van de haard van de epidemie. Het kan erop duiden dat de bacterie bezig is zich in het milieu te nestelen.

  Ook verontrustend vinden sommige experts dat de bacterie niet alleen via voedsel bij de mens terechtkomt maar dat de ene mens de andere kan aansteken. Volgens het ministerie van gezondheid in Nedersaksen zijn de meeste nieuwe infecties zo tot stand gekomen. Het aantal mensen dat door de EHEC-bacterie ziek is geworden, ligt inmiddels boven de 3000. Aan de ziekte zijn 48 mensen gestorven.

  Het Federale Instituut voor Risicobeoordeling maakte vrijdag bekend dat de bron van de epidemie waarschijnlijk in Egypte gezocht moet worden. Uit dat land zijn de besmette zaden afkomstig die bij de teelt van kiemgroenten zijn gebruikt. De beslissende aanwijzing kwam van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Die constateerde een verband tussen de Duitse epidemie en de EHEC-gevallen die zich in Frankrijk hebben voorgedaan.

 81. wilmamazone says:

  Het Federale Instituut voor Risicobeoordeling maakte vrijdag bekend dat de bron van de epidemie waarschijnlijk in Egypte gezocht moet worden.

  Daar vinden ze van niet:
  Egypte: EHEC op zaad kwam niet hier vandaan

  Of het raadsel ooit opgelost zal worden?

  update:
  Het onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA dat de aanleiding was voor het importverbod -tot eind okt.- van zaden uit Egypte.Het gaat om zaden die gebruikt worden om kiemgroenten van te maken:

  Klik om toegang te krijgen tot 176e.pdf

 82. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/buitenland/2559595/eerste-mens-mens-ehec-besmettingen-ontdekt.html

  Eerste mens-op-mens EHEC-besmettingen ontdekt

  In Denemarken zijn een vrouw van zestig jaar en een meisje van zes jaar rechtstreeks door dierbaren besmet geraakt met dezelfde stam van de EHEC-bacterie die in Europa al een vijftigtal dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.

  Dat meldt het SSI, het Deense Instituut dat toeziet op besmettelijke ziekten.

  “Twee Deense patiëntes zijn positief getest………

 83. wilmamazone says:

  Limburgse tuincentra onderzocht op EHEC

  De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) heeft bij twee tuincentra in Limburg fenegriekzaden meegenomen die mogelijk besmet zijn met de EHEC bacterie. Het gaat om bedrijven in Arcen en Vlodorp.

  eindquote:

  Het gaat om een voorzorgsmaatregel. De nVWA blijft onderzoeken of nog meer fenegriekzaden die zijn aangemerkt als mogelijke besmettingsbron zijn verkocht in Nederland. De organisatie herhaalt het advies dat consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten bij de eerste tekenen van diarree contact moeten opnemen met de huisarts.

 84. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/2568009/ehec-epidemie-zn-retour.html

  EHEC-epidemie op z’n retour

  De EHEC-epidemie is op z’n retour, maar nog niet voorbij. Die conclusie kan getrokken worden uit recente cijfers van het Robert Koch Instituut. De laatste bevestigde besmetting dateert van 7 juli.

  Er zijn op dit moment volgens het Europees centrum voor ziektepreventie (ECDC) ……..

 85. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2813000/2011/07/21/Duitsland-trekt-advies-kiemgroenten-in.dhtml

  Duitsland trekt advies kiemgroenten in

  Duitsland trekt het algehele advies om voorlopig geen rauwe kiemgroenten te eten, in. De waarschuwing geldt nu alleen nog maar voor fenegriekzaden uit Egypte die de bron lijken te zijn van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. Dit meldde het Productschap Tuinbouw vandaag.

  Dit is goed nieuws voor Nederlandse kiemgroentekwekers. Volgens een woordvoerder……

 86. Pingback: Kiloknallers kip en resistente bacteriën « Cryptocheilus Weblog

 87. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/259415-ehecuitbraak-voorbij52-doden.html

  EHEC-uitbraak voorbij:52 doden

  De uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland is voorbij. Dat heeft het Robert Koch Instituut bekendgemaakt. Drie weken geleden heeft de laatste patient zich gemeld en de incubatietijd van de bacterie is nu verstreken.

  Sinds de uitbraak in mei zijn er………

 88. LK says:

  Ben ik mosterd?

  http://nos.nl/artikel/234011-vumc-vindt-esbls-in-rauwe-groenten.html

  4 van de 7 positieve monsters waren afkomstig van biologische groenten…

 89. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/buitenland/2640245/who-waarschuwt-meer-voedselinfecties-handel.html

  WHO waarschuwt voor meer voedselinfecties door handel

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat door de groeiende wereldhandel de kans op voedselinfecties toeneemt.

  Bovendien is het onderzoek naar de besmettingshaard van een uitbraak van zulke besmettingen moeilijker geworden, doordat voedsel ingrediënten uit de gehele wereld kan bevatten.

  Directeur-generaal Margaret Chan van de VN-organisatie zei tijdens een conferentie in Singapore dat een uitbraak van infecties een grote bedreiging is geworden in een wereld ”die wordt bijeengehouden door een reusachtige handel en reisverkeer.”

  Zij verwees naar de uitbraak van de EHEC-bacterie, waarvan dit……..

 90. LK says:

  Uiteraard, maar je kunt het ook zo zien: ondanks alle bedreigingen, komen voedselinfecties slechts op zeer bescheiden schaal voor…

 91. @ LK

  komen voedselinfecties slechts op zeer bescheiden schaal voor…

  Right? Wrong! Zelfs als het gaat om resistente(!) voedselinfecties van enkele(!) bacteriën op micro(!) niveau (consument – supermarkt).

 92. LK says:

  En dan nu de harde cijfers: hoeveel mensen gaan er écht dood aan een besmetting via de voedselindustrie?

 93. Kan jij niet lezen?

  Zij verwees naar de uitbraak van de EHEC-bacterie, waarvan dit voorjaar in Europa bijna 4000 mensen het slachtoffer werden. 51 mensen overleefden de besmetting niet. De oorzaak waren kiemgroenten als taugé.

  Alleen door die taugé (of wat dan ook).

  in ziekenhuizen dragen 6% van de mensen een resistente bacterie met zich mee. Omgerekend betekent dit dat jaarlijks in Nederland bijna 70.000 personen een zorggerelateerde infectie oplopen in een ziekenhuis. De kosten daarvan liggen tussen de 500 en 800 miljoen euro.

  Waarom zouden we alleen het aantal doden moeten tellen?

 94. LK says:

  Ja, ik kan wel lezen, maar die EHEC-bacterie breekt eens in de zoveel tijd uit. Als je ziet hoeveel besmettingen er met voedsel zijn en dat afgezet tegen het aantal mensen dat daar ziek van wordt, valt het mij allemaal erg mee.

  Dat mensen een resistente bacterie met zich meedragen, wil niet zeggen dat dit sec door de voedselindustrie wordt veroorzaakt. Als ik een boek zou moeten schrijven over het aantal patiënten dat in het buitenland een antibioticakuurtje bij de plaatselijke supermarkt koopt om er vervolgens één of twee pillen van in te nemen en daarna de kuur maar weer te staken, ben ik nog wel even bezig. Ik zal ook nooit die Chinese uitwisselingsstudent vergeten die mijn hulp kwam vragen, omdat ze erge buikpijn had. Na een wat moeizame anamnese kwam ik erachter dat ze waarschijnlijk een urineweginfectie had. Ik vertelde haar dat ze een huisarts moest contacteren (wat is dat?) die haar antibiotica kon voorschrijven (hoezo? in China gaan we naar het ziekenhuis, krijgen we een infuus en lopen we na een dag weer gezond buiten rond) nadat de urine getest was. Ze begon in haar tas te rommelen en haalde een potje Amoxicilline eruit: daar had ze er gisteren al één van genomen, maar dat had niet geholpen. Ik keek haar geschrokken aan: hoe kwam ze daar nu aan? Van een Chinese arts gehad voor haar vertrek naar Nederland, het voorschrift luidde als volgt: Bij buikpijn 2 tabletten, bij urineweginfecties 1 tablet, bij braken 2 tabletten en zo nodig de volgende dag nogmaals 2.

  Ik weet dat er misstanden zijn in de vee-industrie, maar in de mensen-industrie is het net zo erg…

 95. LK says:

  O ja, de Amoxicilline was twee jaar over tijd.

  (En ik doelde vooral op het feit dat tijdens die EHEC uitbraak vele komkommers nauwkeurig getest zijn, daar een aantal positief uitvielen, maar dat dit niet dezelfde stam was. Dat betekent natuurlijk dat voor de uitbraak ook al komkommers positief waren, maar daar werden geen grote groepen ziek van. Verder heb ik momenteel helaas niet zoveel tijd om me er in te verdiepen, dus ik zal mijn mening verder voor me houden)

 96. sylvana says:

  hallo

  ik heb een dochter van 21 maand & ze heeft al wel zeker langer dan 1 maand een e-colie bacterie bij zich ze heeft al 2 zware kuren gehad & nu is het nog niet over! begin langzaamerhand wanhopig te worden! denk toch gewoon door naar het ziekenhuis
  ze heeft heel erg last van diaree (drink wel heel goed) & heel afentoe ook overgeven

  ik snap er niets van

 97. wilmamazone says:

  @Sylvana

  Dat je ongerust bent kan ik me goed voorstellen, maar wel fijn om te horen dat de kleine meid in ieder geval nog heel goed drinkt. Neem contact op met de huisarts over hoe nu verder.
  Ik hoop van harte dat jouw dochtertje snel weer beter is.

 98. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/325428-2011-ehec-voor-kwekers-nog-niet-voorbij.html

  2011: EHEC voor kwekers nog niet voorbij

  Twee dagen voordat duidelijk werd dat kiemgroenten achter de grote EHEC-besmetting in Europa zaten, begon kweker Mark van Heumen te twijfelen. “Ik had zoiets van: we hebben de komkommer gehad, de tomaat, alle groente wordt onder de loep genomen. Dus heb ik voor de zekerheid mijn producten naar Frankrijk gestuurd om te laten testen op EHEC.”

  “Ik kreeg mijn resultaten net een dag te laat binnen”, verzucht hij nu. “Die woensdag stapte de VWA binnen voor een controle. Ze kwamen een dag eerder met de resultaten van hun onderzoek dan mijn eigen laboratorium. Het heeft elkaar net gekruist.”

  eindquotes:

  Hoewel zijn hele bedrijf werd doorgelicht en alleen een partij rodebietenkiemen besmet bleek, is de terugval in afname nog niet hersteld. In eigen land is de verkoop weer aangetrokken, maar de export is ingezakt.

  “In Nederland zijn we gelukkig een heel nuchter volk, daar is de schade op zich nog beperkt. Maar de Duitsers zijn voorzichtiger. Als iemand roept dat je het niet meer moet eten, dan eten ze het niet meer. Qua cultuur zit daar nog een aardig verschil.”

  Toch zegt Van Heumen dat zijn bedrijf gestaag uit het dal klimt. Voor een nieuw faillissement is hij niet bang, al zal volgend jaar ook overschaduwd worden door de gebeurtenissen. Met een wrang lachje stelt hij: “Eigenlijk ben ik in 2012 aan het werken voor de verliezen in 2011.”

 99. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/346237-nieuwe-ehecgevallen-in-hamburg.html

  Nieuwe EHEC-gevallen in Hamburg

  In Hamburg zijn twee nieuwe besmettingen met EHEC gemeld. De infectie is vastgesteld bij een jongen van 11 en zijn zusje, dat een paar jaar jonger is.

  Het zusje zit………….

 100. LK says:

  Zou de bron toch in Duitsland zitten? Dat zou een giller zijn: hele groenteteelt in Nederland en Spanje naar de knoppen…

 101. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/371235-onderzoek-naar-ehec-medicijn.html

  Onderzoek naar EHEC medicijn

  Er komt zo snel mogelijk een uitgebreid onderzoek naar een nieuw middel tegen de EHEC-bacterie. Op een internationaal EHEC-congres werden vanochtend de eerste resultaten gepresenteerd van een voorlopig onderzoek.

 102. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/18/zweden-vinden-ehec-bacterie-in-nederlands-rundvlees/

  Zweden vindt EHEC-bacterie in Nederlands rundvlees

  De autoriteiten kwamen de besmetting op het spoor toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo’n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting. Het vlees is door een handelaar in Stockholm verspreid, die het inkocht bij een Nederlandse slager.

 103. wilmamazone says:

  Het is al vaker gezegd over met name vlees, dus nog maar een keer: ‘Eten goed verhitten, dan is er niets aan de hand’

  eindquote:

  Moeten we oppassen met vlees zolang we niet weten wat er aan de hand is?
  “Wanneer vlees goed gebakken wordt, is de kans op besmetting uitgesloten. De bacterie kan niet tegen hitte. Dat was de oorzaak dat in Duitsland zoveel slachtoffers vielen. Toen was sprake van besmette taugé. Die werd vooral in rauwkost gebruikt. Van enige verhitting is dan geen sprake.”

  Ter herinnering wat vlees betreft:

  •was je handen voor het koken
  •was je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt
  •was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel
  •prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten
  •gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten
  •bak vlees door en door gaar
  •proef niet van rauw gehakt en raak rauw vlees zo min mogelijk aan met de handen

 104. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/492711-grootschalig-onderzoek-naar-ehec.html

  In de regio’s Groningen, Drenthe en Rotterdam begint een groot onderzoek dat duidelijk moet maken hoe vaak de EHEC-bacterie voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Ook wordt gekeken hoeveel Nederlanders de minder gevaarlijke STEC-bacterie bij zich dragen. Daartoe wordt de ontlasting van ongeveer 25.000 patiënten onderzocht.

  Het onderzoek moet verder een betrouwbare methode opleveren om……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: