Jezusbon

Wat mij betreft de quote van de week:

Wat ik bedoelde te zeggen is dat God schijnbaar alleen mensen helpt die hun Jezusbon hebben ingevuld.
In het kader van “het vermaeck voor den oudere gristen”, stel ik, geheel in lijn met het bovenstaande, een netwerk van gristelijke bingoavonden voor. Met Gristelijke bingokaarten.

Welke kleur Bingo-kaart heeft U? Hoeveel vakjes heeft U al afgestreept? Wie is de eerste die de Kien kan claimen?

57 Responses to Jezusbon

 1. DaSilva says:

  De eerste Gristelijke die zijn bingokaart vol heeft is zwaar de Sjaak.

  http://www.watchtower.org/o/rq/article_10.htm

  3. Liegen, gokken, stelen: Jehovah God kan niet liegen (Titus 1:2). Personen die zijn goedkeuring willen ontvangen, moeten liegen vermijden (Spreuken 6:16-19; Kolossenzen 3:9, 10). Iedere vorm van gokken is bezoedeld door hebzucht. Christenen doen dan ook aan geen enkele vorm van gokken, zoals loterijen, paardenrennen en bingo (Efeziërs 5:3-5). En christenen stelen niet. Zij zullen niet welbewust gestolen waar kopen of dingen zonder toestemming wegnemen. — Exodus 20:15; Efeziërs 4:28.

 2. JennyJo says:

  O, ik had nog niet eens gezien dat je me gekwotert had! 😆

 3. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/opmerkelijk/2586955/pausbloed-in-strijd-drugsoorlog.html

  Pausbloed in strijd tegen drugsoorlog

  Mexico grijpt in de strijd tegen de drugscriminaliteit naar een ongewoon middel: een processie door het land met een ampul bloed van de overleden paus Johannes Paulus II om vrede te bewerkstelligen.

  Radio Vaticaan berichtte woensdag………..

 4. Ze zouden van dat bloed een superverdund homeopathisch ‘vaccin’ moeten maken. Een soort hostie 2.0.

  Dan is de suggestie ende beleving pas echt compleet.

  Ze hebben toch overal ‘resten’ van heiligen bewaard?

  *draait businessplan in elkaar*

 5. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2852366/2011/08/17/Weekaanbieding-Vaticaan-ongestraft-abortus-opbiechten.dhtml

  Weekaanbieding Vaticaan: ongestraft abortus opbiechten

  Wie tijdens de Wereldjongerendagen in Madrid abortus opbiecht, wordt niet geëxcommuniceerd. Plegers zijn juist weer welkom in de kerk. Dat meldt het Vaticaan.

  Het aanbod geldt nadrukkelijk alleen tijdens het evenement. Voor de gelegenheid tuigde de kerk 200 biechtstoelen op in het Buen Retiropark. Op het plegen van een abortus volgt normaal gesproken excommunicatie.

  “Doorgaans kunnen alleen speciale priesters……..

 6. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2853913/2011/08/18/God-wil-dat-je-succesvol-bent.dhtml

  God wil dat je succesvol bent

  Wie écht in Jezus gelooft, heeft succes. Dat stelt ‘extreem charismatisch leider’ Mattheus van der Steen. Zijn boek toont de denkwereld van radicaal-evangelische christenen.

  Nee, zijn nieuwe boek is niet de Bijbel. Toch is het allerminst een gek idee om het te zien als aanvulling daarop. Het klinkt niet echt bescheiden. En dat is Mattheus van der Steen ook niet, de man die in evangelisch Nederland ‘een extreem charismatisch leider’ wordt genoemd. “God wil dat je succesvol bent”, zegt hij bijvoorbeeld. “Hij is een vader die het beste voor Zijn kinderen wil.”

  Mattheus van der Steen (1975, eigenlijk heet hij Matthieu) doet deze uitspraken in…….

 7. JennyJo says:

  Als God dat zo graag wil, dan kan Hij daar toch gewoon voor zorgen?

 8. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/2011/08/sugarland_saved_by_prayer.php

  Sugarland: Saved by prayer?

  One thing that’s bothered me about religion even before I became the lapsed Catholic heathen that I am, is how God always gets the credit for good things but never the bad. A perfect example is related to the collapse of the stage in a storm at the Indiana State Fair that killed five people and injured scores of others. Apparently, the act that was to go on stage was saved by Jesus:………

  eindquote:

  Whenever I see a story like this, where it is implied that prayer might have saved the devout from dying in a disaster, I have to ask: If God gets the credit for saving Sugarland, why doesn’t he get the blame for killing those five people and hurting so many more? I know, I know, I’ve asked that question before, but I feel the need to ask it again every so often. I’ve never gotten a satisfactory answer.

 9. DaSilva says:

  Voor alle en dan bedoel ik alle vragen kunt u terecht op refoweb.
  http://refoweb.nl/vragenrubriek/17696/erge-diarree

  Vraag:
  Mijn man is 73, diabetespatiënt en heeft al drie dagen erge diarree na het eten van kip. Hij wil niet dat ik de doktersdienst bel. Wat moet ik doen?!

  Een van de reaguurders:

  hanoniempje | donderdag 11 augustus 2011 11:31
  u moet het gewoon doen! wat u man ook zegt of doet! Hte gaat mischien wel om zijn uitdroging!

  Waar zit eigenlijk je uitdroging?

 10. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2859340/2011/08/22/Kwam-de-Pukkelpop-ramp-van-God.dhtml

  Kwam de Pukkelpop-ramp van God?

  Het verwoestende noodweer tijdens Pukkelpop was ‘als een adem Gods’. Het ‘witwasfestival voor immoraliteit’ verdient goddelijke toorn, insinueerde een columnist van een Vlaamse krant gisteren. Ontslag volgde direct.

  Het opiniestuk verscheen zondagmiddag op de website van Het Nieuwsblad. Het bericht had nooit gepubliceerd mogen worden………

  Tja…..wat zou O.L. Heer zaterdagavond in Madrid duidelijk hebben willen maken dan?:
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2011/08/zeven-pausfans-gewond-door-noodweer

  Zeven pausfans gewond door noodweer

  Zeker zeven mensen zijn zaterdag gewond geraakt tijdens de wake van paus Benedictus XVI op de Wereldjongerendagen in Madrid. Door een windvlaag stortte een lichtmast in. Die nam in zijn val meerdere tenten mee. Dat meldden de Spaanse hulpdiensten.

  De paus sprak zaterdagavond een menigte van ongeveer een miljoen pelgrims toe op…..

 11. wilmamazone says:

  Dat krijg je nou als je je Jezusbon niet/niet goed genoeg hebt ingevuld:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2860749/2011/08/23/Pastoor-weigert-uitvaart-na-euthanasie.dhtml

  Pastoor weigert uitvaart na euthanasie

  In Liempde (Noord-Brabant) is ophef ontstaan na de weigering van pastoor Norbert van der Sluis om de uitvaart te verzorgen van een man die had gekozen voor euthanasie.

  De pastoor vertelde vandaag dat hij ook niet wilde dat een collega de plechtigheid in zijn kerk zou overnemen. De familie van de overledene moest uitwijken naar een kerk in Sint-Oedenrode.

  Het kerkbestuur is zo verontwaardigd over de starheid van de pastoor dat……

 12. JennyJo says:

  Ja, je moet wel op de kleine lettertjes letten, want daar zit altijd het venijn!

 13. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2866624/2011/08/25/Kerk-wil-niet-verder-met-pastoor-die-uitvaart-na-euthanasie-weigerde.dhtml

  Kerk wil niet verder met pastoor die uitvaart na euthanasie weigerde

  Het kerkbestuur in Liempde wil niet verder met pastoor Norbert van der Sluis. Dat heeft het gisteren in een gesprek aan het bisdom Den Bosch laten weten. De pastoor weigerde onlangs een uitvaart van een man te verzorgen die had gekozen voor euthanasie. Het kerkbestuur eiste excuses, maar die heeft de pastoor tot nu toe niet aangeboden.

  ‘Er is een vertrouwensbreuk. We zitten in een patstelling en hebben geen andere keus’, aldus vicevoorzitter……..

 14. wilmamazone says:

  Zou ie nu pas de kleine lettertjes gelezen hebben?:
  http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/2866180/2011/08/25/Stomdronken-priester-valt-in-zwijm-tijdens-doopsel.dhtml

  Stomdronken priester valt in zwijm tijdens doopsel

  Een doopceremonie in het Amerikaanse Sacramento werd voor de familie van vijftien baby’s een klein drama. De priester die de plechtigheid moest leiden, bleek stomdronken te zijn, zo meldt de krant The Sacramento Bee.

  Die oversten gaan ‘m die kleine lettertjes vast eens goed uitleggen. Gelukkig maar.
  eindquote:

  De pastoor, die al sinds 1978 bedrijvig is in de parochie, werd voor onbepaalde tijd geschorst. Zijn oversten onderzoeken de zaak en beloven de pastoor weer op het rechte pad te helpen.

 15. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2892272/2011/09/05/Gokken-is-zondig-maar-kerk-accepteert-winnend-lot.dhtml

  Gokken is zondig, maar kerk accepteert winnend lot

  Een onverwachte meevaller voor een Amerikaanse kerk: ze heeft de loterij gewonnen. Een anoniem gedoneerd lot bleek ruim 56 duizend euro waard. Gods voorzienigheid, meent de gemeenschap die gokken zondig noemt.

  eindquote:

  De kerk noemt gokken zondig, maar Riggins voelt zich niet bezwaard. ‘God zegt: een zegen is een zegen. Ik zeg niet tegen iedereen: ga maar gokken. Maar als God je iets geeft, dan neem je het aan.’ Een deel van het geld gaat naar kerkelijke liefdadigheidsprojecten.

 16. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2897078/2011/09/08/Nieuw-cursus-doden-opwekken-in-Jezus-naam.dhtml

  Nieuw: cursus doden opwekken in Jezus’ naam

  Het is een primeur in Nederland, claimt de organisator. Tijdens een training doden opwekken leren cursisten zo te bidden dat God de levensadem weer inblaast. De kosten: slechts 40 euro.

  De cursus vindt volgend weekend plaats in…..

 17. wilmamazone says:

  Het kerkbestuur heeft meer verstand van Jezusbonnen invullen of wat?!:
  http://nos.nl/artikel/272401-kerkbestuur-haalt-zendmast-naar-beneden.html

  Kerkbestuur haalt zendmast naar beneden

  quote:

  Het kerkbestuur van de St. Servatiusparochie schakelde de mast begin deze maand uit, omdat een zieke vrouw in Megen extreem gevoelig zou zijn voor de straling van de mast. Zij zou overgevoelig zijn voor elektromagnetische velden.

  KPN gaat overleggen met de vrouw en het kerkbestuur of de antenne mogelijk anders kan worden gericht. De mast wordt daarna zo snel mogelijk weer ingeschakeld.

  Vraagje aan redactielid van de NOS:
  Is die zendmast nou compleet weggehaald of alleen maar uitgeschakeld?
  Ik ben intussen overgevoelig voor ronkende kopteksten in chocoladeletters, dus……juist ja!

  update: inmiddels staat er: Kerkbestuur saboteert zendmast

 18. wilmamazone says:

  Op ong. 20 minuten o.a. de zieke vrouw uit Megem aan het woord:
  http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1111649

  Bron:
  http://forum.skepp.be/viewtopic.php?f=6&t=2767

  Elektrohypersensitiviteit

 19. Renate says:

  Het stond in de Volkskrant, natuurlijk zonder enig kritisch commentaar en aan het artikel op de website was nog een stukje toegevoegd over het feit dat er in Greenbank (West Virginia) een gemeenschap is ontstaan van wifi-vluchtelingen, mensen die zeggen ziek te worden van mobiele telefoons en wifi-dataverkeer. Gelukkig gebruikt de Volkskrant hier wel het veelzeggende woord “zeggen”, wat dus in ieder geval enige skepsis lijkt in te houden.

 20. wilmamazone says:

  Het artikel in de papieren Volkskrant kan on-line alleen tegen betaling gelezen worden:

  ‘Ik lig toch niet voor mijn lol in een metalen tentje, bij mijn ouders?’
  …Van de straling, afkomstig van een UMTS-antenne van de toren van de St…. Niet voor niks is toch in een onophoudelijke stroom van internationale onderzoeken het oorzakelijk verband vastgesteld tussen straling en ziekteverschijnselen? En wat …

  21/09/11 00:00

  Heb jij een link naar het artikel op de website Renate? Nu geen tijd meer om die zelf te zoeken.

  Bij het item van Een Vandaag overigens óók geen enkel kritisch commentaar.

 21. Renate says:

  Ik heb er niets van op de website gelezen, alleen van de papieren Volkskrant online. Daar stond ook de toevoeging over Greenbank, die ik niet in de papieren Volkskrant heb gelezen.
  Ik heb het nu ook op internet gevonden, maar weet niet of de link voor iedereen werkt. Het is exact hetzelfde artikel dat in de papieren Volkskrant online stond.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/2920805/2011/09/21/Ik-lig-toch-niet-voor-mijn-lol-in-een-metalen-tentje-bij-mijn-ouders.dhtml

 22. @ Renate: loginpagina.

  My two cents.

  The objectives of this study were to assess whether people who report hypersensitivity to weak electromagnetic fields (EMFs) are better at detecting EMF under blind or double-blind conditions than nonhypersensitive individuals […] Thirty-one experiments testing 725 “electromagnetically hypersensitive” participants were identified. Twenty-four of these found no evidence to support the existence of a biophysical hypersensitivity, whereas 7 reported some supporting evidence. For 2 of these 7, the same research groups subsequently tried and failed to replicate their findings. In 3 more, the positive results appear to be statistical artefacts. The final 2 studies gave mutually incompatible results. Our metaanalyses found no evidence of an improved ability to detect EMF in “hypersensitive” participants […] The symptoms described by “electromagnetic hypersensitivity” sufferers can be severe and are sometimes disabling. However, it has proved difficult to show under blind conditions that exposure to EMF can trigger these symptoms. This suggests that “electromagnetic hypersensitivity” is unrelated to the presence of EMF……

  Electromagnetic Hypersensitivity: A Systematic Review of Provocation Studies, G. JAMES RUBIN et al. [fulltext PDF]

 23. Renate says:

  Tja, ik kan er niets aan doen. Ik ben abonnee en lees de krant ook nog wel eens online, dus ik krijg vermoedelijk links die alleen voor abonnees bestemd zijn.

  Hoe het ook zij, dat het onzin was, had ik ook wel gedacht, maar goed, dit soort mensen zijn natuurlijk handige slachtoffers voor allerhande kwakverkopers.

 24. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2957963/2011/10/08/Blinden-Burma-zijn-helemaal-niet-genezen-door-Nederlander.dhtml

  Blinden Burma zijn helemaal niet genezen door Nederlander

  Blinden in Burma zouden zijn genezen na een bezoek van de Nederlandse zendingsorganisatie Trin. Maar ze zien nog steeds niets. Nederlandse journalisten reisden naar het land om de successen die zendeling Mattheus van der Steen en zijn organisatie TRIN opeisten, te onderzoeken.

  Zo traceerden de onderzoekers enkele kinderen, van wie Van der Steen eind 2010 meldde dat ze weer konden zien. In werkelijkheid bleken ze net zo slechtziend als voorheen. Trin vertrekt dinsdag weer naar Burma.

  Frauduleuze genezers

  Het is 15 mei 2010. Voor de derde keer organiseert Trin een ‘Heaven on Earth’-conferentie, ditmaal in Ede. Losjes grappend over zijn kapsel en zijn seksleven (“Baby’s maken… I love it!”) spreekt Mattheus van der Steen, oprichter en directeur van Trin, urenlang de zaal toe met een stroom van grapjes, bijbelcitaten en emotionele oproepen.

  Vol vuur raakt de jonge evangelist wanneer hij komt te spreken over de aanstaande zendingsreis naar Burma. “5.000 Burmanezen (sic) die in aanraking gaan komen met Jezus! Dat is toch bijzonder, ja toch? Amen, mensen? Kan ik een amen horen?”

  Al voor de reis heeft een lokaal gebedsteam……..

 25. Blinden in Burma zouden zijn genezen na een bezoek van de Nederlandse zendingsorganisatie Trin. Maar ze zien nog steeds niets. Nederlandse journalisten reisden naar het land om de successen die zendeling Mattheus van der Steen en zijn organisatie TRIN opeisten, te onderzoeken.

  Artikel:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2011/10/08/prof-dr-e-edward-dompeling-handoplegger-en-gebedsgenezer/

 26. wilmamazone says:

  Pastoor Haffmans: liederlijk en kwaadaardig

  INTERVIEW | De strenge pastoor Haffmans uit het Limburgse Gulpen bleek een dubbelleven te leiden. Hij had vriendinnen, stal enorme sommen geld en loog over afkomst en opleiding. De journalisten Henk Langenberg en Maarten van Laarhoven schreven een boek over hem. Het kostte Van Laarhoven zijn baan.

 27. LK says:

  Tja, hoe kun je nu een bisdom aanklagen voor het feit dat je mishandeld bent door je partner die toevallig ook voor het bisdom werkt? Dit soort verwrongen relaties heb je toch overal?
  Was ze wel bij hem weggegaan als hij geen pastoor meer was geweest ofzo? Ik snap het niet helemaal…

  (En ik snap dat het probleem is dat het bisdom de nogal onchristelijke daden van meneer pastoor genegeerd heeft, maar daar zijn ze zelf de dupe van geworden door de grote geldbedragen die ontvreemd zijn en het afgenomen vertrouwen in het bisdom. Het valt het bisdom niet aan te rekenen dat die man mogelijk een psychopaat was.)

 28. wilmamazone says:

  Vrouw leeft een jaar lang strikt volgens de Bijbel

  Ze onderwierp zich aan haar man en sliep tijdens haar menstruatie in een tent. Blogger Rachel Held Evans gehoorzaamde een jaar lang aan zo veel mogelijk Bijbelse geboden voor vrouwen. Haar conclusie: iedere gelovige selecteert zijn eigen voorschriften.

  Polygamie is ‘Bijbels’, ontdekte de Amerikaanse evangelicaal. Net als het verkopen van je dochter om schulden af te lossen. Met haar ingrijpende experiment wilde ze meer te weten komen over de waarde van het Oude en Nieuwe Testament. Niet om de heilige boeken te kijk te zetten, maar om ze naar eigen zeggen beter te begrijpen.

  In de aanloop naar Pasen, tijdens haar ongesteldheid, kampeerde Evans in een paarse tent in haar tuin. Negen dagen lang vermeed ze seks, raakte ze haar echtgenoot niet aan en ging ze niet naar de kerk.

  Krukje
  Zitten deed ze op een krukje. Plaatsnemen op stoelen waar ook anderen op zouden zitten gaf tijdens de onreine periode immers geen pas. Daar zijn hoofdstuk 15 tot 18 van Leviticus duidelijk over.

  Een jaar lang beschreef ze ……

 29. wilmamazone says:

  Video | Kerk maakt naaktkalender met ouderen

  Ze wilden bewijzen dat oude lijven er prachtig uit kunnen zien. En dus gingen twaalf Amerikaanse zestigplussers uit de kleren voor de naaktkalender van hun kerk. Voor 11 euro heeft ook u een blote oude heer aan de wand.

  De één verbergt zijn schaamstreek achter een helm. Een ander verschuilt hem achter zijn vuilnisbak. Geslachtsdelen en achterwerken brengt de kalender Celebration 2012 niet in beeld, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

  ‘Strategisch bedekking’, noemt mede-organisator Eva Benda de objecten die de……

  :mrgreen:

 30. wilmamazone says:

  Toch nog maar Jezusbonnen blijven invullen…..voor alle zekerheid:

  ‘Jezus was net zo echt als Harry Potter’

  God heeft geen zoon. De figuur Christus is een samenraapsel van oude mythes, beweert vrijdenker Derek Murphy. Met zijn boek ‘Jesus Potter Harry Christ’ loopt hij voor op het nieuwe werk van de ‘atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse.

 31. wilmamazone says:

  Tis niet te filmen!! Zou Steve Jobs deze Jezusbon nog zelf ingevuld hebben?!:

  Uw persoonlijke Jezus op de iPhone, schudden voor gebruik

  Nieuw in de applicatiewinkel van Apple: Jezus als persoonlijke assistent. Met een blanke huid of met een kleurtje. ‘Altijd, overal, voor ieder ras’, belooft de programmeur.

 32. wilmamazone says:

  Ben je 90 en dacht je jouw Jezusbon zo goed te hebben ingevuld!:

  http://www.nu.nl/algemeen/2650079/onheilsprofeet-trekt-zich-terug.html

  Onheilsprofeet trekt zich terug

  Onheilsprofeet Harold Camping zal niet opnieuw een poging wagen om te voorspellen wanneer de wereld tot een einde komt.

 33. Renate says:

  Waarschijnlijk komt zijn eigen einde veel eerder, dan wat hij voorspelt.

 34. Pingback: Celstress, elektro-allergie, elektro hypersensitief (EHS) en stralingsziekte « Cryptocheilus Weblog

 35. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/312815-priester-81-moet-vriendin-verlaten.html

  Priester (81) moet vriendin verlaten

  Een priester (81) uit Eindhoven moet voor 1 december zijn 85-jarige vriendin verlaten. De twee wonen al 46 jaar samen, maar het bisdom van Den Bosch dreigt de priester uit zijn ambt te zetten als hij de relatie niet beëindigt.

  eindquote:

  De priester heeft al laten weten te kiezen voor zijn vriendin. “Dan maar geen priester meer”, zegt hij in het Algemeen Dagblad. Hij wil wel dat het verplichte celibaat getoetst wordt aan de regels voor de mensenrechten.

  Ik heb het gevoel dat O.L. Heer gewoon vindt dat deze keuze niks afdoet aan de Jezusbon van dit bejaarde stel.

 36. Renate says:

  Komen ze er pas na 46 jaar achter dat de priester samenwoont, of hebben ze nu ineens de ingeving gekregen dat dit niet mag van onze lieve heer?

 37. wilmamazone says:

  Renate:

  Komen ze er pas na 46 jaar achter dat de priester samenwoont, of hebben ze nu ineens de ingeving gekregen dat dit niet mag van onze lieve heer?

  Het was vroeger de normaalste zaak van de wereld dat iedere pastorie een inwonende huishoudster had:
  http://kdc-app.hosting.kun.nl/erasmusplein/4-1998/lena.html

  quotes:

  Eerbare vrouwen van laag aanzien

  Gewoonlijk werd een vrouw huishoudster op een pastorie, als zij de huwbare leeftijd gepasseerd was. Vaak kwam zij uit de middenklasse en was zij vóór haar gang naar de pastorie al actief op religieus gebied. Niet iedereen was geschikt voor dit beroep. Een pastoriehuishoudster moest onberispelijk gekleed gaan, van onbesproken gedrag zijn en blijk geven van een diepe katholieke geloofsovertuiging. Zij hoorde diners te kunnen bereiden en opdienen, en allerlei mensen, van hoog tot laag, op gepaste wijze te woord te kunnen staan.
  Pastoriehuishoudsters vormen een beroepsgroep waarover weinig bekend is en die zelf vrijwel nooit aan het woord kwam. Wel werd er óver hen gesproken – vaak op geringschattende wijze, getuige de vele vooroordelen, grapjes en roddels over ‘pastoorsmeiden’. Het waren respectabele vrouwen die een veeleisend beroep uitoefenden, maar zij genoten weinig aanzien binnen de kerk of de parochie. Zij leden onder een beeldvorming die hen typeerde als bazig, eigenzinnig, dom, kwezelachtig, slaafs, onbetrouwbaar of mysterieus.

  Achtergrondpositie

  Zowel in de kerk als in de samenleving leidden pastoriehuishoudsters een tamelijk onzichtbaar bestaan. Zij mochten officieel niet tot de functionarissen van de kerk gerekend worden. Pas in de jaren zeventig kwamen zij op de loonlijst van het bisdom en kregen zij recht op een minimumloon. Hun beroep vroeg om volledige inzet: dag en nacht aanwezig zijn en slechts bij uitzondering een dag vrij. Door de kerkelijke autoriteiten werd zo’n vrouw nauwelijks in geld of woorden beloond. Zij was onmisbaar voor het goed functioneren van het drukke pastoriehuishouden, maar als enige vrouw tussen de celibatair levende mannen vormde zij tegelijk een bedreigende factor. Zij deelde enigszins in het aanzien van de pastoor. De pastorie, een groot en deftig huis – waar de meeste mensen slechts bij uitzondering binnenkwamen – was haar thuis.
  Niet alleen binnen het kerkelijk instituut, ook in de samenleving nam de pastoriehuishoudster een achtergrondpositie in. Gewoonlijk kwam zij uit een andere streek en leerde ze weinig mensen in haar nieuwe parochie kennen, omdat ze niet deelnam aan het sociale leven. Ze werd bijvoorbeeld geen lid van het kerkkoor of van de Boerinnenbond. Dat zag de pastoor liever niet, want zijn gedienstige behoorde op de achtergrond te blijven.
  Ondanks deze afstand vormde zij een belangrijke schakel tussen pastoor en parochianen. Wie aan de deur kwam of opbelde om ‘mijnheer pastoor’ te spreken, werd altijd eerst door haar te woord gestaan om vervolgens al dan niet met hem in verbinding gesteld te worden.

 38. Renate says:

  Kunnen ze de vrouw dan niet gewoon blijven beschouwen als een inwonend huishoudster? Zijn ze nu pas tot de ontdekking gekomen dat de verhouding tussen de pastoor en de vrouw een andere is dan die tussen een pastoor en een huishoudster? Of heeft de pastoor er voor gekozen om niet langer de schijn op te houden?

 39. Jan Willem Nienhuys says:

  Iets dergelijks overkwam ook Copernicus. Na 1517 was de r.-k. kerk tot de conclusie gekomen dat er aan allerlei regels strenger de hand gehouden moest worden, en dit veroorzaakte eigenlijk de enige aanvaring die Copernicus ooit heeft gehad met de kerkelijke overheid (hij was kanunnik). In 1538 werd hij gedwongen om op zijn 66ste zijn ‘huishoudster’ Anna Schilling (overigens een getrouwde vrouw die gescheiden van haar man leefde) te ontslaan. En toen deze Anna Schilling in 1539 nog steeds in Frauenburg (het huidige Frombork) woonde, klikte de proost van het kapittel aan de bisschop dat Anna nog niet verhuisd was en dat Copernicus nog betrekkingen met haar onderhield. Mogelijk is het enige wat de brave Copernicus gedaan had dat hij haar een keer in het voorbijgaan gesproken had toen ze naar de markt in Königsberg ging. Er moest (in september 1539) een brief van Copernicus’ vriend Tiedemann Giese aan te pas komen om de zaak glad te strijken. Er gingen trouwens ook geruchten dat de bisschop zelf in het geheim een dochter had.

 40. wilmamazone says:

  Over hoe een Jezusbon precies ingevuld moet worden, kan men van mening verschillen:
  http://www.nu.nl/binnenland/2667137/katwijkse-dominee-wil-pak-slaag-zondig-kind.html

  Katwijkse dominee wil pak slaag voor ‘zondig kind’

  Ouders moeten een ‘zondig’ kind slaan. Die boodschap verkondigt dominee A. Vlietstra van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk, meldt het Leidsch Dagblad.

  Vlietstra baseert zich op teksten uit de zeventiende eeuw, die volgens hem ”beslist nog niet uit de tijd zijn”. Als een kind zondigt, is kastijding een noodzakelijk antwoord.

  Als de ouders dat niet doen, gaan ze in tegen de wil van God, is zijn mening.

  eindquote:

  Het Nederlands Jeugdinstituut, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de stichting Defence for Children beoordelen het advies volgens het Leidsch Dagblad als onacceptabel, schadelijk en strafbaar.

 41. Renate says:

  Heb ik onlangs ook niet iets dergelijks gelezen over de een of andere dominee in de VS, wiens adviezen er voor hebben gezorgd dat een aantal (geadopteerde) kinderen overleden zijn? Ik heb het in de krant gelezen, maar ook elders.

 42. wilmamazone says:

  Renate:

  Heb ik onlangs ook niet iets dergelijks gelezen over de een of andere dominee in de VS..]

  Je bedoelt deze Pearl?:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3032961/2011/11/14/Een-zondig-kind-verdient-tucht-Maar-wat-als-papa-doorslaat.dhtml

  quote:

  Vlietstra’s adviezen zijn gedurfd, niet in de laatste plaats omdat een Amerikaanse geestverwant dit jaar het middelpunt van een controverse is. In zijn boek How To Train Up A Child adviseert Michael Pearl ouders om de roede niet te sparen. Een kind moet leren omgaan met autoriteit, vindt de dominee en evangelist uit Tennessee. ‘De Amish gebruikten dezelfde methoden om hun koppige muildieren te trainen.’

  Ook regelmatig verplicht vasten zou kinderen goed doen. Opmerkelijk:…….

 43. Renate says:

  Ja, dat was ‘m. Volgens mij zit er wel een aardig verschil tussen kinderen en muildieren.

 44. wilmamazone says:

  Ik heb nog steeds tranen in mijn ogen:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3179421/2012/02/14/Wat-zag-mijn-vader-in-mij.dhtml

  ‘Wat zag mijn vader in mij?’

  Zij wil anoniem blijven. De vrouw van begin dertig groeide op in de Gereformeerde Gemeente in een klein dorpje in Zuid-Holland. Haar vader heeft haar en haar broers jarenlang misbruikt en is daarvoor ook veroordeeld. Bij haar kerk kon ze niet terecht.

  de einquotes zijn al hélemaal hartverscheurend:

  Pas was ik in het zwembad, het dochtertje van mijn vriend was mee, ze is nu negen. Dat lijfje. Ze heeft nog helemaal niets, is nog lang geen vrouw. Wat zag mijn vader in mij?

  Nu ben ik zelf in verwachting. Van een meisje, ik schrok toen ik dat hoorde, ik moet haar hier op die mannenwereld zetten. Dat kroelen met je kind heel normaal en onschuldig is, moest ik leren. In het begin was ik bang dat mijn partner zou worden als mijn vader. En ik moet soms nog vechten tegen de angst dat er iets van mijn vader in mij is geslopen, en ik mijn eigen kind later iets aandoe. Tegen mijn vriend heb ik gezegd: ‘Als dat zo is, vermoord me dan maar’.”

 45. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3179860/2012/02/14/Deetman-gaat-ook-misbruik-van-vrouwen-onderzoeken.dhtml

  Deetman gaat ook misbruik van vrouwen onderzoeken

  De commissie-Deetman gaat opnieuw onderzoek doen naar kindermisbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid) in een brief die hij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  In het vervolgonderzoek wordt het lot van meisjes en vrouwen in de kerk nader bekeken. Het eerste onderzoek…….

 46. wilmamazone says:

  Incest in refokringen waar gehoorzaamheid geldt als kinderdeugd

  Elma Drayer − 16/02/12, 11:07

  column Eindelijk. Ook in orthodox-protestantse kring zijn er ‘zorgen’ over seksueel misbruik. Kwantitatieve gegevens ontbreken vooralsnog, maar er is wel een quick scan gehouden onder hulpverleners en kenners, uitgevoerd door adviesbureau Movisie. Dat richtte zich eigenlijk op ‘huiselijk geweld’ in het algemeen, maar ‘opvallend vaak’ begonnen de respondenten uit zichzelf over seksueel misbruik. Ze noemden het een ‘veel voorkomend probleem’.

  Als dat klopt, dan onderstreept het eens temeer de analyse van de commissie-Deetman. In haar vorig jaar verschenen eindrapport over seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk schreef zij dat het verschijnsel, anders dan menigeen denkt, niet exclusief te wijten valt aan het verplichte celibaat. Dat speelde volgens de commissie weliswaar een rol, maar was niet doorslaggevend. En zie. In orthodox-protestantse kring hoeft geen mannenbroeder celibatair te leven. Toch komen er nu gruwelverhalen naar buiten.

  Seksueel geweld heeft nu eenmaal bitter weinig te maken met seks, en bitter veel met machtsmisbruik. Kort samengevat: hoe autoritairder de verhoudingen, des te meer meer risico de zwakste partij loopt. En hoe geslotener de gemeenschap, des te groter de kans dat daders stilletjes hun gang kunnen gaan.

  Illustratie bood het verhaal verderop in de krant van de vrouw wier invrome vader jarenlang zijn gerief zocht bij haar en haar broertjes. Hulp inschakelen? Het kwam niet in haar hoofd op. “Er is weinig voor nodig om kinderen het zwijgen op te leggen, in de wereld waar ik uit kom. Niet tegen je ouders ingaan, is me ingeprent.”

  Bij de gemeente waartoe het gezin behoorde……..

 47. wilmamazone says:

  Tis niet te filmen:
  http://nos.nl/artikel/344546-god-verlaag-de-benzineprijs.html

  ‘God verlaag de bezineprijs!’

  “Ik ben heel erg bezorgd. Waarom zijn de prijzen hier zo hoog? De politiek speelt gewoon een spelletje met ons.” Harriet Langley staat voor een benzinepomp in Washington DC te wachten op Rocky Tywman, de organisator van het gebed.

  In haar handen heeft ze een bord vast, met daarop geschreven, Pray for lower gas prices – call the gas prayerline. Bel met de benzine-gebedslijn. Na een telefoontje …….

 48. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3239171/2012/04/11/Man-wil-regio-volplakken-met-Jezus-posters.dhtml

  Man wil regio volplakken met Jezus-posters

  Joop van Ooijen, de man uit Giessenburg die tot aan het hoogste rechtsorgaan aanvocht dat de tekst ‘Jezus redt’ op zijn dak mocht blijven staan, heeft een nieuwe missie: de hele regio volplakken met Jezus-posters.

  eindquote:

  Volgens Van Ooijen verpesten deze feesten de jeugd. ‘Daar leren ze alcohol drinken, drugs gebruiken en uit de ban springen’, zegt Van Ooijen. ‘Er is maar één ding belangrijk en dat is Jezus.’

 49. wilmamazone says:

  Meer virussen op religieuze sites dan op pornosites

  Wie naar religieuze websites surft, loopt meer kans op een besmetting met een computervirus dan degene die erotische of pornografische websites bezoekt. Websites die gaan over religie of ideologie lopen drie keer meer kans besmet te zijn met een virus, blijkt uit een studie van de Amerikaanse leverancier van beveiligingssoftware Symantec.

 50. JennyJo says:

  Tja, hier rest vrees ik toch geen andere conclusie dan dat de duivel er de hand in heeft. :mrgreen:

 51. wilmamazone says:

  JJ:

  Tja, hier rest vrees ik toch geen andere conclusie dan dat de duivel er de hand in heeft. :mrgreen:

  Het kan ook zijn dat men in die kringen virusremmende middelen ook bij een computer niet nodig vindt, omdat zo’n besmetting- met behulp van een ingevulde Jezusbon- vast vanzelf over gaat.

 52. wilmamazone says:

  Maak kennis met de gloriestoel.

  Dat is een gewone huis-, tuin- en keukenstoel die door gristenbidders is ingewijd. Wie ziek is kan erop plaatsnemen en gebed ontvangen. Het is dan de bedoeling dat Gods glorie op de stoel neerdaalt en de zieke geneest.

  Dit alles in opdracht van van ‘Pappa God’:

  Pappa God heeft het afgelopen jaar de handen gebruikt van ALLE christenen die meededen op straat. Het maakte werkelijk niet uit wie er met de zieken bad, er was bijna altijd resultaat. Pappa God heeft in al zijn soevereiniteit besloten om met Zijn kinderen samen te werken hier op aarde. Als wij willen zien dat Nederland wordt getransformeerd is het van belang dat alle wedergeboren kinderen van God in actie komen en laten zien aan de mensen in dit land hoe goed onze Pappa is.

 53. DaSilva says:

  Stelletje idioten….

 54. wilmamazone says:

  Pastoor Frank Michaël As van de Michaëlparochie in Sint-Michielsgestel waarschuwt afvalligen voor naderend onheil bij het uitschrijven als katholiek.

  (..)”U kunt nu geen enkel sacrament meer ontvangen, waarin Christus u tegemoet wil komen. U kunt geen kerkelijke uitvaart meer krijgen.”

  “U wijst Christus en Zijn kerk af. Ik ben bang dat u uzelf het eeuwig leven niet waardig keurt en de toegang tot het eeuwig leven en de verrijzenis hebt geblokkeerd. Daarmee raakt u in de eeuwige vergetelheid, waar niemand u ooit nog zal missen. Ik kan u alleen maar het advies geven u te bekeren tot Jezus Christus om tot Leven te komen. Met pijn over het onheil, dat u over uzelf hebt afgeroepen, neemt de kerk van u afscheid.”

  Op de site van Omroep Brabant:

  De pastoor heeft de brief kortgeleden aangepast. De waarschuwingen zijn grotendeels uit de brief gehaald. Zelf zegt hij dat hij dit heeft gedaan om telefoontjes van journalisten te voorkomen. De pastoor staat nog steeds volledig achter de tekst en noemt het goed dat op internet wordt gesproken over een ‘enge brief’. “Het is ook beangstigend. Zonder Christus is er geen verlossing. Het is goed dat iemand zegt wat de consequenties zijn als je besluit Christus de rug toe te keren.”

 55. wilmamazone says:

  Origineel excuus voor seksueel misbruik van tientallen jonge meisjes:

  “God heeft mij tot het priesterambt geroepen en god maakt geen fouten. Dus neem ik aan dat het allemaal deel uitmaakt van Gods plan voor de redding (van die kinderen).

 56. Renate says:

  Als een van de ouders van die misbruikte meisjes hem een kogel door z’n hoofd jaagt, is dat natuurlijk ook Gods plan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: