Prof.dr. E. (Edward) Dompeling, handoplegger en gebedsgenezer

Prof.dr. E. (Edward) Dompeling in actie.

De per 1 juli 2010 door de Universiteit van Maastricht aangestelde bijzonder hoogleraar Vroegdiagnostiek i.h.b. Monitoring en Behandeling van Longziekten op Kinderleeftijd Dompeling, maakt er in zijn vrij tijd een gewoonte van in Birma ongevraagd het terrein van blindenscholen op te lopen en die kinderen d.m.v. handoplegging te overtuigen van de kracht van Jesus.

Om ze daarna genezen te verklaren.

Wat de geschiedenis ingaat als de Trin-spin speelt al wat langer. In november 2010 bracht TRIN een veelbesproken zendingsbezoek aan Birma. TRIN maakte melding van o.a. een aantal genezingen van blinden, maar zendeling Marten Vissers trok de getuigenissen van het TRIN-gezelschap in twijfel en noemde Mattheus van der Steen al eerder een bedrieger.

Zonder nu uitputtend op het Trin-schandaal in te gaan (daarover kunt u alles lezen bij onze wordpressvrienden Goedgelovig) wil ik wel de rol van Dompeling nader belichten.

Zoals bovenstaande foto bewijst (hier nog een andere met handoplegging met Dompeling) en in een preview van de opnames door EO’s Doordewereld (onderaan staat de (gedeeltelijke?) reportage) is Dompeling actief als handoplegger. De EO spreekt hierbij van een foto waarin Dompeling een van de kinderen ‘inspecteert’. Op die tweede foto is ‘inspectie’ in ieder geval niet aan het handje.

Saillant detail is dat 75% van de blindheid in Birma gewoon te voorkomen of te genezen is. Niet door gebedsgenezing, maar door diagnosticering en behandeling. Maar daarvoor was Dompeling niet in Birma. We zijn dus heel benieuwd of Smouter hem aan de tand heeft gevoeld. Visser kreeg zelf in elk geval nul op het rekest, terwijl hij herhaalde pogingen heeft gedaan om opheldering te krijgen. Dompelings baas, prof. dr. Onno van Schayck, vindt dat zolang Dompeling geen publieke uitspraken over de Birma-blinden heeft gedaan, er niets aan het handje is. Maar Van Schayck, een topwetenschapper op zijn gebied, is dan ook mede-oudste in de Baptistengemeente. Een gemeente waar toevallig ook Willem Ouweneel wel eens spreekt.

Via alweer Goedgelovig.

Dat slaat de spijker op z’n kop. Dompeling was daar helemaal niet om kinderen te diagnostiseren en dienovereenkostig (met simpele middelen) te behandelen. Dompeling was daar om te evangeliseren en Birmese kinderzieltjes te winnen. Waarom nam Dompeling geen koffer met behandelings,- diagnostische apparatuur en medicijnen mee? Behandelt hij ‘zijn’ longpatiëntjes in Maastricht ook met handoplegging en bidsessies? Is hij hier in Nederland ook al (ongevraagd) op blindenschoolpleinen gesignaleerd met (of zonder) zijn TRIN-groepje?

De vraag is natuurlijk of Dompeling in zijn vrije tijd mag doen wat hij wil. Het criterium voor zijn leidinggevende, prof. dr. Onno van Schayck, is blijkbaar dat Dompeling niets aangerekend kan worden als hij er maar in het openbaar over zwijgt. Dat is een geruststellend idee. Als Dompeling in Maastricht een longpatiëntje verkeerd behandelt is de mores blijkbaar: Zwijgen want dan is er niets gebeurd.

Dompeling:

Ik wil op geen enkele manier hierover in het nieuws komen en ik wil ook niet dat mijn naam in dit verband genoemd wordt.

Uw Crypto voorspelt een staartje.

15 Responses to Prof.dr. E. (Edward) Dompeling, handoplegger en gebedsgenezer

 1. Renate says:

  Kortom, zolang de bijzonder hoogleraar z’n onzin niet in Nederland praktiseert is er niets aan de hand. Het geeft wel een heel andere betekenis aan de titel bijzonder hoogleraar.

 2. cornutus says:

  Goh, ik ben wel een beetje jaloers op deze post. Ik wou dat ik het had verzonnen 😉

 3. wilmamazone says:

  @cornutus

  Welkom op onze site.

  Crypto had eerlijk gezegd wel een goede inspiratiebron vanmorgen omdat ik netjes deze Jezusbon had ingevuld. Hallelujah!

 4. A fucking disgrace.

 5. Mustafa says:

  Eindelijk. Op dit staartje heb ik sinds december 2010 gehoopt, toen ik op GG de naam Dompeling liet vallen. Het woord is aan u, professor Dompeling!

 6. Nog steeds geen staartje. Dompeling doet er (voorlopig) het zwijgen toe. Daar valt wat voor te zeggen. Hij is betrapt met de broek op de enkels. Heterdaadje. Als je geschoren wordt moet je stilzitten.

  Overigens wordt de discussie tussen christenen vaak beslecht door elkaar te bedreigen met een permanent verblijf in de hel i.p.v. op argumenten. Weet u wel zeker dat u de wegen van de HEERE niet in de weg staat door uw commentaar? Dat zal zeker niet in dank worden afgenomen. Het is pathetisch. Achterlijke cultuur.

 7. JennyJo says:

  Oei, dat is erg!

 8. wilmamazone says:

  Staartje in wording?:

  Observant
  Onafhankelijk weekblad van de universiteit Maastricht:

  http://www.observantonline.nl/artikelen/tabid/69/agentType/View/PropertyID/3652/Default.aspx

  MUMC-hoogleraar in opspraak door gebedsgenezing

  13-10-2011 – De Maastrichtse kinderlongarts prof. Edward Dompeling wordt in verband gebracht met valse claims over de genezing van blinde kinderen in Birma door een groep christelijke gebedsgenezers. Hij nam vorig jaar deel aan een evangelisatiegroepsreis naar dit land. In het afgelopen weekend berichtten verschillende media, waaronder Trouw en de EO, over de kwestie.

  eindquotes:

  Toch circuleert Dompelings naam al sinds december op het internet in verband met deze kwestie.

  De directeur van onderzoeksinstituut Caphri waar Dompeling vorig jaar juli werd aangesteld, prof. Onno van Schayck, stelt zich op het standpunt dat het hier om “activiteiten in de vrije tijd gaat waar iemand zelf verantwoordelijk voor is. Dit vond niet plaats in een wetenschappelijk kader”. Wel heeft hij Dompeling aangeraden om naar buiten te treden en te reageren op de berichten in de media, zegt hij.

  Ook de decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences, prof. Albert Scherpbier, reageert vooralsnog afhoudend. Hij kent de kwestie nauwelijks. Op de vraag of het niet slecht is voor de reputatie van zijn faculteit, het Maastrichtse Universitair Medisch Centrum en de universiteit wanneer medisch hoogleraren in verband worden gebracht met valse claims van genezing tijdens gebedsbijeenkomsten, antwoordt hij: “Dat weet ik niet zeker.”

  Edward Dompeling zelf is uiteraard door Observant om een reactie gevraagd. Hij heeft inmiddels toegestemd in een interview, volgende week.

  (vet door mij)

 9. Volgens weblog Cryptocheilus, dat ‘medische bugs’ aan de orde stelt, is de reactie van Van Schayck nogal opmerkelijk……

  http://goedgelovig.wordpress.com/2011/10/13/professor-dompeling-praat-opeens-wel/

 10. wilmamazone says:

  Van de Goedgelovig pers:
  Rector Mols helpt Dompeling duiken

  Prof. dr. Edward Dompeling komt zijn toezegging aan Observant om een interview te geven over zijn betrokkenheid bij TRIN in Birma, niet na. Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht houdt Dompeling uit de wind en stelde vandaag de volgende verklaring op. Volgens een redacteur van Observant wordt deze verklaring door het CvB niet actief verspreid. De verklaring lijkt vooral bedoeld om de rel intern te sussen. Daarom nu integraal op Goedgelovig:

  Verklaring naar aanleiding van beschuldigingen en tumult rond humanitaire reis prof. dr. Dompeling, uit naam van de rector magnificus van de Universiteit Maastricht en de voorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+, respectievelijk de heren prof. mr. G. Mols en drs. G. Peeters:………..

  eindquote:

  Observant liet Goedgelovig weten het er niet bij te laten zitten. De wil van de rector is geen wet.

  De Observant zelf:
  http://www.observantonline.nl/artikelen/tabid/69/agentType/View/PropertyID/3653/Default.aspx

  Interview Dompeling gaat niet door

  Professor Edward Dompeling zal toch geen interview geven aan Observant. Dat werd vrijdag 14 oktober aan Observant meegedeeld door de woordvoerder van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht, Jeanine Gregersen. Tegelijk is een verklaring uitgegeven door de rector van de UM, Gerard Mols samen met de voorzitter van de raad van bestuur van het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, Guy Peeters. In de verklaring wordt de reis van Dompeling naar Birma omschreven als humanitair en bovendien privé. Er is geen sprake van “schending van de wetenschappelijke integriteit” door Dompeling, aldus de verklaring.

  Zie voor de volledige verklaring hieronder

 11. wilmamazone says:

  Het blijft niet te filmen met die Edward Dompeling en TRIN!:

  Dompeling-schoonmaakactie begonnen
  Geplaatst op18 oktober, 2011 doorgoedgelovig

  Je kunt spinnen met informatie, maar digitale informatie ook gewoon laten verdwijnen. Dat is geen geschiedvervalsing, ben je gek. Zie het als een stuk zelfreinigend vermogen. De grote Dompeling-schoonmaakactie is begonnen!

 12. Renate says:

  Zeker afgekeken van de communisten, bijvoorbeeld in de Sovjet Unie.

 13. wilmamazone says:

  Renate:

  Zeker afgekeken van de communisten, bijvoorbeeld in de Sovjet Unie.

  Ik/wij hebben in de loop van de tijd wel meer spoorloos zien verdwijnen op dubieuze nederlandse sites. Vooral die met de grootste mond hebben er een handje van.

 14. wilmamazone says:

  Britse kerken adviseren medicatiestop HIV; minstens drie doden

  Minstens drie Londense HIV-patiënten zijn overleden nadat hun voorganger hen afraadde om medicijnen te gebruiken. Sommige evangelische kerken adverteren met ‘genezingsbewijzen’, meldt de BBC.

  eindquotes:

  De gebedsgenezer verkoopt flesjes met gewijd water. Met dat middel zouden gelovigen zich ontvankelijk maken voor wonderlijke genezingen. Het water is niet meer dan een symbool, waarschuwt hij. Joshua is volgens het tijdschrift Forbes de rijkste voorganger van Nigeria.

  Hij werkte enige tijd samen met de Nederlandse theoloog Willem Ouweneel, die eerder deze maand in opspraak raakte toen bleek dat door hem geclaimde wonderen niet hadden plaatsgevonden. Ouweneel heeft zich enkele jaren geleden van Joshua gedistantieerd.

  (vet door mij)

 15. Pingback: Gerard Mols, Guy Peeters en de Dompelingdoofpot, « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: