Ceessie, bedankt!

exit Cees.

Dr. Cees Renckens gaat exit als voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, om opgevolgd te worden door Catherine de Jong.

Renckens is bijna een kwart eeuw voorzitter geweest, hanteerde een uiterst scherpe mening en pen, promoveerde op de ‘dwaalwegen in de geneeskunde’ (proefschrift hier), zag zich aangeklaagd, werd verguisd en bejubeld en is sinds kort fellow van het Intitute for Science in Medicine.

Onder zijn bewind groeide de VtdK uit tot de grootste vereniging van zijn soort in de wereld. Waar een klein land groot in kan zijn. Dat dit met pak ‘em beet tweeduizend leden is gelukt, geeft overigens wel te denken…

Mogelijk zullen er mensen opgelucht ademhalen (yoehoe, kwakkertjes!), maar ik verwacht veel van mw. de Jong! Het zal haar duidelijk zijn dat ze een groot voorbeeld moet evenaren en wat mij betreft had haar nieuwe aanstelling wat meer aandacht mogen krijgen tijdens het symposium ‘van ziekten die komen en voorbij gaan‘ dat gisteren werd gehouden.

Anyway: Ceessie, bedankt!

Advertenties

20 Responses to Ceessie, bedankt!

 1. wilmamazone says:

  Mogelijk zullen er mensen opgelucht ademhalen (yoehoe, kwakkertjes!)..]

  Dat opgeluchte ademhalen zit er voorlopig niet in wat Renckens betreft en dat is maar goed ook:

  Na alle hectische jaren gaat Renckens het wat rustiger aan doen. Maar acupuncturisten en homeopaten moeten niet denken dat ze weer vrij spel hebben. “Ik blijf als ‘backbencher’ in het bestuur. En onze nieuwe voorzitter, anesthesiologe Catherine de Jong, is ook lekker scherp en fanatiek. Als kwakzalvers denken dat ze weer hun gang kunnen gaan, zullen we ze snel uit de droom helpen.”

 2. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/1366/Renckens_neemt_afscheid_als_voorzitter

  Renckens neemt afscheid als voorzitter

  eindquotes:

  Tot ieders verrassing was ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het afscheidssymposium in Amsterdam aanwezig, niet lijfelijk maar in de vorm van een videoboodschap. De minister dankte via het scherm de ‘bevlogen bestuurder’ Cees Renckens voor zijn inzet en doorzettingsvermogen. ‘Bewezen resultaten en aantoonbare werkzaamheid moeten de basis zijn van medisch handelen. Niet alleen voor medici maar ook voor apothekers.’

  Schippers zei zich te ergeren aan bijna alle Nederlandse apotheken waar nogal wat schappen zijn gevuld met homeopathische producten. ‘Ik stoor me er bovendien aan dat je bij het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering vaak niet eens kan kiezen voor een pakket zonder alternatieve geneeswijzen. Het is aan ons allemaal de aantrekkelijkheid van alternatieve geneeswijzen te relativeren. Het is goed dat de Vereniging tegen Kwakzalverij ons scherp houdt.’

 3. Renate says:

  Misschien kan mevrouw Schippers dan iets doen aan deze koppelverkoop in het aanvullend pakket? Gewoon de verzekeringsmaatschappijen verbieden alternatieve geneeswijzen op te nemen in het aanvullend pakket?

 4. Dreamer says:

  “Ik blijf als ‘backbencher’ in het bestuur

  Dat doe je goed mooie man!

 5. Renate says:

  Gisteren in de Volkskrant een ingezonden brief, waarin iemand opriep tot het oprichten van een Vereniging tegen de Vereniging tegen Kwakzalverij. Er is dus nog veel werk te doen. Misschien moet mevrouw Schippers een beetje meer onder druk gezet worden om een einde te maken aan die koppelverkoop in het aanvullende pakket.
  Waarom roept er eigenlijk nog niemand op tot het oprichten van een Vereniging tegen de Consumentenbond, of een Vereniging tegen de KEMA, of …?

  Edit WMZ: om 13.59 uit filter.

 6. Harry Smit says:

  Ondanks Cees en zijn clubje en allerlei ongelofelijke minkukels op WVC, denk even aan Borst, Hoogervorst, Klink en nu dus Mw. Schippers zijn de alternatieve geneeswijzen enorm gegroeid.
  De schatting is dat het jaarlijks ongeveer 10% toeneemt. Ongeveer 30 a 35 procent van alle mensen maken momenteel gebruik van een alternatieve geneeswijze. De zorgverzekeraars begrijpen steeds beter dat de alternatieve geneeswijzen enorm kosten besparend zijn en dat zie terug in de polisvoorwaarden.
  Evidence-based medicine is een leuk woord voor iets wat wetenschappelijk bewezen werkt maar voor steeds meer mensen is dat niet genoeg. Men wil weer genezen en dat is heel wat anders dan eindeloos aanmodderen met symptoombestrijdende medicijnen en die eeuwig durende gang naar allerlei specialisten. Zelfs ziekenhuizen gaan mee in die trend en in mijn eigen praktijk merk ik dat steeds meer artsen openstaan voor wat ik doe. Niet dat ze er iets van begrijpen maar ze zien dat het werkt en daar gaat het om.

 7. Renate says:

  Meneer Smit, het gaat niet om de hoeveelheid mensen die gebruik maken van alternatieve geneeswijzen, het gaat om het bewijzen van de werkzaamheid en die zijn er niet. Tevreden patiënten tellen niet echt mee. Veel ziekten gaan vanzelf over en een beetje aandacht kan wonderen doen. Als ik neerslachtig ben, zou ik antidepressiva kunnen slikken, maar ook de aanschaf van een CD kan m’n stemming verbeteren. Toch zit dat laatste terecht niet in het pakket van de ziektekostenverzekering.

  Edit WMZ: om 13.59 uit filter

 8. JennyJo says:

  Ondanks Cees en zijn clubje en allerlei ongelofelijke minkukels op WVC

  Oei, wat zijn de druiven weer zuur Harry.

  De zorgverzekeraars begrijpen steeds beter dat de alternatieve geneeswijzen enorm kosten besparend zijn en dat zie terug in de polisvoorwaarden.

  Hm… waarom zitten alternatieve behandelingen dan niet in het basispakket? Zou dat misschien zijn omdat de regering dondersgoed begrijpt dat ze volkomen ineffectief zijn – pure geldverspilling dus? Dat ze in de aanvullende pakketten zijn opgenomen is enkel en alleen omdat er dik op verdiend wordt, dat snapt iedereen die ook maar een beetje logisch kan nadenken, maar lieden als jij zien het als bewijs van werkzaamheid. Is het feit dat de Story, de Privé en de Libelle zo massaal gelezen worden soms ook een bewijs van kwaliteit?

  Evidence-based medicine is een leuk woord voor iets wat wetenschappelijk bewezen werkt maar voor steeds meer mensen is dat niet genoeg. Men wil weer genezen en dat is heel wat anders dan eindeloos aanmodderen met symptoombestrijdende medicijnen en die eeuwig durende gang naar allerlei specialisten.

  Tja, het is te verwachten dat je afgeeft op alles wat je zelf niet kunt leveren. Jouw geweldige resultaten zijn zeker ook de reden dat ouders van kinderen met kanker en masse naar de alterneut hollen in plaats van naar de reguliere sector? Want zeg nou zelf, 75% genezing van kinderen met kanker – dat doe jij toch veel beter Harry? Toch?

  Zelfs ziekenhuizen gaan mee in die trend en in mijn eigen praktijk merk ik dat steeds meer artsen openstaan voor wat ik doe. Niet dat ze er iets van begrijpen.

  Och, wat zijn ze toch allemaal dom en wat is het toch fijn dat jij er altijd nog bent om hen te belazeren en onnodig geld uit de zak te kloppen. De mensen zouden eens iets leuks doen met hun geld, je moet er toch niet aan denken!

 9. Harry Smit says:

  De meesten van jullie kunnen dan wel 24/7 op allerlei fora actief zijn maar dat betekent nog niet dat jullie deskundig zijn. Ooit had ik dat meisje Annabel uitgenodigd om eens te kijken in mijn praktijk, kon ze zelf eens zien wat er bij mij gebeurde. Dat ze deze ‘ones in a liftime chance’ met een kul smoesje aan zich voorbij liet gaan is natuurlijk tekenend voor mensen van jullie soort. Wel allerlei onzin uitkramen met een ongelofelijk grote duim als kennisbron en dan nog serieus genomen willen worden, hoe verzin je het.

 10. JennyJo says:

  Jahoojj tuujjijk! :mrgreen:

 11. wilmamazone says:

  Laat ons ‘soort’ zingen:

 12. Harry Smit says:

  Dergelijke reacties had ik wel verwacht, daar hoef je niet helderziend voor te zijn. Feit blijft wel dat de alternatieve geneeswijzen in omvang en gebruik ontzettend zijn toegenomen. Niemand die zich afvraagd hoe dat toch komt. Jullie hebben die antwoorden natuurlijk wel maar die komen weer uit die grote duim kun je dus ook niets mee.

 13. JennyJo says:

  Tja, het gebruik van ongezond voedsel neemt ook alsmaar toe. Enfin, dan zal het dus wel gezond zijn.

 14. wilmamazone says:

  Harry:

  Feit blijft wel dat de alternatieve geneeswijzen in omvang en gebruik ontzettend zijn toegenomen.

  Dit zijn cijfers van enkele jaren geleden:
  http://www.tigweb.nl/TIG21-22_01_van_Dijk_-_Alternatieve_Geneeswijzen.pdf

  Conclusie

  De belangstelling voor alternatieve geneeswijzen is de afgelopen decennia toegenomen. Maakte in 1981 jaarlijks nog 3,8% van de bevolking gebruik van alternatieve geneeswijzen, in 2002 was dat gestegen naar ruim 6%. Wanneer ook de consulten van de alternatief werkende huisarts worden meegeteld, komt dit percentage op 15,7. Dit geeft echter een onzuiver beeld aangezien onduidelijk blijft of de huisarts een alternatieve of een reguliere behandeling
  heeft toegepast.
  De belangrijkste geneeswijzen zijn: homeopathie, acupunctuur, paranormale geneeswijzen, natuurgeneeskunde en antropofische geneeskunde. Het aantal alternatieve vormen van diagnostiek en therapie in Nederland anno 2004 loopt in de honderden.
  Hoeveel beroepsbeoefenaars van alternatieve geneeswijzen er werkzaam zijn is niet exact te zeggen. Bij de 129 beroepsverenigingen op dit gebied zijn in totaal 19.253 leden geregistreerd. Het aantal niet georganiseerde beroepsbeoefenaars wordt geschat op ruim 3300.
  De consumptie van alternatieve geneeswijzen in het buitenland is aanzienlijk hoger dan in Nederland.

  Als de alternatieve ‘geneeswijzen’ in Nederland na 2004 nog in omvang en gebruik ontzettend zijn toegenomen, heeft Harry daar vast ter zake doende informatie over met een linkje erbij.
  Hopelijk begrijpt Harry idd dat kwantiteit sowieso niets van doen heeft met kwaliteit.

 15. wilmamazone says:

  De Kwak Detector van ons aller Willem Betz

  1. De methode

  – De methode is ongevaarlijk en heeft geen bijwerkingen
  – De methode is “natuurlijk”
  – De methode baseert zich op oude kennis, uit exotische streken of van “natuurvolkeren”
  – De methode behandelt de “diepe oorzaak”. De uitvinder heeft de oorzaak van kanker ontdekt (een bacterie, een schimmel, een parasiet…)
  – De methode ontgift het lichaam.
  – De methode herstelt het evenwicht.
  – De methode is een revolutionaire vernieuwing.
  – De methode is gebaseerd op geheime formules.
  – De methode is individueel en holistisch.
  – De methode helpt ook nog tegen AIDS, allergie, chronische vermoeidheid, is verjongend,..

  2. De resultaten

  – De behandelingen bieden een wonderbaarlijke genezing.
  – De gewone dokters begrijpen er niets van en staan versteld.
  – De reguliere dokters hadden de patient opgegeven.

  3. De bewijsvoering

  – De bewijsvoering is gebaseerd op enkel getuigenissen.
  – Bewijs in klassieke medisch wetenschappelijke tijdschriften, vermeld in Medline of Cochrane-database is afwezig. Let op: soms worden ter ondersteuning wetenschappelijke artikels aangehaald, maar staat er iets heel anders in dat artikel.
  – Het bewijs staat in een boek, dat vaak mee te koop wordt aangeboden.

  4. De evaluatie van concurrerende behandelingen.

  – De wetenschappelijke geneeskunde wordt ALLOPATHIE genoemd.
  – De methode wordt verketterd door de wetenschap.
  – De medische industrie zweert samen, omdat de voorgestelde behandeling hun handeltje in gevaar brengt. Wetenschappelijke geneeskunde wordt verdacht gemaakt
  – De uitvinder is een genie, miskend door de reguliere wetenschap.
  – Gebruik van woorden als paradigma, kwantumfysica, vibraties, kosmische energie

  Willem Betz – Copyleft, artikel uit het tijdschrift “Wonder en is gheen Wonder”, SKEPP. Woordelijk kopiëren en distribueren van dit artikel is toegestaan in elke vorm, mits behoud van deze copyleft-noot – 25-05-09

 16. Henk says:

  Harry schreef ;

  “Dat ze deze ‘ones in a liftime chance’ met een kul smoesje aan zich voorbij liet gaan is natuurlijk tekenend voor mensen van jullie soort.
  Wel allerlei onzin uitkramen met een ongelofelijk grote duim als kennisbron en dan nog serieus genomen willen worden..”

  Ik moest er erg om lachen.
  Dunning Kruger.

  Edit WMZ: Het Dunning-Kruger-effect is ontdekt door Justin Kruger en David Dunning, twee Amerikaanse onderzoekers die in 1999 een wetenschappelijk artikel over incompetentie publiceerden. Ze schreven: ‘Slechte presteerders overschatten hun prestaties enorm, juist omdat ze vanwege hun incompetentie de vaardigheden missen om hun eigen tekortkomingen te onderkennen.’

 17. wilmamazone says:

  Huishoudelijke mededeling:
  Renate daarnet uit spamfilter gevist -Wordpress weerus kuren-, dus zie:
  oktober 15, 2011 om 8:23 am
  en
  oktober 15, 2011 om 10:14 am

 18. Renate says:

  Tja, het vreemde is dat het niet met al m’n reacties gebeurt, maar soms blijven ze ineens hangen.

  Edit WMZ: deze ‘hing’ ook weer.

 19. Pssst Harry,

  Feit blijft wel dat de alternatieve geneeswijzen in omvang en gebruik ontzettend zijn toegenomen

  Pics or it didn’t happen.

 20. wilmamazone says:

  Ceessie, bedankt!:

  Genezen is het woord niet

  Biografische schetsen van de twintig meest notoire genezers van de twintigste eeuw

  C.N.M. Renckens

  http://www.skepsis.nl/sn14.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: