Heisa maken over goed beveiligd grieponderzoek Erasmus MC

Terwijl de stofwolken rond de griepprik nog menig blik vertroebelt, is er nu weer onrust over een zeer dodelijk griepvirus volgens de Volkskrant en dit bericht wordt met dezelfde koptekst gretig overgenomen door andere kranten. De Telegraaf kopt met -uiteraard- het nog suggestievere: ‘Nederlanders maken dodelijk griepvirus’.

Wat er nu weer aan de hand is?
Het probleem in een notendop:

Een extreem besmettelijke variant van het dodelijke H5N1-griepvirus, da’s heel gevaarlijk. Hij bestaat, en nog in Nederland ook. Niet meteen bang worden: die killer griep is gemaakt in het lab en zit goed opgesloten. Maar dat brengt wel een groot dilemma met zich mee: mogen de onderzoekers openbaar maken hoe dit virus in elkaar zit, of zouden ze daarmee terroristen in de kaart spelen?


De complotters en/of anti-vaccinanten beleven in ieder geval gouden tijden; ook nu is de tamtam alweer volop aan gang en kopt Guido Jonkers vandaag met: Nieuw: de ‘militaire’ griep; dodelijk bioterrorisme!
Dit bakten ze er bij Argusoog.org van: AB OSTERHAUS BOUWT KILLER VIRUS
En Argusoog.org vervolgde met : Wetenschapper ‘militariseert’ opzettelijk griepstam in dodelijk bioterrorisme experiment
Tjonge jonge toch!!!

Gelukkig zijn er ook nog verslaggevers die verder kijken dan hun eigen neus lang is:Omstreden grieponderzoek goed beveiligd.

Het omstreden grieponderzoek in het Rotterdamse Erasmus MC is omgeven met maximale veiligheidswaarborgen. Dat zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegenover de NOS.

Het onderzoek in het Erasmus MC heeft vanaf het begin onder strenge controle gestaan van zowel instanties uit Nederland als uit de VS. Een team onderzoekers onder leiding van viroloog Ron Fouchier heeft het vogelgriepvirus genetisch zo aangepast dat het bij fretten net zo makkelijk overdraagbaar is via de lucht als seizoensgriep.

Ron Fouchier (1966) is bijzonder hoogleraar Moleculaire Virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij luchtwegvirussen bestudeert, met name griepvirussen.

Ron Fouchier

Hij is een van de vijf artsonderzoekers die in 2008 Vici-subsidie van NWO kreeg:

De tweede onderzoeker is prof. dr.Ron Fouchier, van de afdeling virologie van het Erasmus MC. Hij onderzoekt of de evolutie van griepvirussen kunnen worden voorspeld.

Bij Labyrint was op 28 september 2011 deze uitzending (hier alsnog te bekijken): Een gevecht tegen griep waarin viroloog John Oxford het gezicht laat zien van de pandemische Spaanse griep en:

Moleculair bioloog Ron Fouchier toont de volgende stap in het onderzoek: het opnieuw tot leven wekken van het dodelijke virus. In het tweede deel van deze uitzending aandacht voor de voortdurende strijd tussen het virus en de wetenschap. Een inenting tegen griep moet elk jaar herhaald worden. Dat is geen truc van farmaceutische industrie om veel geld te verdienen. Het griepvirus heeft de eigenschap heel snel te veranderen, waardoor oude vaccinaties niet meer werken. Het virus muteert zo snel, dat de wetenschap er hijgend achteraan holt. Dat moet veranderen, maar hoe? Een vijand die te klein is om waar te nemen is een lastige tegenstander. Ook al werken virologen over de hele wereld samen, de vraag is of ze deze wedstrijd ooit kunnen winnen.

Hier een animatie over griep/influenza.

Update 25 nov.:
Vers van de pers: Virologen Erasmus willen grieponderzoek publiceren :
De virologen van het Erasmus MC die een genetisch aangepaste variant van het vogelgriepvirus gemaakt hebben die zeer waarschijnlijk overdraagbaar is van mens op mens, willen hun onderzoeksresultaten publiceren.

De onderzoekers hebben twee maanden geleden een artikel ingediend bij het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science. De redactie van dat blad heeft het artikel voorgelegd aan de National Science Advisory Board on Biosecurity, een adviesorgaan op het gebied van bioveiligheid. De NSABB heeft nog geen advies uitgebracht.
quote:

Onderzoeksleider Ron Fouchier en zijn baas Ab Osterhaus, beiden viroloog, achten de kans dat misbruik gemaakt wordt van de onderzoeksgegevens niet heel hoog. “De vraag is of iemand anders dit onderzoek zou kunnen uitvoeren”, zegt Osterhaus. “Dit is zo’n ingewikkeld onderzoek, je moet echt een hoog opgeleide en heel goede viroloog zijn om dit te kunnen. Dat kan een verdwaalde wetenschapper echt niet nadoen in zijn garage. Maar daar kun je wel antraxbrieven maken.”

“Bovendien, stel nu eens dat iemand hiermee aan de haal zou gaan, dan is het des te belangrijker dat we aan vaccins werken. We hebben nu aangetoond dat dit virus zo kan muteren dat er een variant ontstaat die via de lucht overdraagbaar is van mens op mens. We weten nu op welke mutaties we moeten letten en kunnen onderzoek doen naar vaccins”, zegt Osterhaus.

eindquote:

Fouchier wil niet vooruit lopen op de vraag of het voor zijn onderzoeksgroep aanvaardbaar zou zijn om bepaalde elementen uit de publicatie weg te laten. “De discussie over vrijheid van wetenschap komt pas na het besluit van de NSABB. Daar wachten we nu al twee maanden op, terwijl we al een paar keer te horen hebben gekregen dat het eraan komt. Het zou natuurlijk een belangrijk precedent zijn als Science zou besluiten niet te publiceren.”

“Vanuit officiële kringen – politie, openbaar ministerie, overheid, inlichtingendiensten – is er geen druk op ons geweest om af te zien van onderzoek of publicatie. Daar gaan ze ook niet over”, zegt Fouchier.

Osterhaus vult aan: “Het is goed dat men bezorgd is, maar wij hebben uitgebreid overleg gehad met alle instanties. Nadat alle afwegingen zijn gemaakt, is er toestemming gekomen voor het onderzoek. Dat hebben we gedaan. En nu is het tijd voor publicatie. Nog eens, ik begrijp de zorgen, maar ik denk niet dat men in officiële kringen wil dat we niet publiceren.”

Update 26 nov.:
Dagblad Trouw: Vrees voor griepvirus als wapen terrorist

Formeel kan de Amerikaanse raad de publicatie niet tegenhouden, maar de Rotterdamse virologen Ab Osterhaus en Ron Fouchier zouden hun artikel na een negatief oordeel waarschijnlijk terugtrekken. Maar zover komt het volgens hen niet. Ze verwachten dat de raad na het weekend alsnog groen licht geeft.

Het blijft dus nog even afwachten wat wel of niet publiceren betreft.

Noot:
Item aangepast op 27 nov. 22.30u. (en derhalve drie reacties van mezelf verwijderd die nu in het artikel verwerkt zijn)

69 Responses to Heisa maken over goed beveiligd grieponderzoek Erasmus MC

 1. Renate says:

  Guido Jonkers en z’n aanhang worden natuurlijk liever beroemd door het verspreiden van onzin over pyramides, chemtrails, complotten, Niburu en wat al niet meer.

 2. JennyJo says:

  Een holocaust-in-the making – om de bevolking uit te roeien.

  Iemand die zulke dingen verkondigt hoort in een inrichting. Wat een gestoorde griezels zeg, niet te filmen.

 3. Renate says:

  Ach ja, wat moet je met dat soort figuren? Soms krijg je het gevoel dat de bevolking van psychiatrische inrichtingen ineens op internet actief is geworden. En straks worden mevrouw Bleeker, of mevrouw De Röver weer uitgenodigd voor actualiteitenrubrieken om dit soort onzin te verspreiden. Want natuurlijk geloven we de verklaringen van de wetenschappers niet, als ze zeggen dat deze experimenten alleen maar bedoeld zijn om voorbereid te zijn op wat er in de natuur zou kunnen gebeuren.

 4. wilmamazone says:

  Renate:

  Ach ja, wat moet je met dat soort figuren? Soms krijg je het gevoel dat de bevolking van psychiatrische inrichtingen ineens op internet actief is geworden. (..)

  Dat gevoel heb ik wel vaker dan soms of dat sommige figuren eens nodig langdurig opgenomen zouden moeten worden in een psychiatrische inrichting.

  Opmerkelijk is verder dat met name Guido Jonkers die zo graag met titels gooit -het is b.v. altijd met nadruk Dr. Johan Oldenkamp– het nu denigrerend heeft over ome Ron en hij wil nog wel zo graag gelijk oversteken!

  Frappant is sowieso dat ik tot nu toe nergens gelezen heb dat prof.dr. Ron Fouchier als artsonderzoeker gewoon openlijk zijn taak uitvoerde en nu er een resultaat is, menen sommigen hem in alle toonaarden te moeten/mogen afbranden.

  Hij is een van de vijf artsonderzoekers die in 2008 Vici-subsidie van NWO kreeg:

  De tweede onderzoeker is prof. dr.Ron Fouchier, van de afdeling virologie van het Erasmus MC. Hij onderzoekt of de evolutie van griepvirussen kunnen worden voorspeld.

  Tja…je kán de kop in het zand en/of een natte vinger in de lucht blijven steken, maar daar trekken griepvirussen zich sowieso niets van aan.

 5. Renate says:

  Ik vind het merkwaardig dat men aan de ene kant vindt dat wetenschappers gewantrouwd moeten worden, maar dat men aan de andere kant toch maar wat graag praat over Dr. Johan Oldenkamp en Drs. Consemulder. Moeten deze “wetenschappers” niet gewantrouwd worden?
  O nee, natuurlijk niet, want Dr. Johan Oldenkamp, Drs. Consemulder en Guido Jonkers zijn erudiete genieën die alle kennis in huis hebben en waar je dus nooit aan mag twijfelen. Zij zijn de enigen die, samen met Arend Zeevat, Anneke Bleeker en Desirée Röver de verderfelijke praktijken van de Nieuwe Wereldorde aan het licht kunnen brengen. En sommige mensen lopen er als makke schapen achteraan, onder het motto dat ze zelf kunnen denken en niet alles geloven. Nee, de grootste onzin die de voorgenoemde figuren vertellen is natuurlijk veel betrouwbaarder, dan alles wat erkende wetenschappers zeggen.

 6. Jan Willem Nienhuys says:

  Is het eigenlijk niet teveel eer om zoveel aandacht aan dat stelletje warhoofden te besteden?

 7. Renate says:

  Enerzijds ja. Aan de andere kant hebben deze warhoofden ook volgelingen, zoals Anneke Bleeker en Désirée Röver die misschien nog wel eens op TV komen om hun visie met de minder warhoofdigen te delen. Er zullen altijd mensen zijn die het toch weer eens zijn met deze warhoofden. Er mag dus best voor gewaarschuwd worden.

 8. JennyJo says:

  Is het eigenlijk niet teveel eer om zoveel aandacht aan dat stelletje warhoofden te besteden?

  Vind ik eigenlijk ook wel. De goegemeente zou nog de indruk kunnen krijgen dat ze echt belangrijke dingen zeggen. Ik vraag me ook af of mensen die het eens zijn met deze warhoofden, zelf niet net zo warhoofdig zijn. Anderzijds zie ik ook een bepaald gevaar, mede dankzij onze stomme media, die iemand als Anneke Bleeker op de tv vertonen als inhoudelijke “tegenwicht” voor bijvoorbeeld een Coutinho. Dan gaan mensen wellicht denken dat Anneke best wel serieus te nemen valt. Want waarom komt ze ander op tv in een serieus actualiteitenprogramma nietwaar?

 9. wilmamazone says:

  JW:

  Is het eigenlijk niet teveel eer om zoveel aandacht aan dat stelletje warhoofden te besteden?

  Dat vind ik altijd HET dilemma. Aan de ene kant zijn deze warhoofden de moeite van het praten niet waard en aan de andere kant valt er dan moeilijk een eerlijk/compleet verhaal te vertellen dat álle kanten ervan belicht. Aangezien de antivaccinanten de laatste tijd extra veel koren op hun molen vinden en vol ijver de ene flauwekul na de andere publiceren, lijkt het mij soms niet verkeerd om die misselijkmakende handel en wandel overduidelijk te laten zien.

  Anti-vaccinanten roeptoeteren vast niet alleen op internet, maar ook in huiselijke kring en naaste omgeving. Het blijft allang niet meer beperkt tot met name de Bible-belt en dat is zorgelijk i.v.m. de vaccinatiegraad. Het zal moeilijk zijn om te schatten hoe groot de aanhang inmiddels is.

  Wat ik momenteel ook verbazingwekkend vind, is dat Van der Linde om minder heftige uitspraken een proces aan zijn broek krijgt en deze figuren met hun smaad en lastercampagnes niet aangepakt worden. Rest niets anders dan maar te blijven waarschuwen.

 10. Jan Willem Nienhuys says:

  Een algemeen beginsel van publieksvoorlichting is dat je niet begint met ‘A zegt B, en dat klopt niet en wel wegens C’. Bij veel lezers blijft dan slechts hangen ‘A = interessant” of “B”.

  Je kunt beter meteen beginnen met uitleggen hoe het wel zit.

  Als je doelgroep bestaat uit denkbeeldige personen in de kennisenkring (ik schrijf ‘denkbeeldig’ omdat ik ze niet ken), dan zou je het eigenlijk zo moet opschrijven dat je het op een verjaardagsfeestje waar je die mensen ontmoet ook zou kunnen vertellen zonder aanstoot te geven. Dus: je vertelt gewoon hoe het zit (niet waarom een schertsverhaal niet klopt) en laat aan de luisteraars over hun eigen conclusies te trekken. Je kunt het vertrouwen van mensen alleen winnen door deskundigheid uit te stralen, zeker wanneer je tegen vooroordelen wilt ingaan.

 11. Renate says:

  In hoeverre een dergelijke aanpak, bijvoorbeeld bij zo’n griepvirus, zal werken, weet ik niet. Je kan vertellen dat men dit virus gemaakt heeft, omdat het mogelijk is dat een dergelijk virus in de natuur kan ontstaan en het dan handig is om hierop voorbereid te zijn. Daarom heeft men dus dit virus gemaakt, zodat men uit kan zoeken hoe het onschadelijk gemaakt kan worden en om een vaccin te kunnen ontwikkelen. (Dit lijkt me een redelijke, beknopte samenvatting van het experiment.)
  Het probleem is dat er een groep mensen is die van mening is dat de overheid en overheidsinstanties niet te vertrouwen zijn. Deze mensen overtuig je niet met een dergelijk verhaal en zij zullen vermoedelijk eerder het gekakel van figuren uit de kring rond Guido Jonker geloven.
  Ik zie dit regelmatig terug op allerlei blogs. Mensen leggen dingen uit en worden dan iedere keer weer om de oren geslagen met vooroordelen tegen de regering, de farmaceutische industrie en organisaties als de FDA die door de farmaceutische industrie omgekocht zijn (althans volgens de mensen die deze vooroordelen koesteren).

 12. Jan Willem Nienhuys says:

  Op andere blogs doen ze maar. Wat denk je zelf als je zo iets ziet staan? Zoiets als ‘aha de gebruikelijke scheldpartijen van zeloten’. Wat kun je daar tegenover stellen? Op andere blogs een evenwichtig oordeel op te presenteren. Dan is het een beetje contraproductief als je die verstandige oordelen mengt met
  A heeft achtervolgingswaan
  B is een botterik
  C is een complotdenker
  D is een domoor
  E heeft eigenwaan
  F is een flaterlater
  G is gek
  H is hersenloos
  I is idioot
  J is een Jezusfreak
  K is een kakkerlak
  L is …
  enzovoorts

  voor mensen die nog een beetje open staan voor redelijke argumenten (de anderen overtuigen is onbegonnen werk) is dat afgeven op zwakbegaafden en mentaal gestoorden een reden om maar ergens anders te gaan kijken. Die willen weten hoe het zit, emo-taal kunnen ze zelf wel verzinnen.

 13. wilmamazone says:

  item inmiddels aangepast.

 14. Renate says:

  Ik pleit ook beslist niet voor scheldpartijen, of voor andere dingen die de kwakdenkers zelf maar al te vaak doen. Op de meeste blogs die ik bezoek doet men dit ook niet. Probleem is hooguit dat je het met redelijke argumenten vaak niet lijkt te winnen van de onzingelovigen. En als je bijvoorbeeld kijkt naar wat onzinverkondigers zelf doen, inclusief censuur op hun blogs en soms zelfs bedreigingen aan kritische blogs, dan word je wel eens moedeloos.

 15. Ik snap de hele heisa eigenlijk niet. Het is net alsof Fouchier het virus zelf gemaakt heeft. Dat zou in principe kunnen met ‘reverse genetics’ maar dat is niet de manier waarop het virus is verkregen.

  Fouchier heeft gewoon een (aantal) fret(ten) besmet met een bewerkt vogelgriepvirus (besmettelijk voor zoogdieren en allemaal bekend uit vorige publicaties)). Dan weer een andere fret met voorgaande. Dat herhaalde hij tien keer. Daaruit kwam een virus dat ook door de lucht besmettelijk was. Een vrij ‘primitieve’ methode dus die ook door een beetje onderlegd persoon zo herhaald kan worden. Heeft niets met hi-tech virussleutelen te maken. Dit kan elke would be terrorist in een achterkamertje zo zelf voor elkaar krijgen.

  De gevonden mutaties (5 stuks in twee genen) zijn bekend en komen ook gewoon in de natuur voor (maar niet allemaal in dezelfde strain). Bovendien is het een ‘frettenvirus’. Het is nog helemaal niet gezegd dat deze ook besmettelijk is voor mensen (hoewel ook niet onmogelijk).
  Dat Fouchier heeft aangetoond dat het kán is natuurlijk wél een (verontrustende) ontdekking. We dachten allemaal dat we er bijvoorbeeld een ‘tussendier’ (voor ons in de meeste gevallen een varken) voor nodig hadden om strains te ‘synchroniseren’. De ‘gevaarlijke’ versie kan dus ook muteren uit de vogels waar dezelfde mutaties ook gevonden zijn.

  Geen man overboord echter voor de bangerikken. Schippers redt ons allen van de ondergang.

 16. Jan Willem Nienhuys says:

  Renate:

  niet lijkt te winnen van de onzingelovigen

  Maar daar mik je ook niet op, toch? Aan de andere kant, is het inderdaad soms om moedeloos te worden als je ziet hoeveel onzin betrekkelijk neutrale mensen klakkeloos geloven. Het gaat ze waarschijnlijk ook totaal niet om de inhoud maar om de tamelijk simpele gevoelens die met die onzin vertolkt worden.

  George Orwell beschreef het al in Animal Farm: ‘vier poot goed, twee poot slecht’ . Zijn mikpunt was communistische dictatuur, maar al die sektetjes en antibewegingen die gedijen op schelden en klassevijanden al dan niet verenigd in internationale samenzweringen zijn hetzelfde. Eigenlijk zijn het verheerlijkingsinstituten voor hun sektehoofden.

 17. Renate says:

  Nee, van de de hardcore onzingelovigen hoef ik niet te winnen, dat is ook onmogelijk. Wat ik wel wil is voorkomen dat te veel mensen in de ban van deze onzingelovigen raken en gaan denken dat deze misschien wel de waarheid verkondigen. Ik denk dat mensen die toch al de neiging hebben om gezag te wantrouwen, gevoelig kunnen zijn voor de onzin die bijvoorbeeld door mensen als Guido Jonkers, verkondigd wordt.

  Je ziet het ook met allerlei kankerkwakzalverij. Wat ik zou willen voorkomen is dat mensen in de ban van deze kwakzalvers raken en denken dat deze kwakzalvers hen een laatste strohalm bieden. Het ergste is natuurlijk als ze geld in gaan zamelen voor een behandeling door zo’n kwakzalver. Een voorbeeld dat momenteel uitgebreid in de publiciteit is, is Dr. Burzynski. Inmiddels heb je er bijna een dagtaak aan, om alle kritische blogs over dit heerschap bij te houden. En hoe leg je de ouders van een kind uit, dat deze man alleen maar valse hoop biedt, valse hoop waarvoor ze wel $ 200.000 moeten neerleggen. Geld dat door benefietoptredens en dergelijke bijeengebracht moet worden. Een klein kind heeft natuurlijk een hoog zeehondjesgehalte (u weet wel, iedereen geeft graag voor de zielige zeehondjes, maar slechts weinigen zijn bereid om geld te geven om te voorkomen dat een slang uitsterft) en moet je dan als een cynicus roepen dat de man van wie ze een oplossing verwachten, een grote oplichter is? Je wordt al snel afgeschilderd als iemand die het kind geen beter leven gunt, het kind dat je met grote ogen aanstaart van de website die is gemaakt om geld in te zamelen, of van de posters die gedrukt worden.

 18. wilmamazone says:

  Dit is een persbericht van Erasmus MC zelf van 27 nov.:
  Vragen en antwoorden over onderzoek naar vogelgriep
  H5N1 kan zich ontpoppen tot gevaarlijk mensenvirus

  Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat het vogelgriepvirus zich gemakkelijker onder mensen kan gaan verspreiden dan tot nu toe gedacht. De onderzoekers hebben daarvoor mutaties aangebracht in het gevaarlijke virus. De belangrijkste vragen en antwoorden over dit onderzoek op een rijtje.

  en een dag later: http://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2011/3502352/?version=1

  Vogelgriep kan zich ontpoppen tot gevaarlijk mensenvirus
  Ontdekking onderzoekers Erasmus MC kan pandemie voorkomen

  quote:

  Van de 600 mensen die tot nu toe wereldwijd besmet zijn geraakt met het H5N1 virus is 60 procent overleden. Het vogelgriep virus kan zich niet van mens tot mens verspreiden via hoesten en niesen. Wereldwijd hebben wetenschappers zich beziggehouden met de vraag of het virus zou kunnen veranderen in een tussen mensen overdraagbaar virus. ‘We hebben gevonden dat dit inderdaad kan, en makkelijker dan gedacht’, zegt Ron Fouchier, onderzoeker van het Erasmus MC. ‘H5N1 kon in het laboratorium worden veranderd in een aerosol overdraagbaar virus dat zich snel via de lucht kan verspreiden. Ook in een natuurlijke situatie zou dit proces kunnen plaatsvinden.’

  De ontdekking is belangrijk omdat hierdoor een ernstige pandemie mogelijk kan worden voorkomen. Fouchier: ‘We weten nu op welke mutaties we moeten letten bij uitbraken, en kunnen deze uitbraken stoppen voor het te laat is. Daarnaast helpt de vinding om tijdig vaccinaties en medicijnen te ontwikkelen.’

 19. wilmamazone says:

  Crypto:

  De gevonden mutaties (5 stuks in twee genen) zijn bekend en komen ook gewoon in de natuur voor (maar niet allemaal in dezelfde strain). Bovendien is het een ‘frettenvirus’. Het is nog helemaal niet gezegd dat deze ook besmettelijk is voor mensen (hoewel ook niet onmogelijk).
  Dat Fouchier heeft aangetoond dat het kán is natuurlijk wél een (verontrustende) ontdekking. We dachten allemaal dat we er bijvoorbeeld een ‘tussendier’ (voor ons in de meeste gevallen een varken) voor nodig hadden om strains te ‘synchroniseren’. De ‘gevaarlijke’ versie kan dus ook muteren uit de vogels waar dezelfde mutaties ook gevonden zijn.

  (vet door mij)
  Ene Inge Mutsaers en Henk van Houtum zeggen vandaag dat de ontwikkeling van een voor mensen besmettelijke variant van het vogelgriepvirus getuigt van menselijke overmoed en dat daar is geen vaccin tegen is. Op basis van die onjuiste veronderstelling -het is dus nog helemaal niet gezegd dat dit virus ook besmettelijk is voor mensen- is de opinie van deze twee:
  ‘We hebben steeds grovere middelen nodig om eigen angsten te bezweren’.

  Ze zijn er heel trots op, de virologen in Rotterdam. Ze zijn er in geslaagd in het lab, en onder strenge beschermingscondities, een dodelijk vogelgriepvirus te ontwikkelen waarmee ze de mens kunnen beschermen tegen een eventuele pandemie van de vogelgriep. Meer dan alleen een virologische kennisvraag stelt hun onderzoek een belangrijke maatschappelijke vraag aan de orde, namelijk: hoeveel wetenschappelijke waarheidsvinding is eigenlijk goed voor ons? Want, zo vrezen sommigen, dreigt hier niet een Mr Hyde scenario waarbij het tegengif het gif zelf wordt? De vrees voor bioterrorisme is zo groot dat het Amerikaanse adviesorgaan voor bioveiligheid momenteel de mogelijkheid voor publicatie van deze onderzoeksresultaten beoordeelt.

  De virologen zelf verantwoorden hun onderzoek door te wijzen op het maatschappelijke belang van het onderzoek. Namelijk dat ze tijdig een vaccin kunnen ontwikkelen als er een vogelgrieppandemie zou uitbreken. Maar die bezwering is bepaald geen geruststelling. Want daaruit spreekt een nogal grote pretentie. Namelijk dat ze niet alleen denken de natuur te kunnen modelleren dan wel voorspellen, maar ook werkelijk zonder neveneffecten doeltreffend kunnen ingrijpen. Als we bij de afgelopen virusuitbraken – zoals de Mexicaanse Griep, de vogelgriep, BSE, en de varkenspest – echter iets gezien hebben, is dat we die niet hebben kunnen voorspellen. En de beheersing ervan ging elke keer gepaard met onnodige paniek, overmatig inslaan van antibiotica en vaccins, massaal vernietigen van groenten en het uit voorzorg op grote schaal doden van dieren.

  Almacht
  Het lijkt er op dat we overmoedig zijn gaan geloven in menselijke almacht. Misschien is dat wel een effect van het van overheidswege ingepeperde geloof dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk. Het is de ultieme paradox van………..

  Inge Mutsaers is promovenda filosofie en wetenschapsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
  Henk van Houtum is onderzoeksprofessor geopolitiek aan de Universiteit van Bergamo en universitair hoofddocent geopolitiek en politieke geografie in Nijmegen.

  Noot:
  Dat een maatschappij die volledige zekerheid eist onvermijdelijk in een leugen leeft is waar -in feite een open deur-, maar aan de ene kant wordt er nu rond griep geschreeuwd om meer en beter onderzoek en aan de andere kant: als er dan ter zake doende onderzoek wordt gedaan is het ook niet oké, dus komt het op mij over als: het is niet goed of het deugt niet.
  Er valt over (griep)virussen nog heel wat aanvullende kennis te vergaren en net door meer kennis van zaken valt onnodige paniek in de toekomst gemakkelijker te vermijden vind ik.
  Dat lukt in ieder geval niet door heisa te blijven maken over goed beveiligd onderzoek….

 20. JennyJo says:

  De schrijvers vinden:

  Juist te kunnen leven met het besef van principiële onmaakbaarheid en onzekerheid, dat zou evolutionaire winst voor de mens zijn.

  Nou, ook maar stoppen met kankeronderzoek dan? En onderzoek naar ontstaan en mogelijk voorkómen van MS, taalslijmziekte, ALS, ziekte van Huntington, Alzheimer, enz, enz, enz.

  Wat een ontzettend stom artikel zeg! Wat doet die mevrouw als ze een knobbeltje in haar borst voelt of de mammografie niet goed is? Of als haar kind ernstig ziek wordt? Gaat ze dan ook verder leven “met het besef van principiële onmaakbaarheid en onzekerheid”? Dat wil ik dan nog weleens zien.

  En dat is filosofe… *zucht* Laten ze die studie maar opdoeken als het zulke zwatelaars produceert. Wat een domme, gevoelloze belediging van de wetenschap en iedereen die worstelt met ziekte. Bah!

 21. Jan Willem Nienhuys says:

  de ontwikkeling van een voor mensen besmettelijke variant van het vogelgriepvirus getuigt van menselijke overmoed

  De kritieken onder het stuk zijn niet erg vriendelijk voor M&H. M&H hebben er volgens mij ook niks van begrepen. Van dat vogelgriepvirus dachten de meesten ‘ach, dat is niet erg besmettelijk voor mensen, behalve als je er als boer of opruimer of veearts heel intensief contact mee hebt en van mens tot mens al helemaal niet’. Dat optimisme blijkt nu niet erg gerechtvaardigd. Onder enigszins kunstmatige omstandigheden kunnen dergelijke mutaties wel degelijk ontstaan.

  De evolutietheorie ontstond uit het besef dat wat de duivenfokker in enkele generaties klaarspeelt met kunstmatige selectie, de natuur over een weat langere periode ook wel kan met natuurlijke selectie. Het verschil is natuurlijk dat de smaak van de natuur niet die van een duivenfokker is. Daarom zie van die sierduiven nooit in de natuur ontstaan. Hoewel: rare vogels genoeg, met duiven doorfokken tot je minipauwen krijgt zal je zelfs niet lukken.

  Omdat de waarschijnlijkheid dat zo’n voor mensen besmettelijk vogelgriepvirus spontaan ontstaat (was de Spaanse griep niet ook zo’n virus?) dus niet zo laag is als wel eens gedacht werd (op basis van n=weinig gevallen) is het beter als je erop voorbereid bent en dus vast een soort voorbeeld hebt om te bestuderen.

  Het getuigt natuurlijk ook van menselijke overmoed dat je zou proberen handgrote doosjes te maken waarmee je instantaan kunt communiceren met zowat alle mensen op de wereld EN met een grote hoeveelheid databanken. Wat zeg ik? Het is al overmoed te denken dat je je ongekamde gedachten met weinig inspanning in druk op de mat bij 300.000 en op de beeldschermen van potentieel tien miljoen mensen kunt krijgen.

 22. wilmamazone says:

  De koptekst van het opiniestuk is inmiddels veranderd van ‘We hebben steeds grovere middelen nodig om eigen angsten te bezweren’ naar -in grote chocoladeletters-:
  ‘Dreigt hier een Mr Hyde scenario waarbij het tegengif van het vogelgriepvirus het gif zelf wordt?’

 23. JennyJo says:

  Allemachtig, wie verzint dat soort onzin toch allemaal?

 24. JennyJo says:

  JW, het is toch juist goed dat we weten dat het virus dit kan? Je laatste alinea vind ik erg grappig, mensen als M&H zien er geen been in om ons met behulp van bepaalde producten van menselijke overmoed terug in de tijd te duwen – toen de mensen nog niet overmoedig waren. Wanneer was dat overigens, weet iemand dat? Is de uitvinding van het wiel bijvoorbeeld ook een product van menselijke overmoed? Zijn onze benen soms niet goed genoeg? Enfin, zo kan ik nog uren doorgaan maar dat doe ik niet, ik ben in een mooi boek bezig en dat ga ik vandaag uitlezen.

 25. Renate says:

  Ik heb het stuk gelezen en zat wel een beetje met kromme tenen. Men is aardig bezig de plank mis te slaan. Het zijn niet de wetenschappers die gevaarlijk bezig zijn, maar degenen die op basis van half begrepen berichten, paniek lopen te zaaien. Het lijkt me juist heel handig om voorbereid te zijn op het ontstaan van virussen. Dat het vogelgriepvirus op de mens kon overslaan was indertijd al een onaangename verrassing. Dat het mogelijk is dat er een variant ontstaat die van mens tot mens overdraagbaar is, lijkt me iets waar men rekening mee moet houden en dan is het handig om daarop voorbereid te zijn.

  De mens heeft altijd geprobeerd om zich te ontwikkelen en ziekten te bestrijden, of te voorkomen. Moeten we dit dan nu maar ineens stopzetten en ons realiseren dat we nu eenmaal sterfelijk zijn en dat we niet alles kunnen voorkomen? Goh, waarom nu ineens? Waarom niet op enig moment in het verleden? De mens heeft nu eenmaal een verlangen naar kennis. Dat is uiteindelijk ook ons evolutionaire voordeel.

 26. wilmamazone says:

  Vers van de pers:
  http://nos.nl/artikel/324009-vs-censureert-grieponderzoek-erasmus.html

  VS censureert grieponderzoek Erasmus

  Onderzoekers van het Erasmus MC die een gevaarlijkere versie van het vogelgriepvirus hebben gemaakt, mogen hun onderzoeksresultaten niet integraal publiceren. Dat vindt de Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB). De Rotterdamse wetenschappers hadden het virus genetisch aangepast, zodat het zeer waarschijnlijk overdraagbaar is van mens op mens.

  quote:

  Voetnoot
  Onderzoeksleider Ron Fouchier reageert ontstemd op het nieuws uit de VS. “We respecteren het advies. We hebben geen andere keus. Anders krijgen we de hele wereld over ons heen”, zegt hij.

  Fouchier onderstreept het wetenschappelijke belang van het onderzoek. “Wij willen onze resultaten met zo veel mogelijk serieuze grieponderzoekers delen om het onderzoek vooruit te helpen. We vragen ons af hoe we dat moeten doen nu we een deel vertrouwelijk moeten houden.”

  De viroloog vraagt zich af wat hij aanmoet met NSABB-advies om een deel van de onderzoeksgegevens te schrappen en dan in een voetnoot aan te geven via welke kanalen serieuze wetenschappers die informatie toch kunnen bemachtigen. “Wij weten niet hoe dat moet. Via de WHO? Dan gaat het naar honderden, misschien wel duizenden onderzoekers. Hoe vertrouwelijk is het dan nog, dus wat is dan de zin van deze actie?”

  eindquote:

  Bij de uiteindelijke beslissing zal ook een grote rol spelen hoe de Amerikaanse autoriteiten ervoor gaan zorgen dat alle informatie die eventueel wordt weggelaten, wel beschikbaar komt voor serieuze wetenschappers.

 27. JennyJo says:

  Ja zeg, kan dat zomaar?

 28. wilmamazone says:

  Dit is wat de NY-Times erover zegt:
  Seeing Terror Risk, U.S. Asks Journals to Cut Flu Study Facts

  For the first time ever, a government advisory board is asking scientific journals not to publish details of certain biomedical experiments, for fear that the information could be used by terrorists to create deadly viruses and touch off epidemics.

 29. wilmamazone says:

  Reuters vandaag:
  Hong Kong culls chickens at market, bans trade, as H5N1 found

  Workers began culling 17,000 chickens at a wholesale poultry market in Hong Kong on Wednesday after a dead chicken there tested positive for the deadly H5N1 avian virus, a government spokesman said.

  quote:

  People do not have immunity to the H5N1 virus and researchers worry it could mutate in humans into a form that would spread around the world and kill millions of people.

  The virus passes easily among birds and has becomes active in various parts of the world, but especially in east Asia, over recent years, especially in the cooler months of the year.

  The current strain of H5N1 is highly pathogenic, kills most species of birds and up to 60 percent of the people it infects.

  Soms denk ik: ‘ laat het maar (weer) eens gebeuren dan!’

 30. wilmamazone says:

  http://www.nytimes.com/2011/12/27/science/debate-persists-on-deadly-flu-made-airborne.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

  Debate Persists on Deadly Flu Made Airborne

  The young scientist, normally calm and measured, seemed edgy when he stopped by his boss’s office.
  “You are not going to believe this one,” he told Ron Fouchier, a virologist at the Erasmus Medical Center in Rotterdam. “I think we have an airborne H5N1 virus.”

  The news, delivered one afternoon last July, was chilling. It meant that Dr. Fouchier’s research group had taken one of the most dangerous flu viruses ever known and made it even more dangerous — by tweaking it genetically to make it more contagious.

  What shocked the researchers was how easy it had been, Dr. Fouchier said. Just a few mutations was all it took to make the virus go airborne.

  The discovery has led advisers to the United States government, which paid for the research, to urge that the details be kept secret and not published in scientific journals to prevent the work from being replicated by terrorists, hostile governments or rogue scientists.
  Journal editors are taking the recommendation seriously, even though they normally resist any form of censorship. Scientists, too, usually insist on their freedom to share information, but fears of terrorism have led some to say this information is too dangerous to share.

  Some biosecurity experts have even said that no scientist should have been allowed to create such a deadly germ in the first place, and they warn that not just the blueprints but the virus itself could somehow leak or be stolen from the laboratory.

  Dr. Fouchier is cooperating with the request to withhold some data, but reluctantly. He thinks other scientists need the information.

  The naturally occurring A(H5N1) virus is quite lethal without genetic tinkering. It already causes………………

 31. wilmamazone says:

  Ellen Vader is een naaste medewerkster van Anneke Bleeker, dus een van de Verontruste Moeders en Ellen nam contact op met Nederlandse en Belgische Europarlementariërs om ze met klem te attenderen op: PANDEMIEVIRUSSEN ONTDEKT IN VRIEZER
  Door Redactie op 27 december 2011 – 16:00

  Onderstaand is verzonden aan Nederlandse en Belgische Europarlementariërs… Ik zal begin januari (nà de kerstreces) een reminder sturen. Vooral dan ook even aandacht voor het bericht uit 2006 dat aan de basis lijkt te liggen van deze ontwikkelingen : “PANDEMIEVIRUSSEN ONTDEKT IN VRIEZER”

  Geacht Europarlementslid,

  Deze “zomaar opeens” in een stroomversnelling zijnde gang van zaken rond de virologen van Erasmus, heeft mij ertoe gebracht het nationale en internationale nieuws even chronologisch op een rijtje te zetten; zie bijlage (met links naar internationale media 20/21/22 december én voorgeschiedenis uit 2006).

  Dit soort Lego-geknutsel met virussen en chemicaliën is niet echt nieuw en wordt dagelijks over de hele wereld door (geheime) laboratoria uitgevoerd, zonder dat dit in de berichtgeving komt, maar de vraag stelt zich voor de kerstdagen:

  waarom nu plots zoveel wereldwijde ophef over

  dit door Rotterdamse virologen gemuteerde vogelgriepvirus?

  … en ik denk dat het stellen van parlementsvragen hierover op korte termijn meer dan ooit noodzakelijk zal zijn !

  Want zoals de Daily Mail vandaag berichtte, is het volgens critici al té laat omdat “de wetenschappelijke gegevens inmiddels al ruim zijn verspreid onder honderden onderzoekers” (zie bijlage).

  Ik wens u prettige feestdagen en met vriendelijke groet,

  Ellen Vader

  met toevoeging van: Medialinks van 20/21/22/26 december 2011 en een m.i.: Hoe verkracht ik -Ellen Vader- de waarheid uit 2006 (vet en toevoeging schuin door Ellen):

  Voorjaar 2006

  Erasmus MONITOR (april/mei 2006)

  Klik om toegang te krijgen tot pag_11-18_knutselen.pdf

  Hoe verandert een virus dat niet de eigenschap heeft om van mens op mens over te gaan in een virus dat dat wél doet? Dat is volgens dr. Ron Fouchier de ‘million dollar question’ van dit moment.

  PANDEMIEVIRUSSEN ONTDEKT IN VRIEZER (2006)
  In Erasmus MC is onlangs een opzienbarende ontdekking gedaan. In een vriezer troffen medewerkers van de afdeling Virologie ruim honderd griepvirussen aan, afkomstig uit de laatste twee influenzapandemieën. “Het is materiaal uit de jaren 1957 en 1968,” vertelt moleculair viroloog dr. Ron Fouchier, “dat is overgebleven na onderzoek door prof. Mazurel, voorganger van het huidige afdelingshoofd prof. Ab Osterhaus. We zijn de virussen één voor één aan het ontdooien.”
  “Dadelijk liggen de data op ons bordje. We kunnen eruit leren hoe die virussen waren samengesteld en wat hun eigenschappen waren. Na genetische analyses gaan we kijken hoe deze pandemieën zijn ontstaan en hoe het virus van een vogelgriepvirus is gemuteerd tot een humaan griepvirus.”

  “Ik ben bang dat het wel een vijfjarenplan wordt”, zegt dr. Fouchier (bijzonder goed ingeschat, want deze verklaring stamt uit 2006 !?).

  “Dit soort onderzoek is een beetje naar de achtergrond geraakt door de actuele vraagstellingen rond H5N1-vogelgriep. Maar de komende maanden gaan we er echt mee aan de slag.”

  Veterinair patholoog dr. Thijs Kuiken, immunoloog Guus Rimmelzwaan Erasmus : « Je kunt voor de bereiding van het vaccin dus beter de stam gebruiken die ook de pandemie veroorzaakt, maar die heeft zich nog niet geopenbaard. Verder zal alleen met grootschalige vaccinproductie en vaccinatiecampagnes worden begonnen wanneer er sprake is van efficiënte verspreiding van het virus onder mensen ».

  Auteur: Ellen Vader

  Serieuze virologen, het RIVM -en noem maar op- kunnen voor sommige mensen uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen/ermee aan de gang blijven tot ze een ons wegen en dan nog maken die er hun eigen verhaal van. Dat noemen ze dan graag vrijheid van meningsuiting, dus geen roddel en achterklap en al helemaal geen smaad en/of laster.

  Een reageerder gooit er dus maar meteen een Godwin van de bovenste plank in alsof het niks is:

  jeroen zegt:
  28 december 2011 om 07:31

  Ab Osterhaus, de nieuwe Jozef Mengele anno 2011? Is toch een grappige vergelijking… Deed Mengele namelijk ook niet soortgelijke onderzoekjes? Weliswaar op mensen maar Osterhaus test met z’n clubje natuurlijk ook op mensen… En dan met een monster van Frankenstein weggeborgen in een vriezer… Oei, da’s hetzelfde als kinderen vertellen dat ze niet met lucifers mogen spelen… en vervolgens vinden ze een doosje… Een kwartiertje later staan ze met z’n allen toe te kijken hoe de brandweer het vuur blust… Afijn, Osterhaus is mijns inziens zo’n klein kind dat graag met lucifers speelt… ow ja, lucifers van onze centen trouwens en de brandweer die moeten we ook zelf betalen… en ze doen het voor onze welzijn en veiligheid! Ai!

  Van dit soort zaken krijg ik regelmatig een plaatsvervangend gevoel van schaamte. 😳

 32. Renate says:

  Volgens Jeroen is alle ellende dus begonnen toen de mens het vuur ontdekte?

 33. wilmamazone says:

  Reuters:
  WHO “deeply concerned” by mutated birdflu research

  The World Health Organization issued a stern warning on Friday to scientists who have engineered a highly pathogenic form of the deadly H5N1 bird flu virus, saying their work carries significant risks and must be tightly controlled.

  The United Nations health body said it was “deeply concerned about the potential negative consequences” of work by two leading flu research teams who this month said they had found ways to make H5N1 into a easily transmissable form capable of causing lethal human pandemics.

  The work by the teams, one in The Netherlands and one in the United States, has already prompted an unprecedented censorship call from U.S. security advisers who fear that publishing details of the research could give potential attackers the know-how to make a bioterror weapon.

  quote:

  In its first comment on the controversy, the WHO said: “While it is clear that conducting research to gain such knowledge must continue, it is also clear that certain research, and especially that which can generate more dangerous forms of the virus….has risks.”

  eindquotes:

  It is normally laboratories in wealthy developed countries that have the level of scientific expertise needed to work on complex flu viruses, while bird, or avian, flu viruses themselves often come from less well developed Asian countries.

  A new Pandemic Influenza Preparedness Framework was agreed and adopted by all WHO member states in May 2011 to set rules for sharing flu viruses that have pandemic potential, and sharing the benefits of the expertise gained.

  “WHO considers it critically important that scientists who undertake research with influenza viruses with pandemic potential samples fully abide by the new requirements,” the U.N. agency said in its statement.

 34. wilmamazone says:

  NY-Times:
  How Hard Would It Be for Avian Flu to Spread?

  Recent reports that two teams of scientists had genetically altered a deadly flu virus to make it more contagious have provoked fear, even outrage, in some quarters.
  Biosecurity advisers to the American government, which paid for the research, have urged that full details not be published for fear that terrorists could make use of them. The World Health Organization warned Friday that while such studies were important, they could have deadly consequences.

  Some scientists argue that the research should not even have been done, since the modified virus could slip out of a lab and set off a lethal epidemic. Others contend that such experiments are essential to learning what naturally occurring changes in flu viruses are the most dangerous. The results could help inform efforts to predict epidemics, they say, and to develop antiviral drugs and vaccines.

  There is one point on which the factions agree: The ability of a virus to spread easily from person to person is the key to determining whether it can cause a pandemic. There is much scientists do not know about what makes a virus transmissible — and much they must learn before they are able to prevent another flu pandemic. Contagion depends on a complex interplay between a virus and its victim, including where it enters the body, the types of cells in which it can reproduce and whether it can then escape to reach another human.

  The virus that scientists made more contagious was the A(H5N1) avian flu. In its natural form, it is known to have infected only about 600 people since its discovery in 1997, but it killed more than half of them. Humans almost never transmit it to one another. But if that ever were to change, bird flu could become one of history’s worst pandemics.

  The work to make the virus more transmissible was done by two separate groups, one at Erasmus Medical Center in Rotterdam, in the Netherlands, and the other at the University of Wisconsin. The experiments were performed on ferrets, because flu behaves in them almost exactly as it does in humans.

  In Rotterdam, a team led by Dr. Ron Fouchier made a ………

 35. wilmamazone says:

  Het is dat het geschreven en gedrukt staat; je oren zou je niet geloven:
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/10639/waarom-fortuyn-wel-maar-fouchier-niet.html
  Door: Misha Kat op 3 januari, 2012

  EEN VRAAG VOOR ONZE LEZERS: WAAROM KREEG PIM FORTUYN WEL KOGELS DOOR ZIJN KOP MAAR KAN RON FOUCHIER RUSTIG GAAN WINKELEN?

  We gaan hier dus niet lopen roepen dat horror-viroloog Ron Fouchier van de Erasmus Universiteit moet worden vermoord. We stellen ons alleen een vraag waar we maar geen afdoende antwoord op vinden: hoe is het mogelijk dat Pim Fortuyn en ook Theo van Gogh op de meest beestachtige wijze worden vermoord terwijl ze geen vlieg kwaad deden -integendeel mensen alleen maar blij maakten- terwijl de horror-viroloog Ron Fouchier gewoon kan gaan winkelen terwijl hij een virus heeft ontwikkeld dat de hele mensheid kan uitroeien? Zelfs de MSM…..

  Laat ik nou het gevoel hebben dat mensen zoals die van de Fa. Kat & Co. zelf een grote bedreiging voor de volksgezondheid vormen en dat daar eens nodig wat aan gedaan zou moeten worden.

 36. wilmamazone says:

  Vers van de pers:
  http://talk.sciencemag.org/nodes/pause-on-avian-flu-research.html

  Pause on Avian Flu Transmission Research
  by R. A. M. Fouchier, A. Garcia-Sastre, Y. Kawaoka et al.

  Resulting from concerns about recent research on avian influenza, scientists working on transmission of the H5N1 strain have agreed to halt this area of research for 60 days to allow time for international discussion.

  Add your own thoughts to the comment section below.

  Klik om toegang te krijgen tot Fouchier.Express.pdf

  Pause on Avian Flu Transmission Research

  eindquote:

  Despite the positive public health benefits these studies
  sought to provide, a perceived fear that the ferrettransmissible
  H5 HA viruses may escape from the
  laboratories has generated intense public debate in the media
  on the benefits and potential harm of this type of research.
  We would like to assure the public that these experiments
  have been conducted with appropriate regulatory oversight in
  secure containment facilities by highly trained and
  responsible personnel to minimize any risk of accidental
  release. Whether the ferret-adapted influenza viruses have the
  ability to transmit from human to human cannot be tested.
  We recognize that we and the rest of the scientific community
  need to clearly explain the benefits of this important research
  and the measures taken to minimize its possible risks. We
  propose to do so in an international forum in which the
  scientific community comes together to discuss and debate
  these issues. We realize that organizations and governments
  around the world need time to find the best solutions for
  opportunities and challenges that stem from the work. To
  provide time for these discussions, we have agreed on a
  voluntary pause of 60 days on any research involving highly
  pathogenic avian influenza H5N1 viruses leading to the
  generation of viruses that are more transmissible in mammals.
  In addition, no experiments with live H5N1 or H5 HA
  reassortant viruses already shown to be transmissible in
  ferrets will be conducted during this time. We will continue
  to assess the transmissibility of H5N1 influenza viruses that
  emerge in nature and pose a continuing threat to human
  health.

  Published online 20 January 2012;
  10.1126/science.1219412
  Include this information when citing this paper.

  http://nos.nl/artikel/332592-h5n1studie-vrijwillig-stilgelegd.html

  H5N1-studie vrijwillig stilgelegd

  Wetenschappers uit Nederland en de Verenigde Staten hebben hun onderzoek naar vogelgriep vrijwillig stilgelegd. De onderzoekers van onder meer de Erasmus Universiteit in Rotterdam zeggen de komende twee maanden geen experimenten meer te doen.

  eindquotes:

  Het onderzoek is stilgelegd zodat de critici kunnen vaststellen dat het veilig verloopt, aldus de onderzoekers. Ook willen ze de komende maanden gebruiken om tegenstanders te wijzen op het belang en de voordelen van het onderzoek naar vogelgriep.

  De wetenschappers willen ook een congres organiseren waar over het dilemma wordt gesproken. Dat wordt waarschijnlijk eind februari gehouden in Genève en georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 37. wilmamazone says:

  Artikel in de NY-Times:

  Scientists to Pause Research on Deadly Strain of Bird Flu

  quote:

  Ron Fouchier, a virologist who conducted the research at Erasmus Medical Center, explained why he and his colleagues decided to pause the research. “It is unfortunate that we need to take this step to help stop the controversy in the United States,” he said. “I think if this were communicated better in the United States it might not have been needed to do this. In the Netherlands we have been very proactive in communicating to the press, politicians and public, and here we do not have such a heated debate.”

  Dr. Fauci said that he had never seen the scientific world so polarized, and that led him to urge the researchers to show good faith and flexibility by declaring the moratorium themselves. A concern “looming in the background,” he said, was that biosecurity experts might overreact and impose excessive restrictions on the research.

  “I think it’s important research that needs to go forward,” Dr. Fauci said. “I think we need to get greater input on the conditions in which it goes forward.”

  Dr. Fauci and others who support the research say it may help explain how flu viruses that start out in animals adapt to humans and become transmissible, and therefore able to cause pandemics. That information, the researchers say, could help them recognize viruses on the way to developing pandemic potential.

  Er zijn hier in Nederland wel hete debatten, maar die zijn voornamelijk te vinden op de sites van de complottertjes zoals die van Guido Jonkers en Arend Zeevat. Die hebben nog nooit van eerlijke communicatie gehoord.

 38. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3145513/2012/01/30/Hoe-ver-kun-je-gaan-met-een-virus.dhtml

  Sander Becker − 30/01/12, 21:00

  Hoe ver kun je gaan met een virus?

  Rotterdamse virologen hebben hun onderzoek met een besmettelijk en zeer dodelijk griepvirus twee maanden stilgelegd. Aanleiding is de kritiek van collega’s wereldwijd die twijfelen aan de veiligheid van de proeven. Als het virus ontsnapt, waarschuwen de critici, is de ramp niet te overzien.

  Uitgelicht:

  ‘Er zijn mensen die ons lab bekritiseren zonder dat ze het hebben gezien’

  quotes:

  ‘Waarom überhaupt een risico nemen?’ vraagt de leek zich wellicht af. Om te voorkomen dat de natuur ons vóór is, antwoorden de wetenschappers. Het vogelgriepvirus H5N1 waart sinds 1997 rond en veroorzaakt geregeld enorme uitbraken onder pluimvee in Aziatische landen. Mensen raken niet snel besmet, maar áls het gebeurt, is de afloop in de helft van de gevallen fataal: in totaal zijn 577 besmettingen bevestigd, en 340 van de slachtoffers zijn overleden.

  Het gevaar is dat het H5N1-virus genetisch spontaan verandert, waardoor het behalve dodelijk ook makkelijk overdraagbaar zou worden van mens op mens. “Veel virologen dachten dat die combinatie niet kon ontstaan”, vertelt Erasmus MC-viroloog Ron Fouchier. “Het virus zou of heel dodelijk zijn, of heel besmettelijk, maar nooit allebei tegelijk. Wij laten nu voor het eerst zien, met fretten als proefdier, dat dit wel degelijk kan. Er blijkt zelfs maar een handvol genetische mutaties voor nodig.”

  Op die reële dreiging uit de natuur moeten we ons voorbereiden, vindt Fouchier. Allereerst door landen die uitbraken kennen, te manen tot het fanatiek ruimen van besmet pluimvee – dat gebeurt nu vaak te laks. Fouchier zinspeelt er ook op om in landen waar het virus genetisch al een eind op weg is naar menselijke besmettelijkheid, extra hard in te grijpen. Want hoe langer zo’n riskant virus voortwoekert, hoe groter de kans dat de hele wereld de klos wordt. En ten slotte: een vaccin ontwikkelen. “Het alternatief”, zegt Fouchier, “is dat we met z’n allen op het strand gaan liggen en wachten tot er miljoenen doden vallen. Dat zal toch niet de bedoeling zijn.”

  eindquotes:

  Extreem beveiligde laboratoria
  Voor de Amerikaanse veiligheidsexpert Ebright gaat alleen de eis van een BSL4-lab nog niet ver genoeg. Wat hem betreft behandelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het riskante H5N1-virus straks net zo streng als het pokkenvirus. Voor dit eveneens terrorisme-gevoelige virus heeft de WHO een regeling die de opslag en het werken met het virus wereldwijd beperkt tot slechts twee extreem beveiligde laboratoria, in Rusland en de VS. “Je kunt dit met één pennestreek regelen”, zegt Ebright. “Je hoeft H5N1 alleen maar naast pokken op de lijst te zetten.”

  Reuzeveilig, sneert Fouchier: zo weet je zeker dat de wetenschap bij een besmettelijke H5N1-uitbraak in de natuur altijd te laat zal zijn met een vaccin, want niemand kan eraan werken. “Kijk, pokken is uitgeroeid”, zegt Fouchier. “In zo’n geval is het prima dat bijna niemand ermee mag werken. Maar H5N1 is een levend virus dat een natuurlijke dreiging geeft. Hoe gevaarlijker, hoe sterker de noodzaak om er op grote schaal onderzoek naar te doen.” Veel collega-virologen denken er net zo over, blijkt uit een korte rondgang van het tijdschrift Nature.

  Het onderliggende probleem is volgens de Rotterdammer dat in de Verenigde Staten, na de aanslagen van 11 september 2001, een sterke veiligheidslobby is opgekomen. Die roert zich nu hevig, wat een eenzijdig debat oplevert. “Virologen moeten wakker worden en zich in de discussie mengen. Anders bepalen veiligheidsexperts straks de wetenschappelijke agenda. Dat moeten we voorkomen.”

 39. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/buitenland/2738192/who-buigt-zich-grieponderzoek-erasmus.html

  WHO buigt zich over grieponderzoek Erasmus

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zal woensdag en donderdag overleggen over het controversiële onderzoek waarbij het vogelgriepvirus zo werd bewerkt dat het kan overspringen van mens op mens.

  Tijdens het overleg moet worden besloten of de wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam en hun Amerikaanse collega’s de resultaten van hun onderzoek mogen publiceren.

  quote:

  Aan het overleg zullen volgens de WHO 22 mensen deelnemen: twee teams van onderzoekers, afgezanten van de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature en afgevaardigden van het netwerk van grieplaboratoria.

 40. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3187620/2012/02/17/Onderzoek-vogelgriep-blijft-geheim.dhtml

  Onderzoek vogelgriep blijft geheim

  Voorlopig blijft het omstreden vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers geheim. Er is meer tijd nodig om te kijken of publicatie van de uitkomsten van het experiment gevaarlijk is. Pas als daar duidelijkheid over is, kunnen de studies misschien worden vrijgegeven. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties vandaag besloten.

  ‘Het heeft de voorkeur, met het oog op de volksgezondheid, om alle informatie van deze studies vrij te geven. Tegelijkertijd zijn er een aantal belangrijke zorgen rond dit onderzoek, die eerst aan de orde moeten worden gesteld’, aldus de plaatsvervangend directeur-generaal van WHO, Keiji Fukuda.

 41. wilmamazone says:

  De buitenlandse pers over deze kwestie:
  NY Times

  Despite Safety Worries, Work on Deadly Flu to Be Released

  Reuters

  Deadly bird flu studies to stay secret for now: WHO

 42. wilmamazone says:

  Kamer wil debat over vogelgrieponderzoek vóór publicatie

  Het vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers zou niet moeten worden gepubliceerd voordat de politiek erover heeft gesproken. Dat vindt Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA).

  eindquote:

  CDA’er Ormel vindt het goed en ook knap dat dit soort onderzoek in Nederland wordt gedaan. Maar er is meer oog nodig voor de risico’s ervan, meent hij. Hij wil dat er net als bij nucleair onderzoek een speciale toetsingscommissie komt die de uitkomsten van dit soort onderzoek beoordeelt en beslist of het bijvoorbeeld alleen in kleine kring wordt verspreid. Ormel: ‘Zo’n commissie is er nog niet. En zolang moeten we het oordeel van de Amerikaanse experts maar volgen.’

 43. wilmamazone says:

  “Iedereen kan in de openbare wetenschappelijke literatuur het recept vinden om van het in Azië rondwarende vogelgriepvirus een griepvirus te maken waar ook mensen ziek van worden” zegt Wim Köhler. Dat zou blijken uit onderzoek van NRC Handelsblad.

  eindquote:

  De literatuur leverde een schat aan informatie voor wie met genetisch knip- en plakwerk een gevaarlijk virus wil maken. Veel van de kennis komt uit laboratoria in de VS.

 44. Renate says:

  Dit verhaal lijkt nog een staartje te krijgen, want men wil kennelijk mogelijk gevaarlijk onderzoek van te voren laten toetsen. Tja, ik weet het niet hoor, maar is het onderzoek nu juist niet om potentiële gevaren voor te zijn?

 45. JennyJo says:

  Ik vind dit zo volslagen belachelijk, dat de wetenschap bij de politiek moet vragen of een bepaald onderzoek wel mag worden gedaan. Dat wordt natuurlijk altijd nee, want overal zitten wel potentiële gevaren aan. Je moet het hebben over hoe je de veiligheid regelt, maar onderzoek verbieden is de achterdeur uit. Geen onderzoek doen uit angst voor wat terroristen ermee kunnen doen, allemachtig, wat een intens stom idee. Mag er nu ook geen natuurkunde en scheikunde meer gestudeerd worden soms?

 46. Renate says:

  Tja, dat is mijn vraag dus ook een beetje. Als men bang is dat bepaalde kennis in handen van terroristen komt, dan vraag ik me toch echt af of men die terroristen niet een beetje onderschat. Zouden die niet op het idee kunnen komen om zelf onderzoek te doen? Onderzoek verbieden lijkt me echt geen goed idee. Ik meen dat de Japanse sekte die indertijd achter een gifgasaanslag in de Japanse metro zat, ook wel onderzoek heeft gedaan.
  Of denkt men dat terroristen alleen geïnteresseerd zijn in een aanval met een virus?

 47. JennyJo says:

  Er zijn terroristen met universitaire opleidingen en die kunnen zelf onderzoek doen. In handen van een terrorist is alles gevaarlijk, dan moet je ook onderzoek naar verbetering van koksmessen verbieden want die kunnen reuze goed van pas komen bij het afhakken van vingers van gijzelaars, ik noem nou zomaar iets. Ik hoop dat het idee afgeschoten wordt – om in termen van terrorisme te blijven.

 48. Renate says:

  Dat is mijn idee ook. Aan geld hebben de huidige terroristen echt geen gebrek en alles is te koop. Het feit dat deze jongens er misschien idiote ideeën op na houden, weerhoudt ze er echt niet van om de noodzakelijke studies te volgen.

  Dit soort ideeën vraagt er inderdaad om, om afgeschoten te worden, maar ergens betwijfel ik of dit werkelijk zal gebeuren. Je hoeft alleen maar te kijken naar de ophef dit het onderzoek naar het vogelgriepvirus veroorzaakt heeft.

 49. Jan Willem Nienhuys says:

  Aan geld hebben de huidige terroristen echt geen gebrek en alles is te koop.

  ‘De terorristen’ (wie eigenlijk) weten nou wel hoe je het moet doen. Je moet alsmaar mensen besmetten met zo’n gevaarlijk virus, en kijken of je de besmetting kunt overdragen op andere mensen. De virussen van die andere besmette mensen gebruik je dan weer opnieuw. Enzovoorts. Zouden de ‘huidige terroristen’ genoeg vrijwilligers kunnen kopen?

 50. Renate says:

  Geen idee, maar gezien het feit dat men nog altijd mensen kan ronselen voor zelfmoordacties, kinderen of zwakbegaafden, is dit niet onmogelijk. En vrijwillig hoeft het ook niet echt. Gewoon de belofte van een plekje in de hemel lijkt al te werken en zwakbegaafden lijken toch al niet echt veel waard te zijn in de ogen van dit soort figuren.

 51. JennyJo says:

  Zouden de ‘huidige terroristen’ genoeg vrijwilligers kunnen kopen?

  Die vangen ze gewoon. Met levensgevaarlijke onzichtbare schepnetten.

 52. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3222421/2012/03/08/Nederland-wil-top-over-vogelgrieponderzoek.dhtml

  Nederland wil top over vogelgrieponderzoek

  Nederland neemt op korte termijn het initiatief voor een internationale conferentie over het veelbesproken vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) onderzoekt of andere landen ervoor voelen de top in Nederland te houden.

  1e reactie:

  Joop Zwolle
  De geesten worden door Osterhaus cs weer rijp gemaakt om voor een half miljard euro in vaccins te investeren die vervolgens met het chemische afval mee kunnen.

  08/03/12 18:22

  Die ‘huidige terroristen’ zouden in bedekte termen vogelgriepparty’s kunnen organiseren voor anti-vaccinanten, want die worden alleen maar sterker van o.a. een flinke griep/is goed voor hun immuunsysteem. Oproepje met een pakkend verhaal bij o.a. Jonkers en het gaat als zoete broodjes over de toonbank.

 53. JennyJo says:

  Daar kunnen Guido en zijn vriendjes toch werkelijk niets op tegen hebben!

 54. wilmamazone says:

  Renate:

  Dit verhaal lijkt nog een staartje te krijgen (..)

  Sneller dan je wellicht dacht:

  http://nos.nl/artikel/349919-bleker-vergunning-grieponderzoek.html

  Bleker: vergunning grieponderzoek

  Staatssecretaris Bleker onderzoekt of hij kan voorkomen dat een Nederlands onderzoek naar de gevaarlijke variant van het griepvirus wordt gepubliceerd. Hij wil dat de onderzoekers een exportvergunning aanvragen voor publicatie ervan in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift.

  De staatssecretaris is bang dat de informatie kan worden gebruikt voor een biologisch wapen.

  eindquote:

  Volgens staatssecretaris Bleker is publicatie van de informatie te beschouwen als het beschikbaar stellen van technologie aan derden, ook derden buiten de Europese Unie, en moet er daarom een uitvoervergunning worden aangevraagd. De onderzoekers zijn daarmee bekend, zegt de staatssecretaris.

  update 08:00 am:
  http://nos.nl/video/349908-bleker-bang-voor-publicatie-onderzoek-vogelgriep.html

  Noot:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_oorlogvoering
  Biologische oorlogvoering is een manier van oorlog voeren met gebruik van levensvormen (planten, schimmels, virussen, bacteriën) of giftige chemische stoffen die door levensvormen worden geproduceerd.

  De materialen om deze organismen te produceren zijn relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Ze zijn vaak zelf te produceren. De kennis die men ervoor nodig heeft is wereldwijd beschikbaar en dat betekent dat biologische wapenproductie aanzienlijk eenvoudiger is dan het produceren van bijvoorbeeld nucleaire of chemische wapens. Voor nucleaire en chemische wapens zijn zeer geavanceerde techniek en zeer specifieke stoffen nodig, maar voor een biologisch wapen volstaat elementaire laboratoriumuitrusting. Botuline bijvoorbeeld…….

 55. wilmamazone says:

  http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2012/2012-03/3669954/

  NSABB: ‘Vogelgrieponderzoek toch publiceren’

  De virologen van het Erasmus MC moeten hun onderzoek naar overdraagbaarheid van het vogelgriepvirus toch kunnen publiceren. Zo luidt het advies van de National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB).

  eindquotes:

  Misbruiken
  De NSABB vindt deze voordelen opwegen tegen het volgens hen kleine risico dat kwaadwillenden de gegevens misbruiken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde al eerder dat volledige publicatie van de gegevens belangrijk is voor de volksgezondheid.

  Definitief
  Een definitief besluit over het artikel wordt genomen door de Amerikaanse regering. Als ook die akkoord gaat, kan de publicatie verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

  gepubliceerd: 31 maart 2012

  Als de Amerikaanse regering akkoord gaat, doet staatssecretaris Bleker opeens ook niet moeilijk meer of wat?

 56. wilmamazone says:

  Het is niet te filmen:
  http://nos.nl/artikel/359822-overheid-grieppublicatie-mag-niet.html

  Overheid: grieppublicatie mag niet

  De Nederlandse overheid wil niet dat onderzoek naar een gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus wordt gepubliceerd. Economische Zaken is bang dat de informatie van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in handen valt van bioterroristen of een schurkenstaat.

  eindquote:

  De raad van bestuur van het Erasmus MC heeft besloten de uitkomst van een internationale conferentie af te wachten die het ministerie op 23 en 24 april organiseert.

  De onderzoekers gaan ervan uit dat ze daarna alsnog toestemming zullen krijgen om te publiceren, ook al omdat er door publiciteit over het werk van de Amerikaanse onderzoeksgroep steeds meer over de onderzoeksresultaten bekend wordt.

  Het blokkeren van publicatie van de Rotterdamse onderzoeksresultaten wordt daardoor steeds meer een achterhaalde discussie.

 57. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/364074-grieponderzoeker-toch-publiceren.html

  Grieponderzoeker: toch publiceren

  Viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC in Rotterdam wil zijn onderzoek naar een gemuteerde variant van het vogelgriepvirus hoe dan ook publiceren. Ook als de Nederlandse regering hem toestemming weigert. “Als het aan mij ligt publiceer ik gewoon, maar ik heb te maken met veertien co-auteurs die daar allemaal mee moeten instemmen. En de Raden van Bestuur van het Erasmus MC en de Universiteit van Cambridge, onze werkgevers, ook. Het mooiste zou zijn als staatssecretaris Bleker na het overleg van maandag en dinsdag het idee dat wij een exportvergunning nodig hebben laat vallen.”

  Maandag en dinsdag organiseert de Nederlandse overheid…………

 58. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/365661-onenigheid-over-grieppublicatie.html

  Onenigheid over grieppublicatie

  Een internationale conferentie van griepexperts en veiligheidsdeskundigen is het niet eens geworden over de vraag of een Rotterdamse onderzoeksgroep een omstreden onderzoek naar het vogelgriepvirus mag publiceren.

  De experts uit onder meer de Verenigde Staten, Vietnam, Indonesië en Nederland waren maandag in Den Haag bijeen op uitnodiging van de Nederlandse regering. Ze slaagden er niet in om tot een advies te komen, zei topambtenaar Donker van het ministerie van VWS na de conferentie in een debat. Ze benadrukte dat er geen sprake is van een publicatieverbod en dat er op korte termijn een besluit genomen wordt.

  eindquote:

  Fouchier wil ongeacht de beslissing van de regering zijn onderzoek gewoon publiceren. Maar hij kan dat niet alleen beslissen. Dinsdag overlegt hij met zijn veertien medeauteurs én de raden van bestuur van de drie betrokken universiteiten. Die lopen allemaal hetzelfde risico op maximaal zes jaar cel als ze zonder exportvergunning toch hun bevindingen publiceren in Science.

  Vertegenwoordigers van de betrokken Nederlandse ministeries praten dinsdag weer met Amerikaanse veiligheidsexperts. Het is nog onduidelijk of dan beslissingen genomen worden.

 59. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/366210-vergunningsaanvraag-h5n1studie.html

  Vergunningsaanvraag H5N1-studie

  Viroloog Ron Fouchier heeft toch een exportvergunning aangevraagd voor het publiceren van zijn onderzoek naar het vogelgriepvirus. De onderzoeker van het Erasmus MC heeft daartoe besloten na overleg met de veertien mede-auteurs van het artikel.

  eindquote:

  Het Erasmus MC laat weten dat de vergunning onder protest is aangevraagd. De onderzoekers hebben die alleen aangevraagd omdat ze hopen dat het artikel nu versneld gepubliceerd kan worden in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

 60. wilmamazone says:

  Antwoorden op veel gestelde vragen over vogelgriep:
  http://www.erasmusmc.nl/perskamer/faq-vogelgriep/

  Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat het vogelgriepvirus zich gemakkelijker onder mensen kan gaan verspreiden dan tot nu toe gedacht. De onderzoekers hebben daarvoor mutaties aangebracht in het gevaarlijke virus. De belangrijkste vragen en antwoorden over dit onderzoek op een rijtje.

 61. wilmamazone says:

  Het was een zware bevalling, maar het ‘kindje’ is eindelijk geboren:
  http://nos.nl/artikel/367325-vogelgrieponderzoek-gepubliceerd.html

  Vogelgrieponderzoek gepubliceerd

  Viroloog Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum mag toch een artikel publiceren over een variant van het vogelgriepvirus H5N1die zeer waarschijnlijk overdraagbaar is van mens op mens.
  Staatssecretaris Bleker heeft een exportvergunning afgegeven,want:

  Volgens Bleker weegt de vrijheid van wetenschap en publicatie uiteindelijk zwaarder dan de mogelijke risico’s. De staatssecretaris heeft voor zijn besluit overleg gehad met internationale experts en de Amerikaanse overheid.

 62. wilmamazone says:

  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/mei/Omstreden-griepstudie-gepubliceerd.html

  Omstreden griepstudie gepubliceerd

  Vier mutaties maken vogelgriepvirus besmettelijk voor mensen.

 63. DaSilva says:

  http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Medische-informatie/10227/Omstreden-vogelgrieponderzoek-gepubliceerd

  Het omstreden onderzoek naar de overdraagbaarheid van het vogelgriepvirus is gepubliceerd. Dat meldt het Erasmus MC donderdagavond. Het onderzoek staat in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

  Om het onderzoek was de afgelopen tijd veel te doen. In het onderzoek tonen de onderzoekers van het Erasmus MC in opdracht van een Amerikaans instituut aan dat het vogelgriepvirus maar tussen de vijf en tien mutaties hoeft te ondergaan, voordat het zich via de luchtwegen kan verspreiden onder zoogdieren. Daarmee is een risico op een vogelgrieppandemie niet uit te sluiten.

  De onderzoekers wilden hun bevindingen al maanden geleden publiceren in Science, maar daar stak het Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) aanvankelijk een stokje voor. De gegevens zouden kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden als bioterroristen. De publicatie werd opgeschort.

 64. DaSilva says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/22/binnen-vijf-dagen-kan-vogelgriepvirus-mensen-besmetten-en-epidemie-veroorzaken/

  Het H5N1-vogelgriepvirus, dat in Azië en Afrika incidenteel mensen ziek maakt maar niet van mens naar mens overspringt, kan in één patiënt binnen vijf dagen veranderen in een voor mensen besmettelijk virus dat een wereldwijde epidemie kan veroorzaken. Mensen hebben geen afweer tegen dit virus; vaccins die tegen H5N1 zijn ontworpen werken wel, maar zijn nog niet geproduceerd.

  Die verandering tot een pandemisch virus in één patiënt is een “potentieel serieuze dreiging”, schrijven virologen en biostatistici in een artikel dat vandaag ook in Science verschijnt. De kans erop is klein, maar reëel. De dreiging bestaat vooral doordat in Egypte, Nepal, Mongolië, Japan en Korea de afgelopen paar jaar virussen in pluimveepopulaties circuleren waarin sommige van de ‘nodige’ mutaties al bestaan. Drie verdere mutaties zijn dan genoeg.

 65. wilmamazone says:

  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/juni/-Killergriep–blijkt-vrij-tam.html

  ‘Killergriep’ blijkt vrij tam

  Rotterdams artikel voor iedereen te lezen

  Door:Elmar Veerman

 66. wilmamazone says:

  Omdat de voordelen groter zijn dan de gevaren wordt het onderzoek naar vogelgriep nu hervat.

  Fouchier en collega’s schrijven dat ze weer aan het werk gaan in de landen waar de overheid de labs en de werkwijze heeft goedgekeurd. Nederland valt daar ook onder, de VS nog niet. Daar zijn regels in de maak om onderzoek te beoordelen voordat het begint.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/23/onderzoek-naar-vogelgriep-hervat-voordelen-wegen-zwaarder-dan-gevaren/

  Het originele artikel:
  (Reuters) – Scientists around the world declared an end on Wednesday to a moratorium on researching mutant forms of the deadly H5N1 bird flu that had raised international biosecurity concerns.

 67. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3488708/2013/08/07/Wetenschappers-experimenten-met-nieuw-vogelgriepvirus.dhtml

  Een internationale groep wetenschappers, onder wie de Rotterdamse viroloog Ron Fouchier, gaat experimenten uitvoeren met het nieuwe vogelgriepvirus H7N9. De onderzoekers hebben dit woensdag aangekondigd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

  Het H7N9-virus heeft in China dit jaar zeker 43 levens geëist. Tot nu toe zijn meer dan 130 mensen besmet.

  Een eerder experiment met H5N1, een ander type vogelgriep, onder leiding van Fouchier aan het Erasmus MC, leidde vorig jaar tot internationale ophef. Fouchier wist het dodelijke griepvirus H5N1 met enkele mutaties veel besmettelijker te maken. De vrees bestond dat de informatie over het virus te gevaarlijk was als die in handen van terroristen zou vallen.

  Volgens Fouchier is de ophef van vorig jaar de reden…….

 68. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3488998/2013/08/08/Viroloog-pleit-voor-uitbreiding-controversieel-onderzoek-naar-vogelgriep.dhtml

  Fouchier en zijn collega leggen in hun onderzoeksvoorstel uit dat H7N9 verschillende moleculaire kenmerken heeft die erop wijzen dat mens-op-mensverspreiding voor het virus binnen handbereik is. Ze geven er blijk van zich bewust te zijn van de gevoeligheden van dit onderzoek. Maar volgens hen is het sinds het debat over H5N1 nog veiliger geworden dan het al was. Zo kwamen de Wereldgezondheidsorganisatie en de Amerikaanse overheid met nieuwe richtlijnen voor de veiligheid.

  Juist gisteren werd bekend dat het H7N9-virus waarschijnlijk van mens op mens is overgedragen. In het oosten van China overleden een vader en een dochter aan het H7N9-virus. De vader (60) bezocht geregeld markten met levend pluimvee, zijn 32-jarige dochter niet. Zij verzorgde haar vader toen die ziek werd. De virussen bij vader en dochter bleken genetisch vrijwel identiek.

  Volgens deskundigen zat het er dik in dat het H7N9-virus een enkele keer van mens op mens overgaat. Maar uit het gegeven dat dit tot een enkele besmetting beperkt blijft, en het virus zich vervolgens niet verder verspreidt, maken ze op dat het virus nog niet in staat is om zich op grote schaal van mens tot mens te verspreiden. Wel is volgens hen extra waakzaamheid geboden.

  Tot dusver zijn ruim 130 mensen besmet geraakt met het H7N9-virus, 43 van hen zijn overleden.

  http://www.nature.com/news/handle-with-care-1.13505

  Handle with care

  The possibility that H7N9 avian influenza may evolve sufficiently to cause a pandemic has scientists turning again to controversial research —they must be careful how they justify the risks taken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: