Zorgprofessional en griepprik

Werk je in de medische zorg en haal je geen griepprik? Dan bent je een domkop.

Als ik dan toch even de aandacht heb ga ik je verderop in mijn verhaaltje nog een paar keer domkop (en erger) noemen. Tere zieltjes die dat niet willen maar ondertussen honderdmiljoenmiljard smoezen verzinnen om zich niet tegen de griep in te laten enten zappen weg of klikken hier.

Bijna zeventig procent van de verpleegkundigen heeft zich dit jaar niet laten inenten tegen griep. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl waar bijna 350 mensen op stemden. Ook een belrondje langs een aantal ziekenhuizen laat zien dat zorgmedewerkers dit jaar niet zo happig zijn op de griepprik.

Want ik lees het wel. Die reacties (uitzonderingen daargelaten) op het forum van Nursing onder dit bericht bijvoorbeeld . Hou eens op met die blaartrekkende onzin in die comments. Je zet jezelf, als zorgprofessional, ongelofelijk te kakken.

Komt die rant…..

Ik krijg de griep van het vaccin

Het is niet waar toch? Denk je dat? Domkop! Je krijgt geen griep van het vaccin. Het virus is dood, overleden, is niet meer, it’s pushing up the daisies. Het is in stukjes gehakt! Je. Krijgt. Geen. Griep. Van. Het. Vaccin. Ever. Punt.

Ik krijg nooit de griep dus ik heb het vaccin niet nodig

Oh nee! Naast een domkop ben je ook nog onverantwoordelijk! Daar heb je er weer eentje die ook zijn autogordel niet draagt omdattie nog nooit een ongeluk gehad heeft. Potentiële winnaar van een Darwin-award. Omdat je daarom ook nooit condooms gebruikt zitten je genen waarschijnlijk via je nakomelingen al in de genenpool. Helaas.

Alleen oude mensen krijgen de griep.

Luister, immoralistisch dom stuk vreten, daar gaat het helemaal niet om. Risico lopen kinderen, zwangere vrouwen, zwakkeren en inderdaad oudere mensen. Die gaan ook eerder dood aan de griep omdat ze vaak onderliggende ziektes hebben of door hun leeftijd vaak niet zo goed op een vaccin reageren. Je beschermt dus zowel je eigen oude opa en oma als de pasgeboren baby van je zus door je te laten vaccineren en het virus niet aan hen over te dragen als de ouderen, kinderen en elke patiënt waarmee je in contact komt op het werk.

Ik neem wat extra vitamine C daarnaast fors wat oscillococcinum en drink altijd vlierbessenthee met echinacea.

Deze middeltjes werken niet! Geen van allen. Er zijn wel middeltjes ‘voor erbij’ maar deze zijn nooit een vervanger voor de griepprik. Als je denkt dat een homeopatisch middeltje zoals oscillococcinum werkt tegen de griep ben je rijp voor het investeren in een perpetuum mobile. Toevallig heb ik er nog eentje op de plank liggen. Daarnaast heb ik dé cure voor kanker, suikerziekte, ouderdom en -je raadt het al- de griep. Kopen?

Ach, een griepje is niet zo erg

Ben je nu helemaal belazerd? Heb je een simpel verkoudheidje, noem je het griep. Niks aan het handje. Drie dagen en het was over. Iedereen smijt maar met die term. Het wordt gebruikt voor elk lullig viraal of bacterieel infectietje die je een beetje moet laten snotteren of hoesten (en dat zijn er nogal wat). Als je wel eens de griep hebt gehad piep je wel anders. Griep is een lelijke longziekte.

Ik loop geen risico op een besmetting

Domkop. Als je ademt – check even voor de zekerheid- dan loop je risico op het oplopen van een griepvirus. Uitzonderingen zijn er voor Bill Clinton want die inhaleert nooit en mensen die geloven in kabouters. Want die wonen in paddenstoelen.

Het vaccin is erger dan de ziekte

Aaaah. Een domkop en een lafbekje. Bang voor prikkie-prikkie? Oeh, dat is wel heel erg zo’n paar uurtjes een pijnlijke schouder. Veel erger dan bijvoorbeeld twee weken met een hoge koorts en spierpijn in bed liggen en je longen er zowat uithoesten. Toch?

Ik kreeg toch de griep na de griepprik

Dat kan. Waarom weet je dat niet? Het vaccin beschermt niet 100%. Het is daarom niet het beste vaccin dat we hebben. Het is echter veel aannemelijker dat je een andere besmetting hebt opgelopen. Van al die virussen ben je ingeënt tegen de ergste drie of vier.

Ik geloof niet in het griepvaccin

Bijgelovige sufferd. Magisch denker! Er is niets te geloven. Er zijn gegevens genoeg. Zoek! Jij bent de ‘zorgprofessional’! Geloven doe je bij gebrek aan gegevens of als je lui bent. Je wilt toch niet ook nog eens lui genoemd worden?

Als ik de symptomen van de griep voel aankomen blijf ik gewoon thuis.

Gevaarlijke gek! Als je het merkt is het al te laat. Je hebt vast en zeker al mensen aangestoken. Jij komt namelijk gewoon ziek op het werk. Veel griepgevallen komen voor in de zieken,- en verzorgingstehuizen bij mensen die extra vatbaar zijn voor de griep. Denk er maar eens aan dat het voorkomende griepgeval in jouw instelling, die zwakke patiënt op de intensive care, door jou is aangestoken. Je speelt Russische roulette met het leven van een ander.

Het griepvaccin is niet veilig en er is te weinig onderzoek naar gedaan.

Kijk, oelewapper, jij bent de zorgprofessional. Er staan meer dan 1400 referenties op pubmed als je zoekt naar griepvaccin en veiligheid. Wat doe je op het internet? Ben je je googlediploma aan het halen? Lees eens wat serieuze literatuur en niet al die rare websites die je dood gooien met ongefundeerde onzin.

De overheid stopt nanobots en RIDF-chip bij wijze van teken van het beest in de vaccins. De vaccins werken niet omdat het een groot door BigPharma gesponsord complot is om de mensen ziek te houden, ziekenhuisbedden te vullen en ons Nederlandse schaapjes op te schepen met nieuw gecreëerde vaccins en infecties om de bevolkingsgroei in te perken en de Rothschields en de NWO steeds sterker in zadel te laten komen.

Hier heb je een punt. Ik wil je verzoeken ver weg te blijven van patiënten. Neem ontslag en eeh… hier is het nummer van een goeie psych. Je garderobe ligt reeds op straat.

Nog niet afgehaakt? Lees dan op dit weblog ook dit nog eens:

Recent:
Griepprik; controverse?

En een uitgebreide artikelenreeks die al eerder op dit weblog is gepubliceerd t.a.v. vaccinaties en de griepprik. Wil je meer weten over griep in het algemeen verwijs ik je naar een prima, leesbaar document van hoge kwaliteit geschreven door ons aller reaguurder Bram Hengeveld.
Dit is een aangepaste versie van een artikel van Mark Crislip. Lees hem ook op SBM!

Mag je nu boehoe en huillie-huillie doen over die nare Crypto in de comments.

17 Responses to Zorgprofessional en griepprik

 1. Jan Willem Nienhuys says:

  Zorgprofessionals die geen griepprik hebben zou je de toegang tot het ziekenhuis moeten ontzeggen. En wie om die reden niet op het werk verschijnt wordt ontslagen net als iedereen anders die zonder opgave van redenen wegblijft. Dan is het zo afgelopen.

 2. Zeer been. Schop.

  Dat zal ze leren. Zijn ze nu helemaal belazerd?

 3. LK says:

  Mag ik daar nog één aan toevoegen?

  ‘Ik haal die griepprik niet, want als je ingeënt bent, heb je minder symptomen als je het echte virus oploopt, terwijl je wel het virus verspreidt. Als je niet ingeënt bent, word je goed ziek en blijf je tenminste thuis.’
  Zeker nooit gehoord van virale load? Als je echt ziek bent verspreid je veel meer virusdeeltjes, waardoor de kans op besmetting van anderen veel groter is…

  Wij kunnen reageren op het intranet van het ziekenhuis en het is af en toe tenenkrommend wat er allemaal beweerd wordt. Ik weet vaak niet of ik nou moet lachen of huilen…
  (Dat gaat ongeveer zo:
  Nieuwsbericht:
  Hooggeleerde professor zus en zo raadt aan om voor het behoud van uw gezondheid handeling X uit te voeren.
  Reactie onder dit bericht:
  ‘Hallo, ik vind dat echt onzin wat hooggeleerde professor zus en zo aanraadt, mijn advies is om gewoon lekker handeling X achterwege laten.’ En dan staat er als functie bij (je kunt alleen geregistreerd reageren): P. De Vries, financieel medewerker afdeling Logistiek.)

  Dan moet ik eerst echt heel hard lachen, mede vanwege het totale gebrek aan kennis over nettiquette, maar daarna word ik er ook wel een beetje triest van…

 4. wilmamazone says:

  Vandaag in de Volkskrant:

  Minder animo griepprik, vanwege ‘ophef over het nut van de prik’

  Het animo voor de griepprik is dit jaar flink gedaald. Huisartsen melden dat ze minder patiënten hebben gevaccineerd en ziekenhuizen zien bij artsen en verpleegkundigen een forse terugloop in het aantal vaccinaties. Ze wijten dat aan de discussie die vorige maand is ontstaan over het nut van de griepprik.

  quote:

  Jan Wilschut, hoogleraar virologie in het Groningse UMCG, schrijft de lagere opkomst toe aan de ophef over de effectiviteit van de griepvaccinatie. Vorige maand ontstond een fel debat onder wetenschappers over de vraag of de griepprik wel voldoende beschermt. Aanleiding was een kritisch artikel in het Geneesmiddelenbulletin. Wilschut kreeg daarna zelfs van artsen in zijn ziekenhuis te horen dat ze zich niet meer lieten inenten. Door zich te laten vaccineren, kunnen zorgmedewerkers voorkomen dat ze de griep op patiënten overdragen.

  ‘We moesten tegen de stroom in roeien’, zegt Nannet van der Geest, bedrijfsarts in het UMC St Radboud. ‘De negatieve publiciteit begon net voordat we zouden gaan vaccineren en toen sloeg bij velen de twijfel toe. Afdelingshoofden belden ons om te zeggen dat ze hun medewerkers niet meer gemotiveerd kregen.’

 5. CiNNeR says:

  Helemaal mee eens. Met daaraan toegevoegd dat ik sowieso vind dat mensen eens wat vaker thuis zouden moeten blijven bij ziekte. Raak niet vrolijk van apothekers assistentes, praktijkmedewerkers maar ook kassameisjes (gek, bijna altijd meisjes) of barpersoneel die zonder een hand voor de mond werkelijk alles onder hoesten terwijl ze eruit zien of ze net even wat meer dan een klein snuffeltje onder de leden hebben. Maar goed, gaat niet gebeuren. Ziek melden kost geld en dat kan natuurlijk absoluut niet (Hoeveel zou het kosten als ze een half bedrijf de ziektewet in hoesten?)

 6. LK says:

  Dr. K. heeft ook zojuist haar griepprik gehaald! (Ok, ik zal eerlijk zijn, wij krijgen een klein cadeautje van de baas als we de prik halen, daar deed ik het natuurlijk voor)

  Misschien al wel te laat, want toen ik vandaag een patiënt binnenhaalde, hoestte ie eerst heel hard in zn hand, veegde het vervolgens aan zn mouw af en gaf mij een hand (en ik was te verbouwereerd om er wat van te zeggen… :p)

 7. JennyJo says:

  Gétverderrie!

 8. LK says:

  Ach, je wilt niet weten wat ik af en toe meemaak. Daarbij vergeleken is een snotterige hand niks…

 9. CiNNeR says:

  Sowieso wel laat in het jaar, de griepprik? (Ik kreeg hem in oktober)

  En iewww, smerig én onbeschoft van zo’n patiënt. En dan maak je nog erger mee, weet niet of ik benieuwd ben of er maar niet naar zal vragen ..

 10. LK says:

  @CiNNeR:

  Welcome back 😀
  Ja, was nogal laat, maar ik was in oktober niet in Nederland en bij terugkomst werd ik behoorlijk ziek (dus misschien ben ik al beschermd) en voel me pas sinds kort weer wat beter. Ik was verbaasd dat ik ‘m uberhaupt nog mocht halen. De vaccinatiedienst verzuchtte al dat de opkomst slecht was dit jaar.

  Ik zie nogal eens onverzorgde patiënten en je spreekkamer luchten in de winter is ook niet heel prettig…

 11. CiNNeR says:

  Tnx@LK
  Ja de berichtgeving heeft goed invloed gehad op het (niet) halen van de griepprik geloof ik. Moet wel zeggen dat de argumentatie voor de griepprik en werking op Cryptocheilus een stuk duidelijker is dan ik her en der in de actualiteiten programma’s voorbij zag komen.

  Brrr, dat er patiënten zijn die weinig fris een spreekkamer binnen stappen, heb ik nooit begrepen. Idd, luchten in de winter is ook niet alles 🙂

 12. z says:

  amusante blog hier.

 13. wilmamazone says:

  A black hole of antivaccine misinformation
  Posted on: January 19, 2012 3:00 AM, by Orac

  Every so often, I come across a bit of antivaccine idiocy that’s so amazingly idiotic, such a–shall we say?–target-rich environment that it’s catnip to a cat. I just can’t resist it, even when there are other topics and subjects out there that have backed up over the last few days and I want to cover. You’ll see why in a minute. In this particular case the antivaccine lunacy comes in the form of a video that’s been making the rounds amazingly quickly the anti-vaccine crankosphere since it was released yesterday. It comes to us courtesy of a nurse who calls herself “The Patriot Nurse,” and it’s a video entitled Why this nurse won’t vaccinate.

  quote:

  I’m not impressed.

  In fact, if her education is what led her to lay down such a heapin’ helpin’ of anti-vaccine misinformation, I’d say that TPN should get her money back. Or maybe whatever nursing school she graduated from should disavow her. After all, if I were the dean of a a nursing school and I saw one of my graduates spewing such dangerous misinformation, I’d disavow her in an instant, particularly after hearing her say something like:

  In the time I was at my educational institution, there was very little discussion–true discussion–and even less true debate on the subject of vaccination, on the true “science” of vaccination and on the real risks and possible perceived benefits of vaccination. So I had to search out the information, the data, the studies for myself.

  Oh, great. Whenever I hear someone say that there’s no “true debate” about vaccination, in my experience it’s almost always a rock solid indication that what I’m about to hear will be chock full of antivaccine crankery par excellance, and TPN doesn’t disappoint. Of course, it never occurs to her that “true debate” doesn’t mean “giving credence to every half-baked idea that anti-vaccinationists come up with to discredit vaccines and treating it as legitimate.” Her nursing school likely didn’t teach antivaccine canards any more than medical schools teach antivaccine canards. That it didn’t is a feature, not a bug, as we say. Nor should nursing or medical schools provide “true debate” about vaccines, at least not “true debate” as apparently defined by TPN, because there really aren’t two equally valid sides to a story. There aren’t even two sides whose validity is roughly the same order of magnitude. There’s science, which supports vaccines as safe and effective and not a cause of autism. Then there’s antivaccine pseudoscience.

  eindquote:

  I’ll conclude with a little request. Any time you see “The Patriot Nurse” video about why she doesn’t vaccinate, post a link to my post and this excellent additional deconstruction by a nurse who actually knows what she’s talking about, Christine Vara. Those of you who know how, refute her pseudoscience and misinformation herself. Ask her why she is too cowardly to allow free and open debate about what she said. Dare her to come here or show up at Vara’s blog to defend her Dunning-Kruger nonsense. Post links on her Facebook page. The difference between a crank like The Patriot Nurse and defenders of science is that cranks like The Patriot Nurse, for all their protestations otherwise, can’t handle the free speech they claim to love so much. Compare my comment section with The Patriot Nurse’s cowardly declaration that she won’t allow comments after her video.

  In other words, call her out.

 14. Frans A. says:

  De afgelopen weken/maanden zijn wij (VaccinatieZorg) meerdere keren gebeld door verschillende verpleeghuizen om alsnog medewerkers te komen vaccineren omdat er serieuze uitbraken zijn waarbij patienten de dupe zijn. Uiteraard heel erg laat (te laat) maar beter laat dan nooit, dat ze ons bellen. Managers van zorglocaties maken zich ernstige zorgen over de lage vaccinatiegraad in het komende seizoen. Wij ook! Je merkt wel dat er op dit moment meer over nagedacht wordt door het management om de vaccinatiegraad te verhogen. Overigens heb ik het gevoel, op basis van onze eigen (niet wetenschappelijke) cijfers, dat de vaccinatiegraad in zorginstellingen nog lager ligt dan vaak wordt genoemd in de media.

 15. JennyJo says:

  Ja, voor veel mensen geldt dat ze pas gaan denken dat de put misschien gedempt moet worden als het kalf dreigt te verdrinken. Triest is het.

 16. Pingback: Griepprik blijft de gemoederen bezig houden « Cryptocheilus Weblog

 17. wilmamazone says:

  http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/nieuws/8955/griep-al-besmettelijk-voor-klachten

  Griep al besmettelijk voor klachten

  Het griepvirus kan mogelijk al worden doorgegeven voordat iemand ook maar griepsymptomen vertoond. Dat blijkt uit onderzoek van het Imperial College London bij fretten.

  “Onze resultaten kunnen grote gevolgen hebben voor beleid rondom pandemieën”, vertelt hoofdonderzoeker Wendy Barclay. “Het betekent dat de verspreiding van de griep heel moeilijk te controleren is. Daarbij zou het ook betekenen dat dokters en verplegers die geen griepprik halen hun patiënten risico laten lopen. Zij kunnen namelijk de griep overdragen zonder dat zij het weten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: