Schmallenbergvirus, feiten en cijfers

viralzone, Bunyaviridae. U klikt op het plaatje voor meer.

Nou mensen. Dit is hem dan. Het Schmallenbergvirus. Uw Crypto heeft hem even voor u opgezocht. Nasty little bugger (80 to 120nm). Een geschenk van onze Oosterburen. Nu ook overal verkrijgbaar in Nederland.

Wat weten we eigenlijk van dit virus? Over de familie van Schmallenberg kunnen we wel het een en ander vertellen.

Over dit speciale virus? Over Schmallenberg zelf? Geen fuck, we gaan met z’n allen dood!! Weinig. Bar weinig.

Vervolgens lispelt een, naar mijn idee volledig overvraagde, Henkie Bleeker op een inderhaast opgezette persconferentie omtrent dit virus een lijstje met drie aandachtspunten op. Waaronder nr. 3…..Vaccins! (1 min 30). Ziet u het? We weten haast niets van het virus maar de vaccins zijn in aantocht. Bleeker hoort de fanfare al om de hoek ‘niets aan de hand’ trompetteren. Bleeker stopt zijn vinger in de dijk want op paniek zitten we niet te wachten.

Nu is uw Crypto ook niet zo’n paniekvogel maar laten we nu voorlopig* eens goed kijken naar waar we hier mee te maken hebben.

* post under constructionGeef ik u het sleuteldocument.

Risk Profile Humaan Schmallenbergvirus, Prepared by Chantal Reusken and Marion Koopmans, National institute of public health and the environment, Bilthoven, The Netherlands. Input from
Marieta Braks, Kitty Maassen, Hans van den Kerkhof and Roel Coutinho (RIVM).
Petra Kock, (GD)
Wim van der Poel, Johan Bongers (CVI)
Rudy van Meiswinkel, (Culicoides expert)
Ab Osterhaus (Erasmus MC)
Menno de Jong (UVA, AMC)
Martin Beer (FLI, Germany)
Toos Waegemaekers (RIVM/GGD)
[fulltext]

Dat is een risicoanalyse opgesteld door het RIVM. Ik zie een aantal bekende namen. U ook?

The sequences show homology to the L, M, and S gene segments of viruses from the family Bunyaviridae, genus Orthobunyavirus. Full details of the virus characterization are needed before definitive conclusions can be drawn about the taxonomic assignment. However, based on the preliminary data, the virus – named Schmallenberg virus- is most related to genomic sequences of Shamonda-, Aino-, and Akabane-virus, all grouped within the Simbu serogroup and known as viruses that may cause illness in ruminants

Hier staat het zwart op wit. Het zijn Bunyaviridae maar welke? Shamonda-, Aino-, Akabane of toch iets anders? Ik schets het probleem even…

Hier staat de verzameling virussen. Klik op Virus families not assigned to an order. Dan op Family: Bunyaviridae. Daarna op Genus: Orthobunyavirus. We vermoedden dattie daar ongeveer zit.

In Europe Oropouche virus diagnostics are available in Hamburg […] A commercially available test for detection of antibodies to Akabane virus did fail to detect antibodies in serum from Schmallenberg virus infected cattle

Het staat er echt. We hebben een IFA, reversetranscriptase (rt) PCR, VI voor een Oropouche virus. Joepie! En dat werkt prima voor een Oropouche besmetting maar voor Schmallenberg waarschijnlijk ongeschikt. Daarnaast hebben we een (commerciële) Akabane-test maar die doet ook niks op Schmallenberg.

This indicates that serological tests that are currently available for Simbu serogroup viruses might not be applicable for Schmallenbergvirus. Therefore, diagnostics currently rely on detection of viral infection by RT-PCR.

For this purpose, the Friedrich Loeffler institute has shared information with the CVI and RIVM in The Netherlands. Validation of the use of RT-PCR for diagnosis of infection requires more data on infection kinetics.

We hebben wat data van die suffe Duitsers (want die zijn al maanden in de winterslaap zo naar het zich laat aanzien) maar dat is het dan. Gepubliceerd (databank) hebben ze m.i. niets. Ze hebben dan wel een cultuurtje van die dingen in hamstercellen. Joepie.

Niet getreurd. Aan de namen boven het document te zien gaat het in Nederland wel goedkomen met die inventarisatie. Ze zullen de pcr-machines wel al aan het aanslingeren zijn.

Dit virus kunnen niet we zo maar even weglachen. U leest de risicoalnalyse en bedenkt daarbij dat op dit moment 25 boerderijen, over het hele land (!) bewezen besmet zijn. Daarnaast krijgen we nu de verhalen door het land van misgeboortes onder schapen. Dat kan naar het eind van het jaar ook nog oplopen. De bio-schapies zijn het eerst aan de beurt want die lammmeren vroeg. Daarna de rest en vergeet de runderen niet (langere draagtijd). Voor de doorlezers, veelvraten onder u, voeg ik nog gaandeweg artikelen toe in de voetnoot.

Ik ga u (voorlopig) niet vermoeien met verhalen over massale ruimingen maar als u dit bekijkt ziet u het potentiëel en weet u al meer dan Henkie Bleeker. Want die begint nu al over vaccins. Natuurlijk moeten we naar vaccins. Als doel en als het helemaal uit de klauw (oeps) loopt. Zo ver is het nog lang niet. Om het probleem schnell und endgültig d.m.v. vaccins de kop in te drukken zouden we die miljoenen vaccins van Henkie al voor de zomer moeten hebben. En dat gaat niet gebeuren. Heel misschien kunnen we geselecteerde (drachtige) dieren aan het eind van het jaar 2012 de eerste spuit toedienen. Dat zou al heel mooi zijn.

Vergeet die vaccins voorlopig maar even. Daar valt wat aan te verdienen (oeps), dus die komen er wel.

First things first.

Bleeker moet eerst zelf zijn stal zo snel mogelijk uitmesten. Letterlijk. Het virus houdt namelijk momenteel ook een soort winterslaapje. Actie. Nu!

opsporing
isolatie (overdrachtbeperking).
eliminatie; virussen in deze groep zijn geenzinds onkwetsbaar, insectenbestrijding (!)
hygiëne, hygiene, hygiene.

Want hoewel het ministerie van Landbouw een op z’n zachts gezegd al heel lang een moeizame relatie heeft met het Ministerie van Volksgezondheid op het gebied van zoönosen (want CDA=boeren), komt men in toenemende mate in hetzelfde vaarwater met diezelfde Volksgezondheid. En dat is toch echt een ander ministerie.

Desnoods moet Schippers Henkie maar een briefje over de tafel toespelen met een uitnodiging het een en ander even ‘uit te wisselen’.

Hoi Henk. First things first. Tikkie!

Henkie issum.

Extra:
Bunyaviridae, From Wikipedia, the free encyclopedia
Orthobunyavirus, viralzone.

Update.

akabane virus
Simbuvirus
Ainovirus
Shamonadavirus

Blastregio voor
Akabanevirus
Aino virus
Shamonadavirus

27 Responses to Schmallenbergvirus, feiten en cijfers

 1. wilmamazone says:

  U leest de risicoalnalyse en bedenkt daarbij dat op dit moment 25 boerderijen, over het hele land (!) bewezen besmet zijn. Daarnaast krijgen we nu de verhalen door het land van misgeboortes onder schapen. Dat kan naar het eind van het jaar ook nog oplopen.

  Hier is al sprake van 30 bedrijven (als de informatie klopt heet dat):
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3088442/2011/12/21/Steeds-meer-meldingen-van-misvormde-lammeren.dhtml

  Steeds meer meldingen van misvormde lammeren

  Steeds meer boerenbedrijven melden geboortes van lammeren met een misvorming. Momenteel zijn 30 schapenbedrijven bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bekend waar misvormde lammeren zijn geboren.

  Daarnaast hebben 16 bedrijven contact opgenomen met de gezondheidsdienst, omdat zij mogelijk ook te kampen hebben met het Schmallenbergvirus. Dat blijkt uit …………

 2. Er waren al vanaf de zomer vele meldingen van zieke koeien. +40 graden koorts, diaree, 50% melkopbrengstverlies, abortussen, misvormingen. Koeiendiaree noemen ze het!

  Dit virus is ook de oorzaak van de ‘koeiendiarree’ die eerder dit jaar werd waargenomen bij rundvee in Nederland en Duitsland. […] Vanaf de zomer is het probleem van diarree bij volwassen runderen meerdere malen besproken tijdens het signaleringsoverleg-zoönosen (SOZ), voor het eerst op 5 september jl.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dieren/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/12/21/kamerbrief-schmallenbergvirus-21-december-2011.html

  Hoewel men dacht aan een nieuwe blauwtonginfectie (ernstig!) bleef het bij het bespreking in het het SOZ. Bij onze Duitse vrienden meer:

  Dieses zuvor auch in den Niederlanden beschriebene Geschehen breitete sich in Nordrhein-Westfalen weiter aus. In den Niederlanden wurde von mehr als 80 betroffenen Betrieben berichtet, wobei das klinische Bild (Fieber, Milchrückgang) teilweise zusammen mit Durchfällen und Aborten auftrat.

  http://www.fli.bund.de/no_cache/de/startseite/presse/mitteilungen/neues-orthobunyavirus-bei-rindern.html

  80 stuks! En dat te bedenken dat dit het topje van de ijsberg is gezien het feit dat de symptomen nogal snel verdwijnen.

  Nach einigen Tagen klangen diese Symptome jeweils ab.

  Mwah. Koeiendiareetje. Niks aan de hand. Vooralsnog geen reden om in te grijpen….

 3. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/binnenland/2703229/schapenziekte-vier-bedrijven-vastgesteld.html

  Schapenziekte op vier bedrijven vastgesteld

  Op ten minste vier van acht onderzochte boerenbedrijven is het Schmallenbergvirus bij dieren met zekerheid aangetoond.

  Dit virus veroorzaakt misvormingen bij lammeren. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) publiceerde de lijst met bedrijven woensdag op de website.
  Het gaat om bedrijven in Bodegraven, Maastricht, Zwolle en het Gelderse Laren. Op 77 bedrijven wordt nog onderzocht of het virus de oorzaak is van zieke dieren. De lijst wordt volgens een woordvoerder van nVWA dagelijks bijgewerkt.

  De meeste meldingen komen uit de provincies…………

 4. wilmamazone says:

  http://www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2019241/meldplicht-schmallenbergvirus

  Meldplicht Schmallenbergvirus

  Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 21 december 2011

  Dierhouders zijn verplicht om zich te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wanneer er misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren geboren worden. Dit heeft Staatssecretaris Bleker van Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) op dinsdag 20 december 2011 om 23.00 uur besloten om zo een goed beeld te krijgen van de ernst, aard en geografische verspreiding van het Schmallenbergvirus. Dierhouders, dierenartsen en laboratoria kunnen hun melding doen bij het Klantcontactcentrum via (045) 546 62 30 of via de website van de NVWA: http://www.vwa.nl/organisatie/melden-voor-bedrijven

  Melding
  Nadat de melding is gedaan zal de NVWA ervoor zorgen dat…………….

 5. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/326545-schmallenbergvirus-op-27-bedrijven.html

  Schmallenbergvirus op 27 bedrijven

  De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vastgesteld dat 27 schapenbedrijven zijn besmet met het Schmallenbergvirus. Sinds 20 december moeten boeren een vermoeden van besmetting melden.

  quote:

  Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het zeer onwaarschijnlijk dat het virus overdraagbaar is van dier op mens. Strenge hygiënemaatregelen zijn dus niet nodig.

 6. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/328215-schmallenbergvirus-op-41-bedrijven.html

  Schmallenbergvirus op 41 bedrijven

  eindquote:

  Staatssecretaris Bleker vraagt andere EU-landen om ook een meldplicht in te stellen. Het virus is ook vastgesteld in Duitsland en België.

 7. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3112093/2012/01/09/Schmallenbergvirus-nieuwe-dierziekte-breidt-zich-uit.dhtm

  Schmallenbergvirus, nieuwe dierziekte, breidt zich uit

  Het zogenoemde Schmallenbergvirus, dat ziekte veroorzaakt bij kalveren, geiten- en schapenlammeren, is aangetoond op 52 veeteeltbedrijven. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vandaag bekendgemaakt.

  Het aantal gevallen………..

 8. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/331794-invoerstop-door-schmallenbergvirus.html

  Invoerstop door Schmallenbergvirus

  Rusland heeft de invoer van geiten en schapen uit Nederland, Duitsland en België stopgezet, omdat het Schmallenbergvirus in die landen is aangetroffen op boerderijen. Ook voeren de Russen geen vlees, embryo’s en sperma meer in. Mexico heeft een invoerstop voor embryo’s en sperma afgekondigd.

  eindquote:

  Staatssecretaris Bleker zegt dat een importverbod niet nodig is. Hij heeft zijn ambtgenoten in Rusland schriftelijk uiteengezet waarom ze het importverbod zouden moeten intrekken. Zo is de kans dat het virus wordt overgedragen aan een mens volgens experts bijzonder klein.

  Rusland en Mexico zijn overigens geen grote afnemers van Nederlands vlees. Ook China overweegt een importstop in te stellen.

 9. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/332423-meer-besmettingen-schmallenbergvirus.html

  Meer besmettingen Schmallenbergvirus

  Het Schmallenbergvirus grijpt steeds verder om zich heen. Volgens de laatste cijfers van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er nu 243 meldingen van veehouders die vrezen dat hun bedrijf besmet is.

  In de meeste gevallen gaat het om schapenbedrijven. Daarvan zijn er 125 verdacht, in 64 gevallen is besmetting aangetoond. Er zijn 107 meldingen van rundveebedrijven, maar bij runderen is besmetting moeilijker vast te stellen.

  eindquote:

  Het Schmallenbergvirus komt bijna in heel het land voor, behalve in de provincies Utrecht en Flevoland. De Voedsel- Warenautoriteit houdt een kaart bij met plaatsen waar besmetting is aangetoond (deze kaart wordt bijgehouden).

 10. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/333390-schmallenbergvirus-ook-bij-kalveren.html

  Schmallenbergvirus ook bij kalveren

  Bij twee kalveren die misvormd zijn geboren, is het Schmallenbergvirus vastgesteld. Staatssecretaris Bleker zegt dat de kalveren afkomstig zijn van bedrijven in Flevoland en Drenthe. Hij is niet verrast door het nieuws. Zijn beleid blijft ongewijzigd.

  Tot voor kort was het virus alleen vastgesteld op……..

 11. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/333640-schmallenbergvirus-ook-in-engeland.html

  Schmallenbergvirus ook in Engeland

  Het Schmallenbergvirus, dat leidt tot misvormde en dode dieren, is nu ook aangetroffen op bedrijven in Groot-Brittannië. De Britse dierengezondheidsdienst heeft bevestigd dat het virus is gevonden op vier schapenboerderijen in het oosten van het land.

  eindquote:

  Ook in Duitsland breidt het virus zich uit. Sleeswijk-Holstein is de vierde deelstaat waar het is vastgesteld.

 12. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht-1/109489/Waarschuw-zwangeren-voor-Schmallenberg.htm

  ‘Waarschuw zwangeren voor Schmallenberg’

  Hoewel het Schmallenbergvirus vooralsnog alleen dieren treft, moeten huisartsen alert zijn. Ze doen er goed aan zwangere vrouwen te adviseren om stallen te mijden. Dat zegt huisarts Alfons Olde Loohuis uit Herpen, de Brabantse gemeente waar de menselijke Q-koortsepidemie in 2007 begon.

  eindquote:

  (..)En Q-koorts was geen eenmalige toevalstreffer; zoönosen zullen er altijd zijn. Het is belangrijk dat artsen op dat gebied samen optrekken met dierenartsen.’

  Dat is nu extra urgent in de plaatsen waar het Schmallenbergvirus is vastgesteld, meent Olde Loohuis. ‘Als je als huisarts weet dat het virus in je gemeente heerst, zoek dan contact met de lokale dierenartsen en overleg met elkaar.’ Op het gebied van patiëntenzorg is vooral de waarschuwing aan zwangeren van belang. Letten op klachtenbeelden heeft niet veel zin. ‘RNA-virussen zoals het Schmallenbergvirus veroorzaken griepachtige klachten, die herken je niet.’

 13. wilmamazone says:

  Paniek zaaien is sowieso nergens goed voor:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht-1/109544/Zwangere-moet-altijd-uit-stal-blijven.htm

  ‘Zwangere moet altijd uit stal blijven’

  Het Schmallenbergvirus is geen extra reden voor artsen om zwangeren te waarschuwen uit stallen te blijven. Die waarschuwing geldt altijd en heeft te maken met zoönosen zoals Listeria, Toxoplasma, Chlamydia, Campylobacter en Coxiella.

  Dat zegt prof. Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht, in reactie op een eerder bericht in Medisch Contact. Daarin adviseerde huisarts Alfons Olde Loohuis uit Herpen zijn collega’s in gebieden waar het Schmallenbergvirus heerst om alert te zijn, samen te werken met dierenartsen en zwangeren te waarschuwen.

  ‘Er is niets mis mee om artsen alert te maken op de mogelijkheid van het ontstaan van een zoönose. Ten tijde van de Q-koorts was daar veel te weinig aandacht voor. Maar we moeten ook niet doorslaan en bij elke dierlijke infectie alarm slaan. Dan ga je onnodig paniek zaaien. Er is geen enkele aanwijzing, noch in de literatuur noch nu in de praktijk, dat het Schmallenbergvirus een zoönose is of aan het worden is.’

  En als het virus al op mensen zou overgaan, dan zou besmetting niet specifiek in stallen plaatsvinden, zegt Van Knapen. ‘Orthobunyavirussen, waartoe het Schmallenbergvirus behoort, worden doorgaans overgebracht door kleine steekvliegjes zoals knutten. Dat kan overal en heeft met een stal weinig te doen. Bovendien gebeurt dat in de warmere maanden van het jaar, niet nu.’

 14. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/335040-schmallenberg-wil-andere-naam-virus.html

  Schmallenberg wil andere naam virus

  De Duitse stad Schmallenberg wil niet langer dat het virus waarmee onder meer schapen besmet kunnen raken de naam van de stad draagt.

  eindquote:

  Schmallenberg ontvangt de laatste jaren steeds meer Nederlandse toeristen. De plaatselijke VVV is bang voor een negatieve uitstraling nu het virus onder de naam Schmallenberg bekend is.

 15. JennyJo says:

  Agossie… Nou ja, Breitenberg dan maar. 🙂

 16. Renate says:

  Voortaan ook maar geen Spaanse griep, Engelse ziekte, vogelgriep of iets anders meer?

 17. wilmamazone says:

  Het volgende hoofdstuk:
  http://nos.nl/artikel/335786-moskou-weert-nederlandse-runderen.html

  Moskou weert Nederlandse runderen

  In verband met het Schmallenbergvirus heeft Rusland besloten voorlopig de grens te sluiten voor levende runderen uit Nederland en enkele andere Europese landen. De invoer van vlees en zuivel uit ons land gaat wel door.

  eindquote:

  Bleker zei verder goede hoop te hebben dat de Europese Unie snel geld uittrekt voor onderzoek nar het Schmallenbergvirus.

 18. wilmamazone says:

  http://www.l1.nl/nieuws/170304-meldplicht-schmallenberg-uitgebreid

  Meldplicht Schmallenberg uitgebreid

  De meldplicht voor de veeziekte het Schmallenbergvirus wordt met ingang van donderdag uitgebreid.

  Dat heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Veehouders zijn vanaf nu verplicht ook verdachte bloedmonsters te melden. Tot nu toe………

 19. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/339106-virus-op-meer-boerderijen.html

  Virus op meer boerderijen

  Het aantal boerenbedrijven waar het Schmallenbergvirus is aangetoond, is opnieuw gestegen. Volgens staatssecretaris Bleker (Landbouw) heerst het virus inmiddels op 96 bedrijven. Twee weken geleden stond de teller nog op 76. De ziekte veroorzaakt misvormde en dode jongen.

  eindquote:

  Volgens Bleker is de kans dat mensen besmet raken buitengewoon gering. Er is inmiddels een test om het virus bij mensen vast te stellen. Het RIVM werkt aan een plan om grote groepen mensen te testen om te kijken of mensen wel of niet geïnfecteerd kunnen raken.

 20. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3196561/2012/02/22/Schmallenbergvirus-vastgesteld-bij-116-bedrijven.dhtml

  Schmallenbergvirus vastgesteld bij 116 bedrijven

  Het Schmallenbergvirus, dat bij dieren leidt tot misvormde of dode jongen, is nu vastgesteld op 116 bedrijven. Dat zijn er 20 meer dan anderhalve week geleden. Het virus is nu aangetoond op 14 rundvee-, 97 schapen- en 5 geitenbedrijven.

 21. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/347401-toename-schmallenberg-duitsland.html

  Toename Schmallenberg Duitsland

  In Duitsland is het Schmallenbergvirus inmiddels op 820 boerderijen vastgesteld. Een maand geleden waren er nog 187 meldingen. Dat meldt het Friedrich Loeffler Institut, dat in Duitsland toezicht houdt op epidemieën bij dieren.

  eindquote:

  In Nederland is het virus gevonden op 137 boerderijen: 95 schapenbedrijven, 33 rundveebedrijven en 5 geitenbedrijven. Er bestaat geen vaccin of behandeling tegen het virus. Volgens het RIVM is de kans uiterst klein dat het op mensen wordt overgedragen.

 22. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/348660-onderzoek-schmallenberg-mensen.html

  Onderzoek Schmallenberg mensen

  Minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Bleker van Landbouw geven het RIVM opdracht om te onderzoeken of het Schmallenbergvirus overdraagbaar is van dier op mens.

  quote:

  Het RIVM gaat op korte termijn een bloedonderzoek doen bij veehouders en dierenartsen die een hoog risico lopen op blootstelling aan het virus. In de controlegroep zitten mensen bij wie het risico op blootstelling aan het Schmallenbergvirus minimaal is.

  eindquote:

  Tot en met vandaag is het virus op 144 bedrijven aangetoond; 101 schapenbedrijven, 38 runderbedrijven en 5 geitenbedrijven. Er zijn nog 179 meldingen in onderzoek.

 23. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/349829-schmallenberggevallen-nemen-af.html

  ‘Schmallenberg-gevallen nemen af’

  Vanaf volgende maand zal waarschijnlijk minder melkvee ziek worden door het Schmallenbergvirus. Dat zegt viroloog Van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen Universiteit.

  Zijn team onderzocht in opdracht van het ministerie van Landbouw hoeveel melkvee in Nederland in contact is geweest met het Schmallenbergvirus. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de dieren antistoffen heeft aangemaakt en dus op een of andere manier in aanraking is geweest met het virus.

  Dat is veel meer dan tot nu toe was aangetoond. Volgens Van der Poel kan hij niet zeggen hoe sterk het aantal ziektegevallen daalt, omdat niet duidelijk is in hoeverre de antistoffen leiden tot immuniteit.

 24. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3224178/2012/03/12/Rusland-verbiedt-invoer-varkens-uit-de-Europese-Unie.dhtml

  Rusland verbiedt invoer varkens uit de Europese Unie

  Rusland verbiedt vanaf 20 maart de invoer van varkens uit de Europese Unie. Het Oost-Europese land is bang dat runderen, geiten en schapen mogelijk besmet raken met het gevaarlijke Schmallenbergvirus dat zich in de EU snel heeft verspreid, aldus Russische media die zich baseren op de veterinaire autoriteiten in Moskou.

  Deskundigen hebben al kritiek geuit op het importverbod, dat mogelijk politiek gemotiveerd zou zijn. ‘De ziekte is niet gevaarlijk voor varkens. Rusland zou liever zijn eigen markt beschermen’, zei Jana Püttker van de Beroepsvereniging van Duitse Varkenshouders.

  Volgens Püttker…….

 25. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/politiek/2778515/schmallenbergvirus-220-bedrijven-geconstateerd.html

  Schmallenbergvirus op 220 bedrijven geconstateerd

  Het risico voor de volksgezondheid is eerder door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Europees centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) als beperkt ingeschat.

 26. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/368486-mens-immuun-voor-schmallenberg.html

  Mens immuun voor Schmallenberg

  Het staat nu vrijwel vast dat het Schmallenbergvirus niet kan worden overgedragen van dier op mens.

  Het RIVM onderzocht of hun lichaam antistoffen tegen het virus had aangemaakt, maar dat bleek niet het geval. Dat betekent volgens het instituut dat die mensen geen Schmallenberg-infectie hebben opgelopen.

 27. wilmamazone says:

  Knut bracht Schmallenbergvirus in het land

  Het Schmallenbergvirus, waarmee sinds vorig jaar koeien, geiten en schapen zijn besmet, is zeer waarschijnlijk door knutten naar Oost-Nederland gebracht. Vanuit het oosten heeft het virus zich zeer snel verspreid naar het noorden en zuiden van het land.

  Dat zegt onderzoeker Armin Elbers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen Universiteit in een artikel in het personeelsblad Resource. Volgens Elbers staat ondertussen ook vast dat het virus een mix is van twee andere virussen die in Zuidoost-Azië voorkomen. ‘Met die kennis uit Japans onderzoek kunnen we beter zoeken naar de bron van de besmetting in Europa’, aldus Elbers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: