Belangenverstrengeling in de wetenschap: de geschiedenis van een onafhankelijke wetenschapper

Er was eens een wetenschapper die in volstrekte onafhankelijkheid zijn werk verrichtte.

Op een dag stierf hij, eenzaam en onopgemerkt – want volstrekt onafhankelijk, waarna zijn eveneens geheel onopgemerkte werk in de kast lag te verstoffen en te beschimmelen.

Later, veel later, toen het stomtoevallig gevonden werd, bleek het te gaan om een kwestie die al tientallen jaren eerder tot in de finesses was opgelost. Maar ja, dat was totaal aan deze zo prijzenswaardig onafhankelijke wetenschapper voorbijgegaan, want in zijn streven naar volstrekte onafhankelijkheid had hij nooit met iemand over zijn onderzoek gerept, om uit te sluiten dat hij beïnvloed zou worden door de mening van een ander en zodoende niet meer onafhankelijk zou zijn.

De universiteit had hij ook al heel spoedig verlaten, uit vrees daar verstrengeld te raken in een een of ander belang. Er lopen daar immers allerlei personen rond met meningen en belangen die zijn onafhankelijkheid op wat voor manier dan ook zouden kunnen bezoedelen, al was het alleen maar door associatie in de zoveelste graad. Maar zuiverheid is alleen zuiverheid als zij inderdaad volkomen zuiver is, daarin moet men nu eenmaal consequent zijn.

Uit een tussen de papieren gevonden dagboek van de wetenschapper bleek dat hij de hand aan zichzelf geslagen had, nadat hij op een dag bezocht was door een verdwaalde gemeenteambtenaar. Toen hij de ambtenaar meedeelde dat hij met rust gelaten wilde worden omdat hij wetenschappelijk onderzoek verrichtte en daarin volstrekt onafhankelijk wilde blijven, bood de deze hem een kleine, niet meer gebruikte laboratoriumruimte aan om zijn onderzoek in te verrichten. Dit had de ambtenaar nu niet moeten doen.

Met het aanbod van de gemeenteambtenaar was de mogelijke schijn van een belangenverstrengeling immers een feit en volstrekte onafhankelijkheid van de baan. Dan rest een integere wetenschapper niets anders dan de uiterste consequentie te trekken. En dat deed deze wetenschapper dan ook.

Wij eren hem wel een beetje, maar wij vinden hem ook nogal dom.

20 Responses to Belangenverstrengeling in de wetenschap: de geschiedenis van een onafhankelijke wetenschapper

 1. wilmamazone says:

  http://www.dutchvaccinesgroup.org/cms/eu-investeert-30-miljoen-euro-in-vaccinonderzoek/

  EU investeert 30 miljoen euro in vaccinonderzoek

  ——————————————————————————–

  Gepubliceerd op 10 oktober 2011

  De Europese Commissie steekt 30 miljoen euro in Advanced Immunisation Technologies (ADITEC), een groot onderzoeksprogramma voor vaccinontwikkeling, dat wordt uitgevoerd door wetenschappers van 42 onderzoeksorganisaties uit 13 landen. De Nederlandse bijdrage wordt geleverd door onder andere Willem van Eden, hoogleraar Immunologie bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en vaccinexpert bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding in Stockholm.

  eindquote:

  ADITEC moet resulteren in veiligere maar ook krachtigere vaccins tegen moeilijk te bestrijden infectieziekten, zoals tuberculose, malaria en AIDS. Op termijn verwacht hij dat ADITEC ook vaccins oplevert tegen chronische aandoeningen, zoals allergie en auto-immuunziekten. Er is echter geen enkel laboratorium dat dergelijk geavanceerd vaccinonderzoek in zijn eentje kan uitvoeren, aldus Van Eden. Dat is de reden dat de 42 onderzoeksinstellingen samenwerken onder de ADITEC-vlag.

 2. JennyJo says:

  Da’s mooi!

 3. wilmamazone says:

  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/januari/Pandemieen-veroorzaakt-door-een-klein-meisje.html

  Pandemieën veroorzaakt door een klein meisje
  Koude zee zorgt voor nieuwe griepvirussen.

  De laatste grieppandemie was de Mexicaanse griep uit 2009. Het is niet de vraag óf er een nieuwe pandemie uitbreekt, maar wanneer. Dit is moeilijk te voorspellen, maar wetenschappers vermoeden een verband tussen de warmte van de zee en nieuwe virussen.

  De griep hebben is nooit leuk. Vervelender wordt het wanneer er in grote getale wordt gesnotterd, landelijk of zelfs wereldwijd. Een pandemie, zoals een wereldwijde uitbraak van een ziekte heet, is moeilijk te voorspellen. De enige wapens zijn oplettendheid en een snelle reactie. Jeffrey Shaman en Marc Lipsitch publiceerden in PNAS een onderzoek naar de relatie tussen grieppandemieën en weersomstandigheden. Ze denken de massale uitbraken van de griep beter te kunnen voorspellen door de zeetemperatuur rond de evenaar in de gaten te houden.

  eindquotes:

  De effecten van La Niña op vogels zullen in elke regio anders zijn. De wetenschappers schetsen een scenario aan de hand van de regio Zuidoost Azië. Wanneer La Niña optreedt zal de vogelpopulatie van deze regio stijgen, zullen de vogels minder weerstand hebben en langer overwinteren. Er zal meer contact met de lokale vogels plaatsvinden, waardoor ze elkaar kunnen besmetten met virussen. Bovendien kunnen ze lokale diersoorten besmetten, of door deze soorten besmet raken. Zo kunnen nieuwe virusstammen uit ontstaan. Deze nieuwe variaties van het griepvirus kunnen zo veranderd zijn dat onze weerstand ze niet herkent, en een nieuwe pandemie is geboren.

  De wetenschappers geven aan dat er nog geen definitief bewijs is voor een verband tussen La Niña en de pandemieën. Het lijkt wel zeer waarschijnlijk dat La Niña indirect zorgt voor nieuwe virusstammen door de invloed die ze heeft op het gedrag van vogels. La Niña, het kleine meisje, kan zo indirect zorgen voor pandemieën.

  Bron:
  Jeffrey Shaman, Marc Lipsitch. The El Niño–Southern Oscillation (ENSO)–pandemic Influenza connection: Coincident or causal? In: PNAS.

 4. wilmamazone says:

  Goed samenwerken laat regelmatig nog te wensen over:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/108977/Twijfels-over-oseltamivir.htm

  Twijfels over oseltamivir

  Of oseltamivir (Tamiflu) een veilig en effectief middel is, kan niet goed worden beoordeeld. Dat stellen het tijdschrift BMJ en The Cochrane Collaboration. Een belangrijke reden hiervoor is dat fabrikant Roche niet alle onderzoeksgegevens bekendmaakt.

  Al eerder hebben BMJ en de Cochrane Collaboration vraagtekens gezet bij de kwaliteit van de bewijzen voor de effectiviteit van de virusremmer oseltamivir. Dit deden zij onder meer omdat Roche de onderliggende gegevens van een door het bedrijf gesponsorde review naar het middel, dat een belangrijk onderdeel vormt van de bewijsvorming, niet bekend wil maken.

  Een rapport van de Cochrane Collaboration dat vandaag verschijnt concludeert dat hierdoor belangrijke vragen over de effectiviteit van het medicijn onbeantwoord blijven. Roche weigert echter ondanks herhaalde verzoeken van de Cochrane Collaboration om de data vrij te geven en stelt dat er voldoende gegevens beschikbaar zijn om onderzoek te doen.

  eindquote:

  Ook vonden de Cochrane-onderzoekers aanwijzingen dat het medicijn mogelijk anders werkt dan wordt aangenomen. In plaats van een direct virusremmend effect zou volgens hen wel eens sprake kunnen zijn van een niet-specifiek koortsremmend effect. Cochrane stelt eveneens dat nog niet in klinische trials is aangetoond dat gebruik van oseltamivir de verspreiding van de griep kan afremmen.

  BMJ, doi:10.1136/bmj.d7898: Rethinking credible evidence synthesis

 5. JennyJo says:

  Dan is dit wel weer een beetje sneu voor de Chinese genezers:

  Hahahahaha!

  Sorry…

 6. wilmamazone says:

  Als je niet in je eentje werkt kan er verschil van mening ontstaan, maar wie er nu gelijk heeft?:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht-1/109177/Roche-We-willen-Tamifludata-wel-geven.htm

  Roche: ‘We willen Tamiflu-data wel geven’

  Geneesmiddelfabrikant Roche zegt dat het wel degelijk alle beschikbare onderzoeksgegevens over oseltamivir (Tamiflu) aan de The Cochrane Collaboration wil geven. Het bedrijf stelt daarbij echter een voorwaarde waaraan The Cochrane niet wil voldoen, aldus een woordvoerster.

 7. wilmamazone says:

  Wetenschap kan niet zonder publiceren, al gaat dat om vanallerhande redenen (nog) niet altijd van een leien dakje. Een van de heikele punten is hoe de media tegenwoordig denkt met een en ander te moeten/kunnen omspringen.
  Een voorbeeld van gisteren:
  De Volkskrant kopte in grote chocoladeletters:

  Baarmoeder is bron van eierstokkanker

  Nijmeegse onderzoekers vermoeden dat eierstokkanker niet ontstaat in de eierstokken, maar in het baarmoederweefsel. Die ontdekking zou veel levens kunnen sparen.

  Onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben sterke aanwijzingen gevonden dat eierstokkanker al in de baarmoeder ontstaat. In weefsel uit de baarmoeder van patiënten ontdekten ze verdachte cellen waarin ze dezelfde mutaties vonden als in de tumor.

  Die bevindingen kunnen van groot belang zijn voor………

  Gelukkig was de NOS in het journaal van gisteravond een stuk genuanceerder met:

  Eierstokkanker ontstaat waarschijnlijk in baarmoeder

  Eierstokkanker ontstaat waarschijnlijk in de baarmoeder en niet in de eierstokken. Onderzoekers van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen hebben daar sterke aanwijzingen voor. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n duizend vrouwen aan eierstok-kanker. Het onderzoek kan een doorbraak zijn om de kanker in een vroeg stadium te ontdekken.

  M.a.w.: Het kan dat de onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen aan de wieg staan van een doorbraak wat eierstokkanker betreft, maar nu gaan dus eerst andere wetenschappers/onderzoekers controleren of hun bevindingen überhaupt kloppen. Pas daarna kan er gekeken worden naar een mogelijke remedie/aanpassen van het behandelplan. Dat duurt nog wel even, dus is er nu nog geen enkele reden om alvast voor de muziek uit te gaan lopen.

  Neemt niet weg dat ik van harte hoop dat Nijmegen gelijk heeft en de ontdekking in de toekomst inderdaad veel levens kan gaan sparen.

 8. wilmamazone says:

  Er zijn in de wetenschappelijke wereld beunhazen te vinden, maar om nou iedereen altijd over een kam te scheren?!:
  http://barracudanls.blogspot.com/2012/01/tomtom.html

  TomTom

  Zwevers als Guido Jonkers (Wantoknow) begrijpen niet veel van wetenschap. Dat zijn in zijn ogen allemaal ‘hautaine mannetjes met brilletjes, die volledig gevoelloos hun verstand gebruiken en alleen de ‘harde cijfers’ laten spreken’. Wat Jonkers bedoelt is dat wetenschap ogenschijnlijk niet veel heeft met de ‘zachte sector’ die hij zo graag vertegenwoordigt en die vooral op intuïtie en geloof vaart.

  eindquote:

  Maar liever suggereert Jonkers dat de wetenschap als grote bad evil willens en wetens fraudeert. Er zou sprake zijn van een ‘explosie aan wetenschapsfraude’. Dat klopt percentueel al niet, er is een explosie aan artikelen over wetenschapsfraude naar aanleiding van het geval Stapel. De NRC turfde 27 concrete fraudegevallen in Nederland in de laatste zeven jaar. Niet dat het is goed te praten, maar beunhazen vind je in elk vakgebied. Frauderende wetenschappers worden evengoed gedreven door carrièredruk, luiheid en doordat de gelegenheid zich gemakkelijk voordoet. Wel lijkt prestatiedrift gekoppeld aan het verkrijgen van subsidies nogal eens de oorzaak, maar zie: dat erkent de wetenschap ook.

 9. wilmamazone says:

  http://knmg.artsennet.nl/Nieuws/Nieuwsarchief/Nieuwsbericht-1/Gewijzigde-regels-geneesmiddelenreclame-van-belang-voor-verpleegkundigen-en-wetenschappelijke-verenigingen.htm

  Gewijzigde regels geneesmiddelenreclame van belang voor verpleegkundigen en wetenschappelijke verenigingen

  Verpleegkundigen met voorschrijfbevoegdheid krijgen vanaf nu ook te maken met geneesmiddelenreclame. Voor verpleegkundigen zonder voorschrijfbevoegdheid is alleen gastvrijheid bij bijeenkomsten toegestaan. Wetenschappelijke verenigingen zullen hiermee rekening moeten houden bij het organiseren van bijeenkomsten.

  eindquote:

  De veranderingen houden verband met de wijziging van de Geneesmiddelenwet en de Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg per 1 januari 2012. Deze hebben geleid tot wijziging van de Beleidsregels gunstbetoon van de Minister van VWS en tot aanpassing van de Code Geneesmiddelenreclame en de Uitwerking Normen Gunstbetoon van de Stichting CGR.

  Nadere informatie:……..

 10. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3151941/2012/02/02/Wereldprimeur-vrouw-83-krijgt-3D-geprinte-kaak.dhtml

  Wereldprimeur: vrouw (83) krijgt 3D-geprinte kaak

  Een 83-jarige vrouw heeft met de vervanging van haar onderkaak afgelopen zomer een medische wereldprimeur beet. Het is namelijk voor het eerst dat een 3D-geprinte onderkaak bij een patiënt is ingebracht.

  Dat maakte de Universiteit van Hasselt (België) vandaag bekend. In de primeur hadden ook Nederlandse wetenschappers een aandeel.

  quote:

  ‘Computertechnologie gaat een ware revolutie veroorzaken in de medische wereld. We moeten alleen nog leren ermee om te gaan’, zegt professor Jules Poukens van BIOMED. ‘In de toekomst zullen dokter en ingenieur samen aan de ontwerpcomputer en de operatietafel staan. Dat is pas echt vernieuwend.’ Volgens de Universiteit Hasselt worden de zogeheten ‘patiëntspecifieke implantaten” in de toekomst steeds vaker gebruikt.

 11. wilmamazone says:

  Er was eens een ‘wetenschapper’ die in volstrekte ‘onafhankelijkheid’ zijn werk verrichtte.

  Toen ik vanmorgen ff keek wat Brandpunt gisteravond te bieden had, bleek het 1e item te gaan over slikken of stikken:

  Het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, is het orgaan dat beslist welke medicijnen veilig genoeg zijn om de Nederlandse markt op te mogen. In dat College zitten deskundigen van wie je mag verwachten dat ze dat onafhankelijk opereren, zonder inmenging van de farmaceutische industrie. Maar hoe onafhankelijk ben je als je grotendeels gefinancierd wordt door de bedrijven die je moet keuren? En hoe goed kun je je werk doen als je niet voldoende mankracht hebt om de medicijnen zelf te onderzoeken? Sven Kockelmann werpt een kritische blik op het CBG.

  Ik dus kijken en wie werd door Brandpunt als een van de deskundigen opgevoerd?! Niemand minder dan Dr. Wim Huppes die in 2008 een oproep deed aan alle uitbehandelde kankerpatiënten!

  Of u de laatste periode van uw leven nog even uw zenuwstelsel naar de knoppen wilt helpen met dichloorazijn en derhalve wilt bijdragen aan het grote gelijk van Wim Huppes.

  Crypto had toen mailcontact met Wim Huppes. Een tijdje later volgde deze oproep van Crypto en een dag later kwam dit antwoord van Wim Huppes.

  Als er iemand is die zich voor de rest van zijn leven beter nooit meer kan afficheren als moraalridder is dat Wim Huppes wel en wat een blooper van Brandpunt dat bij de research niet verder is gekeken dan de eigen neus lang was.

 12. JennyJo says:

  Huh?? Verwacht Brandpunt nou echt dat het College “de medicijnen” zelf gaat “onderzoeken”?? Ik dacht dat de fabrikant die onderzoeken moest doen en de resultaten voorleggen aan het College. Maar blijkbaar heb ik dat helemaal verkeerd begrepen dan.

  Dit is pure stemmingmakerij, doodziek word ik daarvan, bah.

 13. wilmamazone says:

  JJ:

  Huh?? Verwacht Brandpunt nou echt dat het College “de medicijnen” zelf gaat “onderzoeken”?? Ik dacht dat de fabrikant die onderzoeken moest doen en de resultaten voorleggen aan het College. Maar blijkbaar heb ik dat helemaal verkeerd begrepen dan.

  In de reportage wordt gesteld dat die resultaten in dozen vol worden aangeleverd, soms stapels zowat tot aan het plafond, en het ondoenlijk is om alle informatie over een nieuw medicijn te lezen en het CBG gemakshalve meestal niet verder zou kijken dan de eindconclusie van de farmaceutische industrie/fabricant zelf die -vanwege de verkoopcijfers/winstbejag- uiteraard altijd positiever gekleurd is dan zou mogen/wenselijk geacht wordt.

  Ik heb er nu nog niet naar gekeken, maar hier toch alvast de site van het CBG:
  http://www.cbg-meb.nl/cbg/nl

 14. wilmamazone says:

  Reactie minister Schippers op de uitzending/item Sikken of stikken van Brandpunt gisteravond:

  “Ministerie VWS laat weten dat nationaal en internationaal de geneesmiddelenbeoordeling zo zorgvuldig mogelijk georganiseerd is. Fabrikanten van geneesmiddelen zijn ervoor verantwoordelijk om goede onderzoekgegevens in te dienen bij de registratieautoriteiten. Het maakt niet uit of ze die gegevens zelf verzameld hebben of dat hebben uitbesteed aan CRO’s. Het is core business voor registratieautoriteiten om kritisch te kijken naar de kwaliteit van de aangeleverde gegevens. Niettemin is het goed om voortdurend te kijken naar de checks and balances in het systeem van geneesmiddelenbeoordeling, zoals ook de Inspectie dat recent gedaan heeft. Maar de farmaceutische industrie is verantwoordelijk voor zijn eigen reputatie.”

 15. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht-1/110539/OMS-en-wetenschappelijke-verenigingen-moeten-samen.htm

  ‘OMS en wetenschappelijke verenigingen moeten samen’

  De Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de 29 wetenschappelijke verenigingen willen één gemeenschappelijk geluid laten horen.

  ‘Of het één organisatie wordt, weet ik niet’, zegt OMS-voorzitter Frank de Grave in een interview in Medisch Contact. ‘We moeten kijken hoe we de belangenbehartiging verder kunnen professionaliseren en effectiever kunnen maken. Hoe, dat zal later blijken.’ Sinds kort praten de voorzitters en directeuren van de wetenschappelijke verenigingen maandelijks met het bureau en de voorzitter van de OMS in het tijdelijk Bestuurlijk Overleg Orgaan (BOO). Onderwerp van gesprek zijn praktische, actuele onderwerpen als DOT, de aanpassing aan de Wet cliëntenrechten zorg of selectief inkopen door zorgverzekeraars.

  Volgens De Grave hebben……..

 16. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Tijdschriftartikel/110611/Zinvol-onderzoek-vereist-samenwerking.htm

  Zinvol onderzoek vereist samenwerking

  Investigator initiated studies halen belangrijke onderwerpen van de plank

  Een verbetering van de kwaliteit en doelmatigheid in de zorg kan alleen waargemaakt worden door evaluatieonderzoek. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zijn netwerken voor investigator initiated doelmatigheidsstudies. Structurele financiering blijft voorlopig de achilleshiel.

  Richtlijnen vormen de kennisbasis voor het medisch handelen en moeten de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg verbeteren. Ze berusten grotendeels op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek, maar bij het opstellen ervan wordt vaak geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is uit wetenschappelijk onderzoek om onderbouwde aanbevelingen voor de praktijk te kunnen doen. Gebrek aan evaluatieonderzoek van voldoende omvang en kwaliteit is hier debet aan.1

  Samenvatting
  • Er is een gebrek aan goed klinisch evaluatieonderzoek, dat wordt veroorzaakt door commerciële en academische belangen, die een duurzame infrastructuur voor onafhankelijk onderzoek in de weg staan.
  • Dit leidt niet alleen tot onacceptabele praktijkvariatie, maar ook tot (het betalen voor) onzinnige of onveilige zorg.
  • Oplossingen liggen in samenwerking van professionals ten behoeve van evaluatieonderzoek en structurele financiering van de benodigde infrastructuur.

 17. wilmamazone says:

  Genetica neuroblastoom opgehelderd

  Onderzoekers van het AMC in Amsterdam hebben als eersten ter wereld de genetische kenmerken van het neuroblastoom compleet in kaart gebracht. In Nature melden zij dat dit mogelijk leidt tot nieuwe behandelingen voor deze kindertumor.

  Voor het onderzoek analyseerden Jan Molenaar en collega’s 87 tumoren, wat de grootste serie neuroblastomen is die ooit in één studie is bekeken. Van alle tumoren werd het complete DNA onderzocht.

  eindquote:

  De identificatie van deze genetische afwijkingen maakt het mogelijk om te zoeken naar behandelingen die deze defecten kunnen herstellen, concluderen de onderzoekers.

  http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature10910.html

  Sequencing of neuroblastoma identifies chromothripsis and defects in neuritogenesis genes

  Jan J. Molenaar,1, 5 Jan Koster,1, 5 Danny A. Zwijnenburg,1 Peter van Sluis,1 Linda J. Valentijn,1 Ida van der Ploeg,1 Mohamed Hamdi,1 Johan van Nes,1 Bart A. Westerman,1 Jennemiek van Arkel,1 Marli E. Ebus,1 Franciska Haneveld,1 Arjan Lakeman,1 Linda Schild,1 Piet Molenaar,1 Peter Stroeken,1 Max M. van Noesel,2 Ingrid Øra,1, 3 Evan E. Santo,1 Huib N. Caron,4 Ellen M. Westerhout1 & Rogier Versteeg1

 18. wilmamazone says:

  In je uppie is een onderzoek als dit niet te doen:
  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/mei/gemuteerd-p53-terug-gebogen.html

  Gemuteerd p53 teruggebogen
  Wetenschappers ontdekken stof die kankercellen repareert

  Aan het Cancer Institute van New Jersey analyseerden wetenschappers het effect van ruim 48 duizend stoffen op een panel van 60 tumor cellijnen. Eén daarvan was in staat een door mutatie vervormd p53-eiwit te heractiveren zodat de tumorcel zelfmoord kon plegen.

  eindquote:

  Het duurt nog wel even voordat dit onderzoek voor patiënten zijn vruchten zal afwerpen. Te Riele denkt dat het nog minstens tien jaar duurt voordat het een echte therapie kan worden. Eerst moet het worden getest op menselijke cellen, daarna op patiënten die zich voor dat soort onderzoeken aanmelden. ‘Daarbij komt ook nog dat deze stof maar op één soort mutatie in p53 werkt’, vertelt Te Riele. ‘Dat zou betekenen dat hiermee misschien vijf procent van de patiënten geholpen kan worden. Maar daar maak je wél die vijf procent gelukkig mee.’

 19. wilmamazone says:

  De computerberekeningen om de data te analyseren duurden bij elkaar opgeteld meer dan 300 jaar.

  http://www.nu.nl/wetenschap/2903214/wegenkaart-menselijk-dna-gepubliceerd.html

  ‘Wegenkaart’ menselijk DNA gepubliceerd

  Een gecoördineerde massapublicatie van 30 wetenschappelijke artikelen, waarvan zes in Nature, doet deze week vrijwel alle functies van het menselijk DNA uit de doeken.

  Elk van onze cellen bevat bijna drie meter aan minutieus opgevouwen DNA. Slechts één procent daarvan doet dienst als gen. Lange tijd was dan ook de vraag: wat is het nut van al het overige, zogenaamde junk-DNA?

  Het antwoord daarop wordt deze week gegeven door ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements), een internationaal samenwerkingsverband tussen 440 onderzoekers uit 32 laboratoria.

  eindquote:

  De resultaten vormen een doorbraak in de biologie en wellicht ook de geneeskunde. Experts vergelijken het met de wegenkaart van het menselijk DNA. Het schept enorme potentie voor de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor een veelvoud aan ziektes. Al moet daar, gezien de complexiteit, nog wel een slag om de arm worden gehouden.

  (vet door mij)

 20. Dat is allemaal propaganada van de farmaceutische industrie/NWO die ons DNA straks d.m.v. levensgevaarlijke virusinjecties wil veranderen. Met stamcellen !!one11!.

  In Nederland!!

  Ik herhaal; binnenkort, op mensen, met virussen en stamcellen , slechts één voorbeeld (er zijn hetere ijzers!!), in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: