In België mag Robert Gorter voorlopig weer gewoon een kwakzalver genoemd worden

Goed nieuws via de Vereniging tegen de Kwakzalverij:
Het Hof van Cassatie van België in Brussel heeft onze Belgische zustervereniging Skepp in het gelijk gesteld en een eerdere uitspraak van het Hof van Beroep in Antwerpen vernietigd.

Het Hof in Antwerpen oordeelde in juni vorig jaar dat de Skepp, in de persoon van twee van haar leden, voorzitter Willem Betz en redactielid Luc Bonneux, de Nederlandse Robert Gorter geen kwakzalver meer mochten noemen. Om te komen tot dat arrest, zo oordeelt het Hof van Cassatie nu, hebben de appelrechters in Antwerpen niet alle aspecten in de juiste context geplaatst. In de ogen van het Hof kunnen beide Skepp-leden namelijk ondubbelzinnig aantonen dat ‘de verweerder Gorter gedreven door geldgewin het niet nauw neemt met het al dan niet voorhanden zijn van een wetenschappelijk bewijs voor de werking van de aangeboden therapieën’, aldus zes raadsheren van het hof in een zevenpagina dik arrest.

Door deze cassatie-uitspraak komt een eerdere uitspraak, namelijk dat de vereniging Skepp Gorter geen kwakzalver mag noemen, te vervallen. Het Hof van Beroep in Brussel moet die zaak opnieuw gaan bekijken, oordeelt het Hof van Cassatie nu.[lees verder onder deze link]

Ik weet niet wie van de redactie van de VtdK dit artikel geschreven heeft, maar een paar flinke kanttekeningen zijn op zijn plaats wat Kees Braam betreft:

Een van de grote aanhangers van Gorter was tot voor kort freelance journalist Kees Braam bij wie in 1995 tong- en keelkanker werd ontdekt. Hij onderhoudt samen met enkele lotgenoten een website. Gorter is kort geleden zijn grootste fan kwijt geraakt, laat Braam op zijn website weten.

‘We krijgen heel vaak de vraag voorgelegd of dr. Robert Gorter een betrouwbare arts is. Eerder antwoordde ik altijd ja maar zei ik er ook altijd bij: hij is een wat apart type arts, hij is nogal excentriek maar als je daar doorheen kijkt dan is het een betrouwbare, betrokken en deskundig arts. Maar mijn ervaringen en vooral de ervaringen van veel patiënten met hem zijn nu ronduit negatief de laatste tijd. En op dit moment moet ik die vraag dus helaas beantwoorden met nee. Dr. Robert Gorter is geen betrouwbare arts’, zo lezen we als conclusie na enkele bezoeken van Braam aan de kliniek in Keulen.

De argeloze lezer die niet verder kijkt, zou zomaar kunnen denken dat ‘ons’ Kees het braafste jongetje van de klas is geworden wat dit hoofdstuk betreft. In werkelijkheid ging Braam zonder probleem -in samenwerking met zijn lezers- naarstig op zoek naar Gorter2 en Gorter3 enz. en die werden ook gevonden. Blijft het feit dat als Robert Gorter gedreven door geldgewin het niet nauw neemt met het al dan niet voorhanden zijn van een wetenschappelijk bewijs voor de werking van de aangeboden therapieën (zie door mij dikgedrukt hierboven), over die anderen precies hetzelfde gezegd kan worden en die in België voorlopig ook kwakzalvers genoemd mogen worden.
Kees Braam zegt al op en vanaf 27 mei 2011:

andere adressen voor dendritische celtherapie plus hyperthermie plus newcastle disease virus vindt u onder deze vraag. klik hier voor waar in Europa wordt nog meer dendritische celtherapie gegeven?

Bij Kees Braam zit er meestal een addertje onder het gras en jammer dat de redactie van VtdK nou net dit stukje toelichting van 9 mei 2011 overgeslagen heeft:

Ik zal proberen kort toe te lichten waarom mijn mening over de persoon Robert Gorter veranderd is van positief naar negatief. Over de belangrijkste behandelingen die in het Medisch Centrum Keulen worden toegepast ben ik onveranderd positief. Want zowel dendritische celtherapie, hyperthermie, zowel lokaal als total body hyperthermie, het Newcastle Disease Virus, injecties met de maretak en infusen met o.a. vitamine C en thymus, blijken ook wereldwijd te worden toegepast met goede resultaten en er wordt ook veel nieuw onderzoek naar deze behandelingen gedaan naast de al bestaande studieresultaten.
Ook over de verpleegkundigen en de andere artsen werkzaam in het MCC blijf ik positief. Echter de eerst verantwoordelijke voor de behandelingen in het MCC, directeur en eigenaar dr. Robert Gorter, is nu dusdanig in opspraak door Duits justitieel onderzoek, zie verderop in dit artikel, als ook heb ik afgelopen half jaar teveel klachten van patienten gekregen en ik heb ook zelf enkele minder prettige ervaringen met hem, dat we vanuit kanker-actueel een waarschuwing willen geven heel voorzichtig en met de nodige scepsis deze arts te benaderen als u toch in het MCC een behandeling wilt.
Ik distantieer me wel van de misselijk makende manier met halve waarheden en soms pure leugen, waarmee de Vereniging tegen de Kwakzalverij en hun zuster organisatie SKEPP zich uitlaten over dr. Robert Gorter en de behandelingen die in het MCC plaatsvinden. Want alle credits voor dr. Robert Gorter dat hij de combinatie behandeling van hyperthermie met andere behandelingen, zoals met name dendritische celtherapie als eerste ter wereld heeft toegepast en met goede resultaten

Zelfbenoemde deskundige Kees Braam adviseert en promoot tot op de dag van vandaag precies hetzelfde. Het enige verschil is dat die andere ‘behandelaars’ niet Robert Gorter heten, dus wees gewaarschuwd!

6 Responses to In België mag Robert Gorter voorlopig weer gewoon een kwakzalver genoemd worden

 1. wilmamazone says:

  Inmiddels ook een publicatie bij Skepp:
  http://skepp.be/nieuws/cassatie-kwakzalver-mag-kwakzalver-worden-genoemd

  Cassatie: kwakzalver mag kwakzalver worden genoemd.

  di, 21/02/2012 – 16:15 — skepp_admin

  Op 12 januari heeft het Hof van Cassatie de veroordeling van SKEPP in de zaak Görter vernietigd. Een belangrijke stap in een lange procedure, die de skeptici grote hoop geeft. Immers, volgens het hoogste rechtscollege mocht SKEPP de omstreden Nederlandse arts Robert Görter op zijn website wel degelijk een kwakzalver noemen, omdat er uit de context van de tekst duidelijk staat wat er met kwakzalver wordt bedoeld.

  eindquote:

  De zaak Görter is daarmee niet afgelopen. Het Brusselse hof van beroep moet zich nu over de grond ervan uitspreken. Maar nu als is duidelijk dat deze uitspraak in cassatie een mijlpaal kan zijn. Niet alleen in pogingen om websites te censureren, het staat critici van flauwekul toe om gepaste kritiek te leveren.

  .

 2. wilmamazone says:

  Gorter nam het al nooit zo precies met het opzetten van handeltjes:
  http://skepp.be/nieuws/illegale-stamcellen

  Illegale stamcellen?

  Het Duitse wetenschappelijke tijdschrift Laborjournal (http://www.laborjournal.de/wordpress/?p=4273) meldt een verdenking van verboden behandelingen. De privékliniek Elisées biedt een waaier van onwaarschijnlijke behandelingen aan. Toevallig erg vergelijkbaar met wat de stamcellenboer X-cells aanprees toen ze nog samen met de ons niet onbekende kanker-kwak Gorter in Keulen een joint venture voor mirakelbehandelingen hadden opgezet in enkele gehuurde lokalen in een Keuls ziekenhuis. Na enkele maanden gingen Gorter en X-cells uiteen wegens een fikse ruzie om geld, en nu bestoken ze elkaar met rechtszaken.

  eindquote:

  Weeral blijkt dat aan wanhopige mensen veel te verdienen is, dat de autoriteiten zeer tolerant zijn voor medische oplichterij en pas optreden als er doden gevallen zijn.

  Wim Betz
  11 maart 2012
  .

 3. Jan Willem Nienhuys says:

  Volgens mij heet-ie gewoon Gorter (R.W.D. Gorter), zo staat hij in het BIG-register en dat is gebaseerd op de officiële gegevens van de GBA. Wie op het idee is gekomen om deze oud-leerling van het Coornhert Gymnasium te Haarlem met puntjes te versieren, weet ik niet.

 4. JennyJo says:

  ?? Ich sehe keine Pünktchen… Oh, doch.

 5. wilmamazone says:

  Een uitgebreid verslag van Willem Betz:
  http://skepp.be/nl/gezondheid/de-zaak-gorter-tegen-skepp

  Voortaan mag Kwak weer Kwak genoemd worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: