Het einde van de wereld op 21 december 2012

maya-kalender-37866401Ik heb in mijn leven meerdere keren meegemaakt dat deze of gene toch echt zeker wist dat de wereld zou vergaan, maar voor zover ik weet ging dat niet met zoveel heisa gepaard als rond de Mayakalender. We werden in toenemende mate overspoeld met een ware tsunami ( circa 717.948.580 resultaten voor 21 december 2012) aan berichtgeving.

Als de wereld niet letterlijk vergaat, komen we naar verluidt toch op z’n minst in een hoger bewustzijnsniveau terecht.

Dat wil zeggen, eens eindelijk óók de mindere goden onder ons, want heel wat mensen vinden van zichzelf dat ze allang ver boven iedereen verheven zijn. Dat ze met name zelf voer voor psychologen zijn, gaat uiteraard aan de zelfbenoemde sprirituelen voorbij, en neemt men het eigen zweefgezwam zeer serieus.

Onder andere ‘rekenwonder’Johan Oldenkamp wist vorig jaar al van de hoed en de rand, en bij Niburu een hele waslijst die de vraag tracht te beantwoorden waarom er zoveel verwijzingen zijn naar december 2012. Niks is te gek zeg maar.

Er zijn ook mensen die een en ander letterlijk nemen, zoals bijvoorbeeld deze Russische sekte die al weken in een grot op het einde van de wereld wacht. Er worden ook een hoop Einde der Tijden-gekkies verwacht in het Franse dorpje Bugarach, maar burgemeester Jean-Pierre Delord heeft geen zin in al die drukte en poogt het dorp op slot te doen. Het is de vraag of dat afdoende gaat lukken.

De Maya’s zelf roepen al weken: ‘Rot op, we gaan niet dood’, en hebben sowieso niet veel te vieren als hun kalender ten einde loopt. De extreme armoede staat in schril contrast met de uitgebreide festiviteiten die voor toeristen worden georganiseerd.

Rob Nanninga van Skepsis ging er in 2008 al uitgebreid voor zitten om uit te leggen hoe het zit met de talloze occulte zieners en religieuze rekenaars die voorzagen hoe bovennatuurlijke krachten onze verdorven wereld totaal zullen transformeren.

Wie veronderstelt dat de Maya’s geloofden dat de wereld in 2012 ten onder zal gaan, heeft nog geen reden om dit geloof over te nemen. Naar hedendaagse maatstaven waren de oude Maya’s niet zo wijs: ze geloofden onder meer dat er regelmatig mensenoffers nodig waren en dat de stand van Venus aangaf wanneer ze tegen elkaar ten strijde moesten trekken, wat ze regelmatig deden. Er zijn ook enkele hedendaagse Maya’s die over het jaar 2012 profeteren, maar zij stemmen zich af op het westerse new-agepubliek en hebben zich ver verwijderd van hun culturele erfgoed (Sitler, 2006).

Ook hier en hier nog wat achtergrondinformatie.

Zelfs Paus Benedictus heeft op 18 nov. j.l. gelovigen opgeroepen geen aandacht te schenken aan de doemdenkers die zeggen dat de wereld vergaat. Het deed mijn wenkbrauwen fronsen, want de bron van alle eindevandewereldflauwekul is m.i. nou net De dag des oordeels, die ik als katholiek kind nog op angstaanjagende wijze door de strot geduwd kreeg. Daarnaast -met name voor meisjes/vrouwen- de boodschap: ‘Het is niet goed of het deugt niet’, en menig trauma werd geboren.

Vorig jaar nog trachtte de gelovige Harold Camping de wereld gek te draaien met zijn versie van het einde der tijden, en dat is ‘m gedeeltelijk nog gelukt ook. Zelfs in deze moderne tijd blijk je volwassen mensen werkelijk alles wijs te kunnen maken, en lijkt het er nog steeds op dat daar geen kruid tegen gewassen is.

Ik wens jullie voor alle zekerheid nog maar geen prettige feestdagen enzo, want je weet maar nooit. 😉

37 Responses to Het einde van de wereld op 21 december 2012

 1. Renate says:

  Ach ja, op National Geographic (een zender die toch pretendeert wetenschappelijk te zijn) wordt voor volgend weekend een einde der tijden weekend aangekondigd. Dan wil ik het nog maar niet hebben over alle programma’s over de zogenaamde Doomsday preppers, dus mensen die zich echt voorbereiden op het einde der tijden en daarvoor bunkers bouwen, het hele gezin met wapens leren omgaan, wapens munitie, water en voedsel verzamelen en nog veel meer. Je krijgt de indruk dat je naar een stel niet geheel ongevaarlijke gekken zit te kijken, waar ik liever niet aan zou bellen om een kopje suiker te lenen, omdat je maar nooit weet of je een kogel in je kop krijgt, omdat men bereid is alles te doen om have en goed te beschermen.

 2. JennyJo says:

  Wat een onzinbericht weer. Voor zover ik weet gaat het om deze komeet. Zoals je kunt zien koerst die helemaal niet recht op de aarde af. Wat bezielt de mensen toch om van die onzin te bedenken – en te geloven?

  Volgend jaar wordt er overigens ook een (spectaculaire) komeet verwacht: http://nos.nl/artikel/422856-spectaculaire-komeet-op-komst.html

 3. Manon says:

  leuk artikel. nog maar 11 dagen te gaan dan is het zover.
  groetjes Manon

 4. Renate says:

  Ja, dan zullen de voorspellers zich wel weer in allerlei bochten gaan wringen om uit te leggen dat er wel degelijk iets veranderd is en dat ze dus toch gelijk hadden.

 5. wilmamazone says:

  Ook bij Barracuda is het grote aftellen begonnen, en als zelfs de nieuwe Lou de Palingboer gelooft dat we op 21 december de schakelaar omgaat en we in een geheel nieuw energieveld komen……………..juist ja!

  Advies van Barra:

  (PS. 21 december is een vrijdag, vergeet niet de vuilnisbak buiten te zetten).

 6. wilmamazone says:

  ‘Naderende megavuurbal is een brok onzinnieuws’

  quote van de dag:

  In een medialandschap waar de grens tussen werkelijkheid en amusement steeds verder vervaagt, vliegen de mega-vuurballen je al snel om de oren.

 7. Allemachtig, en dan te bedenken dat ik zit te leren voor een tentamen op 20 dec!

  “Ach, dat gezeur van “Het heeft geen zin”
  daar trapt geen schoolmeester meer in”
  – Herman van Veen

 8. wilmamazone says:

  Bram:

  Allemachtig, en dan te bedenken dat ik zit te leren voor een tentamen op 20 dec!

  Doe toch maar je best voor alle zekerheid, want ook onze zuiderburen met verstand van zaken leggen uit:
  Waarom we op 22 december toch nog moeten werken… De wereld vergaat NIET op 21 december!

  Doemdenkers, catastrofe-theorieën, pseudo-wetenschappen,… het is van alle tijden. Je zou verwachten dat dit soort onzin in onze moderne maatschappij met goed opgeleide mensen steeds minder aandacht zou trekken, maar de opkomst van het internet en aanverwante communicatiemiddelen zorgden er juist voor dat de meest idiote beweringen direct massaal aanhangers kunnen krijgen.

  Als wetenschapper word je er een beetje moedeloos van, die -voor ons vaak absurde- beweringen systematisch ontkrachten voelt aan als water naar de zee dragen. Als je al eens iemand die met zo’n waanzinnige theorie komt aandraven kan overtuigen met logische en onderbouwde argumenten, staat er ’s anderendaags wel iemand anders klaar met een zo mogelijk nog onzinniger bewering………

  Dit artikel wil dan ook personen die twijfelen of er misschien toch iets gevaarlijks te gebeuren staat op 21 december voorzien van duidelijke en objectieve informatie, zodat men zichzelf kan overtuigen dat er helemaal niets bijzonders aan de hand is deze maand. Wel zullen een aantal onheilsprofeten hun aanhangers héél wat moeten uitleggen, wanneer ze op 22 december wakker worden!

 9. wilmamazone says:

  Muziekje bij (voor alle zekerheid)?:

 10. wilmamazone says:

  D’r is nog hoop voor sommigen, want ook een Servische berg biedt nog redding van Apocalyps.
  Diegenen die geen plaatsje konden bemachtigen in de schaduw van de befaamde Pic de Bugarach in de Franse Aude, hoeven dus nog niet te wanhopen. Mount Rtanj in Servië zou over dezelfde buitenaardse krachten beschikken. Hotels in de omgeving kunnen de boekingen al niet meer bijhouden.

 11. wilmamazone says:

  Godgloeiende! De waanzin van zelfbenoemde bijzondere data:
  In de Amerikaanse staat Texas heeft een man met een stanleymes een pentagram in de rug van zijn 6-jarige zoon gekerfd. De man deed dat omdat 12 december 2012 volgens hem een heilige dag is.

  http://nos.nl/artikel/451009-man-kerft-pentagram-in-rug-zoon-6.html

 12. Renate says:

  Zwaar geschift deze meneer. Eerst z’n kind mishandelen en dan zichzelf aangeven.

 13. wilmamazone says:

  Ruimtevaartorganisatie NASA legt in een videootje geduldig uit waarom de naderende apocalyps *echt* onzin is.

 14. Laura says:

  Op National Geografic was een man die een enorme ondergrondse schacht had gemaakt. Iets van zeven verdiepingen. Voedsel- en watervoorraden waren ingeslagen. Om het hele terrein was een hek van prikkeldraad mét camerabewaking. (Ik moest wel denken aan de Hollandse waterlinie in WO-II. De Duitsers vlogen er overheen.)

  Ook had meneer een enorme wapenvoorraad ingeslagen. Ze moesten zichzelf toch kunnen verdedigen. Duidelijk: er hoeft maar iemand te zijn die doordraait vanwege de opsluiting …

  Hoe het geheel moest werken als de stroom uitviel?

 15. Renate says:

  Ik neem aan dat de man wel en soort aggregaat zal hebben.
  Zelf kijk ik er niet naar, maar van de stukjes die ik soms toevallig zie krijg ik wel de indruk dat er iets mis is met deze mensen. Ze komen ook zeer egocentrisch over. Het gaat alleen maar om henzelf en hun gezin en de buitenwereld wordt alleen als een bedreiging gezien.
  De moeder van de jongen die in de VS zoveel kinderen en volwassenen heeft gedood, was kennelijk ook zo’n ‘prepper’.

 16. Mallemoeder says:

  Laten we het maar toegeven: Het is gedaan!
  Het was mij zeer aangenaam jullie gekend te hebben: http://nibiru.nu/iluclock/

  Bron: http://www.grenswetenschap.nl/nieuws.asp?i=13001

 17. Mallemoeder says:

  @wilmamazone
  ’t Is over… Geef het toch toe!
  Maar dit had ik je altijd al willen zeggen:

 18. wilmamazone says:

  In de zestiende eeuw zag men in bultrug ‘Johannes’ het einde van de wereld

  eindquote:

  Wat zou het over onze tijd zeggen dat we emotionele hoogtepunten bereiken door een gestrande overleden walvis? Als we de zestiende-eeuwse geloven aanhouden, moeten we ons zorgen gaan maken. Eind deze week, op 21 december, eindigt volgens de Maya-kalender de wereld.

 19. Pingback: De Razende Bol & De Bultrug « Cryptocheilus Weblog

 20. wilmamazone says:

  Mallemoeder:

  Maar dit had ik je altijd al willen zeggen: ne me quitte pas.

  *snik*

 21. wilmamazone says:

  Het wemelt er (nog) niet van pelgrims, maar wel van verslaggevers met cameraploegen:
  ‘Heilige berg’ Bugarach afgesloten

  Als de wereld op 21 december vergaat, zoals de Maya-kalender voorspelt, zit je in het Franse plaatsje Bugarach goed. Dat zeggen de kenners. Er is een ‘heilige’ berg en daar ben je veilig. Als het einde der tijden is gekomen, komen er UFO’s uit de berg die je zullen redden, zo gaat het verhaal.

  De burgemeester van Bugarach heeft het gebied rond de berg, die 1231 meter hoog is, tot verboden gebied verklaard. Alle toegangswegen in een straal van vijf kilometer zijn vanaf vanmiddag afgesloten. Er worden meer dan 200 politieagenten ingezet en 45 brandweerlieden om de berg te beschermen.

  De bewoners mogen het gebied nog wel in, zij krijgen een speciale kaart die ze achter de voorruit van hun auto moeten leggen.

  Een hoop gedoe en onnodige onkosten vanwege een stel waanzinnigen wat zelfbenoemde deskundigen.

 22. Renate says:

  Moeten we een volk geloven dat mensenoffers bracht om water te krijgen?

 23. wilmamazone says:

  @Renate

  Ik schreef in mijn item dat de Maya’s zelf al weken roepen : ‘Rot op, we gaan niet dood’, maar dat gaat er o.a. niet in bij mensen met een open verbinding tussen het ene oor naar het andere/de kenners.

 24. wilmamazone says:

  Nog meer waanzin, maar nu in Argentinië rondom de berg Uritorco die afgesloten wordt vanwege oproepen op Facebook om collectief zelfmoord te plegen op de berg.

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2012/12/angst-voor-collectieve-zelfmoord

 25. Renate says:

  Nee, ik las gisteren dat men meer oog moest hebben voor de boodschap over vrede en verandering van de Maya’s, in plaats van het idee dat de wereld zal eindigen. Ik heb niet zo veel met boodschappen van oude volkeren.

 26. wilmamazone says:

  Hier wat meer over het gedachtengoed van de Maya’s in oude tijden:
  http://www.scientias.nl/de-mayas-wat-geloofden-ze-nu-echt/15863

  De Maya’s hadden een bijzonder beeld van de wereld. De aarde was in hun beleving plat en vierkant. Boven hun hoofden bevond zich het hemelrijk en onder hen het dodenrijk. Er zijn verslagen waarin te lezen valt dat het hemelrijk uit dertien lagen bestaat met elk een eigen god. De onderwereld zou negen ‘verdiepingen’ tellen. In het midden van dit alles stond de wereldboom. Op de hoeken van de aarde stonden vier bomen. Deze zorgden ervoor dat de hemel niet naar beneden viel. De god Pauahtun hielp waar nodig een handje door de hemel te ondersteunen. De aarde maakte volgens de Maya deel uit van een groter geheel. Hoe de planeet zich precies tot de rest verhield, wisten ze niet goed. Sommigen dachten dat de aarde op de oerzee dreef. Anderen vermoedden dat een enorme schildpad de aarde op zijn rug had genomen en zo door de oerzee zwierf.

  Om alle goden te vriend te houden, moest er hard gewerkt worden. Gelukkig was er altijd wel een mogelijkheid om de goden te paaien: een mensenoffer deed bijvoorbeeld wonderen. In de meeste gevallen waren het krijgsgevangen of slaven die door de Maya’s werden geofferd. Om te bepalen wie dat macabre lot ten deel viel, gebruikten de Maya’s soms een balspel. Hoe het spel precies gespeeld werd, is niet helemaal duidelijk. Vaststaat dat er twee teams waren en dat de bal in een ring geworpen moest worden. Waarschijnlijk speelden de Maya’s zelf tegen hun sterk verzwakte krijgsgevangen, zodat ze zeker wisten dat ze wonnen. De verliezer werd geofferd.

  (..) Maar het kwam ook voor dat het offer nog levend op het altaar werd gelegd. De priester maakte een snee in de borst en rukte het nog kloppende hart eruit. Het lichaam werd daarna naar beneden gegooid.(..)

  eindquote:

  De wisselwerking tussen de Maya’s en hun goden is interessant. In de beleving van de Maya’s waren ze volledig afhankelijk van hun goden, maar konden ze hun lot desalniettemin enigszins zelf sturen. Zolang zij hun goden vereerden en tevreden hielden, zou de wereld niet vergaan en was hun hachje gered. Het was een wisselwerking: voor wat, hoort wat. Tegelijkertijd hielpen de goden en hun mythen onverklaarbare zaken te verklaren en bewezen die onverklaarbare zaken maar weer eens dat de goden bestonden. Het is een godsdienstig systeem dat prima werkte voor de Maya’s. Sterker nog: er zijn oude Maya’s die dit geloof nog steeds handhaven. Hier en daar werd het wel wat aangepast en vermengd met het door de Spaanse bezetter meegebrachte katholicisme.

 27. wilmamazone says:

  De Chinese politie heeft zo’n 500 leden van de ‘Kerk van de Almachtige God’ opgepakt in de noordwestelijke provincie Qinghai.

  De leden verspreidden de afgelopen weken pamfletten over de voorspelling van de Maya-indianen dat de wereld op 21 december vergaat. Ook stuurden ze boodschappen naar mobiele telefoons met waarschuwingen als “21 december nadert en op die dag vergaat de helft van de wereld. Alle slechte mensen zullen omkomen, behalve als je lid wordt van de ‘Almachtige God’ beweging.” Ook voorspellen de onheilsprofeten dat de zon gedurende drie dagen verdwijnt en dat de stroom dagenlang uitvalt.

  eindquote:

  Afgelopen vrijdag, op dezelfde dag als de aanslag op de Amerikaanse basisschool in Newtown, verwondde een man in de provincie Henan 22 schoolkinderen met een mes. Volgens de politie was de dader verward geraakt door onheilspellende verhalen van een vrouw die aankondigde dat de aarde vrijdag zal exploderen.

  http://nos.nl/artikel/453676-china-pakt-leden-onheilssekte-op.html

  Ik hoop dat verwarde mensen vandaag en morgen niet nog meer onheil gaan aanstichten, maar ik houd mijn hart vast. Zal in ieder geval blij zijn als het zaterdag is………

 28. wilmamazone says:

  Renate:

  Nee, ik las gisteren dat men meer oog moest hebben voor de boodschap over vrede en verandering van de Maya’s, in plaats van het idee dat de wereld zal eindigen. Ik heb niet zo veel met boodschappen van oude volkeren.

  Je doelde op dit bericht in de Volkskrant?:

  Maya-Nobelprijswinnaar: de Maya-kalender is een grap geworden

  De Guatemalteekse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú vindt dat de Maya-volkeren niet zouden moeten worden geassocieerd met hun kalender, maar met hun eeuwenoude boodschap van vrede en vernieuwing. Menchú behoort tot de Maya-volkeren en kreeg in 1992 de Nobelprijs voor de Vrede omdat ze mensenrechten en de rechten van de inheemse bevolking in Guatemala moedig verdedigde.

 29. wilmamazone says:

  Pieter Frank van der Meer uit het Veluwse Kootwijkerbroek is helemaal voorbereid voor 21-12-2012, oftewel het einde van de wereld volgens de Mayakalender. Van der Meer heeft een grote boot gekocht van 13.000 euro, waarmee hij met vijftig familieleden de ‘zondvloed’ hoopt te kunnen overleven.

  Het einde der tijden is erg, maar wat daarna komt is prachtig

  Mevrouw van der Meer

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3366402/2012/12/20/Pieter-Frank-schaft-zijn-eigen-Ark-van-Noach-aan.dhtml

  De ark van Pieter Frank in beeld:
  http://www.ad.nl/ad/nl/4564/Nederland/photoalbum/detail/3366456/400621/2/De-Ark-van-Pieter-Frank.dhtml

 30. Renate says:

  Ik bedoelde inderdaad dat bericht. Ik vind het overigens prima dat mevrouw het voor de rechten van de inheemse bevolking opneemt. Ik neem alleen de boodschappen van inheemse volkeren met een stevige korrel zout. Er wordt iets te veel gedaan alsof deze volkeren alle wijsheid in pacht hebben en daar zie ik niet zo veel in.

 31. wilmamazone says:

  21 december is begonnen, maar Kiribati bestaat – waarschijnlijk – nog

  Op verschillende plekken op de wereld – ver ten oosten van ons – is 21 december al begonnen, maar berichten over het einde van de aardbol komen er tot op dit moment nog niet vandaan.

  Om 11.00 uur Nederlandse tijd begon de dag die volgens sommigen het einde der tijden zou inluiden al op exotische eilandenrijkjes als Samoa en Kiribati……..

  eindquote:

  Overigens weten we pas zaterdagmiddag 12 uur zeker of de gehele wereld de vermeende apocalyps heeft overleefd. Dan is het ook op de Amerikaanse Midway-eilanden 22 december.

 32. wilmamazone says:

  ASCENTIE! ASCENTIE! Collega Barracuda is elke dag vroeg uit de veren en doet vandaag live verslag van het armageddon. Zolang het nog kan heet dat, want 21 december is nog niet voorbij…..

 33. wilmamazone says:

  Hier een lijst van andere keren dat het einde van de wereld niet doorging en toekomstige data waarop dat mogelijk wel gebeurt:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voorspellingen_van_het_einde_van_de_wereld

 34. wilmamazone says:

  Barracuda is ijverig aan het updaten en bespaart mij/ons een hoop werk, maar deze had Barra nog niet in het snotje:

  Op Artsennet -je vraagt je sowieso af wat de man daar überhaupt te zoeken heeft- maakt homeopaat Frans Kusse er vandaag een potje van door het vergaan van de wereld en de Maya’s/andere indianen te koppelen aan Integrative Medicine, dat volgens hem een mooi voorbeeld is van een voortschrijdend bewustzijn, een ontwikkeling naar een hoger plan waar schijnbare tegenstellingen worden overbrugd en krachten worden gebundeld, in het belang van het welzijn van de patiënt en de dokter.

  Als we nou alvast eens af waren van de verkoop van al die apekool! *zucht*

 35. Renate says:

  Ja, als de wereld niet vergaat, dan vindt er in ieder geval een bewustzijnsverandering plaats. Maar die wordt alleen opgemerkt door de mensen die er in geloven.
  Ik zal maar niet verwachten dat die bewustzijnsverandering betekent dat al deze mensen ineens inzien dat ze al die tijd apekool hebben lopen verkopen.

 36. Pingback: Het hart vasthouden voor 2013 « Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: