Gezeik over plassen onder douche

doucheplassen De bedenker van het tegeltje liep van de week meteen warm voor de reageerde ludiek op de oproep van wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze (Drenthe) die de bewoners van zijn gemeente opriep op om te plassen tijdens het douchen:

Per toiletgang, zo rekent hij voor, spoelen we 6 liter schoon water weg. ‘Als een miljoen mensen één keer per dag het toilet overslaat en onder de douche plast, scheelt dat op jaarbasis meer dan 2 miljard liter water. Dan hoeven we die hoeveelheid niet aan het grondwater te onttrekken en dat is goed voor het milieu.’


Het Jeugdjournaal besteedde ook aandacht aan de tip van de wethouder, en het leverde hier de vraag op:heeft u vanmorgen al onder de douche geplast…..? en er kwamen de nodige reacties. Zo ook bij het NRC met nog elf andere aparte manieren om water en energie te besparen. Of ze allen zinnig zijn, is een ander hoofdstuk.

Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans is van mening dat plassen onder de douche geen milieuproblemen oplost, maar dat het probleem eerder is dat de douche een spilziek ding is en ook hij kon op de nodige reacties rekenen van al of niet zelfbenoemde deskundigen.

Terwijl de kern van het probleem gewoon is dat de douche een idioot en spilziek ding is. Douche eens wat korter of minder vaak, had wethouder Bert natuurlijk moeten zeggen. Was je eens bij de wastafel.

En: wat u ook doet, verspil tijdens het douchen vooral geen tijd aan andere dingen zoals plassen, poetsen, scheren, zingen of wegdromen.

Ik ben het eens met Keulemans. Een gemiddelde douche verbruikt zo’n 20 liter water per minuut, dus enkele seconden 8.7 liter per minuut, dus een minuutje korter douchen, compenseert het doorspoelen van het toilet al. Laten we vooral ons gezonde verstand bewaren. Voor alles is een juiste plek.

Tot nu toe is er ook nog geen aandacht besteed aan patiënten die door ziekte en/of medicatie nou niet bepaald schone urine produceren. Tijdens chemotherapie is het bijvoorbeeld alles behalve verstandig om onder de douche te gaan staan klateren.

Bovendien is elke dag douchen slecht voor de huid volgens ondermeer deze reportage van onze zuiderburen, maar ook dat is een ander hoofdstuk.

Advertenties

12 Responses to Gezeik over plassen onder douche

 1. Om nou te stellen dat ik warm liep voor de oproep van de wethouder is wat kort door de bocht. Voor alles een tijd en een plaats, ook wat mij betreft. Blijft de spreuk over, en geef toe, die is leuker dan bijvoorbeeld ‘Wie het bij een korte douchebeurt houdt, spaart indirect het regenwoud’. Enfin, bedankt voor je pingback en succes met je blog!

  Theo Stepper

 2. wilmamazone says:

  @Theo

  Je liep vooral warm voor het maken van het tegeltje begrijp ik nu. Die creativiteit sprong er voor mij sowieso meteen uit, dus ook jij/jullie bedankt. Originele afbeeldingen zijn lastig te vinden.

  Ik werd dus op het verkeerde been gezet door de koptekst in grote, dikgedrukte letters: ‘Hier loop ik warm van’.

  Bovenstaande alternatieve tekst voor een tegeltje op de plee is veel te lang en inderdaad lang niet zo leuk. Ik kom nu niet verder dan: Plassen tijdens het wassen? Bespaar me! 😉

  Dit is trouwens niet mijn blog, maar ik ben een van de medebeheerders.

  Leuk dat je ff op bezoek kwam. Jij ook succes met jouw blog

 3. wilmamazone says:

  Uroloog-in-opleiding Roderick van den Bergh in een andere context over ondermeer plassen onder de douche n.a.v. de vraag:
  Waarom moet je plassen als je water hoort stromen?

  Let wel, het is slechts een hypothese; een onderzoek is nooit uitgevoerd.

 4. Jan Willem Nienhuys says:

  Niet iedereen heeft dezelfde soort douche. Bij mij komt er maar 6 liter per minuut uit.

 5. wilmamazone says:

  Ik vond 20 liter water per minuut al rijkelijk veel, maar verzuimde om het te controleren. Bericht aangepast.
  Kom op meerdere plekken namelijk ong. dit gemiddelde tegen:

  Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.

  Hier nog meer tips over waterbesparen; plassen onder de douche staat er niet bij:
  http://www.duurzaamthuis.nl/water/water-besparen

  Aanvullende tip: Met Jan Willem Nienhuys in de buurt kun je je geen rekenfouten permiteren. 😉

 6. wout says:

  ik plas ook onder de douche

 7. Renate says:

  Mij niet gezien. Plassen duurt bij mij toch al lang genoeg, dus het kost alleen maar meer water. Bovendien vind ik het niet al te fris.

 8. marja says:

  we gaaan met ze allen een plasparty houden onder de douche

 9. Jan Willem Nienhuys says:

  Bij die waterbespaartips staat ook:
  “Gebruik koud water in plaats van warm om energie te besparen.”

  Juist! Douchen met koud water. Dat stroomt weliswaar vlugger (hoeft de omweg niet te maken door het apparaat dat het water verwarmt) maar moet je eens opletten hoeveel korter mensen douchen als ze alleen koud water gebruiken.

 10. Renate says:

  Mensen die in zijn voor een koude douche, hadden naar m’n eerste huis in Rijswijk moeten komen. Daar was het in de douche in de winter een graad of 3. Ik heb daar zelfs wel ijs in het toilet gehad.

 11. wilmamazone says:

  Om een en ander in het juiste perspectief te plaatsen:
  http://www.z24.nl/analyse/artikel_429396.z24/_Waterverbruik_zit_in_je_spijkerbroek__niet_in_douche_.html

  ‘Waterverbruik zit in je spijkerbroek, niet in douche’

  Zo’n 95 procent van het waterverbruik van Nederlanders zit in consumptieve producten die ze kopen, zoals spijkerbroeken. Thuisverbruik maakt slechts één procent van de ‘watervoetafdruk’ van consumenten uit.

  Dat stelt hoogleraar Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente in zijn nieuwe boek ‘The Water Footprint of Modern Consumer Society’.

  (..)Het maken van één kilogram rundvlees kost bijvoorbeeld 15 duizend liter water en het maken van een spijkerbroek kost 8.000 liter water.

  Deze vormen van waterverbruik zijn voor Nederlandse consumenten veel belangrijker dan het thuisgebruik van water, stelt Hoekstra tegenover discussieplatform Me Judice.

 12. wout says:

  ik doe da ook eens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: