Rondje zeuren over het weer. Heerlijk!

487432_434598823284494_1856357368_n

30 Responses to Rondje zeuren over het weer. Heerlijk!

 1. Renate says:

  Heel leuk, maakt de dag weer goed.

 2. wilmamazone says:

  Het KNMI waarschuwt vanavond voor langdurige sneeuwval, met name in het zuiden van het land. Het weerinstituut kondigde ‘code oranje’ af voor Limburg en het zuidoosten van Brabant. Daar begint het rond middernacht te sneeuwen en de verwachting is dat dat ‘gestaag’ doorgaat tot dinsdagmiddag. .

  Volgens het KNMI kan er morgen een sneeuwdek liggen van meer dan 10 centimeter.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9104/Het-weer/article/detail/3407610/2013/03/11/KNMI-waarschuwt-voor-langdurige-sneeuwval.dhtml

  Afgelopen week was het hier in Limbabwe -dinsdag of woensdag?- zo’n 19 graden boven nul. Door de koude wind nu een gevoelstemperatuur van min 10, dus bijna 30 graden verschil in een paar dagen tijd.
  Het moest niet mogen! 😉

 3. wilmamazone says:

  Zo diep in maart is het bijna nog nooit zo koud geweest, zeker overdag. Maandag was het in De Bilt (het landelijk hoofdstation) niet warmer dan min 1,2 graden. Alleen op 11 maart 1928 was het nog kouder, met min 2,2 graden. Weerbureau Meteo Consult laat dinsdag weten dat er weer records zijn gesneuveld. .

  Ook de hoeveelheid gevallen sneeuw is een bijzonderheid in deze tijd van het jaar, net als het feit dat er nog meer sneeuwval op stapel staat. Dat de sneeuw verder makkelijk blijft liggen, is ook tamelijk uniek, zegt Meteo Consult. Sneeuw in maart is op zich niet heel raar, maar dat die niet wegsmelt is wel bijzonder.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3407888/2013/03/12/Sinds-1928-niet-zo-koud-op-11-maart.dhtml

  Weten we dat ook weer.
  Eens kijken hoe ik dadelijk tot bij de fysio geploeterd kom. Ggggrrrrrrrrrr!

 4. Renate says:

  En vanmorgen een dun laagje sneeuw in Rijswijk. Maar even zien of ik m’n vader naar buiten laat gaan.

 5. wilmamazone says:

  De maartse nukken

  Voor de liefhebbers van records: het kwik kwam dinsdag bij het KNMI-meetstation in Beek niet hoger dan -3,1 graden, waarmee dinsdag 12 maart 2013 officieel als de koudste 12de maart sinds 1946 te boek staat.

  Voor wat het waard is. En dat is niet zo gek veel. Het is al vaker gemeen koud geweest in de eerste helft van maart, er heeft ook al vaker een pak sneeuw gelegen – op 18 maart 1985 in Vaals tot 40 centimeter – en een temperatuursprong van een lenteachtige 15-plus naar een winterse ijsdag is in deze tijd van het jaar niet onbehoorlijk. Onze voorouders hebben spreuken als ‘maart roert zijn staart’, nu vaak afgedaan als een cliché, niet uit hun duim gezogen.
  eindquote:

  We voelen ons teleurgesteld, in de steek gelaten. Een beetje als de eerste padden die heel optimistisch aan hun voorjaarstrek begonnen waren en het letterlijk bestierven. We hoeven ons niet te schamen. Die maartse nukken, ook de natuur trapt er soms in.

  Dat zogenaamde cliché ken ik nog steeds van buiten:
  Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil, maar in mei leggen alle vogeltjes een ei, behalve de koekoek en de griet die leggen in de meimaand niet.

  Iig in Limburg zijn de ijsheiligen nog steeds een begrip als het gaat om niet vorstbestendige planten en bloemen in de tuin te zetten:
  http://www.beleven.org/feest/ijsheiligen

  IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze “strenge heren” dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.

  De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.

  Abrupte temperatuurveranderingen………….

 6. wilmamazone says:

  Nieuwe horrorwinter in aantocht
  Lente in één nacht volkomen kapot gemaakt

  Sorry dat wij u deze verschrikkelijk boodschap moeten brengen. Mea culpa.

  We are just the messenger. Don’t shoot the messenger.

 7. wilmamazone says:

  Zelfs meteorologen zijn het zat: morgen gevoelstemperatuur van -14

  In 1958 werd er een gevoelstemperatuur gemeten van -13,3. ‘Dat was ook op 23 maart, morgen op de kop af 55 jaar geleden’, zegt Lankamp. Volgens de weerman komt het kwik niet boven het vriespunt uit in noordelijk Nederland. ‘Met een snijdende oostenwind die op de Waddeneilanden zelfs hard kan zijn, windkracht 7, zal de gevoelstemperatuur makkelijk de -14 kunnen bereiken.’

  Lankamp waarschuwt voor onderkoelingsgevaar. ‘Voor ontblote lichaamsdelen kan het best gevaarlijk zijn, vooral met de gure wind. Het gezicht, maar voor sporters ook de benen en de armen, lopen groter risico om te bevriezen. Dat kan gevaarlijk zijn.’

  Tis wat!

 8. wilmamazone says:

  Oeps! Was ik door al dat moois ff vergeten te zeuren. Sorry, sorry,sorry!!!

  Maak ik het (hopelijk) weer goed met dit bericht in de Televaag: Barbaarse kou

  Lichte tot matige vorst, sneeuwval in combinatie met harde tot stormachtige oostenwind in het zuiden, gevoelstemperaturen tot min 15 graden en sporadisch wat zon in het noorden: dat is het trieste winterse weerbeeld voor deze zondag.

  Er is bovendien kans dat het de koudste 24ste maart ooit wordt………

  De vooruitzichten voor de Pasen zijn ook al niet gunstig. Schande! Daar moest de politie eens nodig naar kijken.

 9. DaSilva says:

  Aaaarghhh ik ben het echt spuugzat de kou, de keiharde wind die langs alle hoeken en gaten je huis binnenkomt zelfs de vogeltjes fluiten niet meer.

  Ps:die foto’s vinnik helemaal niks, echt niet krokussen wil ik zien.

 10. wilmamazone says:

  Ps:die foto’s vinnik helemaal niks, echt niet krokussen wil ik zien.

  Nou vooruit dan, omdat jij het bent. Hier een flink overlevingspakket.

 11. DaSilva says:

  He he jij weet tenminste waar een mens behoefte aan heeft in de lente.

  Ken je trouwens die mop van Jantje die net Engels heeft geleerd en bij de bushalte staat?
  Hij wil zijn Engels in de praktijk brengen en treft het, er staat net iemand naast hem die toevallig Engels is Jantje zegt: “it’s a nice weather today ”
  ” Spring is in the air” zegt de engelsman.
  Jantje denkt even na en zegt: “why should i”?

 12. Renate says:

  Van de kou heb ik in huis weinig last, althans in de woonkamer. In m’n slaapkamer staat altijd het raam open en de kou komt dus ook in de hal en de keuken, waar ik niet stook. Hoe meer geld ik terugkrijg van de verwarming, hoe beter. In de keuken ben ik toch nooit lang.
  Maar ik verlang nu toch wel echt naar de lente, waar we in ieder geval een paar weken geleden nog een klein voorproefje van kregen. Straks is het weer zomertijd, helaas zonder de bijbehorende temperaturen.

 13. wilmamazone says:

  En het beloofde record alwéér niet gebroken; gisteren ging dat ook al niet door. Zelfs dat is ons niet gegund! Een tiende graad warmer dan in 1916. Gadsamme!

  Het is wel nog steeds uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar: sinds 1952 is het niet meer zo koud geweest eind maart.

  Schrale troost!

  Hopelijk mag de paashaas -indien nodig- een lange wollen onderbroek aan of zou die zich ook hersenloos aan het protocol moeten houden?!

 14. Renate says:

  De paashaas heeft natuurlijk z’n eigen bontjasje. Misschien mag hij wel een stukje van de koningsmantel hebben.

 15. wilmamazone says:

  Renate:

  Misschien mag hij wel een stukje van de koningsmantel hebben.

  Ja hallo! Die is inmiddels helemaal van nepbont, als ik het goed begrepen heb, en daar hoort de paashaas niet in rond te hupsen. Bovendien doet het niks tegen een flinke kou op de blaas of nog erger: bevroren kl**tjes.

 16. Renate says:

  Ik dacht niet dat die van nepbont was, maar dat er konijnenbont in verwerkt was. Maar goed, nepbont is ook warm en als er een soort jumpsuit en een extra onderbroekje van gemaakt wordt, dan bevriezen de kl**tjes ook niet. Een vrouwtjeshaas heeft trouwens geen kl**tjes.

 17. wilmamazone says:

  Ja hallo! Dit begint toch wel héél errug schandalig te worden, en mogelijk -ik voel het al zowat aan mijn water- blij gemaakt met de zoveelste dode mus. Het geduld is op hoor!:
  Pas-tweede-week-april-meer-kans-op-zachter-lenteweer.dhtml

 18. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/508794-lente-2013-in-top5-koudste-ooit.html

  Lente 2013 in top-5 koudste ooit

  En ja hoor:

  De komende dagen gaat het flink kouder worden in Nederland. Waar gisteren de temperatuur nog bijna de 20 graden haalde, wordt het aan het einde van de week amper 10 graden.

 19. Renate says:

  Ik keek uit naar de vakantie, maar nu vrees ik dat het weer net zo onaangenaam wordt als dat bij onze vorige vakantie in oktober.

 20. JennyJo says:

  Op een dag heb ik besloten me er niks meer van aan te trekken.

  Ik heb net een uur met de hond gelopen. Het regende heel zachtjes. Ik heb een goede regenjas en idem laarzen. Het was mooi buiten, veel zingende vogels, veel pulletjes, bedaard grazende schapen, twee mensen gezien. Ik vond het heerlijk en de hond ook, die geeft niks om regen, het is juist lekker want rennen in hoog nat gras is nog leuker dan rennen in gewoon gras.

  Gisteravond na het eten gewandeld in de stromende regen, capuchon op gezet. Was ook fijn. Het kan me niet veel meer schelen als het slecht weer is, want buiten is het altijd mooi.

 21. wilmamazone says:

  Wedden dat er nauwelijks naar geluisterd gaat worden?
  http://www.nu.nl/binnenland/3503562/politie-waarschuwt-bezoekers-koningstoer-hitte.html

  De politie raadt mensen die woensdag bij het bezoek van het koningspaar aan Flevoland en Overijssel langs de route willen staan, aan rekening te houden met de verwachte hitte en hoge luchtvochtigheid.

  Wie wel per se een goede plek wil wordt geadviseerd luchtige kleding te dragen en genoeg water te drinken. Ook doen mensen er goed aan bij felle zon een hoofddeksel te dragen.

  Wie vanwege ziekte of hogere leeftijd slecht tegen warmte kan, wordt afgeraden te komen.

  Aanvullende vraag: Gaat WA nu ook iets op z’n koninklijke bulles zetten en zo ja wat?

 22. Renate says:

  Een kroon? Misschien zo’n oranje geval van plastic.

 23. wilmamazone says:

  Dan krijgt ie mogelijk nóg sneller een zonnesteek door het plastic en de verkeerde kleur, ben ik bang

 24. Renate says:

  Misschien kan hij een hoedje van z’n moeder lenen? Ik neem aan dat die er genoeg heeft.

 25. wilmamazone says:

  Alle (maar dan ook álle) survivaltips voor de Nederlandse tropen

  Vandaag en morgen kan het tropisch warm worden met temperaturen boven de 30 graden. Warm weer kan de gezondheid bedreigen, van ouderen, kinderen, huisdieren en van uzelf. Waar moet u allemaal op letten bij hitte?

  Er staat niet nadrukkelijk bij dat baby’s óók niet in de auto achtergelaten mogen worden.
  Bij een buitentemperatuur van rond de 30 graden is het in een auto na 10 minuten al 40- en na 30 minuten 48 graden. Bij 21 graden kan het al mis gaan, na 10 min. 31- en na 30 min. 40 graden.

 26. JennyJo says:

  Ja, en niet met de hond naast de fiets, zoals ik daarnet nog zag. Hoe stom kun je zijn?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: