Meldpunt verspilling in de zorg

Meldpunt Verspilling in de zorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meldpunt Verspilling in de zorg
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Begin februari riep minister Schippers op om mee te denken over het basispakket van de verplichte zorgverzekering en dat deden wij hier ook ijverig. In de reacties komen heel wat knelpunten naar voren, en blijken tal van huishoudboekjes heel wat te wensen over te laten. Het totaalplaatje is er niet een om vrolijk van te worden. De hamvraag blijft of de introductie van marktwerking in de zorg nou wel zo’n goed idee was en of het verstandig is om op deze basis verder te blijven bouwen.

Maar goed. In het kader van meedenken gaf Minister Schippers van Volksgezondheid gisteravond het startsein voor een meldpunt in het tv-programma Kassa van de VARA.

Met het meldpunt wil Schippers inzicht krijgen in waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen hiervoor te bedenken zijn. Voorbeelden zijn het onnodig verstrekken van medicijnen of hulpmiddelen, het verspillen van geld bij zorgverleningstrajecten of het uitvoeren van overbodige behandelingen.

Na een uur waren er al 1300 meldingen geregistreerd en op dit moment staat de teller op 02412. Het meldpunt is gericht op alle mensen die met de zorg te maken hebben, cliënten, patiënten, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners.

Wie verspilling meldt, kan dat anoniem doen. De meldingen worden verdeeld over twee groepen: genees- en hulpmiddelen en langdurige zorg. In een later stadium komen daar geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg bij. Verschillende partijen in de zorg gaan zich over de meldingen ontfermen om met oplossingen te komen.

Hier al wat voorbeelden van meldingen in april en mei door 2552 mensen bij de CG-Raad, Landelijk Platform GGZ, Platform VG en Patiëntenfederatie NPCF over bezuinigingen in de zorg en
onnodige zorgkosten.

update 27 mei 09:15 :
Er zijn heel wat mensen die hun ei kwijt willen. De teller staat nu op 07838 meldingen

Advertenties

247 Responses to Meldpunt verspilling in de zorg

 1. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/511411-proef-tegen-verspilling-medicijnen.html

  Een apotheek in Nijmegen is een proef gestart die verspilling van medicijnen moet tegengaan. Met een thermometer-chip wil de apotheek vaststellen of teruggebrachte medicijnen opnieuw kunnen worden verstrekt aan andere patiënten.

  eindquote:

  Het idee is afkomstig van Anja Vissers, een Limburgse apothekersassistente. Zij won met het idee in 2011 de prijs voor het Beste Zorgidee (10.000 euro).

  De proef zal negen maanden duren. Begin volgend jaar moet duidelijk zijn of het idee navolging verdient.

 2. Renate says:

  Men heeft dan wel lang nagedacht, voor men met deze proef begon.

 3. wilmamazone says:

  Medische hulpmiddelen, zoals stomazakjes, zijn veel te duur. Dat zegt zorgverzekeraar CZ, die nu actie onderneemt.

  CZ betaalt nu 4 euro per stomazakje, terwijl de verzekeraar een vergelijkbaar product voor 17 cent in China kan laten maken.

  http://nos.nl/artikel/512698-cz-vindt-stomazakjes-veel-te-duur.html

  eindquote:

  De tussenhandelaren zijn het niet met eens met de zorgverzekeraar. Een stomazakje is “veel meer dan een plastic boterhamzakje”, zegt Roel van Run, van belangenorganisatie Nefemed, in Trouw. “Er zijn grote verschillen in kwaliteit en techniek. Vier euro is bovendien een brutoprijs, verzekeraars betalen veel minder.”

  Nefemed is de belangenorganisatie van producenten, importeurs en handelaren van medische hulpmiddelen. Nefemed heeft ongeveer 60 bedrijven die lid zijn en gezamenlijk een jaarlijkse omzet genereren van ruim € 900 miljoen. Hiermee vertegenwoordigt Nefemed een significant deel van de Nederlandse markt van medische hulpmiddelen. http://www.nefemed.nl/

 4. wilmamazone says:

  http://www.vsn.nl/wetrecht/regeling.php?regeling_id=18

  De meest gangbare medische hulpmiddelen zitten in het basispakket en worden betaald door uw zorgverzekeraar. Andere vallen onder de aanvullende verzekering of moet u zelf betalen. Vraag altijd eerst informatie aan bij uw zorgverzekeraar voordat u een hulpmiddel aanschaft.

  Het pakket
  Onder de medische hulpmiddelen vallen bijvoorbeeld prothesen, speciale of aangepaste schoenen, loophulpmiddelen, gehoorapparaten, pruiken, voedingssondes, stoma’s, incontinentiematerialen, steunkousen, zuurstofapparaten, infuuspompen, diabeteshulpmiddelen, aangepaste communicatiemiddelen en inrichtingselementen zoals bedverhogers of antidecubituskussens en -matrassen. Ook voor een hulphond kunt u vergoeding vragen bij uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben hun eigen richtlijnen voor het recht op bepaalde hulpmiddelen en voor het vergoeden, repareren en vervangen. Allergeenvrije en stofdichte bedhoezen en eenvoudige sta-op-stoelen zitten niet meer in het basispakket. Zie ook bij sta-op-stoelen.

  http://www.hulpmiddelenwijzer.nl/

 5. wilmamazone says:

  Aanvullende info over de hulpmiddelen:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3450263/2013/05/31/4-euro-voor-een-stomazakje-is-te-veel.dhtml

  In Nederland hebben ruim 32.000 mensen een kunstmatige uitgang voor maag of darm. Voor ieder zakje wordt vier euro gedeclareerd bij de zorgverzekeraar, volgens CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. “Maar het is slechts een eenvoudig plastic product.” .

  eindquotes:

  Nadat zorgverzekeraars eerder prijsverlagingen afdwongen in de farmacie, is nu de handel in medische hulpmiddelen en apparatuur aan bod. Zo rukt in Nederlandse ziekenhuizen de Da Vinci-robot op, die al snel anderhalf miljoen euro kost maar die volgens het College voor Zorgverzekeringen geen medische meerwaarde heeft. “Ik vind het helemaal niks”, zegt Van der Meeren, die vindt dat er genoeg robots zijn. “De robot wordt vooral bij prostaatoperaties gebruikt. Maar in ’s werelds beste prostaatkliniek, in Duitsland, is de ingreep nog steeds handwerk.”

  CZ denkt jaarlijks ook tien miljoen euro te kunnen bezuinigen op orthopedisch schoeisel. “Daar zit een verschrikkelijk grote marge op, waar een paar mensen enorm rijk van worden. Bijna al het orthopedisch schoeisel komt van één Nederlandse fabrikant op de Filippijnen.”

  Op de kleintjes letten is prima, maar het belangrijkste is het bewaken van de kwaliteit en dan kun je niet altijd voor een dubbeltje op de 1e rang zitten. Het laatste woord zal er nog lang niet over gesproken zijn.

 6. Renate says:

  De Stomavereniging is ook niet erg blij:
  http://nos.nl/artikel/512807-stomavereniging-niet-blij-met-cz.html

  Voorzitter Thijs Fonville van de Nederlandse Stomavereniging is niet blij met de uitspraken van Van der Meeren. “Ik daag iedereen uit om dag in dag uit met een ‘eenvoudig plastic product’ op de buik rond te lopen. Je gaat zweten onder het zakje, je krijgt last van huidirritaties en van wonden die slecht genezen omdat er steeds weer een eenvoudig plastic zakje overheen gaat.”

  De vereniging vindt dat de discussie vooral over de kwaliteit moet gaan en niet over de prijs. “Als een zakje niet goed past, gaat het lekken. Je kunt geen kant op, want niemand gaat de deur uit met het risico om onder de ontlasting of urine te komen te zitten”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Stomavereniging.

 7. wilmamazone says:

  Renate:

  De Stomavereniging is ook niet erg blij:

  Hier het volledige artikel:
  http://www.stomavereniging.nl/Stomavereniging.aspx?id=422&idn=916&idl=1&ida=1
  CZ doet met ‘goedkope stomazakjes’ aan stemmingmakerij

  (..)De hulpmiddelenmarkt kent veel verschillende soorten stomazakjes die allemaal hun eigen kenmerken hebben. ‘Het publiek denkt nu dat er één soort bestaat en dat is niet zo. Er zijn zakjes voor opvang van urine, van dunne ontlasting en van dikke ontlasting. Een zakje voor urine moet aan andere eisen voldoen dan dat voor dikke ontlasting. En dan heb ik het nog niet eens over de verschillende huidsoorten. Sommige mensen kunnen niet tegen plastic, anderen niet tegen siliconen. Daar moet je ook oplossingen voor hebben.’

  Het gaat de stomavereniging altijd om kwaliteit. De discussie over de prijs van het materiaal moet de markt voeren. ‘Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Van der Meeren schermt met goedkoop materiaal maar heeft nog geen Europese gebruikerservaringen openbaar gemaakt.’(..)

  eindquote:

  De Nederlandse Stomavereniging heeft Wim van der Meeren inmiddels een uitnodiging gestuurd voor een gesprek waarin een heldere toelichting gegeven kan worden. ‘Wij hebben vandaag vele reacties gehad van mensen die echt bang zijn. Van der Meeren is als een stoomwals over 32.000 stomadragers heengegaan. En ik denk niet dat hij zich dát realiseert.’

  CZ mag graag kraaien als HET haantje-de-voorste, maar wie daar precies beter van wordt/moet worden, is mij ook niet altijd duidelijk.

 8. Renate says:

  Het zal wel weer goed zijn voor de verzekeraar. De potentiële verzekerden krijgen de indruk dat de verzekeringsmaatschappij er alles aan doet om verspilling van geld te voorkomen en op die manier de premie zo laag mogelijk te houden. Dat de patiënten die deze hulpmiddelen nodig hebben, min of meer worden weggezet als luxe-paardjes, doet niet ter zake. Die kunnen hooguit overstappen naar een andere verzekeraar en daar wordt CZ vermoedelijk niet zo hard door getroffen. De beste verzekerden zijn per slot van rekening de mensen die geen zorg nodig hebben.

 9. wilmamazone says:

  Renate:

  Het zal wel weer goed zijn voor de verzekeraar. ect.

  Dat is niet gezegd. Het accent ligt nu op die goedkope stomazakjes waar de kwaliteit nog niet voldoende van bekend is, maar dat neemt niet weg dat er in Hulpmiddelenland vast ook een hoop te besparen valt. Dat moet dan wel op een zinnige en zeer weloverwogen manier gebeuren. Keiharde bezuinigingsmaatregelen kunnen in de zorg meer kwaad dan goed doen.

 10. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/513042-medisch-hulpmiddel-goedkoper.html

  Zorgverzekeraars denken dat ze flink kunnen besparen op medische hulpmiddelen. Volgens Achmea kunnen de kosten met een miljard euro omlaag; dat is een kwart van de totale kosten.

  eindquote:

  CZ zegt dat de stomadragers zich geen zorgen hoeven te maken: de kwaliteit wordt niet minder; er wordt alleen scherper ingekocht.

  De zorgverzekeraar onderhandelt nu met producenten van stomazakjes en allerlei andere medische hulpmiddelen over prijsverlagingen. Ook andere verzekeraars zoals Menzis en Achmea zijn bezig om de prijzen omlaag te krijgen.

  Maar eens afwachten hoe een en ander zich gaat ontwikkelen.

 11. Renate says:

  Als de hulpmiddelen goedkoper worden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit is het natuurlijk goed, maar als men begint te roepen over Chinese zakjes van 17 cent en de zakjes die nu gebruikt worden, die 4 euro kosten, dan wekt men toch wel een beetje de indruk dat het een en ander alleen om de prijs gaat.

 12. wilmamazone says:

  Inmiddels deze -wel zéér korte- verklaring op de site van CZ:
  http://www.cz.nl/nieuws/2013/cz-verscherpt-inkoop-medische-hulpmiddelen

  eindquotes:

  (..)Het gaat niet zozeer om zeventien cent of vier euro, maar CZ wil aantonen dat er teveel lucht in deze markt zit.

  Gevolgen voor verzekerden
  Onze klanten blijven verzekerd van producten van een prima kwaliteit. CZ verwacht dat we met de leveranciers over een lagere prijs kunnen onderhandelen nu is aangetoond dat het een stuk goedkoper kan.

 13. Renate says:

  Voor mijn gevoel heeft CZ niets aangetoond, maar alleen lopen roeptoeteren dat men in China zo’n stomazakje voor 17 cent kan maken.

 14. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/514282-veel-ideeen-voor-bezuiniging-in-zorg.html

  Minister Schippers van Volksgezondheid krijgt van de belangenverenigingen in de zorg talloze suggesties om te bezuinigen.

  Maar niemand wil bezuinigen op het basispakket. Dat vindt de zorgsector onverstandig, zo blijkt uit een rondgang van de NOS langs alle zorgorganisaties die door de minister zijn benaderd om met bezuinigingsvoorstellen te komen.

  Vooral met preventie en met maatregelen tegen verspilling en voor een grotere therapietrouw zijn volgens de organisaties veel kosten te besparen.

  eindquote:

  Minister Schippers wil nog niet reageren op al deze voorstellen. Ze geeft pas een reactie als de termijn is verstreken om met suggesties te komen. De termijn loopt af in september.

 15. wilmamazone says:

  Vervolg op onder meer de goedkope stomazakjes van CZ:
  http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Michel-Dutree/Blogbericht-Michel-Dutree/132957/Van-jezelf-rijk-rekenen-wordt-niemand-wijzer.htm

  Van jezelf rijk rekenen wordt niemand wijzer

  Mag ik die boodschap vanaf deze plaats richten aan het adres van CZ-voorman Wim van der Meeren? In een dappere poging invulling te geven aan de opgedragen regierol, lijkt de zorgverzekeraar in dezelfde valkuil te trappen waarin de NZa met haar DOT’s terechtkwam. CZ wil stomazakjes in China laten produceren. Dat is een smak goedkoper dan de prijs die er nu voor moet worden betaald.

  Ik gun de zorginkopers een zakenreisje naar China. Kunnen ze ter plekke ook even de kwaliteitscontrole doen en zich vergewissen van de arbeidsomstandigheden bij de leveranciers. Mag ik ze wel even wijzen op de belofte van goede zorg aan het adres van hun klanten? Ik gun de topman zijn conclusie dat de fabrikanten van hulpmiddelen in Nederland een te hoge prijs rekenen. Mag ik vragen of dat oordeel gebaseerd is op een gedegen analyse?

  Ik hoop toch niet dat zijn rijk-reken-enthousiasme eraan voorbijgaat dat veel stomapatiënten door goedplakkende, niet lekkende, geurdichte stomazakjes die geen irritatie veroorzaken, probleemloos kunnen functioneren in de praktijk. Dit alles dankzij de uitstekend georganiseerde stomazorg in Nederland waarbij gespecialiseerde stomaverpleegkundigen het juiste materiaal voor de individuele patiënt uitzoeken.

  De bestuursvoorzitter van CZ heeft Artsennet gevraagd onderstaande reactie te plaatsen:

  “Ik begrijp dat de belangenbehartiger van de biofarmaceutische industrie zich zorgen maakt als zorgverzekeraars scherper gaan inkopen op hulpmiddelen. Het zou vreemd zijn als het niet zo was. Op de ongefundeerde aannames wil ik graag reageren want over gebrek aan keuze in stomahulpmiddelen en de kwaliteit hoeft Michel Dutrée zich geen zorgen te maken. CZ weet maar al te goed dat er vele materialen en soorten zijn in stomahulpmiddelen. Wij zijn ons er ook terdege van bewust dat het van belang is dat de kwaliteit van de hulpmiddelen natuurlijk goed in orde moet zijn en aan moet sluiten bij de behoeften van de gebruiker. CZ gaat vanzelfsprekend geen producten inkopen die van een inferieure kwaliteit zijn en waar mensen last van krijgen. Wij hebben in kaart gebracht wat de kosten van de verschillende stomahulpmiddelen zijn en ook wat er voor betaald moet worden. Er zit erg veel winstmarge op deze producten die dus niet ten goede komt aan de kwaliteit van het product. Natuurlijk mogen bedrijven hieraan verdienen maar nu is deze marge zo hoog dat CZ scherper gaat inkopen. Wij zijn verplicht aan onze verzekerden zorgvuldig om te gaan met hún premiegeld. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken, ze blijven verzekerd van keuze uit producten van een prima kwaliteit.

  Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ, – 04-06-2013 14:47

  Maar waar is/blijft een publicatie over wat CZ nou precies in kaart heeft gebracht of heb ik die gemist? Dan kan pas beoordeeld worden of er inderdaad sprake van een gedegen analyse.

 16. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/514415-pvda-wil-goedkopere-medicijnen.html

  De PvdA vindt dat medicijnen een stuk goedkoper moeten worden. De partij gaat daarom een initiatiefwet indienen. “De kosten van de zorg nemen ieder jaar toe. Om de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen, wordt de noodzaak tot besparingen groter”, zegt PvdA-Kamerlid Kuzu.

  eindquote:

  De PvdA denkt dat er voor de wetswijziging makkelijk een meerderheid in de Tweede Kamer valt te halen. Coalitiegenoot VVD is echter sceptisch. De partij denkt dat er ook nadelen kleven aan het plan, bijvoorbeeld dat medicijnen later beschikbaar kunnen komen.

  De Tweede Kamer debatteert donderdag over het geneesmiddelenbeleid.

 17. wilmamazone says:

  Wij zijn verplicht aan onze verzekerden zorgvuldig om te gaan met hún premiegeld. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken, ze blijven verzekerd van keuze uit producten van een prima kwaliteit.

  Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ, – 04-06-2013 14:47

  Het gaat weliswaar om de aanvullende verzekering, maar hoezo gaat CZ zorgvuldig om met premiegeld? Ik blijf ook maar denken aan de vergoedingen van CZ voor reisjes naar Lourdes.

  Hoezo is deze waslijst van prima kwaliteit Van der Meeren?!:
  http://www.cz.nl/consument/vergoedingen/2013/alternatieve-behandelingen/alternatieve-geneeswijzen/erkende-beroepsvereniging-behandelaars-alternatieve-geneeswijzen

  CZ vergoedt alleen behandelingen voor alternatieve geneeswijzen wanneer de behandelaar is aangesloten bij één van onderstaande door CZ erkende beroepsverenigingen in 2013.

 18. wilmamazone says:

  En wéér doet CZ van zich spreken op een discutabele manier:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3452748/2013/06/05/Ooglidcorrectie-vergoeden-CZ-laat-keuze-aan-arts.dhtml

  Verzekeraar CZ laat artsen zelf beslissen over de vergoeding van ooglidcorrecties en heeft daarvoor vier privéklinieken aangewezen. ‘Dit belemmert de vrije artsenkeuze van de patiënt.’ .

 19. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/514688-lhv-zorgmijden-alarmerend.html

  De uitkomsten van de enquête over het mijden van zorg zijn alarmerend, want zorgmijden brengt grote gezondheidsrisico’s en op den duur hogere kosten met zich mee. Dat zegt Steven van Eijck, de voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

  De LHV vindt dat de uitkomsten moeten worden meegewogen in de discussie over het basispakket. Van Eijck: “Het is een duidelijk signaal dat deze discussie gevoerd moet worden in de politiek en de maatschappij.”

  De LHV gaat deze uitkomsten ook delen met haar achterban. Ze wil de komende periode in gesprek met alle partijen over de impact van de cijfers en de vraag hoe hiermee om te gaan.

 20. wilmamazone says:

  Drie berichten die tot nadenken stemmen over waar men mee bezig is door marktwerking in de zorg:

  http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/133132/veelverdieners-ouderenzorg-te-kijk-gezet.htm

  Veelverdieners ouderenzorg te kijk gezet

  Karel Verwey, oud-bestuurder van zorgaanbieder Cordaan, prijkt bovenaan de lijst van veelverdieners in de ouderenzorg die vakbond Abvakabo heeft opgesteld. Verwey was tot 2012 vicevoorzitter bij de organisatie voor onder meer thuis- en verpleeghuiszorg.

  http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3455157/2013/06/08/Zorgsector-heeft-ruim-3-6-miljard-op-de-bank.dhtml

  Zorgsector heeft ruim 3,6 miljard op de bank

  Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties hebben 3,67 miljard euro op de bank staan. Dat is 367 miljoen meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV. Ondanks die miljarden aan reserves snijdt de sector in zorg en personeel.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/08/ziekenhuizen-krikken-winst-op-voor-nieuwbouwplannen/

  Ziekenhuizen krikken winst op voor nieuwbouwplannen

  Nederlandse ziekenhuizen proberen hun winsten stevig op te voeren om hun nieuwbouwplannen te kunnen betalen en hun financiële situatie te verbeteren. De ziekenhuizen zijn weliswaar stichtingen die niet op winst zijn gericht, maar ze zijn in de praktijk veelal bezig hun resultaten te verhogen.

 21. wilmamazone says:

  http://www.kwakzalverij.nl/1577/Alle_psychokwakzalverij_uit_het_basispakket

  Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) is op verzoek van de minister van VWS druk doende om te omschrijven welke vormen van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in de toekomst nog vergoed zullen worden.

  eindquote:

  Als dit voorstel wordt uitgevoerd zou dat betekenen dat alleen nog reguliere behandelingen binnen de GGZ vergoed zullen worden in de basisverzekering. Daarmee komt dan een eind aan het verspillen van grote hoeveelheden premiegelden aan onzinnige en niet werkende behandelingen!

 22. wilmamazone says:

  Hervormen of in feite misvormen van de langdurige zorg en onder meer verspilling van gediplomeerde menskracht?

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3455661/2013/06/10/Werkgevers-massaontslag-dreigt-in-langdurige-zorg.dhtml

  Een koude sanering dreigt bij de verpleeg- en verzorgingshuizen door de voorgenomen hervorming van de langdurige zorg. Dat zegt zorgwerkgeversorganisatie Actiz. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) verdedigt de hervorming vandaag in de Tweede Kamer. Het is een van de grootste projecten van het kabinet.

  Als de voorstellen van Van Rijn worden uitgevoerd, zullen veel zorginstellingen hun omzet zien halveren. Dat heeft faillissementen en massaontslag tot gevolg, zegt Actiz, dat zich baseert op een onderzoek door accountantsbureau PwC. Bij Actiz zijn vierhonderd zorgorganisaties aangesloten die twee miljoen hulpbehoevenden van zorg voorzien, zowel thuis als in tehuizen.

 23. Renate says:

  En hoe valt het een en ander dan weer te rijmen met deze uitzending over gesjoemel in de zorg?
  http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/09-06-2013/fragmenten/gesjoemel_in_de_zorg_ii

  Patiënten in een verpleeghuis die al jaren onterecht hun eigen wasrekening moeten betalen. Een instelling die 20.000 euro ontvangt voor de begeleiding van een cliënt maar hem laat werken als klusjesman. Gerommel met patiëntendossiers. Het zijn maar een paar voorbeelden van de honderden tips die Brandpunt kreeg na de eerdere uitzending over misstanden in de zorg. Aan de vooravond van een groot debat in de Tweede kamer over de toekomst van onze zorg: Aart Zeeman met deel twee van sjoemelen in de zorg.

  Ik begrijp er inmiddels helemaal niets meer van. Komt de zorg nu geld te kort, of niet? Ergens moet het geld toch blijven? Wordt er gesjoemeld, omdat men anders nog meer geld te kort komt, of verdwijnt het geld weer in de zakken van bestuurders?

 24. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/516642-kwf-meer-onderzoek-bij-ouderen.html

  Er moet meer onderzoek komen naar kanker bij ouderen. Dat zegt KWF Kankerbestrijding. Volgens de organisatie worden ouderen behandeld volgens de standaard behandelmethoden, maar zijn deze methoden voor deze mensen vaak niet geschikt.

  eindquote:

  Volgens de organisatie kan er veel geld worden bespaard als er beter wordt bekeken welke behandeling bij een patiënt past. KWF wil geld beschikbaar stellen voor projecten die op korte termijn tot verbetering leiden. Verder pleit de organisatie voor een betere samenwerking tussen artsen en ziekenhuizen.

 25. DaSilva says:

  Op onderstaande link een stichting die zich al langer met deze problematiek bezighoudt.

  http://www.gerionne.nl/ouderen_en_kanker-2.html

  Ruim 40% van alle kankerpatiënten is ouder dan 70 jaar

 26. wilmamazone says:

  Het zou eigenlijk niet mogen of moeten kunnen, maar het gebeurt toch. Het lijkt mij niet dat de regering voldoende nagedacht heeft over deze consequentie en de rol die zorgverzekeraars spelen. Verzekeraars zijn er vrij in om naar eigen inzicht te schrappen, en laat ik nou geen hoge pet ophebben over onder meer dat inzicht. Die kunnen zich t.z.t. dan weer uitgebreid op de borst kloppen over hoeveel er wel weer niet bespaard is, maar ten koste van wat?

  In dit geval zijn/worden zelfs hoogbejaarden met de zorgzwaartepakketten 1 en 2 het haasje, maar daar blijft het mogelijk niet bij.
  Ze mogen niet op straat gezet worden, maar het scheelt niet veel. Hun eerdere thuis zal in de meeste gevallen niet meer bestaan, net als het overgrote deel van hun eigen spulletjes en ga zo maar door.

  Lees en huiver:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3457786/2013/06/13/Verdriet-en-angst-in-verzorgingstehuizen.dhtml

  Het regeringsbeleid dwingt ouderen om hun vertrouwde plek in het verzorgingstehuis te verlaten en weer op zichzelf te gaan wonen. Zittende ouderen moeten zich ook afvragen of er straks nog geld voor hen is.

  Honderden ouderen moeten door het huidige kabinetsbeleid nu al gedwongen hun verzorgingstehuis verlaten. De berichten zorgen voor verdriet, angst en ongemak onder ouderen, melden bestuurders en medewerkers aan Trouw. Bij Opella, een zorgaanbieder in Wageningen, worden honderd ouderen van gemiddeld 87 jaar oud getroffen. Gisteren was het de beurt aan een honderdjarige bewoonster. Evenals negen anderen gaat zij weer op zichzelf wonen.

 27. wilmamazone says:

  Honderden ouderen moeten door het huidige kabinetsbeleid nu dus al gedwongen hun verzorgingstehuis verlaten. Zelfs een 100-jarige moet dat nog meemaken. Toch op zijn minst psychische mishandeling vind ik, maar zorgverleners komen in dit bericht niet ter sprake:
  http://nos.nl/artikel/517585-meer-ouderenmishandeling-gemeld.html

  Vorig jaar zijn er meer gevallen van ouderenmishandeling gemeld dan in 2011. Het aantal meldingen steeg met 3 procent van 994 naar 1027, meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO).

 28. wilmamazone says:

  Van geheel andere orde:
  http://nos.nl/artikel/517620-spiraal-vaak-dubbel-gedeclareerd.html

  Veel ziekenhuizen declareren hormoonspiraaltjes die patiënten zelf hebben gekocht. Dat stelt zorgverzekeraar Achmea. In een aantal gevallen vermoedt Achmea dat ziekenhuizen bewust sjoemelen.

  Lang leve de marktwerking in de zorg, zullen we maar alwéér zeggen. Het ene gat wordt met het andere gevuld, te weinig gezorgd en teveel gel*ld. Op alle mogelijke manieren centjes binnenharken, lijkt in toenemende mate prioriteit te hebben en vingertjewijzen de belangrijkste hobby.

 29. DaSilva says:

  Ik vat beide onderwerpen even samen:|
  Ik kan je nu al op een briefje geven dat ouderenmishandeling alleen maar toe zal nemen als men ouderen op zichzelf terugwerpt en afhankelijk maakt van familie d.m.v. verplichte mantelzorg.

 30. Renate says:

  Daar zou je best gelijk in kunnen hebben. Mensen die gedwongen worden de zorg voor familie op zich te nemen, terwijl ze zich toch al overvraagd voelen, zouden zich best eens af kunnen reageren op de zorgbehoeftige ouders. Ik heb niet de neiging om m’n vader te mishandelen, maar verlies toch wel regelmatig m’n geduld en ben dan niet altijd even vriendelijk.

  Vandaag een kort interview met Mirjam Maasdam (Statenlid in Utrecht, bestuurslid CDA vrouwen en werkzaam bij Zorgverzekeraars Nederland) in De Volkskrant.
  Aardig citaat:

  De zorg is een groeimarkt en je kunt je voorstellen dat vrouwen met een uitkering daarvoor iets terugdoen in de zorg. Maar nog belangrijker is dat ze daardoor contact met de arbeidsmarkt houden.

  Ja, de zorg is een groeimarkt. Jammer dat er tegelijk op de zorg bezuinigd wordt en het meer op de schouders van vrijwilligers terecht komt. En waarom moeten het altijd vrouwen zijn?

 31. wilmamazone says:

  Renate:

  Ja, de zorg is een groeimarkt. Jammer dat er tegelijk op de zorg bezuinigd wordt en het meer op de schouders van vrijwilligers terecht komt. En waarom moeten het altijd vrouwen zijn?

  http://www.nu.nl/economie/3500109/bussemaker-wil-mannen-vaker-zien-mantelzorgen.html

  Het moet niet alleen vanzelfsprekender worden dat mannen meehelpen in het huishouden, maar ook dat ze vaker mantelzorg gaan doen. Dat stelde minister Jet Bussemaker donderdag in een debat over emancipatie.

  Bussemaker riep mannen op meer zorgtaken te verrichten, zodat die niet altijd bij de vrouw terechtkomen.

 32. Renate says:

  Fijn dat mevrouw Bussemaker in ieder geval wel aan de heren der schepping denkt, als het gaat om zorgtaken. Mevrouw Maasdam lijkt kennelijk nog steeds te denken dat dit meer iets voor vrouwen is.

 33. wilmamazone says:

  Op basis van een verzinsel, regelrechte duimzuigerij dus, zochten Alterneut & Co. toch weer eens ijverig het podium om eenieder wijs (proberen) te maken dat de gezondheidszorg op korte termijn pakweg zo’n 15 % goedkoper kan. Wat een gotspe!:
  http://www.kwakzalverij.nl/1579/Prinses_Irene_Herman_Wijffels_en_Freek_de_Jonge_schrijven_politici_kwakbrief

  De brief is half mei ook gestuurd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De ondertekenaars nemen het in de brief op voor kwakzalverij, voor onbewezen handelingen als neuraaltherapie, acupunctuur, manuele therapie, homeopathie en antroposofische gezondheidszorg, onder het motto van ‘recht op gelijkwaardigheid’. Zij noemen deze behandelwijzen CAM (Complementary and Alternative Medicine) of `integrale geneeskunde’. Hun betoog: gelijke monniken, gelijke kappen. De reguliere gezondheidszorg krijgt vrijstelling van btw, dan moeten ook alternatievelingen die vrijstelling krijgen.

  `De zorg dreigt onbetaalbaar te worden’, zo schrijven ze. `Als klap op de vuurpijl komt hierbij nog eens het voornemen van de politiek de zorg door CAM-artsen te gaan belasten met btw, terwijl over de normale zorg door artsen geen btw wordt geheven.’

  Onbegrijpelijk ook dat deze überroeptoeter een podium kreeg/krijgt op onder meer Artsennet, want deze homeopaat heeft een duim van hier tot Tokio:

  http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Frans-Kusse/Blogbericht-Frans-Kusse/133492/Integrative-Medicine-nieuwe-definitie-van-integrale-geneeskunde.htm

  Wetenschap?
  In tegenstelling tot wat De Jong beweert (link ingevoegd door mij) in haar blog is er veel bewijs voor de werkzaamheid van bijvoorbeeld acupunctuur, homeopathie en vormen van natuurgeneeskunde – op Pubmed zijn letterlijk duizenden onderzoeken te vinden en de WHO heeft een uitvoerig rapport uitgebracht over TCM waarin de werking op allerlei gebieden wordt aanbevolen – en er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat acupunctuur of homeopathie níet werkt. Dat is net zo onmogelijk als bewijzen dat ‘reguliere geneeskunde’ niet werkt. Hooguit kan er gesteld worden dat er (nog) onvoldoende bewijs is voor een bepaalde therapie bij een bepaalde aandoening. Vandaar dat nader onderzoek voor alle behandelvormen noodzakelijk blijft.(..)

  Kortom: het hele stukkie is m.i. een/1 grote drogredenatie, die dus wal noch kant raakt. Interessantdoenerij en voor de rest niks.

 34. JennyJo says:

  Van Ivan Wolffers had ik al geen hoge pet op en nou ben ik er helemaal klaar mee. Hoe is het mogelijk, zou mijn grootmoeder gezegd hebben, zulke mooie hersens en er dan zulke domme dingen mee doen.

 35. Hannelore says:

  Je hoeft alleen maar de twee columns naast elkaar te leggen om te zien waar het verstand zit. Kusse – De Jong 0-1.

 36. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3462319/2013/06/21/Verlos-de-zorg-van-al-die-instanties-die-zeggen-de-kwaliteit-te-verbeteren.dhtml
  opinie Om te voorkomen dat er ‘iets fout gaat’ in de zorg, is de sector opgetuigd met onzalige protocollen, controleurs en consultants, schrijft cardioloog René Dijkgraaf. ‘Die kosten ons miljarden.’

  De veenlaag aan begeleidende instanties, met hun dure infrastructuur en duizenden werknemers, vreet geld – dat ook aan verpleegkundigen had kunnen worden besteed. Mede door de complexe financiering is de gezondheidszorg zo ondoorzichtig geworden dat externe hulp moet worden ingehuurd. Googelen op ‘gezondheidszorg, consultants’ levert honderden zorgconsultancy’s op, die kennelijk bestaansrecht hebben. Hun uurtarief ligt vijf à tien keer hoger dan dat van artsen, dus het gaat om een bedrag waarmee de thuiszorg zó gered had kunnen worden.

  En dan zijn er ook nog de verbeterplannen van het NIAZ, Plexus, Nivel, de VMS-programma’s, de protocollenmaakindustrie, het Keurmerkinstituut, Stimucare, Lean Sigma, Productive Ward, GOMA, Senior Friendly Hospital, et cetera. Het is ondoenlijk om alle spreeuwen uit deze kwetterende zwerm afzonderlijk te benoemen, maar ze kosten ons vast miljarden.(..)

  De kwaliteit van onze gezondheidszorg is uitstekend, toch geven we absurd veel geld uit aan maatregelen en instanties die de kwaliteit zeggen te bevorderen. De effecten hiervan zijn slecht meetbaar, maar de kwaliteitsverbeteringen (vergeleken met die van de medische professionals zelf) zijn klein en de kosten astronomisch.

  De minister zoekt manieren om de zorg goedkoper te maken. Welnu, ik heb wel een paar adviezen: bouw de vrije markt af: gezondheidszorg is in een beschaafd land een overheidstaak. Breng de verborgen kosten van de zorgverzekeraars aan het licht. Faciliteer de kwaliteitsbevordering die zorgprofessionals zélf – middels protocollering, verplichte nascholing en visitaties – opgezet hebben en verminder de controle door externe mee-eters drastisch. Zo krijgen artsen meer werkvreugd en meer energie om de zorg te verbeteren.

  De vrijkomende middelen kunnen worden ingezet voor versterking van de Inspectie, die haar toezichthoudende taken nu niet aankan. Ook de tuchtcolleges moeten menskracht en middelen krijgen om patiënten vaker en sneller zekerheid te geven over eventuele tekortkomingen, dan krijgen we een beter meetbare kwaliteit.

 37. JennyJo says:

  Marktwerking in de zorg heb ik altijd een verschrikking gevonden. Het maakt veel dingen duurder in plaats van goedkoper, want het is voor een leek – de patiënt dus – volstrekt ondoenlijk om uit te vinden waar de beste zorg wordt geleverd. De meeste betrokken partijen zijn commerciële partijen geworden, dus wat voor belang hebben die..?

  De zorg, die toch een publieke voorziening is of naar mijn mening in elk geval behoort te zijn, is verworden tot handelswaar op een vrije markt waar van echte sturende concurrentie en bewuste consumentenkeuze geen sprake is. Kansen te over dus voor een leger van zakkenvullers waarvan de meeste nog nooit een patiënt hebben gezien.

 38. wilmamazone says:

  Zelfs voor de Televaag is het een uiterst vaag bericht, maar tot nu toe evengoed al 257 reacties. Men hoeft blijkbaar niet te weten waar het precies om en over gaat:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21672072/___Luxe_zorguitjes__.html

  Luxe zorguitjes

  Topambtenaren van het minister van Volksgezondheid (VWS) treden sinds jaar en dag op als reisleider van luxe zorguitjes voor directieleden van ziekenhuizen, verzekeraars en toezichthouders. De reizen worden gesponsord door zorgverzekeraars en de medische industrie. Dat meldt De Telegraaf.

  Keek ik alvast even verder:
  http://www.coincide.nl/wat/zorg/

  In samenwerking met het Ministerie van VWS heeft Coincide ook twee reizen georganiseerd voor de langdurige zorgsector.

  Hier een verslag met foto’s van de Zorg Innovatie Reis 2012 in Duitsland:
  http://www.coincide.nl/wp-content/uploads/2012/06/ZorgreisMunchen2012.pdf

  Ze hebben daar iig niet niks zitten doen. Of het te duur is voor drie dagen werkbezoek en overleg en er dús geld verspild werd/wordt, kan ik zo snel niet beoordelen.

 39. Renate says:

  Rekenen lijkt iets te zijn dat de lezers van de Telegraaf ook nog niet echt onder de knie hebben. Miljoenen aan premieverspilling en het halveren van de premie als dit soort reisjes wordt afgeschaft. Dat lijkt me toch wel stug.

 40. wilmamazone says:

  Renate:

  Rekenen lijkt iets te zijn dat de lezers van de Telegraaf ook nog niet echt onder de knie hebben. Miljoenen aan premieverspilling en het halveren van de premie als dit soort reisjes wordt afgeschaft. Dat lijkt me toch wel stug.

  Inmiddels ruim 700 reacties bij de Televaag en van een groot deel vallen je op het minst de schoenen uit.
  Voor zover ik heb kunnen nagaan, heeft alleen deze site er verder nog iets over gezegd:
  http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/21659_topambetnaren_soort_reisleider_tijdens_luxe_zorgreisjes_zorgsector/

  Topambtenaren soort reisleider tijdens luxe reisjes zorgsector

  SP wil uitleg van minister Schippers … ‘Zorgelijk dat mensen die toezicht moeten houden op reisjes gaan met degenen op wie ze toezien’

  Ik heb nog niet kunnen achterhalen voor welke bedragen er gesponserd werd/wordt door diverse belanghebbenden en wat daardoor de werkelijke kosten per deelnemende persoon zijn, die niet in de regering zaten/zitten dus.

  Wat ik wel gevonden heb, is zeggen en schrijven een/1 declaratie t.b.v. Dhr. L.A.M. van Halder, topambtenaar van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die bijvoorbeeld ook zitting heeft in dit college.

  De declaratie van € 3.950,00 is te vinden via de tweede download op deze pagina:
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/03/26/bestuurskosten-vws-februari-2013.html

  Studiereis Istanbul 15 januari- 19 januari 2013
  ‘Koers 2.014’

  Pakketreis bestaande uit:
  Educatief bezoekprogramma, reisbegeleiding,
  organisatie, ontbijt, lunches, diners,
  vervoer, overnachtingen, en
  vluchten op basis van economyclass

  Meer info over deze zorgreis ‘Koers 2.014’.

  Vluchten op basis van economyclass, vallen iig al niet onder de noemer luxe. De zin, of onzin, van deze reisjes kan ik nog steeds onvoldoende beoordelen, maar afschaffen levert sowieso geen miljoenen op. Overdrijven is ook een kunst.

 41. Renate says:

  Je zou je misschien af kunnen vragen waarom het een en ander steeds in het buitenland moet plaatsvinden, maar aan de andere kant is het ook nuttig om te zien hoe dingen in andere landen geregeld zijn. Misschien zullen bepaalde mensen weer bezwaar maken tegen een reis naar Turkije, maar goed.

  Hier ook nog wat boze reacties op een vaag bericht:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/22-06-2013/topambtenaren-vws-treden-ook-op-als-reisleider-van-luxe-zorguitjes

 42. wilmamazone says:

  Deze ongein kost wèl de nodige miljoenen:
  http://nos.nl/artikel/521609-aanpak-wanbetalers-mislukt.html

  Steeds meer mensen betalen de premie voor hun zorgverzekering niet meer of hebben grote moeite om die te betalen. Het aantal mensen bij wie de premie wordt ingehouden op het loon of de uitkering omdat ze meer dan een half jaar niet betaald hebben, is daardoor flink toegenomen.

  Verder treffen verzekerden vaker betalingsregelingen met hun zorgverzekeraar vóór het zover komt. Ze doen dat zowel voor de premie voor hun verzekering als voor het eigen risico. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij de zorgverzekeraars.

  Die vergoedingen kosten het Rijk geld, omdat lang niet alle wanbetalers hun schulden betalen. Van de 1,5 miljard euro aan bronheffing die sinds 2009 is opgelegd door het CVZ, is pas 600 miljoen binnen.

  Dat is dus nog 900 miljoen te gaan. Toch vreemd dat zorgverzekeraars niet harder rennen wat deze verspilling betreft, terwijl ze tegenwoordig zo graag haantjes-de-voorste spelen.

  Wat ik in het bericht mis, is het benoemen van de zorgtoeslag die sinds afgelopen januari óók de verhoging van het eigen risico -van 220 naar 350 euro- volledig compenseert voor de lagere inkomens, maar als die € 88,00 per maand aan iets anders uitgegeven wordt………….juist ja!

 43. Renate says:

  Tja, tegen mensen die niet met geld om kunnen gaan, is geen kruid gewassen. Overigens vind ik het ook vreemd dat sparen voor mensen met een uitkering op allerlei manieren ontmoedigd wordt. Zo kom je niet in aanmerking voor kwijtscheldingsregelingen, als je enig spaargeld hebt. Kortom, wat geld achter de hand houden, om het eigen risico te kunnen dekken, wordt onmiddellijk afgestraft, op het moment dat je kwijtschelding aan wilt vragen voor gemeentebelastingen en waterschapsbelastingen. En vraag je aan de gemeente wat de regels nu precies zijn, hoeveel geld je nu mag hebben en wanneer dit gemeten wordt, dan krijg je te horen dat men dit niet wil zeggen, omdat je er dan rekening mee zou kunnen gaan houden.

 44. wilmamazone says:

  Renate:

  Kortom, wat geld achter de hand houden, om het eigen risico te kunnen dekken, wordt onmiddellijk afgestraft, op het moment dat je kwijtschelding aan wilt vragen voor gemeentebelastingen en waterschapsbelastingen.

  Dan bestaat de mogelijkheid om het zo op te lossen. Of dat bij alle zorgverz. kan, weet ik niet, maar dat valt na te vragen:
  http://www.cz.nl/consument/zorgverzekering/basisverzekering/eigen-risico-in-termijnen

  Gespreide betaling verplicht eigen risico

  (..)Hebt u aan het eind van het jaar teveel betaald? Dan ontvangt u dit het eerste kwartaal van het volgende jaar automatisch terug. (..)

  Als dat geld dan op een aparte zorgkostenspaarrekening wordt gestort, kan ik me niet voorstellen dat gemeenten daar moeilijk over doen.

 45. Renate says:

  Vooralsnog bestaat dit probleem bij mij niet. M’n eigen risico gaat voor een deel op aan de medicijnen die ik gebruik en daar blijft het bij. En dat wordt dus al over het jaar gespreid. Het gebit van m’n kat was een grotere rib uit m’n lijf.

 46. wilmamazone says:

  Renate:

  Vooralsnog bestaat dit probleem bij mij niet.(..)

  Waar het mij om en over gaat, is dat in het artikel onder meer het eigen risico opgevoerd wordt als reden om wanbetaler te worden:

  Het aantal mensen dat geen premie voor de verplichte basisverzekering betaalde lag jarenlang op ongeveer 300.000. Maar in 2013, toen het eigen risico met de helft omhoog ging naar 350 euro, steeg het aantal.

  Op 1 januari waren er nog 299.000 verzekerden met een betalingsachterstand van minimaal een half jaar. Op 1 april was hun aantal opgelopen tot 306.000 en op 1 juni stond de teller op 314.000. Met dit groeitempo komt het aantal wanbetalers van wie de premie geïncasseerd wordt door loonbeslag dit jaar uit op ongeveer 340.000.

  Die stijging, nu al 5 procent sinds januari, is precies wat minister Schippers van Volksgezondheid niet wil. Verzekeraars konden vanaf 1 september 2009 verzekerden met een betalingsachterstand van zes maanden aanmelden bij het College voor Zorgverzekeringen.

  Aangezien men pas na minimaal 6 maanden niet betalen als wanbetaler te boek komt te staan, hebben zo’n 15.000 mensen extra (stand 1 juni) de laatste maand(en) van 2012 óók niet betaald, en geen/niet op tijd stappen ondernomen om het zichzelf iets gemakkelijker te maken.

 47. Renate says:

  Tja, mensen kunnen vaak niet met geld omgaan, dat is bekend. Als je geld dat je ergens voor krijgt, gaat besteden aan dingen waar het niet voor bedoeld is, dan raak je in de problemen. Ergens ben ik dan geneigd te zeggen dat wie z’n gat brandt op de blaren moet zitten.
  Huur en ziektekostenverzekering worden bij mij automatisch afgeschreven en dat geldt ook voor het eigen risico. Dat werd min of meer verplicht gesteld.
  Ik heb altijd geleerd dat je eerst je rekeningen moet betalen en dat je geen schulden moet maken, zoals ik ook geleerd heb te sparen voor onvoorziene uitgaven.

 48. wilmamazone says:

  Vervolg op deze post over een brief die half mei ook gestuurd is aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De ondertekenaars nemen het in de brief op voor kwakzalverij, voor onbewezen handelingen als neuraaltherapie, acupunctuur, manuele therapie, homeopathie en antroposofische gezondheidszorg, onder het motto van ‘recht op gelijkwaardigheid’ :
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/05/26/meldpunt-verspilling-in-de-zorg/comment-page-1/#comment-40979

  De niet onomstreden Bram Bakker met een weerwoord in de Volkskrant van vandaag, die doorspekt is met drogredenaties:
  ‘Sta je open voor iets meer dan traditionele behandelingen, dan word je direct belasterd’

  Jarenlang mogen artsen mensen volpompen met bètablokkers, antidepressiva en slaappillen zonder dat daar goede indicaties voor zijn, schrijft psychiater Bram Bakker. ‘Maar aandacht vragen voor minder ingrijpende interventies dan medicijnen mag niet van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.’

  Voor de goede orde: er stonden zeer veel namen onder de brief, van zeer uiteenlopende mensen, die gemeenschappelijk hebben dat ze niet achterlijk zijn en voor hun mening durven uit te komen. Maar de VtdK meent onder meer Freek de Jonge, Herman Wijffels en prinses Irene belachelijk te moeten maken vanwege het ondertekenen van een ‘kwakbrief’. Het niveau van hun humor komt niet in de buurt van dat van Freek de Jonge, helaas.

  Ja hoor en als genoeg bekende Nederlanders dit jaar beweren dat de aarde toch echt plat is, dan is dat zo. Ga toch fietsen!

 49. JennyJo says:

  Ik heb Freek de Jonge nooit grappig gevonden. Bram doet maar. Hij lijkt mij behept met overmatige ijdelheid, misschien dat een van zijn kwakjes daar een behandeling voor heeft.

 50. Renate says:

  En van de reacties op de brief van Bram Bakker, zakt m’n broek ook af. Ik heb de indruk dat de meeste mensen het met de heer Bakker eens zijn. Natuurlijk komt het argument van big pharma en de VtdK ook min of meer voorbij.

  Ik kan wel lachen om Freek de Jonge, maar voor de rest blijft het wat mij betreft: “schoenmaker blijf bij je leest.”
  Voor een advies over alternatieve geneeswijzen geef ik de voorkeur aan Tim Minchin.

 51. wilmamazone says:

  JJ:

  (..) Bram doet maar. Hij lijkt mij behept met overmatige ijdelheid, misschien dat een van zijn kwakjes daar een behandeling voor heeft.

  Of Bram Bakker hier weet van heeft, is een tweede, maar hij is inmiddels goedgekeurd bij/door Guido Jonkers: Gastcolumns: Belasterd, omdat je minder-traditionele behandelingen bekijkt..!
  Onder het motto: ‘Bram past met deze column in de kritische opstelling die wij hier op de site hebben, ten aanzien van klakkeloos slikken van medicijnen en doktersvoorschriften.’

  De column is volledig gekopieerd zonder bronvermelding. Mocht Bakker toch op de hoogte zijn van deze actie van Jonkers, maakt dat het nóg een graadje erger.

  De problemen binnen de reguliere gezondheidszorg worden in ieder geval niet opgelost door luchtfietserij.

 52. wilmamazone says:

  Homeopaat Frans Kusse met de volgende ‘Wij van WC-eend’:
  http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Frans-Kusse/Blogbericht-Frans-Kusse/133953/Echte-bezuiniging-met-nieuwe-visie.htm

  Echte bezuiniging met nieuwe visie

  Voorstel aan minister Schippers en de politiek

  Alleen een nieuwe visie binnen de geneeskunde kan leiden tot werkelijke, duurzame bezuinigingen, want ‘je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’ (Albert Einstein).

  De essentie van deze visie is focussen op gezondheid in plaats van op ziekte.

  Patiënten zoeken momenteel zelf naar andere oplossingen, zoals therapieën die het zelfgenezend vermogen stimuleren (acupunctuur, homeopathie, MInd-Body interventies e.d.), maar er zijn maar weinig artsen die de mogelijkheden van deze therapieën onderkennen en adviseren.

  Indirect heb je o.a. Bram Bakker weer

  Stimuleren van het zelfgenezend vermogen

  Als mensen dan toch klachten krijgen, laten we dan eerst kijken of het zelfgenezend vermogen zodanig gestimuleerd kan worden dat mensen zelf genezen. Zoals ik in mijn laatste blog heb duidelijk gemaakt, is er veel wetenschappelijke onderbouwing voor verschillende vormen van (nog) niet-reguliere vormen van geneeskunde. Alle artsen zouden hiervan op de hoogte moeten zijn en in staat moeten zijn hun patiënten daarover objectief te informeren of zelf toe te passen.

  In de open brief die namens alle Nederlanders die voorstander zijn van een integrale benadering aan de minister is gestuurd wordt duidelijk gemaakt dat alleen deze maatregel al 15% kostenbesparing zou kunnen geven.

  Een plaat voor de kop van gewapend beton en daar is geen kruid tegen gewassen.
  Wetenschappelijke onderbouwing van onder meer homeopathie. Yeah Right!

  Wie o wie laat dit geouwehoer deze flauwekul eens eindelijk stoppen?

 53. Hannelore says:

  Is Frans Kusse wel echt een arts? En dan die 5 punten, wat een open deur.

 54. wilmamazone says:

  @Hannelore

  Frans Kusse studeerde van 1970-1977 Andragogie aan de Universiteit van Amsterdam en combineerde deze studie met het uitvoeren van sociaal onderzoek o.a. voor Maurice de Hond. Na het behalen van het doctoraal 1 examen begon hij de studie geneeskunde en behaalde in 1984 zijn artsexamen aan de Vrije Universiteit.
  Tijdens zijn studie volgde hij de opleiding homeopathie voor artsen (SHO) en vestigde zich in oktober 1984 als arts voor homeopathie in Amsterdam.
  Naast de patiëntenzorg is hij hoofdredacteur van het tijdschrift voor homeopathische artsen (SSC), schrijft hij artikelen en heeft hij verschillende boeken gepubliceerd. Momenteel is hij tevens coördinator van de opleiding en nascholing.

  https://sites.google.com/site/praktijkdeurloo/wiezijnwij/frans-kusse

  Een voorbeeld van een van die boekies:
  http://www.internetboekhandel.nl/titels/Frans-Kusse-arts-Wat-voor-type-bent-u%3F/861/9789071669552.htm

  Heeft u een homeopathisch middel voorgeschreven waar u graag meer over wilt weten? Vertelde de homeopaat dat uw kind een typisch Pulsatilla-type is? Of bent u nieuwsgierig wat voor homeopathisch type uw echtgenoot, uw moeder of uw zusje nou eigenlijk is?

  http://www.hahnemann.nl/content/Bijsluiters_Inleiding.html

  De achtergrond informatie wordt geschreven door de homeopathisch arts Frans Kusse uit Amsterdam. Het zijn deels samenvattingen van teksten die beschreven staan in een van zijn boeken: Wat voor type bent u? en Wat voor type is mijn kind? Maar ook geheel nieuwe middelen zullen hier beschreven worden.(..)

  NB sinds oktober 2012 is deze informatie voor de patient alleen op aanvraag beschikbaar nav een recept ivm gewijzigde wetgeving

  http://www.skepsis.nl/blog/2012/10/homeopathie-en-reclame/

  Homeopathie en reclame
  Door Jan Willem Nienhuys – 29 October 2012

  Kortom, op deze sites wordt overvloedig verboden reclame gemaakt. Er zijn ook apotheken die op hun websites uitvoerige beschrijvingen geven van alle homeopathische middelen die ze in de aanbieding hebben. Dat zijn met name de

  3. Regentesse Apotheek in Den Haag, en de

  4. Hahnemann Apotheek in Heiloo,

  waar men zelfs middelen als Uranium nitricum (D12 en hoger) kan bestellen. Daar staan ook unverfroren verboden indicaties bij zoals ‘bij diabetes met waterzucht en toegenomen urinelozing, nierontsteking, leverproblemen’, en het is ‘geschikt voor mensen die prikkelbaar en depressief kunnen zijn. ’

 55. Hannelore says:

  Frans Kusse studeerde van 1970-1977 Andragogie aan de Universiteit van Amsterdam

  Als ik uit mijn herinneringen put, was Andragogie een hele populaire studie in de jaren 70. Jeugdwerkers, Maatschappelijk Werkers zagen er in die tijd ongeveer allemaal hetzelfde uit:

  Het mannelijk gedeelte met lang naar vet neigend haar en overmatige gezichtsbeharing, een grijze uitgelubberde trui, een broek waar je soep van kon koken en voeten gehuld in geitewollen sokken en jezus-sandalen.

  Het vrouwelijk gedeelte met gemillimeterd haar in hennarood geverfd, een smoezelig oudroze t-shirt, een te grote tuinbroek en jezus-sandalen.

  En allemaal op de “Sosjale” Akademie gezeten.

  Bovenstaande niet evidence based. Louter een observatie van een toen 14-jarige puber op schoenen met hele hoge plateauzolen 🙂 🙂

 56. wilmamazone says:

  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/nieuws/2013/07/01/schippers-pakt-wanbetaling-zorgverzekering-aan.html

  Er komen meer maatregelen om wanbetaling van de zorgverzekering tegen te gaan. De aangescherpte maatregelen die instroom in de wanbetalersregeling zoveel mogelijk voorkomen en uitstroom bevorderen, staan in een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (VWS) dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

 57. wilmamazone says:

  Je zou denken dat het 1 april is in Deventer, maar het blijkt geen grapje:
  http://nos.nl/artikel/525095-werklozen-deventer-naar-thuiszorg.html

  De gemeente Deventer wil werklozen en vrijwilligers inzetten bij het wassen en aankleden van ouderen en hulpbehoevenden.

  Ook kan hun gevraagd worden om medische handelingen te doen, zoals het vervangen van een katheterzak of het aanzetten van protheses. Dat meldt Nieuwsuur in de uitzending van vanavond.

  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/524928-werklozen-moeten-de-thuiszorg-doen.html

  “Persoonlijke verzorging is de begeleiding van mensen bij het wassen en aankleden”, aldus de Deventer wethouder Margriet de Jager. “Maar ook bijvoorbeeld medische verstrekkingen die door professionals worden gedaan. Die kunnen straks ook door vrijwilligers en werklozen kunnen worden gedaan.”

  Teveel Deventer koek gegeten of wat?!

  De voorlopige reactie van staatssecretaris van Rijn:
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/525167-reactie-staatssecretaris-van-rijn.html

  Vanaf 2015 kunnen mensen die ondersteuning nodig hebben bij algemene dagelijkse levensverrichtingen, hulp bij zelfverzorging of aanleren van deze handelingen, een beroep doen op de nieuwe Wmo bij gemeenten. Dit wordt op dit moment uitgewerkt. Dit betreffen geen verzorgende activiteiten die nauw verbonden zijn met het verpleegkundige handelen. Gemeenten zullen op basis van……

  Deze expertgroep laat gelukkig verstandige tegengeluiden horen:
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/525163-expertgroep-geen-stelselwijziging-zorg.html

  De voorgestelde plannen om AWBZ-taken over te hevelen naar de gemeenten en de zorgverzekeraars gaat ten koste van de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg voor grote groepen mensen, hebben grote negatieve effecten voor het werk van zorgverleners en laten de uitvoeringskosten en bureaucratie bij gemeenten en zorgorganisaties enorm stijgen.

  Dit is de overtuiging van een groep experts die bezig is met het doorrekenen van de financiële consequenties van de kabinetsplannen. Zij zijn van mening dat de voorgestelde aanpak van de veranderingen in de langdurige zorg het tegenovergestelde effect zal hebben van hetgeen het kabinet wil bereiken.

 58. Renate says:

  Ik heb dit verhaal ook met stijgende verbazing gezien. Het is toch wel vreemd dat men bovendien meent dat werklozen hierdoor werkervaring opdoen en gemakkelijker aan betaald werk kunnen komen. De werkervaring die deze mensen opdoen is dan uiteindelijk ervaring in werk dat is wegbezuinigd. En wat is er gemakkelijker dan het inzetten van werklozen, die door de bezuinigingen in de thuiszorg, ontslagen zijn?

 59. wilmamazone says:

  Hier werd het gisteren voor uitzending een ietsepietsie genuanceerd wat de werklozen betreft:
  http://www.nd.nl/artikelen/2013/juli/02/deventer-wil-werklozen-inzetten-in-thuiszorg

  De woordvoerder ontkent dat iedere werkloze zomaar in de thuiszorg aan het werk wordt gezet. “Niemand zit te wachten op ongemotiveerde mensen aan je bed. Wij denken dat dat niet kan”, aldus de zegsman.

  Deventer kijkt volgens de woordvoerder naar wat de werkloze eerder heeft gedaan en wat zijn of haar wensen zijn. Vervolgens kan aan de hand daarvan aansluiting worden gezocht. “Dat hoeft dus niet per se in de thuiszorg te zijn.”

  Iemand zit wel te wachten op gemotiveerde leken aan zijn/haar bed, en sowieso: wat als die niet/niet voldoende voorhanden zijn? Dan gaat Deventer wethouder Margriet de Jager dat zelf doen of wat?! Het is toch allemaal een kunstje van een cent, dus een gedegen opleiding nergens voor nodig. Krijgen we de Fa. Aanklooi & Co. erbij in Nederland, die mogelijk nog erger wordt dan de Fa. Alterneut & Co..

 60. Hannelore says:

  Ik denk dat het zo zit. De mensen die wegbezuinigd zijn uit de thuiszorg en nu werkeloos zijn, worden nu als vrijwilliger ingezet.

 61. Renate says:

  Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, Hannelore. In ieder geval zullen deze mensen gemotiveerd zijn. Of niet natuurlijk, want of het nu zo motiverend is, om eerst wegbezuinigd te worden, om vervolgens als vrijwilliger hetzelfde werk te gaan doen, waag ik toch ook te betwijfelen.

  Aan ongemotiveerde leken heeft niemand wat, maar of een goedbedoelende leek, met motivatie nu zo goed is, als het om medische zaken gaat, waag ik toch ook wel te betwijfelen.

  En inderdaad is het maar de vraag of er voldoende gemotiveerde leken te vinden zijn. De zorg voor mensen is, toch wel iets anders, dan het prikken van papier, of iets dergelijks.
  In het kader van het laatste hoorde ik onlangs nog een aardig verhaal van iemand die dit voor een werkervaringsproject wilde doen. Dit werk bleek alleen bestemd te zijn voor werklozen die niet wilden werken.

 62. wilmamazone says:

  En inderdaad is het maar de vraag of er voldoende gemotiveerde leken te vinden zijn. De zorg voor mensen is, toch wel iets anders, dan het prikken van papier, of iets dergelijks.
  In het kader van het laatste hoorde ik onlangs nog een aardig verhaal van iemand die dit voor een werkervaringsproject wilde doen. Dit werk bleek alleen bestemd te zijn voor werklozen die niet wilden werken.

  Het doet me denken aan deze flauwekul:
  http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3457369/2013/06/12/Werkloze-straatveger-moet-voor-uitkering-straten-vegen.dhtml

  Door bezuinigingen verloor Hagenaar Harry (53) 3 jaar geleden zijn baan als straatveger. Nu hanteert hij als werkloze opnieuw de bezem en de prikker, in ruil voor een bijstandsuitkering. ‘Ik krijg 400 euro per maand minder dan vroeger,’ verzucht hij in het AD. ‘Ik voel me uitgebuit, als een slaaf.’

  De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, sociale zaken) benadrukt dat er geen sprake is van een tegenprestatie voor de bijstand. ‘Dit zijn re-integratietrajecten,’ zegt zijn woordvoerder. ‘Het is goed dat werklozen werkritme en -ervaring opdoen.”

  ‘Ik dacht dat ik gek werd toen ze me dat vertelden,’ reageert Harry. ‘Werkervaring opdoen? Ik heb dit werk toch al jaren gedaan?’

 63. Renate says:

  Straks gaan we iets vergelijkbaars meemaken met ontslagen thuiszorgmedewerksters.

 64. wilmamazone says:

  Straks gaan we iets vergelijkbaars meemaken met ontslagen thuiszorgmedewerksters.

  Volgens mij mag dat wettelijk gezien helemaal niet Verzorgenden en verplegenden massaal ontslaan en ze vervolgens onder veel slechtere condities precies hetzelfde werk laten doen, bedoel ik dan.. Dat zou dan toch een vorm van broodroof zijn, die zijn weerga niet kent.

 65. wilmamazone says:

  Vers van de pers:
  http://nos.nl/artikel/525410-vng-neemt-afstand-van-deventer.html

  VNG neemt afstand van ‘Deventer’

  De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VNG, neemt afstand van de plannen van wethouder De Jager van Deventer. Die maakte gisteren in een uitzending van Nieuwsuur bekend dat zij werklozen en vrijwilligers wil inzetten bij het wassen en aankleden van ouderen en hulpbehoevenden.

  eindquote:

  In de uitzending van Nieuwsuur zijn ouderen en een gemeentelijke adviesraad kritisch over het voornemen van Deventer. Vanavond moet wethouder De Jager haar plannen uitleggen aan de gemeenteraad in een extra raadsvergadering.

  In een reactie laat zij weten te betreuren dat haar uitspraken in Nieuwsuur hebben geleid tot onrust. De gemeente laat weten dat de medische verzorging, zoals het toedienen van injecties en de zorg voor protheses en katheters, een taak blijft voor professionals.

  Tja… Margriet, je hebt het toch allemaal zelf geroeptoeterd en wie de billen brandt moet op de blaren zitten. Wat mij betreft mag je vertrekken als wethouder Zorg en Sociale Zaken.
  Ga maar een frisse neus halen bij Harry in Den Haag. Een paar weekjes samen prikken en vegen, zal je goed doen.

  Tip voor de gemeenteraad bij het afscheid:

 66. Hannelore says:

  Er blijkt ook uit hoe er gedacht wordt in beleidskringen over thuishulp: “eenvoudige handelingen, kan iedereen”.
  Ik wil het weleens zien hoe wethouder De Jager het bed verschoont van een bedlegerige patient.

 67. Renate says:

  Straks gaan we iets vergelijkbaars meemaken met ontslagen thuiszorgmedewerksters.

  Volgens mij mag dat wettelijk gezien helemaal niet Verzorgenden en verplegenden massaal ontslaan en ze vervolgens onder veel slechtere condities precies hetzelfde werk laten doen, bedoel ik dan.. Dat zou dan toch een vorm van broodroof zijn, die zijn weerga niet kent.

  Het mag misschien niet, maar de vraag is wat er gebeurt als thuiszorgmedewerkers hun baan kwijtraken en men, op het moment dat ze om bijstand komen vragen, zegt, dat ze wel een tegenprestatie voor hun uitkering moeten leveren, of deel moeten nemen aan een re-integratietraject. In dat kader kan men dan zeggen dat werk in de thuiszorg het beste aansluit bij hun ervaring.

 68. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Er blijkt ook uit hoe er gedacht wordt in beleidskringen over thuishulp: “eenvoudige handelingen, kan iedereen”.

  Daar gaat het niet alleen om en over, want persoonlijke verzorging nodig hebben betekent ook dat je mensen toe moet laten in jouw persoonlijke levenssfeer, dus door het inzetten van werklozen e.d. zou het waarborgen van privacy óók ernstig in het geding komen.

  Ik kan op het moment geen beter voorbeeld vinden, maar heel wat punten zijn ook van toepassing op de situatie thuis. Vooral als bejaarden met zorgzwaarte 3 en 4 binnenkort ook al niet meer naar een zorgcentrum mogen.

  http://weblog.innovatiekringdementie.nl/wp-content/uploads/2009/12/Privacy-in-de-zorg-Moarcelle-Mulder-TvV-sep09.pdf

  ‘Wat hebben de mensen nog zelf te vertellen, vraag ik me wel eens af’

  Een cliënt die professionele verzorging nodig heeft, moet
  vreemden toelaten in zijn domein. Hij of zij moet zich soms laten wassen, naar bed, wc of bad laten brengen. Dat zijn allemaal erg intieme handelingen. Natuurlijk zijn verzorgenden professionals. Ze respecteren en beschermen de privacy van de cliënten. Zo staat het in de beroepscode artikel 2.10. Ze lopen bijvoorbeeld niet onaangekondigd bij cliënten binnen en gaan zorgvuldig om met hun eigendommen.
  Persoonlijke gesprekken met cliënten voeren zij niet in het bijzijn van anderen en handelingen bij de cliënt doen zij niet in het gezichtsveld van anderen. Volgens de code. Maar hoe gaat dat in de praktijk?

  Deze quote van mw Zonnenberg nog als voorbeeld:

  Wat me echt stoort is hoe er over je geschreven wordt in het zorgdossier. “Mevrouw was onredelijk met douchen”, stond er laatst. Ik vind dat zo erg. De verzorgende zei: “Was uw haar zelf maar.” Ik mis een hand, zoals u ziet, dus nee, mijn haar wassen wil niet best. Dus ik zei dat. En dan lees je dat zo terug … Ik vond háár onredelijk, maar dat kun je er niet in zetten.

  Wie zou dan hoe die werklozen gaan controleren op onder meer onredelijk gedrag en ga zo maar door?

  update 19:27 :
  Toch nog wat gevonden dat de moeite van het lezen waard is.
  http://www.beroepshoudingindezorg.nl/page1/beroepshouding.html

  Beroepshouding in de zorg

  De beroepshouding maakt de zorgverlener, in meerdere of mindere mate, zélf tot instrument van zorg. Hij gééft niet alleen zorg, hij ís zelf zorg, door zijn houding. En daarmee krijgt zijn optreden een nog sterkere morele lading. Het is niet alleen van belang wát hij doet, maar ook hoe hij het doet, preciezer gezegd, hoe hij als persoon betrokken is bij de zorg die hij verleent, hoe hij aansluit op de manier waarop de zorgvrager in het zorgproces staat; op diens vragen dus en onzekerheid, op zijn angst en hoop, of op zijn soms onbegrijpelijke onverschilligheid.

 69. wilmamazone says:

  Renate:

  Het mag misschien niet, maar de vraag is wat er gebeurt als thuiszorgmedewerkers hun baan kwijtraken en men, op het moment dat ze om bijstand komen vragen, zegt, dat ze wel een tegenprestatie voor hun uitkering moeten leveren, of deel moeten nemen aan een re-integratietraject. In dat kader kan men dan zeggen dat werk in de thuiszorg het beste aansluit bij hun ervaring

  Dat lijkt me toch van niet, want zowel bij WW- als bijstandsuitkering bestaat er dan sollicitatieplicht. Bovendien zou er in dit geval sprake zijn van gedwongen ontslag en dat gaat ook niet zomaar.

  Alle thuiszorgorganisaties in de buurt zullen iig benaderd zijn en deze mensen hebben afgewezen. En áls ze al in aanmerking komen voor bijstand -denk aan de economische eenheid met partner-, is er opeens wel volop plek bij dezelfde thuiszorgorganisaties?
  Geef mijn portie dan maar aan Fikkie!

  Een reïntegratietraject betekent normaal gesproken het behouden van je baan bij/na ziekte of uitzicht op een nieuwe betaalde baan na ontslag. Met welk doel zou je dan met behoud van uitkering, aan de slag moeten gaan bij de thuiszorgorganisatie die jou wegbezuinigd heeft of bij een die jou eerder -na sollicitatie- niet wilde hebben?

 70. JennyJo says:

  Die mensen die dat verzinnen zijn niet goed bij hun hoofd en volstrekt harteloos. Zouden zij dat bij hun ouders toelaten? Vreselijk gewoon, wat mankeert de mensen toch?

 71. Renate says:

  Ik heb het dus niet over de thuiszorgorganisatie, maar over het als ‘vrijwilliger’ zorgtaken op je moeten nemen, die de thuiszorg niet meer kan doen, omdat er op bezuinigd is. Zoals de straatveger uit het AD.

  Als mensen met een uitkering gedwongen worden om vrijwilligerswerk te doen, dan kunnen dat dus ook de zorgtaken zijn, die men zo graag op het bordje van vrijwilligers wil schuiven. In dat geval zou men wel eens kunnen stellen dat mensen die voorheen in de thuiszorg hebben gewerkt en door de bezuinigingen in de bijstand terecht zijn gekomen, heel geschikt zijn om dit vrijwilligerswerk te doen.

  Een re-integratietraject hoeft niet direct tot een betaalde baan te leiden. Het kan ook gaan om begeleiding naar vrijwilligerswerk, dat misschien in de toekomst ook nog eens naar een betaalde baan zou kunnen leiden.
  Ik heb het zelfs wel meegemaakt dat re-integratie er alleen op neer kwam dat je een aantal dagen in de week op een locatie bij elkaar kwam, om spelletjes te doen, te sporten, of wat te leren. Het idee was dat je op die manier weer contacten kreeg. Ik zou in dat geval bijna zeggen: “Droom lekker verder.” Contacten? Ho maar. Misschien eens iemand die iets vraagt of bij een antwoord op een simpele vraag roept: “Wat weet jij veel.” Zodra het traject afgelopen was, zag je niemand meer. Misschien dat je nog eens iemand op straat tegenkwam en dan beperkte de conversatie zich min of meer tot: “Hoe gaat het?” “Goed.” Kortom, een contact dat ik ook met m’n buren heb.

 72. Renate says:

  Het idee vind ik ook belachelijk. Je krijgt bijna de indruk dat het er niet toe doet wat de patiënten denken. In andere situaties gaat dat heel anders.
  Ik heb een tijdje mensen bij Vluchtelingenwerk geholpen met het leren van Nederlands. Althans, dat was de bedoeling.
  M’n eerste taalmaatje heb ik 2 keer gehad. Vervolgens werd ze ziek en daarna was ze ineens verdwenen.
  Het tweede potentiële taalmaatje zag het met mij niet zitten. Ze kende me al van het re-integratiebedrijf, waar ik een traject had gehad en ze had het gevoel dat het niet klikte. De begeleidster van Vluchtelingenwerk kon zich de blaren op de tong praten en zeggen dat ik heel geschikt was om haar verzorgd Nederlands te leren, omdat mijn Nederlands heel verzorgd was, maar nee bleef nee.
  Ook het derde potentiële taalmaatje zag het niet zitten met mij, maar zij liet zich wel ompraten, om vervolgens geen contact meer met me op te nemen.
  En dit lijkt me dus iets minder ingrijpend in de privacy, dan de zorgtaken die men door vrijwilligers wil laten doen.

 73. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/525687-wethouder-deventer-mag-aanblijven.html

  Wethouder Deventer mag aanblijven

  In Deventer heeft wethouder Margriet de Jager een motie van wantrouwen overleefd. Ze was onder vuur komen te liggen door een uitzending van Nieuwsuur, waarin ze aankondigde dat Deventer werklozen en vrijwilligers wil inzetten in de thuiszorg.

  De motie van wantrouwen was ingediend door de SP en kreeg steun van de hele oppositie, maar niet van de collegepartijen PvdA, D66, VVD en Deventer Belang. Van die laatste partij is De Jager zelf lid.

  eindquote:

  De Jager bood haar excuses aan voor de gang van zaken: “Het is nooit de bedoeling geweest om het zo te zeggen.” Ze benadrukte dat de verzorging van ouderen en hulpbehoevenden ook in de toekomst zal worden gedaan door professionals.

  Wat bedoelde De Jager, achteraf gezien, dan wèl precies te zeggen? Wie weet komen we daar in de loop van de dag nog achter.

 74. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3470182/2013/07/04/Deventer-aanpak-strijdig-met-koers-Van-Rijn.dhtml

  ‘Deventer aanpak’ strijdig met koers Van Rijn

  Mensen die zijn aangewezen op persoonlijke verzorging moeten kunnen blijven rekenen op hulp van goede kwaliteit door gekwalificeerde verzorgers. Dat de gemeente Deventer werklozen en vrijwilligers deze verzorging wil laten doen, is volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in strijd met dat uitgangspunt.

  Van Rijn meldt donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het beeld over de Deventer aanpak nadrukkelijk niet in overeenstemming is met de manier waarop de langdurige zorg volgens hem moet worden hervormd. Door die hervormingen worden de gemeenten in 2015 verantwoordelijk voor onder meer de lijfsgebonden zorg.

  eindquotes:

  De Kamer maakt zich grote zorgen over de berichten uit Deventer en wilde opheldering. Verantwoordelijk wethouder Margriet de Jager erkende woensdagavond tijdens een raadsvergadering in haar stad al dat zij het Deventer plan in Nieuwsuur ‘helemaal verkeerd naar buiten heeft gebracht.’

  Zo is er volgens haar geen sprake van dat werklozen in Deventer onder meer katheters en luiers zouden moeten verwisselen. De Jager moest diep door het stof om te voorkomen dat zij weggestuurd zou worden. De raad nam unaniem een motie van treurnis tegen haar aan.

  Laat de Kamer zich vooral ook grote zorgen maken over de koers die Van Rijn meent te moeten (blijven) inslaan, want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 75. wilmamazone says:

  Laat de Kamer zich vooral ook grote zorgen maken over de koers die Van Rijn meent te moeten (blijven) inslaan, want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  ‘Wie wordt er nog psychiater als de wethouder adhd maar onzin vindt?’

  De jeugdzorg gaat op de schop. Alles wordt ondergebracht bij de gemeente. Die herkent probleemkinderen eerder. Dat is beter voor ze. Of toch niet? Opinieredacteur Henk Müller in een twistgesprek met Menno Oosterhoff. ‘De gemeenten willen Jeugdzorg ‘ontmedicaliseren’, alsof er te snel artsen bij worden gehaald en/of pilletjes worden voorgeschreven. Allemaal borrelpraat.’

  Wouter Bos schreef in een column dat decentralisatie problemen kan geven. Dat hoort erbij.
  ‘Bos schreef dat bij decentralisatie ongelijkheid hoort en dat gemeenten naar eigen inzicht geld mogen besteden. Dus als ze liever geld uitgeven aan lantarenpalen, een sporthal of huisvesting dan aan autisten, dan kan dat. Ik vind dat knap eng.’

  Maar je kunt de wethouder wegstemmen.
  ‘ Nou en? Dan kan het te laat zijn. En nog iets, je gaat willekeur krijgen. De ene gemeente doet zus, de andere zo. Mogelijk op basis van vooroordelen.’

  eindquote:

  Kamerleden zijn toch niet gek?
  ‘Als je iets bedenkt voor slagers en alle slagers zeggen dat het een knettergek plan is, dan aarzel je. Maar in Den Haag is geen spoor van twijfel. Er is een heilig, totaal niet onderbouwd, geloof dat alles ‘slimmer’ en goedkoper wordt als de gemeente het doet.’

  Dit geldt in grote lijnen dus ook voor onder meer de langdurige zorg, iedere gemeente voor zich bepaalt, want de gemeente betaalt en krijgt daarvoor een veel lager budget.

  Deventer wethouder Margriet de Jager is een prima voorbeeld van hoe ‘slim’ men in een gemeentebestuur kan zijn, en neem maar van mij aan dat zij de enige niet is.

 76. Renate says:

  De redenering dat een wethouder die besluit geld uit te geven aan lantaarnpalen in plaats van aan autisten, weggestemd kan worden, vind ik een beetje krom. Dat zou misschien het geval zijn als een meerderheid goede zorg voor autisten belangrijker vindt dan lantaarnpalen. Voor de mensen die niets met autisme te maken hebben, kunnen die lantaarnpalen wel eens veel belangrijker zijn. Als je niet zelf met bepaalde problemen geconfronteerd wordt, is het gemakkelijker om te denken dat het allemaal wel meevalt.

 77. wilmamazone says:

  Hier al wat meer duiding over wat er aan de hand was/is:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3470809/2013/07/05/Zet-gemeente-straks-overal-werklozen-in.dhtml

  De angst is echter dat gemeenten, die met de decentralisatie ook bezuinigingen aan zien komen, voor allerlei taken werklozen en vrijwilligers gaan inzetten, ook voor werk dat eigenlijk door professionals moet worden uitgevoerd.

  De VNG heeft die angst niet: “Lijfsgebonden zorg moet uiteraard worden geboden door mensen die daarvoor zijn opgeleid. Dus niet door de buurman of een werkloze.” Dat Deventer toch zulke plannen had, kwam voort uit onwetendheid, vermoedt de VNG. En door het vooruitzicht van dat krappe budget. Nu al halen gemeenten geld uit de algemene middelen, weet de VNG, om garant te kunnen staan voor hulpmiddelen voor ouderen. Ze roepen daarom al tijden op niet verder te bezuinigen op de gemeenten.

  Ondertussen bereiden ze zich dus voor op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die in 2015 ingaat, maar nog niet klaar is. Er vinden nu zelfs al zogenoemde keukentafelgesprekken plaats tussen gemeenten en hulpbehoevenden over de inzet van familie, vrienden en buren, terwijl nog niet exact duidelijk is wat de bedoeling straks is. “Dus dat gaat met vallen en opstaan”, aldus de VNG-woordvoerder.

  Maw: er wordt uit de losse pols alvast maar wat aangeklooid aan de ‘keukentafel’. Daar mag je niet gaan zitten als je niet/niet voldoende weet waar je het over hebt en met name niet bij (hoog)bejaarden.

  Belangrijk is daarom dat de overheid snel glashelder maakt wat er van gemeenten wordt verwacht. Daarna kunnen de onderliggende uitwerkingen concreet vorm krijgen. Alleen een haastige brief van staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) waarin hij schrijft dat kwetsbare mensen ook straks ondersteuning van goede kwaliteit krijgen, neemt de zorgen niet weg.

  De overheid en snel glashelder zijn/worden.*kuch*

 78. Renate says:

  Echt duidelijk zal het wel nooit worden. Wat moet ik trouwens verstaan onder lijfsgebonden zorg? Valt wassen daar ook onder? Ik kan me voorstellen dat een gemeente dit werk eventueel door vrijwilligers wil laten doen, als de kinderen dit niet kunnen. Blijft natuurlijk wel staan dat er een groot verschil is of je bij het wassen geholpen wordt door een professional, of een kind of partner, of dat je geholpen wordt door de een of andere wildvreemde vrijwilliger.

 79. wilmamazone says:

  Renate:

  Wat moet ik trouwens verstaan onder lijfsgebonden zorg? Valt wassen daar ook onder? Ik kan me voorstellen dat een gemeente dit werk eventueel door vrijwilligers wil laten doen, als de kinderen dit niet kunnen.

  Ja daar valt wassen ook onder en bijv. in en uit bed helpen, aan- en uitkleden, naar het toilet helpen met indien nodig bips afvegen, luiers verschonen, nagels knippen, haren, huid e.d. verzorgen, scheren en noem maar op.
  Waarom kan jij je voorstellen dat een gemeente dit werk -speciaal het wassen?- eventueel door vrijwilligers wil laten doen, als de kinderen dit niet kunnen? Waarom zou een deel van de volwassen kinderen van (hoog)bejaarde ouder(s) dat überhaupt wel moeten kunnen dan? Leg eens uit.

 80. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3471135/2013/07/06/Verzekeraars-ontdekken-veel-minder-zorgfraude.dhtml

  Zorgverzekeraars hebben vorig jaar aanzienlijk minder fraudezaken ontdekt. Terwijl de maatschappelijke discussie over zorgfraude heftiger werd, daalde het aantal vastgestelde fraudezaken met naar schatting de helft. Verzekeraars worden geconfronteerd met steeds ingewikkelder fraudezaken. Fraudebestrijding krijgt daarnaast niet overal even hoge prioriteit.

  Volgens voorlopige cijfers van Zorgverzekeraars Nederland is vorig jaar door de aangesloten zorgverzekeraars voor 3,7 miljoen euro aan ‘echte’ fraude gemeld, tegen 7,7 miljoen het jaar ervoor.

  Verzekeraars spreken alleen van fraude als kan worden bewezen dat iemand bewust een regel heeft overtreden om er financieel beter van te worden. Los daarvan achterhalen verzekeraars veel ‘onterechte declaraties’ – daarbij kan geld worden teruggevorderd, maar geen opzet worden bewezen. Te denken valt aan ziekenhuizen die verkeerde codes gebruiken of behandelingen dubbel declareren. In 2011 werd voor 167 miljoen aan dit soort verschrijvingen teruggehaald.

 81. Renate says:

  Waarom kan jij je voorstellen dat een gemeente dit werk -speciaal het wassen?- eventueel door vrijwilligers wil laten doen, als de kinderen dit niet kunnen? Waarom zou een deel van de volwassen kinderen van (hoog)bejaarde ouder(s) dat überhaupt wel moeten kunnen dan? Leg eens uit.

  Het feit dat ik het me voor kan stellen, wil niet zeggen dat ik het er mee eens ben. Het gaat hier alleen om het feit dat dit werk geen medische vaardigheden vereist. Daarmee wil ik dus helemaal niet zeggen dat ik van mening ben dat dit eventueel door kinderen of vrijwilligers gedaan moet worden.
  Je zou kunnen zeggen dat kinderen vroeger ook voor hun bejaarde ouders zorgden en dus ook het wassen en helpen met aankleden voor hun rekening namen. Waardoor het dus op zich niet zo vreemd zou zijn om daar weer op terug te vallen, afgezien van het feit dat er de nodige praktische bezwaren zijn. Bovendien is men er nu aan gewend dat het een en ander door professionele krachten wordt gedaan en het is niet echt zinvol om de klok terug te draaien, zeker gezien het feit dat er inmiddels heel veel in de maatschappij veranderd is. Mensen hebben de neiging om het verleden te idealiseren, maar zo ideaal was het allemaal natuurlijk niet. Kinderen namen dan wel bejaarde familieleden in huis (Dit heb ik ook wel van m’n vader gehoord, bij wiens ouders op een gegeven moment een oudere tante en een ander familielid, grootvader of grootmoeder, in huis woonden.), maar dat wil niet zeggen dat we daar naar terug moeten verlangen, of dat dit op de een of andere manier een mogelijkheid is. Tegenwoordig hebben de kinderen het ook vaak druk met hun eigen werk, ze wonen vaak verder bij hun ouders vandaan en zo zijn er meer bezwaren. Bovendien is het ook niet echt prettig voor een ouder om door een kind zo kwetsbaar gezien te worden. (Maar goed, dit zou je een gevoelskwestie kunnen noemen en geen rationeel argument.) Het feit dat dit vroeger ook gebeurde is natuurlijk geen echte reden om dit weer in te voeren. Je kunt hooguit vaststellen dat het nu ook wel op ‘vrijwillige’ basis door sommige kinderen gedaan wordt. Hoe vrijwillig dit werkelijk is, is natuurlijk ook maar de vraag. Bovendien kan het een en ander toch ook wel misbruik en zo in de hand werken.
  Probleem is in feite vooral hoe je die professionele zorg betaalbaar moet houden, Dit soort zorg kost vooral menskracht en die mensen moeten er dan ook maar zijn. En er is natuurlijk geld voor nodig. Er zal best veel gewonnen kunnen worden met het bestrijden van verspilling.

  Ik vraag me overigens wel af wat verspilling is.
  M’n vader is gisteren tijdelijk opgenomen op de revalidatieafdeling van een zorginstelling. Hij voelde daar niet veel voor, maar de fysiotherapeut in het ziekenhuis vond dat hij wat zwalkend liep en dat hij niet erg stabiel was. Men vond het dus niet verstandig dat hij weer naar huis zou gaan, waar hij alleen zou zijn. (Goed ik woon wel in de buurt, maar ben natuurlijk niet altijd bij m’n vader.) Mijn redenering was, dat als het ziekenhuis meende dat er nog wat aan z’n lopen verbeterd kon worden in een revalidatiecentrum, dat men dat niet voor niets zou zeggen. Ik ging er maar van uit dat men geen behoefte had aan kostgangers.
  Bij aankomst op de revalidatieafdeling moest hij op een gegeven moment een stukje lopen met de fysiotherapeut, die vond dat dit niet goed ging en dus een rollator pakte, waarmee het beter ging. Bij mijn bezoek liep m’n vader gewoon zonder rollator en dit ging zonder problemen. Ik zag niet dat het lopen ineens slechter ging. Hij zwalkte niet en liep gewoon redelijk door. Hij had zelf ook de indruk, dat hij nu beter liep dan toen hij met de fysiotherapeut liep. Je zou bijna denken dat de aanwezigheid van de fysiotherapeut voor een zekere spanning zorgde, waardoor hij onzekerder liep.
  Vraag is op zo’n moment dan wel of deze opname ergens geen verspilling is. Ik kan wel zeggen dat men geen kostgangers houdt, maar men had onmiddellijk een eenpersoonskamer voor m’n vader beschikbaar, terwijl het normaal gebruikelijk is dat mensen eerst bij een ander op de kamer komen. Kennelijk was er dus plaats genoeg en lege bedden leveren geen geld op. Je zou dus kunnen denken dat een nieuwe patiënt wel welkom was.

 82. wilmamazone says:

  Renate:

  Het feit dat ik het me voor kan stellen, wil niet zeggen dat ik het er mee eens ben. Het gaat hier alleen om het feit dat dit werk geen medische vaardigheden vereist. Daarmee wil ik dus helemaal niet zeggen dat ik van mening ben dat dit eventueel door kinderen of vrijwilligers gedaan moet worden.

  Hoezo is het een feit dat iig wassen geen medische vaardigheden vereist? Dat lijkt mij toch onlosmakelijk verbonden met wat de patiënt/cliënt -tijdelijk of niet- precies mankeert en dan kan douchen e.d. alles behalve een peulenschilletje zijn.

 83. Renate says:

  Nou ja, laat ik het dan anders zeggen, dat je vermoedelijk minder vaardigheden nodig hebt dan voor het verwisselen van katheters of iets dergelijks. Natuurlijk heb je bepaalde vaardigheden nodig, maar als kinderen dit vroeger bij hun ouders konden, is het misschien niet zo vreemd dat de algemene gedachte is dat hiervoor geen echt speciale vaardigheden voor nodig zijn. Zeker als het alleen gaat om niet goed in staat zijn om zelf het lichaam te wassen. Ik zeg niet dat het een peulenschilletje is, maar dat het toch wel iets anders is dan echte medische handelingen.

  Alsof verplegend personeel altijd zo goed in staat is om patiënten te helpen met wassen.
  Ik kan me herinneren dat ik, toen ik een jaar of 13 was, ruim drie weken in het ziekenhuis heb gelegen met een gebroken been, waardoor ik tot m’n lies in het gips zat. Ik had dus hulp nodig met wassen, omdat ik m’n bed niet uit kon. Toen ik uiteindelijk naar huis mocht, waar ik ook nog een paar weken niet mocht lopen, kreeg m’n moeder te horen dat ik wel geholpen moest worden met wassen, waarop m’n moeder, die zelf verpleegster was geweest, opmerkte, dat het in ieder geval beter zou gebeuren dan het in het ziekenhuis gebeurd was.

 84. JennyJo says:

  Oude mensen wassen en verschonen gebeurt in de zorg vaak door twee verzorgenden. Ik heb mijn moeder verzorgd toen ze nog thuis woonden, maar je krijgt in je eentje een oude vrouw die niet begrijpt wat de bedoeling is, gewoon niet omgedraaid, tenzij met een hoop sjorren en trekken – voor beide partijen heel naar. Verschonen lukt ook echt niet in je eentje, het zijn geen baby’s die je even aan de beentjes op kunt tillen om de luier te verwisselen. Ook al woog mijn moeder niet veel, het was toch 54 kilo dood gewicht wat ik maar moest zien op te tillen toen ze haar bed niet uitkon. Echt niet te doen, het was vreselijk zwaar. Toen ze weer wat hersteld was moest ik haar naar de wc zien te krijgen: een stokdove demente vrouw die geen idee heeft wat er van haar verwacht wordt en bij alles tegenwerkt. En toen moest mijn vader ook nog. Dat deed ik samen met mijn man, maar wij hadden er natuurlijk helemaal geen ervaring in en dat was gewoon heel erg zwaar en voor mijn ouders was het ook heel erg zenuwslopend, dat gesjor en getrek.

 85. wilmamazone says:

  Renate:

  Natuurlijk heb je bepaalde vaardigheden nodig, maar als kinderen dit vroeger bij hun ouders konden, is het misschien niet zo vreemd dat de algemene gedachte is dat hiervoor geen echt speciale vaardigheden voor nodig zijn.

  En wie had vroeger een badkamer(tje) of warm water uit de kraan of zelfs maar verwarming in de keuken voor de kattenwasjes met koud water aan het aanrecht en hooguit een keer per week in de teil, waar de ketel voor op het vuur gezet moest worden? Als je geluk had gebeurde dat op een kolenfornuis en anders ’s winters in een onverwarmde keuken. Geen sprake van voor iedereen apart schoon en warm water. Onder meer elke dag een schone onderbroek was er meestal ook niet bij, want dan moest er teveel gewassen worden op maandag.

  Verder was het meestal not-done om bepaalde lichaamsdelen te tonen en al hélemaal niet aan je eigen kinderen, volwassen of niet.

  Heden:
  http://www.nationaalprogrammaouderenzorg.nl/actueel/de-toekomst-van/marieke-schuurmans/

  Het idee dat leeft, is dat ouderen alleen maar basiszorg krijgen. Schuurmans: “Wassen, ondersteunen bij eten en drinken. Daar hoef je volgens de heersende gedachte geen verpleegkundige voor te zijn. Maar ouderen vragen juist zorg waarvoor heel veel kennis nodig is. Waarbij een verpleegkundige verbanden legt tussen aandoeningen, risico’s kan inschatten en tijdig ingrijpt. De zorg die zij nodig hebben, is zelden te voorspellen en dat maakt het juist een interessante groep. Daarnaast moet de gedachte er komen dat ouderen nog heel veel dingen wel zelf kunnen. Zodat er mét hen nagedacht wordt, in plaats van voor hen.”

 86. wilmamazone says:

  Wat kan internet toch leuk zijn. Klikkerdeklik:
  http://www.mijnvakbond.nl/Pub/Casusarchief/Casus_Wel_of_niet_dagelijks_wassen.html

  Casus: Wel of niet dagelijks wassen

  Ik werk in de thuiszorg, en kom bij een mw thuis waar ik adl zorg verleen. Alleen mw wil niet elke dag gewassen worden, dat vindt ze niet nodig, maar we zijn er om haar te stimuleren. Nu zijn er een paar collega’s die pertinent willen dat ze elke dag wordt gewassen. Ikzelf sluit me aan bij de client! Wat vinden jullie hier van?

  Afzender: Danielle
  Datum: 4-12-2009 10:03

  Ik vind dat je in deze situatie ook naar de client moet luisteren, ws heeft mw. zich vroeger ook niet iedere dag gewassen, vroeger was dit niet zo vanzelfsprekend, als mw verder niet erg vervuild in de dagen dat ze niet gewassen wil worden lijkt het me absoluut geen probleem, is ze incontinent van def. of urine, dan zou ik proberen met mw. in overleg te gaan om op de dagen dat ze niet gewassen wil worden, toch de onderkant te wassen ivm hygiene. Misschien kun je zelfs ‘wasdagen’ afspreken, bijv. op de maandag woensdag en vrijdag wassen. Bespreek deze situatie in een werkoverleg of houd een intervisie, dan hoeft mw. met andere collega’s niet de strijd aan als ze niet gewassen wil worden.

 87. JennyJo says:

  “We zijn er om haar te stimuleren”… Alsof het een klein kind is. Zoals mijn demente moeder van 38 kilo eerst een boterham met worst of kaas moest opeten – “want dat is gezond” – wat ze niet lustte – en dan pas een boterham met zoet mocht. Restultaat van die kleinzielige bemoeizucht: moeder at niks, want was niet in staat om zich door haar boterham met hartig heen te worstelen en kreeg dus ook haar boterham met zoet niet. En ’s middags ook niks bij de thee – om trek te kweken voor het avondeten. Uiteraard hebben wij ingegrepen en niet zo’n klein beetje ook, maar dit soort dingen lijkt wel aan de orde van de dag. Alsof de bejaarden kleine kinderen zijn die moeten worden opgevoed.

 88. Renate says:

  Zoals ik al gezegd heb, het feit dat ik me iets kan voorstellen, wil nog niet zeggen dat ik het goedpraat. Maar zoals ik al zei, vroeger gebeurde het ook dat kinderen voor hun ouders zorgden. Ik wil helemaal niet terug naar die tijd, die heel veel nadelen had, maar door het feit dat mensen nog wel eens geneigd zijn het verleden te idealiseren en alle onaangename kanten maar wat gemakkelijk vergeten worden, kan ik me wel voorstellen dat mensen denken dat dit een goede oplossing is, zonder dat ik zelf denk dat het een goede oplossing is.

  Ik heb het zelf ook maar opgegeven om m’n vader meer groenten te laten eten, hoewel ik nog wel regelmatig op hem mopper.

 89. Renate says:

  In De Volkskrant stond ook een stuk over DSW, dat juist meer fraudegevallen opspoorde, maar dat kan ik niet op internet terugvinden.

 90. wilmamazone says:

  Renate:

  Zoals ik al gezegd heb, het feit dat ik me iets kan voorstellen, wil nog niet zeggen dat ik het goedpraat.

  Dat zegt toch ook niemand. Anders had ik je allang een enkele reis naar Deventer aangeboden. 😉

 91. Renate says:

  Nee, maar er wordt nog al fel op gereageerd.

 92. wilmamazone says:

  Renate:

  Nee, maar er wordt nog al fel op gereageerd.

  Dat heeft niets te maken met jou persoonlijk, maar met jouw onderwerp/draadje met deze kern:
  ‘Daar hoef je volgens de heersende gedachte geen verpleegkundige voor te zijn.’

  Daar plaatsten JennyJo en ik al de nodige kanttekeningen bij, ook t.b.v. onze lezers.

  Bovendien gaat het onderwerp met name JennyJo zéér ter harte, want die vertelt hier maar een piepkleine fractie van de ellende die ze met haar zorgbehoevende ouders heeft meegemaakt toen die nog thuis woonden.

 93. wilmamazone says:

  Pak ik deze quote van Renate nog even terug:

  Nou ja, laat ik het dan anders zeggen, dat je vermoedelijk minder vaardigheden nodig hebt dan voor het verwisselen van katheters of iets dergelijks. Natuurlijk heb je bepaalde vaardigheden nodig, maar als kinderen dit vroeger bij hun ouders konden, is het misschien niet zo vreemd dat de algemene gedachte is dat hiervoor geen echt speciale vaardigheden voor nodig zijn. Zeker als het alleen gaat om niet goed in staat zijn om zelf het lichaam te wassen. Ik zeg niet dat het een peulenschilletje is, maar dat het toch wel iets anders is dan echte medische handelingen.

  Die ‘echte medische handelingen’ noemt men voorbehouden handelingen:
  Deze handelingen mogen slechts zelfstandig worden uitgevoerd door beroepsbeoefenaren die met name in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) zijn beschreven.
  Zie verder deze site met Medisch-Verpleegkundige Protocollen en Richtlijnen :
  http://www.zorgprotocollen.nl/protocollenindex.htm

  Daar staat ook een badprotocol bij, maar die is niet bedoeld voor particulier gebruik:
  http://www.zorgprotocollen.nl/badprotocol.html

  Gaat hoofdzakelijk over een stukje veiligheid, maar dan ben je er nog niet.
  Hierboven gaf ik met de ‘Casus: Wel of niet dagelijks wassen’ al aan dat daar zelfs binnen de zorg verschillend over gedacht kan worden. Dan missen die dus al bepaalde vaardigheden en zijn niet echt handelingsbekwaam. Kunnen hopelijk prima wassen, maar de manier waarop/de bejegening kan dus veel te wensen overlaten.
  Er is ook benoemd dat moeilijksheidsgraad van wassen afhankelijk is van wat de hulpbehoevende persoon lichamelijk en/of geestelijk mankeert. Daarnaast is volledig wassen onlosmakelijk verbonden met uit- en aankleden en ga zo maar door. Kortom: wassen kan een hele onderneming zijn of worden, en als dat op een onoordeelkundige manier gebeurt, komt dat de hulpbehoevende alles behalve ten goede.

  Ik vind dat wassen -alle mogelijke goede bedoelingen ten spijt- geen vaste taak mag zijn voor familie of vrijwilligers. Er zijn vaardigheden voor nodig die niet iedereen zomaar in huis heeft en het kan daardoor -vooral als er geen toezicht is op familie en/of vrijwilliger- een risicovolle handeling zijn/worden en mogelijk zelfs uitmonden in ouderenmishandeling.
  Bezint eer gij begint.

 94. Renate says:

  Ik heb momenteel het nodige aan m’n hoofd, waardoor ik misschien wat lichtgeraakt reageer.

  M’n vader lijkt dinsdag een lichte beroerte of iets dergelijks gehad te hebben. Momenteel zit hij voor revalidatie in een verpleeghuis, omdat men vond dat hij wat wankel liep. Men hoopte daar in een paar weken verbetering in te krijgen. Eerlijk gezegd vind ik z’n loopproblemen over het algemeen wel meevallen, maar als de fysiotherapeut er bij is, lijkt hij moeilijker te lopen. Ik heb de indruk dat het misschien ook met wat spanning te maken heeft. Als m’n vader ontspannen is, loopt hij beter. Het is ook grappig dat verschillende buren anders naar hem kijken. De een merkte op dat ze al eerder vond dat hij moeilijk liep, terwijl de ander er juist over riep dat m’n vader nog zo goed liep.
  Het gaat wel goed met m’n vader, maar wat ik op de website van de hersenstichting lees, vind ik nu niet bepaald geruststellend. Zelf voel ik me een heel stuk minder prettig, last van misselijkheid, m’n darmen en ik slaap soms slecht. Ik wil het liefst niet aan de toekomst denken, maar dat doe ik natuurlijk wel. Als ik kijk naar hoe ik me nu voel, terwijl ik nog dagelijks bij m’n vader op bezoek kan en we in ieder geval goede hoop hebben dat hij weer snel thuis is, dan vraag ik me echt af of ik nog wel verder wil leven als m’n vader er niet meer is.

  Het gesprek met de arts in de revalidatiekliniek, toen m’n vader er aan kwam, vond ik nu ook niet echt opwekkend. Er werd gevraagd of m’n vader nog gereanimeerd wilde worden, wat hij wel wilde, omdat hij zich nog helemaal goed voelde en plezier in het leven had en er werd gevraagd of hij beademing wilde, hetgeen hij in geval van nood ook wel wilde. Zelf vraag ik me af of ik m’n vader wil zien lijden en het ter sprake brengen van dit soort onderwerpen, waar ik het liefst helemaal niet aan denk, omdat ik nog niet dood wil, maar ik ook m’n vader niet wil missen, vind ik toch wel vervelend. De gedachte aan de dood van m’n vader stop ik het liefst zo ver mogelijk weg.

 95. Hannelore says:

  @Renate

  Ik kan me zo goed voorstellen wat je voelt. Mijn vader is 70, gezond, heeft zelfs nog een vaste baan van een paar dagen in de week. Alleen van dat cijfer 70 slaat altijd de schrik bij mij om het hart. Als hij er straks niet meer is, dan ben ik echt alleen. Dat zijn angstaanjagende gedachten. Hij is er zelf ook zo mee bezig, is zijn huis aan het opruimen, dingen weg aan het gooien en vraagt of ik nog dingen wil hebben. Ik zeg altijd: “Pa, doe niet zo eng”, wetende dat het wel realiteit is.

 96. Renate says:

  Mijn vader wordt in oktober 85 en over het geheel genomen is hij nog redelijk gezond, al gaat het lopen soms wat moeizaam. Hij is nog niet echt met de dood bezig en ruimt ook niet echt dingen op. Soms vraagt hij wel of ik iets wil hebben, maar ik probeer de boot nog een beetje af te houden.

 97. wilmamazone says:

  Ik vind het verdomd moeilijk om op een en ander te reageren en heb dat eerder dan ook bewust overgeslagen. Met dat eerder bedoel ik het tweede deel van deze reactie van Renate waarin ze m.i. wel erg makkelijk suggereerde dat er bij haar vader sprake zou kunnen zijn van verspilling van zorg. Ik had toen al in mijn hoofd dat er aanvullend mogelijk sprake zou kunnen zijn geweest van een hersenbloeding of infarct. Dat haar vader al eerder problemen had met lopen, wist ik al. Vind ik dus dat er zeer alert gereageerd is, omdat nu ook geobserveerd kan worden wat er in zijn hoofd verder wel of niet nog gebeurd om de mogelijke schade tot een minimum te kunnen beperken.
  Bij een hersenbloeding of infarct is namelijk altijd snelheid geboden, dus ik vind dat Renate in haar handjes zou mogen klappen.

  Mijn moeder van bijna 88 revalideert op dit moment al een paar weken in een verpleeghuis, na bijna drie weken ZH. Dat vanwege een plotselinge zeer ernstige toestand van haar linkerarm, gepaard gaande met enorme zwelling en onnoemelijk veel pijn. Ze is intussen nog steeds niet van de morfinepleisters af. Ik ga niet in op details, maar het komt er in de kern op neer dat deze hele verschrikkelijke situatie niet nodig was geweest áls meerdere zorgverleners de afgelopen jaren wat beter uit hun doppen hadden gekeken. Het gaat om een ernstige uitzaaiing van kanker in de oksel die ook al bot heeft aangetast in dat gebied, en dat krijgt niemand van de ene dag op de andere. Ze had al verdomd lang aangegeven in toenemende mate last te hebben van die arm, maar daar blijkt -achteraf gezien- nooit echt serieus naar gekeken te zijn.

  Ik ben dus al weken van slag af en heb de neiging moeten bedwingen om wat zorgkoppen eens flink tegen elkaar aan te timmeren. Het streven is nog steeds dat ze nog naar huis kan, maar of dat nog gaat lukken is afwachten. Toch nog permanent in een zorgcentrum terecht komen, is al jaren haar grootste nachtmerrie. Meer wil ik er op dit moment niet over kwijt, want dat is me té emotioneel.

 98. Renate says:

  Het punt is niet dat ik het een en ander verspilling van zorg vind, maar dat m’n vader niet veel anders loopt dan voor het incident. Ook verder gaat het goed met hem. Hij praat normaal en is volkomen helder. Als hij door de revalidatie beter gaat lopen, is dat alleen maar goed. Het onderzoek wat er gebeurd is, is naar mijn mening overigens al in het ziekenhuis gedaan.
  Ik heb ook niet gezegd dat ik het verspilling van de zorg vind, alleen dat het feit dat men onmiddellijk een eenpersoons kamer voor m’n vader had, misschien een klein beetje te denken geeft. Een bewoonde kamer brengt uiteindelijk meer geld in het laatje, dan een onbewoonde kamer. Als ik het echt verspilling van zorggelden zou vinden, zou ik er niet bij m’n vader op aangedrongen hebben dat hij gewoon het advies van het ziekenhuis op zou volgen.

  Probleem is hooguit dat ik m’n vader erg mis, ondanks het feit dat ik hem 2 keer per dag op ga zoeken. Ik heb problemen met eten dat me niet smaakt, misselijkheid en gedoe met m’n darmen, tel daar bij op dat ik regelmatig met de tranen in m’n ogen zit en je begrijpt m’n reactie misschien een beetje..Het idee dat ik m’n vader zou moeten missen, is voor mij al genoeg om niet echt meer te willen leven. Zoals het nu gaat wil ik in ieder geval niet de rest van m’n leven doorgaan.
  Als m’n vader er niet meer is, zou ik het liefst een eind aan m’n leven maken, maar daar ben ik vermoedelijk te laf voor, terwijl ik het niet over m’n hart kan verkrijgen om de katten in de steek te laten.

 99. wilmamazone says:

  @Renate

  Het gaat er niet om dat ik jouw reactie niet meer dan een beetje zou kunnen begrijpen. Daarvoor heb je in het verleden al genoeg verteld over jezelf, en een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Ik wil jou niet kwetsen, maar ik zou het geen verspilling van zorg vinden als er -indien dat niet al gebeurd, er professionele hulp zou komen voor jouzelf.

  Spreek morgen deze woorden eens hardop uit bij de huisarts zou ik zeggen:

  Zoals het nu gaat wil ik in ieder geval niet de rest van m’n leven doorgaan.

  Verder stel ik voor om er hier niet verder op in te gaan, omdat ik dat te privé vind en jou in bescherming wil nemen, desnoods met moderatie. Als je er behoefte aan hebt, mag je me altijd mailen om je hart te luchten. Voor nu een stevige virtuele knuFF.

 100. Renate says:

  Even terug naar de zorg, zij het niet zo zeer over verspilling, maar meer over mantelzorg en het terugvallen op vrijwilligers.
  Zaterdag stond in De Volkskrant deze boekbespreking (ik hoop dat de link werkt)
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3471223/2013/07/06/Doe-het-zelfzorg.dhtml
  Daarin de volgende quotes:

  Een groter beroep op mantelzorg kan bovendien gemakkelijk leiden tot (nog meer) overbelasting. Die belasting zal dan vooral terechtkomen bij vrouwen; het project van het affectieve burgerschap is formeel gericht op alle burgers, maar in de praktijk komt de belasting onevenredig bij vrouwen van boven de 50 terecht.

  Intussen drukken de beleidsmakers hun affectieve revolutie er stapsgewijs door en waarschuwt Tonkens alvast voor de krantenkoppen van de toekomst: ‘Aantal vrijwilligers dramatisch gedaald’; ‘Honderden mensen met verstandelijke beperkingen misbruikt door vrijwilligers’; ‘Duizenden ouderen thuis opgesloten’ en ‘Arbeidsparticipatie van vrouwen sterk afgenomen door zorgplicht’.

  Hopende de discussie hiermee weer een beetje op het juiste spoor te hebben gezet.

 101. wilmamazone says:

  @ Renate

  Die link werkt alleen voor een abonnee van de papieren krant. Zo te zien heeft het iig te maken met verspilling van menskracht en met voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten van beleidsmakers.

  Als je wil, mag je me een kopie van het artikel naar mijn mailadres sturen, want het hier volledig posten mag niet. Kan ik zien of het de moeite waard is om er voor de site een uitgebreidere samenvatting van te maken.

 102. Renate says:

  De kopie van de boekbesprekingen is onderweg. ik dacht wel dat het artikel alleen beschikbaar was voor abonnees, maar ik wist het niet zeker.

 103. Hannelore says:

  voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten van beleidsmakers

  Ik kan het niet staven met bewijzen, maar ik ben er van overtuigd dat er meer dan genoeg geld is voor goede professionele mensen in de zorg, alleen men wil het daar niet aan uitgeven.

 104. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Ik kan het niet staven met bewijzen, maar ik ben er van overtuigd dat er meer dan genoeg geld is voor goede professionele mensen in de zorg, alleen men wil het daar niet aan uitgeven.

  Het is iig wel zo dat ook deze mensen nog teveel overbelast raken, net als de nodige mantelzorgers, en dan moeten de ergste klappen nog gaan vallen:
  http://www.nu.nl/economie/3521051/inspectie-wil-betere-aanpak-werkdruk-in-zorg.html

  Werkgevers in de zorg moeten meer doen om te voorkomen dat hun personeel overbelast raakt en uitvalt door bijvoorbeeld werken op onregelmatige werktijden, werkdruk, werkstress en fysieke belasting.

  Dat stelt maandag de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, die de blik richtte op delen van de sector zorg en welzijn.

  eindquotes:

  Vanwege het betrekkelijk hoge arbeidsverzuim blijft de Inspectie SZW zorginstellingen volgen om te zien of die wel voldoende blijven doen om overbelasting van hun medewerkers te voorkomen.

  De dienst wijst erop dat het niet alleen nadelig is voor de direct betrokkenen als iemand uitvalt op het werk, maar dat dat ook hoge kosten met zich meebrengt. Een kwart van de mensen die arbeidsongeschikt worden, komt uit de sector zorg en welzijn.

 105. wilmamazone says:

  Om het maar eens even over verspilling van de allerbovenste plank te hebben. Het gaat weliswaar om vergoeden vanuit de aanvullende verzekering, maar toch. Door deze maatregel wordt het letterlijk en/of figuurlijk verkopen van onzin echt niet minder flauwekul. Hoe hypocriet kunnen zorgverzekeraars nóg verder worden?!
  http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/134402/alternatieve-behandelaars-alleen-op-hboniveau.htm

  Alternatieve behandelaars die in aanmerking willen komen voor vergoeding door vijf grote zorgverzekeraars, moet beschikken over medische en psychosociale basiskennis op HBO-niveau.

  Daarnaast moeten zij op minstens één van deze twee gebieden beschikken over uitgebreider kennis, zo stellen Achmea, Coöperatie VGZ, CZ, Menzis en ONVZ Zorgverzekeraar in een gezamenlijk persbericht. De vijf hebben PLATO (Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) van de Universiteit Leiden opdracht gegeven om gedetailleerde opleidingseisen op te stellen. Het CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland) gaat de basisopleidingen in de alternatieve zorg aan deze opleidingseisen toetsen.

  eindquote:

  Volgens de vijf zorgverzekeraars bestond tot voor kort veel onduidelijkheid over het niveau van de alternatieve opleidingen. Zij zeggen nu het voortouw te hebben genomen voor landelijke opleidingseisen ‘om zo de kwaliteit en patiëntveiligheid van de alternatieve zorg te verbeteren’. De zorgverzekeraars kunnen nog wel aanvullende eisen stellen.

  Ik had het gisteravond al gelezen, maar heb er nog steeds geen woorden voor, behalve bah!, bah! en nog eens bah!

 106. Renate says:

  Je weet dan in ieder geval dat je niet naar de eerste de beste kwakzalver gaat, maar dat het een goed opgeleide kwakzalver is. Flauwekul blijft natuurlijk flauwekul, hoeveel diploma’s je er ook op speldt.
  Wanneer stellen verzekeraars aan deze flauwekul nu eindelijk eens echte eisen? Dus geen diplomaatjes, maar wetenschappelijk bewijs dat het werkt? Aan de ene kant komen er steeds meer nuttige dingen in het aanvullende pakket, maar aan de andere kant werkt de aanwezigheid van deze flauwekul voor mij als een rem op het nemen van een aanvullende verzekering.

  Gisteren bij Orac nog een aardig stukje over een acupunctuur ongelukje, met toch wat minder aangename gevolgen.
  http://scienceblogs.com/insolence/2013/07/08/acupuncture-small-risks-versus-no-benefit/
  Natuurlijk komt men dan weer met het argument, dat dit geen goede acupuncturist was en dat z’n opleiding te kort schoot en al dat soort dingen.

 107. wilmamazone says:

  Een van de reacties op het artikel in MC:

  “De Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatoe (NVAO) is de officiele instanties die in Nederland en Vlaanderen de inhoud en kwaliteit van opleidingen controleert. De NVAO heeft vele opleidingen van alternatieve behandelaars afgekeurd. Zie: http://www.kwakzalverij.nl/1357/HBO_opleiding_alternatieve_geneeskunde_niet_langer_erkend . Waarom accepteren de zorgverzekeraars de beoordeling van de NVAO niet? ”

  C.J. de Jong, anesthesioloog, AMSTERDAM – 09-07-2013 10:28

  Hier het persbericht van de zorgverzekeraars zelf:
  https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsId=89aec7ec-b7f9-4aa7-9d11-4b173894f9b7

  Uiterlijk 1 januari 2017 voldoet iedere door de zorgverzekeraar geaccepteerde zorgaanbieder hieraan. Belangrijk onderdeel hiervan is het zogeheten pluis-niet-pluis-gevoel en medische- en psychosociale signalen die voor de zorgverleners aanleiding moeten zijn om door te verwijzen naar een reguliere, BIG-geregistreerde zorgverlener.

 108. Renate says:

  Het pluis-niet-pluis-gevoel van de verzekeraars? Ik geloof toch niet dat ik daar zo’n hoge hoed van op heb. Mijn pluis-niet-pluis-gevoel zegt dat kwakzalverij onzin is, of het nu met een erkend diploma gebeurt of niet. Het lijkt me toch echt beter dat verzekeraars gewoon naar degelijke bewijzen kijken. Alles wil men in cijfers zien, maar als het om kwakzalverij gaat, lijkt men vooral te kijken naar de vraag of de patiënt tevreden is.

 109. wilmamazone says:

  Het pluis-niet-pluis-gevoel van de verzekeraars?

  Nee, de betreffende zorgverzekeraars bedoelen dat van de alterneut die dat blijkbaar krijgt/zou moeten krijgen door die HBO-opleiding en met behulp van onder meer dat gevoel de patiënt zo nodig onmiddelijk doorstuurt naar een reguliere arts.

 110. Renate says:

  Dat doorsturen naar een reguliere arts zou de kwakzalver dus altijd moeten doen, waarmee hij zichzelf overbodig maakt en alleen maar voor extra kosten zorgt.

 111. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3473957/2013/07/11/Negentigplussers-worden-kraniger.dhtml

  Negentigplussers van nu zijn in betere mentale en verstandelijke staat dan hun leeftijdsgenoten twaalf jaar terug.
  eindquotes:

  De Nijmeegse hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert schrijft in een commentaar bij het Lancet-artikel dat de prognoses over de groei in dementie mogelijk naar beneden moeten worden bijgesteld. Hij wijst erop dat onderzoek van de Erasmus Universiteit ook al wees op een daling van het percentage oudere dementerenden. Volgens Olde Rikkert lijkt Denemarken wat betreft demografie en gezondheidszorg op Nederland, zodat de conclusies ook kunnen opgaan voor ons land. “Dit onderzoek laat duidelijk zien dat we veel te statisch denken over verouderingen. In werkelijkheid verandert de aard van ouderen heel snel, dat zie je aan deze toename van kranige negentigplussers in slechts tien jaar.” Het zou goed kunnen dat de negentigers van nu de tachtigers van vroeger worden, beaamt de Nijmeegse hoogleraar.

  Nederland telt op dit moment 250.000 mensen met dementie, de huidige prognose is dat dit aantal binnen 25 jaar zal zijn verdubbeld. De zorgkosten voor deze groep – nu 4 miljard euro – zijn in die prognose over 15 jaar opgelopen tot 6 miljard. “Het zou goed zijn om ook een scenario te schetsen waarin met deze resultaten rekening wordt gehouden”, zegt Olde Rikkert. Als de negentigers slimmer worden, wordt de vergrijzing lang niet zo duur als sommigen vrezen.

  Neemt niet weg dat de zorg voor de huidige dementerenden regelmatig al bedroevend is door diverse bezuinigingsmaatregelen in de afgelopen jaren, waar ook ouderen met louter lichamelijke klachten de dupe van zijn geworden. Is de vraag of beleidsmakers die de lat nóg hoger willen leggen, wel voldoende weten waar ze mee bezig zijn en dat voor hun eigen ouder(s) zouden willen.

 112. Renate says:

  Die beleidsmakers hebben vermoedelijk genoeg geld om extra zorg voor hun ouders in te kopen en zien de problemen dus niet.
  M’n vader hoort ook wel klachten van z’n buurvrouw op de afdeling waar hij nu even een kamer heeft en die, als ze op het toilet hulp nodig heeft, ontzettend lang moet wachten tot er iemand komt, als ze aan het alarmkoord heeft getrokken.

 113. wilmamazone says:

  Aanvullende info, inclusief audio met een commentaar van de Hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert voor wie deze uitkomst een enorme doorbraak is in het onderzoek naar dementie:
  http://nos.nl/artikel/528308-90plussers-kraniger-dan-vroeger.html

 114. wilmamazone says:

  WMZ:

  Ik vind dat wassen -alle mogelijke goede bedoelingen ten spijt- geen vaste taak mag zijn voor familie of vrijwilligers. Er zijn vaardigheden voor nodig die niet iedereen zomaar in huis heeft en het kan daardoor -vooral als er geen toezicht is op familie en/of vrijwilliger- een risicovolle handeling zijn/worden en mogelijk zelfs uitmonden in ouderenmishandeling.
  Bezint eer gij begint.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3474572/2013/07/12/Mantelzorgers-mishandelen-uit-stress.dhtml

  Ouderenmishandeling neemt toe doordat mantelzorgers steeds vaker overbelast raken. Vooral voor de werkende groep 55-plussers is de grens niet alleen bereikt, maar ook al ver overschreden. Dat zegt Ouderenombudsman Jan Romme.

  Mantelzorgers gaan meestal niet moedwillig over de schreef, benadrukt Romme. Maar door overbelasting is er vaak sprake van onmacht of onkunde en dat kan weer leiden tot verwaarlozing of zelfs agressief gedrag en mishandeling.

  Slachtoffers zullen uit schaamte of angst niet snel met hun verhaal naar buiten treden, zegt de Ouderenombudsman, die de nu op radio en televisie lopende campagne ‘Ouderenmishandeling. Je ziet het pas als je het gelooft’, ondersteunt.

  eindquote:

  De steunpunten Huiselijk Geweld ontvingen vorig jaar 1027 meldingen van ouderenmishandeling, een lichte stijging ( 3 procent) ten opzichte van 2011. Psychische mishandeling (35 procent) kwam het meest voor. Daarna lichamelijke mishandeling (28 procent), financiële uitbuiting (20 procent), rechtenschending (8 procent) en verwaarlozing (2 procent). .

 115. Renate says:

  Daar kan ik me heel goed iets bij voorstellen.

 116. Renate says:

  En hier het laatste nieuws over mantelzorgers:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/20-07-2013/beloning-voor-mantelzorgers
  Dus mantelzorgers hoeven niet te helpen met wassen en toiletbezoek. Prima, dus dat blijft de thuiszorg doen?
  http://nos.nl/artikel/531580-van-rijn-mantelzorg-niet-verplicht.html
  En wie moeten de gevolgen van de bezuinigingen dan opvangen?

 117. wilmamazone says:

  Opmerkelijk ook het nieuws dat Van Rijn zich zo stoort aan de kritiek over AWBZ:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3479042/2013/07/20/Van-Rijn-beeld-over-afbraak-AWBZ-klopt-niet.dhtml

  Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS stoort zich aan het beeld dat het kabinet zich met zijn bezuinigingen schuldig maakt aan afbraak van de AWBZ. ‘Ongenuanceerd’ en ‘echt onterecht’ vindt de PvdA-bewindsman deze kritiek, die onder meer te horen is bij oppositiepartijen als PVV en SP. Van Rijn zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

  Het beleid is erop gericht de huidige situatie te kunnen handhaven, zei Van Rijn. De kosten van de AWBZ stijgen fors door de vergrijzing.

  In de huidige situatie mogen ouderen met zorgzwaartepakket 1 en 2 niet meer naar een zorgcentrum. Daar komen binnenkort zorgzwaartepakket 3 en 4 bij, en alle vier vallen dan onder de WMO, dus onder verantwoordelijkheid van gemeenten, die nu al het water tot aan de lippen staat wegens geldgebrek.

  We zullen zien hoe het beleid zich gaat ontwikkelen in de dagelijkse praktijk, en of de huidige woorden van Van Rijn meer voorstellen dan stroop om de mond smeren van met name mantelzorgers en vrijwilligers.

 118. Renate says:

  Tja, dat was mijn probleem dus ook. Het klinkt allemaal wel mooi wat de heer Van Rijn roept, maar als je dit combineert met de uitspraken over bezuinigingen en het overhevelen van taken naar de gemeenten, dan ga ik me toch afvragen in hoeverre dit praatjes voor de vaak zijn. Het geld voor de gemeenten wordt niet geoormerkt, dus als ze het liever aan lantaarnpalen uitgeven, kunnen ze dat doen. En hoe die bezuinigingen dan opgevangen moeten worden, als de belangrijke zaken, niet aan vrijwilligers worden overgelaten, blijf ik me afvragen. Hoeveel zaken die nu nog door de thuiszorg worden gedaan, kunnen echt door vrijwilligers en mantelzorgers worden gedaan? En waar haal je die vrijwilligers vandaan? Ik zie nog wel de nodige problemen.

 119. wilmamazone says:

  Een bijkomend probleem wordt hier geschetst. Praten over langer thuis blijven wonen, zorgcentra opdoeken en dan deze realiteit:
  http://www.nu.nl/binnenland/3531999/ouderen-willen-huis-seniorenwoning.html

  Veel ouderen zijn bereid hun huis te verlaten om een woning te betrekken die meer is afgestemd op hun levensfase.

  Probleem is echter dat er een groot tekort is aan seniorenwoningen en woningen die zijn aangepast aan mensen met een beperking.

  Dat komt naar voren uit een maandag verschenen onderzoek van ouderorganisatie ANBO onder 1700 van de eigen leden.

  Eerder onderzoek had al geleerd dat slechts een derde van de zelfstandig wonende ouderen een gelijkvloerse (senioren)woning heeft of een woning die aangepast is voor rolstoelgebruik. De meerderheid woont in een eengezinswoning of portiekflat zonder lift.

  Gemeenten staan ook niet te springen om vanuit de WMO tegemoet te komen om woningen aan te passen, indien dat inderdaad kan heet dat, en hanteren ieder voor zich sowieso onduidelijke criteria daarover.
  Bij keuringsartsen, in opdracht van gemeenten, kunnen ook de nodige vraagtekens worden gezet en ga zo maar door.

 120. Renate says:

  Over die realiteit van die seniorenwoningen heb ik ook nog wel een aardig verhaal.
  Onze woningbouwvereniging kwam een jaar of 6 à 7 geleden op het idee om de woningen in de flat waar mijn vader woonde, te verbouwen tot seniorenwoningen. Het ging natuurlijk om de 4-kamerwoningen. In dezelfde flat waren namelijk ook 2-kamerwoningen en maisonnettes. Tegen deze verbouwingsplannen kwam heel wat verzet, omdat mensen geen zin hadden om te verhuizen. Daarbij ging het natuurlijk in de eerste plaats om jongere mensen met kinderen, maar ook oudere mensen, zoals m’n vader zagen het niet echt zitten. De verbouwingen waren namelijk zeer ingrijpend, hetgeen betekende dat men hetzij naar een wisselwoning moest verhuizen, om daarna terug te keren naar de eigen, verbouwde, woning, of dat men naar een andere verbouwde woning zou moeten verhuizen. De verbouwing betekende dat vloerbedekking niet meer zou passen en dat de indeling van de woning dermate ingrijpend zou veranderen, dat ook allerlei meubels geen plaats meer zouden kunnen vinden. Al met al genoeg redenen voor m’n vader om hier niets voor te voelen. Er zouden namelijk vrij veel kosten aan verbonden zijn.
  Uiteindelijk is de woningbouwvereniging overstag gegaan en vonden de verbouwingen plaats op vrijwillige basis, terwijl ook leegkomende huizen verbouwd werden. Natuurlijk was men wel bereid om bij de gezinnen met kinderen woonwensen in te willigen, die normaal gesproken niet zo snel ingewilligd zouden worden (zoals een verhuizing naar een eengezinswoning in de buurt), zodat er met huizen verbouwd konden worden.
  Daar ik om een andere reden moest verhuizen, zit ik nu dus wel in een aangepaste woning.

 121. wilmamazone says:

  Prima stuk in Trouw wat de broodnodige samenwerking betreft, áls al die plannetjes al door zouden moeten gaan:
  Mantelzorg wordt niet verplicht, maar onontkoombaar is het wel
  Wat is verplicht? Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, volksgezondheid) gaat mensen niet verplichten om voor hun hulpbehoevende familie of buren te gaan zorgen. Niemand wordt gedwongen de billen te wassen van zijn buurman. Zulk soort lijfsgebonden zorg is werk voor mensen die ervoor zijn opgeleid.

  eindquotes:

  Dat het kabinet serieus op deze solidaire samenleving inzet, blijkt ook uit de top over arbeid en zorg, die het heeft aangekondigd. Mensen moeten meer voor elkaar zorgen, maar de overheid verlangt ook dat ze langer doorwerken, en dat vrouwen meer uren gaan werken. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? En hoe wordt voorkomen dat die extra zorg voor zieke ouders, kinderen en hulpbehoevende omgeving gaat neerkomen op vrouwen, die al zestig procent van de mantelzorg voor hun rekening nemen?

  Na de lijnen die de afzonderlijke bewindslieden hiervoor hebben uitgezet, wordt het hoog tijd dat ze daar gezamenlijk én met maatschappelijke organisaties over gaan praten. Nu al is zo’n tien procent van de mantelzorgers overbelast. Het moet ieders zorg zijn dat te verminderen.

  Bij de ANBO werd gisteren bv. een en ander mede op het bordje gelegd van weer een andere minister:

  Van alle zelfstandig wonende senioren wil 87 procent ook zelfstandig blijven wonen als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Volgens de onderzoekers is het van belang dat er meer gelijkvloerse rollator- of rolstoeltoegankelijke woningen komen.

  Om dat voor elkaar te krijgen moeten seniorenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op lokaal niveau gaan samenwerken, aldus de ANBO. De organisatie vindt dat ook een taak is weggelegd voor minister Stef Blok (Wonen).

 122. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/535402-dekking-zorg-buiten-europa-vervalt.html
  Vakantiegangers die buiten Europa reizen moeten binnenkort een aparte verzekering afsluiten voor de ziektekosten. Minister Schippers van Volksgezondheid zal volgende maand voorstellen doen om de werelddekking uit het basispakket te halen.

  De minister denkt zo jaarlijks zestig miljoen euro te kunnen bezuinigen op de zorgkosten in het buitenland. De maatregel was al eerder aangekondigd; het wetsvoorstel zal nu in september naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

  eindquote:

  Verzekeraars willen nog niet reageren. Een betrokkene zegt tegen de NOS dat toeristen duurder uit zullen zijn door het schrappen van de werelddekking.

 123. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/537469-aantal-zorgvillas-groeit-sterk.html

  In Nederland groeit het aantal particuliere zorgvilla’s voor ouderen snel. Zorgvilla’s zijn particuliere, kleinschalige woonvormen buiten de reguliere verzorgingshuizen en verpleeghuizen om.

  Bewoners betalen veelal woonkosten van ten minste 2500 euro, naast de zorgkosten die door de overheid worden vergoed. Branchevereniging Nevep zegt dat het door de snelle groei lastig is geworden om de kwaliteit in de gaten te houden. Daarom wordt aan een keurmerk voor zorgvilla’s gewerkt.

  De kwaliteit van de particuliere zorgvilla’s is niet altijd hoger dan die van reguliere ouderenzorg. Zo sloot de inspectie eind vorige maand nog Woonzorg Boschoord in Lunteren. Dat woonoord is inmiddels door een nieuwe eigenaar overgenomen.

  Marktwerking in de zorg. Bah!

 124. wilmamazone says:

  Marktwerking in de zorg en/of een hart van steen?
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/09/kamer-verpleeghuis-moet-na-dood-te-snel-leeg/

  Verpleeg- en verzorgingshuizen dwingen nabestaanden soms te snel een kamer leeg te halen na het overlijden van een dierbare. Officieel hebben ze daar zeven dagen de tijd voor maar die regel wordt lang niet altijd nageleefd.

  Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek onder 152 verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen.

  eindquote:

  De Consumentenbond heeft brancheorganisatie Actiz, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit in een brief op de hoogte gebracht van de problemen. De bond roept in de brief op om in te grijpen:

  “De schrijnende situatie die nu in veel gevallen ontstaat is niet acceptabel. Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten zich houden aan de algemene voorwaarden.”

 125. wilmamazone says:

  Hélemaal mee eens: ‘De totalbodyscan geeft mensen valse zekerheid’

  Totalbodyscans jagen de gezondheidszorg op kosten en verminderen de kwaliteit van leven. Niet toestaan dus, schrijft columnist Malou van Hintum.
  eindquotes:

  Minister Schippers heeft de Gezondheidsraad gevraagd of een totalbodyscan, nu in Nederland verboden, onder bepaalde voorwaarden kan worden toegestaan. Ze zou er vanuit het oogpunt van kostenbeheersing en gezond verstand beter aan doen zich duidelijk uit te spreken tegen een methode die nodeloze kostenstijgingen zal veroorzaken, valse illusies schept en schadelijk is voor de kwaliteit van leven.

  Screening is een middel dat selectief en precies moet worden ingezet. Een totalbodyscan doet precies het omgekeerde, met alle gevolgen van dien. Dat is goed voor de portemonnee van de broers Van Heel, maar we kunnen in de zorg het geld wel beter besteden.

 126. Renate says:

  Een groot deel van de reageerders lijkt het daar niet mee eens te zijn, hetgeen naar mijn mening juist een reden is om die totalbodyscan inderdaad maar niet toe te laten.

  Katerina

  Wat een betutteling. Alsof mensen dom en hysterisch zijn en niet in staat om zelf een nuchtere afweging te maken. Alsof er in de gangbare gezondheid zorg geen sprake is van valse geruststelling terwijl dat eerder regel is dan uitzondering. Iets te vaak meegemaakt, zowel zelf als in mijn omgeving, dat ten onrechte werd beweerd dat er niets aan de hand was omdat in een minimaal standaardonderzoekje niets werd gevonden en verder onderzoek overbodig was. Ik kan het navertellen, vele anderen niet.

  Aan deze reactie kun je al zien dat mensen geen nuchtere afweging kunnen maken. Want wat als er volgens de bodyscan iets te zien is? Laat mevrouw zich dan nog door de huisarts geruststellen, of gaat ze vragen om meer onderzoeken?

  brulboei1

  Dat daardoor de zorgkosten hoger worden boeit mij voor geen meter. Ik vind het belangrijker dat ik gezond oud kan worden. Verder zorgen bodyscans er voor dat ernstige ziektebeelden eerder aan het licht komen waardoor het beter maken van patienten goedkopen is. Het is maar hoe je het bekijkt.

  Die zorgkosten betaald onze brulboei uiteindelijk wel uit eigen zak, in de vorm van een hogere premie. Hoeveel ziektebeelden inderdaad eerder aan het licht komen en goedkoper te behandelen zijn, is natuurlijk ook maar de vraag. Als er ziektebeelden aan het licht komen, die geen gevaar opleveren, maar vervolgens toch behandeld worden, omdat de patiënt er op staat, ondanks het feit dat de nadelen van de behandeling misschien wel groter zijn dan de voordelen, wordt het toch duurder.

  jaycee

  Schandalig dat ik niet zelf zou mogen beslissen om onderzoek te doen naar de staat van mijn eigen lichaam. Er zijn talloze mensen die op deze manier in vroeg stadium een tumor hebben opgespoord. Ik eis dat ik deze mogelijkheid krijg! Ik betaal ook zelf.

  Ik eis, ik eis? En als mevrouw door de bodyscan meent dat er iets aan de hand is, betaalt ze dan de kosten voor vervolgonderzoek ook zelf?

  Pierre37

  Probleem is niet dat mensen ongerust kunnen worden, maar dat ze al ongerust zijn, en nu eens hom of kuit willen i.p.v. het geneuzel van jonge huisartsen zonder oren, zonder objectieve diagnos. middelen, maar wel mét ’n contract met zorgverzekeraars die hun kosten willen drukken om hun eigen zakken maximaal te vullen, en die zich zo leent als poortwachter die de toegang verspert tot objectieve kennis omtrent onszelf. Verlos ons toch aub van de arogante huisartsenkaste die van ons ’n geval maakt!

  We zijn gezonder dan we ooit in het verleden geweest zijn, maar door alle mogelijke verhalen in de media veranderen we in een soort hypochonders. De mensen van Prescan willen daar natuurlijk graag van profiteren en zullen Pierre met alle plezier aanraden om iedere 3 jaar een scan te laten doen, om hun eigen zakken te vullen.

 127. wilmamazone says:

  EenVandaag met een uitzending van broekafzakkende ongenuanceerdheid. Emotie Teevee van de bovenste plank:
  http://www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending/135557/Kankerpatienten-nog-steeds-in-de-schulden-door-behandeling.htm

  Kankerpatiënten nog steeds in de schulden door behandeling

  In de serie ’20 jaar EenVandaag’ gaat verslaggever Remko Theulings terug naar kankerpatiënten die diep in de schulden zijn geraakt, omdat verzekeraars hun behandeling niet willen vergoeden.

  Het gaat om ‘behandelingen’ van Vogl waar we het hier op deze site in okt. 2012 al voor de zoveelste keer over hadden:

  Professor Vogl werkt weliswaar in het academisch ziekenhuis in Frankfurt, maar ziet buitenlandse patiënten privé, hetgeen is toegestaan binnen het Duitse systeem, en schrijft hiervoor ook gepeperde rekeningen, dus dat is zéér omstreden bij experimentele behandelingen.

  Hij behandelt deze patiënten met een zogenaamde TACE-behandeling vaak in combinatie met locale radiofrequente ablatie. Deze behandeling wordt op een aantal plaatsen ook in Nederland gegeven door interventieradiologen echter alleen voor echte ( primaire) levertumoren en niet voor uitzaaiingen, omdat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat er ook maar enig positief of levensverlengend effect te verwachten is van deze behandeling.

  Vogl harkt dus heel wat centjes binnen op een manier die m.i. nou niet bepaald etisch genoemd kan worden en dat mag gelezen worden als een understatement. Vogl valt voor mij daardoor in ieder geval onder de catagorie hooggeschoolde kwakzalver.

  JennyJo:

  Ik ben blij dat de behandeling van Vogl zo succesvol is geweest bij uw vrouw. Wat Braam echter wel had mogen vertellen is dat Vogl al meerdere keren op de vingers is getikt omdat hij zijn behandeling ook inzet voor kankers waarvoor deze niet geïndiceerd want niet werkzaam is. Dat mag niet en daar zijn goede redenen voor, zoals onnodige dan wel voortijdige sterfgevallen. Ook heeft hij mensen verteld dat hun kanker verdwenen was terwijl dat niet het geval was. Dat is gevaarlijk, want dat kan mensen ertoe brengen zich niet verder te laten behandelen, met alle risico’s van dien. Vogl stoort zich niet aan de waarschuwingen die hij krijgt, maar informatie over zijn handelwijze hoort wel onderdeel te zijn van eerlijke informatie aan kankerpatiënten. Helaas echter ontbreekt dat bij Braam.

  Helaas ontbreekt een en ander ook nu wéér bij deze uitzending van EenVandaag. Bah!

 128. wilmamazone says:

  Vervolg op vorige post.
  September 2011 :https://cryptocheilus.wordpress.com/2011/05/02/alternatieve-kankerbehandelingen-hoe-gaat-dat-eigenlijk/comment-page-1/#comment-24731

  http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/99229/Hoe-lang-blijven-medisch-specialisten-nog-zwijgen.htm

  Hoe lang blijven medisch specialisten nog zwijgen?

  Naar aanleiding van het programma Een Vandaag van 14-06-2011, waarin uitbehandelde kanker patiënten hun heil zoeken bij Professor Vogl in Frankfurt en de Nederlandse medici er weer eens geducht van langs krijgen van de tv persoonlijkheid Hagens.

  Voordat de Nederlander ook maar de geringste aanschaf doet, zal hij zich eerst uitgebreid gaan oriënteren op het product, de alternatieven, de prijs en de garantie. Hij zal websites bezoeken en na lang wikken en wegen overgaan tot een aanschaf.(..)

  eindquote:

  Een Vandaag presentator Hagens, die van de medische missers en zo, maakt hier een hele show van, waarbij de Nederlandse specialisten weer eens in het beklaagdenbankje zitten. Hoe zielig en onterecht het is dat men voor deze behandeling naar Duitsland moet en dat de verzekeraars niet betalen. En dat mensen zich voor hun gezondheid in de schulden moeten steken. Complete larie koek. Maar zelfs de jufrouw van de Vereniging van kankerpatiënten doet nog een duit in het zakje met een oproep om al deze bewezen zinloze behandelingen ook in Nederland te gaan vergoeden. Wat is dit voor een journalistiek, niets anders dan goedkope sensatie en emotie tv ( kanker, dood, zielig, schulden) , van een presentator, het predikaat journalist niet waardig. Werkelijk walgelijk opjutten van alle patiënten met lever metastaten die nu ineens gaan denken dat het de schuld van hun dokter is dat ze dood gaan omdat ze niet de juiste behandeling zoals bij Vogl hebben gekregen. Hoeveel leed kun je aanrichten met dit soort programma`? En hoe lang zwijgen de Nederlandse medisch specialisten nog?

  Juni 2011

  Prof dr J.A.Reekers, interventieradioloog AMC

  (vet door mij)

  I rest my case!

 129. Renate says:

  Ik heb ook met de nodige verbazing naar het een en ander zitten kijken. Ik heb nog getracht wat meer informatie te vinden op de site van de VtdK en deze site, maar dat lukte toch nog niet echt. Ik meende me te herinneren dat er wel wat haken en ogen zaten aan de behandelingen van dr. Vogl.
  Tja, de verzekeraars wilden niet in de uitzending reageren. Je zou dat misschien een zwaktebod kunnen noemen, maar aan de andere kant kun je je moeilijk tegen emotionele verhalen verdedigen. Want ja, daar vertelt iemand dat ze dankzij de behandelingen dr. Vogl nog leeft en wat moet je daar dan tegen in brengen als verzekeraar? Dat meneer of mevrouw misschien ook nog geleefd zou hebben zonder die behandelingen? Ik kan me goed voorstellen dat een verzekeraar, of een deskundige, zich niet wil laten gebruiken voor een emotioneel welles-nietes spelletje. Met dit soort emotionele verhalen, verlies je het als deskundige namelijk altijd.

  Aan het eind is er nog wel een soort geschreven reactie van de verzekeraar, maar na de emotionele verhalen die aan het een en ander vooraf zijn gegaan, zal dit weinig indruk wekken op de gemiddelde kijker, die het een en ander vermoedelijk vooral zal zien als een soort smoes om onder het vergoeden van een behandeling uit te komen.

  Overigens vind ik het argument dat mensen, voor ze een aanschaf doen, zich eerst goed oriënteren, in dit geval niet helemaal juist. Als men een aanschaf doet en men oriënteert zich vooraf, zal men niet alleen kijken naar het oordeel van een consumentenbond, maar ook naar het oordeel van andere gebruikers. En daar wringt nu net de schoen bij dit soort behandelingen. Op het internet is zoveel informatie te vinden, dat het voor een leek heel moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Als er dan ook nog enthousiaste verhalen van andere patiënten voorbij komen, dan wordt het helemaal moeilijk om kritisch te blijven en denkt men misschien al snel: “ik ben toch al opgegeven door de arts, dus waarom deze behandeling niet proberen”. Voeg daar aan toe dat dr. Vogl arts is en in Duitsland werkt en men denkt misschien al snel, dat het toch wel in orde zal zijn, want Duitsland is toch geen primitief land, maar een land waar de gezondheidszorg op een hoog peil staat. Dit argument kun je bijvoorbeeld ook lezen in de discussie over Prescan.

  De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de makers van de uitzending, die eerst eens uit hadden moeten zoeken wat nu werkelijk het nut is van de behandelingen van dr. Vogl. De emotionele verhalen die men nu liet zien hielpen weinig om een beter begrip te krijgen en waren alleen goed als een soort reclamespot voor de bewuste behandelingen.

 130. wilmamazone says:

  Renate:

  Ik heb ook met de nodige verbazing naar het een en ander zitten kijken. Ik heb nog getracht wat meer informatie te vinden op de site van de VtdK en deze site, maar dat lukte toch nog niet echt. Ik meende me te herinneren dat er wel wat haken en ogen zaten aan de behandelingen van dr. Vogl.

  Welke haken en ogen mis je nog dan? De voornaamste staan namelijk al in de bovenstaande twee posten vermeld.

 131. Renate says:

  Ik miste geen haken en ogen, maar toen ik over het een en ander op TV hoorde, meende ik me te herinneren dat er nog wel het een en ander op die behandelingen van dr. Vogl aan viel te merken. Ik probeerde dus op deze site en op die van de VtdK te zoeken, maar vond op dat moment niets. Na het lezen van de posten van vandaag was ik dus wel op de hoogte. Vandaar dat ik dan ook de verleden tijd gebruikte.

 132. wilmamazone says:

  @ Renate

  Nu begrijp ik wat je bedoelde. Ik dacht daarna weer dat je je mogelijk deze post van 15 juni 2012 over Vogl herinnerde:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/12/03/de-spagaat-van-de-kankerzorg-ii/comment-page-1/#comment-23204

  In deze volgende post het bewijs dat Vogl toen iig samenwerkte met Robert Gorter die in België nog steeds een kwakzalver genoemd mag worden:

  (..) Dr. Gorter en dr. Vogl maken al jaren met succes gebruik van elkaars specialisatie. Dr. Vogl behandelt vooral met TACE, een vorm van lokale chemo embolisatie en RFA en LITT , waarbij tumoren worden verwijderd door laserstralen. Vooraf en na deze behandelingen krijgen patiënten dan bij dr. Gorter in Keulen een vorm van hyperthermie.

  Dr. Gorter zegt:

  We collaborate since 2002 and our collaboration and experiences have always been very positive. What we do is that patients on their way to Frankfurt we treat them with a local hyperthermia to the area which will be treated. Usually it’s the liver. Then they will be treated here by professor Vogl and on their way bback we treat once more with local hyperthermia, so that we sandwhich the treatment of professor Vogl. And our experience is when patients can do this they seem to tolerate even better and it looks like it gives a longer and better benefit. But ofcourse this is an observation. Comparising studies are not done, but our strong impression is a clear and strong benefit to add local hyperthermia.

  Prof. Vogl zegt:

  I think the experience we have so farform patients from doctor Gorter and other collegaes, we personally don’t perform it, but we have patients who had an additional treatment of hyperthermia and our strong impression is that those patients have a two point improval. First of all in their quality of life, it looks like following the chemo and embolisation life is better. And positive is also the outcome.

  Het is en blijft wat met die überkwaks/superdoortrapte handelaren in valse hoop.

 133. Renate says:

  Het probleem is dat ze altijd wel weer patiënten hebben, die hun kwakzalverij willen promoten met zielige verhaaltjes, over hoe ze door deze ‘artsen’ gered zijn, toen andere artsen ze al op hadden gegeven. En ja, de media trappen er altijd weer in.

 134. wilmamazone says:

  Een andere kwestie die de afgelopen dagen voor commotie zorgde, in de zin van dat het schandalig werd gevonden dat Menzis de experimentele behandeling in België tegen clusterhoofdpijn in 1e instantie niet wilde vergoeden, geeft aan hoe makkelijk men tegenwoordig roept: ‘Ik wil Bolletje en ik wil het NU!’. Maakt niet uit hoeveel het kost en of het überhaupt zinnig is.
  http://www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending/135594/Aanpak-Menzis-in-zaak-clusterhoofpijn-onethisch.htm

  Aanpak Menzis in zaak clusterhoofpijn ‘onethisch’

  Een clusterhoofdpijnpatiënt uit Deventer vindt het ‘onbeschoft’ dat zorgverzekeraar Menzis een experimentele behandeling niet voor hem vergoedt, maar wel voor patiënt Andrea Trichopoulos. Ook wetenschappers zijn kritisch over de aanpak van Menzis.

  De vraag die niet gesteld werd/wordt, is vreemd genoeg óf een zorgverzekeraar dit soort besluiten mág nemen. Menzis geeft hier in een schrijven aan Andrea zelf aan dat daar strikte regels voor zijn. Bovendien bepaalt de regering wat er wel of niet vergoed wordt vanuit het basispakket en niet een zorgverzekeraar, en dus al hélemaal niet op eigen houtje.

  In de viruele kroeg eerder deze week, zijn het de reacties van ene Bastiaan1 die nog ergens op slaan, zoals b.v. in reactie 237:
  http://www.nujij.nl/algemeen/menzis-weigert-meisje-met-extreme.24484247.lynkx

  Een chirurgische ingreep bij CH is een “shot in the dark”. Ik wil niet de ellende bagatelliseren, ik snap dat deze mensen ten einde raad zijn, maar ik snap heel goed dat de verzekeraar dit niet vergoed. Iedereen neemt klakkeloos de berichtgeving over en er wordt continu ingespeeld op onderbuikgevoelens; het aantrekkelijke, maar doodzieke meisje dat het moet opnemen tegen de zorgverzekeraar, het corrupte marktsysteem, etc, . Ik zou het oprecht kwalijk vinden als dit wel vergoed zou worden. Dan is het einde wat mij betreft zoek en kun je elke alternatieve en onbewezen therapie wel gaan vergoeden zonder grenzen te stellen.

 135. Renate says:

  Ik denk dat Bastiaan wel een van weinigen is die een verstandige reactie geeft. Ik heb eerlijk gezegd geen zin om alle reacties te lezen, want ik vrees dat de meerderheid toch weer achter het emotionele verhaal aan zal lopen. Zodra er een emotioneel verhaal in de media komt, is de strijd in feite al verloren. Dan wordt iedere poging om uit te leggen waarom een behandeling niet vergoed wordt, zinloos.
  Ik begrijp op zich heel goed dat iemand die wanhopig is door de pijn, alles wil proberen om er van af te komen, net zo goed als ik dat begrijp van mensen die een dodelijke ziekte hebben, maar dat neemt niet weg dat er goed gekeken moet worden naar de zin en onzin van een bepaalde behandeling. Dat is natuurlijk ook het probleem met experimentele behandelingen. Het verhaal over de behandeling gaat al snel rondzingen en dan is het op zich te begrijpen dat wanhopige mensen zich aan deze laatste strohalm vast willen grijpen. Voor er dan gekeken kan worden of de behandeling inderdaad voldoet aan alle eisen, zijn er al mensen die eisen dat ze de behandeling krijgen.
  Aan de ene kant willen we veilige en effectieve behandelingen, met zo min mogelijk bijwerkingen, maar aan de andere kant willen we een behandeling zo snel mogelijk hebben. Als het mis gaat, of niet zo goed blijkt te werken, dan heeft de industrie gefaald en het product te snel op de markt gebracht, maar als men het product (de behandeling) nog niet op de markt brengt, omdat men nog niet klaar is met experimenten en men nog niet weet of de behandeling werkelijk zo goed is, als men denkt, dan komen de zielige verhalen in de media over mensen wie een laatste strohalm wordt ontzegd.

 136. JennyJo says:

  Wat ik dan wel heel raar blijf vinden is dat het voor de een wel vergoed wordt en voor de ander niet.

 137. wilmamazone says:

  JJ:

  Wat ik dan wel heel raar blijf vinden is dat het voor de een wel vergoed wordt en voor de ander niet.

  Neuroloog Emile Couturier vindt ook dat andere patiënten met clusterhoofdpijn benadeeld worden:

  ‘Want er staan tientallen mensen te wachten voor zo’n operatie, die met die dertigduizend euro van de verzekeraar morgen geopereerd zouden kunnen worden.’

  Hier in Nederland wel te verstaan, in studieverband.
  Volgens mij is het laatste woord nog niet gesproken over deze dubieuze actie van Menzis.

 138. wilmamazone says:

  Nieuwsuur kwam afgelopen week met een soortgelijk probleem dat bij Nu.nl deze koptekst opleverde: ‘Ziekenhuizen bieden verboden Downtest aan’.

  Volgens Schippers is een aparte vergunning nodig voor de nieuwe techniek. ”Dan kan de vergoedingssystematiek worden geregeld. Zolang de test in Nederland niet is toegestaan, kan van vergoeding uiteraard geen sprake zijn”, aldus de minister.

  Schippers: ”Ik heb alle begrip voor de dilemma’s waar vrouwen in deze situatie voor staan. Ik ben doordrongen van de urgentie en probeer waar mogelijk behulpzaam te zijn om een snelle maar zorgvuldige procedure te bevorderen. Daarbij hoop ik dat de Gezondheidsraad snel met een gedegen oordeel komt.”

  Het verhaal begon in maart 2011 n.a.v. een gepubliceerd artikel in Nature Medicine over de non-invasieve prenatale test (NIPT), en blijkt deze studie nog steeds in de startblokken te staan:
  http://niptconsortium.nl/over-nipt/nipt-consortium/

  Het Nederlands NIPT-consortium werkt aan een voorstel voor een prospectieve studie (de zogenaamde NITRO-studie) onder Nederlandse zwangeren, ter vaststelling van de testeigenschappen van de NIPT in de klinische praktijk.

  Voor die studie is dus nog geen toestemming verleend en als die er komt, kan maar een beperkt aantal vrouwen meedoen:
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/540156-verboden-test-toch-in-nederland.html

  De minister vindt dat de NIPT-test onder de Wet op het Bevolkingsonderzoek valt, waardoor er een vergunning nodig is. In maart hebben de academische ziekenhuizen een vergunning aangevraagd voor de test. Voor het eind van het jaar verwacht de Gezondheidsraad om met een advies aan de minister te komen.

  Maar ook als de vergunning rond is, hebben nog steeds niet alle zwangere vrouwen toegang tot de test. Deze vergunning geeft alleen toestemming voor 1.000 vrouwen, die meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek. Ook bloed opsturen naar het buitenland blijft verboden.

  Reactie van de Gezondheidsraad:

  “In Nederland wordt het van groot belang geacht om nieuwe ontwikkelingen in bevolkingsonderzoek, zoals NIPT, goed te borgen. Dat houdt enerzijds in dat een bestaand landelijk bevolkingsonderzoek pas wordt aangepast als er voldoende zekerheid is of de nieuwe methode werkt voor alle zwangere vrouwen en onder alle omstandigheden en ook of het uitvoerbaar is in Nederland. Anderzijds vinden we in Nederland ook de ethische en maatschappelijke gevolgen essentieel en ook deze spelen bij NIPT een belangrijke rol.

  De Gezondheidsraad erkent……

  In het buitenland blijkt de test ook nog maar met mondjesmaat wetenschappelijk onderbouwd en de testfase in feite nog niet voorbij. Lijkt het mij toch zéér verstandig dat Nederland niet te ver voor de muziek uit liep/gaat lopen, maar ja: wie ben ik?

 139. Renate says:

  Op zich misschien verstandig, maar waarom dan wel een Prescan toelaten, waarvan het nut toch wel betwijfeld wordt?

 140. wilmamazone says:

  @Renate

  Het gaat in de voorgaande posten allemaal om valse zekerheid waar een aardige grijpstuiver voor betaald moet worden. Vogl en/of Gorter spannen -al of niet samen- de kroon door (gedeeltelijk) mee te liften met reguliere ontwikkelingen en kankerpatiënten tienduizenden euro ’s uit de zak te kloppen, tot aan de bedelstand aan toe. Gorter, antroposofisch huisarts van oorsprong- verkoopt letterlijk en figuurlijk de meeste onzin en zou daarmee in Nederland al lang voor de tuchtrechter hebben gestaan.

  De prenatale test (NIPT) is hoopvol, maar nog niet meer dan dat.
  Kortom: alle genoemde zaken hebben m.i. geen, of (nog) onvoldoende, basis om vergoed te worden vanuit de basisverzekering.

  Dat de gemiddelde Nederlander door de vele bomen het zorgbos niet meer ziet, hebben we te danken aan de tweeslachtige houding van de regering en zorgverzekeraars. Die hebben wat dat betreft heel wat boter op hun hoofd, en moet je van goede huize komen om er nog wijs uit te kunnen worden.

 141. Renate says:

  Die valse zekerheid lijkt die Prescan ook te bieden en ook hier moet een aardige grijpstuiver voor betaald worden. Of het een en ander uit de basisverzekering vergoed wordt, maakt in deze niet al te veel uit. Dat is in de eerste plaats een afweging voor de politiek en de zorgverzekeraars.
  In het zorgbos zie ik door de bomen al lang het bos niet meer.

  Je kunt het een en ander misschien ongeveer als volgt indelen:
  Behandelingen die meeliften met reguliere ontwikkelingen, maar waar geen bewijs voor is, maar waarmee men wanhopige patiënten geld uit de zak klopt. (Vogl en Gorter)
  Onderzoeken die een schijnzekerheid bieden en die derhalve niet vergoed worden. (Prescan) Waarbij ik me dan wel afvraag waarom deze in Nederland toegelaten zouden moeten worden.
  Onderzoeken die mogelijk meerwaarde hebben, maar waarvoor nog niet voldoende bewijs is en die derhalve niet vergoed worden en niet toegelaten zijn. (NIPT)
  Behandelingen die zich nog in een experimenteel stadium bevinden en die eigenlijk niet vergoed zouden worden, maar waarvoor de verzekeraar dan na een zielig verhaal in de media ineens wel de portemonnee trekt. (Behandeling tegen clusterhoofdpijn)

 142. wilmamazone says:

  Valse zekerheid wordt door zorgverzekeraars ook geboden in de aanvullende verzekeringen en hebben wat het (gedeeltelijk) vergoeden van diverse Alterneut & Co. een flinke berg boter op het hoofd.
  Frans Kusse, hierboven al enkele malen genoemd, maakte er afgelopen donderdag weer een potje van op Artsennet. Die blijkt nog steeds niet behandeld te zijn met verdunde plank-voor-de-kop, dus dat blijft een chronische aandoening:
  http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Frans-Kusse/Blogbericht-Frans-Kusse/135571/Vrije-therapie-en-artsenkeuze.htm

  Met name dit stukkie uit zijn blog is te gek voor woorden:

  Europese wetgeving
  Schippers baseert zich op Europese wetgeving. Deze stelt eisen aan de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims van geneesmiddelen. Op zich volkomen terecht. De vraag is echter: wat is wetenschappelijke onderbouwing? Is aangetoonde veiligheid, tientallen jaren (en vaak eeuwenlange) ervaring en wetenschappelijk bewijs voor de werking van homeopathie in het algemeen niet voldoende?

  Randomised Clinical Trials (RCT’s), zoals die terecht vereist zijn voor mogelijk schadelijke chemische geneesmiddelen (ongeveer 1.700 doden per jaar), zijn voor ieder homeopathisch middel (meer dan duizend) apart vrijwel onmogelijk. Omdat er geen patent op een natuurlijk product kan worden verkregen, is het voor de fabrikant onbetaalbaar.

  De homeopathische firma’s hebben overigens wel degelijk wetenschappelijke informatie aangeleverd over de belangrijkste geneesmiddelen. Op basis van deze informatie zijn nu al zo’n duizend middelen bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) als homeopathisch geneesmiddel geregistreerd.

  Geen enkel land in Europa legt de wet zo streng uit als Nederland. In alle omringende landen zijn de gebruikelijke homeopathische middelen gewoon te verkrijgen met de nodige informatie en in Zwitserland (een land waar we qua democratie een voorbeeld aan kunnen nemen) worden deze zelfs vergoed vanuit de basisverzekering.

  (Waarom daar een reactie achter een slotje staat, is mij niet duidelijk, maar de rest is gelukkig voor iedereen te lezen.)

  In aanvulling op de punten van Catherine de Jong nog maar een keer de feiten over homeopathie en reclame:
  http://www.skepsis.nl/blog/2012/10/homeopathie-en-reclame/

  en nu erbij:

  http://www.skepsis.nl/blog/2012/05/homeopaten-juichen-over-‘zwitserse’-rommel/

  Homeopaten juichen over ‘Zwitserse’ rommel

  Onlangs waren de homeopaten blij met een mooie opsteker. De Zwitserse regering had de homeopathie onderzocht en goed bevonden, en dat stond allemaal in een Engelstalig boek. Nadere beschouwing leert dat het gaat om de zoveelste homeopathische verdunning van de waarheid, en dat ook bij de homeopathie geldt: hoe beter onderzoek, hoe minder de resultaten.

  De claim van Kusse over het CBG is ook zeer misleidend:
  http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/homeopathie/HDMF/default.htm

  Wanneer gaan de regering en/of zorgverzekeraars eens eindelijk ècht duidelijk het kaf van het koren scheiden?!

 143. Renate says:

  Dat zorgverzekeraars allerlei alternatieve geneeswijzen vergoeden uit de aanvullende verzekering is mij ook al heel lang een doorn in het oog. Het enige ‘positieve’ dat je hierover nog zou kunnen zeggen is dat deze vergoedingen aan een maximum verbonden zijn.
  In het centrum van Den Haag vind je heel veel Chinese ‘genezers’ en de burgemeester heeft een paar jaar geleden een groot Chinees wellness en gezondheidscentrum geopend.
  Het geeft allemaal natuurlijk wel een verkeerd signaal. Ik vind het dan ook belachelijk dat mensen met een uitkering voordelig een aanvullende verzekering kunnen krijgen, met allerlei alternatieve geneeswijzen in het pakket.
  Het merkwaardige is dat men dan in verschillende gemeenten mensen met een uitkering een volkstuintje wil geven, zodat men zelf groenten kan kweken en dus voordelig gezond kan eten.
  http://www.eenvandaag.nl/economie/46845/_armoede_in_nederland_geef_geen_geld_maar_groenten
  Waarom dan eigenlijk nog verzekeringen aanbieden die alternatieve geneeswijzen vergoeden?

 144. wilmamazone says:

  @Renate

  De juiste term is alternatieve BEHANDELwijzen, want er is geen sprake van genezen van wat dan ook. Eigenlijk moet het niet-reguliere behandelwijzen zijn, maar dan weten (nog) te weinigen waar je het over hebt.

  http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/De-arts-en-nietreguliere-behandelwijzen-gedragsregel-2008.htm

  De KNMG neemt in de nieuwe gedrags­regels afstand van de begrippen ‘alternatief’ en ‘complementair’. Deze termen kunnen immers de suggestie wekken dat niet-reguliere behandelwijzen daadwerkelijk ‘complementair’ of ‘alternatief’ kunnen zijn. Ook de term ‘geneeswijzen’ wordt vermeden, omdat immers niet bewezen is dat niet-reguliere behandelwijzen ook inderdaad genezen. In plaats daarvan kiest de KNMG voor het neutralere ‘reguliere’ en ‘niet-reguliere’ behandelwijzen.

 145. Renate says:

  Het duidelijkst is natuurlijk gewoon om het woord ‘onzin’ te gebruiken. Ik ben maar even uitgegaan van de zegswijze die de verzekeraars zelf gebruiken. Dat lijkt me hier wel duidelijk genoeg.

 146. wilmamazone says:

  Renate:

  Ik ben maar even uitgegaan van de zegswijze die de verzekeraars zelf gebruiken. Dat lijkt me hier wel duidelijk genoeg.

  Dit item heeft best wel veel meelezers, en regelmatig nieuwe, dus wat voor jou intussen duidelijk genoeg is, hoeft het voor deze mensen niet te zijn.

  Zorgverzekeraars hadden al járen beter kunnen weten door de richtlijn van de KNMG uit 2008, maar blijven cliënten/patiënten een rad voor de ogen draaien door onder meer de onjuiste term alternatieve geneeswijzen. Dat vind ik een kwalijke zaak, want heel wat mensen laten zich daardoor nog steeds op het verkeerde been zetten.

 147. Renate says:

  Zolang verzekeraars alternatieve behandelwijzen of onzin, blijven vergoeden en er artsen zijn, die deze onzin aan hun dienstenpakket toevoegen, zullen mensen op het verkeerde been gezet worden. Aan de andere kant zullen de mensen die in deze onzin geloven, dit ook blijven doen als de verzekeraars er toe zouden overgaan het een en ander niet meer te vergoeden. En als deze ‘gelovigen’ ook nog enthousiaste verhalen blijven vertellen, zullen mensen gaan protesteren als verzekeraars het een en ander niet meer vergoeden. De media zullen het vuurtje wel brandend blijven houden door de vertellers van de enthousiaste verhalen en de mensen die kwaad zijn omdat het een en ander niet vergoed wordt een podium te blijven bieden.

 148. wilmamazone says:

  Renate:

  Zolang verzekeraars alternatieve behandelwijzen of onzin, blijven vergoeden en er artsen zijn, die deze onzin aan hun dienstenpakket toevoegen, zullen mensen op het verkeerde been gezet worden.

  http://www.kwakzalverij.nl/1190/Alternatief_verzekerd_in_Nederland

  Alternatief verzekerd in Nederland
  Lijst van verzekerbare kwakzalverij

  Sinds de invoering van de Wet BIG is kwakzalverij legaal geworden, en men kan zich bij elke ziektekostenverzekeraar via aanvullende polissen verzekeren tegen de kosten van alternatieve hulp. Sterker nog, het is vrijwel onmogelijk een aanvullende verzekering te krijgen waarbij men via de premie niet meebetaalt aan kwakzalverij.

 149. wilmamazone says:

  Niets gelezen over een werkschema voor die 4 uur of whatever, en de bevindingen zijn niet onafhankelijk vastgesteld. Er staat geen link naar een gepubliceerde rapportage over de proefperiode van deze ‘Wij van WC-eend’ en ga zo maar door.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3494429/2013/08/19/Zorginstelling-maakt-mantelzorg-tot-plicht.dhtml

  Een verpleeg- en verzorgingsorganisatie in Gouda gaat mantelzorg ‘moreel verplichten’ op alle zestien locaties. Vier uur per maand moet familie komen helpen.

  Mantelzorg wordt in alle zestien verzorgings- en verpleeghuizen van zorgorganisatie Vierstroom uit Gouda moreel verplicht. Familie, vrienden of buren krijgen het dringende advies minimaal vier uur per maand een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners.

  Het afgelopen jaar heeft Vierstroom, dat duizend bewoners verzorgt in zestien woonlocaties, in drie huizen onderzocht of naasten verplicht kunnen worden te helpen als hun ouder of partner wordt opgenomen. Een verplichting opleggen is onmogelijk, zo is gebleken. Als iemand een indicatie heeft, dan mag een instelling niet weigeren.

  Vierstroom heeft het daarom over een iets andere boeg gegooid……..

 150. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3494789/2013/08/19/Moreel-verplichten-mantelzorgers-heeft-averechts-effect.dhtml

  “Mantelzorgers worden onder druk gezet door de verpleeghuizen van Vierstroom. Ze krijgen te horen dat ze moeten helpen. Dat zal een averechts effect hebben.” Zo reageert Roos Verheggen van mantelzorgersvereniging Mezzo op het initiatief van Vierstroom. Mezzo zet grote vraagtekens bij dit nieuwe initiatief.

  einquotes:

  Staatssecretretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) laat in een reactie weten dat dit experiment goed aansluit bij zijn plannen voor de mantelzorg. Hij noemt de resultaten bemoedigend: familie, cliënten en medewerkers zijn enthousiast. “Het welbevinden van bewoners lijkt tijdens het experiment gestegen. Dat is de winst. Want als ik iets merk tijdens werkbezoeken is het wel hoe groot de rol is die mantelzorgers en vrijwilligers spelen in het geluk van hun naasten. En dat geldt in een instelling echt niet minder dan thuis.”

  Van Rijn zou graag zien dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg gaan meewegen of de zorgaanbieder ook een goede positie van de mantelzorger heeft opgenomen. Het kabinet werkt aan goede randvoorwaarden zodat mantelzorgers in staat zijn hun zorgtaken te vervullen.

  Heeft Van Rijn dan méér gelezen dan het eerdere artikel van vanmorgen?

 151. wilmamazone says:

  WMZ:

  Heeft Van Rijn dan méér gelezen dan het eerdere artikel van vanmorgen?

  Volgens dit bericht heeft Van Rijn begin juli persoonlijk een locatie van Vierstroom bezocht:
  http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/135634/Zorgverzekeraar-kan-verplichte-mantelzorg-contracteren.htm

  Quote van de dag vind ik deze zeer verontrustende -om niet te zeggen broekafzakkende- uitspraak van Jeroen van den Oever:

  ‘Fysieke zorg is aan professionals. Maar professionals kunnen het leven van mensen met dementie niet gelukkiger maken, mantelzorgers wel.

  (vet door mij)

  http://www.nrc.nl/marcel/2013/08/20/moreel-appel/

  Moreel appèl

  De zestien verzorgings- en verpleegtehuizen van De Vierstroom in Zuid-Holland gaan familieleden van dementerende bewoners verplichten om vier uur per maand te helpen. En dan gaat het niet alleen om hun eigen vader of moeder.

  Directeur Jeroen van den Oever had het op een persconferentie over „een moreel appèl”, zo begint de ellende vaak.

  eindquotes:

  Directeur Jeroen van den Oever zei dat het ging om „er met z’n allen voor te zorgen dat mensen een blosje op de wangen krijgen”.

  Zonder blosje op de wangen zei hij dat er in de tehuizen van De Vierstroom ’s middags op een groep van acht mensen maar een professional aanwezig was. „Als er dan een klein ongelukje gebeurt en de verzorger moet mee naar de badkamer dan is de rest van de groep alleen.”

  Met de verplicht aanwezige mantelzorger.

  Ik hou van mijn moeder maar mocht ze gaan dementeren dan verbieden we haar om naar tehuis van De Vierstroom te gaan. Echt verbieden kun je het natuurlijk niet, we hebben een moreel appèl op haar gedaan.

  Kan er in de tussentijd bij die zeven overgeblevenen dus makkelijk minstens een/1 volgend ‘ongelukje’ gebeuren, en daar sta je dan met/als een niet gekwalificeerde mantelzorger of vrijwilliger.

  Een voorbeeld van eind 2006 om aan te geven dat er niets nieuws onder de zon is, ook niet wat verkooppraatjes betreft:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/03/15/orbis-medisch-centrum-titanic-ii/comment-page-1/#comment-9390

  De kern van de zaak was:
  De klant is altijd koning
  en:
  Voor hetzelfde geld kan het ook anders.

  Die extra handen waren echt niet zo broodnodig als iedereen zich ervan bewust was/werd dat het voor hetzelfde geld………juist ja!
  Hier en daar wat broodnodige mentaliteitsverandering en huppakee de klant voelt zich onmiddelijk koning.

  Staat bij het begin van de vragenronde meteen iemand als door een wesp gestoken op en zegt-met tranen in haar stem- door de microfoon:
  “Meneer Pfennings mag ik u bij deze dan uitnodigen om morgenavond van 6 tot 9 aanwezig te zijn in de huiskamer van de gesloten afdeling op de 1e verdieping? Dan mag u mij eens voordoen hoe ik het voor hetzelfde geld nóg beter kan doen als ik geacht word om in mijn eentje voor 27 zwaar dementerenden te zorgen!!!” Nog voorzichtig applaus volgde.
  Meneer hield zich op de vlakte, want daar kwam ie niet voor, daar ging hij niet over.

  Noot (2009 red.):
  In de huiskamer van de gesloten afdeling zijn sinds vorig jaar enkele vrijwilligers beschikbaar, die met veel moeite gevonden zijn.
  Orbis wilde daar geen geld uitgeven aan een of meerdere extra professionele krachten.
  Er werd/wordt in het algemeen erg snel geroepen:
  “Daar moeten maar vrijwilligers voor komen.”

 152. Hannelore says:

  „een moreel appèl”, zo begint de ellende vaak.

  Stel er geven te weinig mantelzorgers gehoor aan dat moreel appel, gaat men ze dan chanteren? Hoe ver zullen de Jeroen van den Oevers gaan? Je dementerende vader of moeder wordt “per ongeluk” overgeslagen bij het rondbrengen van het avondeten bijvoorbeeld? Geen douche meer? Bed niet verschoont? Dit soort pesterijen ga ik dan verwachten.

 153. Renate says:

  Gaat Jeroen van den Oever ook mantelzorgen? Of vindt hij zichzelf te belangrijk?

 154. JennyJo says:

  Ja, hij vindt zichzelf te belangrijk.

 155. Hannelore says:

  Hij staat in de lijst van grootgaaiers in de zorg. Is ie vast heel trots op.

 156. Renate says:

  Dat hij een zeer behoorlijk inkomen geniet, weet ik. Daarom zal hij zich ook wel te belangrijk vinden om zelf te gaan mantelzorgen. Hij is namelijk onmisbaar, of dat denkt hij in ieder geval.

 157. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Hij staat in de lijst van grootgaaiers in de zorg. Is ie vast heel trots op.

  In 2011 op nummer 26 en een dikke auto onder den kondt:
  http://www.abvakabofnv.nl/3944/419044/185888/Actiz50_deelII_280612.pdf

 158. Renate says:

  Uit het bovengenoemde rapport.

  ‘Ik kom altijd om 11.00 uur omdat ik jullie dan niet in de wegloop. Maar nu begrijp ik dat ik beter eerder kan komen en gelijk een oogje in het zeil hou in de huiskamer.’

  En wat als er tijdens dat oogje in het zeil houden iets mis gaat?

 159. wilmamazone says:

  Renate:

  En wat als er tijdens dat oogje in het zeil houden iets mis gaat?

  Vrijwilligers werken in zorgcentra op basis van een contract en altijd onder de verantwoordelijkheid van minstens een/1 professional. Voor vrijw. wordt collectief een WA-ongevallenverzekering afgesloten en ga zo maar door.
  Kortom: niet zo vrijblijvend als soms wel eens gedacht wordt. Ook een vrijw. wordt ingeroosterd en heeft zich aan die afspraken te houden.

  Als er bij de Vierstroom -tijdens dat oogje in het zeil houden van een mantelzorger in een gemeenschappelijke ruimte- iets mis gaat, is de Vierstroom daar juridisch aansprakelijk voor, en als die mantelzorger er op dat moment alleen voor stond, zou dat de Viersprong extra duur komen te staan, want dat mag niet.

 160. Renate says:

  Ja, dat vrijwilligers ook op basis van een contract werken, is mij ook wel bekend, evenals de andere zaken. Ik doe al vrijwilligerswerk en ben dus ook verzekerd voor als er iets mis gaat.

  Blijft dus staan dat die vrijwilliger (mantelzorger? red.WMZ) ook niet alleen gelaten mag worden in die gemeenschappelijke ruimte. Dat oogje in het zeil is dus hooguit een extra oogje, omdat er altijd een professionele kracht moet zijn.

 161. wilmamazone says:

  OPINIE – Renske Leijten − 22/08/13, 18:15 :
  ‘Mantelzorg verplichten? Als directeur is zorg uw taak en u krijgt daar dik 2 ton voor’

  Beste Jeroen van den Oever,

  Uw zorginstelling Vierstroom kwam afgelopen week met de resultaten van de ‘pilot’ verplichte mantelzorg. Familie wordt geacht mantelzorg te leveren voor minimaal vier uur per maand: wandelen, koken, spelletjes doen of koffie schenken. Het werkt, volgens u. Ik zie echter gevaren om die inzet te verplichten via een contract.

  Een zorginstelling is verantwoordelijk voor de aangeboden zorg. Daar krijgt het geld voor. Daar krijgt u uw salaris van dik 2 ton voor en dure auto van de zaak. Nu krijgt personeel het signaal dat hun inzet tekortschiet, want hulp van familie is nodig. Niet echt netjes als werkgever.

  eindquote:

  (..)Het is helemaal wrang dat het voorstel komt van een zorginstelling die pronkt met winstcijfers en net 6 miljoen investeerde in een ziekenhuis.

  Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Jeroen van den Oever.
  .

 162. Renate says:

  Ik denk dat het maar goed is dat mijn inmiddels overleden oom, nooit in de Vierstroom terecht is gekomen. Ik denk niet dat er familieleden bereid zullen zijn geweest om voor hem te mantelzorgen, gezien het feit dat hij een van z’n kleindochters seksueel misbruikt heeft en er later ook ontdekt werd dat hij hetzelfde met de dochter van een kennis gedaan heeft.

 163. wilmamazone says:

  Het antwoord van Jeroen van den Oever: ‘Verzorgingsstaat voor SP blijkbaar nog volledig substituut voor levensgeluk’

  Beste Renske Leijten,

  Het zou u als serieuze politieke partij sieren als u ingaat op het inhoudelijke punt dat Vierstroom met dit initiatief maakt. Al te gemakkelijke verwijzingen naar de auto van de directeur doet niets af aan de relevantie van het vraagstuk, ook dat is politiek.

  Het punt is dat wij niet meer willen accepteren dat een groep van zeven zwaar hulpbehoevende bewoners in de middag begeleid wordt door één verzorgende. Die heeft de handen al vol aan het verzorgen van de bewoners, zoals verschonen, medicatie geven, etc. Zij heeft onvoldoende tijd om……….

  Tja, een verzorgende mag voor zover ik weet helemaal geen medicatie uitdelen. Dat is de taak van een verpleegkundige met een daarvoor toereikende opleiding. Het spelen van spelletjes, liedjes zingen e.d. is bij (zwaar) dementerenden ook een vak apart en dat is dan weer voorbehouden aan activiteitenbegeleiding met het juiste diploma. Dat is maar goed ook, want goede bedoelingen van leken -mantelzorgers en/of vrijwilligers- kunnen meer kapot maken dan je lief is.

  Kortom: ik vind dit antwoord een zwaktebod.

 164. Renate says:

  Bij meer handen aan het bed blijf ik toch echt denken aan betaalde handen die de juiste opleiding hebben. Als iemand 3 kwartier moet wachten voor ze van het toilet wordt geholpen, heeft dat echt duidelijke gevolgen voor het levensgeluk en daar kunnen vrijwilligers niets aan veranderen. Die mogen de persoon namelijk niet van het toilet helpen.

  En het kan beter, dat kon het ook toen moeder of vader nog thuis woonde. Waarom houdt liefdevolle aandacht op bij de voordeur van het verpleeghuis?

  Misschien omdat het niet langer mogelijk is om die liefdevolle aandacht te geven, omdat de rek er gewoon uit is en omdat vader of moeder veel meer nodig heeft dan die liefdevolle aandacht? De zorg in verpleeghuizen is steeds meer beperkt tot die mensen die de hoogste zorgzwaarte hebben. Die zorgvraag stop je niet meer met wat vrijwilligers.

 165. wilmamazone says:

  Met zorgverzekeraars moet het dus ook niet veel gekker worden:
  http://www.kwakzalverij.nl/1594/Zorgverzekeraars_accrediteren_kwakzalvers

  De vijf grootste zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ, gaan eigen opleidingsnormen stellen voor alternatieve behandelaars.

  Daar zei ik op 9 juli al over:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/05/26/meldpunt-verspilling-in-de-zorg/comment-page-1/#comment-41290

  Om het maar eens even over verspilling van de allerbovenste plank te hebben. Het gaat weliswaar om vergoeden vanuit de aanvullende verzekering, maar toch. Door deze maatregel wordt het letterlijk en/of figuurlijk verkopen van onzin echt niet minder flauwekul. Hoe hypocriet kunnen zorgverzekeraars nóg verder worden?!

 166. Renate says:

  En een vergoeding door de ziektekostenverzekeraars geeft het een en ander een schijn van legitimiteit. Naast onze dierenarts zit een acupunctuurpraktijk, die erkend is door de verzekeraars. Het blijft onzin, maar je kunt het tenminste vergoed krijgen, als je een aanvullende verzekering hebt.
  En een aanvullende verzekering vergoed ook dingen die wel nuttig zijn. Ik doe het nog steeds zonder, hoewel ik wel een tandartsverzekering heb.

 167. wilmamazone says:

  Marktwerking in de zorg of wat?!:
  http://nos.nl/artikel/544977-plan-budgetbejaardenhuis-breda.html

  Ondernemer Aad Ouborg wil de Koepelgevangenis in Breda ombouwen tot ‘budgetbejaardenhuis’. Je zou er dan terecht kunnen vanaf € 29 per dag op basis van een tweepersoons’kamer’ van maar liefst ruim 11 vierkante meter! *kuch* Wat meer privacy kost extra (vanaf 58 euro per dag). Aan het promotiefilmje te zien, blijven de tralies gewoon zitten in een raampje dat niet open kan en zo hoog zit dat er slechts een stukje lucht te zien is. Geen plek voor persoonlijke spulletjes en ga zo maar door.

  Het camerasysteem dat in de gevangenis aanwezig is, wordt gebruikt om toezicht te houden, maar ook voor contact met de familie. Veel werk zal worden uitgevoerd door zorgrobots, zoals het uitdelen van medicijnen.

  Het is overigens niet de bedoeling om uitgebreide zorg aan te bieden. Ook maaltijden zijn niet inbegrepen.

  Ik mag toch hopen dat ondernemer Aad niet eens toestemming krijgt voor dit onzalige plan?

 168. wilmamazone says:

  Meer over de afgedankte cel voor de arme, eenzame oudere:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3499809/2013/08/28/Te-huur-afgedankte-cel-voor-arme-eenzame-oudere.dhtml

  Een grap om bezuinigingen aan de kaak te stellen? Nee, zo bezweert zijn woordvoerder, Ouborg is bloedserieus. De ondernemer die zijn fortuin vergaarde met Princess-huishoudartikelen, ziet markt in de bejaarde. ‘We zien steeds meer ouderen die na hun pensioen maar amper kunnen rondkomen. Voor hen willen wij een goedkoop alternatief bieden.’

  De goedkoopste kamer moet 29 euro per dag gaan kosten. Maar is dat goedkoop, voor een gedeelde cel? De maandhuur komt dan op 870 euro. Met een sociale huurwoning ben je goedkoper uit. ‘Maar we willen voor dat bedrag ook een pakket basiszorg bieden’, zegt de woordvoerder. Wat die basiszorg dan precies behelst, is onduidelijk. Maaltijden zijn vooralsnog niet inbegrepen. Hulp bij aankleden en wassen dan? ‘Het is niet de bedoeling dat 900 mensen moeten worden aan- en uitgekleed, dan moeten we heel veel personeel aannemen en dat willen we juist niet. Maar incidentele hulp op dit vlak moet wel kunnen.’

  In de gaten houden
  Het camerasysteem dat nu wordt gebruikt om gevangenen te bewaken, zou in de visie van Ouborg kunnen worden toegepast door familieleden op afstand om hun vader of moeder in de gaten te houden.

 169. Renate says:

  Ik heb het een en ander ook met stijgende verbazing zitten lezen. Een goedkoop alternatief kan ik het een en ander absoluut niet vinden. Ik heb nu een aardige woning, die ook geschikt is voor ouderen, eventueel met rolstoel. Voor zorg zou ik eventueel een abonnement bij een zorgverlener kunnen nemen, waarbij je gemakkelijk contact kunt leggen met de zorginstelling en men me in incidentele gevallen kan helpen.
  Kortom de heer Ouborg kan zich beter tot huishoudelijke apparaten beperken.

 170. wilmamazone says:

  Het ‘Budget Bejaardenhuis’ blijkt een verzinsel van pensioenverzekeraar Delta Lloyd om mensen “wakker te schudden” en hun pensioenopbouw te checken.

  Delta Lloyd noemt het in scène gezette project een “prikkelende manier om te laten zien wat er kan gebeuren als mensen hun pensioen niet goed hebben geregeld”. De verzekeraar neemt contact op met de mensen die zich voor het ‘bejaardenhuis’ hebben aangemeld.

  http://nos.nl/artikel/545364-budget-bejaardenhuis-is-verzinsel.html

  Zouden er nou echt al mensen zijn geweest die zich voor deze ongein hebben aangemeld?
  Er werd in het verhaaltje al zoveel wet-en regelgeving over ouderenzorg met de voeten getreden, dat je dat toch niet voor mogelijk zou houden. Deze reclamestunt -met een onjuiste voorstelling van zaken, dus onnodige bangmakerij- lijkt mij een gevalletje voor de Reclame Code Commissie: http://www.consuwijzer.nl/over-ons/samenwerking/stichting-reclame-code?cookie=ja.1377764032265-2062956791

 171. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3500093/2013/08/29/Kabinet-trekt-recht-op-schone-luier-weer-in.dhtml

  Bewoners van zorginstellingen krijgen niet het recht geeft op een dagelijkse wasbeurt en een schone luier direct na een ongelukje. Het wetsvoorstel dat hulpbehoevenden op deze manier zeggenschap over hun zorg en hun leven moet geven, wordt ingetrokken.
  Je hoort Agema niet zeggen dat het concept rond de Koepelgevangenis in Breda sowieso al niet kon en mocht.

  Fleur Agema, de zorgwoordvoerder van de PVV-fractie in de Tweede Kamer, vindt het ‘uitermate slap’ als het kabinet de wet echt intrekt. ‘Gevangenen hebben recht op recreatie en op een wandelingetje in de open lucht. Maar onze bejaarden en gehandicapten die ook 24 uur in een instelling wonen, hebben die rechten niet. Uit de zorg hoor ik dat zorgverleners een wet nodig hebben om te kunnen zeggen: ik ga nu een wandelingetje maken met deze meneer of mevrouw. Of ik blijf wat langer met ze praten. Van de Koepelgevangenis in Breda willen ze nu een bejaardenhuis maken terwijl de gevangen naar een luxe gevang in Zaandam gaan. Dat is toch de omgekeerde wereld. Laat de criminelen in de Koepel blijven en geef de bejaarden de luxe.’

  eindquote:

  De Raad van State, die bij elk wetsvoorstel juridisch advies geeft, oordeelde vernietigend over het voorstel omdat het hulpbehoevenden in wezen geen nieuwe rechten verschafte. Alles is volgens de raad eigenlijk al wettelijk geregeld.

  Over de luiers voor volwassenen later meer.

 172. wilmamazone says:

  Ter informatie:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3500435/2013/08/29/Recht-op-schone-luier-was-volgens-Raad-van-State-overbodig-voorstel.dhtml

  ‘Recht op schone luier’ was volgens Raad van State overbodig voorstel

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3500478/2013/08/29/Van-Rijn-wil-recht-op-schone-luier-in-andere-wet-regelen.dhtml

  Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS noemt het ‘grote onzin’ dat bewoners van zorginstellingen straks geen recht meer hebben op een schone luier na een ongelukje. Hij wil weliswaar een wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld intrekken, maar gaat de inhoud ervan opnemen in een andere wet.

 173. Renate says:

  Wat heerlijk van Delta Loyd om me wakker te schudden. Hebben ze misschien ook nog een leuk betaald baantje voor me, zodat ik alsnog aan m’n pensioenopbouw kan beginnen?

 174. wilmamazone says:

  WMZ:

  Over de luiers voor volwassenen later meer.

  Aliëtte Jonkers geeft wat mij betreft prima weer wat de onnodige heisa hierover betreft, want het is inderdaad niet meer dan een natte luier vol krokodillentranen, die -mijn woorden- voornamelijk natgepiest werd onder leiding van de PeeVeeVeelzeikers.

  ‘Geen recht op schone luier’, kopten de media massaal deze week. Politieke partijen en belangenorganisaties buitelden over elkaar heen om hun afgrijzen uit te spreken. PVV-leider Geert Wilders noemde het kabinet ‘ziek’ en kondigde aan zelf met een eigen wetsvoorstel te komen. Ook fractieleider Henk Krol van 50Plus toonde zich verbijsterd: ‘Zo ga je niet met mensen om.’ Een natte luier vol krokodillentranen, wat mij betreft.

  De opwinding begon allemaal toen de Nederlandse media bekend maakten dat……

  eindquote:

  En nu wordt dit wetsvoorstel teruggedraaid. En alle krokodillentranen ten spijt: dat heeft nul komma niks gevolgen voor de kwaliteit van de ouderenzorg. In de talkshow RTL Late Night mocht Fleur Agema van de PVV desondanks leeglopen over de kwestie zonder enige tegenspraak van de volstrekt ongeïnformeerde gastheer Humberto Tan. Geen hond die het échte probleem aanroert: wij hebben als samenleving weinig geld over voor de ouderenzorg. Meer handen aan het bed, dát hebben verpleeghuizen nodig. Meer geld van de politiek om HBO-V’ers in de ouderenzorg te laten werken, zodat de kwaliteit van zorg omhoog gaat. Ondertussen huilen politici luiers vol krokodillentranen vol. Alles voor de kiezer.

  Maar wacht even. Het ging hier toch om de oudere?

  (vet door mij)

  In de belangrijkste virtuele kroegen hoeft menig kiezer ook niet te weten waar het precies om en over gaat. Een ongenuanceerde kreet en huppakee:
  De Televaag met maar liefst 1702 reacties tot nu toe:
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/gezin-zorg/21847543/__Recht_op_schone_luier_ingetrokken__.html

  Hier 893 stuks:
  http://www.nujij.nl/politiek/recht-op-schone-luier-in-zorginstelling-elders.24750914.lynkx

  En in dit kroegje 162:
  http://www.nujij.nl/algemeen/kabinet-trekt-recht-op-schone-luier-in.24750363.lynkx

  Wie tussen al die hersenscheten op zoek wil gaan naar de paar zinnige opmerkingen daartussen, heeft er een hele klus aan.

 175. Renate says:

  De politici zouden toch beter moeten weten. Aan de ene kant roepen dat er minder regels moeten komen en aan de andere kant, bij ieder probleem in de zorg roepen om meer regels, zonder te kijken hoe die problemen nu echt opgelost kunnen worden.

 176. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3503353/2013/09/04/Gemeente-vreest-dat-burger-via-rechter-zorg-gaat-opeisen.dhtml

  Gemeenten vrezen dat veel burgers naar de rechter zullen stappen om zorg op te eisen waarvoor geen geld meer is. Ze pleiten voor een instantie die in dit soort gevallen kan bemiddelen tussen burgers en gemeenten, bijvoorbeeld een ombudsman.

  De gemeenten moeten vanaf 2015 meer zorgtaken uitvoeren voor minder geld. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) hoopt via de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) meer mantelzorg te bewerkstelligen: kinderen en buren moeten hun ouderen helpen bij het huishouden. De gemeenten, die de wet moeten uitvoeren, kunnen deze mantelzorg niet verplichten. Ze verwachten dat er veel discussie ontstaat over hoeveel zorg een hulpbehoevende van de gemeente kan krijgen en hoeveel hij van zijn omgeving moet vragen.

  eindquotes:

  Voor deze taken krijgen de gemeenten 1,7 miljard euro minder dan het Rijk ter beschikking had. De bedoeling is dat dit gat onder meer met mantelzorg wordt gedicht. Voor huishoudelijke taken hebben de gemeenten vanaf 2015 40 procent minder budget. ‘Alleen voor wie het niet meer zelf kan oplossen gaan we voorzieningen bieden’, zegt VNG-projectleider Bob van der Meijden.

  Als de gehoopte mantelzorger weigert, heeft de gemeente geen poot om op te staan. Van der Meijden: ‘Mantelzorg is niet verplicht en dat moet zo blijven. We begrijpen dat de kinderen niet kunnen stofzuigen bij hun ouders als ze ver weg wonen. We kunnen als gemeente alleen een moreel appèl doen op de omgeving en daarna houdt het op. Gemeenten hebben gewoonweg geen geld om iedereen de zorg te blijven geven die ze gewend waren.’

  (vet door mij)
  HET modewoord in de zorg: moreel appèl. Het zal mijn tijd wel duren. *zucht*

 177. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/economie/3567095/zorgverzekeraars-kritisch-schippers.html

  Zorgverzekeraars Nederland vindt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) teveel vergunningen wil verlenen voor een nieuwe vorm van therapie in de behandeling van specifieke vormen van kanker.

  Het gaat om protonentherapie, een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker. De behandeling is sinds maart 2010 verzekerde zorg.

  eindquotes:

  De verzekeraars vinden bovendien dat overwogen zou kunnen worden om helemaal af te zien van voorzieningen voor de therapie in Nederland, omdat “er dichtbij in het buitenland nog voldoende onbenutte capaciteit aanwezig is.”

  De zorgverzekeraars verwachten dat de behandeling in Nederland ongeveer 100.000 per jaar gaat kosten, terwijl in Duitsland het tarief op ongeveer 35.000 euro ligt.

  Alle in en outs over protonentherapie via deze site:
  http://www.maastro.nl/nl/1/403/protonentherapie.aspx

  update 18:30: artikel van 15 aug.j.l.
  http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/135468/miljoenen-voor-protonentherapie.htm

 178. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/547719-toch-geen-ingreep-eigen-risico.html

  Het eigen risico voor de zorgkosten wordt toch niet inkomensafhankelijk. Het plan uit het regeerakkoord, een wens van de PvdA, wordt geschrapt. Daarover zijn de coalitiepartijen VVD en PvdA het eens geworden, bevestigen bronnen aan de NOS.

  Het eigen risico blijft voor iedereen 350 euro per jaar. Het wordt alleen nog verhoogd als dat door inflatie nodig is. In plaats van het inkomensafhankelijke eigen risico worden mensen met een laag inkomen gecompenseerd via de zorgtoeslag en gaan mensen met een hoog inkomen meer belasting betalen.

 179. wilmamazone says:

  Interessante ontwikkelingen vanuit de gemeente Den Haag:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3504666/2013/09/06/Gemeente-Den-Haag-korting-thuiszorg-in-strijd-met-wet.dhtml

  De aangekondigde grote bezuinigingen van de rijksoverheid op huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging zijn in strijd met de Gemeentewet en internationale verdragen. Dit stelt de gemeente Den Haag, die juridisch onderzoek heeft laten doen.

  Wethouder Karsten Klein (CDA) wil hiermee staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) oproepen de bezuinigingen terug te draaien. Zo niet, dan zal de gemeente mogelijk een rechtszaak aanspannen.

 180. wilmamazone says:

  Toespraak over de voorgenomen Jeugdwet, waarvan de uitvoering ook op het bordje van gemeenten komt te liggen die daar ieder voor zich een invulling aan zouden mogen geven:
  http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Robert-Vermeiren/Blogbericht-Robert-Vermeiren/136296/Geachte-voorzitter-en-leden-van-de-Kamercommissie.htm

  einquotes:

  [Welke zorg Frits krijgt, zal afhangen van de gemeente waar hij woont. Elk van de 408 gemeenten en 41 regio’s zijn vrij hun beleid te maken. Voor hen is het risico groot, want of er in uw gemeente volgend jaar een Frits zal zijn, kan je niet weten. Als het wel zo is, dan wacht die gemeente een factuur van 10.000 of zelfs meer dan een ton.]

  In Nederland zijn veel Frits-en. Psychose komt voor bij één op de tweehonderd jongeren, en dat is maar één van de vele psychiatrische ziekten waar kinderen en gezinnen door gekweld kunnen worden. Om deze redenen is er geen enkel, maar dan ook geen enkel, Westers land dat de kinderpsychiatrie gedecentraliseerd heeft. Ook Denemarken niet.

  Omwille van alle patiënten als Frits en al hun ouders wil ik jullie verzoeken deze Jeugdwet op essentiële punten te wijzigen. De jeugd-ggz sector heeft een haalbaar alternatief, dat staat vermeld in de jullie toegestuurde position paper, onder meer gesteund door het LPggz, de landelijke patiëntenkoepel.

  Dank voor uw aandacht.

  » Teken de petitie http://www.petitiejeugdggz.nl

 181. JennyJo says:

  Ik weet nu al dat de regering dat niet zal doen, want het gaat alleen om het halen van de begrotingsnorm op de meest makkelijke manier.

  Ach, het is allemaal zo fijn en spannend, die nieuwe tijd voor Nederland: de burgers moeten zelfredzaam worden, waarbij de regering ervoor zorgt dat dat van geen kant kan gaan lukken, de mensen vervolgens laat stikken en zich er dan vanaf maakt met het zoveelste “ethische appèl” – als altijd gedaan door een immer breed lachende premier.

 182. Renate says:

  Wethouder Karsten Klein (CDA) wil hiermee staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) oproepen de bezuinigingen terug te draaien. Zo niet, dan zal de gemeente mogelijk een rechtszaak aanspannen.

  En de staatssecretaris heeft gereageerd:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/06-09-2013/kritiek-haagse-wethouder-over-korten-thuiszorg-verbaast-staatssecretaris

  De staatssecretaris is ook verbaasd dat de kritiek van een CDA-wethouder komt. ‘Het CDA heeft in zijn verkiezingsprogramma een vergelijkbaar bezuinigingsbedrag voor de thuiszorg opgenomen.’

 183. wilmamazone says:

  JJ:

  Ach, het is allemaal zo fijn en spannend, die nieuwe tijd voor Nederland: de burgers moeten zelfredzaam worden, waarbij de regering ervoor zorgt dat dat van geen kant kan gaan lukken(..)

  Een ander soort zorg waarin een basispakket niet gegarandeerd is door toedoen van de Nederlandse regering:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3505302/2013/09/07/Voedselbanken-kampen-met-oplopende-tekorten.dhtml

  Voedselbanken in Nederland zijn genoodzaakt voedselpakketten te verkleinen en wachtlijsten aan te leggen. Dit komt door de toestroom van nieuwe armen en een afname van de hoeveelheid aangeboden voedsel. De overheid zou kunnen bijspringen door miljoenensubsidies van de Europese Unie te benutten, maar doet dat niet.

  De regering weigert al jaren gebruik te maken van het Europese voedselhulp programma voor armen. Kabinet en Tweede Kamer vinden dat armoedebeleid een nationale kwestie is. Bovendien zou het fonds een voorbeeld zijn van zinloos rondpompen van geld. Alle lidstaten dragen eraan bij en kunnen er vervolgens een beroep op doen.

  Een woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken noemt als oplossing een intensieve samenwerking tussen voedselbanken, bedrijven en gemeenten om voedselverspilling tegen te gaan, zodat extra voedsel beschikbaar komt voor voedselbanken. ‘Klijnsma stimuleert deze samenwerking.’

  Het stimuleren van samenwerking etc. is allemaal leuk en aardig, maar de boodschap is weer: los het zelf maar op.

  Quote van de dag:

  ‘Ik moet tegen moeders zeggen dat ze over drie maanden kunnen terugkomen’

 184. Renate says:

  Maar het is toch veel beter om de armen moestuintjes te geven, zodat ze zelf hun gezonde voedsel kunnen telen?

 185. JennyJo says:

  Oja, de regering vindt het zinloos rondpompen van geld om gebruik te maken van geld uit een fonds waar je ook aan bijdraagt en daarom hebben de Nederlandse armen het nakijken. Nou, waarom stopt de regering dan niet gewoon met bijdragen aan het Europese voedselhulpprogramma en stellen ze dat geld rechtstreeks beschikbaar aan de Nederlanse armen? Dan wordt er tenminste niks meer rondgepompt, want als ik het goed begrijp is dat veel en veel erger dan dat burgers uit je eigen land te weinig te eten hebben.

  Die zijn gewoon collectief blind daar in Den Haag lijkt wel.

 186. JennyJo says:

  Maar het is toch veel beter om de armen moestuintjes te geven, zodat ze zelf hun gezonde voedsel kunnen telen?

  Dure grond ter beschikking stellen aan arme mensen? Die dan hun overtollige kweek zomaar kunnen gaan verkopen, of erger: weggeven aan nog armere armen die om wat voor reden dan ook niet in aanmerking komen voor een moestuintje, via bijvoorbeeld voedselbanken? Waar zit je verstand Renate?! Nee, dat gaat niet gebeuren, dat zou valse concurrentie zijn tegenover de biologische grootkwekers en dat zou natuurlijk heel oneerlijk zijn. Bovendien krijgen de biologische grootkwekers subsidie en daar profiteren de armen ook van, al menen zij zelf van niet. Dus nee, dat gaat niet gebeuren.

 187. Renate says:

  De moestuintjes voor armen was een idee waar niet zo lang geleden nog iets over in media was.

 188. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3505827/2013/09/07/Nepartsen-dienen-massaal-valse-declaraties-in.dhtml

  Nepartsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in. Er zou miljoenen euro’s aan premiegeld ten onrechte worden uitbetaald. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

  Uit onderzoek van de omroep blijkt dat oplichters gebruikmaken van een persoonlijke declaratiecode van artsen en zo geld ontvangen voor behandelingen die nooit zijn verricht.

  Uit de berichtgeving van RTL zelf wordt mij niet duidelijk -onomstotelijk bewezen- dat er inderdaad sprake is van valse declaraties op grote schaal:
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nep-artsen-dienen-massaal-valse-declaraties

  Eerst maar eens afwachten dus.

  Bij Vektis het bericht van dd 25 juni 2013 dat het AGB-register verniewd is/wordt:
  http://www.vektis.nl/index.php/nieuws/productnieuws/391-vektis-vernieuwt-het-agb-register

  Met het vernieuwde AGB-register sluit Vektis aan op de eisen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Kamers van Koophandel (KvK) en Zorgverzekeraars Nederland om de gegevens van zorgaanbieders volledig, juist en actueel te houden.

  eindquote:

  Het nieuwe AGB wordt gefaseerd in gebruikgenomen. Vektis is inmiddels gestart met het benaderen van een deel van de zorgaanbieders voor het actualiseren van de gegevens. Voor het eind van het jaar dienen alle zorgaanbieders hun registratie gecontroleerd en aangevuld te hebben. Meer informatie is vanaf 1 augustus te vinden op http://www.agbcode.nl.

 189. wilmamazone says:

  De opinie van Wilfried van der Bles:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3512361/2013/09/19/Minder-zorg-maar-wel-meer-betalen.dhtml

  Burgers moeten meer voor elkaar zorgen en meer zelf betalen. Dat kunnen ze, ze zijn er sterk genoeg voor, is de boodschap van het kabinet. Het verpleeghuis is er daarom straks alleen nog voor wie echt niet meer thuis kan wonen. Eerst moeten familie, vrienden en buren te hulp schieten. Een beroep op de basisverzekering? Alleen bij medische noodzaak is de strenge boodschap van minister Schippers van volksgezondheid. Voor een pijntje hier of daar ga je maar naar de drogist.

  eindquote:

  Meer betalen voor minder zorg, is de trend. Vooral PVV, SP en 50Plus zullen er hun populistische voordeel mee doen. Pak de fraude, verspilling en bureaucratie aan in plaats van de burger, is hun boodschap. Dat Schippers en Van Rijn dat ook pogen, zal weinig indruk maken. Zij hebben een moeilijk verhaal te vertellen.

  Schippers en Van Rijn maken het verhaal m.i. onnodig moeilijk door te vaak onduidelijk te zijn en het steeds maar weer aan te passen waardoor nog maar weinig burgers/patiënten -zeg maar niemand- weten waar nou precies aan toe te zijn. Er worden – pas na kritische noten- wat doekjes voor het bloeden uitgedeeld, maar dan heb je de schrik al te pakken.

  Ik denk iig noodgedwongen steeds vaker: ‘Het zal mijn tijd wel duren’.

 190. wilmamazone says:

  https://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2013/verlaag-zorgverzekeringspremie-met-300-euro/

  Volgens berekeningen van de Consumentenbond kunnen verzekeraars komend jaar de premie voor zorgverzekeringen met gemiddeld €300 per jaar verlagen. Bij Achmea en CZ kan dit zelfs nog meer zijn. Om verzekeraars op te roepen deze verlaging ook daadwerkelijk door te voeren, start de Consumentenbond een petitie op consumentenbond.nl/premiejagen. Hier is ook uitgebreid te lezen waarom de zorgverzekeringspremie zo veel lager kan.

  eindquote:

  Zorgverzekeraars boekten in 2012 een winst van 1,4 miljard en het eigen vermogen steeg naar 9,1 miljard. Voor de berekeningen is de Consumentenbond uitgegaan van een winst over 2013 die ten minste gelijk is aan 2012. Bart Combée: ‘Er is dus alle ruimte om de premies fors te laten dalen voor 2014. Het kan niet zo zijn dat consumenten keer op keer te maken krijgen met bezuinigingen en beperkingen van het verzekeringspakket, en tegelijkertijd onnodig veel premie betalen’.

  Teken de petitie

  Laat ook jullie stem horen zou ik zeggen en teken deze petitie.

 191. wilmamazone says:

  De andere kant van de medaille:
  http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/136973/zorgverzekeraars-knijpen-ziekenhuizen-af.htm

  Zorgverzekeraars knijpen ziekenhuizen af

  De zorgverzekeraars zetten bij de contractonderhandelingen voor 2014 ongekend hard in op lagere volumes en prijzen. Dat meldt vakblad Zorgvisie, op basis van een brandbrief die de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) hierover hebben gestuurd aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

  eindquote:

  (..) Ook wijst de voorman (Frank de Grave red.) van de medisch specialisten erop dat zorgverzekeraars uiteindelijk wel ziekenhuizen nodig hebben. ‘Als zij er teveel omzet weghalen, tasten zij de bestaanszekerheid van ziekenhuizen aan. Niemand zit erop te wachten dat die omvallen. Ook dat legt een bodem onder het budgettaire kader.’

  Of zorgverzekeraars tegenwoordig toch echt een te grote broek aan (mogen) hebben? Wie het (nog) weet mag het zeggen.

 192. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/554817-zorgbedrijven-in-de-knel.html

  Ongeveer een op de drie instellingen die nu AWBZ-zorg leveren dreigt in de knel te komen door de grote hervorming van de AWBZ per januari 2015. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van ActiZ is uitgevoerd door PWC. ActiZ is de brancheorganisatie van instellingen die verpleeghuizen en verzorgingshuizen hebben en thuiszorg leveren.

  PWC ondervroeg 81 van de 400 leden van ActiZ over de verwachte effecten van de stelselwijziging bij hun bedrijf. Bij de bedrijven die het volgens het onderzoek moeilijk gaan krijgen werken circa 130.000 mensen die zorg leveren aan ongeveer 650.000 mensen.

  eindquote:

  Volgens het PWC-onderzoek stevenen bedrijven die hun meer meer dan 10 procent of zelfs meer dan 20 procent omzetdaling voorzien af op forse verliezen. Ongeveer een op de drie bij ActiZ aangesloten bedrijven hoort tot die groep. Daarbij gaat het vooral om bedrijven die nu vanuit de AWBZ gefinancierde zorg aan huis leveren. PWC verwacht dat de bedrijven in de periode 2016 -2018 door hun reserves heen zijn en in de problemen komen met het betalen van salarissen, sociale premies en rekeningen.

  ActiZ stuurt staatssecretaris Van Rijn van VWS vandaag een plan met daarin een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de AWBZ-hervorming te laten slagen. Zo moeten alle betrokkenen zich strikt houden aan de afspraken en aan een helder tijdpad.

  Of staatssecretaris Van Rijn van VWS een veel te grote broek draagt wat al die hervormingen betreft? We wachten maar weer eens af.

 193. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/algemeen/3584034/huisartsen-stemmen-in-met-zorgakkoord.html

  Huisartsen hebben vanavond ”bijna unaniem” ingestemd met het zorgakkoord.

  LHV-voorzitter Steven van Eijck: ”Er ligt nu een solide meerjarig groeipad voor de huisartsenzorg. De huisarts kan zijn verantwoordelijkheid blijven nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn.

  Gisteren in Nieuwsuur toch andere geluiden van enkele huisartsen:
  http://www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending/136990/Huisarts-Ik-voel-me-een-duizenddingendoekje.htm

  ‘Ik voel me eigenlijk van duizendpoot tot duizenddingendoekje geworden’, zegt huisarts Bart Bruijn uit Streefkerk. ‘Heel hard uitwringen en vervolgens weggooien.’ Bruijn is bang dat er ‘met alle extra taken die op mijn bord worden gedonderd’ geen tijd meer overblijft voor bijvoorbeeld goede terminale zorg.

  Tja……..we wachten maar weer eens af.

 194. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/binnenland/3587779/verzorgingstehuizen-laten-bewoners-onterecht-betalen.html

  Bewoners van verzorgingstehuizen worden onterecht op kosten gejaagd. Ze moeten betalen voor allerlei zaken waar het verzorgingstehuis voor op zou moeten draaien.

  Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Staatssecretaris van Zorg Martin van Rijn (PvdA) noemt de praktijken in het VARA-programma Kassa ‘treurig’.

  http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/veel-onterechte-kosten-voor-nieuwe-bewoners-verzorgingshuizen/speel/1/

  Verzorgingshuizen jagen nieuwe bewoners ten onrechte op kosten, dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Volgens de bond draaien de cliënten onder andere regelmatig op voor het ‘woonklaar’ maken van de woonruimte, de aanschaf van beddengoed, handdoeken en de aankoop van een seniorenbed. Dat zijn zaken die allemaal door de instellingen geregeld moeten worden.

  eindquote:

  Van Rijn gaat de Nza vragen om vervolgonderzoek in te stellen en actiever toezicht te houden op onterechte bijbetalingen. Ook zal hij ActiZ aanspreken en roept hij cliënten en hun familieleden op om onterechte bijbetalingen bij de NZa of het zorgkantoor te melden.

 195. wilmamazone says:

  De uitzending van Kassa staat inmiddels online. Zie link bovenstaande post.

  Via deze link http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/09/27/van-rijn-over-onterechte-bijbetaling-door-zorginstellingen.html

  4. Ik zal via de landelijke cliëntenorganisaties, cliëntenraden van de instellingen actiever voorlichten over de diensten die bij het verzekerd pakket horen, zodat ze nieuwe cliënten op tijd en beter kunnen voorlichten. Alle aanspraken zijn al in 2010 verduidelijkt door het CVZ in de brochure ‘Waar heeft u recht op in de AWBZ’.

  zocht ik die brochure op:
  http://www.vraagraak.nl/downloads/brochure_daarheefturechtopawbz.pdf

  In de uitzending kwam namelijk naar voren dat zo’n 55% van de cliënten/hun naasten niet eens weten waar men recht op heeft, dus doe er je voordeel mee. O.a. door bij de intake naar de papieren folder te vragen als iemand naar een zorginstelling moet.

 196. wilmamazone says:

  Morgenavond in Tros Radar:
  http://www.trosradar.nl/uitzending/volgende-uitzending/aflevering/30-09-2013/zorgverzekeraars-veranderen-de-spelregels/?p=1

  Zorgverzekeraars veranderen de spelregels
  30-09-2013

  En een aantal zorgverzekeraars veranderden dit jaar de spelregels tijdens het spel: ineens kregen patiënten te horen dat ze niet meer naar hun eigen ziekenhuis of hun eigen apotheker mochten.

  Kan dit zomaar? En wat staat ons in 2014 te wachten?

 197. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/556741-wachtlijsten-vooral-voor-ouderen.html

  Bij tientallen ziekenhuizen moeten patiënten veel te lang wachten op een eerste bezoek aan een medisch specialist. Bij sommige afdelingen is de wachttijd inmiddels opgelopen tot meer dan twintig weken.

  Het gaat vooral om specialisaties waar veel ouderen gebruik van maken. Dat blijkt uit een inventarisatie door de NOS op basis van cijfers van het RIVM.

  Treeknorm

  In 2008 is afgesproken dat een patiënt binnen vier weken voor een eerste bezoek op een polikliniek terecht moet kunnen. Die wachttijd wordt de Treeknorm genoemd, naar restaurant Den Treek waar de betrokken partijen de overeenkomst over de wachtnormen tekenden. De ziekenhuizen zijn sindsdien ook verplicht om hun poli- en behandelingswachttijden maandelijks online te publiceren.

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vorig jaar al vast dat verschillende specialismen steevast te lange wachtlijsten hebben, maar de NZa keek niet naar de individuele ziekenhuizen.

  Ook bij niet-acute zorg is van meerdere maanden tot langer dan een half jaar op je beurt moeten wachten, te gek voor woorden.

 198. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/557147-4000-bezuinigingsvoorstellen-zorg.html

  Bijna 4000 mensen hebben gereageerd op de oproep van minister Schippers om mee te denken over welke behandelingen uit het zorgverzekeringspakket kunnen. Daarvan gingen er zo’n 800 daadwerkelijk over het basispakket met twee uitschieters:
  * zwangerschap. ‘Kinderen krijgen is, anders dan een ziekte, een keuze en de kosten moeten dus voor eigen rekening komen, vinden zij.’

  Wat kort door de bocht vind ik. Er kunnen zich tijdens de zwangerschap en rond de geboorte tal van complicaties voordoen bij de moeder en/of het kind/de kinderen.

  * alternatieve geneeswijzen. ‘Uit de suggesties blijkt dat een aantal organisaties voor alternatieve zorg hun achterban hebben opgeroepen om te reageren op de oproep van minister Schippers.’

  * Het is al erg genoeg dat de Fa. Alterneut & Co. nog steeds vergoeding krijgt vanuit de aanvullende verzekering. Er bestaan geen alternatieve geneeswijzen. De juiste term is behandelwijzen, maar wijs zijn ze geen van allen.

  eindquote:

  Het kabinet sloot na de oproep van Schippers een akkoord met huisartsen en andere zorginstanties. Daardoor werd voor 1,2 miljard euro aan vereiste bezuinigingen al ingevuld. Er moet nu nog zo’n 300 miljoen worden gesneden in het basispakket.

  Zie aanvullend ook:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/02/10/meedenken-over-het-basispakket-van-de-zorgverzekering/

  Noot:
  Bij het algemene meldpunt http://verspillingindezorg.nl/ kwamen tot nu toe 17584 meldingen binnen.

 199. wilmamazone says:

  Het tweede opmerkelijke bericht van vandaag:
  http://nos.nl/artikel/557203-grotere-rol-kostenbaten-medicijn.html

  Het verband tussen de prijs en het effect van een medicijn moet een grotere rol gaan spelen bij de invulling van het basispakket. Dat adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een rapport (pdf).

  Nu is de vraag of de prijs van een geneesmiddel opweegt tegen het effect ervan geen criterium bij de beoordeling of het wordt opgenomen in het basispakket. Volgens het CVZ is er geen overzicht van de juiste gegevens. Ook spelen maatschappelijke bezwaren een rol.

  We hebben nog geen aangepast basispakket en voor het zo ver is, voorspel ik nog een hoop storm tot orkaankracht aan toe.

 200. wilmamazone says:

  Vervolg op deze post:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/05/26/meldpunt-verspilling-in-de-zorg/comment-page-1/#comment-42436

  http://nos.nl/artikel/557380-schippers-niet-overal-wachtlijsten.html

  Minister Schippers zegt dat ouderen altijd wel ergens in een ziekenhuis terechtkunnen. Ze noemt het niet goed als ouderen te lang moeten wachten op zorg, maar als er in een ziekenhuis een te lange wachttijd is, dan is er volgens haar altijd wel een ander ziekenhuis waar ze wel snel kunnen worden geholpen.

  eindquote:

  Volgens Schippers zijn sommige ziekenhuizen waaronder het Flevoziekenhuis al druk bezig met het terugdringen van de wachtlijsten. Maar, zo zegt Schippers, als er ergens te lange wachttijden zijn kan een patient altijd ergens anders terecht. Zorgverzekeraars bemiddelen daar ook bij, benadrukt Schippers maar ” dit is nog te weinig bekend”.

  Dat ligt er toch maar aan waar dat ‘ergens anders’ dan precies is. Als er uren voor gereisd moet worden, lijkt het mij geen haalbare kaart.

 201. Renate says:

  Dat lijkt mij toch ook wel een probleem. Hoe handig is het als je als oudere een paar uur moet reizen voor je bij een ziekenhuis terecht kunt?

 202. Hannelore says:

  Toch nog even een kanttekeningetje bij die wachtlijsten. Op de afdeling waar ik werk worden mensen heel lang van te voren ingepland en dan zeggen ze een paar dagen voor de afspraak af of ze komen gewoon niet opdagen.

 203. wilmamazone says:

  @ Hannelore

  Ik vind dat een zeer goede kanttekening, die ik in deze post van febr. onder meer ook al maakte:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/02/10/meedenken-over-het-basispakket-van-de-zorgverzekering/comment-page-1/#comment-32844

  Om het over patiënten die zomaar wegblijven bij een afspraak in o.a. het ZH niet eens te hebben.
  Ik vind dat patiënten ook eens wat vaker de hand in eigen boezem mogen steken en niet alle verantwoordelijkheden afschuiven op artsen/andere hulpverleners in de zorg.

 204. wilmamazone says:

  Als ik het goed begrepen heb, is het hoofdprobleem bij bovenstaande wachtlijsten dat er in het betreffende ZH te weinig specialisten in dienst zijn voor de genoemde aandoeningen bij hoofdzakelijk ouderen. Het is mij niet duidelijk of die moeilijk te vinden zijn of dat dat te duur gevonden wordt. Ik vind iig dat Schippers er bijzonder makkelijk over doet. Leve de marktwerking in de zorg, zullen we maar zeggen.

 205. Hannelore says:

  En dan nog het “shoppen”. Men meldt zich aan bij diverse ziekenhuizen en men verschijnt bij het ziekenhuis waar men het vroegst een afspraak heeft. De moeite om die andere afspraken af te zeggen is al teveel.

 206. Renate says:

  Is het dan niet eenvoudiger om gewoon eerst bij verschillende ziekenhuizen te informeren wanneer men eventueel een afspraak kan maken? Zo heb ik het onlangs ook gedaan toen er een restant van een verstandskies verwijderd moest worden. Ik heb pas een afspraak gemaakt toen ik iets had gevonden waar ik redelijk snel terecht kon.

 207. wilmamazone says:

  Vervolg op deze post:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/05/26/meldpunt-verspilling-in-de-zorg/comment-page-1/#comment-42388

  http://nos.nl/artikel/557632-gesprekken-zorginkoop-op-scherp.html

  De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de zorg van volgend jaar dreigen te mislukken. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) schrijft in een brief aan de leden dat de voorstellen van sommige zorgverzekeraars zo laag zijn, dat ziekenhuizen onmogelijk de financiële exploitatie rond kunnen krijgen.

  In de brief, die in handen is van de NOS, schrijft de NVZ ook dat de ziekenhuizen onmogelijk kunnen tekenen voor de voorstellen.

  Ziekenhuizen klagen dat verzekeraars tussen de 7 en 15 procent op de zorgkosten willen korten. Een enkele maatschappij wil meer dan 20 procent snijden in de budgetten.

  http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/137310/zorgakkoord-wankelt-door-harde-verzekeraars.htm

  Zorgakkoord wankelt door harde verzekeraars

  De ongekend harde opstelling van zorgverzekeraars bij de onderhandelingen over de zorginkoop voor 2014 dreigt het zorgakkoord uit juli op te blazen. Dat blijkt uit een rondgang door Medisch Contact langs brancheverenigingen en ziekenhuizen.

 208. wilmamazone says:

  Het volgende idee uit de trukendoos van VWS, maar wat ik er precies van denken moet? Wordt het in de praktijk van alledag op indringende- of toch op opdringende wijze door gemeenteambtenaren die op dit gebied nergens de ballen verstand van hebben?

  Ouderen, zieken en gehandicapten kunnen vanaf 2015 worden geconfronteerd met het dringende verzoek van hun gemeente om in ruil voor zorg vrijwilligerswerk te verrichten. Dit blijkt uit een concept voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015, dat het kabinet naar de Raad van State heeft gestuurd.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3520292/2013/10/03/Wet-in-de-maak-in-ruil-voor-zorg-vrijwilligerswerk.dhtml

  ‘Eenzaamheid kan mogelijk worden verminderd door bijvoorbeeld ouderen te laten voorlezen op de voorschoolse opvang voor kinderen met een taalachterstand’, schrijft PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinetsvoorstel. Hij geeft nog een voorbeeld: ‘Of de gepensioneerde boekhouder die rolstoelgebonden is, wordt vrijwilliger in het kader van de gemeentelijke schuldhulpverlening.’

  Dit ‘vrijwilligerswerk’ mag van de staatssecretaris niet verplicht worden opgelegd, zoals dat in het geval van bijstandsgerechtigden wel gebeurt. Niettemin krijgen gemeenten de ruimte van het kabinet om ouderen, zieken en gehandicapten op indringende wijze voor te houden dat zij in ruil voor de zorg die ze ontvangen best iets terug mogen doen voor de samenleving.

 209. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3520293/2013/10/03/Kwart-ouderen-in-tehuizen-krijgt-te-dure-zorg.dhtml

  Een kwart van de ouderen en chronisch zieken krijgt duurdere zorg dan waarop ze, gezien hun gezondheid, recht hebben. Het gaat om bewoners van zorginstellingen die zelf mogen vaststellen hoeveel zorg een patiënt nodig heeft. De instellingen hebben de patiënten bij de aanvraag voor subsidie ingedeeld in een zwaardere categorie.

  Artsen zouden gezondheid soms net iets slechter doen voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid liet uitvoeren naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant in mei. Het is nog onduidelijk of er sprake is van fraude of slordige indicaties. Maar het komt zelden voor dat instellingen zichzelf of hun patiënt financieel benadelen bij het opstellen van een zorgindicatie. Slechts in 4 procent van de gevallen blijkt de patiënt recht te hebben op duurdere zorg.

  Van Rijn verwacht dat het probleem van de foutieve zorgindicaties zich in 2015 vanzelf oplost. Het kabinet hevelt in dat jaar een groot deel van de zorgtaken over naar de gemeenten. Het aantal aanspraken op de AWBZ – de regeling waaruit langdurige zorg wordt gefinancierd – zal dan drastisch afnemen. De controleurs van de staatssecretaris kunnen dan iedere zorgaanvraag uit de AWBZ persoonlijk controleren.

  Hoeveel van de ouderen en chronisch zieken met wel de juiste indicatie krijgt tegenwoordig überhaupt nog de zorg waar ze recht op hebben? In meer zorgcentra dan je zou willen, is het een zooitje ongeregeld.

 210. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3520576/2013/10/03/Gouda-verplicht-5-jarigen-thuis-de-afwas-te-doen.dhtml

  Gouda verplicht 5-jarigen thuis de afwas te doen

  Kinderen vanaf 5 jaar moeten in de gemeente Gouda verplicht hun zorgbehoevende ouders helpen in de huishouding. Mensen met thuiswonende kinderen komen niet meer in aanmerking voor hulp in de huishouding, meldt het AD.

  eindquote:

  Gouda loopt hiermee vooruit op de plannen van het kabinet om de regels voor thuiszorg te versoberen. Het plaatselijke Trots op Nederland heeft burgemeester Milo Schoenmaker verzocht het raadsvoorstel, dat al door de gemeenteraad is aangenomen, alsnog in te trekken.

 211. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3520584/2013/10/03/Deels-arbeidsongeschikten-vaker-herkeuren.dhtml

  De VVD wil dat alle gedeeltelijk arbeidsongeschikten om de 2 jaar worden herkeurd. Ook wil de partij een ‘effectieve sollicitatieplicht’ voor deze groep. De Tweede Kamer debatteert donderdag over arbeidsongeschiktheid.

  eindquote:

  ‘Mensen met een chronische ziekte bijvoorbeeld, worden nu volledig afgeschreven en belanden uiteindelijk in de bijstand, terwijl zij met behulp van moderne medicijnen, zeker in de toekomst, best goed kunnen functioneren’, aldus het liberale Kamerlid. (Anoushka Schut-Welkzijn red.)

  De sollicitatieplicht is nu al een lachertje…………….

 212. wilmamazone says:

  Aanvullende informatie op deze post:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/05/26/meldpunt-verspilling-in-de-zorg/comment-page-1/#comment-42477

  http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/137308/zorgverzekeraars-knijpen-ziekenhuizen-af.htm

  NVZ: ‘veel geluiden over onredelijke voorstellen zorginkoop’

  Tijdens de huidige inkooponderhandelingen met de ziekenhuizen zetten de zorgverzekeraars ongekend hard in. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakt zich zorgen.

  Afgelopen maand stuurden twee belangenverenigingen van ziekenhuizen een brandbrief naar hun grote broer, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Daarin uitten zij hun zorgen over de ongekend harde inzet van de zorgverzekeraars bij de onderhandelingen over de zorg die zij volgend jaar gaan inkopen bij de ziekenhuizen.

  De scherpe voorstellen zijn volgens Berden ook het gevolg van de regierol die de verzekeraars is toegewezen, zowel bij het terugdringen van de zorgkosten als bij de concentratie van hoogcomplexe zorg. Hij signaleert bij dat laatste dat de normen soms uit de lucht komen vallen. ‘Zo hebben wij in Tilburg een mooie positie in de schisiszorg. Dat betreft meerjarige behandelingen van patiënten met operaties, psychologische zorg en logopedie. De landelijke norm is 20 nieuwe patiënten per jaar, maar de verzekeraar eist opeens 25 patiënten. Omdat we dat net niet halen, moeten wij afbouwen. Dat scheelt miljoenen. Maar bovenal gaat het om mensen: patiënten die al vele jaren goed in Tilburg terechtkunnen en vakmensen die hier hard aan werken. Die mensen raken van een stabiele situatie in een daverende onbalans.’

  Extra lastig is het, dat elke verzekeraar afzonderlijk onderhandelt en daarbij soms met tegenstrijdige voorstellen komt. ‘De een hanteert een speerpunt, dat voor de ander volstrekt onbelangrijk is. Er is geen gecoördineerd beleid’, aldus Berden. ‘Misschien moeten we maar naar één zorgverzekeraar voor heel Nederland. Dan zijn we van dat geëikel af. Zo is een ziekenhuis niet meer te managen.’

  Overgeleverd (blijven) aan de willekeur van zorgverzekeraars of wat?!

  [ http://nl.wikipedia.org/wiki/Schisis ]

 213. Renate says:

  Ik vraag me af wat de gemeente Gouda met haar beleid denkt te bereiken. Een kind van 18 wordt in staat geacht om het hele huishouden te doen. Tja, maar het kind moet ook studeren en huiswerk maken. Probeert men kinderen zo snel mogelijk het huis uit te krijgen? Iets dat de gemeente Den Haag ook lijkt te doen. Een oude buurvrouw is een jaar of 14 geleden naar Den Haag verhuisd, vraag me niet waarom. Zij leeft van een bijstandsuitkering en haar dochter, die behoorlijk intelligent is (op het gymnasium heeft ze voor haar plezier Grieks en Latijn gedaan) studeert binnenkort af in de computertechnologie. Kortom, ze moet op zoek naar een baan en naar andere woonruimte. Als ze namelijk bij haar moeder blijft wonen, wordt de uitkering van de moeder stopgezet op het moment dat de dochter een baan heeft.

 214. wilmamazone says:

  Reactie op deze post:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/05/26/meldpunt-verspilling-in-de-zorg/comment-page-1/#comment-42491

  Ouderen en gehandicapten hoeven niet bang te zijn dat gemeenten hen dwingen om vrijwilligerswerk te doen. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een reactie op het bericht dat in de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2015 staat dat hulpbehoevenden gevraagd wordt vrijwilligerswerk te doen.

  “Ik ben voor een betrokken maatschappij, niet voor een voor-wat-hoort-wat-maatschappij. Dat is een belachelijk idee”, benadrukt Van Rijn. “Er wordt een hele rare karikatuur gemaakt van het wetsvoorstel.”

  http://nos.nl/artikel/558198-van-rijn-niet-voor-wat-hoort-wat.html

  Luister ook naar Gert Rebergen, directeur van de Raad voor chronisch zieken en gehandicapten die blij is met de rectificatie , maar zich toch zorgen blijft maken vanwege de stapeling van maatregelen die de kwaliteit van leven van chronisch zieke sowieso al gaan verminderen.

  update:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3520292/2013/10/03/Ziek-gehandicapt-Dringend-verzoek-tot-vrijwilligerswerk-in-ruil-voor-zorg.dhtml

  Ziek, gehandicapt? Dringend verzoek tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg

  Uitsluitend bedoelt voor mensen die niet genoeg kunnen (bij)betalen, zo lijkt het.

  .

 215. Renate says:

  Of vrijwilligerswerk mensen echt uit hun isolement haalt, althans minder eenzaam maakt, vraag ik me toch wel af. Ik heb genoeg vrijwilligerswerk gedaan, maar er eigenlijk nauwelijks echt zinvolle contacten aan overgehouden, als men me al niet ronduit als vreemd wegzette. in dat opzicht zijn deze contacten te vergelijken met de oppervlakkige contacten die mensen opdoen bij koffieochtenden. In een interview met Jenny Gierveld van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Institituut in de Volkskrant van 1 oktober, over eenzaamheid (dat alleen voor abonnees of tegen betaling te lezen is), staat het volgende:

  Veel gemeentebesturen organiseren koffieochtenden voor ouderen en gezamenlijke maaltijden in het buurthuis. ‘Ik ben daar weinig enthousiast over’ zegt Gierveld. Koffieochtenden leveren oppervlakkige sociale contacten, maar zelfs eenzame mensen maken kletspraatjes genoeg. Zij missen sociale contacten die betekenisvol zijn, met mensen die ze echtvertrouwen – een partner, een hartsvriend.

 216. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/558348-pompe-en-fabry-blijven-vergoed.html

  De dure medicijnen tegen de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry worden ook na dit jaar gewoon vergoed uit de basisverzekering. Dat heeft minister Schippers aan de Tweede Kamer laten weten.

  Vorige zomer onthulde de NOS een plan van het College voor Zorgverzekeringen om de vergoeding te schrappen. Het CVZ had twijfels over de effectiviteit van de middelen in relatie tot de prijs die ervoor betaald moest worden.

  eindquote:

  Verder wordt de Europese samenwerking op het gebied van zeldzame ziekten geïntensiveerd, zoals artsen al lang willen.

  Patiënten met de ziekte van Pompe worden behandeld in het Erasmus MC in Rotterdam. Het Amsterdamse AMC is het expertisecentrum voor de ziekte van Fabry.

 217. wilmamazone says:

  Renate:

  Of vrijwilligerswerk mensen echt uit hun isolement haalt, althans minder eenzaam maakt, vraag ik me toch wel af.

  Iemand kan zich in gezelschap eenzamer voelen dan thuis in zijn/haar eentje.

 218. wilmamazone says:

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/10/Gemeente-Gouda-kinderen-niet-verplicht-om-te-afwassen-1381997W/

  Gouda heeft gereageerd op het bericht dat de gemeente kinderen van vijf jaar zou verplichten te helpen in het huishouden als hun ouders hulpbehoevend zijn. Volgens de gemeente worden kinderen niet verplicht om af te wassen.

  De gemeente wijst op een richtlijn die gaat over hulp bij het huishouden. In een verklaring staat dat de gemeente Gouda kinderen niet verplicht te helpen met de afwas of te stofzuigen.

  einquote:

  Maar: ‘Gelukkig merken we in de praktijk dat mensen het gewoon vinden dat huisgenoten en ook kinderen hun steentje bijdragen in het huishouden.’

  Er is niets mis met een steentje bijdragen, maar dan wel voor alle kinderen en niet alleen die van hulpbehoevende ouders. Ik heb mijn dochter spelenderwijs geleerd om zelf haar speelgoed op te ruimen vanaf dat ze kon lopen. Daar kwamen in de loop van de tijd wat taakjes bij die bij de leeftijd pasten. Kortom: toen ze deur uit ging kon ze prima voor zichzelf zorgen.

 219. Renate says:

  Ja Wilma, in gezelschap kun je je eenzamer voelen dan thuis in je eentje.

  Wat de gemeente Gouda nu eigenlijk wel of niet wil, is mij niet erg duidelijk. Aan de ene kant wil men dingen niet verplicht stellen, maar men lijkt er wel van uit te gaan dat kinderen wat meer gaan doen. Het is net als het verhaal van de heer Van Rijn. We gaan vrijwilligerswerk niet verplicht stellen, maar het lijkt er toch wel een beetje op dat men de druk wat gaat verhogen.
  En zoals gezegd, het is maar de vraag of het doen van vrijwilligerswerk de mensen nu echt uit een isolement haalt. Bijvoorbeeld in het geval als er van iemand gevraagd wordt om kinderen met een taalachterstand voor te lezen. Zou een hulpbehoevende oudere daar nu echt sociale contacten aan overhouden?

 220. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3522009/2013/10/05/Helft-van-demente-ouderen-in-Amsterdam-woont-alleen.dhtml

  Nederland telt 80.000 dementerende mensen die thuis alleen wonen en eigenlijk niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dat is ruim 40 procent van alle dementen die thuiswoont. Wie gaat straks voor ze zorgen, als ze het zelf niet meer kunnen?

  Regionaal zijn er grote verschillen, zo meldt NRC vandaag uit onderzoek van TNO: zo woont in Amsterdam meer dan de helft van de dementen alleen, maar in het Limburgse Maasdonk nog geen kwart.
  TNO heeft dit in opdracht van Alzheimer Nederland onderzocht. De belangenorganisatie maakt zich zorgen, want wie gaat er ingrijpen als de dementen straks niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.
  Het kabinet vindt dat ook mensen die lijden aan dementie zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten wonen. Afgelopen zomer uitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg al haar zorgen over mensen die niet kunnen terugvallen op een sociaal netwerk.

  eindquote:

  In de huidige AWBZ gaat nu nog 24 miljard euro om. Daarvan blijft twaalf miljard over, bestemd voor de zorg aan ouderen en gehandicapten in instellingen. Alleen de kwetsbaarste ouderen, die met een zorgzwaartepakket 5 en hoger, kunnen nog in een verpleeghuis terecht. Wie daar onder zit (bijvoorbeeld die mevrouw van 85) blijft thuis wonen en is aangewezen op de zorg van de eigen sociale omgeving of van de gemeente. Het wettelijk recht op deze AWBZ-zorg vervalt. Het wordt een voorziening. Als in enig jaar het geld op is, zullen er wachtlijsten ontstaan.

  Van allerhande consequenties beginnen steeds duidelijker aan het licht te komen. Ik blijf het maar zeggen dan -soms tegen beter weten in-: ‘Eerst gedaan en dan pas gedacht, heeft al heel wat onnodige ellende gebracht’.

 221. wilmamazone says:

  Vervolg op deze post:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/05/26/meldpunt-verspilling-in-de-zorg/comment-page-1/#comment-42113

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3522696/2013/10/07/Komst-nieuwe-kankercentra-op-losse-schroeven.dhtml

  De geplande bouw van vier dure kankercentra staat op losse schroeven nu de zorgverzekeraars weigeren er behandelingen te vergoeden. Minister Schippers van Volksgezondheid wil naar verwachting nog deze maand een aantal academische ziekenhuizen een vergunning geven voor protonentherapie, een nieuwe vorm van bestraling.

  Over de meerwaarde van deze behandelwijze bestaan twijfels. Daarom willen verzekeraars maar met één centrum een contract afsluiten.

  De bouw van de vier centra kost ongeveer 350 miljoen euro, een behandeling kost enkele tienduizenden euro’s per patiënt. De plannen zijn in een vergevorderd stadium. Holland PTC…………..

  eindquotes:

  Nederlandse artsen stellen voor de komende tijd in de nieuwe centra wetenschappelijk onderzoek te doen naar het effect van de therapie. Volgens de Gezondheidsraad komen jaarlijks 2.200 patiënten voor behandeling in aanmerking, 4 procent van alle bestraalde patiënten. Dat aantal neemt de komende jaren toe. Omdat per centrum zo’n 600 patiënten kunnen worden behandeld, zijn er vier nodig.

  Ben Crul, medisch adviseur bij zorgverzekeraar Achmea, noemt de protonencentra ‘de Fyra van de zorg’. De bestaande bestralingen worden steeds vernuftiger, zegt hij. ‘Straks investeren we tientallen miljoenen en staan de centra grotendeels leeg omdat er alweer betere behandelingen zijn.’

 222. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/560391-ggznl-sluit-zich-aan-bij-protest.html

  GGZ Nederland sluit zich aan bij het protest van de beroepsgroepen van psychiaters en psychologen tegen de nieuwe jeugdwet. In de wet wordt de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren ondergebracht bij de gemeenten en weggehaald bij de zorgverzekeringen.

  Op internet ging al lang een petitie van kinderpsychiaters rond. Ze vinden het verkeerd dat geestelijke gezondheidszorg in een ander systeem komt dan de lichamelijke gezondheidszorg. Ze zijn bang dat kinderen noodzakelijke zorg niet of te laat zullen krijgen.

  einquote:

  De petitie is ruim 50.000 keer getekend, onder meer door bezorgde ouders en behandelaars. GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zullen de petitie vandaag ook ondertekenen. Daarna wordt hij aangeboden aan de Tweede Kamer.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6177/Malou-van-Hintum/article/detail/3524047/2013/10/09/Zoveel-eigen-kracht-heeft-een-anorexia-patientje-niet.dhtml

  De Jeugdwet die vandaag en morgen in de Tweede Kamer wordt behandeld, kan het verschil maken tussen leven en dood, stelt columnist Malou van Hintum.

  eindquote:

  Ik hoop dat de Tweede Kamerleden die zich vandaag en morgen over de Jeugdwet buigen, inzien dat ‘positief opvoeden’ en ‘eigen kracht’ noodzakelijke medische zorg niet kunnen vervangen. Net zoals psychisch zieke volwassenen, hebben ook psychisch zieke kinderen zulke zorg nodig. Zoveel ‘eigen kracht’ heeft een anorexia-patiëntje niet.

  We wachten maar weer eens af.

 223. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/563379-vaker-maagbloeding-na-bezuiniging.html

  Het aantal risicopatiënten dat een maagbloeding heeft gekregen omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken is vorig jaar met 16 procent toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

  Maagzuurremmers worden sinds 1 januari 2012 alleen nog vergoed bij chronisch zieken. Wie de middelen meer dan een half jaar gebruikt, hoeft alleen de eerste verstrekking van de middelen zelf te betalen en krijgt de rest vergoed. Andere gebruikers moeten alles zelf betalen. De eerste keer kost ongeveer 13 euro, daarna bedragen de kosten zo’n 7 euro per maand.

  eindquotes:

  Het IVM roept minister Schippers op om nader onderzoek te doen naar de effecten van het schrappen van maagzuurremmers uit de basisverzekering. Het ministerie hoopte 75 miljoen euro te besparen door het niet-chronisch gebruik niet meer te vergoeden.

  Het IVM heeft niet berekend wat de kosten zijn van de extra maagbloedingen bij risicopatiënten die zijn opgetreden sinds de maagzuurremmers niet meer worden vergoed.

  Link uit artikel:
  http://www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/10135

  Het IVM vermoedt dat een deel van de patiënten de maagbeschermer niet ophaalt bij de apotheek en het middel dus niet gebruikt. ‘Voorschrijvers en apothekers doen er dus goed aan hun patiënt op het hart te drukken de maagbeschermers te gebruiken voor hun eigen gezondheid’, zegt de IVM-directeur. Hij wijst erop dat patiënten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en hun gezondheid belangrijker is dan de inhoud van de portemonnee. ‘Het gaat om ongeveer 13 euro als je het middel voor het eerst gaat ophalen bij de apotheek, daarna betaal je 7 euro per maand. En chronische gebruikers krijgen het middel wel vergoed. Op grote schaal gaat het dus om veel geld, maar voor een individu is dit in vergelijking met andere middelen erg goedkoop.’

  Ik begrijp het nog niet helemaal, want alle medicatie valt elk jaar opnieuw sowieso onder het eigen risico dacht ik. Wie het (nog) weet, mag het zeggen.

 224. Renate says:

  Er zijn natuurlijk ook nog wel duurdere maagbeschermers. Toen de resten van mijn verstandskies onlangs verwijderd waren, kreeg ik behalve een recept voor pijnstillers ook een recept voor een maagbeschermer, die m’n vader ook slikt. Prijs € 2,50 per capsule. M”n vader moest deze capsules de eerste keer ook betalen en krijgt ze nu vergoed.

 225. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/563532-volgend-jaar-onderzoek-maagzuur.html

  Volgend jaar begint een onderzoek naar ziekenhuisopnames als gevolg van medicijngebruik of juist het niet-gebruik van geneesmiddelen. Daarin wordt ook ingegaan op het punt van de maagzuurremmers, zegt de woordvoerder van minister Schippers.

  eindquote:

  “We begrijpen dat het voor fabrikanten interessant is om eerder onderzoek te financieren, maar wij wachten de uitkomsten van ons eigen onderzoek af”, zegt de woordvoerder van de minister. Het onderzoek van het IVM is voor een deel betaald door een bedrijf dat onder meer maagzuurremmers maakt. Het IVM doet ook geregeld onderzoek voor het ministerie van VWS.

  Een publicatie van april vorig jaar:
  http://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2012/3689805/

  Maagbeschermers bewezen effectief bij pijnbestrijding
  Niet innemen van maagbeschermers bij NSAIDs zorgt voor complicaties in maag en dunne darm

  Pijnbestrijding moet gepaard gaan met maagbeschermers. Als dat niet secuur gebeurt, kan dat leiden tot complicaties in maag en dunne darm. Dit blijkt uit onderzoek van drs. Vera Valkhoff, arts-onderzoeker in Erasmus MC, dat vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Arthritis & Rheumatism.

  Sinds de versobering van het basispakket van de zorgverzekeringen per 1 januari 2012 worden maagzuurremmers alleen nog voor chronisch gebruik (deels) vergoed. Valkhoff: “Het risico op complicaties is vermijdbaar door de maagbeschermers trouw te gebruiken. Therapieontrouw ten aanzien van maagbeschermers kan worden veroorzaakt door het feit dat mensen er zelf voor moeten betalen. Dat kan leiden tot onnodige bloedingen en maagzweren met soms ziekenhuisopnames of de dood tot gevolg. Juist nu de maagzuurremmers niet meer vergoed worden, is er een rol weggelegd voor artsen en apothekers om het belang van maagbeschermers te benadrukken aan de hoog-risico patiënt die een pijnstiller slikt, zodat deze welwillend is om de maagbeschermer uit eigen zak te betalen. Daarbij is het problematisch dat een deel van de NSAIDs vrij verkrijgbaar is via de apotheek en drogist.”

 226. wilmamazone says:

  Nog nergens gelezen hoeveel het spotje gekost heeft -maken en uitzenden-, maar ik vond het op 13 oktober al 3 x niks. De triatleet vertoont namelijk niet alleen bij de spoorwegovergang onbehoorlijk en gevaarlijk gedrag.

  Op 13 oktober was er onbegrip en woede over deze donorspot:

  Dezelfde dag verklaarde Minister Schippers van Volksgezondheid volledig achter de reclamespot van de Donorweek te staan. Ze noemde het een spannend en prikkelend spotje, en kon zich niet vinden in de bezwaren van de machinisten :
  http://nos.nl/artikel/562011-schippers-volledig-achter-donorspot.html

  FNV Spoor kondigde aan naar de Reclame Code Commissie te stappen en dat had dit resultaat:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21981772/__Stop_spotje_donorweek__.html

  Ministerie stopt met spotje donorweek

  eindquotes:

  Volgens de Reclame Code Commissie gaat van het filmpje de suggestie uit dat het „risicovolle” gedrag van de triatleet stoer is en een mens het uiterste uit zijn leven haalt als hij risico’s neemt. Bovendien zijn de getoonde beelden niet als fictieve situaties herkenbaar, meent de commissie.

  „Het zijn beelden die zowel bij machinisten als ook bij anderen een schokeffect teweeg brengen. Van de overheid had mogen worden verwacht dat zij met deze gevoelens rekening zou hebben gehouden.”

  Dan vraag ik me toch maar weer eens af waar de afdeling Volksgezondheid nog meer (te) onoordeelkundig over is. Het is regelmatig alles behalve vertrouwenwekkend vind ik.

 227. wilmamazone says:

  Marktwerking in de zorg, maar wie er nou precies beter van wordt?!:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3529204/2013/10/18/Grote-verzekeraars-drukken-vergoeding-therapeuten.dhtml

  Grote verzekeraars weten de tarieven voor logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten in 2014 te bevriezen en soms fors te verlagen. De verschillen in de vergoedingen tussen grote en kleine verzekeraars lopen daardoor op. De tarieven van markgiganten als Achmea en VGZ voor logopedisten liggen tot 23 procent lager dan de vergoedingen van kleinere verzekeraars.

  Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de tarieven voor 2014 van deze drie groepen zorgverleners.

  Niet eerder sinds de invoering van de vrije markt in 2006 waren de verschillen in de vergoedingen die grote en kleine verzekeraars bieden zo groot. Patiënten profiteren van het scherpe inkoopbeleid van de grote verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk, de lage tarieven zouden daarom tot lagere zorgpremies moeten leiden.

  Lagere zorgpremies? Eerst zien en dan geloven!
  En wat krijgen we in de toekomst sowieso nog geboden door de verplichte basisverzekering?

 228. Renate says:

  Tja, de grote verzekeraars kunnen de therapeuten onder druk zetten, maar als de therapeuten zich verenigen, dan is er ineens sprake van kartelvorming.

 229. wilmamazone says:

  De vraag blijft: ten koste van wat precies? Van zorgverzekeraars die onder meer zogenoemde wurgcontracten afsluiten met zorgverleners, wordt op den duur ook niemand vrolijk lijkt me zo.
  Ik vind dat zorgverzekeraars te veel macht hebben, maar ja wie ben ik?

  http://nos.nl/artikel/565338-zorgpremie-zilveren-kruis-omlaag.html

  De basispolis bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis wordt volgend jaar 8,30 euro per maand goedkoper. De premie daalt van 108,25 naar 99,95 euro. Op jaarbasis scheelt dat bijna 100 euro. Zilveren Kruis is de eerste grote verzekeraar die de zorgpremie voor volgend jaar bekendmaakt.

 230. Renate says:

  Tja, we willen allemaal graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

 231. wilmamazone says:

  Renate:

  Tja, we willen allemaal graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

  Dat is in dit geval behoorlijk relatief door het verplichte eigen risico:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/22/zorgpremie-zilveren-kruis-volgend-jaar-omlaag/

  Zorgpremie Zilveren Kruis volgend jaar omlaag

  Dat de premies van de verzekeraars ondanks de stijging van de zorgkosten omlaag kunnen, heeft te maken met de grote verschillen tussen de omvang van de zorguitgaven en de hoogte van de verplichte zorgpremie, schreef onze economieredacteur Jeroen Wester onlangs in NRC Handelsblad:

  Allereerst is het hoge eigen risico erg goed bevallen op het ministerie. Die wordt komend jaar nog een beetje opgetrokken van 350 naar 360 euro. Daardoor betalen verzekerden komend jaar naar verwachting 3,1 miljard euro aan eigen risico (exclusief de eigen bijdrages langdurige zorg in verpleeghuizen). Hierdoor kan de zorgpremie omlaag. Daarnaast verwacht minister Schippers dat er komend jaar geen tekorten meer bestaan in het zogeheten Zorgverzekeringsfonds, een belangrijk tussenstation op het departement voor geldstromen in de zorg. Daardoor is er minder premiegeld nodig om de sommen rond te krijgen, ook al zullen de zorguitgaven volgend jaar weer stijgen.

 232. wilmamazone says:

  Don’t shoot the messenger:
  http://www.nu.nl/geldzaken/3609215/zorgpremie-in-2015-weer-omhoog.html

  De zorgpremie gaat in 2015 weer stijgen. Door de overheveling van zorgtaken van de AWBZ naar de verzekeraars moeten verzekerden in 2015 zo’n 50 euro meer premie betalen.

  Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

 233. wilmamazone says:

  Hoopvol nieuws, want als er één schaap over de dam is……..:

  Zorgverzekeraar Interpolis vergoed per 2014 geen alternatieve geneeswijzen meer uit de aanvullende verzekering. Het gaat bijvoorbeeld om acupunctuur en homeopathische en antroposofische geneesmiddelen.

  http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/138732/Interpolis-schrapt-vergoeding-alternatieve-behandelingen.htm

 234. wilmamazone says:

  Dit onderwerp lijkt intussen steeds meer een soapserie:
  http://nos.nl/artikel/571791-vng-op-ramkoers-over-zorgbesluit.html

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten schort de medewerking aan het kabinet over de decentralisatie van de zorg op. Aanleiding is de beslissing van staatssecretaris Van Rijn om de persoonlijke verzorging uit te laten voeren door de zorgverzekeraars.

  Onder persoonlijke verzorging valt bijvoorbeeld hulp bij het douchen en aankleden en andere niet-medische verzorging.

 235. wilmamazone says:

  De gevolgen van ondoordachte plannen beginnen zich steeds duidelijker af te tekenen in de dagelijkse praktijk:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3541587/2013/11/09/Vitale-ouderen-te-duur-voor-zorg.dhtml

  Tehuizen komen geld tekort. ‘Menzis zegt eigenlijk: voor het einde van het jaar moeten 12 mensen zijn overleden.’ Zorgkantoren draaien de geldkraan voor ouderen in verzorgingshuizen te snel dicht, klagen de verzorgings- en verpleeghuizen bij hun brancheorganisatie ActiZ.

  Het gaat om geld voor ouderen die relatief gezond zijn. Omdat zij sinds 1 januari niet meer in een verzorgingshuis mogen wonen, verlaagt de overheid via de zorgkantoren het budget voor de slinkende groep achterblijvers.

  Het is het tempo waarin dat gebeurt, waarover de instellingen vallen. “Wij krijgen in 2014 van het Menziszorgkantoor maar voor 100 cliënten geld”, zegt Margriet Hommes, bestuurder van ZorgGroep Groningen. “Maar er wonen nu 112 mensen. Dat betekent dat Menzis eigenlijk zegt: voor het einde van het jaar moeten 12 mensen zijn overleden.”

 236. wilmamazone says:

  Het opzeggen van aanvullende verzekeringen kan nog een héél stuk beter, ook wat prijsbewuste ouderen betreft. Reken het eens goed uit zou ik zeggen. Ik heb al een tijdje een aparte spaarrekening voor ziektekosten, inclusief eigen risico, en dat bevalt prima. Tot nu toe alleen maar geld verdiend, en de reserve voor 2014 staat er alweer bijna volledig op.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3542573/2013/11/11/Verzekeraars-snijden-in-aanvullende-zorgpolissen.dhtml

  Verzekeraars snijden in aanvullende zorgpolissen

  De versoberingen zijn noodzakelijk omdat prijsbewuste jongeren hun aanvullende verzekeringen opzeggen. In 2006 was 93 procent van de Nederlanders nog aanvullend verzekerd, tegen 86 procent in 2013. De verzekeraars verwachten dat de daling doorzet. Zonder de premies van de gezonde jongeren, die zelf doorgaans nauwelijks zorg verbruiken, hebben de verzekeraars niet meer voldoende inkomsten om de volledige zorgconsumptie van ouderen te vergoeden.

  En iemand die meent niet zonder te kunnen, maar niet wil (mee)betalen voor Alterneut & Co., kan door bewust kiezen een krachtig signaal laten horen:
  http://www.kwakzalverij.nl/1614/Interpolis_en_Hema_vergoeden_alternatieve_genezers_niet

  Alternatieve behandelaars hebben het tij tegen: zorgverzekeraars schrappen vergoedingen voor alternatieve behandelingen, als acupunctuur en homeopathie uit hun aanvullende pakketten.

 237. Renate says:

  Zolang het hebben van spaargeld voor ziektekosten betekent dat ik geen recht heb op kwijtscheldingsregelingen, zie ik dit alternatief niet echt zitten. Vooralsnog is de enige aanvullende verzekering die ik heb, een tandartsverzekering.

 238. Renate says:

  En weer meer werk voor vrijwilligers:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/20-11-2013/philadelphia-zorg-schrapt-900-banen
  Straks weer meer mensen met een uitkering, die als ‘vrijwilliger’ werk mogen doen dat eerst door betaalde krachten gedaan werd.

 239. wilmamazone says:

  Marktwerking in de zorg steeds problematischer voor reumapatiënten:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3551245/2013/11/26/Wie-vaak-naar-fysio-gaat-heeft-niet-veel-keus.dhtml

  Er zijn nog steeds zorgverzekeraars die fysiotherapie onbeperkt vergoeden zonder dat ze chronisch zieke klanten uitsluiten. Maar het zijn er beduidend minder dan vorig jaar, en de polissen zijn er niet goedkoper op geworden. Dat blijkt uit een inventarisatie van Verzekeringssite.nl die het Reumafonds vandaag op haar website publiceert.

  Waren er dit jaar nog 31 polissen voor deze patiënten, straks zijn dat er maar elf. Het gaat om polissen van Aevitae, De Amersfoortse, De Friesland, Delta Lloyd, Prolife, de Goudse en Zorg en Zekerheid. Voor alle polissen geldt dat het aantal fysiotherapiebehandelingen onbeperkt wordt vergoed bij therapeuten waar de verzekeraar een contract mee heeft.

  eindquote:

  Volgens Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij het Reumafonds, gebeurt er nu precies waarvoor de belangenorganisatie gewaarschuwd had toen fysiotherapie voor reumapatiënten een paar jaar geleden uit het basispakket werd gehaald. “Toen zei de minister: ‘Daarvoor zijn de aanvullende pakketten’. Maar nu zie je dat het aanbod afneemt terwijl kosten omhoog vliegen. Straks moeten reumapatiënten terug in de rolstoel omdat ze geen therapie kunnen betalen. Dat is penny wise, pound foolish.”

  http://www.reumafonds.nl/actueel/nieuwsoverzicht/slechts-11-reumavriendelijke-zorgpakketten-in-2014

  Voor 2014 variëren de premies voor de 11 aanvullende verzekeringen van
  € 36,95 tot € 131,95 per maand. Naast de premie zijn ook de vergoedingen van belang, vooral als u naar een zorgverlener gaat met wie de verzekeraar geen contract heeft. Bij 10 van de 11 polissen worden alléén de declaraties van zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft voor 100% vergoed.

 240. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3558244/2013/12/07/Ziekenhuizen-betalen-voor-het-stoppen-van-behandeling.dhtml

  Minister Schippers van Volksgezondheid wil artsen en ziekenhuizen ook een vergoeding uitkeren als ze in overleg met een patiënt besluiten geen nieuwe behandeling te beginnen. De regeling moet artsen stimuleren terminale patiënten beter voor te lichten over de zin of onzin van een behandeling.

  Artsen pleiten al langer voor een vergoeding voor ‘het intensief begeleiden’ van patiënten. Zowel artsen als patiënten zijn geneigd alle mogelijkheden te benutten om het leven te verlengen. In sommige gevallen rekken behandelingen het leven, maar is de kwaliteit daarvan door alle bijwerkingen gering. De maatregel van Schippers moet aan deze vormen van overbehandeling paal en perk stellen.

 241. Renate says:

  En dan zijn er ook nog problemen rond de vergoedingen voor spoedeisende hulp.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3557769/2013/12/07/Eerste-hulp-wil-af-van-nieuw-systeem-declaraties.dhtml

  Er is nauwelijks een relatie is tussen de rekening en de werkelijke kosten. ‘Een onbegrijpelijk systeem dat niet is uit te leggen’, zegt Michiel Gorzeman, medisch manager en hoofd Spoedeisende Hulp van het OLVG in Amsterdam.

  Twee tarieven
  Er zijn twee tarieven: 150 en 450 euro. Gorzeman: ‘Bij binnenkomst zijn patiënten sowieso 150 euro kwijt. Maar gaan we bijvoorbeeld de wond lijmen? Dan kost het opeens 450 euro.’ Dat gaat op voor veel meer simpele handelingen. ‘Maar als je een CT-scan maakt, kost het óók 450 euro. En dat is in werkelijkheid juist weer vele malen duurder.’

 242. wilmamazone says:

  http://www.nugeld.nl/zorgverzekering/3647210/verzekerde-niet-vooruit-sinds-2006.html

  De invoering van de basisverzekering en marktwerking in de zorg hebben consumenten nauwelijks iets opgeleverd. Dat stelt vergelijkingssite Zorgverzekeringwijzer.nl op basis van een vergelijking tussen 2006 en 2014.

 243. wilmamazone says:

  Marktwerking in de zorg:
  http://nos.nl/artikel/584602-radboud-weert-achmeapatienten.html

  Het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen neemt dit jaar geen nieuw patiënten van Achmea meer aan. Dat komt doordat Achmea voor 2013 te weinig zorg heeft ingekocht bij het ziekenhuis.

  Gevolg is dat alle patiënten van Achmea-merken (o.a. Zilveren Kruis, Agis, Interpolis, FBTO en De Friesland) pas in 2014 weer aan de beurt zijn. Een uitzondering wordt gemaakt voor spoedpatiënten, kinderen en voor zorg die alleen in een academisch ziekenhuis gegeven kan worden.

  Een woordvoerder van het Radboudumc zegt dat Achmea de indruk wekt meer geïnteresseerd te zijn in de prijs van de zorg dan in de kwaliteit ervan.

  Wordt vast vervolgd.

 244. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht-1/140195/ombudsman-marktwerking-is-een-ramp.htm

  De marktwerking in de zorg is een ramp en binnen twee à drie jaar dreigt de ramp zich alleen maar te verhevigen. Dat stelt vertrekkend Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een interview met radiozender BNR. Wat marktwerking wordt genoemd is volgens hem niet meer of minder dan een planeconomie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: