Deel 2: Feiten en fabels over mazelen en vaccinatie

mazelen Gisteravond ontdekte ik dat er een artikel van 31 augustus j.l. aan mijn aandacht ontsnapt was, terwijl Jan Willem Nienhuys er al op 1 september melding van maakte op het Skepsisblog.

Het artikel Gevolgen van (niet) vaccineren laat me niet meer los. Niet dat daarin nieuwe feiten benoemd zijn, maar vanwege de onheuse bejegening die de schrijfster ten deel viel door enkele fanatieke anti-vaccinanten, en mijn reactie daar weer op. Dat het eigenlijk schokkend is dat het mij nog nauwelijks schokt, omdat ik in de loop der (blog)jaren gepokt en gemazeld ben wat averechtse reacties betreft. Neemt niet weg dat ik meevoel met wat Kata Ottovay ten deel is gevallen, en ik haar langs deze weg een hart onder de riem wil steken.

Kata Ottovay werkt als redacteur richtlijnen Infectieziektebestrijding bij het RIVM. Dit artikel schreef zij echter niet als RIVM’er, maar als moeder, in haar avonduren. Ze geeft in haar intro een prima samenvatting:

Iedereen die niet onder een steen leeft, weet dat er een mazelenepidemie heerst. Met name in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is omdat er veel mensen bij elkaar wonen die hun kinderen niet laten vaccineren uit geloofsovertuiging.

Verspreid over Nederland wonen ook andere vaccinweigeraars. Zij zijn minder vatbaar voor uitbraken van infectieziekten omdat zij beschermd zijn door de groepsimmuniteit dankzij de gevaccineerde meerderheid. Hun standpunten kom je vaak tegen op fora, Facebook en Twitter. Op websites en in boeken verkondigen tegenstanders van vaccinaties dat vaccins gevaarlijk (zelfs dodelijk) en bovendien onnodig zijn. Zij onderbouwen hun standpunten met uit context gehaalde fragmenten uit studies en gemanipuleerde grafieken, waardoor het geloofwaardig lijkt. Als je hun verhalen leest, zou je bijna vergeten dat – op een enkele homeopathische, antroposofische of holistische arts na – echt álle artsen en onderzoekers ervan overtuigd zijn dat vaccins veilig zijn.

Vervolgens geeft ze aan het moeilijk te hebben gevonden om het stuk te schrijven en niemand wil kwetsen, ook niet degenen die hun kind niet laten vaccineren. En inderdaad geen onvertogen woord te vinden, maar daar had het zooitje ongeregeld -zoals gebruikelijk- geen enkele boodschap aan. Een deel van het vaste rideltje werd afgedraaid met onder meer:

Hoe kun je nou aan de ene kant geloven in vaccinaties, en aan de andere kant zeggen dat niet niet-gevaccineerden een gevaar zijn voor kudde immuniteit? Of geef je dan toch toe dat vaccinaties eigenlijk niet goed ‘beschermen’?

Ik vind het ook vreemd dat je het over ‘pseudo’ science hebt. Je hebt wetenschappers die voor big pharma werken en er goed aan verdienen, en je hebt onafhankelijke wetenschappers die de echte waarheid naar boven proberen te brengen. Het is maar net welke kant je kiest.

Nee Mia je hebt wetenschappers en schetenwappers, en wie in 2013 nog de kant van schetenwappers kiest zou zich eens moeten laten nakijken.
De volgende twee drogredenaties van zelfbenoemd deskundige Mia:

Toevoeging; er gaan wel degelijk kinderen dood door vaccinaties. Volgens het RIVM zelf maar liefst zo’n 20 per jaar. Kijk maar op Lareb.

Toen in Japan de vaccinatie leeftijd werd opgeschroefd naar 2jaar, kwam wiegendood hier niet meer voor. Rara.

Ene Theo:

Beste Kata
natuurlijk ben je moeder en natuurlijk schrijf je ook als moeder, maar ik ben er van overtuigd dat je wel degelijk schrijft al redacteur van het RIVM, wat denk je zelf als je een ander geluid had laten horen, volgens mij mis ik derhalve de objectiviteit, volgens mij had het je je baan gekost en wat je daar niet op je plek als je daar anders over had gedacht dan dat je nu publiceert, het kan nl niet zo zijn dat je als redacteur tegen de visie van deze door miljarden gevoede organisatie ingaat, je zou dan als klokkenluider hebben gefungeerd en we weten allemaal wat er met klokkenluiders gebeurt. Hoewel een mooi betoog ben ik niet onder de indruk, omdat inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat kinderen die zich niet laten inenten…………..

Het antwoord van Kata is tevens een welverdiend opstekertje voor JennyJo die bij ons de waarheid over de Japanmythe vertelde in 2009. Zo heb je nog eens eer van je gratis werk:

Kata says:
1 september 2013 at 14:57
Ik kan alleen even snel reageren, dochterlief is erg ongeduldig, ik heb beloofd te spelen.
De waarheid over de Japanmythe (een spoiler: vaccinaties zijn niet afgeschaft en wiegedood is ook niet verdwenen) staat hier uitgelegd: https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/11/18/grieptopic-kindervaccinaties-en-wiegendood-de-waarheid-over-de-japan-mythe/
(zie toevoeging onder artikel red.WMZ)
Vaccins werken niet 100% (dat beweert ook niemand) en er zijn bovendien kinderen die te jong zijn om gevaccineerd te worden of geen afweer opbouwen, ook niet met vaccin. Daarom is er toch gevaar voor anderen.
Wat ik ook aangeef is dat die meldingen op Lareb niet sterftegevallen door vaccins zijn, maar ná vaccins, waar later geen verband wordt gevonden.
Theo, ja, ik ben RIVM-medewerker en het zou inderdaad gek zijn om bij een wetenschappelijk instituut te werken en niet in de wetenschap te geloven. Daarom is mijn standpunt hetzelfde als de wetenschappelijke consensus en die is weer (uiteraard) gelijk aan het RIVM-standpunt.
Maar toch schrijf ik dit uit mijn hart, als moeder en als mens die altijd bezig was met het beschermen van de zwakkeren.

Prominent aanwezig is ook Patricia (Zetje) die op 31 juli al dacht ook bij ons de boel te kunnen komen volplempen met fabeltjes. Lees enkele reacties vanaf hier. Kata zei het ook al:

Op websites en in boeken verkondigen tegenstanders van vaccinaties dat vaccins gevaarlijk (zelfs dodelijk) en bovendien onnodig zijn. Zij onderbouwen hun standpunten met uit context gehaalde fragmenten uit studies en gemanipuleerde grafieken, waardoor het geloofwaardig lijkt.

Ik maakte op 16 februari al melding van de studie van Rory de Vries in onze nieuwsbox:

Weer een forse streep door de rekening van anti-vaccinanten. Van het doormaken van mazelen worden kindertjes niet groot en sterk, integendeel.
Werking mazelenvirus ontrafeld

Het mazelenvirus wist een deel van het geheugen van het afweersysteem. Dit maakt geïnfecteerde mensen vatbaar voor infecties met andere ziekteverwekkers, blijkt uit onderzoek van promovendus Rory de Vries.

Mazelen veroorzaakt vooral sterfte doordat het virus het afweersysteem verzwakt. ‘Mazelen zorgt ervoor dat immunologische geheugencellen na infectie grotendeels verdwijnen, waardoor het immunologisch geheugen voor een deel is gewist’, verklaart de promovendus.

‘Dit leidt tot een verhoogde vatbaarheid voor opportunistische infecties met andere ziekteverwekkers, net als bij de ziekte AIDS’, zegt De Vries.

Lees ook: ‘Mazelen is geen onschuldige kinderziekte’

Patricia is niet de enige anti-vaccinant die vervolgens deze studie zodanig is gaan verdraaien dat die in het eigen straatje past.
Ik ben er nog niet uit of dit louter stommigheid is of doelbewust manipuleren, dus regelrechte oplichterij. O.a. anti-vaccinanten zijn in ieder geval niet van de eerste leugen gebarsten en zodoende uitgegroeid tot onverantwoordelijke dwazen die in hun eigen leugens zijn gaan geloven, en die verzinsels uitdragen op een manier die aan een sekte doet denken. Zichzelf (laten) hersenspoelen en op geen enkele manier meer aanspreekbaar. Drogredenaties/kulargumenten blijven aanvoeren als een grijsgedraaide plaat die al grijsgedraaid was. Het voert te ver om alle kul onder het weloverwogen artikel van Kata weer eens stuk voor stuk te benoemen, maar het is weer bar en boos wat anti-vaccinanten presteren.

Kata Ottovay benoemde feiten over vaccineren op een toegankelijke manier en dat kwam haar duur te staan. Persoonlijke aanvallen werden niet geschuwd en er was zelfs sprake van een indirecte bedreiging:

Kata says:
2 september 2013 at 21:23
Ik kan heel veel kritiek aan maar weinig dingen zijn lager dan mij persoonlijk aan te vallen en daarbij de naam van mijn dochter te gebruiken.
Ik stel me hier heel persoonlijk op, doe dat op twitter, deed dat op het blog dat ik bijhield tijdens mijn zwangerschap, maar jij valt me heel direct en persoonlijk aan. Een indirecte bedreiging: ik weet hoe je dochter heet en raak je persoonlijk. Dit heeft niets met een discussie te maken.

Met name JennyJo en ik weten als kankerpatiënt van wanten wat persoonlijke aanvallen betreft. Kankerkwakzalvers en/of hun aanhang kunnen daar óók wat van. We kregen zelfs te horen dat onze feiten met een gerust hart als fabeltjes benoemd mochten worden, omdat onze hersens aangetast waren/zijn door chemotherapie. Dat de vraag niet was óf we zouden komen te overlijden door reguliere kankertherapie, maar wanneer en dat dat op zéér korte termijn zou zijn. Dat wij de dood van lotgenoten op ons geweten hebben door het waarschuwen voor kwakzalverij, en tevens het recht op keuzevrijheid voor patiënten met de voeten traden/treden.

Door de aanvallen op Kata Ottovay besefte ik dat de laag eelt op mijn ziel minder dik is geworden dan ik gedacht/gehoopt had. Haar kwetsbaarheid ging me door merg en been, want ik weet als geen ander hoe dat voelt. Ik kan er steeds beter tegen, maar er zijn van die momenten………..juist ja! Ik hoop dat Kata zich met name door die indirecte bedreiging niet heeft laten intimideren.

Het is een van de redenen waarom ik over mezelf zo weinig mogelijk privé bekend maak. Je zult maar een fanaat treffen die je thuis op komt zoeken of zoiets dergelijks. Haatmails waar je niet op zit te wachten en ga zo maar door.

Sylvie Zuidam says:
5 september 2013 at 13:15
Beste lezers, helaas is gebleken dat dit onderwerp zoveel emoties los maakt dat het voor sommigen niet mogelijk is om inhoudelijk te blijven reageren.

Kata zet zich enorm in voor deze en andere onderwerpen waar zij in gelooft. Ik weet dat zij haar nek durft uit te steken en vroeg haar daarom om een eerlijk artikel te schrijven over vaccineren. Als moeder begrijpt zij de zorgen van ouders en heeft ze beweringen en meningen op een laagdrempelige manier uitgelegd.

We zijn overweldigd door de vele reacties. Voor de ouders die informatie zoeken over vaccineren zal dit artikel inclusief alle reacties voldoende duidelijkheid geven. Ik heb het reactieveld onder dit artikel zojuist gesloten omdat ik via mijn blog geen podium wil bieden aan nog meer persoonlijke en intimiderende aanvallen. Kata verdient dit niet en ouders die op zoek zijn naar informatie, hebben hier niets aan.

Kata verdient dit inderdaad niet en niemand heeft er iets aan. Dat hebben ouders wel aan de feiten die zij op die site benoemt en hopelijk hebben heel wat twijfelaars die ter harte genomen.

Tot slot voor Kata een stevige virtuele knuFFel. Keep up the good work!

Noot:
Door kuren van WordPress werkte de link naar het artikel van JennyJo over de Japanmythe in de reactie van Kata niet meer. Dat doet die nog steeds niet, maar inmiddels is er met kunst- en vliegwerk een link gefabriceerd die wel werkt:
https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/11/11/kindervaccinaties-en-wiegendood-waarheid-over-de-japan-mythe/
Grieptopic: kindervaccinaties en wiegendood; de waarheid over de Japan-mythe

En ja hoor, daar is-tie weer, een bekend stokpaardje van de anti-vaccinatieactivisten:

In Japan is men gestopt met vaccineren / is de leeftijd voor de eerste vaccinaties verhoogd en daar is meteen het aantal gerapporteerde wiegendoden dusdanig verminderd dat het nu bijna niet meer voorkomt!

Helaas pindakaas. Klopt niet. Gaan we even uitleggen.

[laatst bijgwerkt op 10 sept. 14:16 ]

302 Responses to Deel 2: Feiten en fabels over mazelen en vaccinatie

 1. Het gebruikelijke recept onder het artikel. Mein gott. Ondertussen kijk ik er niet eens meer van op…

 2. wilmamazone says:

  Jan Willem Nienhuys met het tweede deel over mazelen:
  Mazelen niet onschuldig: Misvatting 2

  Misvatting: Mazelen zijn onschuldig.
  Waarheid: Je wordt er erg ziek van en de kans om dood te gaan is niet verwaarloosbaar.
  Verklaring: Veel mensen gaan af op jeugdherinnering, toen ze nog geen honderden leeftijdgenootjes kenden. Of ze kennen alleen Pluk van de Petteflet.

 3. Hannelore says:

  WMZ:

  Ik ben er nog niet uit of dit louter stommigheid is of doelbewust manipuleren

  Voor mij is het valsigheid en kwaadaardigheid.

 4. Jan Willem Nienhuys says:

  Bij sekten en religies en allerhande buitenissige denksystemen zie dat de ‘aanhangers’ zich zo vereenzelvigen met hun bedenksels dat ze alles in hun eigen straatje persen en hun tegenstanders als duivels zien. We moeten maar blij zijn dat deze antivaxers zichzelf niet opblazen als er bij een huisarts 50 mensen in de rij staan voor een griepprik. Fanclubs van voetbalverenigingen kunnen trouwens ook fanatiek zijn.

  Je kunt het echt zo gek niet bedenken of mensen zijn in staat het te rationaliseren – en wie zo hard bezig is, gaat natuurlijk ook missioneren.

  Wat je kunt doen is een tegenwicht aanbieden.

 5. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  Bij sekten en religies en allerhande buitenissige denksystemen zie dat de ‘aanhangers’ zich zo vereenzelvigen met hun bedenksels dat ze alles in hun eigen straatje persen en hun tegenstanders als duivels zien.

  Dat klopt, maar waar valt een een anti-vaccinant onder die bijvoorbeeld -met de nodige laatdunkendheid-
  als argument gebruikt dat vaccins altijd in een ader gespoten worden en dat dat -volgens zijn eigen wetenschappelijk gezien- toch niet juist is, omdat ‘de ader niet de weg is om lichaamsvreemde stoffen binnen te krijgen, het is een gesloten systeem en toch niet voor niets?’

  Dan heb je alweer bijna -in overdrachtelijke zin- een avondvullend programma te pakken, en daar word ik intussen doodmoe van eerlijk gezegd. Iets (nog) niet (zeker) weten vind ik niet het grootste probleem, maar waarom zoekt zo iemand in hemelsnaam zelf de feiten niet op i.p.v. uit de losse pols nog meer fabeltjes in het rond strooien?

  Je hebt als leek aan je ogen eigenlijk al genoeg om te kunnen zien dat vaccins niet in een ader gespoten worden. Er is nogal een verschil met o.a. bloedprikken. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, maar is een beetje logisch nadenken al voldoende.

  Hier bij het RIVM geen lekentaal, maar er staat dus dat een vaccin of in spierweefsel of onder de huid geplaatst wordt, en dat is voor zover ik weet al sinds jaar en dag bekend:
  7. Vaccinatietechniek

 6. Jan Willem Nienhuys says:

  Tja dat weet ik ook niet. Misschien hebben zulke mensen alleen ervaring met snelwerkende kalmerende middelen die intraveneus worden toegediend.

 7. wilmamazone says:

  Pak ik hier nog even het draadje van het EO-programma De Vijfde Dag op van de vorige post:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/07/21/feiten-en-fabels-over-mazelen-en-vaccinatie/comment-page-1/#comment-42116

  Gaan we hier verder met het weerwoord vandaag van antroposifisch huisarts Madeleen Winkler:
  http://www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending/136340/Van-Dissel-uitspraken-kanker-en-vaccinatie-onverstandig.htm

  “De EO heeft mij gevraagd een gesprek te mogen opnemen waarin ik ouders informeer over de BMR vaccinatie, mn betreffende mazelen, gezien de huidige mazelen gevallen. Van dat gesprek is 95% geknipt en alleen een klein detail eruit gelicht, wat daardoor iedere onderbouwing mist. Tevoren waren uitgebreid de symptomen, de ernst van de ziekte en de mogelijke complicaties besproken, evenals de koorts en de effecten van paracetamol op de antistofvorming tegen het virus, refererend aan de studies die daarover zijn gepubliceerd. Genoemd is dat er studies zijn die laten zien dat bij de groep kinderen die mazelen hadden doorgemaakt minder asthma en allergie voorkomt en dat er studies zijn waarbij in de groep die acute koortsende ziektes, waaronder mazelen, heeft doorgemaakt een correlatie gezien wordt met minder chronische ziektes waaronder bepaalde vormen van kanker. Alleen op dat laatste gaat de journalist verder in en probeert me duidelijk anti RIVM getinte uitspraken te laten doen.
  Hiermee is de indruk ontstaan dat antroposofisch artsen mazelen vaccinatie zouden afraden en wel op onwetenschappelijke wijze. Beide is onjuist. Het RVP wordt aangeboden, er wordt de tijd genomen voor goede informatie, waarmee de ouders tot bij hun passende beslissing kunnen komen. Vaccinatie wordt niet afgeraden. In de uitzending is nu zo gemonteerd dat het lijkt alsof ik suggereer dat mazelen kanker zou voorkomen. Maar zo ligt het niet. Dat doet ook geen recht aan het zorgvuldige gesprek en de nuanceringen die daaraan voorafgegaan waren.

  Madeleen Winkler

  M. Winkler, huisarts, GOUDA – 10-09-2013 01:04

  De vraag is of een antroposoof überhaupt goede voorlichting kan, en mag, geven.
  Het is wat o.a. Kata Ottovay ook zegt:

  (..)Op websites en in boeken verkondigen tegenstanders van vaccinaties dat vaccins gevaarlijk (zelfs dodelijk) en bovendien onnodig zijn. Zij onderbouwen hun standpunten met uit context gehaalde fragmenten uit studies en gemanipuleerde grafieken, waardoor het geloofwaardig lijkt. Als je hun verhalen leest, zou je bijna vergeten dat – op een enkele homeopathische, antroposofische of holistische arts na – echt álle artsen en onderzoekers ervan overtuigd zijn dat vaccins veilig zijn.

  (vet door mij)

 8. Jan Willem Nienhuys says:

  Madeleen Winkler is voorzitter van de NAAV én huisarts met een ‘kinderspreekuur’ in een aan haar praktijk gelieerd consultatiebureau. Ze kan zich als CB-arts natuurlijk niet permitteren dat ze te kijk staat als iemand die vaccinatie afraadt. Op http://www.antroposofie.nl/wp-content/uploads/trouw-opinie-inenten-madeleen-winkler.pdf staat een brief van met tenminste 1 onzinnige opmerking.

  Onderdrukken van koorts met paracetamol zou het aantal complicaties bij mazelen hebben doen toenemen sinds de invoering van vaccinatie.
  a. wat heeft paracetamol nou te maken met vaccinatie?
  b. de bewering is dat er per 1000 gevallen van mazelen meer complicaties zijn na 1976 dan voor 1976. Aangezien niemand precies weet hoeveel gevallen er waren omdat ouders de dokter er niet bij roepen (misschien speciaal als die ouders niet aan vaccinatie doen), snap ik niet hoe iemand kan weten wat het aantal complicaties is per 1000 gevallen. Dus volgens mij weet niemand en zeker mw. Winkler niet wat het percentage complicaties is.

  mw. Winkler heeft nog weinig ervaring met de tv. Men komt met een camera bij je thuis, Je wordt een half of een heel uur bezig gehouden met vragen over van alles en nog wat, en daar blijft dan een minuut van over. Dat is heel gewoon. Je hebt absoluut geen controle over welk fragmentje men bij de tv fotogeniek en pakkend genoeg vindt om uit te zenden.

 9. wilmamazone says:

  Lees aanvullend ook deze eerdere post met daarin onder meer een artikel van Madeleen Winkler uit 2009:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/07/21/feiten-en-fabels-over-mazelen-en-vaccinatie/comment-page-1/#comment-41703

  Onder de link hierboven van Jan Willem heeft Winkler het over deze brochure:
  http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:55451&type=org&disposition=inline

  Er zijn veel publicaties te vinden op de diverse websites. Voor het publiek heeft het centrum Sociale Gezondheidszorg een aantal boekjes uitgegeven met toelichting op
  gezondheidsproblemen vanuit antroposofisch standpunt. Een bijzonder fenomeen
  vormen de antroposofische consultatiebureau-artsen. Een ouder met vragen over
  vaccinaties zal hier een arts treffen die het antwoord zoekt vanuit dezelfde achtergrond.
  Een deel van de antroposofisch denkende ouders komt dus niet op een regulier consultatiebureau. Dit in tegenstelling tot de bevindelijk gereformeerden. Er zijn voor zover
  bekend geen bevindelijk gereformeerde artsen die vaccinatie afwijzen, of zij manifesteren
  zich niet publiekelijk.

  Voor de langere termijn mag verwacht worden dat er vaccinatie-weigeraars zullen blijven
  in antroposofische kring. De argumenten voor uitstel of afstel van vaccinatie liggen in de
  mensbeschouwing van de antroposofie besloten. Een ondubbelzinnig pleidooi pro
  vaccinatie is niet te verwachten van iemand die de antroposofie aanhangt. Dat strijdt
  immers met de gedachte dat ziekte positief te waarderen is. Een aantal kinderziekten
  wordt als minder ernstig beschouwd.
  Gezien de groei van het aantal leerlingen op vrije scholen in de afgelopen 25 jaar, zullen
  steeds meer mensen in aanraking komen met deze ideeën en ze overnemen.

  Het is maar goed dat ik al op m’n toffeltjes zit, want als ik de fabeltjes van de Soofjes weer moet lezen, vallen me nog steeds de schoenen uit.

  Vreemd ook dat Winkler het nog niet gehad heeft over die studie van Rory de Vries over mazelen. Daar ga ik eerst maar eens een nachtje over slapen. Morgen is er weer een dag.

 10. wilmamazone says:

  Post van mij over Rory de Vries op 30 juli:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/07/21/feiten-en-fabels-over-mazelen-en-vaccinatie/comment-page-1/#comment-41512

  en een op 6 augustus in reactie op homeopaat Ciska Buis:

  Ciska Buis vandaag op Refdag.nl:

  Er is ook een ecologische component. Daarop wijst viroloog dr. Rory de Vries onder meer in zijn in februari gepubliceerde proefschrift over de mazelen. Na mogelijke uitroeiing van het menselijke mazelenvirus zouden meer gevaarlijke dierlijke mazelenvirussen het gat kunnen gaan opvullen. Daarom blijft weerbaarheid tegen mazelen altijd nodig, ook al is de ziekte wereldwijd verdwenen. Over al dit soort mogelijke nadelen hoor- en lees je bar weinig.”

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/07/21/feiten-en-fabels-over-mazelen-en-vaccinatie/comment-page-1/#comment-41633

  De recente insteek van Jan Willem:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/09/mazelen-niet-onschuldig-misvatting-2/

  Tot voor kort meende men dat het virus begon met de wand van de keel en bronchiën en de trilhaartjes daar aan te tasten, maar tegenwoordig weet men dat het net iets anders gaat. Het begint ermee dat het virus de macrofagen en dendritische cellen in de luchtwegen aanvalt, en dan doordringt naar wat je losjes ‘het immuunsysteem’ zou kunnen noemen. Het virus vermenigvuldigt zich in allerlei soorten witte bloedlichaampjes die daardoor afsterven, en het heeft zelfs een voorkeur voor een bepaald type geheugencellen van het immuunsysteen, zoals Rory de Vries (foto) aantoonde in zijn dissertatie. Mazelen poetst dus een deel van het immunologische geheugen uit. De dissertatie zelf kan hier gedownload worden. Zie speciaal pagina 204 waar de auteur uitlegt dat de mazelenvaccinatie waarschijnlijk nog een boel andere (dier)ziekten met verwante virussen onder de duim houdt.

  Het is die verwoesting van het immuunsysteem én de beschadiging van de luchtwegen die maken dat vele soorten bacteriën kansen krijgen. Daar komen de complicaties van. In de meeste gevallen wordt het virus uiteindelijk wel uitgeroeid, en de vernieling van het immuunsysteem valt niet zo op (zegt Rory de Vries), omdat er dan heel veel cellen zijn bijgekomen die eigenlijk maar één ding kunnen: mazelen tegenhouden. Het is dus niet waar dat je immuunsysteem ‘sterker’ wordt.

  Madeleen Winkler komt dus niet eens in de buurt van de plank misslaan over wat het mazelenvirus doet en daar helpt geen lievemoederen aan, en óók niet langer in de uitzending. Onzin + onzin = onzin, blijft onzin.

  Ook Ciska Buis kan er wat van wat draaien naar het eigen straatje betreft met een studie, maar dat kan ook niet anders want nogmaals:Kritisch Prikken liegt over mazelen

 11. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 1348 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 54 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 12. suzanne says:

  Ik ken Kata en ik ken haar volstrekt zuivere intenties bij het schrijven van haar sterke stuk. Ik ben zo blij te merken dat er ook plekken op het internet zijn waar die intenties wél gewaardeerd worden.

 13. JennyJo says:

  Al zijn Kata’s intenties nog zo zuiver, dan nog kan ze het falikant mis hebben. En in dit geval heeft ze dat dus ook.

 14. wilmamazone says:

  JJ:

  Al zijn Kata’s intenties nog zo zuiver, dan nog kan ze het falikant mis hebben. En in dit geval heeft ze dat dus ook.

  Hier begrijp ik niets van JennyJo. Licht eens toe dan waarom Kata Ottovay het in dit geval falikant mis heeft.

 15. JennyJo says:

  Hier begrijp ik niets van JennyJo.

  Nee ik ook niet. Ik verwarde haar met de homeopathische huisarts, sorry. Maar: intenties vind ik eigenlijk niet relevant. Het gaat om feiten, niet om inenties. Lijkt mij in elk geval.

  update:
  Nogmaals excuus, ik ben heel erg moe en stop even een tijdje.

 16. wilmamazone says:

  @JennyJo

  Je doelde dus op de hierboven genoemde homeopathische huisarts Madeleen Winkler.

  De intentie van de reactie van Suzanne vind ik zo overduidelijk, dat ik iig geen behoefte heb om daarover te gaan woordmierenneuken in discussie te gaan.

  Zowel Suzanne als Kata zullen verdomd goed weten dat de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen. Of o.a. Madeleen Winkler dat voldoende weet, is vers nummer twee.

 17. JennyJo says:

  Ook goed. Zoek het verder maar uit, ik ben weg en het zal me verder worst wezen.

  Edit WMZ 10:52: Ik had jouw update intussen gemist.

 18. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik denk dat JennyJo bedoelt dat het speculeren over intenties (al dan niet gebaseerd op persoonlijke kennis van degene die zulke intenties zou hebben) weinig zinvol is. Dat is juist wat al die fanatieke antivaxers doen. Die vinden waarschijnlijk van elkaar dat ze ook goede intenties hebben.

  Het gaat echter om het stuk. Iedereen kan zien dat in het stuk van mw. Ottovay helemaal niemand persoonlijk wordt aangevallen.

  In de commentaren kwam ene Mia aandragen met het “bewijs” dat vaccins niet helpen, notabene met een verwijzing naar een stuk getiteld

  “Vaccines didn’t save us” (a.k.a. “vaccines don’t work”): Intellectual dishonesty at its most naked

  waarin nauwkeurig van hand van voorbeelden is uitgelegd dat de antivaxers openlijk oneerlijk zijn door sterftecijfers te verwarren met ziektecijfers en dat de alleroneerlijkste een druiloor genaamd Obomsawin is, die die sterftegrafiek ook nog eens verfomfaait: ‘the most breathtakingly spectacularly intellectually dishonest bits of anti-vaccine propaganda that I’ve ever seen’

  Kata antwoordt op 1 september zonder één onheuse opmerking naar Mia. Ik weet tamelijk zeker dat ik niet zo aardig kan zijn, en me zou uitputten in sarcasme.

  En iedereen kan zien wat de tactiek van de antivaxers is: laag-bij-de-grondse aanvallen op de motivatie van Kata. En liegen natuurlijk.

 19. Jan Willem Nienhuys says:

  PS. ik zie dat ik zelf ook niet lezen kan, want ik had de tweede zin van JennyJo overgeslagen…..

 20. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  Kata antwoordt op 1 september zonder één onheuse opmerking naar Mia. Ik weet tamelijk zeker dat ik niet zo aardig kan zijn, en me zou uitputten in sarcasme.

  En iedereen kan zien wat de tactiek van de antivaxers is: laag-bij-de-grondse aanvallen op de motivatie van Kata. En liegen natuurlijk.

  Zo is het precies. Vandaar dat ik vond dat Kata het verdiende om bij ons eens goed in het zonnetje gezet te worden.

 21. wilmamazone says:

  Kindersterfte is wereldwijd gedaald door onder meer vaccinaties en schoon drinkwater en sanitair. Kinderen worden vaak ziek door ondervoeding en sterven aan een longontsteking, diarree of malaria. Ze bezwijken steeds minder door mazelen en polio.

  http://nos.nl/artikel/550602-kindersterfte-wereldwijd-gedaald.html

  Op dit moment sterven er per dag toch nog zo’n 18.000 kinderen van 5 jaar of jonger.
  Dat zijn er nog schrikbarend veel vind ik.

  Jan Willem:

  Wereldwijd zijn mazelen nog steeds een belangrijke doodsoorzaak.
  Enkele cijfers:

  1980: 2.500.000 doden (MSF)
  1990: 630.000 doden (Wikipedia)
  2000: 535.000 doden (WHO)
  2005: 345.000 doden (Wikipedia)
  2008: 164.000 doden, van wie driekwart in Zuidoost-Azië (Wikipedia)
  2011: 158.000 doden (WHO)

  In 2007 werd geschat dat het aantal mazelendoden in 1999 waarschijnlijk ergens tussen 634.000 en 1.140.000 lag.

  Deze daling is voornamelijk veroorzaakt door een vaccinatiecampagne waarbij sinds 2000 een miljard kinderen zijn ingeënt in landen waar mazelen nog veel voorkomen. Speciaal in Afrika is het aantal gevallen spectaculair gedaald, tussen 2000 en 2008 met 94%, tegelijk met een stijging van de vaccinatiegraad van 52% naar 74%. (MSF, bij de details onder Epidémiologie) De voedingstoestand is uiteraard van invloed op het sterftecijfer evenals de mogelijkheid om goede ziekenhuiszorg te verlenen. De kans om aan mazelen te overlijden verdubbelt bij een tekort aan vitamine A.

  Voor meer info en werkende links:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/09/mazelen-niet-onschuldig-misvatting-2/#more-2672

 22. wilmamazone says:

  JennyJo zegt:
  september 13, 2013 om 10:06 am

  Ook goed. Zoek het verder maar uit, ik ben weg en het zal me verder worst wezen.

  Edit WMZ 10:52: Ik had jouw update intussen gemist.

  Het is vandaag vrijdag de dertiende zullen we maar zeggen. Dan isset ook oppassen geblazen met zwarte katten enzo. Daar kán een stronthumeur nog erger van worden zegt men. 😉

  Gelukkig is er een remedie (365 dagen per jaar):
  Ben je boos?
  Pluk een roos.
  Zet ‘m op je hoed.
  Dan ben je morgen weer goed.

 23. Jan Willem Nienhuys says:

  Wilma, waar woon jij dat er 365 dagen per jaar bloeiende rozen in de tuin staan? 🙂

 24. kata1973 says:

  Beste allemaal,

  Als ik een huisarts was, dan zou ik zéker geen antroposofische huisarts zijn en dat de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen, is mij en Suzanne (als deze Suzanne de Suzanne is die ik denk dat ze is) zeker bekend – en beiden proberen we in het dagelijks leven zo onze bijdrage te leveren aan de broodnodige bullshitbestrijding.

  Afijn, ik kom me hier melden en danken voor de support en het zonnetje. Heel blij mee! Nee, ik laat me niet uit het veld slaan en zit nu alweer te bedenken waar ik me nog meer zou kunnen ‘infiltreren’ :).

  Bij het schrijven van het gastblog vroeg ik me natuurlijk ook af, moet ik maar wegblijven uit deze hele vaccinatiediscussie, omdat ik altijd als RIVM’er word gezien en daarom wel een heel makkelijke ‘prooi’ ben? Maar nee, daarvoor zat het te diep. En dat zit het nog. Daar veranderen de Patricia’s en Mia’s en Theo’s niks aan. Ook al werd ik er wel echt heel ellendig van toen een van die grapjassen een mailadres+nickname aanmaakte met de naam van mijn dochter. Hoe kómt iemand op het idee er een kind bij te betrekken?

  Hoe komt het toch dat zoveel mensen geloven wat op die schimmige sites staat? Op slechte dagen denk ik dat alleen de wal het schip zal keren. Als de ziekten terugkomen dus, maar in die tijd gaan er kinderen dood en raken ze gehandicapt en dat is niet te verkroppen. Op goede dagen heb ik vertrouwen dat de waarheid uiteindelijk overwint en dat de meeste mensen slim genoeg zijn om te zien wat wel en niet gedegen informatie is. En is mijn doel eraan bij te dragen dat die betrouwbare informatie op zoveel mogelijk plekken te vinden is.

  Deze foto heb ik dan voor ogen (Geen indonesië, wel Elspeet).
  http://www.geheugenvannederland.nl/?/indonesie_onafhankelijk_-_fotos_1947-1953/items/ANP01:12985037/&p=1&i=15&st=Elspeet&sc=(Elspeet)/
  ‘Ik smeek u. Doe dit uw kind niet aan.’

 25. Oh Kata, die mensen kunnen hééél ver gaan hoor. Ik neem aan dat je bekend bent met Andrew Wakefield, één van de boegbeelden van de antivaxclub? Wat die vent heeft uitgevroten is echt ziek. Mijn idee is dat mensen dergelijke zaken geloven omdat het orde schept in een choatische wereld. Of omdat ze er geld mee (kunnen) verdienen en dan is het brein heel plooibaar. Het jammere is dat normaal denkende mensen besmet worden met dat soort denkvirusjes; nog onlangs kreeg ik de vraag van een ex-collega over de HPV vaccinatie; haar dochter bereikte die leeftijd en gezien de hoeveelheid negativiteit omtrent de invoering vroeg ze me om m’n mening. Natuurlijk weten wij dat die negativiteit de wereld is ingeholpen door een stel: verknipte moeders die onzin kramen, maar niet iedereen heeft de tijd, middelen en/of zin om zich er grondig in te verdiepen. De antivax boodschap heeft daarbij het voordeel heel hapklaar zwart-wit te zijn, terwijl gedegen repliek nogal wat voeten in de aarde heeft.

 26. wilmamazone says:

  Kata:

  (..) Op slechte dagen denk ik dat alleen de wal het schip zal keren. Als de ziekten terugkomen dus, maar in die tijd gaan er kinderen dood en raken ze gehandicapt en dat is niet te verkroppen. Op goede dagen heb ik vertrouwen dat de waarheid uiteindelijk overwint en dat de meeste mensen slim genoeg zijn om te zien wat wel en niet gedegen informatie is. En is mijn doel eraan bij te dragen dat die betrouwbare informatie op zoveel mogelijk plekken te vinden is.

  Me the same.

 27. Renate says:

  Het lukt mij niet om te begrijpen waarom mensen allerlei schimmige sites, die vaak ook allerlei producten verkopen, wel vertrouwen, maar sites die op de een of andere manier met de overheid of de farmaceutische industrie in verband worden gebracht, niet. En iedereen die deskundig is, weet men wel op de een of andere manier te betichten van banden met de industrie.
  Vaak heb ik het idee dat het vechten tegen de bierkaai is. Iedereen kletst elkaar als kippen zonder kop na en alles wat al honderden keren weerlegd is, duikt toch iedere keer weer op in allerlei discussies. Reageren op websites van kranten en dergelijke is onbegonnen werk. Zelfs als je alle tegenargumenten bij de hand zou hebben, lukt dat nog niet. De anti-vaccinanten zullen je zonder problemen betichten van banden met de farmaceutische industrie.

 28. suzanne says:

  haha, het lag eigenlijk best voor de hand dat ik hier te horen zou krijgen dat het niet om Kata’s intenties gaat maar om de feiten. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat ik ook van de feiten ben. Maar dat maakt het niet minder onverteerbaar dat als ‘argument’ wordt aangedragen dat Kata’s intenties verkeerd zouden zijn. Pseudo-argumenten zijn sowieso erg, maar op zo’n manier op de man spelen is echt zó sneu.

 29. wilmamazone says:

  Jan Willem Nienhuys met het derde deel: Mazelen en wiegendood: Misverstand 3

  Misverstand: Vaccinatie veroorzaakte wiegendood in Japan.
  Waarheid: Dit is een leugen van Viera Scheibner (foto).
  Verklaring: Compensatie bij dood na DTP-vaccinatie is verward met dood door vaccinatie.

  Eigenlijk gaat dit niet over vaccinatie tegen mazelen, maar Viera Scheibner beweert zelf dat vaccinatie (maakt niet uit waartegen) de belangrijkste oorzaak is van wiegendood. Haar sterkste bewijs is echter wat er rond 1975 in Japan gebeurde met de vaccinatie tegen onder andere kinkhoest. Op diverse plekken is uitgelegd hoe het zit, en hieronder volgt het complete verhaal – in het Nederlands.

 30. Jan Willem Nienhuys says:

  @suzanne

  “als ‘argument’ wordt aangedragen dat Kata’s intenties” …

  Niet hier hoor. JennyJo had zich vergist en Kata verward met Madeleen Winkler – die ongetwijfeld ook het beste wil voor de mensheid. En het is nu eenmaal zo dat het gebrekkige redeneervermogen van antivaxers en alto-lieden zich ook uit in wat genoemd wordt het Pharma shill argument.

  In de argumenten die rationalisten tegen dat alto-gedoe inbrengen spelen geldkwesties een ondergeschikte rol, en als ze genoemd worden, dan altijd als ze niet op onbewezen vermoedens maar op feiten berusten, zals dat Wakefield 400.000 pond kreeg voor zijn adviezen of dat een homeopathisch bedrijf een flinke omzet heeft.

 31. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 1458 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 110 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 32. wilmamazone says:

  Zie ook recent nieuws over het poliovirus type 1 in Israël:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/crypto-nieuwsbox/comment-page-3/#comment-42335

  (..)Zelfs gevaccineerden kunnen geïnfecteerd raken, dan worden ze niet ziek, maar verspreiden het wel, Het is nog maar een kwestie van tijd voor er ook nog een polio-epidemie onder de refo’s uitbreekt.(..)

 33. wilmamazone says:

  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/#comment-8523

  Jan Willem Nienhuys
  18 September 2013 om 14:20

  Een enquête van EenVandaag onder 28.440 personen gaf brede steun (overal boven de 50 procent) aan het idee om mazelen-vaccinatie verplicht te stellen. De percentages…………

 34. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 1540 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 92 82 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 35. Jan Willem Nienhuys says:

  Het aantal nieuwe gevallen is 82 (rekenfout van mij, inmiddels gecorrigeerd).
  Opvallend is dat in tegenstelling met vorige weken dit wekelijkse mazelenrapport van het RIVM in vrijwel geen enkel nieuwsmedium terecht is gekomen.
  Bij http://www.flutrackers.com/forum/showthread.php?p=510437 ziet men sinds 24 juli de wekelijkse kaartjes, maar de enige nieuwssite die iets meldt is
  http://www.nieuws.nl/algemeen/20130926/Minder-nieuwe-meldingen-mazelen

  Kennelijk heeft ANP (dat voor verreweg de meeste media de bron is) geen bericht verspreid of het RIVM heeft geen bericht aan de media gestuurd. Hoewel aan het kaartje te zien is dat er grote aantallen patiënten zijn in de regio Kampen-IJsselmuiden-Staphorst zwijgen zelfs het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad.

  Met Google kun je zelfs geen veranderingen op de mazelenpagina van het RIVM vinden: de pagina http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen vermeldt het belangrijke nieuws niet als tekst, maar alleen in het kaartje, detail is pas te vinden op de pagina http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Tabellen_grafieken/Infectieziekten/Mazelensurveillanceoverzicht .

  Maar omdat dat een pagina is waar kennelijk buiten het RIVM niet zo vaak naar verwezen wordt, kijkt Google daar niet zo vaak om te zien of er iets veranderd is. Zoiets.

  Edit WMZ: uit spamfilter om 11:38

 36. kata1973 says:

  Gek he, het nieuwe is eraf, iedereen heeft zijn zegje gedaan, we hebben met z’n allen geprobeerd in kaart te brengen hoe erg mazelen is (‘een prachtige ziekte’ zeggen sommige mensen, maar niet de mensen die hun kind bijna verloren en ook niet degenen die een kind met blijvend letsel hebben en zeker niet de kinderen zelf). Allemaal hebben we geanalyseerd wie waarom wel en niet vaccineert. Men liet wat proefballonnetjes op ‘(verplicht vaccineren!’ ‘Zelf de schade betalen!’ ‘Dominees laten oproepen!’) en nu zijn we er klaar mee, hup, door naar het volgende. Ach, de griepvaccinaties komen eraan. Ook leuk om te dissen. De VaccinatieRaad (:)) http://www.donotlink.com/bwP denkt in al haar wijsheid (:)) zelfs dat de mazelen het land uit zijn. Denken ze niet echt, maar ze vinden het leuk om te doen alsof. Ook al liggen er kinderen ziek in ziekenhuizen en revalidatiecentra en zijn hele klassen leeg omdat kinderen thuis zitten met mazelen.

  Ik denk dat inderdaad niet alles gemeld wordt bij de huisarts, vooral de milde gevallen, en vooral de ziekte die onder ongevaccineerden zie je minder terug in de cijfers, is mijn gok.
  Geen opzienbarende nieuwe cijfers, geen juicy details, dus blijven de media stil.
  Hebben jullie nog hier meegelezen trouwens? http://www.newscientist.nl/blogs/superkrachten/
  Deed me denken aan wat bij mijn blog gebeurde. Zelfde mensen, zelfde inhoud, zelfde tactiek.

 37. Hannelore says:

  Gelezen. Patricia Zetje waar ze bij de FB-pagina van de RVP gek van worden, beet de spits af.

 38. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Gelezen. Patricia Zetje waar ze bij de FB-pagina van de RVP gek van worden, beet de spits af.

  Ik inmiddels ook. Wat Kata al zegt: ‘Zelfde mensen, zelfde inhoud, zelfde tactiek’. Een hoop gebakken lucht en voor de rest niks

  En praat me niet van Patricia Zetje. Op haar eigen FB- pagina geeft ze aan zéér gecharmeerd te zijn van onder meer de hierboven genoemde dubieuze VaccinatieRaad, van WantToKnow en van de SOPN met toen als lijsttrekker niemand minder dan Johan Oldenkamp.

  De een nog gestoorder dan de ander, dus met zulke vrienden heeft Zetje geen vijanden meer nodig.

 39. Hannelore says:

  Het wordt nog erger als je verder doorscrollt op haar FB-pagina. De moord op medewerkers van een poliovaccinatiecampagne in Pakistan door de Taliban vindt ze heel logisch.

 40. Jan Willem Nienhuys says:

  ik kan de antivaxpagina niet vinden waar wordt opgeroepen om De Bel te spammen.

 41. Renate says:

  Het lijkt steeds weer hetzelfde liedje te zijn. Als mensen positief berichten over vaccinaties, komt men onmiddellijk met het ‘argument’ dat men wel betaald zal worden door de farmaceutische industrie. Het antivaccinatie gespuis komt bij ieder positief verhaal over vaccinaties onmiddellijk uit hun holen gekropen met hun gebruikelijke geweeklaag en sprookjes. En zodra men besluit te modereren, komt men onmiddellijk met ‘censuur’. Maar wat doen de antivaccinanten zelf op hun eigen blogs? Laten zijn kritische reacties op hun sprookjes wel altijd staan? Ik heb niet die indruk. Anders zou het misschien zin hebben om hun blogs vol te gooien met positieve vaccinatieverhalen.

 42. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Het wordt nog erger als je verder doorscrollt op haar FB-pagina. De moord op medewerkers van een poliovaccinatiecampagne in Pakistan door de Taliban vindt ze heel logisch.

  Ik mag aannemen dat je deze post bedoelt?
  Het lijkt er iig op dat ze het RIVM ook met telefoontjes bestookt heeft.

  Wat zou Zetje bedoelen met onderzoek naar vaccineren op langere termijn? Het Rijksvaccinatieprogramma is in 1957 ingesteld, dus het RIVM heeft al richting de 70 jaar ervaring in Nederland en dan hebben we het over wereldwijd nog niet eens gehad.

  Wat ze zegt over polio, is al helemaal te gek voor woorden.

  Patricia Zetje heeft een link gedeeld.
  19 december 2012 in de buurt van Amsterdam.

  Ja, ik maak me zorgen om het vaccineren.

  Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van vaccineren op langere termijn. Heb vandaag weer een mevrouw aan de lijn gehad van het RIVM van de afdeling vaccinologie. Dichter bij de bron om de juiste informatie te krijgen kan ik niet zijn toch?
  Zij bevestigde mijn vermoeden ook weer… we hebben geen onderzoek gedaan naar vaccineren op de langere termijn.
  Ondertussen krijgen onze kinderen steeds meer en meer vaccinaties.
  Ja, ik maak me zorgen…

  Waarom schiet de Taliban de mensen dood die komen in Vrede om de bevolking te vaccineren? (Ja, omdat ze gek zijn, zul je zeggen…)

  Hoe groot is de kans dat je verlamming oploopt door Polio?

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3365331/2012/12/18/Moorden-om-polio-inentingen-in-Pakistan.dhtml

  Als ik het zo lees…. Worden er 33000000 kinderen in Pakistan gevaccineerd tegen polio omdat vorig jaar bijna 200 kinderen verlammingsverschijnselen opliepen.

  Kans van 0.0006060606060606061% dat je daar verlamd raakt. Staat nog niet bij in wat voor omgeving (lees schoon drinkwater en genoeg gezond eten) de kinderen opgroeiden die verlammingsverschijnselen kregen. Staat ook niet bij of de kinderen in goede gezondheid waren.

  De kans zal iets meer zijn omdat ze ieder jaar weer een kansje lopen om besmet te worden. Als ik 50 jaar leef in pakistan, heb ik dus 50×200= 10.000X in mijn 50jarig bestaan de kans om verlammingsverschijnsellen op te lopen. Dat is dan een kans van 0.030303030303030304% in 50 jaar….

  Stel, ik leef 100 jaar… 100X200 = 20.000x in mijn 100 jarig bestaan. 0.06060606060606061% kans op polio verlamming.

 43. Hannelore says:

  Ja, die bedoel ik. Ik had moeite om de juiste woorden te vinden om die opmerking te duiden. Het is een rare en enge opmerking.

 44. Jan Willem Nienhuys says:

  Het lijkt alsof Patricia niet lezen kan. Haar berekening zou wel kloppen als het om 33 miljoen ongevaccineerde kinderen zou gaan. Maar er zijn natuurlijk heel wat gevaccineerde kinderen van onder de 12 jaar. En helaas ook een groot aantal die inmiddels immuun zijn geworden doordat ze de ziekte in asymptomatische vorm gehad hebben. Maar bij 33 miljoen ongevaccineerde kinderen zou het aantal gevallen natuurlijk veel groter zijn.

  Voor de ontwikkeling van het vaccin was polio de meest gevreesde ‘kinderziekte’ van het begin van de 20ste eeuw. En die ziekte kan worden uitgeroeid. Maar de antivax taliban vinden dat onnodig.

 45. wilmamazone says:

  Alle in en outs over polio via deze pagina: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/P/Polio

  En speciale aandacht voor dit boek dat over meer gaat dan mogelijke verlammingen:
  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2011/Polio_een_ziekte_om_nooit_te_vergeten

  Om de herinnering aan de slachtoffers van de polio-epidemieën levend te houden, schreven twee leden van VSN Spierziekten Nederland het boek ‘Polio, een ziekte om nooit te vergeten`

  ´Ze zeiden dat ze me in een machine gingen stoppen die me beter ging maken. Ik had geen idee wat voor machine ze bedoelden en was bang.
  Ze reden me naar een andere kamer en daar stond een heel grote machine ( de zogenoemde ijzeren long red. WMZ). Ze deden die open en legden mij erin, met mijn hoofd door een gat. Ze zeiden dat ik rustig moest blijven liggen en dat ik me dan beter zou voelen. Dat was ook zo, ik kon makkelijker ademhalen.´

 46. Renate says:

  Misschien moet Patricia Zetje toch eens het boek Nemesis van Philip Roth lezen. Dat gaat over een polio-epidemie.
  Goed, het is een roman, maar als men Pluk van de Petteflet aanhaalt om aan te tonen dat mazelen geen ernstige ziekte is, waarom dan ook niet eens een roman om aan te tonen dat polio misschien toch wel wat meer mensen kan treffen.

 47. kata1973 says:

  Ik heb het ‘quoten’ zoals jullie doen nog niet helemaal begrepen. Maar even een reactie op Jan Willem Nienhuys:

  Ik kan de antivaxpagina niet vinden waar wordt opgeroepen om De Bel te spammen.

  Ik bedoelde de ‘Ach, er is weer een oproepje gedaan’ in de trant van ‘ach jullie hebben weer zin om te komen rellen’ of ‘ach jullie komen uit jullie holletjes ‘of ‘ach jullie komen weer jullie wijsheden verspreiden’. Een manier om te zeggen, heei, daar zijn jullie weer.
  Ik kom nooit op zulke fora, ik kan daar echt zó niet tegen dus ik zou de laatste zijn die zo’n oproep ziet. En ik denk dat ze besloten zijn. Ze hebben helemaal geen zin in inmenging stel ik mij zo voor.

  Onderzoek van A. Kata (leuke achternaam ;)) steunt Renates veronderstelling:

  Het lijkt steeds weer hetzelfde liedje te zijn. Als mensen positief berichten over vaccinaties, komt men onmiddellijk met het ‘argument’ dat men wel betaald zal worden door de farmaceutische industrie. Het antivaccinatie gespuis komt bij ieder positief verhaal over vaccinaties onmiddellijk uit hun holen gekropen met hun gebruikelijke geweeklaag en sprookjes. En zodra men besluit te modereren, komt men onmiddellijk met ‘censuur’. Maar wat doen de antivaccinanten zelf op hun eigen blogs? Laten zij kritische reacties op hun sprookjes wel altijd staan? Ik heb niet die indruk.

  Hier het rijtje van Anna Kata, met in de top 3 ‘censuur’:

  1. Skewing the science. This involves cherry picking studies, denigrating science that doesn’t support an antivaccine viewpoint, and endorsing bad science that supports antivaccine agendas.
  2. Shifting hypotheses. Otherwise known as moving the goalposts, this involves continually changing the standards of evidence deemed necessary to convince antivaccinationists of vaccine safety so that they can’t be met and constantly coming up with new causation hypotheses that share only one thing in common: it’s always about the vaccines.
  3. Censorship. This is an extreme characteristic of the antivaccine movement. For instance, Age of Autism does not allow dissenting comments. The Autism One yearly quackfest routinely kicks out those its organizers perceive as enemies, even though they follow the rules and don’t disrupt anything. In the meantime, they go absolutely–if you’ll excuse the term–apeshit when one of their own is asked to leave a scientific function. We’re seeing this in action right now, as AoA and its hanger-on Ginger Taylor are both going nuts over Paul Offit’s and Seth Mnookin’s having asked AoA’s one trick pony irritant to leave and Offit’s accurately characterizing him as a “stalker.” I’d take their complaints slightly more seriously if the antivaccine movement didn’t so ruthlessly censor its perceived enemies and refuse to let them anywhere near their crank venues.
  4. Attacking the opposition. The antivaccine movement is particularly incessant in this tactic, in my experience. I’ve lost track of how many times I’ve been attacked or had antivaccine cranks try to cause me annoyance at my job by e-mailing my bosses. A year and a half ago, a bunch of antivacicne cranks, “inspired” by a false accusation of an undisclosed conflict of interest from Jake Crosby, tried to get me fired from my job through a campaign of e-mails, phone calls, and letters to the board of governors at my university. And what I’ve experienced is minor indeed compared to what someone like Paul Offit has experienced.

 48. wilmamazone says:

  Kata1973:

  Ik heb het ‘quoten’ zoals jullie doen nog niet helemaal begrepen.

  Hier kan/mag je oefenen: https://cryptocheilus.wordpress.com/2008/10/22/html-voor-in-de-comments/

  Hierboven zal ik het even voor je doen.

 49. Jan Willem Nienhuys says:

  cherry picking studies: eigenlijk doen ze hetzelfde als allerlei alto’s doen, met name de homeopaten. Ze geven de studies verkeerd weer. Zoals Kritisch Prikken dat ergens met veel aplomb verteld dat 8 jaar na vaccinatie tegen mazelen nog maar 27,5 (met nog een heuse decimaal achter de komma) procent immuun is. Met een heuse voetnoot naar een artikel waarin gewoon het tegenovergestelde staat.

  De homeopaten doen dat ook. Ze beweren bij hoog en bij laag dat er een stapel onderzoeken is die hun gelijk bewijst. Die noemen ze dan met name. En als je dan gaat kijken staat daar ook vaak het tegenovergestelde of is het een volkomen ontkrachte studie. Of het gaat over proefjes die niets met zieke mensen te maken hebben. Dat er überhaupt nog positieve studies zijn op dat gebied komt doordat de onderzoekers zo bezeten zijn van hun agenda dat ze alle twintig trucs uit de kast trekken om een studie positef te laten lijken.

 50. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 1679 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 139 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 51. wilmamazone says:

  Jan Willem Nienhuys – 04 October 2013:

  http://www.skepsis.nl/blog/2013/10/mazelen-en-het-immuunsysteem-misvatting-4/

  Mazelen en het immuunsysteem: Misvatting 4

  Misvatting: Van mazelen wordt je immuunsysteem sterker.

  Waarheid: Na de mazelen kan je immuunsysteem alleen maar beter tegen de mazelen.

  Verklaring: Sommige mensen denken dat het immuunsysteem een soort biceps is.

  @Jan Willem: you rock (again)! Keep up the good work.

 52. Jan Willem Nienhuys says:

  Hier een citaatje uit een kwakzalverssite:

  “blijft dit clubje zwartmakers, waaronder in Nederland ook de negatieve club achter de ‘Stichting Skepsis’ zit, maar doorgaan met het besmeuren van deze natuurlijk wijze van genezen.
  De vraag is hoe de financiële miljardenwinsten van de farmaceutische industrie gelinkt zijn aan een dergelijke Stichting, die kost wat het kost homeopathie onderuit probeert te halen.”

  Je ziet het maar zelden hoor, de aantijging dat Skepsis betaald wordt door Big Pharma.

 53. Hannelore says:

  Ach meneer Nienhuys, en die kapitale villa van u dan in Blaricum met die Ferrari op de oprijlaan. Waar betaalt u dat dan van als eenvoudige wiskundeleraar? 😀 😀 😀

 54. Jan Willem Nienhuys says:

  Blaricum?

 55. Hannelore says:

  Of waren het de Bahama’s?

 56. kata1973 says:

  Haha. Als we weer eens vieze koffie drinken zonder koekje (want wegbezuinigd) in een lelijke ruimte met kapotte airco en een kleffe krentenbol (ik niet want ik doe low carb) dan zeg ik weleens voor de grap tegen een collega ‘zeg wanneer komen die grote gelden van big pharma nou eindelijk door???’
  Mooi werk, JW Nienhuys. Heel erg mooi en nuttig.

  Dank voor de uitleg, Wilmazone, ik snap het! Geen knopjes maar zelf doen. Gaat lukken.

 57. Renate says:

  En hoe zit het eigenlijk met de miljardenwinsten van Big Alto? En niet te vergeten Big Supplement?

 58. Jan Willem Nienhuys says:

  Hannelore heeft maar een beperkt idee van luxe. Een auto op de oprijlaan da’s echt armoe troef. De auto’s horen in de garage, elke auto in een aparte ruimte met automatische deuren. En als je zin hebt in een ritje waarbij je zelf rijdt, bel je de chauffeur: ‘Guido, rij even de Lamborgini voor.’

 59. Hannelore says:

  Ja maar voor die Ferrari was geen plaats meer in de garages. Die staan allemaal vol met een Bugatti Veyron, een Porsche Cayenne, een Lamborghini en het boodschappenautootje een Porsche Carrera van mevrouw Nienhuys. Verdorie, weer een garage erbij laten bouwen. Maar niet getreurd er ligt al weer een vette cheque van Merck op de mat. 😀 😀 😀

 60. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 1798 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 119 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 61. wilmamazone says:

  Jan Willem op 27 sept.:

  Kennelijk heeft ANP (dat voor verreweg de meeste media de bron is) geen bericht verspreid of het RIVM heeft geen bericht aan de media gestuurd. Hoewel aan het kaartje te zien is dat er grote aantallen patiënten zijn in de regio Kampen-IJsselmuiden-Staphorst zwijgen zelfs het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad.

  Vandaag wel een ANPeetje op diverse plekken:
  http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/137706/mazelenepidemie-lijkt-stabiel.htm

  De mazelenepidemie onder voornamelijk strenggereformeerde kinderen lijkt zich te stabiliseren. Het wekelijkse aantal nieuwe meldingen van mazelenpatiënten schommelt sinds het einde van de zomervakantie rond de 120. De afgelopen week registreerde de GGD 119 nieuwe zieken. Dat blijkt donderdag uit de gegevens van het RIVM.

  Bij de Refjes ging het mis met tellen:
  http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/bijna_200_nieuwe_patienten_mazelen_1_775090

  Bijna 200 nieuwe patiënten mazelen

  Het aantal gevallen van mazelen dat sinds mei is gemeld, is de afgelopen week met 199 gestegen naar 1798. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het RIVM.

  Even linken naar het RIVM was blijkbaar teveel werk ofzo. En of er al gesproken kan worden van stabiliseren? Er komen toch nog steeds nieuwe besmettingshaarden bij dacht ik zo.

 62. Jan Willem Nienhuys says:

  Wat betreft foute getallen spant nu.nl de kroon. Vorige week meldden ze op

  http://www.nu.nl/binnenland/3592006/aantal-meldingen-mazelen-weer-gestegen.html

  “In totaal zijn er nu 2.368 meldingen van de ziekte.”

  Hadden ze per ongeluk het totaal van 1999 ingevuld. Er waren op nu.jij
  exact vijf reacties, die daar geen van alle over vielen. Dat was wel anders bij het bericht ‘Predikanten boos” op 15 juli 2013. Daar kwamen 2078 reacties op…

 63. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 1920 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 122 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 64. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 2016 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 96 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 65. wilmamazone says:

  Het eerste dodelijke slachtoffer van deze epidemie:
  Afgelopen weekend is in Zeeland een 17-jarig meisje overleden aan de complicaties van mazelen. Zij was niet gevaccineerd tegen deze infectieziekte.

  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Meisje_overleden_na_mazeleninfectie

  Volgens Omroep Zeeland gebeurde dat in Tholen:
  http://nos.nl/artikel/568047-meisje-17-overleden-aan-mazelen.html

 66. Renate says:

  In een van de reacties op internet las ik dat het meisje door haar zwakke gezondheid niet ingeënt kon worden. Ik denk dat het hier ergens tussen staat, maar ik heb even geen zin om alle onzin weer door te ploegen.
  http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-10-28/555358/meisje-uit-tholen-overleden-door-mazelen#.Um-AU1OoLFk
  Natuurlijk staan er ook weer reacties van mensen die zeggen dat gevaccineerden ook mazelen kunnen krijgen, waarmee men wil zeggen dat vaccinaties geen zin hebben, wat natuurlijk onzin is, maar goed, als je alle onzin op dit soort reacties moet weerleggen, dan heb je een dagtaak.

 67. Hannelore says:

  Het antivaccinatiekamp gaat weer helemaal los op de FB-pagina van het RVP. Alsof ze door een wesp gestoken zijn.

 68. Renate says:

  Of door een vaccinatienaald?

 69. kata1973 says:

  Het is heel erg. Als RIVM-medewerker moet ik me daar helemaal niet tussen mengen, maar ik vind het wel zó lastig om te zien hoe ze leugen na leugen neerzetten, en ze geloven het, het is hun waarheid. Voor het meisje dat al oud genoeg was om zelf naar de dokter te gaan en niet voor een vaccin koos heb ik respect, omdat zij dat deed uit haar geloof in God.
  Zou ik dat ook moeten kunnen opbrengen voor mensen die dat doen vanuit hun geloof in ‘hun waarheid’, die geloven in de antivaxpropaganda? Immers, ook een soort religie, die met net zo veel verve wordt verdedigd en net zo blind wordt geloofd?
  Ik geloof dat ik dat zelfs zou kunnen opbrengen,als ze maar niet ons (= geneeskunde, wetenschap, overheid, RIVM, provaccers, etc) zouden beschuldigden van liegen. Als ze maar niet anderen overhaalden om hun geloof te geloven
  Maar ja, dát is hun geloof nu juist. Ingewikkeld dilemma. Hoe ga je respectvol om met mensen en hun geloof als het gaat om mensen die tot hun geloof hebben gemaakt dat ze jou per definitie niet respecteren?

 70. Renate says:

  Het blijft lastig, want het geloof van het meisje is uiteindelijk een direct gevolg van de opvoeding door haar ouders.

  Het probleem met dit soort discussies is dat mensen met kennis van zaken, zoals Kata, zich niet hier niet in kunnen mengen, omdat ze onmiddellijk worden beschuldigd van belangenverstrengeling, of banden met Big Pharma, terwijl mensen die er misschien wat minder van weten, maar wel het gevoel hebben dat de anti-vaccinanten ongelijk hebben, er niet aan beginnen, omdat ze te weinig argumenten hebben, om de uitspraken van de anti-vaccinanten te weerleggen.

 71. kata1973 says:

  Klopt, als je echt strikt bent, zeg je, het meisje had geen vrije keuze in de omgeving waarin ze leefde. Dat is inderdaad helemaal terecht. Hoe vrij was ze? Had ze wel toegang tot de eerlijke info?
  De puber die ongezond eet omdat hij niet anders weet, het kind dat rookt omdat iedereen in zijn omgeving rookt, uiteindelijk zijn we helaas allemaal de dupe van de keuzes die onze ouders maken (of plukken we er de vruchten van, als het goede keuzes zijn). En als puber ben je nog niet zo ver dat je afstand kunt nemen van de denkbeelden en leefwijze van je ouders, sterker nog, sommige mensen komen nooit zo ver. Was het meisje maar oud genoeg geworden om écht bewust te kiezen.

  En je tweede punt, ja, spijker op zijn kop. Daarom grote rol voor mensen als jullie weggelegd, die wel kennis van zaken hebben maar niet kunnen worden aangevallen van banden met RIVM of big pharma.
  Niet dat het niet evengoed toch gebeurt.

 72. Hannelore says:

  Klopt Renate. Ik ben zelf ook niet goed in het leveren van tegenargumenten. Maar op de FB-pagina van het RVP kan ik het af en toe niet laten een plaagstootje uit te delen als het voor mij te gortig wordt.

 73. Count Iblis says:

  Je moet vaccineren gewoon verplicht stellen voor het mogen betreden van scholen. Dat wordt in veel landen gedaan. In Europa doet men dit niet en je hebt hier dan ook veel meer uitbraken van mazelen dan in bijvoorbeeld Amerika. Dan moet denk ik de leerplicht wet worden aangepast om ouders die hun kind niet willen vaccineren de mogelijk te geven om hun kind thuis les te geven, omdat je anders een verplichte vaccinatie hebt wat in strijd is met de grondwet.

 74. wilmamazone says:

  C Iblis:

  Dan moet denk ik de leerplicht wet worden aangepast om ouders die hun kind niet willen vaccineren de mogelijk te geven om hun kind thuis les te geven, omdat je anders een verplichte vaccinatie hebt wat in strijd is met de grondwet.

  Het kabinet overweegt nu net om het toegestane thuisonderwijs te gaan verbieden:
  http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/verbod_op_thuisonderwijs_komt_hard_aan_1_754661

 75. Jan Willem Nienhuys says:

  In de VS is de antivax-beweging veel sterker en agressiever. Bovendien is daar sinds nog niet zoveel jaren geleden de situatie ontstaan dat het heel erg eenvoudig is om een ‘levensbeschouwelijke’ exemption te krijgen. Meer dan een formulier halen en een vakje aankruisen is het niet meer.

  Ik denk dat tal van landen jaloers zijn op onze 95% vaccinatiegraad. Het probleem in NL is dat de levensbeschouwelijke niet-vaccineerders allemaal op een kluitje zitten en bij elkaar op school zitten.

  Als je verplichtingen gaat invoeren (met strafbepalingen) heb je kans dat de antivaxers zich nog veel meer gaan organiseren.

  Mijn idee is dat je vaccinatie of bewezen immuniteit of geldige medische reden voor niet-vaccinatie moet eisen (en dan niet alleen voor mazelen) bij crèches, kinderdagopvang, hbo en universiteit, en dat ook de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg eisen: niet gevaccineerd=geen baan. De instelling die dat niet goed controleert krijgt gewoon geen geld meer. Je zou ook op vliegvelden niemand bij de douane doorlaten die geen geldige vaccinatiepapieren kan laten zien. Dus wie ongevaccineerd een vliegvakantie naar een of ander zonnig oord boekt of een zakenreis naar Londen, het maakt niet uit, kan niet meer terug tenzij die zich bij aankomst op Schiphol alsnog laat vaccineren. (Waarschijnlijk problematisch als het om Schengen-landen gaat….).

  Het nadeel is natuurlijk dat het een enorme extra bureaucratische rompslomp geeft. Het is nu al zo dat 1/3 van de kosten van het RVP opgaat aan administratiekosten (1/3 is betalingen aan personeel dat de vaccinaties geeft en 1/3 voor de middelen zelf).

  Je moet ermee rekening houden dat antivaxers in zo’n situatie vaccinatiebewijzen gaan vervalsen, of vervalste vaccinatiebewijzen gaan kopen van nog ergere boeven.

  Je zou natuurlijk in plaats van die dure administratieve uitgaven ook systematisch veel meer kunnen besteden aan voorlichting – en aan toezicht op antroposofische consultatiebureaus.

 76. Jan Willem Nienhuys says:

  “Hoe vrij was ze? Had ze wel toegang tot de eerlijke info?”

  Bij de bevindelijke gereformeerden is het naar ik meen wel zo dat iedereen naar het eigen geweten moet leven, en dat men andere beslissingen van het geweten van een ander toch respecteert. In theorie althans. Ik weet niet hoe de praktijk is.

 77. wilmamazone says:

  @ Kata 1973

  Wie of wat bedoel je dan precies? Het gebazel van anti-vaccinanten in het draadje over dat overleden 17-jarig meisje of de nieuwe post van Henk Zoet die van voren af aan denkt te kunnen gaan zeuren over dat overlijden?

 78. kata1973 says:

  Wilma, ik bedoelde de laatste post van Gekkie Bekkie waaruit blijkt dat wij pro-vaccinmensen het niet begrijpen. Dat ze onder haar vader is ingelogd om weer te beginnen over het feit dat de handicaps van het meisje niet zijn genoemd in het nieuwsbericht zie ik nu pas.

  Maar daar zijn meer mensen boos om, kijk eens hier: http://www.klacht.nl/nu-nl/

 79. JennyJo says:

  De klacht: RIVM liegt want: meisje is niet overleden aan mazelen, maar aan complicaties van mazelen, dús is mazelen helemaal niet erg. Bovendien had het kind onderliggende aandoeningen, was dus al niet gezond.

  Onbegrijpelijk dat het maar niet tot die domkoppen wil doordringen dat er zonder mazelen ook geen complicaties van mazelen zijn. Hoe moeilijk is dat?

  De voortdurende toevoeging dat het meisje toch al wat mankeerde vind ik ook stuitend; alsof het dan niet erg is dat een kind overlijdt. Zo van: het was toch al niet goed dus daar is niks aan verloren.

  Kortom, zoals gebruikelijk weer tenenkrommend dom en akelig hardvochtig.

 80. Renate says:

  En dan zijn er nog de reacties van mensen die stellen dat de mensen die voor vaccins zijn, de anti-vaccinanten in dit geval niets mogen verwijten, omdat het meisje nooit geboren zou zijn als atheïsten het voor het zeggen zouden hebben, omdat het dan voor de geboorte geaborteerd zou zijn.

 81. Jan Willem Nienhuys says:

  Diezelfde mensen (die zeggen: ze ging niet dood aan mazelen maar de complicaties van mazelen) vinden het wel normaal als bericht wordt dat bijv. een persoon overlijdt door een auto-ongeluk; je klagen dan nooit dat het eigenlijk is door een hersenbeschadiging of inwendig bloedverlies of een gebroken nek, en ze kijken zeker raar op als iemand ze vertelt dat in 90% van alle gevallen overlijden het gevolg is van zuurstofgebrek in de hersenstam. Het doet ook enigszins denken aan propaganda van Amerikaanse wapenliefhebbers die stellen dat vuurwapens geen mensen doden, maar die dan niet in aanmerking nemen dat wereldwijd elke 10.000 vuurwapens in privé-bezit jaarlijks 1 dode veroorzaken (ruwweg).

 82. JennyJo says:

  Dat vind ik dus ook zo stuitend, de suggestie dat atheïsten maar aan de lopende band baby’s laten aborteren.

 83. Renate says:

  Aan de lopende band natuurlijk niet, maar het idee schijnt te zijn dat atheïsten er minder moeite mee zouden hebben om een kind dat met een handicap geboren zou worden, voortijdig te aborteren.

 84. JennyJo says:

  Ik denk dat iedereen er moeite mee heeft, geen normaal mens doet dat zomaar. Maar ik denk ook dat er veel mensen zijn die wel een abortus zouden willen maar het niet doen omdat het niet mag van hun kerk/god/gemeenschap.

 85. Renate says:

  Ik denk ook niet dat er iemand is dit dit zomaar doet.

 86. wilmamazone says:

  Ik zal mogelijk wat gemist hebben, maar uit welke publicatie wordt duidelijk dat het bij dit meisje om een aangeboren afwijking ging? Ze kan bijvoorbeeld ook iets op peuter- of kleuterleeftijd opgelopen hebben nietwaar?

  M.a.w. : wat zijn de feiten en wat de fabeltjes?

 87. JennyJo says:

  Dat wordt nergens duidelijk, iedereen roept maar wat. Maar door antivaccinanten wordt dit (dat er mogelijk sprake was van een onderliggend lijden) aangegrepen om de ernst van het overlijden als gevolg van mazelen te bagatelliseren.

 88. Jan Willem Nienhuys says:

  Even nog mijn bewering over doden door vuurwapens. Op Wikipedia zijn zowel gegevens te vinden over aantallen vuurwapens (small privately owned firearms) per hoofd van de bevolking en aantallen doden door vuurwapens. Beide getallen vertonen een enorme variatie. Maar als je ze omrekent blijkt het aantal doiden per 10.000 (hand)vuurwapens in veel gevallen tussen de 2,5 en 0,4 te liggen. Van hoog naar laag in deze range ongeveer: Portugal (2,1), Slowakije, Peru, Taiwan, Polen, Slovenië, Hongarije, Kroatië, Moldavië, België, Luxemburg, Denemarken, Nederland, India, Italië, VS, Tsjechië, Japan, Letland, Macedonië, Frankrijk, Oostenrijk, Canada, Zwitserland, Finland, Servië, Australië, Griekenland, Nieuw Zeeland Spanje, Noorwegen, Zweden, Zuid-Korea, VK, Duitsland (0,41).

  Je ziet dat de VS (1,09) en Japan (1) vlak bij elkaar zitten, hoewel het aantal vuurwapens per hoofd van de bevolking ongeveer een factor 1500 verschilt. In de meeste landen maakt overigens zelfdoding een groot deel van de sterftecijfers door vuurwapens uit.

  Je zou kunnen zeggen dat het bezit van een handvuurwapen over vrijwel de hele wereld een even groot risico op overlijden door vuurwapen inhoudt als het risico van dood door complicatie bij het krijgen van mazelen.

  Daar nog een eind onder zit Cyprus 0,26 en een paar landen zoals Azerbeidjan, Zimbabwe en Qatar waar de registratie onvolledig is, en flink ver (meer dan 20) daarboven zitten Brazilië (24) en Colombia (48) en een paar Midden-Amerikaanse landen als Honduras, Guatemala en El Salvador (misschien deugt de vuurwapenregistratie in die landen niet).

 89. wilmamazone says:

  JJ:

  Dat wordt nergens duidelijk, iedereen roept maar wat.

  Ging ik op zoek naar wat de directeur van haar school gezegd had, maar dat kan ik zo snel niet terug vinden.
  Ze zat iig op deze school:
  http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/tholen/meisje-17-uit-tholen-stad-overleden-aan-complicaties-van-de-mazelen-1.4071341

  Het meisje was Havo-5-leerling op het Calvijn College in Goes. Op die school is maandagmorgen stilgestaan bij haar overlijden.

  Op de site van de school kan ik er -behalve een twitter op 28 okt.- niets over vinden of ik moet scheel gekeken hebben.
  http://www.calvijncollege.nl/Home/tabid/36/Default.aspx

  Calvijn College @CalvijnCollege Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van overlijden van een van onze leerlingen. Merkbaar intens medeleven van leerlingen en personeel

  De doelstelling van de school spreekt sowieso al boekdelen:
  http://www.calvijncollege.nl/Helderinidentiteit/Grondslagendoel/tabid/518/Default.aspx

  In afhankelijkheid van de zegen des Heeren, die opleiding en vorming verzorgen, waarin de Heere geëerd wordt, waardoor leerlingen mogen komen tot een leven in de vreze des Heeren en toegerust worden tot het functioneren overeenkomstig de eis van de wet van God in gezin, kerk en maatschappij.

  JJ:

  Maar door antivaccinanten wordt dit (dat er mogelijk sprake was van een onderliggend lijden) aangegrepen om de ernst van het overlijden als gevolg van mazelen te bagatelliseren.

  Nu we het toch over broekafzakkende reacties hebben en alles aangrijpen:
  http://www.omroepzeeland.nl/node/555358

  Ingezonden door Desiree L. Rover (bezoeker) op do 31-10-2013, 14:50

  Aan de heer Bert Vogel, directeur van het Calvijn College in Goes en aan alle anderen die de leerlinge van Havo 5 kennen die onlangs is overleden. Allereerst wil ik mijn diep gevoeld medeleven betuigen met het verlies van dit dappere jonge meisje. En tevens wil ik bij deze alle ouders, leerkrachten en leerlingen bevestigen in hun standpunt om ook nu, tijdens het ongebreidelde vaccinatie offensief door het RIVM, niet te zwichten voor de angstscenario’s en emotionele blackmail. Want in mijn onderzoek in de vaccinatie arena (sinds 1996) is mij nog nooit gebleken dat vaccins bescherming bieden tegen ziekten. Integendeel. Sinds Edward Jenner in 1792 begon met zijn koepok experimenten, heeft de praktijk van het grootschalig kunstmatig introduceren van ziektekiemen in de bloedstroom van gezonde mensen nog nooit iets anders opgeleverd dan alleen enorme pokken epidemieën, dood, en een lawine aan nooit eerder vertoonde gevallen van kanker, auto-immuunziekten, diabetes, zwaarlijvigheid etc. Edward Jenner was de eerste om grootschalig het menselijk genoom te besmetten met DNA en RNA van andere species… Ieder modern vaccin is gekweekt op een cultuurbodem van dierlijke of menselijke oorsprong, hetgeen inhoudt dat cellen daaruit altijd in het vaccin terechtkomen, inclusief onbekende hoeveelheden onbekende besmettingen… Mocht u daar behoefte aan hebben, dan kom ik als medisch research journalist graag op uw school mijn presentatie geven over de geschiedenis van vaccinaties, informatie over de inhoud en effecten van de huidige vaccins, en uitleg van natuurlijke manieren om gezond te zijn en te blijven. Ik vind het ronduit schandalig hoe het RIVM en de overheid een bevolkingsgroep ridiculiseren en zelfs demoniseren omdat de leden daarvan niet de heersende aannames voor gezondheid en infectieziekten willen volgen. Ik zie hoe die heersende aannames niet zijn gestoeld op wetenschap, en hoe daarom de gezondheidszorg geen oplossingen en genezing weet te bieden. Hoewel ik zelf alleen kijk vanuit logica, en realistische en wetenschappelijke gronden, kan ik volmondig beamen dat vaccinaties de door God geschapen mens ernstig beschadigen. En dat kan nooit Zijn bedoeling zijn geweest… DL Rover, medisch research journalist http://www.desireerover.nl

  Ik heb er op het moment even geen woorden voor, behalve dat ik het weer ernstig van de pot gerukt vind van zelfbenoemd deskundige mw. Röver.

 90. Jan Willem Nienhuys says:

  ” ernst van het overlijden als gevolg van mazelen te bagatelliseren”

  Ik denk dat de impliciete boodschap is: vaccinatie is overbodig voor normale gezonde mensen. Daar zijn natuurlijk diverse argumenten tegen:
  – normale gezonde mensen kunnen ook doodgaan aan mazelen
  – wie om de een of andere reden niet immuun is (bepaalde zieken, en ook normale gezonde mensen waarbij de vaccinatie niet is aangeslagen, baby’s die te jong zijn om te vaccineren) moet beschermd worden door de immuniteit van anderen.

  Voorbeeld. Je mag niet autorijden als je arm in het gips zit. Waarom? Je kunt dan niet zo goed sturen. Als je opeens een snelle manoeuvre (kind dat plotseling iets onvoorzichtigs doet) moet maken om iets of iemand te ontwijken kun je een ongeluk veroorzaken. Om dezelfde reden mag je ook niet rijden als je een epilepsie-aanval hebt gehad. De gevolgen van een aanval als je in een auto rijdt, zijn doorgaans heel ernstig: binnen een fractie van een seconde verlies je het bewustzijn en raakt je lichaam in een kramptoestand. Niet alleen riskeer je je eigen leven, je zou ook gedonder met de verzekering en met de strafrechter krijgen als je iemand anders dood reed of zelfs maar flinke schade veroorzaakte. En zou je het jezelf ooit kunnen vergeven als je door een dergelijke handicap de dood van een ander veroorzaakte?

  Door vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf, je voorkomt ook dat je een ander kunt besmetten. Dat is de reden dat ik bij een eerdere gelegenheid heb gesteld dat antivaxers in feite het recht opeisen om anderen te besmetten. Het risico dat je zo aan anderen schade toebrengt, is heel wat groter dan de kans op een ongeluk als je dronken gaat rijden.

 91. Renate says:

  Als mevrouw Röver roept dat ik naar links moet gaan, ben ik er van overtuigd dat ik de andere kant op moet lopen.
  Dat iemand deze dame nog serieus meent te moeten nemen, is mij een raadsel. Als zij deskundige is, dan is mijn kat atoomgeleerde.

 92. Jan Willem Nienhuys says:

  Je herkent antivaxers vaak aan de frase “introduceren van ziektekiemen in de bloedstroom” of soortgelijke opmerkingen terwijl vaccinaties beslist niet intraveneus gegeven worden.

  Het is natuurlijk waar dat vaccinaties kanker “veroorzaken”. Door vaccinaties leven de mensen veel langer, en is er minder sterfte door kinderziekten. Dus meer oudere mensen en dus ook meer kanker, zeker als percentage van alle doodsoorzaken. Maar dat is het soort “veroorzaken” als in ‘als je de noemer van een breuk kleiner maakt en de teller niet verandert, veroorzaakt dat een toename van de waarde van de breuk’. Of ‘als je mevrouw Röver iets laat zeggen, veroorzaakt dat een toename van de hoeveelheid onzin’.

  Overigens is de boodschap van mw. R. aan het Calvijn College nogal onwerkzaam, want de bevindelijke opvattingen over vaccineren berusten gedeeltelijk op het inzicht dat het wel werkt (en dus in de bevindelijke beleving de macht van God wezenlijk inperkt).

 93. kata1973 says:

  Een artikel uit het AD, die veel vragen beantwoordt en ook laat zien hoe ongelooflijk pijnlijk alle geroep (van beide partijen) toch is voor de familie. En het toch echt té smakeloos is hoe de vaccintie-tegenstanders haar handicap aangrijpen om te roepen dat mazelen een onschuldige ziekte is.

  `Ouders zijn niet onverschillig’

  De 17-jarige Margreet Eskes overleed zaterdagmiddag aan complicaties die optraden na een besmetting met de mazelen. De tiener uit het Zeeuwse Tholen was uit gereformeerde geloofsovertuiging niet ingeënt tegen de besmettelijke vlekjesziekte. Volgens het RIVM is dat haar fataal geworden.

  Mazelendode in Tholen maakt veel emoties los
  rond inenten

  THOLEN | `Beste nabestaanden, voor mij was Margreet altijd iemand die vrolijk en opgewekt was, ondanks haar ziektes. Ik ken Margreet van school waar ik bij sommige vakken bij haar in de klas zat, en ik heb ook nog wel eens een opdracht met haar gemaakt. Ook zag ik haar regelmatig in de gangen en zeiden we elkaar altijd hoi. We zijn ook met haar op kamp geweest. Ik vond het heel knap dat ze doorging. Ik bid voor jullie en wens jullie de kracht van God toe om dit verlies te dragen.’

  Zomaar een steunbetuiging die een klasgenote achterliet in het herdenkingslokaal van het Calvijn College in Goes voor de familie van Margreet. Zaterdagmiddag bezweek de havoscholiere aan complicaties van de mazelen. Ze was op religieuze gronden niet ingeënt tegen de besmettelijke kinderziekte.

  Op de middelbare school en in het plaatsje Tholen vechten verdriet, medeleven en berusting om voorrang. Wie je ook aanspreekt, niemand is strijdbaar in de zin dat er een `schuldige’ moet worden aangewezen. De boosheid en het onbegrip over het gebeuren lijkt vooral buiten Zeeland te leven. Boosheid `op ouders die hun kind dood laten gaan’. En onbegrip `omdat geen enkele instantie durft in te grijpen’ en vaccinaties bijvoorbeeld dwingend oplegt.

  Govert Kamerik, locatiedirecteur van het gereformeerde Calvijn College, kan een kleine stemverheffing niet onderdrukken als hij met de kritiek wordt geconfronteerd: ,,De ouders van onze kinderen zijn niet onverschillig. Verre van. Ze zijn juist buitengewoon betrokken bij hun kroost.”

  Zeker met betrekking tot vaccinaties zou de keuze van gereformeerde ouders om ervan af te zien weleens veel bewuster kunnen zijn genomen, zegt Kamerik, dan de keuze van doorsnee ouders om hun kinderen wél te laten inenten tegen bijvoorbeeld de mazelen. ,,Het gaat echt niet zo van: daar doen we niet aan – zoek het verder maar uit. Er is wel degelijk onzekerheid bij de ouders. Ze weten het helemaal niet zo stellig.”

  Het Calvijn College respecteert die eigen keuze. De formeel reformatorische school is ook in de toekomst niet van plan om zich met die keus te bemoeien, zegt de locatiedirecteur. De dood van Margreet brengt daar geen verandering in. ,,Het diepe vertrouwen dat de ouders hebben; dat spreekt mij zo aan. Ze hebben hun afwegingen om niet in te enten. Iedereen zou respectvol met deze beslissing moeten omgaan, ook de buitenwacht.”

  Dat het daar sinds het bekend worden van Margreets overlijden in de media aan ontbreekt, steekt Kamerik. ,,Ik snap heel goed dat de media belangstelling hebben voor deze zaak. Maar er zit een aspect bij waar ik zelf emotioneel van word. Een van je kinderen – want zo voelt het – sterft en de pers duikt daar bovenop. Dat doet héél veel met mij. Ik zou willen uitroepen: laat ons even met rust, geef ons de tijd om dit met elkaar te verwerken. Maar die tijd is ons niet vergund. Aan de andere kant: het is 2013, zo werkt het tegenwoordig.”

  De locatiedirecteur laat een korte stilte vallen en herhaalt deels de vraag. ,,Wat me nog bijstaat van zaterdagmiddag toen het overlijden van één van mijn leerlingen werd gemeld? Schrik en verbijstering – ik heb er geen woorden voor. Het is toch een kind van je. Ze viel ook op, ze was geen sterk kind. Ze reed in een elektrische rolstoel door de school. Een dappere meid, die altijd perspectief zag. Met een hele duidelijke toekomstvisie. Een lieve meid. Eerst heeft ze het vmbo gevolgd in haar woonplaats Tholen, en is daarna overgestapt naar de havo, hier in Goes. Elke dag werd ze gebracht en gehaald met het leerlingenvervoer. Ja, dat ging er door me heen. En dan gaat de molen draaien. Als locatiedirecteur ben je toch verantwoordelijk voor het hele proces.”

  Kamerik informeerde de collega’s, stelde een team samen en begon de andere ouders te informeren. ,,Het moeilijkste moment was maandagochtend. Wat moesten we tegen de leerlingen zeggen? Hoe zouden we de kinderen opvangen? Dat de Bijbel daarin centraal zou staan, stond van meet af aan vast. Daar vinden we onze troost in.”

  De ouders van Margreet, die aangeven met rust te willen worden gelaten, geven volgens betrouwbare bronnen niet de mazelen de schuld van het overlijden van hun dochter. Margreet leed aan scoliose en hypermobiliteit en is volgens hen aan complicaties van die ziekten bezweken. Margreet heeft nog twee jongere zusjes.

  Medeleven

  Ouders die ’s middags op hun kinderen wachten op de drie schoolpleinen van de openbare-, de protestant-christelijke- en de reformatorische lagere school reageren bijna allemaal hetzelfde op het nieuws. Tholen leeft mee met het gezin Eskes en spreekt zijn medeleven uit. Slechts een enkeling hekelt de beslissing van gereformeerde ouders om hun kinderen niet in te enten.

  Scriba A.C. Quist van de Rehobothkerk waar de ouders van Margreet aan verbonden zijn, ontkent dat er een dogma in zijn kerk van kracht is dat inenten verbiedt. ,,Over vaccineren wordt ook in onze kringen genuanceerd gedacht,” stelt Quist. ,,Ik kan niet ontkennen dat er vroeger anders tegen vaccineren werd aangekeken. Wel of niet inenten is een zaak van de ouders en dat moet het ook blijven.”

 94. Jan Willem Nienhuys says:

  Ik vraag me af of het AD het wel goed heeft opgeschreven. Hersenontsteking en longontsteking zijn toch geen complicaties van sciolose?

 95. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  Ik vraag me af of het AD het wel goed heeft opgeschreven. Hersenontsteking en longontsteking zijn toch geen complicaties van sciolose?

  Ja dat vraag ik me ook af, want scoliose kent de genoemde complicaties niet:
  http://www.werkendlichaam.nl/10035/1/scoliose.html

  Hetzelfde met hypermobiliteit: http://www.orthopedie.nl/hypermobiliteit/

  Ik geef sowieso geen cent voor ‘betrouwbare bronnen’ van boulevardblad het AD.

  Aan de 17-jarige Margreet Eskes kan niet meer gevraagd worden wat ze, achteraf gezien, gewild zou hebben wat vaccinatie en dergelijke betreft.

 96. Jan Willem Nienhuys says:

  Daar staat wel: “Ook kan de longfunctie door (ernstige) scoliose verstoord worden. ” Bij een gestoorde longfunctie kan misschien slijm niet goed afgevoerd worden en dat betekent dat allerlei infecties (zoals griep en mazelen) die beginnen in de luchtwegen misschien heviger verlopen. Mijn lekenidee is dat hoe meer virussen, hoe zieker je wordt. Hoesten (en zo snelle afvoer van virussen) heeft toch een beschermende functie, en als je niet goed hoesten kunt is dat vast een nadeel. Inderdaad wordt gezegd dat Margreet longklachten had. COPD is ook een indicatie voor de griepprik.

 97. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  Bij een gestoorde longfunctie kan misschien slijm niet goed afgevoerd worden en dat betekent dat allerlei infecties (zoals griep en mazelen) die beginnen in de luchtwegen misschien heviger verlopen.

  Er bestaat diverse medicatie – ook speciaal voor pat. met een gestoorde longfunctie- om het ophoesten van (taai) slijm een stuk makkelijker te maken.

 98. wilmamazone says:

  Bovendien lijkt het mij zo dat een lichamelijke handicap, met daardoor ook een verminderde longcapaciteit, niet per definitie een zwak immuunsysteem betekent en dat wordt nu wel volop gesuggereerd, door sommigen al benoemd als vaststaand feit. Ook personen met een perfect immuunsysteem, en dito longen, zijn niet gevrijwaard van het krijgen van een besmettelijke ziekte en alle mogelijke complicaties daarvan.

 99. Jan Willem Nienhuys says:

  We moeten maar niet verder gaan speculeren over de medische antecedenten van Margreet.

 100. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  We moeten maar niet verder gaan speculeren over de medische antecedenten van Margreet.

  Daar ben ik het helemaal mee eens.

  Wil wel nog vermelden dat mijn moeder ruim een halve eeuw longpatiënt is geweest en ik er zodoende wel een en ander (zeker) van weet.

 101. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 2226 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 108 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 102. Je moet wel bijzonder ernstige scoliose hebben om in een elektrische rolstoel terecht te komen. Ik kan me helemaal voorstellen dat dit de longfunctie ernstig kan belemmeren (zeker als het gecombineerd is met een hyperkyfose). De werkzaamheid van het middel dat ik ken om slijm beter op te hoesten (acetylcysteïne) is overigens niet echt je van het. De laatste keer dat ik het opzocht vermeldde de richtlijn dat er niet meer dan een ‘subjectieve verbetering’ verwacht kan worden.

  Lijkt me overigens juist een reden om wél te vaccineren. Ik denk wel dat de locatiedirecteur gelijk heeft dat de keuze van ouders om niet te vaccineren onder zijn kliek bewuster is dan de gemiddelde keuze om wél te vaccineren onder de bevolking. In tegenstelling tot meneer Kamerik vind ik dat echter juist bijzonder schokkend. Je moet nl. wel een godsgruwelijk rad voor de ogen gedraaid krijgen als je besluit om niet te vaccineren.

 103. wilmamazone says:

  Bram:

  Lijkt me overigens juist een reden om wél te vaccineren. Ik denk wel dat de locatiedirecteur gelijk heeft dat de keuze van ouders om niet te vaccineren onder zijn kliek bewuster is dan de gemiddelde keuze om wél te vaccineren onder de bevolking. In tegenstelling tot meneer Kamerik vind ik dat echter juist bijzonder schokkend. Je moet nl. wel een godsgruwelijk rad voor de ogen gedraaid krijgen als je besluit om niet te vaccineren.

  Ik vond dat ook, en vind dat nog steeds, schokkend. De die-hards in de bijbelgordel zullen ook niet voor polio ingeënt zijn/hun kinderen daar verre van houden, en dan kan het snel gaan.

  Afgelopen september waarschuwde het RIVM reizigers naar Israël namelijk al i.v.m. de uitbraak daar van het poliovirus type 1 en stelde Jan Willem:

  Zelfs gevaccineerden kunnen geïnfecteerd raken, dan worden ze niet ziek, maar verspreiden het wel, Het is nog maar een kwestie van tijd voor er ook nog een polio-epidemie onder de refo’s uitbreekt.

  Nu komt er deze waarschuwing nog bij:
  http://nos.nl/artikel/572324-polio-syrie-gevaar-voor-europa.html

  De uitbraak van polio onder kinderen van Syrische vluchtelingen kan gevaarlijk zijn voor Europa. Duitse experts waarschuwen in het Britse medische tijdschrift The Lancet dat het vaccineren van Syriërs niet genoeg is om de ziekte een halt toe te roepen.

  De publicatie in The Lancet:
  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962220-5/fulltext

 104. Count Iblis says:

  Het is maar goed dat pokken is uitgeroeid, anders zouden we problemen met vluchtelingen die mogelijk pokken hiernaartoe zouden kunnen brengen. En dan was de discussie over vaccineren gecompliceerder geweest omdat het pokken vaccin niet zo veilig is.

 105. wilmamazone says:

  Kleine kinderen die vanuit Syrië naar Nederland vluchten, worden vanaf nu bij binnenkomst meteen ingeënt tegen polio. Dat gebeurt op advies van het RIVM, om verspreiding van het poliovirus tegen te gaan.

  http://nos.nl/artikel/572812-syrische-vluchteling-krijgt-polioprik.html

  eindquotes:

  In Ter Apel wordt ook het rioolwater gecontroleerd. Mochten vluchtelingen besmet zijn met polio, dan zal dat uit die metingen blijken. Het rioolwater wordt standaard al gecontroleerd in gebieden in Nederland waar de vaccinatiegraad laag is, zoals de Biblebelt.

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) krijgt van het RIVM verder het advies om Syrische vluchtelingen niet onder te brengen in centra op de Biblebelt. Ook moet het COA controleren of de eigen medewerkers voldoende zijn ingeënt en hen zo nodig extra te vaccineren.

  Publicatie RIVM

  De biblebelt/bijbelgordel blijft voor extra problemen zorgen, en vaccinatiedeskundige O.L. Heer verzucht: ‘Ik stuurde die ouders al zó vaak gezond verstand! Waarom gebruiken ze dat nog steeds niet?’

 106. Hannelore says:

  Komt het eigenlijk voor dat er kinderen zijn die de kinderziekten niet doormaken? Ik kom hierop omdat een paar collega’s van mij (geboren eind jaren 50 begin jaren 60) bij hoog en bij laag beweren dat zij nooit een kinderziekte gehad hebben.

 107. wilmamazone says:

  @Hannelore

  Het RVP (Rijksvaccinatieprogramma) begon in 1956 tegen een beperkt aantal zogenoemde kinderziektes. Dat tegen mazelen kwam b.v. pas in 1976. Het lijkt me dus sterk dat die collega’s werkelijk geen enkele kinderziekte gehad hebben. Zou het kunnen dat het geheugen hen in de steek laat?

 108. Hannelore says:

  Het laatste denk ik. Ik vond hun reactie alleen zo raar. Zij zijn wat ouder als ik, maar zij reageerden echt zo van “waar heb je het over” toen ik het over de velletjes van de Roodvonk aan mijn handen had. Als klein kind als er een familielid op bezoek was, kwam er altijd wel een vraag als “heeft ze al de mazelen gehad?”. Het werd in die jaren toch normaal gevonden dat je die kinderziektes doormaakte? Ze reageerden op zo’n manier dat ze daar nog nooit van gehoord hadden.

 109. wilmamazone says:

  @Hannelore

  Ik ben van 1949 en eerlijk gezegd kan ik mij ook geen donder meer herinneren van welke besmettelijke ziektes ik als kind nu wel of niet gehad heb. Er is nog wel een vaag beeld dat we soms met (toen nog) ons drietjes tegelijk ziek waren, of kort na elkaar, en dan overdag in de woonkamer, de enige plek in huis met een haard, bedjes gemaakt werden door twee stoelen aan elkaar te schuiven. De meest luxe plek was de houten leunstoel met een verstelbare rug. Een bankstel was er niet, en overigens ook geen badkamer(tje) boven noch warm water uit de kraan in de keuken. We hadden wel al een doortrek wc met zo’n hoge stortbak met een touw/koord in het bijkeukentje (de nodige mensen hadden nog buiten een plee).
  Een ziekenboegje in de kamer was dus op meerdere punten handig voor mijn moeder, ook bij goed weer.

 110. Renate says:

  Van de ziektes die ik, van 1959, heb gehad, kan ik me alleen nog de bof herinneren en dan ook nog maar heel flauwtjes, misschien ook wel onthouden door de verhalen van m’n moeder.

 111. wilmamazone says:

  Intermezzo met een nieuwe pagina uit de fabeltjeskrant van Guido Jonkers die vandaag kopt met:
  Nieuws: Merck vervalste bof- en mazelenvaccins!

  Met onder de al vaker gebruikte foto van een kindje met mazelen:

  Laat je je kind inspuiten met een ‘vage vaccinsubstantie’, vervaardigd door een dubieuze, maar vooral frauduleuze club.. Of zorg je voor genoeg weerstand bij het kind, en informeer je jezelf. Kijk je je angst in de ogen en vertrouw je..? Vóóóórdat je je macht en kracht uit handen geeft aan mensen die het ook niet weten, maar vooral aan zichzelf denken..? Jouw angst gebruiken om te misleiden en te misbruiken.

  en bijna op het eind deze flauwekul:

  En in het geval van mazelen is het hetzelfde liedje. De meeste mazelen ontstaan DAAR waar kinderen al tegen mazelen werden ingeënt..! (HIER)

  De huidige mazelenepidemie in de biblebelt blijft het tegendeel bewijzen, maar dat gaat aan al die flapdrollen anti-vaccinanten en/of complotdenkers wéér voorbij. *zucht*

 112. wilmamazone says:

  De feiten:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/13/mazelen-in-canada-overgewaaid-uit-nederlandse-biblebelt/

  De westelijke Canadese provincie Alberta kampt met een uitbraak van mazelen die is terug te voeren op de mazelenepidemie in Nederland. Er zijn 28 bevestigde gevallen in de omgeving van Lethbridge, sinds een eerste patiënt het virus uit Nederland meenam bij een reis in oktober.

  eindquote:

  De uitbraak in Alberta begon op 18 oktober, nadat een leerling van een christelijke school het virus in Nederland had opgelopen. In de regio, een religieus landbouwgebied, is een lage vaccinatiegraad: circa 50 procent van de kinderen is er ingeënt, ver onder de beoogde 98 procent, zegt Suttorp.

  Al een aantal in het ziekenhuis beland vanwege complicaties, dus hoezo stelt mazelen niets voor?!

 113. JennyJo says:

  Guido Jonkers lees ik niet meer. Ik kan er niet tegen om zo heftig te moeten kotsen.

 114. Jan Willem Nienhuys says:

  En jawel hoor: alweer een sterftestatistiek in een uiteenzetting over de zogenaamde teruggang van een kinderziekte. Je hoeft al niet verder meer te lezen als je die ziet.
  ” VOLSTREKT onjuist en berusten op regelrechte misleiding.” Inderdaad. Voor antivaxers geldt hetzelfde als voor homeopaten: als zij geluid maken is het altijd gelogen.

 115. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  Voor antivaxers geldt hetzelfde als voor homeopaten: als zij geluid maken is het altijd gelogen.

  Deze variant op het nut van mazelen had ik nog niet eerder gehoord, of weer vergeten door de enorme berg bagger die bij anti-vax langskomt, maar weet jij iets meer van de duizenden jaren oude Chinese ‘wijsheid’ dat kinderziektes, met name mazelen, broodnodig zijn om ‘dierlijk erfgoed’ kwijt te raken?
  Reactie 2 bij Jonkers:

  tjeu
  13 november 2013 om 18:16

  bedankt voor weer een interessant artikel.

  Eén ding blijkt toch ook weer positief uit te vallen! Het is niet de eerste keer dat ik hier reageer en ik besef dat het niet helemaal in het kader past van dit artikel maar kinderziektes als de mazelen zijn “noodzakelijk” om ons systeem te ontlasten van het dierlijke erfgoed dat ontstaat doorheen de cyclus van de ontwikkeling van het kind vanuit het embryo tot en met de eerste levensjaren. door de mazelen worden de dierlijke resten (afkomstig van het bloed van de moeder en de moedermelk “als rechtstreeks” voedsel) uit ons
  lichaam verwijderd en wordt onze constitutie volledig aangepast aan ons nieuwe menselijke lichaam. we beginnen allen als eencelligen, doorlopen de planten en dierenwereld in 9 maanden (zie naar de vormveranderingen van het foetus en worden geboren als klein mensje met een dierlijk gedrag (kruipen). we gaan rechtop lopen en beginnen onze menselijke kwaliteiten op te laden (tot circa ons 21ste levensjaar). Indien we de mazelen niet krijgen verhogen we de kans op latere kankers (vooral van de yange soort, lees kankers ontstaan door overmatig gebruik van dierlijk voedsel)
  Dit is oude wetenschap—duizenden jaren oud!!! de chinezen weer!
  dus, verontruste ouders wiens kinderen toch de mazelen kregen….is echt niet erg, integendeel!

  dit neemt uiteraard niet weg dat ieder verzet tegen vaccinaties zijn grond behoud. Vaccinaties zijn er niet om ons te helpen!!!

 116. Jan Willem Nienhuys says:

  Dat van dat dierlijk erfgoed klinkt naar half-verteerde antroposofische onzin. De auteur meent dat het bloed en melk van ‘de’ moeder dierlijke resten bevat. Maar diezelfde moeder was toch op haar 21ste al volledig mens geworden?

  Voorts denkt de auteur dat dier=loopt op meer dan twee poten. “Two legs good, four legs bad.” En dier eten = dier worden. Mogen we nu veronderstellen dat de auteur betaald wordt door Big Poultry? Immers vogels zijn geen dieren want niet vier poten. Of is een mens een batterij die moet worden opgeladen? Om maar te zwijgen van schelpdieren (geen poten, kruipen ook niet) of vissen (geen poten, de meeste ‘kruipen’ ook niet of schaaldieren (circa een dozijn poten) en inktvissen (ook veel poten). Van de Bijbel moet de auteur waarschijnlijk ook niks hebben, want daar wordt het dierenrijk eerst onderverdeeld in te land, ter zee en in de lucht, en die te land weer verder in vee, wilde dieren en kruipende / wemelende dieren.

  Het mag wel uitgesloten worden geacht dat “de Chinezen” duizenden jaren geleden tegen vlees eten waren (het karakter voor voor huis is een dak boven een varken) of dat ze ook maar iets wisten van embryologie, of dat ze iets wisten van mazelen (die nog maar een dikke duizend jaar bestaan…).

  Kortom, met zulke medestanders van Gwiedo hoeven de rationalisten niet te klagen.

  Ik weet het! De auteur is een undercover agent van Big Pharma die op dit soort websites zulke vreselijke onzin schrijft dat de site in zijn geheel belachelijk wordt. Mogelijk een bijverdienste van een van de Speld-redacteuren.

 117. kata1973 says:

  Deze versie is eigenlijk best grappig omdat het een vergezochtheid heeft die je gewoon niet bedenkt als rationeel wezen. Ik vind de manier waarop ze waarheid verdraaien bijna een kunstvorm.
  Maar het lachen vergaat als je bedenkt dat er zoekende, aan alles twijfelden of domweg geen snars van de ingewikkeldheid van de wereld snappende mensen zijn die het geloven.
  Mensen die denken dat dierlijke bestanddelen in een vaccin je DNA overnemen. Terwijl het feitelijk niet heel anders is van het eten van een eitje.
  En dan die verheerlijking van virussen, terwijl juist zoveel meer duidelijk wordt over hoe ook ogenschijnlijk onschuldige virussen kunnen huishouden in ons lijf. Dat virussen kanker kunnen veroorzaken (hpv en hepatits b) lijkt een minor detail.
  En zo kom ik op wat me zo fascineert. Vaccineren (tegen beide genoemde verwekkers) beschermt tegen kanker. En toch halen mensen het in hun hoofd om te roepen dat er zoveel kanker is door vaccins. Het is niet een verdraaiing van iets, maar een totale omkering van de waarheid op een wijze die niet te vatten is. Misschien moet ik stoppen met proberen. 🙂

 118. Jan Willem Nienhuys says:

  Als je spinazie eet krijg je spinazie-DNA binnen, daar zitten zulke mensen niet mee. En ze dragen allemaal gemiddeld een pond of daaromtrent aan ingewandsbacteriën met zich mee die natuurlijk ook allemaal DNA hebben.

  Maar “geen snars van de ingewikkeldheid van de wereld snappende mensen” – dat betwijfel ik. Juist de mensen die wat meer opleiding gehad hebben zijn er vaak van overtuigd dat ze het allemaal veel beter weten dan mensen wier vak het is alles van immunologie (of oude Chinezen, of embryologie of noem maar op…) te weten.

  Een treffend voorbeeld van door opleiding geïnduceerde domheid is Pim van Lommel. Die meent dat hij de natuurkunde van na 1900 begrijpt, maar wat hij erover schrijft raakt kant nog wal. Hij kan dan wel cardioloog zijn, maar ook van anesthesiologie of hersenonderzoek weet hij waarschijnlijk niet voldoende.

  Mag ik even reclame maken voor een boek van Gerald Woerlee (anesthesioloog)?
  “Illusory Souls”
  Het is een wetenschappelijke bespreking van de bewijsvoering voor de werkelijkheid van een menselijke ziel, uittredingen en de bijnadoodervaring.

  Je kunt het tot a.s. weekend gratis downloaden in kindle format

  http://www.amazon.com/Illusory-Souls-Gerald-Woerlee-ebook/dp/B00GG244WQ

 119. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 2304 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 78 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 120. wilmamazone says:

  De Volkskrant met een wat langer artikel over mazelen n.a.v. de uitbraak in Canada, ook in Brits Colombia blijkt nu:
  Canadees kind neemt mazelen mee uit Nederland

  De mazelenepidemie in Nederland is overgewaaid naar Canada. Een middelbare scholier uit het Canadese Lethbridge heeft tijdens een familiebezoek in oktober aan Nederland de kinderziekte opgelopen. In het zuiden van de provincie Alberta zijn nu zeker 28 kinderen besmet. Ook in British Columbia zijn mazelen uitgebroken na besmetting via een Nederlander.

  De gemiddelde vaccinatiegraad is al schrikbarend laag, maar zou in sommige dorpen zelfs maar 15% zijn:

  In het agrarische zuiden van Alberta is de vaccinatiegraad zeer laag, gemiddeld 50 procent. In sommige dorpen is slechts 15 procent van de bewoners gevaccineerd. Omdat er veel familiebanden zijn tussen deze regio en Nederland, vreesde arts Vivien Suttorp van de Alberta Health Organisation al voor een oversteek van de mazelenepidemie uit Nederland. Uit voorzorg riep zij in de zomer ouders op hun kinderen snel te vaccineren. Volgens haar is daar redelijk gehoor aan gegeven. Ook werden scholen ingelicht wat ze moesten doen bij een uitbraak.

  Het zijn niet alleen religieuze redenen waarom ouders in deze regio hun kinderen niet hebben laten inenten, zegt Suttorp. Er heerst ook onwetendheid over de ernst van de mazelen. ‘Burgers zien geen gevallen van de ziekte in hun omgeving, dus denken ze dat inenten niet zo nodig is’, zegt zij.

  Over de ‘blijde’ boodschappen van anti-vaccinanten wordt vreemd genoeg geen woord gesproken, maar het lijkt mij stug dat hun gedachtengoed over onder meer mazelen niet tot in Canada doorgedrongen is.

 121. wilmamazone says:


  © De Volkskrant.
  Bij het bovenstaande artikel hoort deze afbeelding en deze quote van Hayatee Hasan namens het WHO:

  ‘Omdat de ziekte nog maar weinig voorkomt, vergeten mensen dat die zeer besmettelijk is en kan leiden tot ernstige complicaties. Kinderen kunnen doof of blind worden en soms sterven. Tot vijftig jaar geleden was deze ziekte doodsoorzaak nummer één onder kinderen. We zien nu wat de gevolgen zijn: nieuwe epidemieën in landen waar mazelen niet meer hoeven voor te komen door landelijke vaccinatieprogramma’s, zegt Hasan.

  Als ik de wereldkaart bekijk, slaat me de schrik (weer) om het hart. Het aantal sterfgevallen ten gevolge van mazelen is weliswaar met 70% afgenomen, over levenslang gehandicapt raken geen cijfers?, maar de resterende 158 duizend onnodige doden per jaar is ook nog steeds geen kattenpis.

 122. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 2367 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week dus 63 nieuwe gevallen erbij.
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 123. Jan Willem Nienhuys says:

  Je ziet op de wereldkaart dat er ook veel gevallen in China zijn, maar daar wordt intensief ingeënt. In de jaren 2000-2009 was het aantal mazelengevallen daar nog 6,8 per 100.000 bevolking. In een groot aantal provincies wist men de incidentie omlaag te krijgen van 9,9 (in 2008) naar 2,8 (2010). In 2011 was de incidentie 0,76, alles per 100.000 bevolking. Dat komt toch nog neer op ongeveer 10.000 personen.

  http://www.vaccinestoday.eu/diseases/china-dramatically-cuts-measles-rate/

 124. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/579435-vaker-niet-verzekerd-om-geloof.html

  Het aantal mensen dat een beroep doet op de ontheffing voor hun verzekeringen is vorig jaar gestegen met 14 procent. Wie zo’n ontheffing krijgt, wordt vrijgesteld van de verplichte verzekeringen. Volgens de laatst bekende cijfers doen 12.500 mensen een beroep op de ontheffingsregeling. Dat blijkt uit de Verzekerdenmonitor van het ministerie van Volksgezondheid.

  Volgens Sophie van der Zee van zorgverzekering.net is het aantal gemoedsbezwaarden gestegen door de discussie over de inentingen tegen ziektes als mazelen. Daarnaast is……

  (vet door mij)

 125. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3552236/2013/11/27/Veel-minder-kinderen-ziek-door-pneumokok.dhtml

  De invoering in 2006 van de vaccinatie tegen de pneumokok, de bacterie die onder meer hersenvliesontsteking veroorzaakt, blijkt een groot succes. Het aantal dreumesen dat ziek wordt door de gevaarlijke bacterie is sindsdien met 80 procent gedaald. Bij baby’s ligt de daling op zo’n 60 procent. Dat heeft de Gezondheidsraad woensdag laten weten.

  http://www.gezondheidsraad.nl/nl/nieuws/pneumokokkenvaccinatie-werkt-goed-en-kan-nu-met-een-prik-minder

 126. Jan Willem Nienhuys says:

  Twee dingen.

  1. “Als de ontheffing wordt toegekend, mag de bezwaarde geen enkele andere verzekering meer afsluiten, ook geen opstal of WA.” dat is tamelijk drastisch.

  2. het aantal personen is ongeveer 12.500. Maar het aantal bevindelijke gereformeerden is veel groter; alleen het aantal niet ingeënte kinderen 0-12 jaar is ongeveer 25.000, dat wil zeggen dat de totale populatie toch al gauw zes keer zo groot is, 150.000 (inderdaad in de orde van 1% van de bevolking). Dus maar een kleine fractie van die bevindelijken stopt ook alle verzekeringen.

 127. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 2405 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week maar 38 nieuwe gevallen erbij. De incidentie lijkt nu dus af te nemen:
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 128. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 2439 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week 34 nieuwe gevallen erbij. De incidentie neemt dus weer verder af:
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 129. wilmamazone says:

  De laatste nieuwe stand van zaken: 2480 geregistreerde mazelengevallen. Afgelopen week 41 nieuwe gevallen erbij:
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 130. wilmamazone says:

  Door drukke werkzaamheden loop ik achter wat de stand van zaken betreft:
  2501 geregistreerde mazelengevallen op 19 dec., dus maar 21 nieuwe gevallen erbij:
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 131. wilmamazone says:

  De plaat gewapend beton voor de kop van anti-vaccinanten blijkt er niet afgebikt te kunnen worden. Guido Jonkers op 18 dec. met het nieuwe hoofdartikel :
  22 Studies: vaccins kunnen autisme veroorzaken..!

  Jonkers knipt en plakt zoals gebruikelijk ff snel:
  reactie 15:

  Feniks
  19 december 2013 om 20:37

  Deze lijst van 22 studies circuleert blijkbaar al een tijdje onder de antivax gemeenschap. Er is daardoor ook al ten gronde aangetoond dat het gaat over pseudowetenschap en “tandenfee-wetenschap” (tooth fairy science). De reden waarom deze 22 studies dus eignelijk niks aantonen is mooi samengebracht op één website:
  http://lizditz.typepad.com/i_speak_of_dreams/2013/10/oh-not-again-another-post-claiming-vaccines-cause-autism-with-studies-to-prove-it.html

  14.2:

  Feniks
  19 december 2013 om 20:40

  Autisme is inderdaad uin de USA in stijgende lijn aan het gaan sinds 1991. Maar thiomersal wordt sinds 1999 niet meer in de vaccins voor kinderen gebruikt. Met ander woorden: er is geen correlatie, dus ook geen oorzakelijk verband.

  Sterk stuk in een oude broek nietwaar? Ziek worden van iets dat al zo’n 15 jaar niet meer gebruikt wordt in BMR-vaccins en waar je sowieso niks van zou krijgen. Voor de zoveelste keer sinds 2009:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/11/19/grieptopic-autisme-en-thimerosal-thiomersal-kwik-in-griepvaccins-voor-kinderen/

 132. JennyJo says:

  Die Jonkers is zo dom, dat is werkelijk adembenemend.

 133. Jan Willem Nienhuys says:

  What Doctors Don’t Tell You is een soort van WTK en hier is kritiek op WDDTY in de vorm van een quiz:

  http://wwddtydty.com/2013/12/christmas-quiz/

 134. wilmamazone says:

  Onderschrift foto:

  ‘Waarom gaan mensen helemaal uit hun dak voor één sterfgeval vanwege de mazelen?’

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3569532/2013/12/30/Mensen-geven-ons-nog-een-trap-na.dhtml

  Hoe mw. Kluit aan de info over de jongetjes komt in de eindquote, is mij niet duidelijk. Heb ik wat gemist?:

  De enige kritiek die de familie Kluit in levenden lijve krijgt, komt van de arts op het consultatiebureau, waar Bastiana met de baby komt. “Zij vindt mazelen net zo erg als polio. Er zijn twee kinderen ernstig ziek geworden: het meisje in Zeeland dat is overleden, en een jongetje dat in het ziekenhuis ligt en net uit coma is ontwaakt. Die ligt op zaal met een mannetje dat daar is beland ten gevolge van een inenting. Zie je nou? Niemand weet wat het beste is, iedereen heeft een soort geloof.” Jan knikt instemmend: “Wat is iedereen toch beperkt”.

  Hoe naar het ook is om je kind ziek te zien, zegt Bastiana, het is hen meegevallen: “Nee, we zijn niet aan het wankelen gebracht.”

  (vet door mij)

  Maar goed. Inenten is dus ook een soort geloof voor de Kluitjes en daarmee is hun geweten blijkbaar voldoende gesust. Er staan nog wel meer uitspraken in het artikel waar ik kromme tenen van krijg.

 135. wilmamazone says:

  Omdat het aantal nieuwe meldingen af blijft nemen, wordt er nog maar eens per twee weken een overzicht gepubliceerd:
  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Tabellen_grafieken/Infectieziekten/Mazelensurveillanceoverzicht

  Ten opzichte van het vorige overzicht (18 december) zijn er van 18-12-2013 t/m 24-12-2013 29 nieuwe mazelenpatiënten en 2 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. In de week van 25-12-2013 t/m 31-12-2013 zijn er 13 nieuwe mazelen patiënten en 1 nieuwe ziekenhuisopname gemeld.

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 136. wilmamazone says:

  De meest recente stand van zaken: 2628 geregistreerde mazelengevallen. Dat zijn er 22 meer dan 14 dagen geleden op 30 januari :
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen

  Voor gedetailleerde verslaggeving zie:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 137. Hierboven klopt iets niet met de getallen:
  17 januari: 2583
  30 januari: 2606
  13 februari: 2628

 138. wilmamazone says:

  @ Jan Willem

  Tikfout van mij al gecorrigeerd. Dankjewel.

 139. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/617146-rivm-mazelenepidemie-voorbij.html

  De mazelenepidemie in Nederland lijkt voorbij, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  Zie aanvullend:
  http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/mazelen-2013-chronologie-van-een-epidemie/

 140. wilmamazone says:

  Luc Bonneux

  maandag 3 maart 2014

  http://lucbonneux.blogspot.be/2014/03/de-mazelenepidemie.html

  De mazelenepidemie

  Nederland leek getroffen door een nationale ramp: een mazelenepidemie in het zwartekousenvolk. De commentaren varieerden van overtrokken tot buiten alle proporties. Mensen krijgen het zot in de kop van virussen.

  eindquote:

  Toch blijft godsdienstvrijheid het grootste politieke goed op aarde. Nederland (meer nog dan België) is nu een lekenstaat, omdat de godsdienstvrijheid er zo hoog stond aangeschreven. Meer mensen dan elders hebben zich bevrijd van godsdienstwaanzin. Het is een kleine prijs om te betalen dat enige procenten van de kinderen daarom niet worden gevaccineerd. In het geheel van wat streng religieuze ouders hun kinderen aandoen, is mazelen een onbeduidend detail.

  Ben ik vooral benieuwd wat Jan Willem van dit verhaal vindt.

 141. wilmamazone says:

  Volgens de Telegraaf zijn er toch weer nieuwe gevallen van mazelen:
  http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22387581/__Toch_weer_nieuwe_gevallen_van_mazelen__.html

  Vijftien patiënten hebben zich sinds eind februari met mazelen bij de GGD Haaglanden gemeld. Het gaat om 2 volwassenen en 13 kinderen waarvan een aantal nog geen 14 maanden oud is en de eerste BMR-vaccinatie niet hebben gekregen.

  Bij het RIVM staat daar nog niets over:
  http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen/Mazelenepidemie_2013_2014

 142. Renate says:

  En er gaan kennelijk stemmen op om geen bewust oningeënte kinderen meer toe te laten op de crèche.
  http://nos.nl/artikel/623449-nietingeente-kinderen-weigeren.html
  Mazelen een onschuldige kinderziekte?

  De baby van 8 maanden was nog niet ingeënt, dat gebeurt pas bij 14 maanden. Het jongetje werd ziek nadat hij in contact was geweest met een kind dat door zijn ouders bewust niet was gevaccineerd. Het kind zat op de buitenschoolse opvang die aan de crèche in is verbonden. De baby belandde doodziek in het ziekenhuis.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3613219/2014/03/15/Creche-moet-kind-kunnen-weigeren-als-het-niet-is-ingeent.dhtml

 143. wilmamazone says:

  De virtuele kroeg liep al snel vol op de vroege morgen. Tot nu toe 245 reacties en de eerste al 4 uur en 32 minuten geleden:
  http://www.nujij.nl/algemeen/039-cr-egrave-che-moet-niet-inge-euml-nt-kind.27472951.lynkx

 144. wilmamazone says:

  Hoe kan het toch dat anti-vaxers lezen wat er niet staat/nooit gestaan heeft, maar het op tafel (blijven) brengen als vaststaand feit? Neem bijvoorbeeld deze bij NuJij:

  2 uur geleden door Traly

  Lees even de bijsluiter van de BMR: 1-10% van de kinderen krijgen mazelen. En de meesten zijn besmettelijk tot 4-6 weken na vaccinatie. Dus recentelijk gevaccineerde kinderen moeten vooral van de creche wegblijven. Zullen we even redelijk blijven?

  http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:183945&type=org&disposition=inline&ns_nc=1

 145. Renate says:

  Probeert iemand nu te beweren dat de besmetting door de vaccinatie komt? Kennelijk kan deze persoon niet echt goed lezen. De eerste regel was kennelijk genoeg. Dat noem ik geen lezen.

  Overdracht
  Tussen de 7de en de 28ste dag na de vaccinatie bemerkt men bij de meeste vatbare personen een excretie van kleine hoeveelheden van het levend, verzwakte rubellavirus via de neus of de keel. Er is geen vaststaand bewijs van overdracht van dit virus op vatbare personen die met de gevaccineerde personen in aanraking komen. Hoewel een overdracht door nauw persoonlijk contact theoretisch mogelijk is, wordt deze dan ook niet als een groot risico gezien. Er is echter wel aangetoond dat het rubella-vaccin virus via de moedermelk aan de zuigeling wordt doorgegeven zonder enig bewijs van een klinische aandoening (zie rubriek 4.6).

  Er zijn geen meldingen van overdracht van de sterker verzwakte Enders’ Edmonston stam van het mazelenvirus of van de Jeryl Lynn™ stam van het bofvirus door gevaccineerde personen bij contacten met vatbare personen.

 146. Renate says:

  Bij Omroep West komt er ook al weer iemand aanzetten met de bijwerkingen waar mensen bang voor zijn.
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/15-03-2014/cr%C3%A8che-moet-niet-inge%C3%ABnt-kind-weigeren-na-haags-mazelengeval#comment-207353

 147. wilmamazone says:

  Bij NUJij wordt herhaalde malen geadviseerd om vooral de info van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) eens goed te lezen, maar voor alle duidelijkheid nog maar een keer de feiten:
  Kritisch Prikken liegt over mazelen

 148. Hannelore says:

  Op deze site zijn de anti-vaccers weer vol op het orgel gegaan:

  http://www.hoevrouwendenken.nl/2014/03/15/je-kind-niet-inenten-asociaal/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=je-kind-niet-inenten-asociaal

  Ik kan me vergissen maar volgens mij is Patje Zetje onder de reaguurdersnaam Debora weer flink aan het stoken.

 149. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Ik kan me vergissen maar volgens mij is Patje Zetje onder de reaguurdersnaam Debora weer flink aan het stoken.

  Ook toevallig, want gisteravond dacht ik hetzelfde van ene Droppyco:
  http://forum.viva.nl/forum/Gezondheid/Wel_of_niet_vaccineren_tegen_hpv/list_messages/222023/12

  Nóg toevalliger is, dat daar een Debora zéér zinnig reageert met feiten en schoon genoeg blijkt te hebben van het onbeschofte gedrag en de fabeltjes van Droppyco. Zou Patje Zetje gedacht hebben, dat ze dit keer met de avatar Debora vast meer gewicht in de schaal kon leggen?
  Van hoeveel namen heeft die al gebruik gemaakt? Ik ben de tel kwijt.

 150. kata1973 says:

  Omdat ik vaak lees op het RVP-Facebook en zelf natuurlijk ook mijn portie heb gehad, herken ik Patricia Z.’s schrijfstijl en stokpaardjes blind. En ja, ik denk dat ze, na volledig weg te zijn gebonjourd door de een stuk slimmere dames (met name Debora) op het Viva-topic, nu onder de naam Debora komt rellen. Ze heeft wel iets met namen. Ik denk nog steeds dat zij degene was die het lollig vond om in te loggen met de voor- en achternaam van mijn dochtertje en me onder die alias van leugens te beschuldigen.

 151. Hannelore says:

  Wat me wel opvalt op dat Viva-forum dat de reacties niet mild zijn op Droppyco. Geen domme reaguurders daar. Volgens mij gaat Patje Zetje elk forum af en verdwijnt weer als ze haar spuugzat zijn. Op de facebookpagina van het RVP weten ze in ieder geval al meteen met wie ze van doen hebben ongeacht onder welk account ze reageert.

 152. Renate says:

  Het wordt tijd dat er eens een vaccinatie tegen domheid komt. Ik heb eerlijk gezegd te weinig geduld om alle reacties bij dat soort dingen te lezen, omdat ik bang ben dat ik dan m’n schoenen niet meer aankrijg door de kromme tenen die ik van alle onzin heb gekregen.

  Edit WMZ:uit spamfilter gevist om 21:37

 153. Hannelore says:

  Hoe kan ze achter jouw dochtertjes naam komen? Dat is wel heel erg eng.

 154. kata1973 says:

  Ik denk dat ze een geduldige googelaar is. En ze cache oid van mijn oude (inmiddels verwijderde) blog vond over onze ICSI-perikelen en het verlies van ons zoontje aan een vroeggeboorte en de geboorte van onze dochter. In dat blog noem ik ook de achternamen van beide kinderen een paar keer. Maar het blijft natuurlijk eng dat iemand die moeite doet met als enig doel je te raken. Dat is wel heel akelig en verknipt.

 155. wilmamazone says:

  Over vol op het orgel gaan: ik meldde al dat de virtuele kroeg gistermorgen al èrrug vroeg open was en daar is men nu –na 1379 reacties– nog steeds niet uitgeouwehoerd. In de berg antivaxbagger moet goed gezocht worden naar zinnige reacties. Alleen vannacht enkele uren slaappauze, maar daar werd het (begrijpend) lezen van sommigen ook niet beter van.

 156. kata1973 says:

  Op Twitter hadden ze het er ook druk mee. Chapeau voor https://twitter.com/JanPeterRake

 157. wilmamazone says:

  Reactie 1380 is er een om in te lijsten, dat dan wel weer:

  19 minuten geleden door RichardR

  @1371
  “… mensen weten het altijd beter totdat ze zelf in een positie zitten waardoor er door een vaccinatie bij je eigen kind iets niet goed gaat.”

  Beste Mirjam, Isabel en andere ‘vaccinatiesceptici’,
  Met de woorden ‘door een vaccinatie’ suggereer je een verband dat er zo goed als nooit is.

  Een rekenvoorbeeld kan dit illustreren: jaarlijks sterven ongeveer 650 kinderen in hun eerste levensjaar — zie http://www.nji.nl/Overlijden-kind-Achtergronden-
  Hiervan sterven zo’n 450 kinderen rondom de geboorte en ca. 100 aan aangeboren afwijkingen (zie https://www.tno.nl/downloads/Kindersterfte%20in% …), dus oorzaken die gegarandeerd niet met vaccinatie te maken hebben.
  Laten we de resterende 100 sterfgevallen vooralsnog niet benoemen, ook al is het overgrote deel daarvan gegarandeerd niet in verband te brengen met vaccinatie. In statistische termen houden we dus ca. 0,3 sterfgeval per dag over.

  In het eerste levensjaar (nou ja, de eerste 14 maanden) krijgt ieder kind in totaal 9 vaccinaties. Als je vervolgens kijkt wat er binnen een week na iedere vaccinatie gebeurt, krijg je dus met statistische zekerheid 9 x 7 x 0,3 = 19 sterfgevallen die zich binnen een week na een vaccinatie voordoen — puur door toevallige samenloop.
  Helaas zijn mensen van nature slecht in statistiek en willen ze onverbeterlijk verbanden leggen, ook als deze er niet zijn. En zo ontstaat het probleem dat ‘ziekte of sterfte NA vaccinatie’ heel gemakkelijk wordt gebracht als ‘ziekte of sterfte DOOR vaccinatie’.
  En zeker in deze moderne tijd met een extreem lage kindersterfte (mede dankzij vaccinatie!) weigeren veel ouders ook te accepteren dat hun kind ‘toevallig’ aan bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking is doodgegaan vlak na een vaccinatie.
  Er is in de gezondheidsstatistieken echter geen enkel positief verband terug te vinden tussen vaccinatie en ziekte onder kinderen (dus dat kinderen ernstig ziek worden of overlijden door vaccinatie). Als vaccinatie merkbare schade zou aanrichten, zou je pieken in de ziekte en sterfte verwachten in de week na iedere vaccinatie — maar die pieken zijn er helemaal niet. Ook zou je dan verwachten dat de kindersterfte een sprong omhoog maakt met iedere uitbreiding van het rijksvaccinatieprogramma — maar ook die pieken zijn er niet. Ondanks dat er meer wordt gevaccineerd dan ooit, vertoont de kindersterfte een gestaag dalende trend.

  Nogmaals: vaccinatie is een van de allerveiligste en tegelijk meest effectieve en goedkoopste medische interventies die er bestaan. Het heeft talloze miljoenen mensen het leven gered en behoed voor vreselijke handicaps, vrijwel zonder risico. Dat zijn feiten, en geen meningen.

 158. wilmamazone says:

  Doen we ‘m hier ook nog maar een keer:

  Nogmaals: vaccinatie is een van de allerveiligste en tegelijk meest effectieve en goedkoopste medische interventies die er bestaan. Het heeft talloze miljoenen mensen het leven gered en behoed voor vreselijke handicaps, vrijwel zonder risico. Dat zijn feiten, en geen meningen.

 159. Hannelore says:

  Oehoehoe, die is vast in dienst van Big Pharma, kan niet anders 😀 😀

 160. wilmamazone says:

  Jan Willem zei het hierboven al:

  september 9, 2013 om 8:58 pm

  Bij sekten en religies en allerhande buitenissige denksystemen zie dat de ‘aanhangers’ zich zo vereenzelvigen met hun bedenksels dat ze alles in hun eigen straatje persen en hun tegenstanders als duivels zien. We moeten maar blij zijn dat deze antivaxers zichzelf niet opblazen als er bij een huisarts 50 mensen in de rij staan voor een griepprik. Fanclubs van voetbalverenigingen kunnen trouwens ook fanatiek zijn.

  Je kunt het echt zo gek niet bedenken of mensen zijn in staat het te rationaliseren – en wie zo hard bezig is, gaat natuurlijk ook missioneren.

  Wat je kunt doen is een tegenwicht aanbieden.

  Ik ben moeder, maar omdat mijn dochter al lang volwassen is, had ik het missioneren van anti-vax op zogenoemde moederfora grotendeels uit het oog verloren. Goed dat ik daar nu weer even op geattendeerd werd. De alternatieve actie ‘Moeders voor moeders’ met een hoop gezeik zeg maar, en ze bedoelen het allemaal zo goed! [/ironie]

  Over onnodig kwetsen gesproken. Of deze zelfbenoemde deskundige reageerde als moeder, weet ik niet, maar dit toppunt van verschrikkelijk kwam ik gisteravond tegen:
  De kritische prikker wist meer dan alle dokters bij elkaar

  Door de media-aandacht voor Wonderkind (Yaël van nu 8 jaar oud is verstandelijk gehandicapt, autistisch en heeft epilepsie red.WMZ), het boek dat ik schreef, heb ik een paar keer mail gekregen van kritische prikkers. Na het interview in de Volkskrant mailde een mevrouw me dat ze alles aandachtig had gelezen en aantekeningen had gemaakt. Het was haar volkomen duidelijk: mijn dochter was ‘normaal geboren, maar verpest door de vaccinaties’.

  En wéér besef ik dat de laag eelt op mijn ziel minder dik is geworden dan ik gedacht/gehoopt had…………………..

 161. Bewondering voor uw aller doorzettingsvermogens (en dat van meneer Rake)! Onlangs kwam ik nog in een kleine Facebook discussie met een tweetal antivaccinatie dwazen. Het was wel een tijdje geleden, maar mijn geduld is echt nul komma nul geworden. Mensen die het voor elkaar krijgen om binnen een half uur niburu (oid) en bijzonder baggerslecht ‘onderzoek’ te noemen als autoriteit gaan bij mij direct op de zwarte lijst. Met die mensen is gewoonweg niet te praten.

 162. Renate says:

  Tja, als je niburu, wanttoknow, whale.to of natural news als serieuze informatiebronnen gaat noemen, dan is een discussie eigenlijk zinloos. Dan kun je net zo goed de website van de Flat Earth Society gaan gebruiken in een discussie over astronomie.

 163. kata1973 says:

  De titel zegt het allemaal he. Ze denken écht meer te weten dan alle dokters over de hele wereld.
  http://blog.jmouders.nl/2013/07/de-kritische-prikker-wist-meer-dan-alle-dokters-bij-elkaar/

  En de inhoud, rillingen.
  Ik vind het lager dan laag, echt, als je dat zegt dan ben je gespeend van elke vorm van medemenselijkheid.
  Daarbij in het bezit van een heel naief (en decadent) geloof dat de natuur altijd goed is, alle kinderen blakend worden geboren, en virussen en bacterieën compleet onschuldig zijn die makkelijk kunnen overwonnen worden als je maar gifvrij leeft.

  Patricia Zetje alias Debora (alias etc…) doet bij ‘Hoe vrouwen denken hetzelfde’ als de zelfbenoemde deskundige tegen Sanne Kloosterboer: zeggen dat het de eigen schuld is van de moeders als kinderen een zwakke gezondheid of handicap hebben; hadden ze het maar niet moeten laten vaccineren.
  ” Wat voor kindje zou je gehad hebben als je haar vaccin vrij had laten opgroeien?
  Dat zullen we nooit weten en het is maar beter ook om hier niet verder over na te denken…..” (16 maart 18.05)

 164. wilmamazone says:

  droppyco, 2 uur geleden
  quote:

  Francelle schreef op 18 maart 2014 @ 15:44:
  http://www.inbakeren.nl/blog/gevolgen-van-niet-vaccineren/

  Een interessant artikel, geschreven door Kata Otoway.

  Zij werkt als redacteur richtlijnen Infectieziektebestrijding bij het RIVM.

  Zij heeft naar aanleiding van haar blog zeer heftige reacties ontvangen, is zelfs indirect bedreigd door enge antivaxers.

  En kata ottovay is een niet voor een gat te vangen! Ze heeft alle (vooral) vaccin-vrij reacties onder de knop ” older comments” geplaatst….

  Hier nog terug te lezen http://www.inbakeren.nl/b … /comment-page-1/#comments

  http://mobiel.viva.nl/forum/list_message/15974364

  Kata toch! Zomaar reacties verplaatsen, waaronder die van ene Patricia -die Droppyco uiteraard niet kent-, en dat allemaal op de site van iemand anders. Schande! Daar moest de politie naar kijken! 😆

 165. Eef says:

  Wil je je echt verbazen, wil je echt de crème de la crème van charlatan Nederland lezen? Dan wil ik jullie doorverwijzen naar het meest griezelige forum van Nederland: het forum van zelfverklaarde pseudowetenschappelijke goeroe: Mike Donkers ( kanker is je eigen schuld, virussen bestaan niet en vaccineren is mishandeling, abortussen moeten worden verboden en elke vrouw terug naar het aanrecht!)
  Neem eens de tijd om je te verwonderen. Deze meneer, docent Engels notabene, die geozoneerd water drinkt en vit c douches neemt ( want ja dat deden de natuur volkeren ook, uhu) denkt dat pure waterstofperoxide het antwoord is op al onze problemen. Dat autisme niet bestaat, kinderen 8 jaar borstvoeding verdienen en bij de moeder in bed horen. Dat de overheid ons moedwillig wil uitmoorden ( check die chemtrails mensen) dat wij bewust, allemaal, behalve de Weston Price aanhangers want die hebben het licht gezien, dom worden gehouden. Dat we massaal bijnieruitputting of lyme hebben, dat het eten van rauwe lever het ultieme voedsel is, en het consumeren van liters rauwe melk je leven kan rekken tot minstens 160 jaar. Jawel.
  Ik weet niet waar ik moet beginnen, dus ik stel voor dit krankzinnige forum eens uit te kammen. Het spreekt voor zich dat zij, van Weston Price ( overigens een simpele tandarts uit 1930) anti inenten zijn, en niet zo een beetje ook. Dus wil je je verbazen, lees daar eens hoeveel total domheid deze randdebiel tentoonspreidt.
  Gegroet eva

 166. wilmamazone says:

  Welkom Eef.
  Onder andere Mike Donkers is een oude bekende voor de vaste medewerkers van deze site.
  Het kan inderdaad nog altijd erger dan erg, maar of dat forum het meest griezelige van Nederland is, valt te betwijfelen. Er zijn er wel meer waar complete waanzin aan de orde van de dag is. Er is niet veel meer waar ik me nog over verwonder, maar ik kan me voorstellen dat je geschokt bent. Dat was ik in het begin- nu ruim 6 jaar geleden- ook. Nu ken ik al die praatjes zowat van buiten en raakt het me niet meer zo.

 167. Renate says:

  Mike Donkers zegt me niets, maar de sites van want to know en niburu vind ik al zo stuitend, dat ik weinig behoefte heb aan iets dat nog erger is.

 168. Eef says:

  Dank voor het welkom en duizend maal excuses voor mijn domme spelfouten ( dat krijg je als je te snel wil typen op een i pad )
  Hoe dan ook, ik ben een leek wellicht voor wat betreft andere fora, maar per toeval ben ik op de site van Mike Donkers terecht gekomen, en Christus te paard, wat een malloot is dat. Zelden een grotere narcist dan hem meegemaakt. Geef hem een platform ( in dit geval geeft hij zichzelf er een) en hij waant zich een Godheid ofzo. Wat is dat met die man? Hij denkt iedereens kwalen te kunnen raden en behandelen, hij geeft geen strobreed toe, maar vindt ons inflexibel ( nee hij waait met alle winden mee, not) hij wil terug naar de oertijd, toen er nog geen vaccinaties, magnetrons en wifi bestonden, vindt het oerdieet bestaande uit sloten rauwe melk en rauw orgaan vlees het beste van het beste en eet je niet volgens de wapf methode dan ga je dood, of degenereer je, krijg je kanker en word/ blijf je dom and so fort, and so fort.
  Maar tegelijkertijd schaft hij zich wel een ozondouche aan ( nee die hadden de oermensen in hun grot hangen, duh) koopt kilo’s aan supplementen ( kochten de neanderthalers bij de oerdrogist, je weet toch….?) en komt hij met tips en weetjes waar je oren van gaan flapperen en zijn volgelingen maar braaf ja knikken. Heb je het lef het met hem oneens te zijn, word je gewoon zonder pardon geblokkeerd. Heb je kritische vragen, ben je een troll of ingehuurd door het RIVM of Voedingscentrum. Deze man moet gestopt worden. Ik ben witheet. Om persoonlijke redenen. Maar goed, ik ben dus, in alle gevallen, pro inenten,laat dat helder zijn. Al mijn kinderen zijn geënt, en mijn dochters hebben de baarmoederhalskanker prik ook gehaald. Ik geloof niet in het feit dat het RIVM ons bewust dom wil houden ( why?) ons bewust ziek wil maken ( dubbel why?) bewust bijsluiters weghoudt, of anderzijds. Ik geloof er in dat zij ons willen behoeden van erge ziektes en ik geloof erin dat dankzij het vaccinatieprogramma vele ziektes zijn uitgebannen. Dus ik dank god op mijn blote knieën dat wij dit voorrecht genieten en geloof geen sodemieter van de stemmingmakerij van ene meneer Donkers. Mafjoekel!!!

 169. Hannelore says:

  En hoe heet die site? Je vergeet hem elke keer te noemen. 🙂

 170. Hannelore says:

  Misschien wel iets voor Patje Zetje.

 171. wilmamazone says:

  @Hannelore

  Ik neem aan dat deze vraag eigenlijk voor Eef bedoeld is?

  En hoe heet die site? Je vergeet hem elke keer te noemen.

  Ik heb intussen eens rondgestruind op dat forum bij de onderwerpen over vaccinatie -uiteraard nog niet alles gelezen-, en inderdaad wat mij betreft niks nieuws onder de zon. Donkers linkt bijvoorbeeld tig keer naar Natural News van überkwak Mike Adams, dus zo origineel issie niet.
  Er wordt door jan-en-alleman gelinkt naar o.a. Niburu, Zaplog en WantToKnow, dus volop kruisbestuiving zeg maar. Hersenloos nal*llen wat een ander voorgel*ld heeft.

  http://www.westonprice.nl/topic/vaccinaties

  http://www.westonprice.nl/topic/mazelenuitbraak-in-nederlandse-bijbelgordel

 172. kata1973 says:

  Wilma, knap he, dat ik op de site van iemand anders kan bepalen waar welke reacties verschijnen.
  Ik krijg de kriebels van Patricia/Droppyco/Debora. Ik hoop heel erg dat ze niet meer werkzaam is als pedagogisch medewerker op een kdv. Ik vind het een enge gedachte dat iemand die zó tegen de gezondheidszorg aankijkt met jonge kwetsbare kinderen werkt.

 173. Renate says:

  voor Wijze Tradities in Voeding, Landbouw en Geneeskunst

  Mag ik een teiltje?

  Advertentie: “Keltisch zeezout, rijk aan mineralen”. Is het heus?

 174. Renate says:

  http://www.westonprice.nl/topic/mazelenuitbraak-in-nederlandse-bijbelgordel

  http://www.nu.nl/binnenland/3498395/mazelenuitbraak-in-nederlandse-bijbelgordel.html

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3464332/2013/06/24/Extra-vaccinaties-om-mazelenuitbraak.dhtml

  En zo zie je maar weer dat de Georganiseerde religie het zelfde is als de NewAgers ze overzien het geheel niet en de basis van het geheel is traditionelen voeding.Aan de ene kant weten ze dat vaccinaties niet natuurlijk zijn en laten hun kinderen daar dan ook niet voor inenten maar aan de anderen kant kopen ze nog wel supermarkt Rommel en denken ze dat GOD over hun waakt en beslist wie er ziek word en wie niet. En zo is de cirkel weer rond en zie je dat de georganiseerde religie geschreven is door de machtshebbers.
  Iedere keer word er over traditie heen gestapt, Tradities die we vergeten zijn…..

  Hilarisch, als het niet zo triest zou zijn. Mensen die om religieuze redenen niet vaccineren, doen dit helemaal niet omdat het niet natuurlijk is, maar omdat vaccineren laat zien dat je niet op God vertrouwd.

 175. Renate says:

  Lieve help, hier is nog een juweeltje van de betreffende site:
  http://www.westonprice.nl/topic/de-relatie-tussen-mensen-en-varkens
  Er lopen toch wel hele rare figuren rond op die site.

 176. wilmamazone says:

  @Renate

  Laten we ons hier vooral beperken tot feiten en fabels over mazelen en vaccinatie. Dat forum van Donkers staat vol met ‘juweeltjes’ van allerlei aard, maar die zijn hier niet aan de orde.

 177. Renate says:

  Prima, sorry voor de afleiding. De laatste reactie kan verwijderd worden, of verplaatst, als het interessant genoeg is.

 178. wilmamazone says:

  Kata:

  Ik krijg de kriebels van Patricia/Droppyco/Debora. Ik hoop heel erg dat ze niet meer werkzaam is als pedagogisch medewerker op een kdv. Ik vind het een enge gedachte dat iemand die zó tegen de gezondheidszorg aankijkt met jonge kwetsbare kinderen werkt.

  Hier schrijft ze zelf in verleden tijd over haar werk bij kinderopvang:
  http://mobiel.viva.nl/forum/list_message/15974364

  droppyco, 5 uur geleden
  quote:
  fairy1 schreef op 18 maart 2014 @ 16:03:
  En hoe zou je omgaan met een besmet persoon in jouw omgeving?

  dat maakt mij echt niet uit…. ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt en heel wat snotneuzen en kinderziektes in mijn buurt gehad.

  En ook voor virussen als poliovirus ben ik niet bang.
  Zoizo is de kans zeer klein om verlamd te raken als je de cijfers op nationaal kompas leest en daarbij zet ik mijn vraagtekens bij dit cijfer…

  Op nationaal kompas is ook nog altijd te lezen dat 1 of 2 op de 1000 overlijdt aan de gevolgen van mazelen (wat dus niet klopt)

 179. wilmamazone says:

  Tot slot van deze lange dag nog wat geluiden uit DE virtuele kroeg waar ik vanaf zaterdag al een paar keer melding van maakte:
  http://www.nujij.nl/algemeen/039-cr-egrave-che-moet-niet-inge-euml-nt-kind.27472951.lynkx

  Antivax krijgt flink tegengas, maar het gaat ze het ene oor in en rechtstreeks het andere weer uit zo lijkt het:

  1 uur 4 minuten geleden door Endandit
  @1526

  Kwestie van gewoon domweg neerkwakken (pun intended) van wat er op die klepsites van de kwakzalvers staat. En dan vindt men zich “geïnformeerd”. Te triest voor woorden eigenlijk.

  57 minuten geleden door Intellector

  @1527, inderdaad. Zeker aangezien dit mensenlevens heeft gekost, en de betreffende neerkwakker zich nu medeschuldig maakt aan het verlies van nog meer mensenlevens.

  8 minuten geleden door krang
  @1519 “De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) is in augustus 1994 opgericht door een groep mensen die ervaring hadden opgedaan met negatieve gevolgen van vaccineren. Deze ervaring was opgebouwd vanuit hun beroep, alsook vanuit eigen ondervindingen als ouder. Hierbij bleek dat er weinig gehoor was op al hun vragen. Dit mondde uit in de behoefte meer te willen weten over de risico’s van vaccineren om deze kennis aan een breder publiek kenbaar te maken. Om hieraan te voldoen is de NVKP opgericht. ”
  http://nvkp.nl/informatie/over-nvkp/

  Natuurlijk ga je niet hetzelfde leren als de medisch professionals doen, om zo te begrijpen wat ze doen en waarom. Dat zou onzin zijn. Je kunt veel beter met een groep gelijkgestemden van te voren afspreken dat vaccins slecht zijn, en daar bewijzen voor te zoeken. Zo hoef je die hinderlijke wetenschappelijke methode niet te gebruiken, en kun je lekker op het internet leugens en desinformatie spuien.

  Een vooringenomen site dus, die vaccins heerlijk eenzijdig belicht. Een fijne bron hoor…. Dat gekoppeld aan je accuserend taalgebruik en reactionaire omschrijving van normaal medisch handelen maakt dat je objectiviteit minder dan twijfelachtig genoemd mag worden.
  Want kom toch op zeg… gifmengers? Een lijst van eventuele bijwerkingen, duidelijk bedoeld om mensen bang te maken?
  En dan ben ik de hypochonder?
  Ik hoor uit ‘jouw hoek’ vaker de oproep om toch vooral wakker te worden, maar ‘ontwaken’ in een dergelijk soort vooringenomen en krom beredeneerde waanvoorstelling is toch echt nachtmerrie materiaal.

  Ik ben best bereid een serieus gesprek aan te gaan, maar je maakt het op deze manier onmogelijk je ook maar enigszins serieus te nemen.

  5 minuten geleden door Endandit
  @1529

  Ik meen dat de site is ontstaan als “verontruste moeders”.
  Een paar dames die niet konden verkroppen dat hun kind autistisch was geboren en op zoek gingen naar iemand die ze de schuld konden geven.
  In dezelfde tijd kwam Wakefield met zijn gefraudeerde rapport en dat viel natuurlijk in vruchtbare aarde.

  Inmiddels is er al lang geen sprake meer van enige onafhankelijkheid en wordt de site blijkbaar zwaar gesponsord door de alternatieven.

  2 minuten geleden door Intellector

  @1529, klopt.

  Voor iedereen die twijfelt welke kant gelijk heeft:
  HET EXPERIMENT IS MEERMAALS UITGEVOERD.

  Er zijn meerdere landen waar eerst wel, en later niet is gevaccineerd. We hebben dus in de echte praktijk gezien wat de gevolgen zijn.

  Er zijn ook meerdere landen waar eerst niet, en later wel is gevaccineerd. Ook op die manier hebben we in de echte praktijk kunnen zien wat de gevolgen zijn.

  Ik stel voor dat we in eerste instantie naar die praktijk-ervaringen kijken. Die zeggen veel meer dan theoretische verhalen voor of tegen.

  Kijk naar de praktijk. solovjov zal dat niet durven. Wij wel.

  Kijk naar wat de praktijk ons leert. Kijk wat er in de echte wereld gebeurt. En kijk daarna welke verhaal het beste past bij wat we in de praktijk hebben zien gebeuren.

  Hulde aan de volhouders daar, waaronder bovenstaanden.

 180. kata1973 says:

  Diepe buiging.

 181. wilmamazone says:

  Eef:

  Heb je het lef het met hem (Mike Donkers red. WMZ) oneens te zijn, word je gewoon zonder pardon geblokkeerd. Heb je kritische vragen, ben je een troll of ingehuurd door het RIVM of Voedingscentrum.

  Dat wordt heel normaal gedrag gevonden op sites zoals die van Donkers. Ik heb het zelf meerdere keren meegemaakt op diverse fora. Van ordinair uitgescholden worden t/m snel een ban. Het went. Ik vind het nog steeds grappig, en een compliment, dat in 2009 ergens stellig beweerd werd door anti-vax, dat ik toch echt niemand anders kon zijn dan Roel Coutinho himself.

  Soms werd een rijtje reacties zodanig gewist dat er een hele andere context overbleef dan wat er oorspronkelijk stond, en bijv. Guido Jonkers van WtK presteerde het zelfs -of hij het nu nog doet, weet ik niet- om in kritische reacties te gaan rommelen door zinnen weg te halen, te veranderen e.d. om vervolgens schamper te (kunnen) reageren. Of pas na een reactie, zijn eigen reactie aanpassen – uiteraard zonder vermelding daarvan- en dan beweren dat je niet kunt lezen.

  Kortom: welkom in Kwakzalversland. Daar zijn ze van alle markten thuis.

 182. Eef says:

  Op viva.nl zijn ze overigens wel goed bezig. Ik ben geen actieve forummer,,maar daar wordt mijns inziens heel wat meer niveau tentoongespreid dan op het http://www.westonprice.nl forum mogelijk is. Daar zie je een handvol volgelingen continu mike donkers na wauwelen en verheerlijken, wat een mafklapper is dat zeg. Niet te doen.
  Lees je eens in zou ik zeggen, als het niet zo treurig was, zou je je slap lachen.

  Man het is toch wonderlijk dat mike jarenlang onderzoek naar bijv anorexia zo van tafel veegt. Want anorexia bestaat niet maar ligt altijd aan een missend vaderfiguur. En kanker genees je niet met chemo, oh nee….de gruwel. En virussen, man, das een groot complot en verzinsel van de overheid. En aan feministen heeft deze randdebiel helemaal een broertje dood. Die zitten veel te veel in hun linker hersenhelft. En we hebben weer echte mannen nodig, zoals vroeger. Jagers. Wij kweken doelbewust watjes.
  En homosexualiteit is een tekort aan voedingsstoffen in je hersenpan. Die prenataal al zijn ontstaan dus feitelijk is het je moeders schuld en is het jereinste degeneratie.
  Need i go on??? Nee toch he? Lees en verwonder je zelf.

  Groet eef

 183. Eef says:

  Overigens goede postings hier. Prima. Niveau, goed onderbouwd. Hier hou ik van.

 184. wilmamazone says:

  Eef:

  Overigens goede postings hier. Prima. Niveau, goed onderbouwd. Hier hou ik van.

  Dankjewel.

 185. kata1973 says:

  Het is altijd een hele troost om hier de rede te vinden na teveel posts te hebben gelezen zonder enige kennis van zaken of logica.

  In de VS kunnen ze er ook niet meer tegen. Daar reageren mensen (terecht :)) af op Jenny McCarthy.

  http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2014/03/17/jenny_mccarthy_antivaxxer_gets_remedied_on_twitter.html

  https://twitter.com/hashtag/jennyasks?f=realtime

 186. Hannelore says:

  😀 😀 nice!!

  Kata, volgens mij is onze grote vriendin weer met een nieuwe nickname op de FB-pagina van het RVP opgedoken.

 187. kata1973 says:

  Mariska de Visser. Je herkent haar meteen aan de taalfouten, drogredeneringen en stokpaardjes.

 188. wilmamazone says:

  Ik zeg ff niks, behalve dat ik er kotsmisselijk van word. Jannes Koetsier krijgt hoofdartikel bij Guido Jonkers:
  Hoofdartikelen: Shaken Baby Syndrome en de ‘mooie plaatjes’..

  Scrol vooral eens naar beneden voor het toetje van Jonkers zelf:
  Een mogelijk mishandeld kindje heeft vaccinatie-gerelateerde scheurbuikverschijnselen en dat is een huidziekte volgens het zooitje ongeregeld. Bah, bah en nog eens bah!!!

 189. Renate says:

  Misselijkmakend is nog zwak uitgedrukt. Er zijn niet genoeg teiltjes op de wereld om in mijn behoefte te voorzien na het lezen en bekijken van dat stuk.

 190. JennyJo says:

  Jannes Koetsier is onpeilbaar diep gezonken, niet meer te redden die man. Ik vind het heel eng, zeker omdat de man arts is en zich daar op laat voorstaan. Wat een griezel.

 191. wilmamazone says:

  JennyJo:

  Jannes Koetsier is onpeilbaar diep gezonken, niet meer te redden die man.

  En dan te bedenken dat hij een en ander niet zelf bedacht heeft, maar zijn oortjes ijverig te luisteren legt bij bijvoorbeeld deze fanatieke anti-vaccinant Désirée L. Röver:
  http://www.desireerover.nl/wp-content/uploads/2010/11/Vitamine-C-Redder-in-de-nood-3.pdf

  Op blz. 8 het Shaken Baby Syndrome

  Het volproppen van baby’s met ziekteverwekkers en gifstoffen middels vaccinatie, is meestal de oorzaak……….áls ze niet al eerder overleden zijn aan de gevolgen van wiegedood heet dat.

  Koetsier prikt al jaren niet meer door die flauwekul heen, dus inderdaad:

  Ik vind het heel eng, zeker omdat de man arts is en zich daar op laat voorstaan. Wat een griezel.

 192. Renate says:

  Als iemand het verschil niet kan zien tussen een mishandeld kind en iemand met scheurbuik, dan is die persoon de naam arts niet waardig en kan hij zich beter onmiddellijk uit het artsenregister laten schrappen.

 193. wilmamazone says:

  En daar is ze al onder het artikel van maatje Hannes op WTK:

  Désirée Röver
  21 maart 2014 om 18:44

  Viera Scheibner PhD onderzoekt al zo’n 25 jaar de negatieve gevolgen van vaccinatie in de gerenommeerde medische literatuur. Anderen kunnen voortbouwen op de altijd artikelen die zij schrijft en op de Rapid Responses die de British Medical Journal van haar publiceert…
  Een baby zo hard te schudden, dat er SBS-verschijnselen optreden, is absoluut onmogelijk!!! De studie “LLOYD Head Kinematics During Infant Shaking” *****ww.desireerover.nl/vaccinaties toont dit keihard aan. Met het schudden van modellen van baby’s en peuters, voorzien van meetapparatuur, probeerden de onderzoekers vergeefs om SBS-verwondingen te veroorzaken.
  Op dezelfde webpagina staan medische artikelen over scheurbuik, een lichamelijke reactie van baby’s op de onzinnige hoeveelheid gifstoffen die zij krijgen ingespoten ‘om hen te beschermen’.
  Het wordt tijd dat ouders wakker worden voor het feit dat vaccinatie — het injecteren van ziekteverwekkers, tezamen met talloze gevaarlijke gifstoffen en metalen — een volslagen onnatuurlijke handeling is. De natuur confronteert het lichaam altijd met maar één ziekteverwekker tegelijk, en niet met 6 of meer ziekteverwekkers op hetzelfde moment!
  Wanneer ik ouders de lijst van gifstoffen in vaccins laat zien, (zie de RVP-vaccin documenten op mijn vaccinatiepagina), hen voorstel om die in een appel te spuiten, en hen dan uitnodig om hun kind die appel te geven, roepen ze altijd heel hard NEE!
  Waar is de logica dat ouders diezelfde zooi dan wel in de bloedbaan van hun perfecte baby laten spuiten?

 194. wilmamazone says:

  En dit is de werkelijke oorzaak van dat alles volgens het gedachtengoed van Röver:

  “Bij de geboorte van hun kinderen
  zullen wij die injecteren met gif
  en hen ervan overtuigen
  dat dit voor hun bestwil is.
  Wij zullen daar vroeg mee beginnen,
  wanneer de hersenen nog jong zijn.
  Wij zullen hun kinderen bestoken
  met wat ze het liefste hebben:
  suiker, snoepgoed.
  Wanneer hun tanden
  door de suikers aangetast raken,
  zullen wij die vullen met metalen
  die hun hersenen vernietigen
  en hun toekomst stelen
  .
  Wanneer hun leervermogen is beschadigd,
  zullen wij medicijnen aanbieden
  die nog meer schade veroorzaken

  en die weer andere ziektes doen ontstaan,
  waarvoor we vervolgens
  nog weer meer medicijnen zullen creëren.”

  Excerpt uit het ‘Convenant van de Illuminati’
  http://birthofanewearth.blogspot.nl/2012/02/secret-covenant-of-illuminati.html

  http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://www.desireerover.nl/vaccinaties/

  Chris Klomp zei het in 2009 al: Ook de dorpsgek heeft internet

 195. Renate says:

  Sinds wanneer is Viera Scheibner een deskundige op het gebied van vaccinaties? Ze heeft geologie en paleontologie gestudeerd en een jaar medicijnen. Dat lijkt me niet iets waarmee je vaccinatie-expert wordt.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Viera_Scheibner
  Maar goed, voor Désirée Röver en de mensen van want to know en niburu zijn deskundingen de mensen die het met hun eens zijn. Als ze het heel erg met ze eens zijn, dan zijn het eminente deskundigen.

 196. Renate says:

  Inderdaad, de dorpsgek heeft internet. En er zijn altijd mensen die alle onzin die verkondigd wordt, geloven. En de dorpsgekken zullen alle kritiek op hun denkbeelden van hun websites of blogs, verwijderen. Waar de verstandige mensen over het algemeen weinig censuur toepassen, reageren de onzinverkopers vaak zoals deze dame:
  http://gianelloni.wordpress.com/2014/03/20/dear-blog-bullies-i-dont-see-your-comments/

 197. kata1973 says:

  Maar goed, voor Désirée Röver en de mensen van want to know en niburu zijn deskundingen de mensen die het met hun eens zijn. Als ze het heel erg met ze eens zijn, dan zijn het eminente deskundigen.

  Exact.

 198. wilmamazone says:

  Een van de problemen, misschien wel HET probleem wordt verwoord in deze reactie bij WtK over shaken baby’s:

  ellen
  21 maart 2014 om 12:38

  Eye-opener voor velen! Hopelijk ook voor degenen die het zouden moeten weten…

  1Reageer Chat Peter
  21 maart 2014 om 23:30

  Degenen die het zouden moeten weten, willen dat eigenlijk niet, want dan zouden ze moeten toegeven dat ze het tot nu bij het verkeerde eind hadden.
  Maar wie weet kunnen mensen als Feniks tot inzicht komen dat niet alles wat ze geleerd hebben correct is.

  (Ellen is Ellen Vader, die ook uitgebreid de kust onveilig trachtte te maken op de Fb-pagina van het RVP.)

  Onder andere wij horen bij degenen die beter zouden moeten weten of horen in ieder geval bij de groep die zich vanalles wijs laat maken door degenen die het zouden moeten weten. We zijn nog niet allemaal reddeloos verloren, maar kunnen wellicht -uiteraard met heel wat moeite- tot inzicht komen.

  Wij kunnen op onze beurt precies hetzelfde zeggen. Wij vinden dat we redelijke en goed onderbouwde argumenten ter tafel brengen. Feiten dus. Maar die worden door anti-vaccinanten als fabeltjes beschouwd, en zitten we met een liedje zonder einde zo lijkt het.

  Het doet me regelmatig denken aan een gesloten inrichting waar een patiënt niet snapt dat de ander niet snapt dat ie toch echt Napoleon is. Iets soortgelijks zal ook in onze richting gedacht worden door Ellen Vader, Désirée Röver, Harry Smit en Patje Zetje om er willekeurig een paar te noemen. Die vinden ons van de laag-bij-de-grondse aanvallen, en zodoende is er geen doorkomen aan.

  Vanuit hun standpunt gezien, hadden en hebben ze gelijk en wordt er niets geschuwd om dat vooral zo te houden.

 199. wilmamazone says:

  Voor mijn gevoel stap ik via een onzichtbare deur op mijn beeldscherm in een parallelle werkelijkheid waar onder meer tenenkrommend dom, akelig hardvochtig en vilein eerder regel dan uitzondering zijn. Ik heb eerder nooit geweten dat het zo erg kon zijn in de wereld van onder meer Alterneut & Co. en zou die deur het liefst op slot doen en de sleutel zo ver mogelijk weggooien. Het gevoel van vervreemding blijft regelmatig lang hangen bij mijn dagelijkse ‘normale’ bezigheden. Meteen na misselijkmakende teksten over de drempel stappen om in de eigen wereld bijv. eten gaan koken, is niet altijd zo’n goed idee………..

 200. Renate says:

  Iedereen is gek, behalve de mensen in de internetreservaten van want to know en niburu. Zij weten hoe het zit en doorzien alle listen en lagen van de wetenschap. Hun kun je niets wijsmaken, want zij hebben een open geest en doorzien alle onzin die de wetenschap voor waar probeert te verkopen.

  En zo nu en dan komt er iemand die zegt, ja maar mijn partner wordt echt achtervolgd.

 201. Hannelore says:

  Ik ga misschien vloeken in de kerk, maar al die onzin die gespuid wordt op websites als WTK en Niburu is nog betrekkelijk ongevaarlijk. Ik zou me echt hele erge zorgen gaan maken als ze invloed gaan krijgen op het overheidsbeleid.

 202. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Ik zou me echt hele erge zorgen gaan maken als ze invloed gaan krijgen op het overheidsbeleid.

  Dat wordt wel ijverig geprobeerd. De Partij voor Mens en Spirit (MenS) van Lea Manders: http://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_voor_Mens_en_Spirit
  (Manders is getrouwd met Arend Zeevat van Argusoog, dat zo te zien een herstart gaat maken. Ook daar volop anti-vaccinatieberichten)
  Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 stond bijvoorbeeld verontruste moeder Anneke Bleeker op de kieslijst. Op nummer 11 als ik het mij goed herinner, iig ergens in die buurt.

  Daar kwam later nog bij uit de Niburuhoek: de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland(SOPN) met Johan Oldenkamp als lijsttrekker, die uiteraard volop genoot van het podium dat hij kreeg:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/19/deze-lijsttrekker-gelooft-niet-zozeer-in-ufos-wel-in-76-zetels/

  Beide partijen hebben nooit een zetel gehaald, maar er werd vaker op gestemd dan je wellicht voor mogelijk zou houden.

 203. Renate says:

  En daar komt natuurlijk bij dat bepaalde figuren uit die kringen nog wel regelmatig een podium krijgen als de media in hun oneindige ‘wijsheid’ hebben besloten dat verhalen niet compleet zijn als men ook iemand uit het andere kamp zijn, of haar onzin laat spuien.

 204. kata1973 says:

  Tara Haelle windt zich (terecht) op over false balance. En terecht, want journalisten hebben nogal een verantwoordelijkheid. http://www.redwineandapplesauce.com/2013/07/01/when-reporting-with-false-balance-strikes-in-my-home-state-i-take-it-personally/

 205. Renate says:

  Een heel goed stuk van Tara Haelle en natuurlijk duikt er weer iemand op die begint te roepen dat de auteur een pleidooi houdt voor censuur. Dat is natuurlijk kletskoek. We laten ook geen mensen die geloven dat de aarde plat is, aan het woord als het gaat om een onderwerp over ruimtevaart. Dus waarom zouden we kletskoekverkopers wel een podium bieden als het om medische onderwerpen gaat? En als je deze mensen aan het woord laat, denk dan eerst goed na hoe je daarop wilt gaan reageren. Zoals Tara ook al min of meer zegt, het heeft weinig zin om een emotioneel verhaal te ontkrachten met een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal, omdat het emotionele verhaal veel beter blijft hangen, zeker als je de verteller van dit verhaal het laatste woord geeft.

 206. Hannelore says:

  Dat bewijst maar weer dat sommige mensen totaal niet kunnen lezen. Ik heb op geen enkele plek in het stuk van Tara Haelle een pleidooi voor censuur kunnen ontdekken. Graag meer van dit soort journalisten. Ook op andere gebieden.

  Kata, heb jij mijn berichtje op Facebook nog ontvangen?

 207. wilmamazone says:

  Poppetje Conselulder kwam uiteraard ook zijn zegje doen in de poppenkast van Jonkers:

  Drs. John Consemulder
  22 maart 2014 om 23:42

  Meer informatie over ‘Shaken Baby Syndrome’ (lees: vaccinatieschade!?) vind je ook in deze TV-dialoog met dr Hans Moolenburgh, Desiree Rover en Door Frankema:

  **************************************************************(link verwijderd door mij)

  (tip: deel deze 3 uur durende tv-dialoog met mensne die nog van mening/geloofsovertuiging zijn dat vaccinaties ‘veilig en effectief’ zijn…)

  Dat zogenaamde TV-dialoog is een product van het bedrijfje van Consemulder zelf, dus zijn 1e belang is sluikreclame. Dat doet die bij WtK zo opvallend, en vaak genoeg off topic, dat zelfs Jonkers er onlangs een keer kregelig van werd.

  Waar het mij nu om en over gaat is wat eerder reguliere artsen beweegt om anti-vaccinant te worden en doodgemoedereerd aan een tafel te gaan zitten met onder andere Désirée Röver en Door Frankema.
  Jannes Koetsier heeft nog een BIG-registratie net als de hoogbejaarde Hans Moolenburgh? En zo ja, hoe komen ze daar dan telkens weer opnieuw aan? Beide zijn de titel arts iig niet meer waardig.

  Het misbruik maken van titels is sowieso een bekend fenomeen in die kringen, en dan maakt het niet uit of je doctorandus bent in de Economie of professor in de Weetnikskunde. Drs. John Consemulder is volgens eigen zeggen van oorsprong afgestudeerd neuropsycholoog en bewustzijnsonderzoeker, en intussen van heel wat dubieuze ‘gezondheids’markten thuis, waaronder anti-vaccinatie.

  Renate:

  En daar komt natuurlijk bij dat bepaalde figuren uit die kringen nog wel regelmatig een podium krijgen als de media in hun oneindige ‘wijsheid’ hebben besloten dat verhalen niet compleet zijn als men ook iemand uit het andere kamp zijn, of haar onzin laat spuien.

  Jannes Koetsier wil vanwege zijn artsentitel nogal eens gevraagd worden om zijn zegje te doen, omdat de gemiddelde Nederlandse journalist medisch analfabeet is en medische wetenschapsjournalisten -die stevig tegengas zouden kunnen geven- intussen met een lampje te zoeken zijn. Het gaat tegenwoordig in hoofdzaak om de kijk- en verkoopcijfers, jammer maar helaas.

  http://www.kwakzalverij.nl/1176/Simoncini_gelovige_Jannes_Koetsier_tegen_vaccinatie

  Waarom kijken journalisten toch niet beter uit wie zij op de buis uitnodigen om commentaar te geven over ontwikkelingen in de gezondheidszorg? Nu kreeg de ex-huisarts en nu onafhankelijk medisch adviseur Jannes Koetsier alle ruimte om zonder tegenspraak van deskundigen………….

  Noot/update:
  Een link bij VtdK werkt niet meer en zocht ik het even op: http://www.degezondepatient.nl/sylvia-millecam-10042008.html
  Koetsier kreeg toen flink tegengas, onder andere van mij, maar alle reacties zijn inmiddels spoorloos verdwenen. Jannes ging op een bepaald moment censuur toepassen toen het hem door ons toedoen erg heet onder de voeten werd, maar bijvoorbeeld ook hier zijn alle reacties gewist: http://www.degezondepatient.nl/vaccinaties-en-chemotherapie-weinig-effectief-en-zeer-kostbaar.html

 208. Renate says:

  Jonkers die kregelig wordt van Consemulder? Laat ik nu altijd gedacht hebben dat die 2 twee handen op een buik zijn.

  Van de neiging om mensen als Jannes Koetsier en andere medische kletskoekverkopers in actualiteitenprogramma’s hun zegje te laten doen, krijg ik wel eens een punthoofd. Als ik zo’n figuur met kletskoek aan zie komen, krijg ik bijna de neiging om een steen door de TV te gooien, maar dat is zo ongezond voor de beeldbuis en m’n portemonnee, zodat ik meestal maar snel wegzap.

 209. kata1973 says:

  Eigenlijk zou je reacties moeten bewaren op een plek. Bijvoorbeeld, op een forum als hier een samenvatting van het onzinverhaal op WtK of Niburu of een andere fantasiewereld en dan daaronder de reacties.

  @Hannelore, nee, niks ontvangen! Wil ik wel!

  @Wilma, herkenbaar: “Voor mijn gevoel stap ik via een onzichtbare deur op mijn beeldscherm in een parallelle werkelijkheid waar onder meer tenenkrommend dom, akelig hardvochtig en vilein eerder regel dan uitzondering zijn.” En ook zeer treffend, jouw vergelijkingen met de gesloten inrichting.
  Ik moest denken aan het artikel van Wytske Versteeg in een special over ethiek en vaccinatie. http://depot.knaw.nl/14872/1/Podium_maart_2013_nr20,_nr1_website.pdf (pag 16)

  “Tegelijkertijd lijkt een dergelijke
  kritische houding in veel contexten juist bedoeld om
  een bewijs van rationaliteit te leveren; zo maken pro- en
  anti-vaccinatiewebsites elkaar op bijna spiegelbeeldige
  wijze uit voor gelovigen.
  De keuze om je kind al dan niet te laten vaccineren
  is niet alleen iets wat je doet; het zegt iets over
  wie je bent. ‘Het beste willen’ hangt hierbij sterk samen
  met ‘het beste weten’ en het beeld van de gelovige
  wordt daarbij frequent als schrikbeeld aangehaald.
  Wie zich niet goed informeert loopt het risico
  verkeerd te kiezen en daarmee niet alleen zichzelf te
  benadelen, maar ook een sukkel te zijn. Juist ouders
  die ervoor kiezen om niet te vaccineren benadrukken
  expliciet het rationele, weloverwogen karakter van
  hun keuze, wellicht om (vermeende) verwachtingen
  van anderen buiten het forum te corrigeren. Hiermee
  presenteren ze ook zichzelf als kritisch individu; de
  onstilbare honger naar steeds meer, betere, of eerlijker
  wetenschap past hier naadloos in. De vraag is nu
  wat dat betekent voor beleidsmakers die de vaccinatiegraad
  willen verhogen. Hoe overtuig je een gehoor
  voor wie het belangrijk is om jou te wantrouwen?”

 210. Hannelore says:

  @Kata

  Staat het misschien bij Postvak in Overige?

  Je was afgelopen vrijdag zo onvermoeibaar bezig Patje Zetje van repliek te dienen, dat ik je even een hart onder de riem wilde steken.

 211. kata1973 says:

  @hannelore Nog niet ontdekt.
  Enfin, nu zullen ze helemaal boos op me worden. Ik heb gereageerd op iemand die denkt dat BMR schuldig is aan de diabetes van haar dochter. Ik heb heel kort gereageerd dat in de Engelse bijslutier expliciet staat dat er geen oorzakelijk verband is en een linkje naar een betrouwbare bron die het weerlegt.
  En nu zal ik wel harteloos zijn omdat ik niet eerst sympathie toon, hoe erg het is en zo.
  Maar het probleem is dat ik zo ongelooflijk verdrietig word van zulke ouders. Wat heeft het arme kind eraan dat de moeder een kruistocht voert tegen vaccins die niet de oorzaak waren van haar diabetes en steeds herhaalt hoe de dromen van het arme kind aan diggelen zijn gevallen? Dat meisje heeft support nodig, een moeder die haar ziekte accepteert en op zoek gaat met haar naar nieuwe dromen die ook met diabetes te verwezenlijken zijn. Maar zolang ze de oorzaak blijft zoeken in een vreselijk complot van mensen die expres zo’n bijwerking verzwijgen zal er nooit acceptatie zijn.

 212. wilmamazone says:

  Ter informatie:
  http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht-1/143198/bij-jeugdreuma-juist-vaccineren.htm

  24 maart 2014

  Bij jeugdreuma juist vaccineren

  Vaccinaties zijn over het algemeen veilig en effectief bij kinderen met een reumatische aandoening. Wel moeten de concentraties antistoffen regelmatig gecontroleerd worden, omdat deze op lange termijn mogelijk lager zijn dan bij gezonde kinderen. Dat stelt Marloes Heijstek (UMC Utrecht) in haar proefschrift.

  eindquote:

  Vanwege deze aanwijzingen op verminderde effectiviteit adviseert Heijstek om een soort rijksvaccinatieprogramma-plus te introduceren, waarin de afweer vervolgd wordt. Verder zegt zij: ‘Kinderen met een reumatische aandoening hebben een hoger infectierisico en de vaccinatiegraad in Nederland neemt af. Daarom is het belangrijk om juist deze kinderen te vaccineren.’

  Marloes Heijstek verdedigt haar proefschrift ‘Vaccinaties bij kinderen met reumatische ziekten’ op 26 maart a.s. aan het UMC Utrecht.

 213. kata1973 says:

  Respect voor het Vivaforum. Heldere bewoordingen. http://mobiel.viva.nl/forum/list_messages/224205/17

 214. Renate says:

  Bij het Vivaforum lijkt Droppyco ook weer vrolijk haar zegje te doen. Gelukkig krijgt ze wel weerwoord.

  Hier ook nog een stukje over mythes over de mazelen:
  http://www.sciencebasedmedicine.org/more-measles-myths/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=more-measles-myths

 215. wilmamazone says:

  Renate:

  Bij het Vivaforum lijkt Droppyco ook weer vrolijk haar zegje te doen. Gelukkig krijgt ze wel weerwoord.

  De vraag is hoe lang eenieder aan de gang moet blijven met weerwoord geven aan een en dezelfde persoon die -met opzet en regelmatig uiterst vilein- open deuren in blijft trappen.

  De kern van het betoog/ de betogen is al maanden aan een stuk overduidelijk:

  Ik heb mezelf in de gevaren van vaccinaties verdiept en een andere groep mensen richt zich op bovengenoemde zaken. Samen op naar een gezonde wereld en daar passen vaccinaties niet in. Elk vaccin is een belediging van het immuunsysteem en we worden bedonderd waar we bij staan.

  Zie: 02-11-2013, 22:18 http://forum.viva.nl/forum/list_message/15327445#m15327445

  Droppyco neemt in deze reactie niemand minder dan Jan Willem Nienhuys op de korrel, vanwege het posten door Lemoos 2 van zijn artikel: http://www.skepsis.nl/blog/2013/07/kritisch-prikken-liegt-over-mazelen/

  Dat onder andere Kritisch Prikken aantoonbaar liegt over mazelen, en niet alleen daar over, gaat aan Patricia Zetje voorbij. Ze blijft -onder meerdere namen dus- overal waar ze de kans krijgt, dezelfde retorische vragen stellen. De juiste antwoorden heeft ze al tig keer gehad, maar toch blijven zuigen en trekken vanwege het zuigen en trekken. Aangezien ze intussen vrijwel overal uitgekakt is, zou het mij niet verbazen als ze nu ijverig bezig is met een nieuwe aka fabriceren en dan poepleuk weer van voren af aan begint. Goede moderatie is op diverse fora ver te zoeken, dus het zal voorlopig nog wel een liedje zonder einde blijven.

 216. Hannelore says:

  Ze ziet zichzelf vast als een soort Galileo Galilei of Ignaz Semmelweis. Alleen hadden voornoemde heren het bij het rechte eind.

 217. Renate says:

  Dat weerwoord geven aan anti-vaccinanten is vaak een probleem en het is soms de vraag wat je er eigenlijk mee opschiet. Bij Orac liep ook een tijd een zekere Greg de zaak te verzieken (anders kan ik het eigenlijk echt niet noemen). Als mensen met argumenten zijn onzin weerlegden, kwam hij gewoon weer met dezelfde onzin terug. Bovendien werden mensen die zeiden dat ze niet geloofden in een verband tussen vaccins en autisme, gewoon voor leugenaars uitgemaakt. De ouders van autistische kinderen, die een verband zagen tussen vaccinaties en autisme, waren allemaal zeer geloofwaardig in zijn ogen, want ouders zouden toch niet liegen. Als het hem niet uit kwam, dan werd men natuurlijk wel uitgemaakt voor leugenaar.
  Inmiddels heeft hij een ban gekregen, iets waar hij zelf meerdere keren om gevraagd heeft. Vermoedelijk wilde hij graag de martelaar uit kunnen hangen.
  Er waren mensen die iedere discussie met hem weigerden, omdat hij toch niet voor rede vatbaar was. Anderen probeerden zijn beweringen te weerleggen, niet in de hoop hem te overtuigen, maar om mensen die zijn argumenten misschien zouden willen geloven, ervan te overtuigen dat hij uit z’n nek kletste.

 218. wilmamazone says:

  Renate:

  Dat weerwoord geven aan anti-vaccinanten is vaak een probleem en het is soms de vraag wat je er eigenlijk mee opschiet.

  Patricia Zetje/Droppyco is o.a. fan van WantToKnow en wordt langs die kant regelmatig van nieuw voer voorzien:

  Vaccinaties: 42% ‘Medicijn’klachten zijn vaccin-gerelateerd..!
  27 maart 2014 Door GuidoJ.

  Het zijn berichten zoals dit artikel hierboven, en het artikel hieronder, die duidelijk maken, dat ook de Chinese gemeenschap wakker wordt.. Dat de medische centra in China duidelijk voor ogen krijgen waar ze mee bezig zijn, in relatie tot het toepassen, het bijna klakkeloos toepassen van de ‘westerse medische verworvenheden’.. Zoals de vaccinaties en vaccins, bij uitstek hét paradepaardje van de Westerse geneeskunst.. Steeds vaker vragen ook Chinese burgers én medische autoriteiten af, of het allemaal wel zo prachtig is, die ‘Westerse medische kennis’..

  Uit een ‘spontane’ studie, gehouden in Shanghai, onder een groep burgers, kinderen en ouderen, die klachten bleken te vertonen, ná het toedienen van medicijnen en/of vaccinaties, bleek een onthutsend resultaat naar voren te komen… En aan de andere kant toch ook weer niet zó onthutsend, want de resultaten van dit onderzoek tonen feitelijk grote overeenkomsten met onderzoeksresultaten naar de invloed van vaccins, zoals we die in de ‘Westers-beschaafde’ wereld ook steeds vaker zien.. Hier het hele bericht.

  De link bij Jonkers werkte bij mij niet, dus voor alle zekerheid:
  http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0089829

  Nog niet alles gelezen, maar het lijkt weer eens -zoals gebruikelijk bij/door Jonkers- op een gevalletje van: Hoe verdraai ik wetenschappelijke gegevens in mijn eigen voordeel en lieg ik gewoon dat het gedrukt staat als dat mij goed uitkomt.

 219. kata1973 says:

  Och hemel. Er zijn heel veel mensen nodig om deze stroom van onzin op alle soorten fora en blogs te weerleggen. Het probleem is dat de mensen die er verstand van hebben meestal te druk zijn met hun werk en hun leven.

  En die Guido J. zeg. Hoe kan iemand de conclusies zó uitleggen en verdraaien?
  The most frequently reported group of drugs were vaccines (42.15%). – logisch, het ging om kinderen, die krijgen nou eenmaal vele malen vaker vaccins dan andere medicijnen
  Skin rash and fever were the commonest symptoms reported in the total pediatric dataset. – een normale reactie. Niks ‘onthutsends’. Onthutsend is alleen dat Guido J. de normale afweerreactie op het vaccin meegerekend heeft als vreselijke bijwerking.
  The proportion of children that suffered from a serious ADR was 2.16% and that for drug related deaths was 0.34% – heei, dat zijn heel andere cijfers over de meldingen na medicatie en vaccins dan we bij Guido lezen.

  Diepe zucht. Ik heb nu geen tijd om het hele artikel te lezen.

  Het kwam nooit in me op om pro-vaccin te zijn. Waarom zou ik, ik ben ook niet pro-insuline-voor-diabetici of pro-operatie-bij-acuut-ontstoken-blindedarm of pro-autogordels-altijd.
  Tot ik moeder werd (ik werkte nog niet zolang bij het RIVM, wel al mijn hele leven in de gezondheidszorg) en blogs las over borstvoeding en bewust ouderschap en ontdekte dat juist die moeders die alles heel weloverwogen en bewust willen doen regelmatig leugens en halve waarheden voorgeschoteld krijgen op websites. Ik snapte er niks van, hoe kunnen mensen die enerzijds alles bewust en kritisch bekijken, geïnteresseerd zijn in de WHO-standpunten over borstvoeding en gretig wetenschappelijke artikelen aanhalen over gezonde voeding, opvoeding en onderwijs zo compleet kritiekloos zijn als het gaat om hun bronnen over vaccininformatie.

  Nu zijn we bijna 6 jaar verder en weet ik veel meer over de mechanismes rond de antivax/antimedicine-kijk op de wereld, maar nog steeds snap ik niet hoe het kan dat op andere vlakken weldenkende mensen ook maar dénken dat Wanttoknow een serieuze bron van informatie is en dat de NVKP objectief is en dat Vaccinvrij een punt heeft.

 220. Renate says:

  Tja, instituten als de WHO zijn natuurlijk alleen betrouwbaar als ze de ideeën van de anti-vaccinanten geen geweld aan doen.

 221. wilmamazone says:

  Kata 1973:

  Och hemel. Er zijn heel veel mensen nodig om deze stroom van onzin op alle soorten fora en blogs te weerleggen. Het probleem is dat de mensen die er verstand van hebben meestal te druk zijn met hun werk en hun leven.

  Daar zou een aantal mensen een dagtaak aan hebben en houden, maar of de stroom van onzin er minder door zou worden?

 222. Renate says:

  Ik denk niet dat de stroom onzin minder wordt, maar misschien worden mensen die mogelijk geneigd zijn om de onzin te geloven, ervan overtuigd dat de onzinverkopers inderdaad onzin verkopen.

 223. wilmamazone says:

  Intussen dit vaccinatiesucces geboekt en reden voor een feestje:
  India officieel polio-vrij

  Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft India officieel polio-vrij verklaard. De laatste keer dat de ziekte er werd vastgesteld was in januari 2011. Een meisje uit West-Bengalen liep toen kinderverlamming op.

  Het einde van de ziekte in het enorme land wordt gezien als een grote overwinning voor de moderne geneeskunde. Vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en vaak slechte sanitaire omstandigheden tierde de ziekte er welig: vijf jaar geleden telde India nog de helft van alle poliogevallen wereldwijd.

 224. Hannelore says:

  Op de FB-pagina van het RVP werd er gelijk door een “usual suspect” (Martha van Loij) een link gepost over Bill Gates zijn vaccinatieprogramma dat tot doel heeft kinderen uit de weg te ruimen. Is gelukkig al weer weggehaald zie ik.

 225. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Op de FB-pagina van het RVP werd er gelijk door een “usual suspect” (Martha van Loij) een link gepost over Bill Gates zijn vaccinatieprogramma dat tot doel heeft kinderen uit de weg te ruimen. Is gelukkig al weer weggehaald zie ik.

  Bill Gates wordt al langer afgekraakt door antivax. Zo ook bijvoorbeeld bij Guido Jonkers:
  Vaccinaties: Bill Gates elimineert geen polio, maar kinderen..!
  3 december 2013 Door GuidoJ.

  Lezen en foto bekijken op eigen risico, want je kunt er makkelijk kotsmisselijk van worden.
  Heeft m.i. niets meer te maken met vrijheid van meningsuiting, maar met regelrechte smaad en laster.

  Dit artikel is een stuk beter te pruimen:
  http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/vaccine-denialists-hate-bill-gates/

  Vaccine denialists hate Bill Gates

  Of course, the Foundation’s support of vaccinations has caused it to be the target of the vaccine denialism movement. These attacks border on the vicious and insane–here are the worst of the worst:…..

 226. wilmamazone says:

  Ter herinnering:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/07/21/feiten-en-fabels-over-mazelen-en-vaccinatie/comment-page-1/#comment-41632

  Jan Willem Nienhuys zegt:
  augustus 6, 2013 om 6:51 pm

  Behalve Kritisch Prikken heb je ook de Vaccinatieraad.
  http://vaccinatieraad.nl/
  het bestuur:
  Hester Visser, Voorzitter en Perswoordvoerder
  (voormalig NVKP-voorzitter, echt geen naamgenoot!)

  René Braber, Penningmeester

  Martha van Loij, Secretaris
  (voornoemd, eigenlijk Martha Kokke-van Loij)

  Elza van Swieten, PR

  NB. De Kamer van Koophandel vermeldt een ander bestuur van de Stichting Vaccinatieraad:
  namelijk vL heeft geen specifieke functie, en secretaris is Francisca ter Horst – Lotterman,
  en EvS staat er niet bij.

  Wie er in hun Raad van Advies zitten staat er niet bij, maar lees de pretentieuze taal op hun homepagina. Ze willen overkoepelen en jan en alleman adviseren.

  Het is precies wat JJ daarvoor ook al zei:

  JennyJo zegt:
  augustus 6, 2013 om 6:07 pm

  Ja hoor, prachtig. Die Martha van Loij is echt helemaal van het padje af, echt eng zo iemand.

  O.a. Martha van Loij schaamt zich nergens voor. De gemiddelde anti-vaxer gaat over lijken alsof het niks is.

 227. Renate says:

  Vaccinatieraad kan zich beter omdopen in Vaccinatieonraad.

  Lieve hemel, als je de stukjes op de openingspagina alleen al ziet, word je kotsmisselijk van de paniekzaaierij. En dan onder het kopje ‘intuïtie’, de opmerking: “vertrouw vooral op je intuïtie” en de stukjes gaan natuurlijk over mensen wier intuïtie hen ingaf dat ze niet moesten vaccineren.

  En dan dit oproepje:

  De VaccinatieRaad zoekt, in verband met een onderzoek naar het verstrekken van vaccinatiebijsluiters door consultatiebureaus, op korte termijn vrijwilligers die een bezoek willen brengen aan een consultatiebureau/GGD bij hen in de buurt. Vind je het leuk om aan dit onderzoek mee te doen stuur dan voor meer informatie een mail naar *****@vaccinatieraad.nl.

 228. Renate says:

  Bedankt voor de aanpassing van het e-mailadres. Bij vaccinatieraad stel ik me overigens toch wel iets anders voor. Het klinkt officieel, maar ik zou bijna zeggen dat het nog erger is dan kritisch prikken, maar dat weet ik niet zeker. Ik geloof dat werkelijk alle onzin op die site verzameld is.

 229. wilmamazone says:

  @ Renate

  Dat oproepje zal vast te maken hebben met het zogenaamde burgerinitiatief dat er boven staat en waar je via een button voor kunt tekenen:

  De VaccinatieRaad stelt zich ten doel het wettelijk verplicht toezenden van onafhankelijk geschreven bijsluiters van alle vaccins tenminste 2 weken voordat vaccineren plaatsvindt.

  De vraag is dan wat de VR precies verstaat onder onafhankelijk geschreven bijsluiters.
  Het zou mij niet verbazen als ze die alleen als onafhankelijk beschouwen, als ze door henzelf geschreven worden.

  Via deze hondsbrutale twitter:

  VaccinatieRaad @VaccinatieRaad

  Er gaan op internet veel verhalen rond over mazelen en het BMR-vaccin. In onze Feiten en Fabels geven we antwoord http://www.vaccinatieraad.nl/2013/12/mazelen-epidemie-2013-gebaseerd-op-18-meldingen/

  Mazelen epidemie 2013 blijkt hoax?
  Het jaar 2013 is bijna voorbij. Als we terugkijken hoeveel mazelen ‘gevallen’ er werkelijk waren dan tellen we er maar 18 in de hoogste week.
  Renate:

  Ik geloof dat werkelijk alle onzin op die site verzameld is.

  Zo te zien hebben ze inderdaad geen enkele onzin gemist en dat levert een flinke berg bagger op.
  Nog een voorbeeld:

  VaccinatieRaad @VaccinatieRaad

  Radio Waddinxveen : Harry Smit op de koffie (Radio) http://wp.me/p1rXN3-aFt via @Amazing_Nieuws

  O.a. deze uitzending had ik al eerder beluisterd via Kloptdatwel?, maar nu geen tijd om dat allemaal terug te zoeken.
  De oplichters zwatelaars steunen elkaar in ieder geval en doen aan kruisbestuiving. Of er dan gesproken kan worden van erg, erger, ergst? Liegen = liegen, blijft liegen.

  Het klinkt officieel, maar ik zou bijna zeggen dat het nog erger is dan kritisch prikken, maar dat weet ik niet zeker.

  http://www.vaccinatieraad.nl/activiteiten/bestuur/

  Martha van Loij, Secretaris

  Sinds 1982 actief met onderzoek naar vaccinaties en de effecten op de gezondheid van kinderen, voormalig kennisteamlid dossier mazelen bij de NVKP. Tegenwoordig bestuurslid VaccinatieRaad.

  (vet door mij)
  NVKP = Kritisch Prikken, dus………………………………………………juist ja!

 230. Renate says:

  Ik wist al dat er een ex-lid van de NVKP bij zat, maar van de tenenkrommende onzin van de vaccinatieraad zakt m’n broek toch echt helemaal af. Ze moeten zich maar snel omdopen tot vaccinatiepaniekzaaiers. Misselijkmakend is het eerste dat in me opkomt.

  ‘Kennisteamlid’?
  Ik weet niet wat deze mensen onder kennis verstaan, maar volgens mij is het iets heel anders dan wat ik onder kennis versta.

  Soms zou je wensen dat dit soort domeinnamen bij voorbaat geclaimd zouden worden door officiële instanties, zodat de onzinverkopers er geen gebruik van kunnen maken, om hun misleidende boodschappen een soort gewicht mee te geven.

  Ik vrees dat reageren op hun onzin weinig effect zal sorteren. Vermoedelijk zullen negatieve reacties snel verwijderd worden, of door zoveel onzin omringd worden, dat ze ondergesneeuwd raken.

  Hoe iemand in vredesnaam het shaken-babysyndroom kan verkopen als vaccinatieschade, is mij een raadsel. Dat er advocaten zijn die op deze manier hun cliënten proberen vrij te pleiten is een ding, maar dat artsen, die toch beter zouden moeten weten, zich hiervoor lenen, vind ik te walgelijk voor worden.

 231. Hannelore says:

  Het zal me dan ook werkelijk niets verbazen als er over een tijdje een verhaaltje gaat rondzingen dat vaccinatie ook jeugdreuma kan veroorzaken.

 232. wilmamazone says:

  @Hannelore

  Het was al eerder in het nieuws, maar bij duimzuigers weet je maar nooit:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3463386/2013/06/22/Prik-tegen-mazelen-kan-ook-bij-kinderen-met-jeugdreuma.dhtml
  Prik tegen mazelen kan ook bij kinderen met jeugdreuma

  JEROEN DEN BLIJKER − 22/06/13, 00:00

  Sinds het uitbreken van de nieuwe mazelenepidemie wordt hoogleraar Nico Wulffraat geregeld gebeld door verontruste ouders. Of hun kind met reuma alsnog gevaccineerd zou kunnen worden. Het antwoord luidt nu ‘ja’.

  De kinderarts-immunoloog van het Utrecht Medisch Centrum deed met enkele collega’s de afgelopen drie jaar onderzoek naar kinderen met jeugdreuma, wat hand in hand gaat met een verzwakt afweersysteem. Kinderen krijgen gewoonlijk ……………..

 233. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Het zal me dan ook werkelijk niets verbazen als er over een tijdje een verhaaltje gaat rondzingen dat vaccinatie ook jeugdreuma kan veroorzaken.

  Ik ben niet zo in vorm vandaag merk ik, want het zong al rond (ik link bewust niet):
  Bij Den Homeopaat:

  Soms kan het gebeuren dat uw kind klachten ontwikkelt na het toedienen van vaccinaties. Het is de reactie op de lichaamsvreemde (toxische) stof die in het lichaam ingebracht wordt. Hierdoor treedt dan meestal een verstoring van het natuurlijk evenwicht op. Meestal is er geen andere directe oorzaak voor de klachten te vinden.

  Ouders zijn of worden dan ook meestal radeloos, omdat ze niet weten wat te doen. Bijv. een kind dat steeds maar huilt of telkens opnieuw verkouden is, uw kind is steeds boos en gooit met zijn speelgoed, slaapt teveel, het kind maakt niet echt contact meer, …

  Gelukkig kunnen we in de meestal gevallen deze klachten behandelen. We noemen dit dan ‘het ontstoren van vaccinaties’. We kunnen bijv. de stof van de vaccinatie in een homeopathische verdunning (bereiding) toedienen, waarna de toestand na enkele dagen of weken opklaart.

  We heffen alleen de nadelige effecten van het vaccin op, uw kind blijft dus wel degelijk beschermd!

  Een greep klachten uit het assortiment kan zijn (die ontstaan na vaccinatie):

  Acute klachten:koorts, stuipen, zwelling rond de entingsplaats, kinkhoestachtige hoest, bronchitis, diarree, overmatig slapen, veel en ontroostbaar huilen, alles doordringend, hartverscheurend krijsend huilen (cri encéphalique), flauw vallen, shock, longontsteking, wiegendood, dood.

  Chronische klachten: deze klachten kunnen kort na de vaccinatie beginnen, maar kunnen ook pas weken, soms zelfs maanden na de vaccinatie beginnen: verlies van weerstand, verkoudheden, geel of groen snot, pusogen, verlies van oogcontact, scheelzien, middenoorontsteking, bronchitis, longontstekingen, rochelende ademhaling, hoesten, astma, eczeem, allergieën, gewrichtsontsteking, jeugdreuma (juveniele reumatoïde artritris), darmontstekingen (Crohn, colitis), hoofdpijn, migraine, vermoeidheid en futloosheid, overmatige dorst, suikerziekte, bedplassen, diarree, hardlijvigheid, veel drinken, hoofdpijn, slaapstoornissen met angstig huilend wakker worden, hoofdbonken, epilepsie, overstrekking van de rug, spierverkrampingen, spierslapte, inprentingstoornissen, concentratiestoornissen, geheugenverlies, groeistoornissen, coördinatiestoornissen, ontwikkelingsstoornissen, autisme, ADHD, verstandelijk achterblijven, gedragsstoornissen zoals onrust, angst, agressiviteit, geïrriteerdheid, stemmingsveranderingen, …

  (vet door mij)

  Update:
  En let wel, dit is nog maar een greep klachten, maar deze angstaanjagende waslijst zal uiteraard op die ‘onafhankelijke’ bijsluiters voor vaccinatie van kinderen moeten komen te staan.

 234. Renate says:

  Aldus de vaccinatiepaniekzaaiers. Je zou er kotsmisselijk van worden.

 235. wilmamazone says:

  Intermezzo met een lach en een traan van ons aller Mallemoeder:
  6 tips voor verontruste mammies!

 236. wilmamazone says:

  En voor wie verontruste mammie Ellen Vader/maatje van Anneke Bleeker niet kent (1e link bij Mallemoeder), reageert uitgebreid en hersenloos bij o.a. Guido Jonkers en Fb-pagina RVP, hier een voorbeeld van haar boodschappenlijstje over vaccinatie:

  Klik om toegang te krijgen tot boodschappenlijstje_vaccinaties.pdf

  De onzin stroomt uit diverse kanten zo lijkt het, maar uiteindelijk is het dus een/1 grote pot nat.

 237. wilmamazone says:

  Nog maar een intermezzo, want ff broodnodig na nu wat (terug)lezen van de kwatsj van Ellen Vader:

 238. wilmamazone says:

  Nu we ons toch aan het amuseren zijn, een kijkje in een Poppenkast van onze Zuiderburen

  Davy Sprotsj
  18 januari 2011:

  Jullie zijn me wel een bende portretten zeg! Hoe kregen jullie je dagelijks shot flauwekul eigenlijk toegediend vooraleer er sprake was van het internet?
  Ik herinner me nog goed mijn frustrerende bibliotheekbezoekjes aan de dorpsbib, op zoek naar genres en schrijvers die er toch niet waren. En allicht ook nooit aangekocht zouden worden door de ambtenaarsplanten.

  Voor mensen zoals jullie moet het nog extra moeilijk geweest zijn, want de bibliothecaris was uiteraard een alien. Neergeplant door een Joodse bankier-mastermind met als doel de boeken te drenken in een mind controlling fluid waardoor de weerloze slachtoffers zich met plezier lieten inenten met gevaarlijke vaccins >> satanische bulderlach en zo.

  En toen werd het plotsklaps rond 1995, en kijk: INTERNET! Met de piepende modempjes op de achtergrond was het wél mogelijk om die geheime, zonder twijfel authentieke foto’s van Roswell doorsturen. Sapperloot: lustig verder piepend door al die nulletjes en eentjes konden de modempjes The Protocols of the Elders of Zion wél doorsturen!

  Het internet tuftufte de volgende jaren verder en zie: alle pipo’s ter wereld bouwden een feestje met een onuitputtelijke lading heerlijk smakende flauwekul: magneettherapie, aliens, homeopathie, Niburu, edelstenen, chemtrails, Peterkes Tentpalen, 2012, Joodse samenzweringen, edelstenen, granaatappelsap, Herbalife, macrobiotiek, evil vaccins, Scientology, chiropraxie, bloedgroependieet… al dat lekkers is nu eenmaal onweerstaanbaar en geeft kleur aan het leven.

  Helaas, beste bewoners van de scheuren en barsten van internet: allemaal al(jarenlang geleden) bewezen flauwekul en zever in pakskes.
  Maar doe gerust verder. Anders moeten jullie nog eens bellen naar “Bliss”-magazine, daar zijn ze wellicht nog een keer bereid om jullie samenzweringsgeklets te publiceren.

  Maar het ging mij in 1e instantie om Ellen Vader en mijn quote:

  De onzin stroomt uit diverse kanten zo lijkt het, maar uiteindelijk is het dus een/1 grote pot nat.

  http://poppenkast.wordpress.com/tag/ellen-vader/

  Het HPV complot
  Met de gratis en niet-verplichte HPV vaccinaties voor Vlaamse schoolmeisjes in het vooruitzicht, hebben gelauwerd homeopaat Gaublomme en revolutionair leider Vereecke onlangs de handen in elkaar geslagen om een traditionele kettingbrief in elkaar te boksen, waarin “gewaarschuwd” wordt voor het HPV vaccin (lees: het gebruik ervan ontraden wordt). Zo worden er opnieuw allerlei “onrustwekkende feiten” samengeschraapt (deze keer zelfs zonder bronvermelding), worden onze vrienden Guillain en Barré weer opgetrommeld, wordt er beweerd dat het vaccin vruchtbaarheidsproblemen zou veroorzaken, etcetera, etcetera…

  In bijlage vinden jullie al een schrijven dat vandaag verstuurd is naar al wie verantwoordelijkheid draagt binnen de schoolse context: directies, ouderverenigingen, CLB’s, Kind & Gezin, enz.. In een aparte bijlage voeg ik nog een tekst die duidelijk maakt waarom we zo bekommerd zijn en een flyer die speciaal gericht is op de meisjes en hun ouders.

  Deze tweede golf van antivax-propaganda wordt naar goede gewoonte verstopt achter een misleidend brave façade: het “hpv informatieforum”. Het initiatief wordt geleid en opgevolgd door Ellen Vader. In het schrijven van Vereecke en Gaublomme wordt uiteraard in alle talen gezwegen over de achterliggende overtuiging (en het officiële standpunt) van de Belfort-group: dat collectief vaccineren (samen met chemtrails, de Codex Alimentarius, etc.) deel uitmaakt van een groot genocide-mindcontrol complot van enkele reptielachtige joods-zionistische pharma-banksters.

  (vet door mij)
  Dit stukje tekst staat vol met links, dus ondoenlijk om die allemaal over te nemen.

  Kees Orange you rock!

 239. kata1973 says:

  Prachtige openingszin: ‘Jullie zijn me wel een bende portretten zeg! Hoe kregen jullie je dagelijks shot flauwekul eigenlijk toegediend vooraleer er sprake was van het internet?’

  In de VS en Canada meanwhile uitbraken onder de doelgroep van de antivaxers zelf: de kritisch prikkers die niet wegens geloof weigeren. Dus ook steeds meer artikelen met reacties daarop, in steeds helderder bewoordingen.
  Time: http://time.com/46914/vaccine-opponents-wrong/

  Parents who oppose vaccines are not only misinformed, they’re spoiled, having grown up in a world that stands behind the berms built by the scientists and vaccine developers who came before them.

  (…)

  But here’s the thing the anti-vaxxers need to know, for the one billionth time: You’re wrong. Really, it’s that simple. You’re trafficking in junk science, in thoroughly debunked science, in the dizzy stuff of rumor mills and conspiracy theories. And about nature? “Messing with nature” is the whole point of medicine, given that it’s nature that cooked up every disease that ever existed. You want pure nature? OK, die young.

  (…)

  (En deze breekt mijn hart) So anti-vaxxers, you lose. Or actually, your kids lose.

  Enz.

 240. Renate says:

  En dan zie ik de reacties onder het stuk en dan zakt m’n broek weer af.

 241. Hannelore says:

  @Renate

  De domme reacties worden wel goed gecountered en volgens mij is die ene reactie over zombie-legers voor 100% ironisch bedoeld.

  Een vraag voor allen hier:

  Heeft Fa. Alterneut & co haar pijlen ook wel eens gericht op prenataal onderzoek en erfellijkheidsonderzoek? Ik ben vanmorgen wel wat wezen googelen, maar ik ben daar helemaal niet goed in. Ik werk op zo’n afdeling en ben daar best wel nieuwsgierig naar.

 242. Renate says:

  Er wordt inderdaad gelukkig wel het nodige tegengas gegeven en ik zie het inderdaad wel eens erger, maar dat komt misschien nog wel. De anti-vaccinanten moeten hun troepen nog mobiliseren.

  Ik zou niet weten of Fa. Alterneut en co haar pijlen wel eens op prenataal onderzoek en erfelijkheidsonderzoek heeft gericht. Ik heb het idee dat dit meer iets is voor concervatieve gelovigen. Alterneut en co houdt zich natuurlijk wel weer bezig met geboortekwakzalverij.

 243. wilmamazone says:

  Hannelore:

  Heeft Fa. Alterneut & co haar pijlen ook wel eens gericht op prenataal onderzoek en erfellijkheidsonderzoek? Ik ben vanmorgen wel wat wezen googelen, maar ik ben daar helemaal niet goed in. Ik werk op zo’n afdeling en ben daar best wel nieuwsgierig naar.

  Ik dacht als eerste aan de groep voorspellers, mediums, waarzeggers e.d. vanwege de vele bakerpraatjes die niet uit te roeien lijken:
  http://www.babybrabbel.nl/overig-informatief/bakerpraatjes

  Deze kende ik bijvoorbeeld nog niet:

  •Wil je graag een meisje, dan moet je een muts dragen tijdens de gemeenschap. Wil je een jongen, dan moet de man de muts opzetten.

  Dacht ik: “Wat zou je in hemelsnaam krijgen als hij ook nog z’n (geitenwollen)sokken aanhoudt en maakt de soort muts op den bulles nog wat uit?” Ik zag het voor me!

  Door die geitenwollensokken, en de anti-vax houding, kwam ik even later – het schuddebuiken was ver voorbij- vanzelf op antroposofen en na wat klikkerdeklik:
  http://www.antroposofische-zorg.nl/index.php?pg=pag&p=35&m=m40

  Daar nog niet verder gekeken, maar ik kan me voorstellen dat in die kringen ook heel wat gezwamd wordt over de prenatale fase. Het kan bijna niet anders.

  Voor de rest schiet me zo snel niks te binnen, maar het begin is er.

  Update 17:33 :
  http://www.haagseborstvoedingsgroep.com/roger-crijns-consultatief-antroposofisch-en-trignosofisch-arts.html

  Roger Crijns, antroposofisch arts, geeft aan voordracht als kennismaking met een antroposofische visie op conceptie en items die daar nog vóór liggen; en op zwangerschap, bevalling, kraamtijd, de opgroeiende zuigeling, kinderziektes en vaccinaties, (borst)voeding en andere voedingsaspecten, tastzin en andere zintuigen, gezondheid en ziektepreventie voor de zuigeling, grootouderschap en andere zaken die met dit thema samenhangen.

  Onderwerpen die ter sprake kunnen komen zijn bijvoorbeeld: Is er al contact tussen moeder/vader en kind in de zwangerschap of zelfs daarvoor? Waar komt de kinderziel vandaan? De functie van grootouders voor het opgroeiende kind en de (zwangere) moeder. Waarom begrijpen grootouders kleine kinderen vaak beter dan de eigen ouders? Hoe kunnen we de klachten in de zwangerschap leren duiden? Wat spelen er voor thema’s rond de kraamtijd? Borstvoeding of flesvoeding en waarom? Vaccinaties, zin en onzin en waar zijn eigenlijk de kinderziekten een uitdrukking van? enz.enz..

  De onderwerpen komen aan bod met veel praktijkvoorbeelden zodat het een praktische avond wordt voor mensen met een kinderwens, voor ……………………..

  17:38 :
  http://ellentenhave.nl/zwangerschap-en-geboorte/

  Klassieke homeopathie rondom zwangerschap en geboorte
  De periode van zwangerschap, geboorte en het eerste levensjaar is een intensief proces voor de vrouw, partner en de baby. Alhoewel in principe iedere vrouw in staat is dit proces op eigen kracht te volbrengen, is het soms nodig om stimulans en ondersteuning te geven. Een vrouw is in deze periode gevoeliger, zowel fysiek als psychisch. Als er chronische of acute klachten ontstaan, kan de homeopathie hierin een waardevolle hulp zijn.

 244. Renate says:

  Trignosofisch? Wat moet ik me daar nu weer bij voorstellen?
  Even zoeken en ja hoor, het blijkt iets te zijn dat door de heer Crijns zelf is uitgevonden.

  Wat is de doelstelling van de trignosofie?

  De doelstelling is vervat in een stichting. Stichting Trignosofie.
  Stichting Ttrignosofie heeft tot doel het bevorderen van genezing door samenwerking en integratie van reguliere geneeskunde, natuurgeneeswijzen/complementaire geneeswijzen en polymediaire geneeswijze.
  De reguliere geneeskunde is onze welbekende huisarts-ziekenhuis geneeskunde.
  De natuurgneeswijzen/complementaire geneeswijzen zijn alle geneeswijzen die met natuur en kosmos te maken hebben.
  Polymediaire geneeswijze is een geneeswijze die zijn informatie haalt uit de directe samenwerking met de geestelijke wereld.
  Het geesteswetenschappelijke mensbeeld vanuit de antroposofie vormt de verbindende leidraad in het begrijpen, plaatsen en toepassen van alle vormen van geneeswijzen.
  Dit komt, omdat de antroposofie een compleet mens- en wereldbeeld omvat, waarin alles een duidelijke plek heeft en alles duidelijk gedefinieerd is.
  Hierdoor is zowel de reguliere kijk op het leven als de spirituele kijk op het leven met elkaar te verenigen.

  Juist ja, we zweven vrolijk verder.
  Het hele verhaal met veel meer onzin vinden we hier:
  http://rogercrijns.blogspot.nl/2010/10/trignosofie.html
  Maar eigenlijk valt dit natuurlijk helemaal niet meer in het vaccinatieverhaal.

 245. wilmamazone says:

  Renate:

  Maar eigenlijk valt dit natuurlijk helemaal niet meer in het vaccinatieverhaal.

  Het is maar hoe je het bekijkt. Het gaat niet letterlijk over vaccinatie nee, maar dit zijn wel de mensen waar de fabeltjes daarover voor een belangrijk deel vandaan komen. Gaan we uiteraard niet te lang mee door, maar als intermezzo toch niet te versmaden. Die Crijns benoemt onder mijn link duidelijk kinderziektes en vaccinaties, dus zo erg off-topic zijn we/ben je nog niet. En anders heeft Hannelore het gedaan, lekker puh! 😉

 246. JennyJo says:

  Trignosofie… Volslagen idioot. Maar ongetwijfeld zullen de spirituele bewoners van de 5e dimensie en soortgelijke gekjes het geweldig vinden. Als het maar zot en onbewijsbaar is, dan moet het wel waar zijn. Wat ik het grootste raadsel vind is hoeveel mensen steeds weer dergelijke onzin kritiekloos aannemen.

  Maar het doet zich op alle fronten voor. Zo ben ik er erg van geschrokken hoeveel hondenbezitters en kattenbezitters hun huisdieren niet vaccineren. De domheid regeert op allerlei terreinen en ik denk niet dat er veel tegen te beginnen is, want in gesprekken merk ik dat men helemaal niet in feiten geïnteresseerd is en ook geen kennis wil opdoen. De meeste mensen zijn liever lui en dom. Ik vind het echt schrikbarend.

 247. Renate says:

  Er zijn natuurlijk kattenbezitters die hun kat niet vaccineren, omdat ze van mening zijn dat hun kat toch niet buiten komt en dat het dus weinig zin heeft. Dat heeft dus minder te maken met angst voor vaccinatieschade, maar meer met het idee dat het gewoon niet nodig is en dat het een handige inkomstenbron voor de dierenarts is. Die vaccinaties van honden en katten moeten ieder jaar plaatsvinden, dus dat is echt een kostenpost.
  Ik laat mijn katten (kat) overigens wel ieder jaar vaccineren.

 248. wilmamazone says:

  JennyJo:

  Wat ik het grootste raadsel vind is hoeveel mensen steeds weer dergelijke onzin kritiekloos aannemen.

  Het staat wel vast dat de menselijke fantasie grenzenloos is en dat er met name wat gezondheidszorg betreft te weinig duidelijke grenzen getrokken worden door beleidmakers. Mensen -ook beleidmakers- zijn niet altijd in staat om zelf het kaf van het koren te scheiden of willen dat niet eens. Tegenwoordig heeft iedereen recht op een eigen (luidkeelse) mening en die mening is net zoveel waard als die van een echte deskundige.
  En dit klinkt toch prachtig als je verder van niets weet:

  Polymediaire geneeswijze is een geneeswijze die zijn informatie haalt uit de directe samenwerking met de geestelijke wereld.
  Het geesteswetenschappelijke mensbeeld vanuit de antroposofie vormt de verbindende leidraad in het begrijpen, plaatsen en toepassen van alle vormen van geneeswijzen.
  Dit komt, omdat de antroposofie een compleet mens- en wereldbeeld omvat, waarin alles een duidelijke plek heeft en alles duidelijk gedefinieerd is.
  Hierdoor is zowel de reguliere kijk op het leven als de spirituele kijk op het leven met elkaar te verenigen.

  Wie wil er nou geen wereld waarin alles een duidelijke plek heeft en alles duidelijk gedefinieerd is? Naast domheid regeert m.i. in ieder geval ook onzekerheid en daardoor de behoefte om elk strohalmpje als koren te omarmen.

  De domheid regeert op allerlei terreinen en ik denk niet dat er veel tegen te beginnen is, want in gesprekken merk ik dat men helemaal niet in feiten geïnteresseerd is en ook geen kennis wil opdoen.

  Dat komt omdat die mensen het gevoel hebben/krijgen dat je ze iets afneemt in plaats van geeft. Zonder strohalmpje(s) kan men blijkbaar niet, of moeilijk, op eigen benen staan. De fantasiegeneeskunde maakt daar volop gebruik van, en bovendien wordt deze tak van sport zo goed als geen strobreed in de weg gelegd. Dat bevordert de onwetendheid dan weer en ga zo maar door.

 249. JennyJo says:

  @Renate,

  Het gaat om buitenkatten.

  De vaccinaties voor honden heb je in twee delen: de zgn. kleine cocktail, die elk jaar gegeven wordt, en de grote cocktail, die elke 3 jaar gegeven wordt. Overigens vind ik dat mensen die de vaccinaties voor hun hond te duur vinden, beter geen hond kunnen nemen. Ze brengen andere honden, met name pups, ermee in gevaar als ze niet vaccineren.

  Die vaccinaties van honden en katten moeten ieder jaar plaatsvinden, dus dat is echt een kostenpost.

  De jaarlijkse cocktail kost gemiddeld 50 euro per keer; eens per 3 jaar betaal je dan in plaats van 50 euro 73 euro, voor de grote cocktail. Dat valt bij elkaar te sparen lijkt me. Veel grote dierenwinkel-ketens (bijvoorbeeld Ranzijn) bieden de entingen aan voor gemiddeld 20 euro per cocktail. Wie dat niet kan of wil betalen, moet gewoon geen hond nemen.

 250. kata1973 says:

  Ja. In een juweel van een artikel (over de fluride-activisten) http://www.theguardian.com/science/blog/2014/apr/04/politicians-anti-fluoridation-campaigners-fluoride-water

  That such beliefs persist in the face of strong evidence may be a quirk of human psychology. Campaigners may see themselves as enlightened crusaders, so when their assertions are questioned or contradicted by the data, this is viewed not as a useful correction of error but rather an attack on their identity and narrative. Conspiratorial thinking is endemic in such groups with critics being regarded as agents of some ominous interest group – big pharma is a common bogeyman – that wants to conceal the truth. This becomes a defence mechanism to protect beliefs that are incompatible with the evidence.

  If all else fails, attacking the messenger may be easier than accepting that your whole raison d’être is misguided.

  Motivated rejection of evidence is often a symptom of cognitive dissonance, a psychological phenomenon that occurs when individuals are challenged by information inconsistent with their beliefs. They may reject unwelcome information, seek confirmation from those who already share their beleaguered viewpoint, and try to convince others of the veracity of their world view. This may explain why some people proselytise even more vigorously after their beliefs have been debunked.

 251. wilmamazone says:

  Wil ik dit nog even quoten uit het artikel van Kata:

  It is irresponsible for politicians to show such contempt for science that they’re willing to take the lead from pseudoscientists and conspiracy theorists rather than experts. Leadership should be about making the best decisions based on the data available, even on emotive issues such as fluoridation and vaccination.

 252. Renate says:

  @JennyJo
  Ik zit het niet vaccineren van huisdieren ook niet te verdedigen. Ik geef alleen aan dat de redenen waarom mensen hun huisdier niet vaccineren vaak verschillen van de redenen waarom mensen kinderen niet vaccineren. Mijn kat(ten) komen niet buiten, maar ik laat ze toch vaccineren. We hebben altijd binnenkatten gehad en die zijn ook altijd gewoon gevaccineerd. Ik zorg ook nog wel eens voor katten van andere mensen en daar zitten ook wel buitenkatten bij, hetgeen ik toch een extra reden vind om mijn katten te vaccineren.

 253. wilmamazone says:

  JJ:

  Wie dat (entingen red. WMZ) niet kan of wil betalen, moet gewoon geen hond nemen.

  Hélemaal mee eens. En mensen die zonder reden weigeren om hun kind(eren) te laten vaccineren, zouden die beter niet kunnen krijgen.

 254. JennyJo says:

  @Renate,

  Wat ik merk tijdens mijn wandelingen met mijn hond is dat veel mensen zeggen vaccinaties te wantrouwen vanwege de vele “gifstoffen” die er in zitten. Bijkomend argument om het niet te doen: het scheelt geld.

  Wat ook veel mensen zeggen is dat de ziektes waartegen gevaccineerd wordt, vrijwel niet meer voorkomen. Als ik dan uitleg dat juist komt doordát er voldoende gevaccineerd wordt, krijg ik hetzelfde antwoord als bij vaccinaties voor mensen: de honden van tegenwoordig zijn veel gezonder, door betere voeding etc, dus veel minder vatbaar. Enfin, laatst is er bij ons een pup aan parvo overleden; de pup is nadat hij bij de fokker vandaan kwam, niet meer gevaccineerd want die mensen zijn tegen vaccinaties. En dan zeggen ze: ja, maar puppen zijn ook veel vatbaarder! Ja, en? Is dat een reden om niet te vaccineren?

  Ik krijg ook vaak het argument te horen dat vaccinaties onnatuurlijk zijn – door eigenaren van compleet doorgefokte Engelse en Franse bulldogs en mopshonden die zo mismaakt gefokt zijn dat ze alleen nog met een keizersnee verlost kunnen worden, zulke stompe neuzen met zulke kleine neusgaten hebben dat ze eeuwig in ademnood verkeren en geen 20 meter kunnen rennen zonder op apegapen te liggen; van Duitse Herders met glijbaanruggen en doorgezakte achterpoten met enorme koehakken, die net als Golden Retrievers al voor hun eerste levensjaar onder het mes moeten vanwege elleboog-dysplasie, Deense doggen en Ierse Wolfshonden die bijna allemaal botkanker krijgen omdat ze veel te groot gefokt worden en veel te hard groeien, Cavalier King Charles spaniels met veel te kleine schedels, waardoor ze constant pijn hebben – en zo kan ik nog uren doorgaan. Hoezo onnatuurlijk??

  Feit is gewoon dat veel mensen er maar wat op los zwammen, zonder kennis van zaken en zonder te willen of te kunnen nadenken.

 255. Renate says:

  Dus kennelijk zijn diereneigenaren al net zo vatbaar voor vaccinatie-onzin als ouders van kinderen. Op zich zou dat me natuurlijk niet moeten verbazen. Ik kan alleen zeggen dat ik het argument nog nooit gehoord heb. Maar goed, ik spreek nauwelijks hondeneigenaren. Hoe onnatuurlijk vaccins zijn in vergelijking met honden die zo door zijn gefokt, dat ze alle mogelijke gezondheidsklachten hebben, daar staat mijn verstand ook bij stil. Het zo ver doorfokken van honden, waardoor ze alle mogelijke gezondheidsklachten hebben, lijkt mij ergens een vorm van dierenmishandeling. Het gaat niet om natuurlijk, versus onnatuurlijk, maar om wat goed is voor het dier, versus wat niet goed is voor het dier. Daarbij vallen vaccinaties en goed, wetenschappelijk ontwikkeld voer, natuurlijk onder de dingen die goed zijn. Het ‘natuurlijk’ argument vind ik in zekere zin een kletsargument.

 256. JennyJo says:

  Het ‘natuurlijk’ argument vind ik in zekere zin een kletsargument.

  Ik vind het ook een kletsargument. Het concept “rashond” is op zich al iets onnatuurlijks, maar dat zien die mensen blijkbaar niet. Nou is de ene rashond de andere niet, maar toch. En de meest vreselijke vergiften en ziektes zijn volkomen natuurlijk. Trouwens, wat er zo natuurlijk is aan de computers waarmee al die onzin de wereld in geslingerd wordt heb ik ook nooit begrepen. Maar daar hoor je ze nooit over.

 257. Renate says:

  Overigens meen ik dat Mellie Uyldert, ook zo’n ‘natuurlijk’ type het feit dat mensen rashonden en dergelijke fokten een argument was tegen rassenvermenging. Maar goed, die was dan ook wel heel erg de weg kwijt en verkeerde ook in kringen van mevrouw Rost van Tonningen.

  Natuurlijk staat absoluut niet gelijk aan ‘goed’. Net zo min als ‘oude wijsheid’ een argument is. Al die aanbeden natuurvolkeren hebben toch een lagere gemiddelde levensverwachting, dan de mensen in de ‘beschaafde’ wereld, die deze volkeren aanbidden.

 258. wilmamazone says:

  JJ:

  Feit is gewoon dat veel mensen er maar wat op los zwammen, zonder kennis van zaken en zonder te willen of te kunnen nadenken.

  Ik word in ieder geval steeds vaker moedeloos van al dat ‘stom geboren en nooit wat bijgeleerd’.

 259. Renate says:

  Ik denk dat anti-vaccinanten op zich wel nadenken, maar dat ze het op de verkeerde manier doen. Alle autoriteiten worden min of meer gezien als mensen met een dubbele agenda en derhalve niet vertrouwd. Men vertrouwt dan op andere ‘deskundigen’, die dingen zeggen, die aansluiten bij het eigen wereldbeeld. Dat maakt het ook zo lastig om met deze mensen te discussiëren. Alles wat je tegen hun argumenten inbrengt, wordt gezien als onbetrouwbaar, omdat het volgens hun uit een onbetrouwbare bron komt. Deze mensen hebben bovendien het waanidee dat ‘natuurlijk’ gelijk staat aan goed en ‘chemisch’ aan slecht.

  Edit WMZ: uit spamfilter 11:52

 260. wilmamazone says:

  Een treffend voorbeeld van er maar wat op los zwammen:
  http://www.nujij.nl/gezondheid/mazelen-uitbraak-90-van-zieken-was-ingeent.27752893.lynkx

  Bij kleine uitbraken van mazelen in de VS was 90% van de ziek geworden personen volledig ingeënt tegen deze ziekte.

 261. Renate says:

  Op Amerikaanse blogs is daar ook wel aandacht aan besteed. Punt is natuurlijk dat vaccinaties niet voor 100% werken, dus er zal altijd een kleine groep zijn, die ondanks dat ze gevaccineerd zijn, toch de ziekte krijgt. Maar om dat aan anti-vaccinanten uit te leggen, is onbegonnen werk. Aangezien het grootste deel van de mensen ingeënt is, zal het deel dat ondanks die vaccinatie toch de ziekte kan krijgen, groter kunnen zijn, dan het aantal niet gevaccineerde mensen. Dat heeft dus niets te maken met het feit dat het vaccin niet werkt, maar met het feit dat het niet voor 100% werkt.

  De onzin in de reacties lijkt vooralsnog nog wel mee te vallen. Maar goed, er zijn pas 10 reacties, dus het kan nog komen.

  Edit WMZ: uit spamfilter 11:52

 262. wilmamazone says:

  @Renate

  Het ging mij meer om de mop, dat er in knalrood mumps en 97% staat en iemand dat dan poepleuk post als: Mazelen uitbraak, 90% van zieken was ingeënt. Dan heb je niet eens de klok horen luiden.

 263. JennyJo says:

  Ach mazelen of de bof, wat maakt het uit, zolang het maar aanleiding is om iets negatiefs te zeggen over vaccins is het allang goed, toch?

  Dat heeft dus niets te maken met het feit dat het vaccin niet werkt, maar met het feit dat het niet voor 100% werkt.

  In dit geval in zekere zin wel: het is al langer bekend dat de bescherming van de bofvaccinatie in de loop der tijd afneemt, ook bij mensen die als kind alle vaccinaties hebben ontvangen, hoewel de meesten voldoende beschermd blijven. Het lijkt ook zo te zijn dat de ziekte bij gevaccineerden een veel milder verloop heeft en ook veel minder kans geeft op ernstige complicaties dan bij niet-gevaccineerden. Het feit dat de bescherming na verloop van tijd afneemt is bekend en er wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan:
  http://cid.oxfordjournals.org/content/46/8/1172.full

  The data indicate that 2 doses of MMR vaccine protected the majority of students from developing clinical mumps but were not effective enough to prevent an outbreak of mumps despite a high coverage rate. We found evidence that vaccine-induced protection may wane. Additional studies are needed to better elucidate the issues of waning immunity and vaccine effectiveness against mumps transmission, particularly among cohorts of young adults who are naive to wild-type virus and live in congregate settings.

 264. Hannelore says:

  Hoe zit het eigenlijk met mensen die de bof nooit hebben gehad, zoals ik bijvoorbeeld? Voor de rest heb ik alle kinderziekten gehad en ook nog eens allemaal kort achter elkaar.

 265. JennyJo says:

  Bof kan gepaard gaan met vervelende complicaties, al gebeurt dat gelukkig niet vaak. http://www.medicinfo.nl/%7B6886c7c2-ebad-40c2-b694-92beb768d869%7D Je zou met je huisarts kunnen overleggen of het zinvol is om alsnog een vaccinatie te halen. Heb je ook kinkhoest gehad? Zo niet, neem dan ook een kinkhoestvaccinatie. Waarschijnlijk merk jij er zelf niks tot vrijwel niks van als je kinkhoest krijgt, maar baby’s overlijden doorgaans aan kinkhoest en 9 van de 10 keer lopen ze die op van een ongevaccineerde volwassene. Je bent al besmettelijk als je zelf nog niks merkt.

 266. Hannelore says:

  Ik heb als kind wel alle DKTP-vaccinaties gehad. Op de afdeling waar ik werk zijn nu een heleboel collega’s zwanger of hebben net een kindje gekregen. Toch eens naar de huisarts volgende week.

 267. Renate says:

  De bof is eigenlijk de enige kinderziekte waarvan ik zeker weet dat ik ‘m gehad heb, al is het maar door het verhaal dat m’n ouders altijd vertelden, dat ik op dat moment geen zuurkool wilde, terwijl ik daar altijd gek op was, hetgeen voor m’n moeder een duidelijk teken was dat ik me niet aanstelde.

 268. wilmamazone says:

  JennyJo:

  Ach mazelen of de bof, wat maakt het uit, zolang het maar aanleiding is om iets negatiefs te zeggen over vaccins is het allang goed, toch?

  Als het niet zo erg was, zou je bijvoorbeeld over deze uitspraak minstens 3 dagen in een deuk kunnen liggen:

  De huidig opvatting is – nog steeds – dat een darmvirus, verondersteld wordt polio te veroorzaken doordat het de zenuwcellen van de hersenen en het ruggenmerg ‘aanvalt’.

  Heeft iemand zich ooit wel eens afgevraagd hoe groot de afstand is die het virus moet overbruggen om van de darmen in de hersenen te komen?! Voor een virus?! Dat is voor zo’n minuscuul klein organismetje net zoiets als de afstand van hier tot aan het einde van de Melkweg.. hoe doet hij dat??!!

  Dit als intro om te bewijzen dat het uiteraard de ”hulpstoffen’ in vaccins’ zijn die onder andere polio veroorzaken.

 269. JennyJo says:

  Tja… het bewijst ook de peilloze domheid van de schrijver: het virus komt via de lymfeklieren in het bloed, en aangezien ons bloed er ongeveer 1 minuut over doet om door ons hele lichaam te stromen zijn het ruggenmerg en de hersenen vervolgens snel bereikt.

 270. wilmamazone says:

  JJ:

  Tja… het bewijst ook de peilloze domheid van de schrijver:..

  Het is een quote van hoofdstuk 4 uit ‘Vaccin Vrij! -Over gezond opgroeien zonder vaccins’ van Door Frankema. Die vraagt dan ook nog om de peilloze domheid vooral te verspreiden:

  Postscript:

  Ik heb mijn uiterste best gedaan om mijn boodschap zo helder mogelijk op te schrijven. Voor de verspreiding ervan vertrouw ik op “onzichtbare helpers”.

  Voel je je geraakt, en zie je het belang ervan in dat elke ouder toegang heeft tot aanvullende informatie? Help dan alsjeblieft mee ze te bereiken! Neem even een moment om te bedenken of je iemand kent die mogelijke geïnteresseerd zou kunnen zijn.. (andere) ouders, vrienden, vriendinnen… je echtgeno(o)t(e), de buurvrouw.. Je kunt via Facebook, Twitter, per email of welke manier je ook maar verkiest je netwerk informeren.

  Hartelijk dank.

 271. JennyJo says:

  Iemand die zulke onzin debiteert als mevrouw Frankema valt toch onmogelijk serieus te nemen – behalve dan door publiek dat nóg stommer is dan zij.

 272. kata1973 says:

  Het is lang geleden dat mijn mond zo openviel als bij het lezen van dit citaat. Ik blijf me verbazen. Hoe kan het toch dat mensen – mensen die denken dat ze kritisch denken – Door Frankema geloven?

 273. Renate says:

  Dat is iets wat ik me ook regelmatig afvraag. Ik geloof niet dat het iets met domheid te maken heeft. Aan het eind van dit artikel komen 2 mensen die skeptisch staan tegenover vaccinaties aan het woord en een van hen is afgestudeerd als chemicus en heeft voor de pharmaceutische industrie gewerkt. Je zou dus denken dat zo iemand beter zou moeten weten, maar nee dus.
  http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/04/06/anti-vaccine-movement-is-giving-diseases-a-2nd-life/7007955/?csp=fbfanpage

  Edit WMZ: uit spamfilter om 18:32. Je hebt er weer een abonnement op Renate, maar dat ligt niet aan jou.

 274. JennyJo says:

  Ik begrijp het ook niet. Maar wat ik nog minder begrijp is dat Door Frankema blijkbaar totaal niet de behoefte heeft om haar eigen onzin te controleren op juistheid. Getuige haar schrijfsels weet ze van toeten noch blazen en verzint ze gewoon maar van alles. Te lui (of te kwaadaardig) om uit te zoeken hoe het echt zit.

 275. JennyJo says:

  Ik vind het raar waarom dat het niet zou mogen, maar goed, het zal wel. Maar een apart afdelinkje inrichten met een of meer eigen leidsters en met een aparte ingang voor de niet-gevaccineerde kinderen, zodat die in geen geval bij de nog ongevaccineerde baby’s in de buurt kunnen komen lijkt me toch wel mogen. Ik vind het volslagen belachelijk dat het recht op een achterlijke levensovertuiging van de ouders zwaarder weegt dan het recht op gezondheid en in het ergste geval het recht op leven van een baby.

 276. Renate says:

  Kunnen mensen die een ongevaccineerde hond naar een hondenpension willen brengen, dan voortaan misschien ook een beroep doen op deze wet? Een dierenpension mag ongevaccineerde dieren wel weigeren, maar een crèche niet? Volgens mij klopt er iets niet. Als eigenaar van een ongevaccineerde hond, zou ik voortaan ook maar een beroep doen op m’n levensovertuiging.

  Als hond word je kennelijk beter beschermd dan als kind.

 277. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3640029/2014/04/23/60-procent-haalt-vaccin-baarmoederhalskanker.dhtml

  Het percentage meisjes dat zich laat vaccineren tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt is het afgelopen jaar nauwelijks gestegen. Van de meisjes die in 1999 zijn geboren was per 1 januari 2014 ongeveer 60,7 procent ingeënt tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat is 0,8 procentpunt meer dan de vorige lichting, geboren in 1998. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM woensdag publiceerde. .

  eindquote:

  Volgens het RIVM ging er rond de invoering van het vaccinatieprogramma veel feitelijk onjuiste informatie rond over het vaccin. Zo zei de Vereniging van Kritisch Prikken dat de prik mogelijk schade veroorzaakt in zenuwcellen in de hersenen. Toenmalig directeur Infectieziekten van het RIVM Roel Coutinho noemde deze informatie ‘pertinent onjuist’.

  Die onjuiste info doet nog steeds de ronde, en is niet alleen Kritisch Prikken dat ook liegt over de HPV-vaccinatie. De duimzuigerij bij anti-vaxers kent zijn weerga niet.

  Hier de publicatie van het RIVM:

  Zie daar ook in het kadertje rechts:

  Opkomstcijfers in kaart gebracht: meisjes geboren in 1999

  Opkomstcijfers in kaart gebracht: meisjes geboren in 2000

  Nieuwsbericht promotie Madelief Moller bij VUmc

  Samenvatting proefschrift Monitoring the impact of HPV vaccination

 278. Renate says:

  Anti-vaccinanten laten zich niet leiden door de feiten, maar door hun eigen perceptie. Hun mening staat in beton gebeiteld en laat zich niet door argumenten veranderen. Toevallig schreef Orac vandaag een stukje over het feit dat anti-vaccinanten hun tegenstanders verwijten dat ze haatzaaien en dat ze pesten.

 279. kata1973 says:

  Haha. Ik moet ook altijd lachen als ze ons verwijten dat we angstzaaien door de mogelijke gevolgen van de ziekten waartegen gevaccineerd wordt te noemen. Terwijl zij in een wereld leven waarin ze geloven dat iedereen samenzweert en dokters liegen en er kinderen giffen ingespoten krijgen.
  Mooi overzicht van het RVP-team.
  Ikzelf googelde laatst mijn naam in combinatie met het woord consultatiebureau op zoek naar een link in een oude tweet van mij. Wat was ik verbaasd (en verontwaardigd) toen ik zag dat alles wat ik op persoonlijke titel op facebook post klakkeloos als RIVM-antwoord wordt gepresenteerd bij de (anti)vaccinatieraad. http://www.donotlink.com/gO3
  Ik vind het ontzettend slordig en het getuigt van weinig respect voor hun lezers. Maar goed, ik zou ook niet meer willen verwachten. Ik heb ze erop aangesproken en gevraagd in ieder geval erbij te zetten dat het op persoonlijke titel was en als ze dan per se erbij willen dat ik bij het RIVM werk dan wat mijn functie is en dat ik niet bij het RVP-team zit, maar ze reageren niet.

 280. Renate says:

  In de ogen van anti-vaccinanten kun je alleen maar voor vaccins zijn, als je door de farmaceutische industrie wordt betaald. Kortom, die persoonlijke titel zegt niets, want de anti-vaccinanten weten wel beter (of liever gezegd, denken het beter te weten) en zullen dus alles doen om mensen die voor vaccins zijn af te schilderen als hersenloze schapen, die alleen maar napraten wat hun door hogere instanties wordt voorgezegd.
  Zelf zijn ze natuurlijk volkomen onbevooroordeeld en hebben ze ook totaal geen banden met mensen die iets willen verkopen, of die een andere agenda hebben. En dat alles natuurlijk onder het motto: “natuurlijk is goed en chemisch is slecht”. Ziektes zijn natuurlijk en dus goed, zelfs als er mensen aan dood gaan, of gehandicapt raken. Vaccins zijn niet natuurlijk en kunnen dus ook nooit goed zijn.

 281. wilmamazone says:

  Kata1973:

  Wat was ik verbaasd (en verontwaardigd) toen ik zag dat alles wat ik op persoonlijke titel op facebook post klakkeloos als RIVM-antwoord wordt gepresenteerd bij de (anti)vaccinatieraad. etc.

  Het is schandalig, maar verbazen doet het me niet. Voor die mensen is het de gewoonste zaak van de wereld om de boel te belazeren zo lijkt het. In ieder geval blijven draaien en verdraaien dat het een lieve lust is.

  Het is me sowieso nog steeds niet duidelijk wat anti-vaccinanten uit deze hoek nou precies bezielt en vooral waarom. Het heilige geloof in o.a. homeopathie of wat? Wat fanatisme betreft iig geen verschil met degenen die vanwege religieuze redenen vaccinatie afwijzen. Het is 2014, maar het zou net zo goed 1614 kunnen zijn als je al die waaspraat hoort.

 282. Renate says:

  En dan het gejammer van anti-vaccinanten, die natuurlijk helemaal niet tegen vaccins zijn, maar alleen tegen ‘onveilige’ vaccins, over haatzaaiende en pestende voorstanders van vaccinatie, alsof ze zelf de voorstanders van vaccinaties niet afschilderen als baby-etende monsters, of proberen om deze mensen op andere wijze het leven zuur te maken, door bij hun werkgevers te klagen, of erger. Maar ja, als je elke kritiek op je opvattingen gaat beschouwen als pesterijen, dan ben je toch wel een beetje flink de weg kwijt. Dan worden er heel wat leerlingen op school door hun leraren gepest, als deze hen op fouten in hun werk wijzen.

  En dan wil ik het nog maar niet hebben over klachten over censuur, terwijl de kans dat een voorstander van vaccinaties iets op een blog van anti-vaccinanten geplaatst krijgt niet al te groot is. Zo nu en dan zal men misschien een dissidente mening doorlaten, zodat de hele groep zich lekker af kan reageren, maar daar blijft het dan ook bij.

 283. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3650572/2014/05/07/Keelkanker-door-orale-seks-in-twintig-jaar-verzesvoudigd.dhtml

  Het humaan papillomavirus (hpv) is steeds vaker de veroorzaker van keelkanker. Het aandeel van door hpv veroorzaakte keelkanker in Nederland is de afgelopen twintig jaar verzesvoudigd. Deze vorm van keelkanker lijkt overigens beter te behandelen dan andere vormen.

  eindquote:

  Preventieve vaccinatie
  Volgens Rietbergen pleiten de resultaten eens te meer voor preventieve hpv-vaccinatie bij meisjes om het virus te kunnen elimineren. ‘We weten al dat het vaccin bij vrouwen werkt tegen baarmoederhalskanker, veroorzaakt door precies dezelfde hpv-variant. Helaas is de vaccinatiegraad nog laag.’
  Promotor René Leemans van het VUmc, voegt toe: ‘Keelkanker door hpv is een belangrijk probleem aan het worden. In de VS is hpv-keelkanker al een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan baarmoederhalskanker.’

  Door alle Tarzanverhalen over vaccinatie zal de vaccinatiegraad voorlopig nog niet voldoende worden.

 284. wilmamazone says:

  En het gaat maar door en gaat maar door en gaat maar door in de fabeltjeskrant van Anti-Prik. *zucht* Vandaag weer antivaxfanaat Ellen Vader op het podium bij Guido Jonkers met onnodige bangmakerij:

  Baby op komst? Lees dit even eerst ajb..!
  2014 © Aleph/Ellen Vader

  Het boosten van zwangeren. Geschokte reacties naar aanleiding van het vorige week in alle kranten gepubliceerde nieuws (België) : ‘Gratis vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangeren en anderen volwassenen vanaf 1 juli.’ Verbazend om te merken hoeveel aanstaande moeders niet op de hoogte zijn van belangrijke info, die ze door de media/overheid/arts/gyneacoloog niet wordt verteld. Elke dag worden er zwangeren ingeënt met een vaccin waarvan de veiligheid niet eens kan worden gegarandeerd. Het aantal gevaccineerden zal na 1 juli ongetwijfeld toenemen met het bijkomend (voor velen aantrekkelijk) argument: ‘het is gratis’…

 285. Renate says:

  Je kunt moeilijk verwachten dat Guido Jonkers een podium biedt aan iemand die iets zinvols heeft te zeggen over vaccinaties, of andere medische zaken. Het is voor Guido Jonkers een voorwaarde dat je onzin loopt te verkondigen, want anders kom je er bij hem niet in. Verwachten dat je bij Guido Jonkers ook maar iets zult lezen dat waar is, is net zoiets als verwachten dat de koeien ineens eieren gaan leggen.

 286. wilmamazone says:

  Renate:

  Verwachten dat je bij Guido Jonkers ook maar iets zult lezen dat waar is, is net zoiets als verwachten dat de koeien ineens eieren gaan leggen.

  Ja dat snapt mijn reedt ook nog. 😉 Wat ik nog steeds niet vat, is dat er niet daadkrachtig ingegrepen wordt. Het verkopen van leugens valt toch zeker niet onder vrijheid van meningsuiting of wel soms?

 287. Renate says:

  Helaas valt het verkopen van leugens wel onder de vrijheid van meningsuiting. Wetenschap is per slot van rekening ook maar een mening, of een geloof.

  Overigens, als het verkopen van leugens niet onder de vrijheid van meningsuiting zou vallen, zouden roddelbladen het wel eens moeilijk kunnen krijgen.

 288. JennyJo says:

  Ja, leugens vertellen mag, dat blijkt elke dag. Guido Jonkers met zijn domme, leugenachtige verhalen wordt geen strobreed in de weg gelegd en Harry Smit evenmin, dus ja. Medisch bedrog is volstrekt gelegaliseerd en als het misgaat is het de schuld van het slachtoffer, had die maar beter op moeten letten en zich niet laten bedotten.

 289. Renate says:

  Tja, als er geroepen wordt dat wetenschap ook maar een mening is, dan kun je altijd een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting.
  Kijk maar eens naar deze discussie:
  http://forum.skepp.be/viewtopic.php?f=2&t=3433
  Met dit aardige staaltje:

  Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het nu al bijna 30 jaar durende gevecht tussen voor en tegenstanders van de hypothese HIV=Aids: de onschuldige bijstander leest van wetenschappers, die toch niet de eerste de beste zijn, zoals Peter Duesberg, Kary Mulis, Etienne de Harven, en zoveel anderen, dat zij het concept aanvechten, tot het bestaan van HIV toe. Hoe is het mogelijk dat men, in de hoogste regios van wetenschappelijke expertise, zo fundamenteel over iets van mening kan verschillen?

  En op deze manier kunnen we bijna alles beweren, door te wijzen naar de een of andere ‘wetenschapper’, die het toch echt ook anders ziet. Dan is er dus ineens geen sprake meer van een leugen, maar gewoon van een andere mening, die toch echt door wetenschappers ondersteund wordt. En dan kun je dus zonder probleem roepen dat er toch sprake moet zijn van vrijheid van meningsuiting, ondanks het feit dat deze mening voor doden zorgt, iets waar ook bij de hierboven geciteerde mening sprake van is.

 290. wilmamazone says:

  JJ:

  (..)Guido Jonkers met zijn domme, leugenachtige verhalen wordt geen strobreed in de weg gelegd en Harry Smit evenmin,….

  Met dank aan een commenter bij Orac:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24814559

  Vaccines are not associated with autism: An evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies.

  Findings of this meta-analysis suggest that vaccinations are not associated with the development of autism or autism spectrum disorder. Furthermore, the components of the vaccines (thimerosal or mercury) or multiple vaccines (MMR) are not associated with the development of autism or autism spectrum disorder.

  Als o.a. Jonkers en met name Smit (moeten) ophouden met fabeltjes te vertellen over vaccinatie, is er pas echt een wonder gebeurd.

 291. Renate says:

  De heren Smit en Jonkers leven in een soort parallel universum, waarin zij altijd gelijk zullen blijven hebben, ook als hun ongelijk al oneindig vaak is aangetoond.

 292. wilmamazone says:

  Ik voelde al aan mijn water dát er iets zou komen, maar Jonkers is dit keer wel supersnel.
  Lees eerst dit nieuwsbericht van gisteren:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/nieuwe-nieuwsbox/comment-page-1/#comment-44945

  Vandaag in diverse media het bericht zoals dit in het AD: Mazelen genezen vrouw met ziekte van Kahler

  Nieuws: Mazelen gehad..! Goed zo! Beter beschermd tegen..!
  17 mei 2014 Door GuidoJ.

  Het onderstaande geval van ‘mazelen-experiment’, werd zelfs door het Algemeen Dagblad als ‘nieuwswaardig’ gekwalificeerd..! Zit er verandering in de lucht bij de MainStreamMedia..?
  DUS: de mensen die mazelen hebben doorgemaakt, zónder vaccinatie tegen mazelen, zullen beter beschermd zijn tegen andere, zwaardere aandoeningen, dan mensen wiens lichaam ‘minder getraind’ is tegen deze zwaardere aandoeningen. Binnenkort komen we met het vervolg op dit verhaal..!

  Mazelen gehad..! Goed zo! Beter beschermd tegen..!
  2014 © WantToKnow.nl/.be

  Een bijzonder ‘experiment’, waarbij een speciaal ontwikkeld mazelenvirus werd gebruikt, heeft een 49-jarige Amerikaanse vrouw. Stacey Erholtz, gered van een zware ziekte, namelijk de ziekte van Kahler (multipel myeloom), Dit is een – tot nu toe- ongeneselijk verklaarde vorm van kanker, waarbij plasmacellen ongecontroleerd beginnen te groeien in het beenmerg van de persoon in kwestie. Deze Amerikaanse vrouw is inmiddels een half jaar in complete remissie.

  eindquote:

  Het lijkt er dus heftig op, want zo mogen we het toch wel noemen, dat alle blabla van ‘officiële wetenschappers in de gezondheidszorg’, ook niet meer is, dan zij op dit moment weten.. En dat zij op geen enkele wijze de wetenschap in pacht zouden mogen nemen, zoals ze dit de laatste decennia, met name onder druk van ‘Big Pharma’ wel hebben gedaan..!

  Hoe noem je iets dat nog minder is dan appels met peren vergelijken?

 293. Renate says:

  Gevaarlijke kletskoek verkopen?
  Koeienvlaai met appelvlaai vergelijken? (Hoewel, dat is een belediging voor de koeienvlaai, want een koeienvlaai heeft in ieder geval nog enig nut als mest.)
  De firma Jonkers en co is gespecialiseerd in het verdraaien van de waarheid. Dat hebben ze werkelijk tot kunst verheven. Zij lijken werkelijk te denken: “Lees maar, er staat niet wat er staat.”

  Als deze mensen een tekstverklaring moeten scoren ze zeker een dikke onvoldoende, want begrijpend lezen kunnen ze niet. Ze hebben niet eens oogkleppen op, maar eerder een bril die alles wat ze lezen verandert in datgene wat ze altijd al geloofd hebben.

 294. wilmamazone says:

  Voor alle duidelijkheid ook hier het genuanceerde artikel van Cancer Research UK:

  Could measles cure cancer? Uh, not exactly…

  Media outlets, both traditional and social, are awash with the news that researchers in the US have apparently cured cancer with the measles virus – for example, the Washington Post, Daily Mail, Daily Mirror, Daily Telegraph and (with a much more measured headline) Reuters.

  But while the story is dramatic – a 49-year old US woman’s myeloma blood cancer seems to have completely disappeared following treatment – the actual science is a lot more complex than simply injecting her with an armful of measles. A number of the stories implied that the woman had been treated with an extremely high dose of the regular measles vaccine, but we need to be absolutely clear here:

  This treatment did not involve a standard measles vaccine or virus – the researchers used a genetically modified virus, and there’s no evidence that the regular measles or MMR jab can cure, prevent or cause any type of cancer.
  (diverse links overgeslagen)

  En bovendien: één zwaluw maakt nog geen zomer:

  But despite the bold words and headlines, which might make you think that a measles-based cancer cure is just around the corner, the best approach to this new study is cautious optimism. It’s incredible science – and a fantastic outcome for one woman and her family – but (as ever) more work still needs to be done.

 295. Renate says:

  Dit is een van de momenten waarop je het liefst zou willen dat onderzoekers niet onmiddellijk met hun verhaal naar de media zouden lopen. Je kunt namelijk op je klompen aanvoelen dat de media niet al te veel aandacht zullen hebben voor alle mitsen en maren bij het verhaal, waardoor er misschien valse hoop wordt gewekt en kwakverkopers onmiddellijk aan komen zetten met allerlei onzinnige interpretaties van het een en ander.

  Op zich begrijp ik de onderzoekers misschien nog wel, want aandacht zorgt nu eenmaal voor meer geld om het onderzoek voort te zetten.

 296. Pingback: Mazelenvaccinatie werkt niet alleen goed tegen de mazelen, maar ook tegen andere infecties | Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: