Superfood

Advertenties

33 Responses to Superfood

 1. Renate says:

  Schitterend. Overigens, voor meer onzin, een zekere Leen Steyaard heeft een boekje geschreven met de titel ‘Oerritme’. Als ik de enthousiaste bespreking lees, weet ik al genoeg.
  http://leestafel.info/non-fictie
  Dit is een pagina met meer besprekingen, dus voor de betreffende bespreking moet je naar beneden scrollen. Als je de achtergrond van de schrijfster leest, weet je natuurlijk wel genoeg.

  Vlaming Leen Steyaert heeft meer dan 25 jaar ervaring in de natuurgeneeskunde.
  Ze is gezondheidstherapeute, menopauzeconsulente, evocircadiaancoach en nutritioniste en ze schreef de bestseller ‘Stralend door de menopauze’.

  Evocircadiaancoach? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Even zoeken en ik kom bij de site van mevrouw Steyaerd terecht, die vol staat met alle mogelijke onzin. Als je de pagina over Evocircadiaan coach zonder in huilen uit te barsten kunt lezen, dan vind ik dat heel knap.
  http://siris.be/therapie/evocircadiaan_coach

  Zonder dat we er ons van bewust zijn worden we steeds zieker in de westerse wereld.

  Is het heus? Of voelen we ons steeds zieker?

  In België en Nederland zijn 1 op 2 mensen chronisch ziek. In het bijzonder allergieën, auto-immuunziekten, kanker, overgewicht, diabetes, hart en vaatziekten en neurodegeneratieve ziektes zijn de laatste 40 jaar sterk toegenomen. Niet alleen ziektes stijgen spectaculair maar ook het algemene welbevinden is verre van optimaal.

  En vroeger voelde iedereen zich vreselijk gezond? Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat mensen vroeger gewoon eerder dood gingen en dat mensen die nu gewoon in leven blijven vroeger misschien als kind al zouden zijn overleden. En ja, als je overlijdt, heb je natuurlijk geen last van chronische ziekten. Kanker is vooral een ouderdomsziekte. Als mensen minder oud worden, zullen er ook minder mensen de kans hebben om kanker te krijgen. Voor hart- en vaatziekten geldt deels misschien hetzelfde. Vroeger ging je dood als je een hartaanval kreeg. Nu is er medisch veel meer mogelijk. Blijft het overgewicht staan. Tja, vroeger bewogen we meer en tegenwoordig doen we dat minder, terwijl we misschien wel meer eten en snoepen. Daar heb je dus helemaal geen buitenissige diëten voor nodig. Gewoon een beetje rustig aan doen met snoepen en snacken.

  Zo zien we dat 100.000 mensen kanker hebben in Nederland en dat in 20 jaar tijd longkanker bij vrouwen met 80 procent is toegenomen en zaadbalkanker bij verhoudingsgewijs jonge mannen in die periode met 50 procent is gestegen. Ook worden er jaarlijks honderdduizenden voorschriften uitgeschreven voor antidepressiva.

  Tja, zoals gezegd, kanker heeft veel met ouderdom te maken. Longkanker heeft natuurlijk veel met roken te maken en als er meer vrouwen roken, zullen er ook meer vrouwen longkanker krijgen. En wat die antidepressiva betreft, tja, misschien worden die wel eens wat te snel voorgeschreven. Misschien heeft het een en ander meer te maken met leren accepteren dat tegenslagen bij het leven horen? Waarmee ik dus mensen die echt depressief zijn niet tegen de haren in wil strijken. Depressies bestaan echt, maar een beetje neerslachtig zijn, is geen depressie, evenmin als iedere verkoudheid een griepje is.

 2. wilmamazone says:

  Titel: Re: Leen Steyaert: oerritme Geplaatst: 17 Mrt 2014, 11:22 door Marjo

  http://leestafel.messageboard.nl/forum/viewtopic.php?f=17&t=10090&

  Er staat niet letterlijk iets over dat probleem in het boek, maar door haar eigen theorie overtuigend te brengen is al wel duidelijk dat Steyaert het niet eens is met de medische behandelwijze van nu.
  Ergens zegt ze (dat moest ik zoeken)

  Tot ongeveer honderd jaar geleden brachten we tot veertien uur per etmaal door in het complete donker, afhankelijk van het seizoen. ‘Dankzij’ kunstlicht hebben we in de herfst- en wintermanden vijf tot zeven extra actieve uren en dit gedurende zes maanden per jaar. Kunstlicht geeft de illusie van een eeuwige zomer, en brengt het circadiaanse ritme helemaal in de war. ’s Avonds laat blijven werken onder kunstlicht, of tot na je normale slaaptijd opblijven om naar een laat televisieprogramma te kijken of je mailbox te checken, ook al is het maar voor een half uurtje, wordt in je hersenen geregistreerd als een ‘lange zomer’. En aangezien de mens in de zomer van nature koolhydraten hamsterde om reserves te leggen voor lange, koude en donkere winters, zullen de uren bij kunstlicht je ook naar suikers doen grijpen. Het buikvet dat zo typisch is voor mensen met een insulineresistentie, een hoge cholesterol, hart- en vaatziekten of diabetes type 2, diende van oudsher om de organen in de buik warm te houden en om energie op te slaan voor de periode van voedselschaarste in de winter. In de natuur zou het buiten de warme zomermaanden gewoon onmogelijk zijn om zoveel koolhydraten (suikers) voor het grijpen te hebben, maar wij zijn nu eenmaal ver verwijderd van die natuur.
  De volgende keer als je dokter je vertelt dat je cholesterol te hoog is en dat je dringend zou moeten vermageren en wat meer aan sport moet doen, zou je hem of haar kunnen vertellen dat je niet ziek bent, maar je voorbereidt op een winterslaap en niet wil bevriezen. Misschien lacht de dokter dan of moet je er zelf ook om lachen, maar in feite is het niet zo grappig: al je overlevingsmechanismen (de overlevingsmechanismen die er al die miljoenen jaren voor hebben gezorgd dat de mens kon overleven) zijn er van doordrongen dat er een grote hongersnood op komst is. Je lichaam stapelt suikers op onder de vorm van vet en je kunt sporten wat je wilt om het vet er af te krijgen, het enige dat je daarmee bereikt is dat je stressniveau (cortisol) stijgt. Je hormonen schreeuwen nu niet alleen: er komt een hongersnood aan’ maar bovendien: ‘er komt een hongersnood aan en ik word achtervolgd door een bende wilde dieren’
  Je voelt je niet alleen opgejaagd, maar ook agressief en paranoïde. Je wordt ziek en dik.’

  Tja……. dan heb je met name in de winter je aura dus te strak zitten en daar gaan je hormonen van schreeuwen naar een bende wilde dieren enzo. Logisch toch?!

 3. Renate says:

  Ik wil een winterslaap houden, maar ja dan kom ik zoveel tijd te kort.
  Tijs Goldschmidt had het daar in Boeken et cetera ook al over.
  http://boeken.vpro.nl/televisie/boeken/2014/9-maart.html

 4. wilmamazone says:

  Met grote chocoladeletters in de Volkskrant:
  ‘Superfoods een gevaar voor de gezondheid? Alsjeblieft zeg!’

  Het wordt tijd dat het Voedingscentrum de uiterste houdbaarheidsdatum nakijkt van de schijf van vijf, schrijft Grieto Zeeman.

  quote -of beter gezegd- drogredenatie van de dag:

  Het Voedingscentrum maakt zichzelf ongeloofwaardig door datgene wat honderdduizenden Nederlanders inmiddels weten, praktiseren en als goed ervaren, af te doen als onzin en potentieel schadelijk.

  Duidelijk bovenstaande cartoon van Pieter Geenen nog niet gezien en die was/is toch ook hot news:

  Dat geldt ook voor het item superfoods dat groot in het nieuws was. Hier overspeelt het Voedingscentrum nog meer haar hand door te waarschuwen dat superfoods een gevaar voor de gezondheid kunnen zijn. Zitten er ongezonde stoffen in? Nee, maar mocht je het in je hoofd halen om uitsluitend superfood te eten, dan ontstaat er een eenzijdig voedingspatroon en zouden er tekorten kunnen ontstaan. Tja, maar dat gevaar van eenzijdigheid geldt natuurlijk voor elk willekeurig voedingsmiddel! Er is geen onderzoek waaruit blijkt dat mensen die superfood eten niet voldoende variatie aanbrengen in hun eetpatroon. Waarschijnlijk zijn het vooral de mensen die zeer bewust met voeding bezig zijn en eigenlijk zonder superfoods ook al gevarieerd eten. Dit is een goede trend die verdient gestimuleerd te worden. Het is kwalijk dat een objectieve voorlichtingsorganisatie goede voedingsmiddelen in een verdacht hoekje plaatst.

  Voor alle duidelijkheid (die je bij Grieto Zeeman mist). Dit is wat het Voedingscentrum letterlijk zei op 6 maart j.l. :
  Nederlander trapt niet in zogenaamde superfoods

  ‘Gojibessen staan bol van antioxidanten die de kans op kanker verminderen.’ ‘Chiazaad vertraagt het verouderingsproces.’ ‘Quinoa stimuleert de stofwisseling.’ Tegenwoordig worden allerlei producten aangeprezen als superfoods. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen. Maar zulke wondermiddelen bestaan niet. Nederlanders blijken er dan ook niet in te trappen. Slechts een op de tien geeft aan het noodzakelijk te vinden om superfoods te eten naast de gewone voeding.

  Lees aanvullend ook:
  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/superfoods.aspx

  Superfoods zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Maar geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.

  Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien.

  Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

 5. Renate says:

  Uit het stukje van Grieto Zeeman

  Kris Verburgh schreef het boek ‘de Voedselzandloper’ en bracht daarmee een kleine revolutie teweeg in hoe mensen tegen gezond eten aankijken. In no time werden van het boek een kwart miljoen exemplaren verkocht. Bakkers merken in hun omzet dat mensen minder tarwebrood gaan eten en dat de vraag naar koolhydraatarm brood toeneemt. Zo zijn er meer publicaties die allemaal in dezelfde richting wijzen: eet minder snelle koolhydraten. Er is dus duidelijk sprake van een trend. Het enige dat het Voedingscentrum doet, is nieuwe ontwikkelingen afdoen als onzinnig en koppig de schijf van vijf blijven verdedigen.

  Wordt hier nu de populariteit van bepaalde boeken en bepaalde gewoonten, gezien als wetenschappelijk bewijs voor het feit dat het Voedingscentrum ongelijk heeft?
  Op het boek van Kris Verburgh is ook nog wel de nodige kritiek.

 6. Renate says:

  Tarwegras voorkomt ouderdom?
  Dan lijkt het me toch niet echt gezond. Uiteindelijk is de enige manier om ouderdom te voorkomen, jong sterven.

 7. wilmamazone says:

  Renate:

  Op het boek van Kris Verburgh is ook nog wel de nodige kritiek.

  Ik wordt er soms zó moe van. Gelukkig hoef ik ook nu maar ff te klikkerdeklikken wat Kris Verburgh betreft. In dezelfde Volkskrant op 28 september:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/crypto-nieuwsbox/comment-page-3/#comment-42421

  ‘De Voedselzandloper is wetenschappelijke lariekoek’

  Het boek staat al ruim een jaar hoog in de bestsellerlijsten en is nu ook genomineerd voor de NS Publieksprijs. De Voedselzandloper van arts Kris Verburgh is mateloos populair. Wetenschapsredacteur Tonie Mudde neemt de proef op de som: hoe wetenschappelijk verantwoord zijn de voedingsadviezen van de 27-jarige Belg?

  Verburgh grossiert in het type fouten dat hij beloofde niet te maken: hij winkelt selectief in de wetenschappelijke literatuur en maakt spectaculaire claims die berusten op wetenschappelijk drijfzand.

  eindquote:

  Paddenstoelen? Uitstekende keuze volgens Verburgh, want ze ‘verminderen het risico op borstkanker met 64 procent’. De exactheid van zijn uitspraken getuigen van weinig gevoel voor de onzekerheid van voedselexperimenten. Verburgh wil zich afzetten tegen ‘zelfuitgeroepen experts die hun methode als de enige ware methode aanprijzen’. De Belgische arts is echter in veel opzichten een kopie van al die andere dieetgoeroes in de boekhandel. Zowel qua verkoopcijfers, als qua wetenschappelijke onderbouwing. De Voedselzandloper is wetenschappelijke lariekoek.

  En weer wordt borstkanker prominent benoemd, met spectaculaire cijfers nog wel. Ik vind…….

  Op 29 september nog een post over de Voedselzandloper van Kris Verburgh en een uitgbreide reactie van het Voedselcentrum waaronder:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/crypto-nieuwsbox/comment-page-3/#comment-42438

  Het Voedingscentrum vindt de Voedselzandloper geen goede vervanging voor de Schijf van Vijf en geen geschikte methode om mee af te vallen.

  De adviezen in de Voedselzandloper vormen geen basis voor een volwaardig voedingspatroon en zouden tot een onevenwichtige samenstelling van het voedingspatroon kunnen leiden.

  Renate:

  Wordt hier nu de populariteit van bepaalde boeken en bepaalde gewoonten, gezien als wetenschappelijk bewijs voor het feit dat het Voedingscentrum ongelijk heeft?

  Lees hier meer over Grieto Zeeman en de beweegredenen om op zijn beurt uit de nek te gaan kletsen:
  http://nl.linkedin.com/pub/grieto-zeeman/6/ba8/173

  http://www.koook.nu/

  http://www.koook.nu/meer-weten.html

  Koolhydraten en verouderingsprocessen – 13 jan 2014
  NTR Academie op 12 januari kreeg Kris Verburgh, auteur van de Voedselzandloper, gelegenheid zijn ideeën over gezond eten te presenteren. De insteek was hoe je met voeding verouderingsprocessen kunt beïnvloeden. Snelle suikers laat bindweefseleiwitten ´klonteren´ waardoor de weefsels zoals huid en bloedvaten, minder flexibel worden. Dit zorgt voor o.a. rimpels en hart-en vaatziekten. De schijf van vijf van het Voedingscentrum is volgens Verburgh niet meer actueel. Het ruimt een te belangrijke plaats in voor zetmeelproducten zoals tarwe, pasta en aardappelen. Zetmeel bestaat in feite uit suikers, met alle nadelige effecten daarvan voor de gezondheid. Hij adviseert in plaats daarvan meer fruit en groente en gezonde vetten te eten, en andere granen zoals haver. Donkere chocolade en paddenstoelen prijst hij vanwege hun gezonde effecten.

  Laat ons luidkeels zingen: de wereld, de wereld, de wereld die is rond en Adam sloeg Eva op haar blóóóóte………. de wereld, de wereld, de wereld die is rond en Adam sloeg Eva op haar blóóóóte………. de wereld, de wereld, de wereld die is rond en Adam sloeg Eva op haar blóóóóte……….de wereld, de wereld, de wereld die is rond en Adam sloeg Eva op haar blóóóóte………de wereld, de wereld, de wereld die is rond en Adam sloeg Eva op haar blóóóóte………. de wereld, de wereld, de wereld die is rond en Adam sloeg Eva op haar blóóóóte……….tot[/meligheid]

  .

 8. wilmamazone says:

  Renate:

  Tarwegras voorkomt ouderdom?
  Dan lijkt het me toch niet echt gezond. Uiteindelijk is de enige manier om ouderdom te voorkomen, jong sterven.

  Uiteraard had ik al wat research gedaan, maar vond het zonde om de onderbouwing onder de cartoon te posten. Die sprak al zo (h)eerlijk voor zichzelf.
  Neem bijvoorbeeld:
  http://www.rtlnieuws.nl/editienl/superfood-superonzin

  Gojibessen van 15 euro per 100 gram, een tarwegrasshotje van 30 ml voor twee euro; dure hobby die superfoods. En nu blijkt het ook nog dikke onzin. Broccoli en boerenkool zijn net zo super voor je.
  Er lijkt maar geen einde aan te komen: de superfood rage. Het is zelfs zo erg dat…….

  http://www.rtlnieuws.nl/editienl/5-alternatieve-superfoods

  Tarwegras? Eet gewoon een stronk broccoli! Dat is net zo goed voor je en een stuk beter voor je portemonnee.
  Als je de superfoodevangalisten moet geloven, ziet een ideale dag er zo uit:………

  3. Tarwegras
  Bevat veel vitamine C, vitamine A en is vooral bekend om zijn anti-oxidanten, die je lichaam zuiveren. Een ander woord hiervoor is ‘ontgiften’, wat inhoudt dat alle rotzooi uit je bloed en lichaam wordt opgeruimd. Anti-oxidanten helpen hierbij, doordat ze onder andere vrije radicalen binden.
  Alternatief: broccoli
  Bevat onder meer vitamine C, vitamine A, vitamine K, ijzer, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2. Bevat ook het anti-oxidant sulforafaan.

  Anti-oxidanten beschermen het DNA in je cellen en zorgen dat er geen ‘foutjes’ in dat DNA ontstaan, waardoor je cellen verkeerd gaan delen. Nog een pluspunt van dit alternatief: broccoli is een stúk lekkerder dan tarwegras!

  Ik las het woord ‘ontgiften’ en ook dat is op zich weer een avondvullend programma wat debunken betreft. Het is om doodmoe van te worden en wat daar nou tegen te eten valt?

 9. wilmamazone says:

  Op mijn verlanglijstje staat inmiddels:
  Zelf problemen maken

  Wat te doen in geval van geluk? Is zorgeloos in het leven staan nog wel verantwoord in Nederland anno nu? In Zelf problemen maken loodst Pieter Geenen de nonchalante maar ook de bezorgde lezer langs kwesties als agressie, modern wonen, vieze boekjes en eeuwig jong blijven. Zelf problemen maken is een selectie uit Geenens strips voor Trouw en Vrij Nederland en staat vol tips, trucs en weetjes om het leven weer lekker ingewikkeld te maken.

  Meer over Geenen:
  http://www.inklinks.nl/pieter-geenen/

  http://nos.nl/artikel/462202-inktspotprijs-voor-pieter-geenen.html

 10. Hannelore says:

  Helemaal aan me voorbij gegaan al die verhalen over Superfoods. Het lijkt me weer iets typisch yuppie-achtigs of heten ze tegenwoordig hipsters? Net zoals in de jaren 80 en 90 toen iedereen aan de Montignac moest. De schijf van vijf is natuurlijk niet hip genoeg en kost natuurlijk meer tijd. Aardappelen, groente, vlees, daar moet je voor in de keuken gaan staan. Hoe makkelijk is het dan een eetlepel chia-zaden weg te kauwen. Er zit ook iets kwalijks aan deze bevlieging. Quinoa is voor de inheemse bevolking van het Andes-gebergte basisvoedsel. Nu wordt het groots ingekocht voor de hipsters in de VS en West-Europa en is het onbetaalbaar geworden voor de mensen in Peru, Bolivia etc. Nee, hier doe ik niet mee. Het lijkt me trouwens niet te vreten die zaden en bessen.

 11. Renate says:

  Ah, nu begrijp ik het. Grieto Zeeman heeft ook een handeltje dat hij moet promoten. Dus daarom deugt het oordeel van het Voedingscentrum niet. En iedereen elkaar maar nablaten over Big Pharma en belangenverstrengeling. Nee, dan de heer Zeeman, die heeft echt alleen maar het beste met ons voor. Het Voedingscentrum deugt niet en is ouderwets en de mensen zijn daar nu ook achter en lopen als makke schapen achter de Voedselzandloper van Kris Verburgh aan. En waarom is dat veel beter? Natuurlijk, omdat de mensen er en masse achteraan lopen. Daarom maakt Jan Smit natuurlijk ook veel betere muziek dan de heer J.S. Bach.
  En dan nog even dit:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3620150/2014/03/21/Eiwitrijk-dieet-is-niet-voor-iedereen-een-goed-idee.dhtml

  Ik geloof niet in de mooie verhalen. In het leven zoek ik graag af en toe de berm op, maar ten aanzien van eten lijkt de middenweg me een prima route. Dan krijg je van alles wat binnen. Zo blijft het risico beperkt dat je je helemaal stort op een bepaalde voedingsstof, waarvan nu nog niet bekend is dat die in grote hoeveelheden niet zo goed voor je is. Bovendien blijken gezondheidseffecten van voeding dus niet voor iedereen hetzelfde. Dingen zijn vaak niet zo universeel goed als we willen geloven.

  De mentale rust die het oplevert als je niet de hele tijd met voeding bezig bent, lijkt me wél goed voor je. De term gezondheidsfreak vind ik daarom zo slecht nog niet.

 12. wilmamazone says:

  In MC vandaag: ‘Waaróm klampt patiënt zich vast aan superfoods?’

  Een nieuwe voedingshype domineert het nieuws: superfoods. Menig arts zal het – terecht – als onzin afdoen en overgaan tot de orde van de dag. Maar, zegt emeritus hoogleraar voedingsleer en huisartsgeneeskunde Jaap van Binsbergen, ‘ik zou wél doorvragen als een patiënt zo’n modedieet volgt’.

  Het Voedingscentrum trok onlangs aan de bel over de populaire superfoods. Een op de tien Nederlanders zou zich blauw betalen aan deze als wondermiddelen vermarkte gojibessen, hennepzaden, tarwegraspoeders en dergelijke. Terwijl die dezelfde gezonde stoffen bevatten als broccoli of een appeltje. Alle bekende voedseldeskundigen – Kok, Katan, Seidell – werden haastig opgetrommeld door de media om hetzelfde te zeggen: kijk uit voor die geldklopperij, eet gewoon gevarieerd en matig.

  Het is een rituele dans die zich keer op keer herhaalt……………………………………………

 13. Renate says:

  En deze week komt de supermarkt die op de kleintjes let aanzetten met een folder vol lekkere gezonde producten en wat zien we: gojibessen, chiazaad, speltcrackers en speltpannenkoeken en als kers op de taart Raw SuperFood kokosolie, voor 6,95 per 550 gram. Mijn hemel, dat is in ieder geval niet gezond voor m’n portemonnee.

 14. wilmamazone says:

  Tros Radar komt met de quinoa-hype:
  https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=133&t=146235

  Quinoa is een zogenaamd superfood uit de Andes. Het is een zaad boordevol mineralen en eiwitten, glutenvrij en meestal ook nog biologisch. Kortom, goed voor de aarde en goed voor de mens. Het is dan ook niet voor niets dat het jaar 2013 door de Verenigde Naties uitgeroepen werd tot het jaar van quinoa. Een hype is geboren: iedereen wil quinoa. Maar wat betekent dit voor de quinoa-producerende boeren?

  Maandag 19 mei in Radar, om 20:30 uur op Nederland 1TROS Radar

 15. wilmamazone says:

  Consumentenbond test:

  De fabrikanten van ‘superfoods’ nemen het vaak niet al te nauw met de waarheid. Overtreding van de warenwet is eerder regel dan uitzondering.

 16. wilmamazone says:

  In de Volkskrant blijft ook al niet veel over van ‘wondergraan’ quinoa.

  Het ‘wondergraan’ quinoa (spreek uit: ‘kienwa’) is niet aan te slepen. Waarom zijn we opeens zo dol op quinoa? Wat is het voor goedje en word je er echt gezonder van? En is het eigenlijk niet raar dat we quinoa uit Zuid-Amerika halen terwijl we ook Nederlandse havermout kunnen eten?

  De hoeveelheid gezonde voedingsstoffen in quinoa valt, nuchter bekeken, behoorlijk tegen. Zo is het vezelgehalte niet spectaculair: 3,5 gram per 100 gram, tegenover bijna 5 gram voor volkorenbrood en 7,5 gram voor oer-Hollandse havermout. Ook het vitamine- en mineralengehalte van quinoa blijkt niet opvallend hoog vergeleken met andere volkorengranen. Havermout bevat bijvoorbeeld al meer calcium. Van de meeste mineralen hebben we bovendien zo weinig nodig dat we daarvoor geen quinoa hoeven te eten.

  eindquote:

  Superfood?
  Dat is quinoa niet. Maar verder best een prima afwisseling voor rijst, pasta of muesli, zegt het Voedingscentrum. Of een alternatieve plantaardige vleesvervanger. Net als aardappels, linzen of havermout. Die zijn bovendien vele malen goedkoper.

  Goed nieuws dus voor mensen die het geld niet op de rug hebben groeien, en bovendien:
  doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

 17. Renate says:

  En als we het over duur voedsel hebben, laten we dan vooral het zeezout niet vergeten, compleet met gezondheidsclaims.
  Net terug van een vakantie met m’n vader. Zelden zoveel onzin horen verkondigen. De organisator van de reis, hoteleigenaar en chauffeur, meldde dat hij dagelijks zo’n 20 websites bezocht om te weten te komen hoe alles in elkaar zat. Aan z’n uitspraken te oordelen zaten die websites in de hoek van naturalnews, whale.to, niburu, wanttoknow en vergelijkbare sites. Zo was zeezout, tenminste als het echt natuurlijk grijs zeezout was, veel gezonder dan gewoon zout, dat het giftige fluor bevatte (zou hij jodium bedoelen?), dat ook in kunstmest zat (klopt dat wel?). Van zeezout zou je ook geen hoge bloeddruk krijgen (lijkt mij onzin). Gewoon zout was bovendien geraffineerd en ook dat zou heel slecht zijn. Tegenover zijn hotel zat een ayurvedische kliniek, ook al zo’n geweldig iets, als we hem moesten geloven. Daar kon je ontgiften. De mond goed spoelen met olie was ook zo geweldig. Het kostte me echt moeite om m’n mond te houden, zeker gezien dat de man ons regelmatig trakteerde op de rook van z’n sigaretten, die hij ook in het busje rookte. Ja, dat is natuurlijk enorm gezond. Rijden zonder autogordel lijkt me ook niet verstandig, maar goed daar had ik geen last van.

 18. JennyJo says:

  Ik denk dat hij een klok heeft horen luiden, maar de klepel nog niet gevonden heeft: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fleur_de_sel , daar komt ook het “grijze” zout ter sprake.

 19. Renate says:

  Ik weet niet welke klokken de man heeft horen luiden, maar ik kreeg toch vaak de indruk dat hij z’n informatie van websites haalde die nu niet direct betrouwbaar zijn. Wat hij vertelde nam ik dan ook altijd maar met een flinke schep zout. Vorig jaar oreerde hij ook over het geweldige van zilver, dat als anti-bioticum gebruikt kon worden. Je zou ‘m eigenlijk naar de website van de VtdK moeten verwijzen, maar ik vrees dat hij daar toch niets van gelooft.

 20. wilmamazone says:

  Renate:

  Wat hij vertelde nam ik dan ook altijd maar met een flinke schep zout.

  Met ‘grijs’ zeezout voor alle zekerheid? 🙂

 21. Renate says:

  Nee hoor, gewoon keukenzout. Een kilo voor een cent of 20. Prima te gebruiken om thee-aanslag te verwijderen.
  Voor de rest, de oordopjes van m’n mp3-speler in en een beetje uit de buurt van de man blijven. Lastig in een klein personenbusje, maar daarbuiten lukte het wel.

 22. wilmamazone says:

  De obsessie met gezond voedsel levert ons weinig op, behalve verlammende stress” schrijft Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof aan de UGent.

  Het lijkt er niet op dat we op korte termijn van al die eetprofeten verlost zijn.*zucht*

 23. Renate says:

  Een leuk stukje.
  Als ik bij een boekwinkel al die boeken over ‘gezond’ eten zie, waarin alle mogelijke onzin verkondigd lijkt te worden, dan zou ik wel eens een vuurtje willen stoken om een lekker potje op te koken.

  Soms lijkt de obsessie met ‘gezond’ eten een soort religie te worden, waarvan sommige fanaten, die bijvoorbeeld alleen maar rauw voedsel eten, te vergelijken zijn met de vroegere religieuzen die zichzelf kastijden met zwepen of bewust pijnlijke dingen droegen. Vroeger deed men dit misschien om een plaats in het hiernamaals en aldus het eeuwige leven te verwerven en nu doet men dit uiteindelijk ook om zo lang mogelijk te leven, niet in het hiernamaals, maar hier op aarde. Met al die voedselvoorschriften om je aan te houden, zal het leven in ieder geval wel langer lijken.

 24. wilmamazone says:

  Nog maar een keer een overzicht van:
  De superonzin van superfoods
  Het was, is en blijft:

  Het kan helemaal geen kwaad om op je eetgewoonten te letten. Eet een normaal, gevarieerd dieet. Het voorkomt niet dat je doodgaat aan kanker en het maakt je niet jonger. Maar het houd je wel redelijk gezond, en meer hoeven we ook niet te verwachten van ons eten.

 25. Renate says:

  Lees vooral de reacties onder het stuk.

  Niet direct over superfoods, maar wel de nodige onzin over eten is te lezen in de bespreking van dit boek:
  http://leestafel.info/monique-van-der-vloed
  In de reacties op het forum wordt de onzin nog eens herhaald. Ik ben niet diplomatiek genoeg om hier tegenin te gaan. Bovendien zijn het mensen die mij wel eens een boek hebben gestuurd. Ik heb ook wel wat besprekingen op die site staan. Dus dan ga je niet lopen roepen dat er vreselijk veel onzin in het boek staat, tenzij ik het zelf ter bespreking zou hebben gekregen.

 26. JennyJo says:

  Wat ik meteen al heel raar vind is dat alles glutenvrij moet. Wat is er ineens mis met gluten? Zowat iedereen die ik tegenkom heeft ineens “glutenallergie” – raar genoeg altijd vastgesteld door een alterneut – en eet glutenvrij, terwijl gluten toch alleen maar een probleem zijn voor mensen met coeliakie en de ziekte van Duhring.

  Toegevoegd: er schijnt ook zoiets te bestaan als “glutensensitiviteit”. Maar dat tegenwoordig bijna iedereen dat heeft vind ik echt heel raar.

 27. Renate says:

  Ik heb de indruk dat mensen denken dat, als gluten voor bepaalde mensen slecht is, het ook voor hen slecht is. Misschien hebben ze wat maagproblemen en ontdekken dat ze, als ze besluiten een glutenvrij dieet volgen, daar geen last meer van hebben, hetgeen natuurlijk ook niets bewijst.

 28. wilmamazone says:

  Lees ook deze post over het ondervoed raken van kinderen door o.a. superfood. Vooral hoger opgeleide ouders willen ‘te gezond’ eten. ‘Daar kun je makkelijk in doorslaan’:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2015/02/18/fabel-chemische-stoffen-in-je-eten-zijn-zeer-ongezond/comment-page-1/#comment-48905

 29. wilmamazone says:

  Hoogopgeleide mutsen met een bakfiets :-))

  http://nos.nl/op3/artikel/2035811-nederland-ga-weg-met-je-bloemkoolpizzabodem.html

  Nederland: ga weg met je bloemkoolpizzabodem

  (**)Wij Nederlanders zijn niet gevoelig voor voedseltrends en dieetgoeroes. 70 procent van Nederland vindt het maar onzin. “Een deel interesseert het allemaal niet, ze willen liever normaal eten”, zegt vice-voorzitter Elly Kaldenberg van de NVVL.

  eindquote:

  Gojibesjes

  Elly: “Laatst hoorde ik van een vriendin dat van ons onderzoek niets klopte. ‘Iedereen in mijn omgeving gebruikt superfoods, dus het is wel echt een hype’, zei ze. ‘Ja, maar lieverd’, zei ik. Jij hebt ook een bakfiets en komt uit Amsterdam Zuid’. Superfoods zijn vooral populair in de drie grote steden. De rest van Nederland koopt bijna nooit superfoods.”

  En inderdaad. Ruim 80 procent van de Nederlanders kan al die gojibessen, tarwegras en chiazaadjes gestolen worden. Gemiddeld koopt maar 4 procent van de Nederlanders regelmatig superfoods. Ruim 80 procent nooit.

 30. Renate says:

  Toch vind je die superfoods ook bij AH en andere zaken die zich toch op een breed publiek richten.

 31. wilmamazone says:

  @Renate

  Dat superfood te koop wordt aangeboden aan een breed publiek, zegt niets over de omzet die ermee gedraaid wordt.

 32. Renate says:

  Dat niet, maar als ik dan zie dat andere producten, die toch wat gewoner zijn, uit het assortiment verdwijnen, terwijl ik tegelijk zie dat allerlei superfoods in de winkel liggen, vind ik dat niet zo leuk.
  Op zich begrijp ik de redenering van de supermarkt wel, want de producten die verdwijnen zijn zaken, waarvoor ‘alternatieven’ in de winkel liggen. Mensen kopen dus niet meer van een product, als ze meer keuze hebben, terwijl die superfoods vermoedelijk meer aanvullend werken en dus vermoedelijk meer omzet genereren. En misschien is er ook een grotere winstmarge. De superfoods zijn in ieder geval een stuk duurder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: