Wubbo Ockels (68) overleden

Bf5ibFkIQAAUw2QWubbo Ockels is vanochtend om 11:08 uur overleden in het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam.

Wij van Cryptocheilus wensen de nabestaanden veel sterkte toe.

Advertenties

30 Responses to Wubbo Ockels (68) overleden

 1. Pingback: Wubbo Ockels zwamt een eind in de ruimte over kanker | Cryptocheilus Weblog

 2. wilmamazone says:

  Renate:

  Misschien wel eens iets te creatief?

  Ik wist gisteren al niet goed hoe ik het beste op deze vraag kon reageren, en inmiddels weet ik dat hélemaal niet meer. Er waren gisteravond al ontwikkelingen over Ockels gaande, via het AD, waar ik persoonlijk kromme tenen van kreeg. Maar het gaat primair niet over ‘zwammen in de ruimte over kanker’ en dat is eigenlijk het enige waar ik het op deze site over wil hebben.

  Het AD kwam vanmorgen namelijk met een vervolg, dat inmiddels door diverse media opgepakt is. Het kan dat ik daar over een paar dagen alsnog een samenvatting van maak, maar breek me op het moment de mond niet open. Het lijkt me verstandiger om een en ander éérst eens héél goed te laten zakken, en de gouden weegschaal extra goed op te poetsen.

 3. wilmamazone says:

  Ik kan het over het hoofd gezien hebben, maar tot nu toe geen woord van Wubbo Ockels gevonden richting (toekomstige) kankerpatiënten. Het staat nu wel vast dat alles wat hij aanvullend meende te moeten doen, nog geen spoortje van een zode aan de dijk gezet heeft.
  Een wonderbaarlijke genezing zat er al hélemaal niet in, maar dat wist iedereen met gezond verstand van tevoren al.

  Ik zou o.a. een welgemeend excuus van Wubbo voor het promoten van aantoonbare kwakzalverij op prijs gesteld hebben, met een waarschuwing erbij om er vooral nooit aan te beginnen. Dat daar de wereld alvast een heel stuk beter van zou worden. Zoiets.

 4. Renate says:

  En nu maar hopen dat het boek van David Servan-Schreiber weer snel uit de bestsellerlijsten verdwijnt. Een paar dagen geleden zag ik het prominent op grote stapels bij de Bruna liggen.

  Edit WMZ: uit spamfilter om 11:44

 5. JennyJo says:

  Ik zou o.a. een welgemeend excuus van Wubbo voor het promoten van aantoonbare kwakzalverij op prijs gesteld hebben, met een waarschuwing erbij om er vooral nooit aan te beginnen.

  Van iemand als Wubbo Ockels valt zoiets niet te verwachten lijkt me. Helaas, want hij wordt zeer bewonderd in alle lagen van de bevolking, dus dat zou ongetwijfeld invloed hebben gehad.

 6. nout says:

  Waar is hier toch het respect en bewondering voor deze man gebleven die op zijn eigen unieke manier op alle fronten letterlijk gestreden heeft voor het leven. En dat met een mentaliteit waar je “U” tegen mag zeggen. Hij was o.a. een wetenschapper, met andere woorden onderzoeker. Dit deed hij tot op zijn eind. Waarom een excuus van Wubbo? Omdat hij niet dood wilde? Omdat hij een ruim blikveld had (een visionair, zoals Rutte hem noemde) en naast de gevestigde wetenschap het gezocht heeft in de niet gevestigde orde van de geneeskunde, kwakzalverij zoals jullie het noemen? Heeft hij ooit de boodschap verkondigt dat deze manier van aanpak hem en anderen zouden genezen van kanker? Nee..hij heeft hoop gehad op een langer leven, en wat doet hoop? Hij heeft zoals een wetenschapper betaamt iedere mogelijkheid tot verbeteren van zijn kwaliteit tot leven en verlenging van zijn leven opengehouden en aangepakt. Ik heb hem horen zeggen dat hij zich in zijn strijd mens heeft leren voelen, is dat hem niet gegund? Al is het maar 1% geweest wat hem heeft geholpen om deze strijd aan te gaan, wat is hier toch zo op tegen? God zij dank zijn er mensen zoals Wubbo Ockels, mensen die geen bord voor de kop hebben en een open geest hebben voor al het mogelijke en onmogelijke. Zonder hen komt o.a. geen mogelijk medicijn tegen kanker. Ik kwam bij toeval op deze site, en las met toenemende irritatie een aantal reacties van oa een persoon die overijverig een boodschap wilt overbrengen, wat uiteraard vrij staat voor een ieder die dat wilt. Maar deze persoon die nota bene zelf met deze ziekte te maken heeft/gehad, verwijt daags na zijn dood dat hij geen ‘welgemeend’ excuus heeft gemaakt omdat hij ZIJN strijd op ZIJN manier is aangegaan en heeft gedeeld in ZIJN enthousiasme. Ik heb behalve in mijn directe omgeving nog niet zelf te maken gehad met deze ziekte, maar cijfermatig zal ik ook wel een keer aan de beurt komen, en als ik dan een chemokuur zou moeten ondergaan moet ik nog zien of ik hier net zo misselijk van wordt als van dit soort reacties. Wat een azijnpisserij. Zelfs vlak voor zijn dood had hij nog de geest en de positieve onbaatzuchtige energie om ons als mensheid vooruit te laten denken. Neem er een voorbeeld aan.

 7. wilmamazone says:

  Nout:

  God zij dank zijn er mensen zoals Wubbo Ockels, mensen die geen bord voor de kop hebben en een open geest hebben voor al het mogelijke en onmogelijke. Zonder hen komt o.a. geen mogelijk medicijn tegen kanker.

  Ik heb maar even de meest erge kreet genomen uit deze woordendiarree/preek op maandag. Alhoewel, dan hoort dit er ook nog bij:

  Hij heeft zoals een wetenschapper betaamt iedere mogelijkheid tot verbeteren van zijn kwaliteit tot leven en verlenging van zijn leven opengehouden en aangepakt.

  In welk wetenschappelijk tijdschrift komen zijn bevindingen te staan dan of is overduidelijk dat er zelfs geen sprake was van een wetenschappelijke aanpak van deze zelfbenoemde kankerdeskundige?

  Wat moet ik verstaan onder ‘een mogelijk medicijn tegen kanker’? Een/1 medicijn tegen alle soorten kanker of wat? Nu hebben we nog niks in jouw ogen?

  En nogmaals: Wat Ockels allemaal wilde doen en/of laten, moest ie zelf weten. Als hij dat privé had gehouden, was er niks aan de hand geweest.

 8. Renate says:

  Als ik zie dat, vermoedelijk mede dankzij enige propaganda van de heer Ockels een boek van een kankerkwakzalver ineens weer volop in de aandacht komt en vermoedelijk flink verkocht wordt, dan vind ik het een en ander misschien niet zo onschuldig. Zeker niet als kankerpatiënten van hun omgeving te horen krijgen dat ze echt alles moeten proberen en dat ze vooral moeten blijven vechten, omdat ze dan langer zullen leven en dus min of meer het verwijt krijgen dat ze het aan zichzelf te danken hebben dat ze dood gaan.
  Er zijn te veel bekende mensen geweest die allerlei kwakzalverij voor kanker gepropageerd hebben.

 9. JennyJo says:

  Hij heeft zoals een wetenschapper betaamt iedere mogelijkheid tot verbeteren van zijn kwaliteit tot leven en verlenging van zijn leven opengehouden en aangepakt.

  Nee, dat heeft hij juist niet gedaan. Hij heeft op zeer onwetenschappelijke wijze zijn heil gezocht in kwakzalverij. Dat is hem vergeven, want hij was ongeneselijk ziek en dat is iets vreselijks. En hij zocht naar allerlei strohalmen om zijn leven te verlengen. Dat neem ik hem niet kwalijk, maar wat ik hem wel kwalijk neem is het actief promoten van die rommel en van de gedachte dat als je maar wil, je kunt genezen. Ik snap niet waarom dat zo geprezen moet worden. Je moet als kankerpatiënt tegenwoordig de gekste dingen uitvreten om maar niet het verwijt te krijgen van je omgeving dat je “opgeeft”.
  http://www.hpdetijd.nl/2014-02-05/waarom-legden-pauw-en-witteman-iceman-niet-het-vuur-aan-de-schenen/
  Ik kan je verzekeren, “opgeven” is helemaal niet aan de orde, en “overwinnen” ook niet, niemand wil namelijk doodgaan aan kanker.

  En denk alleen maar even aan Ockels’ vriendschap met Hof, die nu ook al roeptoetert dat je met zijn aanpak van kanker kunt genezen. Schijtziek word ik van dat soort mensen, laten ze eens een keer hun kop houden voordat ze mensen valse hoop geven en hen kapitalen uit de zak kloppen voor hun zogenaamd levensreddende aanpak. Met ijdeltuiterij en blind optimisme is geen enkele kankerpatënt geholpen, integendeel, het legt alleen meer extra druk op heel veel mensen om tot het einde te “strijden”. Veel van die mensen wíllen dat helemaal niet, maar voelen zich gedwongen door hun dierbaren, die denken dat je met wilskracht en allerhande kwakzalverij het onmogelijke voor elkaar krijgt. Maar in geval van kanker is het niet hoop (doorgaans gevoed door kwakzalvers) die doet leven, maar adequate reguliere behandeling, en niets anders. Laten we eens ophouden om kankerpatiënten van alles op te leggen en hen op te zadelen met een schuldgevoel omdat ze niet hard genoeg “strijden”!

  Een extra argument is dat patiënten, in tegenstelling tot wat doorgaans wordt gedacht, er ook niet langer door leven, integendeel juist. Onderzoek wijst uit dat ongeneselijke kankerpatiënten het langst en comfortabelst leven met reguliere palliatieve behandelingen. Kwakzalverij is nergens voor nodig, nooit. In het ergste geval kost het levens, in alle andere gevallen is het geldverspilling, geeft het valse hoop en leidt het vaak tot een verslechtering van de conditie van patiënten.

 10. Jetje says:

  helemaal met Nout eens (als ik dat hier nog mag zeggen)

 11. wilmamazone says:

  Jetje:

  helemaal met Nout eens (als ik dat hier nog mag zeggen)

  Ja hoor, maar dan wel met een goede onderbouwing erbij. Betekent het dat je vindt dat bijvoorbeeld JennyJO uit haar nek kletst, omdat ze het alles behalve eens is met Nout?

  Kortom: liever geen losse flodders.

 12. wilmamazone says:

  Nout:

  Heeft hij ooit de boodschap verkondigt dat deze manier van aanpak hem en anderen zouden genezen van kanker? Nee..hij heeft hoop gehad op een langer leven, en wat doet hoop?

  Nog maar een keer *zucht*:
  Ockels beweerde zelfs stellig dat hij zou laten zien dat zijn aanvullende leefstijl etc. zou zorgen voor genezing van zijn uitgezaaide, zeldzame nierkanker. Onder het motto: ”Go for Cure”.

  Hij nam zelfs de behandelend arts(en) van het MD Anderson Cancer Center in Houston niet serieus door ook hun bevindingen -dezelfde als die van het AvL- niet te accepteren.

  En hoop voegt niks toe aan de genezing van kanker en valse hoop al hélemaal niet. Met jezelf, en anderen, iets wijs maken, is nog nooit iemand beter geworden.

  Kom er maar in Jetje. Het nog steeds helemaal met Nout eens?

  Noot: Ik ben het eerlijk gezegd spuugzat om voortdurend afgeschilderd te worden als een soort Eucalypta. Toen ik gisteren even na twaalven vernam dat Wubbo was overleden, kreeg ik spontaan kippenvel van de schrik en was ik nog een hele tijd van slag af. Zelfs ik had niet gedacht dat het zó snel zou gaan en had hem nog een paar maanden gegund met een redelijke kwaliteit van leven.

  En ja ik voel me nog steeds teleurgesteld dat hij zijn ”Go for Cure” niet meer (op tijd) gerectificeerd heeft.

 13. wilmamazone says:

  Renate zegt:
  mei 18, 2014 om 4:43 pm
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/18-05-2014/wubbo-ockels-was-absoluut-een-creatief-mens

  Misschien wel eens iets te creatief?

  Ik heb úren research gedaan, dus veel gezien, gehoord en gelezen over/van Wubbo Ockels.
  O.a. heel wat collega’s hadden geen goede match met hem. Herhaalde malen heb ik het woord luchtfietser voorbij zien komen en zelfs megalomaan (iemand die aan grootheidswaan lijdt).

  Maar dat alles mag voorlopig niet hardop gezegd worden. Hij moet nu slechts met lovende woorden de hemel ingeprezen worden zo lijkt het.

 14. Renate says:

  En natuurlijk worden die opmerkingen van z’n collega’s weer uitgelegd als een bewijs van de creatieve visionair die in z’n eigen tijd niet gewaardeerd wordt. Wubbo Ockels weet het allemaal aan Nederlands calvinisme.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3657106/2014/05/18/Wubbo-Ockels-68-had-een-hekel-aan-verlammend-Hollands-calvinisme.dhtml

  Het valt me mee dat hij nog niet met Galileo wordt vergeleken.

  Hij moet nu slechts met lovende woorden de hemel ingeprezen worden zo lijkt het.

  Alles onder het motto “over de doden niets dan goeds”?

 15. Anneke says:

  Misschien is het wel helemaal niet belangrijk dat hij niet genezen is van kanker.
  Hij heeft waarschijnlijk, door alles wat hij geprobeerd heeft, de mooiste ontdekking van zijn leven gedaan.
  Hij was wetenschapper die voornamelijk bezig was met zijn hoofd en ontdekte door zijn ziekte, dat leven vanuit je hart en volledig mens zijn het belangrijkste is op deze aardbol.
  Hij heeft een brief voor de mensheid geschreven, met het doel ons bewustzijn te openen en er iets mee te doen en ik voel volledig met hem mee.
  Dan heeft het ogenschijnlijk negatieve iets heel positiefs gekregen en heeft hij misschien precies op het juiste moment deze aardbol verlaten, ook al is het op dit moment heel verdrietig voor alle mensen om hem heen, die heel veel van hem houden.

 16. JennyJo says:

  Misschien is het wel helemaal niet belangrijk dat hij niet genezen is van kanker.

  Nee, vast niet, totaal niet belangrijk, vond hij vast zelf ook en zijn familie ook. Bah, wat een enge huichelachtige praatjes verkopen sommige mensen toch.

 17. Anneke says:

  Iedereen mag zijn eigen mening en gevoelens hebben, met alle respect.

 18. wilmamazone says:

  JennyJo:

  Bah, wat een enge huichelachtige praatjes verkopen sommige mensen toch.

  Maar JJ! Kanker is een geschenk jeweettoch. Daar kan je zóveel van leren! En zelfs als je het niet redt, mag je O.L. Heer of whoever op de blote knietjes danken dat je dat allemaal hebt mógen meemaken. Met behulp van euthanasie is het tegenwoordig extra makkelijk om precies op het juiste moment deze aardbol verlaten, en als je dan ook nog een open deur hebt om achter te laten………….juist ja!

 19. JennyJo says:

  Maar JJ! Kanker is een geschenk jeweettoch. Daar kan je zóveel van leren!

  Ow ja, natuurlijk, chips, dat ik dat toch elke keer vergeet!

 20. Renate says:

  Maar JJ! Kanker is een geschenk jeweettoch. Daar kan je zóveel van leren!

  Wie wil dat aan m’n neef uitleggen, die z’n vrouw aan kanker is verloren en nu alleen met een paar kinderen in de pubertijd zit?

 21. wilmamazone says:

  @Renate

  Ik denk dat Anneke dat wel zou willen. Die heeft daar de beste verklaring voor, zelfs als ze die ter plekke moet verzinnen.

 22. wilmamazone says:

  Bij L1 was Wim Hof te gast en in deel twee komt ook het overlijden van Wubbo Ockels ter sprake, en is goed te merken dat Hof het daar eigenlijk niet over wil hebben. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen en er komt geen woord van medeleven uit. Al niets meer over van ‘wij zijn twee vrienden jij en ik’ of wat?

  Er is contact geweest met Skepsis en de VtdK, maar daar wordt overheen gepraat.
  Een wetenschapper uit Maastricht nuanceert wel wat, maar lijkt mij nou niet bepaald onbevooroordeeld genoeg èn het is zijn vakgebied niet. Het klonk voor mij meer als een woordenspelletje en met name toen de wetenschappert het over Wubbo Ockels had ter verdediging van Wim Hof. Niet gehoord dat wat Hof doet met (ernstig zieke) patiënten in feite not-done is.

  http://www.l1.nl/video/iceman-uit-sittard-zorgt-voor-medisch-wonder-1-20-mei-2014

  http://www.l1.nl/video/iceman-uit-sittard-zorgt-voor-medisch-wonder-2-20-mei-2014

  Ow ja en hersencellen zitten ook in ieders buik, beweert Hof. Het is maar dat je het weet.

 23. Renate says:

  O, vandaar het buikgevoel. Daar denk je gewoon mee. Ach de stegosaurus had ook hersenen in z’n staart, dus waarom zouden wij geen hersencellen in onze buik hebben? 🙂

 24. wilmamazone says:

  Aanvullende info over dat onderzoek(je) vanaf hier:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/09/13/wubbo-ockels-zwamt-een-eind-in-de-ruimte-over-kanker/comment-page-1/#comment-44753

  tot hier:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/09/13/wubbo-ockels-zwamt-een-eind-in-de-ruimte-over-kanker/comment-page-1/#comment-44783

  Voor mij lijkt het er op dat door de methode Hof een vorm van hyperventilatie opgeroepen wordt, maar of dat op den duur nou zo gezond is? In ieder geval niet als er op eigen houtje maar wat aangeklooid wordt/gaat worden.

  Daar valt voor mij ook de begeleiding van Wim Hof onder en dan met name in Polen. Welk medisch vangnet is daar ingebouwd voor het geval dat er toch sprake is van levensgevaarlijke onderkoeling? Of als, zoals in het geval van Wubbo Ockels, iemand zo goed als naakt in de kou rondgebanjerd heeft met ernstig vocht op de longen? Dat bleek achteraf pas en Wubbo zich maar afvragen waarom hij zich in Polen alles behalve lekker voelde. Kortom: wat doet of laat Wim Hof, en kan hij überhaupt doen, in noodsituaties of is hij van mening dat dat zijn verantwoordelijkheid niet is?

  En nogmaals (artikel Vk), het kan niet vaak genoeg gezegd worden:

  De Nijmegenaren bestrijden dat patiënten met reuma, ms en zelfs kanker daar baat bij zouden hebben, zoals Hof beweert. Ze hebben hem vaak gewaarschuwd, zeggen ze, voor onterechte gezondheidclaims. Pickkers: ‘Patiënten mogen geen valse hoop krijgen.’

 25. wilmamazone says:

  JennyJO:

  Een extra argument is dat patiënten, in tegenstelling tot wat doorgaans wordt gedacht, er ook niet langer door leven, integendeel juist. Onderzoek wijst uit dat ongeneselijke kankerpatiënten het langst en comfortabelst leven met reguliere palliatieve behandelingen. Kwakzalverij is nergens voor nodig, nooit. In het ergste geval kost het levens, in alle andere gevallen is het geldverspilling, geeft het valse hoop en leidt het vaak tot een verslechtering van de conditie van patiënten.

  Dat kan -verslechtering van de conditie- bij Wubbo Ockels dus ook makkelijk het geval zijn geweest, en met name door de Methode Hof.

 26. Renate says:

  Anneke:

  Hij was wetenschapper die voornamelijk bezig was met zijn hoofd en ontdekte door zijn ziekte, dat leven vanuit je hart en volledig mens zijn het belangrijkste is op deze aardbol.

  Zou het? Het is toch echt dankzij de wetenschap en mensen die met hun hoofd bezig zijn, dat hij 68 geworden is en dat hij niet al eerder overleden is.

 27. wilmamazone says:

  Renate:

  Zou het? Het is toch echt dankzij de wetenschap en mensen die met hun hoofd bezig zijn, dat hij 68 geworden is en dat hij niet al eerder overleden is.

  Het zou beter geweest zijn voor hemzelf, en de mensheid, als Wubbo zijn kop erbij gehouden had of in ieder geval wat sneller weer met beide benen op de grond terecht was gekomen.

  Pakken we even voor alle duidelijkheid de volledige quote van Anneke erbij:

  Misschien is het wel helemaal niet belangrijk dat hij niet genezen is van kanker.
  Hij heeft waarschijnlijk, door alles wat hij geprobeerd heeft, de mooiste ontdekking van zijn leven gedaan.
  Hij was wetenschapper die voornamelijk bezig was met zijn hoofd en ontdekte door zijn ziekte, dat leven vanuit je hart en volledig mens zijn het belangrijkste is op deze aardbol.

  Ik mag toch aannemen dat Anneke de probeersels uit de grote trucendoos van Alterneut & Co. bedoelt en het blijkbaar zeer positief vindt dat doodzieke mensen o.a. zo goed als naakt in het vuile water van een gracht, of een andere plomp, gaan zitten. Het is mij volstrekt onduidelijk hoe je daar een volledig mens van zou moeten worden. In haar ogen bestaan er blijkbaar onvolledige mensen, die door het omarmen van aantoonbare onzin in ieder geval goed bezig zijn voor hun zielenheil. Bekende mensen hebben dan een flinke streep voor.

  Het lijkt er namelijk op dat Wubbo Ockels nu ook gezien wordt als een plaatsvervanger van Jezus Christus hier op aarde. Hij is afgelopen zondag overleden -na zijn eigen kruisweg- met het doel om ons aller bewustzijn te openen:

  Hij heeft een brief voor de mensheid geschreven, met het doel ons bewustzijn te openen en er iets mee te doen en ik voel volledig met hem mee.
  Dan heeft het ogenschijnlijk negatieve iets heel positiefs gekregen en heeft hij misschien precies op het juiste moment deze aardbol verlaten, ook al is het op dit moment heel verdrietig voor alle mensen om hem heen, die heel veel van hem houden.

  Wubbo Ockels zwamde een eind in de ruimte over kanker, en voor de rest niks.

  Het epistel met daarin zijn Tien Geboden/de brief -waar hij afgelopen januari aan begon- moest afgelopen zaterdag nog van zijn computer geplukt worden. Het was m.i. niet meer dan een onderdeel van de reclameboodschap voor een volgend project. Via crowdfunding geld inzamelen voor peperdure experimentele medicatie voor Wubbo himself, ter volledige genezing wel te verstaan, en het eventuele overgebleven geld in een fonds t.b.v. studenten die zich bezig houden met duurzaamheidsprojecten. Dus niet voor bijvoorbeeld een bijstandsmoeder met kanker.

  Hij kwam er niet meer aan toe, omdat zijn behandelende reguliere artsen al die tijd gelijk hebben gehad. Wubbo was ongeneeslijk ziek en daar helpt geen lievemoederen aan.

 28. wilmamazone says:

  Inmiddels is bekend dat zowel zijn uitvaart op maandag 26 mei als een herdenkingsdienst op 1 juni in besloten kring zullen plaatsvinden.

  https://intranet.tudelft.nl/nl/io/medewerkersagenda/event/detail/uitnodiging-herdenking-wubbo-ockels/

  Ik verwacht dat de uitvaart zo duurzaam mogelijk ingevuld zal zijn, maar of dat inderdaad gaat gebeuren?

 29. wilmamazone says:

  © ANP. Ockels naar laatste rustplaats gevaren
  Ockels begraven in Amsterdam

%d bloggers liken dit: