Vader Van Rijn & Het verpleeghuis.

Staatssecretaris Martin van Rijn. © ANP

Staatssecretaris Martin van Rijn. © ANP

Afgelopen week stond de media bol van de commotie rondom twee tachtigers die in het AD hun beklag deden over de falende zorg aan hun zwaar demente echtgenotes bij de Haagse zorgaanbieder WZH. In 1e instantie was nog niet duidelijk dat Joop Van Rijn de vader is van staatssecretaris Volksgezondheid Martin van Rijn. Naar verluidt wilde VWS het interview helemaal niet in de krant maar toen dat niet lukte, vermeldde het AD op verzoek van het ministerie niet dat het om de vader van de staatssecretaris ging. Of vader Joop van Rijn en zijn vriend Ben Oude Nijhuis als klokkenluider de media opzochten, valt te betwijfelen. Als ik het goed begrepen heb, zou het interview aanvankelijk gaan over een hobby-activiteit (houtbewerking oid) in het verpleeghuis, maar dat werd omgegooid toen het AD een beter verhaal rook met een ronkende koptekst. Het blijft immers een boulevardblad. Er is al de hele week een welles-nietes spelletje gaande, waar nog niet echt een touw aan vast te knopen valt. Joop van Rijn trok zich vrijwel onmiddellijk terug uit de discussie en koos daar zelf voor. Martin van Rijn: ‘Mijn vader werd niets verboden’.

Zodoende zat Martin van Rijn dinsdag zelf aan tafel bij Pauw in plaats van zijn vader en benadrukte hij in de uitzending dat de situatie van zijn moeder voor hem reden was geweest om in de politiek te gaan. “Ik denk dat we te maken krijgen met steeds meer mensen die een grotere zorgvraag hebben. De manier waarop we het op dit moment geregeld hebben is gewoon niet goed genoeg. Er komen dingen voorbij waarvan je denkt: dit hoort zo niet.”

Ik kan me voorstellen dat vader en zoon zich onverwacht overspoeld voelden door alle plotselinge heisa, maar dat neemt niet weg dat zoonlief er bij Pauw als een houten klaas bij zat. Wellicht had hij beter wat meer emotie kunnen tonen dan die zo krampachtig in bedwang proberen te houden; er kwam nu wel een heel afstandelijk verhaaltje uit. Begrijpelijk dat hij de privacy van zichzelf -en met name die van zijn ouders- niet nog meer te grabbel wilde gooien, maar het kwaad was al geschied.

Onze staatssecretaris had wat mij betreft dus best even met de vuist op tafel mogen slaan als zoon Martin. Dan waren hem reacties zoals deze hem mogelijk bespaard gebleven:

“Geachte heer van Rijn, want een beschamend televisieoptreden. U draait een soort mantra af, een mantra dat u zichzelf opdringt waarschijnlijk om uw gemoed te kunnen sussen en de werkelijkheid te kunnen ontkennen. Geen greintje medemenselijkheid viel er bij u te ontdekken. Uw houding ten opzichte van de vriend van uw vader was ronduit respectloos. Op geen enkel moment bent u inhoudelijk ingegaan op de argumenten, geen moment was er te zien van een stuk betrokkenheid. Telkens weer dat mantra dat u het zo goed voorheeft.
Respectloos, dat is in een woord de houding van u maar van uw hele ministerie, inclusief uw minister. Respectloos naar ouderen, respectloos naar zorgverleners, respectloos naar belangenverenigingen.
Respectloos en geestelijke armoede. Ik hoop dat u dat helpt te slapen.”

W.J. Duits, Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland – 06-11-2014 09:30

Ik hoop van harte dat bedrijfsarts Duits in de dagelijkse praktijk wat minder het in- en aanvoelingsvermogen heeft van een loden deur. Het demoniseren van mensen gaat in ieder geval niet zorgen voor een betere ouderenzorg. Ook Martin van Rijn kan geen ijzer met handen breken of alles met een vingerknip veranderen zoals hij zelf zegt.

De problemen bestaan al jaren ondanks aanhoudende waarschuwingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Heel wat mensen weten uit persoonlijke ervaring welke drama’s zich in toenemende mate gingen voltrekken in verpleeg- of verzorgingstehuizen. Maar niet alle problemen zijn op te lossen door er louter weer meer geld in te pompen.

Wat dat betreft had Heleen Depuis afgelopen woensdag wel een punt:

Volgens Dupuis is er in de zorg aan demente ouderen regelmatig sprake van ,,dramatische situaties”. Dat heeft volgens haar niets te maken met een tekort aan personeel. “Daar kun je zelfs met drie mensen geen verandering in brengen,” zei zij.

De klacht van Van Rijn sr. is naar de mening van Dupuis onjuist, maar wat dan precies de feiten waren/zijn wordt niet verteld. Hetzelfde met de klachten van Ben Oude Nijhuis die ook aan verkeerde beeldvorming zou doen. Dat zou zomaar kunnen, maar de VK kopt vandaag wat losse opinie’s onverkort met: ‘Ze waren haar gewoon vergeten’.

Naakt
Om één uur ’s middags trof Ben Oude Nijhuis zijn vrouw naakt aan voor de wastafel. Ze had niet ontbeten en nog geen medicijnen gehad. ‘Ze waren haar gewoon vergeten’, zegt Oude Nijhuis.

Wie heeft er nu dementie? De patiënt of het verplegend personeel?

Wilbert-Jan Karskens, Breda

Hoe wist Oude Nijhuis zo zeker dat ze niet had ontbeten en nog geen medicatie had gehad? Dat had zijn demente vrouw hem verteld of wie? Ik weet uit persoonlijke ervaring dat info van dementerenden niet betrouwbaar (meer) is en die van hun naasten ook regelmatig te wensen overlaat. Er bestaan misstanden, maar overdrijven is ook een kunst zeg maar. Ik ken het verhaal van twee kanten en vind wat meer nuancering op zijn plaats.

Door van allerhande stemmingmakerij krijgen we in ieder geval geen betere ouderenzorg.
Het is wat JennyJo in haar reactie ook zegt:’ Met een inhoudelijke discussie over de zorg heeft dit allemaal niks te maken’. Dan is er meer nodig dan al die beste stuurlui aan wal die met vingertjes wijzen.

Ook ik maak me bezorgd over alle hervormingen in de (ouderen)zorg, maar de onheuse bejegening van afgelopen week is me toch ietwat in het verkeerde keelgat geschoten. Waar zijn we dan mee bezig?

Update 9 november 2014:
NPO Radio 1:Twee dingen:

Een stortvloed van kritiek werd deze week uitgestort over Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid toen bleek dat zijn eigen moeder slechte zorg krijgt in het verpleeghuis. Maar soortgelijke verhalen zijn op te maken in het hele land, zegt Francis Bolle van de Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden. Margreet Reijntjes praat met haar over oorzaken en oplossingen en het belang van een goede politieke lobby.

Update 10 november 08:40:
In de nieuwsbrief van de PvdA reageert staatssecretaris Martin van Rijn op de berichtgeving over zijn zieke moeder en de tekortschietende zorg.

Van Rijn schrijft:
Mijn motivatie om staatssecretaris van zorg te worden was en is heel persoonlijk. In mijn eerste weken heb ik in de Tweede Kamer gesproken over mijn ouders en hoe zij mijn meest directe inspiratiebron zijn om de zorg te verbeteren.

De berichtgeving deze week heeft het privéleven van mijn ouders, en dus dat van mij, op een pijnlijke manier in de schijnwerpers gezet.
Behalve staatssecretaris ben ik ook de zoon van een kwetsbare vader en moeder. Sommige mensen vroegen zich af waarom ik niet bozer reageerde op de berichtgeving. Dat is omdat ik altijd aanspreekbaar kan en wil zijn op alles wat goed en slecht gaat in de zorg. Maar mijn privéleven en dat van mijn ouders wil ik beschermen.

Wat afgelopen week is gebeurd, is daarom pijnlijk. Tegelijkertijd: de situatie van mijn ouders verschilt niet van die van vele andere moeders, vaders, opa’s en oma’s. Van mensen die u kent en van verhalen die u hoort.

eindquote:

We doen veel, maar tegelijkertijd moet ik geduldiger zijn dan ik wil. Liever vandaag dan morgen los ik alle problemen op. Maar beter bestuur is er niet in een handomdraai. Nieuwe gebouwen staan er niet morgen. Personeel hoger opleiden kost jaren. Het kost allemaal meer tijd en inspanning dan ons lief is. Wie voorspiegelt dat deze problemen in een vingerknip zijn opgelost, draait mensen een rad voor de ogen. Wat ik u en alle mensen in Nederland kan beloven is dit: dat ik me iedere dag met iedereen die hart heeft voor deze zaak blijf inzetten om de zorg voor alle vaders en moeders van Nederland te verbeteren. Zodat iedereen op een waardige manier oud kan worden, in een veilige omgeving en omringd met liefdevolle zorg.

Ik wens u een goede zondag.
Martin van Rijn

Update 10 november 09:05 met stevig commentaar van arts en filosoof Bert Keizer op 8 nov. j.l. :
http://www.radio1.nl/item/240217-Zorgen%20over%20zorg.html

Andere aanvullende info wordt verwerkt in de reacties.

Advertenties

23 Responses to Vader Van Rijn & Het verpleeghuis.

 1. JennyJo says:

  Wat nou met de vuist op tafel slaan? Van Rijn had beter niet bij Pauw kunnen gaan zitten, we weten toch onderhand wel waar die op uit is – niet op eerlijke journalistiek, maar op sensatie en lekker jennen, door vader en zoon tegen elkaar uit te spelen, wat dus ook gebeurd is, want de zoon kreeg van de vader publiekelijk op tv het verwijt dat hij niet vaak genoeg bij zijn moeder op bezoek ging. Wat heeft dat met de zorg te maken?? Als ik nog full-time had gewerkt toen mijn ouders in het verpleeghuis zaten, had ik ook niet echt heel vaak heen gekund. Met een inhoudelijke discussie over de zorg heeft dit allemaal niks te maken, Pauw is hier de lachende derde die weer hoge kijkcijfers heeft gehaald, daar ging het hem om en meer heeft het niet opgeleverd.

 2. wilmamazone says:

  (**)want de zoon kreeg van de vader publiekelijk op tv het verwijt dat hij niet vaak genoeg bij zijn moeder op bezoek ging.

  Klopt dat wel? Het was m.i. Ben Oude Nijhuis die dat ‘fijntjes’ suggereerde op eigen initiatief.

 3. wilmamazone says:

  Ik heb het artikel inmiddels voorzien van meerdere updates die uitnodigen tot het voeren van inhoudelijke discussie. Volgens Bert Keizer zouden we allemaal vooral moeten beginnen met de hand in eigen boezem te steken…..

 4. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/binnenland/3924651/patientenfederatie-wil-onaangekondigde-controles-verpleeghuizen.html

  Inspectiebezoeken aan verpleeghuizen moeten onaangekondigd gaan plaatsvinden, kwaliteitsverschillen tussen instellingen moeten duidelijker zichtbaar worden en er moet intensiever toezicht komen op de tehuizen.

  Dat stelt de Patiëntenfederatie NPCF in een brief die ze zondag heeft gestuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn, die over de zorg in Nederland gaat.

  http://www.npcf.nl/?option=com_content&view=article&id=5979&catid=2:nieuws&Itemid=26

  Utrecht, 9 november 2014

  Geachte heer Van Rijn,

  De discussie over de kwaliteit van verpleeghuiszorg voeren we in Nederland jaar na jaar. De aangrijpende verhalen van bewoners en mantelzorgers maken steeds weer duidelijk wat de dagelijkse praktijk kan zijn binnen de muren van verpleeg- en verzorgingshuizen. De discussie en de verhalen leiden maar niet tot structurele verbetering. Wel tot veel ongewenste gevolgen. Toezicht, plannen, rapporten en voornemens ten spijt………………….

  Niet (langer) lullen, maar poetsen!

 5. wilmamazone says:

  Malou van Hintum vindt dat Martin van Rijn bashen te gemakkelijk is. Wij zijn zelf ook aan zet.

  Wat staan de kranten bol van verontwaardiging over de verzorging van mensen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Oud nieuws is ineens nieuws geworden. Oude, gebrekkige mensen zijn ineens nieuws geworden. Beter laat dan nooit kun je zeggen , maar ik vind het wel wonderlijk. Want aan die verzorging schort al een hele tijd van alles. Het tekort aan voldoende deskundige en ervaren medewerkers is een treurig terugkerend thema in de ouderenzorg. Zoals Bert Keizer, al dertig jaar actief als verpleeghuisarts, zegt: ‘Mensen doen werk dat veel te zwaar is, gezien hun opleidingsniveau. En juist op die groep wordt volkomen onterecht gemopperd. Ze werken zich een slag in de rondte en doen echt hun best.’

  Eindquote:

  Meer mantelzorg
  Natuurlijk moet de zorg voor kwetsbare ouderen beter. Er is beter geschoold personeel nodig, minder bureaucratie en meer kleinschaligheid. Maar er is ook meer mantelzorg nodig, want anders wordt die zorg echt onbetaalbaar. De vraag hoe de langdurige zorg voor ouderen moet worden georganiseerd en betaald, raakt daarom aan veel meer dan alleen het overheidsbudget. Dat is ook een vraag naar de waardering van zorg, de inrichting van onze samenleving, en de tijd die we zelf willen maken om te zorgen. Het is, kortom, een vraag die ieder van ons aangaat – we hebben immers allemaal een vader en een moeder. De verantwoordelijkheid die we voor hen hebben, kunnen we niet volledig op het bordje van Martin van Rijn leggen. Wij zijn zelf ook aan zet.

 6. wilmamazone says:

  Tja…. Malou van Hintum kan makkelijk praten over nog meer mantelzorg, maar het is ook al sinds jaar en dag de realiteit dat teveel mantelzorgers zwaar overbelast worden.

  Ongeveer 220.000 van de 1,5 miljoen intensieve mantelzorgers voelen zich zwaar belast. De meeste mantelzorgers zitten in de groep 50-65-jarigen.

  Mensen ouder dan 85 jaar geven de meeste mantelzorg. Dat blijkt uit een groot onderzoek uit 2012 van de GGD’s, CBS en RIVM. De cijfers komen deze maandag, op de Dag van de Mantelzorg.

 7. wilmamazone says:

  Omdat ik links en rechts in de media tal van verkeerde aannames tegenkwam in reacties, hier alle in en outs van de hervormingen die per 1 januari in werking treden áls deze goedgekeurd worden door het parlement:
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hervorming-langdurige-zorg

  Op 25 november 2014 wordt de Wet langdurige zorg (Wlz) plenair besproken in de Eerste Kamer.

  http://hervorminglangdurigezorg.nl/actueel/nieuws/behandeling-wlz-in-eerste-kamer-op-25-november

 8. wilmamazone says:

  Ter informatie:
  http://www.nu.nl/binnenland/3925578/van-rijn-wil-meer-aandacht-mantelzorger.html

  Zorginstellingen en gemeenten moeten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers.

  Voor zorgorganisaties die binnen 1 jaar kunnen laten zien dat de mantelzorger baat heeft bij die betere samenwerking, is 4 miljoen euro beschikbaar.

  Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet hervormt de langdurige zorg om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen………

 9. wilmamazone says:

  ‘Wat doen we met Van Rijn?’ vroeg Kees Berghuis zich af als chef van de politieke redactie van RTL Nieuws.

  eindquotes:

  En ik dacht: als louter een privéomstandigheid van een politicus de doorslag kan geven, dan staat ons nog veel te wachten. Een kind van Bussemaker dat blijft zitten? De neef van Dijsselbloem die bezwaar maakt tegen de hoge belastingdruk? De oom van Asscher die klaagt dat-ie geen baan kan krijgen? De schoonzoon van Opstelten die een rechtszaak aanspant over het softdrugsbeleid? Ik hoopte dat ons dat allemaal bespaard mocht blijven. Zeker nadat ik zag hoe dat ook in de Tweede Kamer opspeelde en de SP al flirtte met een motie van wantrouwen.

  Maar ik vrees dat van deze ontwikkeling inmiddels geen weg meer terug is. Toen Martin van Rijn zelf persoonlijk in talkshow Pauw ging zitten om nota bene te debatteren met de vriend van zijn vader over de vraag wie zijn vader het beste kende – waarmee Van Rijn zelf die grens tussen politiek en privé overging – drong dat haarfijn tot me door.

  Martin van Rijn werd bij en door Pauw op een vreselijke manier voor het blok gezet en zal achteraf beseft hebben dat hij er beter niet had kunnen gaan zitten. Het zal wel als vloeken in de kerk beschouwd worden, maar ik vind nog steeds dat Ben Oude Nijhuis ook niet fris bezig was bij Pauw, maar die greep niet in.

 10. wilmamazone says:

  Nog een kant van de (verpleeghuis)problematiek die de volle aandacht nodig heeft.

  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/147172/Blauw-ouderengeneeskunde-geen-specialisatie.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  Ouderengeneeskunde is meer dan een specialisatie; het is basiszorg die iedere arts zich eigen moet maken. Dat stelt Gerard Jan Blauw, bijzonder hoogleraar interne geneeskunde in het bijzonder ouderengeneeskunde, in zijn oratie op 10 november aan het LUMC.

  Volgens Blauw moeten alle geneeskundestudenten daarom op ouderengeneeskunde worden voorbereid. ‘Het onderwijs schiet momenteel ernstig tekort. Met een luttele zes weken onderwijs of een week verplicht coschap, geven we precies de verkeerde boodschap af.

 11. wilmamazone says:

  Als het aan Jos de Blok van Buurtzorg Nederland ligt, worden de verpleeghuizen in Nederland afgebroken. ‘Waarom moet je als dementerende in een groot huis met andere dementerenden zitten?’, vraagt hij zich af in dagblad Metro.

  http://www.zorgvisie.nl/Huisvesting/Nieuws/2014/11/De-Blok-wil-verpleeghuis-afschaffen-1640961W/

  Als oplossing wijst De Blok naar het Buurtzorg-model. ‘Creëer kleinschalige voorzieningen waar mensen kunnen leven op een manier zoals ze dat thuis gewend zijn, met hun eigen dagpatroon, wensen en behoeften. Wil je uitslapen? Dan slaap je elke dag uit.’ Zorgverleners worden gekoppeld aan vier patiënten zodat het persoonlijk en overzichtelijk wordt. ‘Zo wordt het ook makkelijker om familie, vrienden en vrijwilligers actief te betrekken bij de zorg.’ Daarvoor is het wel nodig om goed personeel aan te stellen, het management er tussenuit te halen en de directie te halveren, voegt De Blok toe.

  Is dit de toekomstmuziek die we overal willen horen?

  Meer info over Buurtzorg Nederland:
  http://www.buurtzorgnederland.com

 12. wilmamazone says:

  Volgens Karin Spaink kan Martin van Rijn nu maar beter onmiddellijk aftreden, maar of dat op korte termijn de problemen oplost?
  http://www.spaink.net/2014/11/12/schrijnend/

  De staatssecretaris zelf kan maar beter aftreden. Nog even, en in de volksmond vervangen we het woord schrijnend door ‘VanRijnend’.

 13. wilmamazone says:

  Gisteravond in Nieuwsuur een item over de hardnekkige problemen in de verpleeghuiszorg:
  http://beta.nos.nl/nieuwsuur/artikel/2003915

 14. wilmamazone says:

  Ben Oude Nijhuis is overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding. Wie kijkt er nu extra om naar zijn vrouw?:
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/klokkenluider-falende-zorg-ben-oude-nijhuis-overleden~a3792517/

  De klachten over het verpleeghuis zijn zo structureel dat defensief of afwijzend reageren ongepast is, betoogt journaliste Aliëtte Jonkers in: Omarm de klagers over verpleeghuiszorg

  Elk jaar is er wel een verpleeghuisrel. En elk jaar gebeurt hetzelfde. Ziehier het strijdtoneel. Aan de ene kant: Vuisten op tafels. Populisme. Tranentrekkende verhalen over urine in de broekspijpen. Kamervragen. Beloftes. Aan de andere kant: Tegenwerpingen. We-doen-het-best-goed- mantra’s. Afschuifpraktijken. Bezwerend gesus. Laten we dat nu eens anders doen.

 15. wilmamazone says:

  Belofte maakt schuld, maar er is de afgelopen jaren al zoveel beloofd dat het wat mij betreft een geval is van: eerst zien en dan geloven. Voor hetzelfde geld (van nu) kan het in tal van verpleeghuizen al een heel stuk beter, maar voor echt goede zorg moet er toch echt geld bij. Bert Keizer spreekt van zo’n 2 miljard per jaar oftewel van 200- naar 300 euro per dag p.p. Of dat er gaat komen en dan wel goed besteed wordt?
  http://www.volkskrant.nl/dossier-zorg/van-rijn-belooft-scherper-toezicht-op-slechte-verpleeghuizen~a3793347/

  Verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen niet goed is, krijgen te maken met scherper inspectietoezicht. Bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, worden daar eerder op aangesproken. En als er geen verbeteringen zijn, moeten een andere zorginstelling het maar overnemen.

  Dat beloofde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de Tweede Kamer in het gisteravond laat begonnen debat over betere verpleeghuiszorg. Van Rijn wil duidelijk maken dat…………………

 16. wilmamazone says:

  Aanleiding voor deze enquête van Abvakabo FNV waren de alarmerende verhalen van de laatste tijd over de kwaliteit van de zorg voor ouderen en dementerenden van o.a. de vader van staatssecretaris Martin van Rijn en de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis:
  http://nos.nl/artikel/2006314-enqu-te-valpartijen-en-ondervoeding-in-verpleeghuizen.html

  Aanvulling:
  Directeur Aad Koster van Actiz op Radio 1 over deze -zoveelste- enquête die geen zoden aan de dijk zet:
  “Aan de zijlijn staan en roepen dat er meer geld moet komen werkt niet”

 17. Renate says:

  En dit weekend in De Volkskrant een tamelijk genuanceerd artikel over de verpleeghuiszorg, helaas alleen tegen betaling helemaal te lezen:
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/waarom-we-te-hoge-verwachtingen-hebben-van-de-ouderenzorg~a3821916/?akamaiType=FULL&__gda__=st=1420369719~exp=1420369729~acl=%2fbinnenland%2fwaarom-we-te-hoge-verwachtingen-hebben-van-de-ouderenzorg~a3821916%2f%3fakamaiType%3dFULL%26__gda__%3d*~hmac=712e8f70d24df758a7cb6abef6b15cdcd5894b4a601b051470bd02542f20f14e

  En als de verwachtingen soms niet realistisch zijn, wat is daarin dan de rol van instellingen als de mijne? Zal ik nu dit in de welkomstfolder voor nieuwe cliënten en familie zetten: ‘Welkom in ons verpleeghuis. Vanaf vandaag zal het alleen maar slechter gaan met uw vader of moeder maar wij zullen er alles aan doen om uw geliefd familielid een zo menswaardig mogelijke laatste levensfase te bezorgen. Wij raken net zo vaak iets van uw vader of moeder kwijt als toen u nog voor hem of haar zorgde, ook wij zijn weleens even uit de huiskamer als wij inschatten dat er geen ongelukken gebeuren net als u wel eens even weg was toen u verantwoordelijk was voor de zorg en veiligheid. Met de 18 uur zorg per week die in de indicatie van uw vader of moeder staan, hebben wij half zo veel tijd ter beschikking voor de cliënten als de gemiddelde mantelzorger, met dit verschil dat wij aan 32 controlerende instanties verantwoording moeten afleggen en u alleen aan de naaste familie.’

  .

 18. wilmamazone says:

  Ter informatie:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/148450/Van-Rijn-komt-met-verbeterplannen-verpleeghuiszorg.htm

  De kwaliteit van zorg in verpleeghuizen moet omhoog. Een rapport met meer dan twintig plannen om dat voor elkaar te krijgen is vandaag gepresenteerd door staatssecretaris Martin van Rijn.

 19. An says:

  zeer geachte heer Van Rijn ,

  Ik keek vanmorgen naar het nieuws en zag tot mijn grote verbazing dat alle achterstanden bij de SVB van de PGB uitbetaald zijn? Ik kan niet anders dan melden dat dat zeker niet het geval is!!! Ik krijg van de SVB de declaraties nog steeds niet uitbetaald en heb de redactie van het RTL nieuws ook maar benaderd om dit te melden en velen met mij die niks uitbetaald hebben gekregen? Ik persoonlijk zal aangifte gaan doen tegen de SVB en uiteraard verwijzen naar de mooie woorden van u dat alles is opgelost? Nou ik noem dit fraude van de eerste rangorde en stelen van de burger en dat is strafbaar als ik mij niet vergis! De media drukt de mensen de ogen dicht op verzoek van de Heer Van Rijn en ik zal ook een oproep doen zodat mensen zich kunnen wenden tot mij en samen nemen we dan maar een advocaat in handen die hier mee aan de slag zal gaan . De advocaat is al bekend met deze zaak van mij maar zal er voor zorgen dat er meer mensen zich zullen melden met hetzelfde probleem die nu al zolang sleept! Ik ga er niet van uit dat ik als gewone burger gehoord zal worden door u meneer Van Rijn want u heeft immers uw eten wel op de tafel staan en uw rekeningen zijn wel betaald dus u heeft geen zorgen rond om deze kwestie ! Maak mij ook geen illusies dat u mijn probleem op zult lossen of die van mijn gehandicapte zoon maar ik moest dit toch even kwijt en tot wie moet ik mij dan richten ? Tot u meneer Van Rijn wetende dat u de mensen zwaar voor de gek houd en ze afscheept met leugens! Maar wil toch iets gedaan hebben hetzij door u te mailen en ook dat is dan maar de vraag of deze mail überhaupt bij u aan zal komen of in de prullenbak zal belanden ? Maar goed deze mail en alle mailtjes en telefoontjes die zijn uitgegaan naar de SVB zullen meegezonden worden en opnamen die gemaakt zijn van de telefoon gesprekken van de SVB zal ik allemaal meezenden aan mijn advocate en hopende dat zij er iets aan kan veranderen en zal ook schade vergoeding alles aanvragen omdat dit de meest asociale organisatie is die ik ken de SVB en u meneer van Rijn zult vast en zeker weer heerlijk in bed stappen en uw ogen sluiten zonder wroeging want waarom zou u zich immers zorgen moeten maken met al uw geld en leugens om dood de gewone burgers als ik zelf en de rest van Nederland! Ik wens u een fijne dag toe en hoop dat mijn mail op zijn minst aan komt bij u of dat u op de hoogte gebracht zult worden van mijn mail.!

  P.S Aangezien u over de rug van uw eigen ouders gaat wat doet ons mensen dan denken dat u er voor de burger zult staan? SCHANDE SCHANDE EN NOG EENS SCHANDE!!!!!

 20. wilmamazone says:

  Aanvullende info op het bericht van An:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3853546/2015/02/17/Van-Rijn-achterstand-bij-pgb-s-is-weggewerkt.dhtml

  Van Rijn: achterstand bij pgb’s is weggewerkt
  17/02/15, 21:39

  De achterstand die eerder was opgelopen met persoonsgebonden budgetten (pgb’s), is weggewerkt. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven. Eerder meldde Van Rijn dat er een achterstand was van circa 57.000 zorgovereenkomsten. Die zijn nu verwerkt, zo heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aan de bewindsman laten weten.

 21. wilmamazone says:

  Aanvullende info op het bericht van An:
  http://www.svb.nl/int/nl/ssp/actueel/nieuwsoverzicht/150216_betalingen_pgb_in_week_16_februari.jsp
  Servicecentrum PGB

  Betaling PGB in de week van 16 februari
  16-02-2015

  De SVB heeft de werkvoorraad voor wat betreft zorgverleners die op vast maandloon basis werken verwerkt. Vandaag bieden wij de laatste betalingen aan voor deze groep en daarmee zijn de bij ons bekende vaste maandloners betaald over januari. Het kan 2 tot 5 werkdagen duren voordat de zorgverlener het geld op zijn rekening heeft. Dat verschilt per bank. De laatste betalingen van afgelopen weekeinde ziet u mogelijk pas vanaf dinsdag 17 februari in Mijn PGB.

  Rapid Response Team
  Heeft u als budgethouder zorgverleners met een vast maandloon en hebben deze zorgverleners later deze week het geld nog niet op hun rekening staan, neem dan direct contact op met ons op via telefoonnummer: 030-2648200. Het Rapid Response Team zal dan actie ondernemen.

  Declaraties
  Wij zijn erin geslaagd om alle binnengekomen declaraties op de dag van binnenkomst in te voeren. Maar wij hebben nog niet alle declaraties ontvangen. De SVB roept dan ook op om deze zo spoedig mogelijk in te sturen. U kunt dit het beste doen door de factuur te uploaden via Mijn PGB of door de factuur via de post te versturen of te mailen. De declaratie moet voorzien zijn van een IBAN nummer en een klant- of BSN nummer.

  Bekijk het actuele overzicht van de Betaaldagen. Op de pagina ‘Stand van zaken betalingen uit persoonsgebonden budgetten’ vindt u een actueel overzicht van de gedane betalingen.

  (vet door mij)

 22. wilmamazone says:

  Hoogleraren: ‘Samenleving heeft irreële verwachtingen van laatste levensfase’

  Nee, het is geen kommer en kwel in de Nederlandse verpleeghuizen. Dat beeld ontstaat vooral doordat publiek, pers en politiek niet (willen) weten hoe het allerlaatste stukje van een mensenleven eruit kan zien. Dat zeggen vijf Nederlandse hoogleraren ouderengeneeskunde.

  De rel over de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn – bij wie de urine soms ‘langs de enkels’ zou lopen – woedde nog na toen de redactie van Medisch Contact bericht kreeg van de vijf Nederlandse hoogleraren die zich bezighouden met de langdurige ouderenzorg (zie kader onderaan). Zodra het stof weer was neergedaald, wilden ze hun academische visie geven op de almaar weer opvlammende verontwaardiging over de ‘slechte’ Nederlandse verpleeghuizen.

  Cees Hertogh:

  ‘Er heerst een hardnekkig geloof in de maakbaarheid van succesvol ouder worden.’

%d bloggers liken dit: