#CharlieHebdo

Advertenties

21 Responses to #CharlieHebdo

 1. wilmamazone says:

  Statement van Medisch Contact:
  http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Hoofdredactionelen/Hoofdredactioneel/147971/Je-suis-Charlie.htm

  Medisch Contact ontstond als verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. Een beweging die zich verzette tegen het afnemen van de vrijheid door de bezetter. De herdenkingstekst die in de hal van de Domus Medica hangt ‘Alleen een vrij mens kan een goed geneesheer zijn’ kan een-op-een worden vertaald naar de journalistiek. Meer dan ooit realiseren we ons hoe belangrijk die vrijheid is en hoe waard het is om daar altijd voor te strijden.

 2. Alleen een vrij mens kan een mens zijn?

 3. JennyJo says:

  Nou, op het ogenblik ben ik niet heel filosofisch ingesteld, en ook niet sprakeloos. Waar ik echt heel bang voor ben is dat dit soort walgelijke acties er uiteindelijk toe leidt dat steeds meer mensen een steeds grotere afkeer krijgen van alles wat ook maar enigszins zweemt naar Islam en moslims, en niet meer bereid zijn tot enige vorm van tolerantie en voordeel van de twijfel. Wat voor samenleving hebben we dan?

 4. Renate says:

  En het lijkt er op dat de plottertjes ook hier weer iets achter zoeken. Op Facebook leer je je ‘kennissen’ kennen.
  Deze link, maar dan niet via donotlink zag ik bij een ‘vriend’ op Facebook. Vreemd genoeg kon ik het even later niet meer op Facebook vinden.
  http://www.donotlink.com/d5tj
  Mijn enige gedachte was: “Mijn hemel, ben ik ooit bevriend geweest met iemand die zulke onzin geloofd?” Voorbeelden van merkwaardige ideeën van hem zag ik overigens wel eerder, maar hier zakte mijn broek echt van af.

  Vooralsnog houd ik m’n mond maar over de gebeurtenissen in Frankrijk.

 5. wilmamazone says:

  Michael van Balken @MRvanBalken · 8 jan.

  Ik gun ieder zijn mening, met liefde, maar niet elke mening is de erenaam Charlie waard. Echt niet tweeps. #jesuiserevenklaarmee

  Precies! Dus sluit ik me er nu al hélemaal van harte bij aan: #jesuiserevenklaarmee

 6. wilmamazone says:
 7. wilmamazone says:

  Vorige week nauwelijks aandacht voor dit verschrikkelijke gebeuren:

  http://nos.nl/artikel/2013602-amnesty-stokslagen-saudische-blogger-uitgesteld.html

  De Saudische activist Raif Badawi krijgt vandaag niet opnieuw vijftig stokslagen. Volgens Amnesty International is de uitvoering van de straf uitgesteld, naar verluidt om medische redenen.

  Badawi werd vorig jaar in Saudi-Arabië veroordeeld tot tien jaar cel, een geldboete en duizend stokslagen. Hij zou in blogs de islam hebben beledigd. De eerste vijftig stokslagen kreeg hij vorige week vrijdag.

  eindquote:

  “Dat kan van alles betekenen”, zegt een woordvoerder. “Het zou kunnen dat het om medische redenen is, want hij heeft veel klachten. Maar het kan ook zijn dat de stokslagen zijn uitgesteld onder druk van onze acties. Laten we het hopen.”

  Deze mensen worden dus veroordeeld om niks, alleen omdat ze hun mond opendoen.
  Paul Aarts

  Ander voorbeeld:
  Door toedoen van de radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werden vorige week woensdag meer mensen vermoord dan in Parijs, maar ook dat is grotendeels de ver-van-mijn-bed-show?
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/12/boko-haram-slachtte-een-heel-dorp-af-vijf-vragen-over-het-conflict-in-nigeria/

  En wat te denken van dit toppunt?:
  http://www.theguardian.com/world/2015/jan/14/israeli-newspaper-hamevaser-merkel-women-charlie-hebdo-rally?CMP=share_btn_tw

  Israeli newspaper edits out Angela Merkel from front page on Paris march
  Small Jewish ultra-orthodox newspaper Hamevaser digitally removed female world leaders present at Sunday’s unity march after Charlie Hebdo attacks

  Op Twitter circuleert ook een parodie waarbij de mannelijke leiders uit de foto zijn verwijderd:
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20150113_01471942

  HaMevaser, de krant van de snel groeiende ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap, heeft onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel uit de foto’s van de mars zondag in Parijs gehaald. In het lijfblad van de Haredi’s is immers geen plaats voor vrouwen, behalve achter het fornuis.

  http://newsmonkey.be/article/28897

  Stelletje ideaten!

 8. Renate says:

  Ik vrees dat het uitstel van de stokslagen weinig met de acties van Amnesty te maken heeft, maar meer met medische redenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het slachtoffer overlijdt, voor hij volledig gestraft is. De marteling moet natuurlijk wel lang genoeg duren.

  En dan zijn er natuurlijk altijd mensen die dit soort landen goedpraten, omdat het er in ieder geval rustig is.

 9. wilmamazone says:

  Charles Groenhuijsen vraagt zich hetzelfde af als ik:
  Angst voor terrorisme; is dat niet ook de schuld van de journalist?

  Journalisten zijn altijd zeer kritisch zolang het maar niet over henzelf gaat. Dan gaan alle stekels overeind. Moeten wij ons als journalist niet geweldige zorgen maken als over zulke belangrijke dingen als het aantal immigranten, het aantal moslims en het aantal door de islam geïnspireerde terroristische aanslagen zo totaal verkeerd wordt ingeschat? En vervolgens klagen die journalisten over de populariteit van Geert Wilders!

  Journalisten leveren de brandstof van de publieke opinie. De samenleving kijkt in de spiegel die wij voor hen ophouden. Daarin falen we jammerlijk. Wordt het geen tijd dat wij ons aantrekken dat we onze kijkers lezers, en luisteraars zo belabberd informeren? Wij dragen dagelijks bij aan dat scheve wereldbeeld.

  Dat scheve wereldbeeld baart mij -en niet alleen nu- meer zorgen dan wat ook. Ben nu ruim een week de berichten en met name de reacties daarop aan het volgen. Je wordt er niet goed van.
  Een van de vele voorbeelden waar mijn broek van afzakt, zijn de -tot nu toe- 650 reacties op deze post. De redelijke reacties zijn zowat op een/1 hand te tellen en die worden vaak met een duimpje naar beneden weggehoond:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23567744/__Rutte__leef_maar_wees_alert__.html?page=12

  Nederlanders hoeven zich volgens premier Mark Rutte op straat geen zorgen te maken of openbare plekken te mijden. Hij roept iedereen op door te gaan „met onze manier van leven” en tegelijkertijd alert te zijn en dingen die verdacht zijn te melden bij de politie of andere autoriteiten.

  JennyJo zegt:
  januari 9, 2015 om 7:13 pm

  Nou, op het ogenblik ben ik niet heel filosofisch ingesteld, en ook niet sprakeloos. Waar ik echt heel bang voor ben is dat dit soort walgelijke acties er uiteindelijk toe leidt dat steeds meer mensen een steeds grotere afkeer krijgen van alles wat ook maar enigszins zweemt naar Islam en moslims, en niet meer bereid zijn tot enige vorm van tolerantie en voordeel van de twijfel. Wat voor samenleving hebben we dan?

  Wat voor samenleving hebben we nu al dan? Haatdragende woorden vliegen je weer ongevraagd om de oren; een en ander word je zowat door de strot geduwd. Dat is vrijheid van meningsuiting?

 10. JennyJo says:

  Ik weet niet welke krant jij leest Wilma, maar de NRC besteedt bijna dagelijks aandacht aan Boko Haram. Als je het artikel helemaal gelezen hebt, weet je ook dat het de Nigeriaanse overheid en de rest van de Nigeriaanse bevolking nauwelijks interesseert wat er in het noorden van het land aan gruwelijks plaatsvindt.

 11. JennyJo says:

  Al tien jaar geen moslim-fundamentalistische aanslag in Nederland. Volgens o.a. WIlders zou de aanslag op Van Gogh de start zijn van grootschalige moslimterreur in Nederland. Maar Wilders zit nog steeds op zijn gelijk te wachten, want al die jaren is er helemaal niets gebeurd.

 12. wilmamazone says:

  No joke, no cartoon: While 2000 people were being slaughtered by Boko Haram, Nigerian Finance Minister tweeted: “Je suis Charlie”.

  https://twitter.com/RLOppenheimer

 13. wilmamazone says:

  ‘Geintje’ op Facebook vaker reden voor ontslag

  Je gal spuwen op sociale media, het kan je zomaar je baan kosten. Discriminerende of beledigende uitlatingen leiden steeds vaker tot ontslag op staande voet.

  Het recht op vrije meningsuiting geeft nog geen recht op belediging. Eind vorig jaar mengde een beveiliger op de Rotterdamse tram zich op Facebook in een discussie over ebola. ‘Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland’, schreef hij onder meer.(**)

  In België is volgens onderzoek inmiddels één op de twintig ontslagen te wijten aan Facebook. Bij DAS zijn misstappen op sociale media aanleiding voor eentiende van alle zaken waarbij sprake is van ontslag op staande voet. „Discriminerende uitspraken zijn vrijwel altijd aanleiding voor ontslag door een rechter”, weet Barrahmun.
  De grens waar de vrijheid van meningsuiting ophoudt en belediging begint is moeilijk te trekken. „Dat verschilt van zaak tot zaak.”

  Vrijheid van meningsuiting is in ieder geval niet grenzeloos en heeft zomaar wat roeptoeteren m.i. niets met die vrijheid te maken. De stemmingmakerij door groepen (Westerse) roeptoeters is net zo goed gevaarlijk, want het schept een klimaat dat uiteindelijk niemand wil.

 14. Renate says:

  Eerst denken voor je wat zegt, is verstandiger dan altijd zeggen wat je denkt.

 15. wilmamazone says:

  Bas Heijne weet het weer eens voortreffelijk te verwoorden vind ik. De term hypocriet is vanaf vorige week woensdag ontelbare malen door mijn hoofd gegaan:
  http://www.nrc.nl/heijne/2015/01/18/kleine-mensen/

  Ook in Nederland hield de eenheid geen stand. Als je elkaar de maat niet meer kunt nemen, waar moet je dan over twitteren? Waarom ik geen Charlie ben, waarom jij al helemaal geen Charlie bent, waarom wij nooit Charlie kunnen zijn, de aanvallen op onze nationale hypocrisie waren al snel niet meer te tellen. In de Tweede Kamer volgde, als op afroep, de ‘botsing’ tussen Wilders en Samsom. Sybrand Buma van het CDA, hongerig naar de zetels van de PVV, eiste dat moslims feller afstand zouden nemen van hun extreme geloofsgenoten. Op televisie en in kranten verklaarden moslims weer dat ze er doodziek van werden almaar te moeten verklaren dat ze afstand namen van islamitische terreur.

  eindquotes:

  Ik heb respect voor Marcouch, maar wat hij beschrijft is geen angst. Ik zou zeggen: terreur wil onze samenleving ontwrichten door het zaaien van woede.

  En ik heb de indruk dat dat aardig lukt. De terroristen in Parijs en Jemen waren behalve slecht ook slim; door de aanslag op Charlie Hebdo moet de vrijheid van meningsuiting verdedigd worden door het keer op keer tonen van spotprenten die door veel gelovige moslims als krenkend worden ervaren. Nu dat in een miljoenenoplage gebeurt, waarvoor duizenden mensen in de rij gaan staan, wordt wat bedoeld is als het verdedigen van vrijheid voor iedereen, breed opgevat als het ongeremd bashen van een minderheid. Onvermijdelijk, maar leg het maar eens uit. Het resultaat: meer woede.

  In de Volkskrant toonde Luz, de tekenaar van de mooie prent voorop de Charlie Hebdo van deze week, zich bewust van deze valstrik. De tekeningen in zijn blad hebben nu een symbolische lading „die niet in onze tekeningen zit en die ons enigszins overstijgt”. Dat is niet Charlie Hebdo, zegt hij, en dan volgt het meest zinnige dat ik de afgelopen week las: „Het is onze taak als cartoonist om het kleine van de mens centraal te stellen, het idee te vertolken dat we allemaal kleine mensjes zijn en dat we het daarmee moeten doen.”

  Wie heeft nu de moed om klein te zijn?

 16. JennyJo says:

  Eerst denken voor je wat zegt, is verstandiger dan altijd zeggen wat je denkt.

  Dat zal voor nogal wat mensen betekenen dat ze dan nooit meer hun mond opendoen.

 17. wilmamazone says:

  JJ:

  Dat zal voor nogal wat mensen betekenen dat ze dan nooit meer hun mond opendoen.

  Tegenwoordig lijkt het hebben, en vooral het uiten, van een mening een heilige plicht, maar is dat ook zo?
  Quote van vandaag:

  Het ‘recht op vrije meningsuiting’ behelst voor niemand de plicht zich te uiten; tot het recht van meningsuiting hoort evengoed het recht er geen mening op na te houden; bij het recht op leven hoort het recht alleen je eigen leven te leiden, zolang je een ander niet schaadt.

  Jaap Hamburger

%d bloggers liken dit: