Mark Bos misbruikt immunotherapie bij kanker als reclame voor zijn eigen toko, die fabeltjes verkondigt over het immuunsysteem

image_preview Kankerpatiënt Mark Bos (van 27 oktober 1965) ziet zichzelf graag als bruggenbouwer tussen reguliere kankerbehandelingen en die van de Fa. Alterneut & Co. Hij beklaagde zich er over dat hij geen richtingaanwijzers heeft gekregen om de goede weg te vinden in de ‘alternatieve’ wereld. Dat deze hem helemaal niets te bieden heeft, is bij Mark nog steeds tegen dovemansoren gericht. Hij is bovendien van mening dat je dat pas kunt beoordelen als je het zelf uitgeprobeerd hebt. Mark Bos zal en moet -koste wat kost- genezen van uitgezaaide prostaatkanker die door regulier als ongeneeslijk werd benoemd. Dat kan hij niet verkroppen. Daarom werd hij onlangs voorzitter van de door hem opgerichte stichting die -in samenwerking met Inspire2Live- bij hun doelstelling het volgende zegt om geld binnen te harken:

Het immuunsysteem speelt een sleutelrol in het ontstaan van kanker. Kankercellen worden in beginsel als lichaamsvreemd gezien door het immuunsysteem en afgebroken. Na verloop van tijd stopt het immuunsysteem met het opruimen van de kankercellen en ontstaat een ongebreidelde proliferatie. Binnen de immunologie zijn op dit moment grote ontwikkelingen gaande met medicijnen die het immuunsysteem activeren of methodes die het immuunsysteem trainen om specifieke kankercellen op te ruimen. In dat licht is het heel interessant om te onderzoeken hoe met complementaire therapieën het immuunsysteem versterkt kan worden.

Wie de info in mijn vorige post gelezen- en voldoende begrepen heeft (indien nog nodig) beseft volkomen welke broekafzakkende onzin in deze paar regeltjes verkondigt wordt.

Het probleem is nu net dat kankercellen niet onmiddellijk als lichaamsvreemd gezien worden, omdat het geen gevaarlijke indringers zijn van buitenaf. Op het moment dat de kankercellen wel als ‘vreemd’ herkend worden, is de afweerreactie onvoldoende om alle kankercellen op te ruimen. Dat is geen falen van het immuuunsysteem, het weet niet beter. Immunotherapie is een behandeling met speciale medicijnen die het afweersysteem van het lichaam gericht (probeert te) ondersteunen. Dat lukt momenteel vaker niet dan wel omdat kankersoorten enorm van elkaar kunnen verschillen wat uiterlijke kenmerken van de ontspoorde cellen betreft. Het is nog grotendeels (hoopvolle) toekomstmuziek en niet meer dan dat. Mark Bos loopt nu samen met Peter Kapitein en Coen van Veenendaal zo ver voor de muziek uit dat de heren niet eens weten en/of willen horen welke muziek er gespeeld wordt.

(Denk in dit verband bijvoorbeeld eens aan orgaantransplantatie. Dan ligt het immuunsysteem dwars omdat zo’n levensreddend orgaan lichaamsvreemd is. Dat is geen falen van het immuuunsysteem, het weet niet beter. Dan is het ook zaak om het menselijke afweersysteem met medicijnen om de tuin te kunnen leiden of in dit geval te kunnen onderdrukken, zodat geen afstoting plaatsvindt. Dan helpen o.a. gekke kunsten in zowat je blote niks óók niet)

Dat het versterken van het immuunsysteem (in het algemeen) flauwekul is, schreef Jan Willem Nienhuys al begin 2011.

Claims over ‘versterken van het immuunsysteem’ geven de indruk dat het immuunsysteem zoiets is als de biceps. Als je maar flink traint wordt die groter. Idem met ‘ondersteunen’. Maar dat kan helemaal niet. Gezond eten, bewegen en genoeg slapen, meer kun je niet doen voor je immuunsysteem, zegt Mark Crislip. Hij vermeldt ook dat teveel stress ook niet goed is.

In de kankergenezerij is men ook erg optimistisch over versterking van het immuunsysteem. Daar kunt u hier meer over vinden. Ook de Zwarte Lijst van de Kankerkwakzalverij bevat veel voorbeelden. Maar het merendeel staat niet bij het kwart mille onzinproducten hieronder.

Met dit overdreven gedoe is dus geen enkele kankerpatiënt geholpen, en geen zinnig mens zit op die brug te wachten:

Jezelf voor de gek (blijven) houden is een ding, maar anderen proberen mee te slepen in je eigen waanzin is not-done. Hoe Mark Bos zo ver is gekomen, is een heel verhaal dat ik nu wat verder uit te doeken zal doen.

Ik hoorde voor het eerst over Mark Bos in de comments onder het artikel Wim Hof over de top door Pepijn van Erp op de site Klopdatwel? en bij ons ook door de inbreng van Renate. Wim Hof was me al overbekend door mijn artikel over Wubbo Ockels die -naar nu blijkt- tegelijkertijd met Mark Bos in Polen is geweest om de bizarre Wim Hof-Methode te ondergaan. Ook de VtdK besteedde er aandacht aan met het artikel: De Wim Hof-methode, een nieuwe ster aan het alternatieve firmament
Er is daar een naschrift gepost dat me nu heel goed van pas komt en me onverwacht heel wat werk bespaart:

Naschrift 29 januari 2015

Waarom is die prostaatkanker niet meer te genezen, vraagt EenVandaag-journalist Mark Bos zich af aan het begin van de documentaire ՛Retour Hemel՛ die hij maakte voor omroep Max over zijn eigen ongeneeslijke ziekte die zich in september 2012 openbaarde. Het antwoord van zijn oncoloog, ook vastgelegd aan het begin van de 54-minuten durende documentaire die op 26 januari 2015 op NPO2 werd uitgezonden, is hard maar helder: ՝Omdat de tumor is uitgezaaid.՛

Mark Bos wil verder leven. Hij blijkt een ongelooflijke doorzetter. Zijn reactie is dan ook:՝Mij krijgen ze niet klein. Ik leg me er niet bij neer en ga op zoek naar anderen die nog wel in mijn genezing geloven.՛ Bos meent de prostaatkanker zelf te hebben veroorzaakt, door fout gedrag. Zijn tocht in de documentaire langs alternatieven, die zowel toppen als dalen laat zien van de voortwoekerende kanker, wordt ingegeven door een al discutabele conclusie: ՝Dan kan ik mezelf ook genezen.՛

Waarna, in navolging van de inmiddels overleden ruimtevaarder Wubbo Ockels, een deerniswekkende maar ook intrigerende gang volgt langs alternatieve zwevers als ijsman Wim Hof met klimtochten op blote voeten door mooi sneeuwtapijt in Polen en over de steile hellingen van de Kilimanjaro. Ook gaat de tocht van Bos langs kwakzalvende helers die tumorgroei zouden kunnen ruiken, Indiase kruidenmannen en gelovers in een heilzame werking van zuiveringszout. Zijn zoektocht langs deze alternatieven wisselt hij af met enkele malen (onverstandig) stoppen en later opnieuw beginnen met ՝reguliere՛ hormooninjecties.

Zijn tijdelijke toppen (krimpende tumor) tijdens het voortwoekerende kankerproces schrijft hij kritiekloos toe aan ՛immuunsysteemversterkende՛ ademhalingstechnieken van Wim Hof, in plaats van aan ook gegeven hormooninjecties. Het reguliere circuit bejegent hij vervolgens kritisch en schuift hen de dalen in de schoenen wanneer uit scans blijkt dat uitzaaiingen toch verder voortschrijden.

Zijn eigen EenVandaag-redactie besteedde op 21 januari een reportage aan de documentaire van Mark Bos. In die AvroTros-repo komt de kwakzalvende arts Henk Fransen uitgebreid aan het woord.

Mark Bos, zo zegt hij Fransen na, snapt niet dat het reguliere circuit niet samenwerkt met de alternatieven, als zou het een win-winsituatie op kunnen leveren. Medisch-directeur Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AVL) in Amsterdam pareert dit onbegrip en vat in de reportage het verschil tussen regulier en alternatief kort maar krachtig samen: ՝Alternatief was geen alternatief geweest, als het werkte.՛Bovendien, waarschuwt Voest: ՝Alternatieve middelen kunnen reguliere therapie tegenwerken. Neem visolie-supplementen. Die neutraliseren de werking van chemokuren, zo ontdekten we.

Of Mark Bos inmiddels nog meer uitgevroten heeft t.b.v. het 2e deel ‘Retour Hemel’ is niet bekend, maar wel dat hij een ‘behandeling’ heeft gehad met een nepapparaat en laatdunkend deed tegen Pepijn van Erp die hem probeerde te waarschuwen.

Normaal gesproken telt een gewaarschuwd mens voor twee, maar daar is bij Bos nog steeds geen sprake van. Zo te zien hecht hij meer waarde aan het applaus dat ie krijgt van zijn aanhang dat zich gedraagt als klapvee. Blijkbaar verwacht hij dat van iedereen, maar dan is hij bij mij toch echt aan het verkeerde adres.

[ laatst bijgwerkt 26 febr. 06:53]

Update 24 april 2015 19:25:
Afgelopen week gaf Mark Bos aan nu echt terminaal ziek te zijn en nog maar enkele dagen tot hoogstens een paar weken te leven heeft. Verder lezen hierover vanaf hier:
https://cryptocheilus.wordpress.com/2015/02/21/mark-bos-misbruikt-immunotherapie-bij-kanker-als-reclame-voor-zijn-eigen-toko-die-fabeltjes-verkondigt-over-het-immuunsysteem/comment-page-1/#comment-49421

Advertentie

59 Responses to Mark Bos misbruikt immunotherapie bij kanker als reclame voor zijn eigen toko, die fabeltjes verkondigt over het immuunsysteem

 1. Wilma,
  Het komt vaker voor dat er breeduit wordt aanbevolen wat nog niet heeft geholpen:
  http://www.kankerhoeverder.nl/kankerals-haast-geboden-is/ rare apparaten

 2. wilmamazone says:

  Hoi Roeland,

  Fijn om DE rare-apparatenspecialist hier weer eens te zien. Van harte welkom.

  Niet dat het duidelijk is of er bij Mark Bos haast geboden is; ook uitgezaaide prostaatkanker kan langzaam groeien en is het niet echt uitzonderlijk dat zo iemand zelfs na 15 jaar nog in leven is.

  Maar wat een onzin alleen al op die ene pagina!
  Neem de aanbeveling voor dit rare apparaat:
  RESONANTIETHERAPIE (RIFE)

  en een van de centra die o.a. resonantie-therapie als “primaire-therapie” aanbiedt, werd in 2010 al besproken door ons aller Jan Willem:
  http://www.skepsis.nl/blog/2010/11/ngc-energy-healing-een-toontje-lager/

  Het kastje van NGC Energy Healing is een door de bedrijfsleiders zelf in elkaar geknutseld apparaat, waarschijnlijk een radiozender die op heel veel golflengtes een krachtige ruis veroorzaakt. Het signaal van het apparaat bevat daardoor alle frequenties, en volgens een theorie van Lakhovsky dat bij ziekte de cellen niet voldoende trillingsenergie uit de kosmische stralen kunnen halen om tegen de foute frequenties van de bacteriën te zijn opgewassen, wordt het lichaam dus door zo’n apparaat gevoed met alle noodzakelijke frequenties. Zoiets.Om het apparaat helemaal universeel te maken, werd het ook nog voorzien van iets dat de orgonstralen van Wilhelm Reich genereert. Patiënten die niet vlug genoeg beter worden, kunnen bij NGC Energy Healing ook nog de zappers van Hulda Clark kopen om zichzelf dagelijks mee te behandelen. Ook loopt men bij NGC Energy Healing nogal weg met Royal Raymond Rife (1888-1971, foto), die met een zelf gebouwde lichtmicroscoop virussen zou hebben gezien, wat onwaarschijnlijk is, omdat virussen kleiner zijn dan de golflengte van zichtbaar licht.

  Deze Fa. List & Bedrog bevindt zich in Veldhoven, dus dat is in de buurt van Mark Bos. Kan ie een en ander wat makkelijker zelf uitproberen. [/ironie]

 3. Renate says:

  Is er een kwakmethode die deze dame niet adviseert? Ik heb even wat langer op de site gekeken, maar ik zie zo ongeveer alles wat er aan alternatief beschikbaar is. Allerlei dingen waar ik al van gehoord had en ook een paar die ik nog niet kende, zoals MSM. Ik mis trouwens de zwarte zalf.

 4. wilmamazone says:

  Ik heb het artikel even geleden van een update voorzien onder het woord richtingaanwijzers in deze quote:

  Hij beklaagde zich er over dat hij geen richtingaanwijzers heeft gekregen om de goede weg te vinden in de ‘alternatieve’ wereld.

  Die zijn anders vanaf 2010 al hélemaal uitgebreid te vinden:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2010/09/13/encyclopedie-van-alternatieve-kankerbehandelingen/

  Om de patiënt de weg te wijzen in dit doolhof van onzin en bedrog, worden bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij door Jan Willem Nienhuys grote werken verricht:
  een heuse encyclopedie van alternatieve behandelingen tegen kanker, met vakkundige uitleg over waarom ze niet werken en wat de risico’s zijn.

  Mark Bos is journalist/eindredacteur van nieuwsprogramma’s en dan maak je mij toch niet wijs dat hij o.a. deze info niet zelfstandig had kunnen vinden. Hij accepteert niet dat er geen enkele werkende alternatieve behandeling tegen kanker bestaat, dat is het punt.

 5. Renate says:

  Richtingaanwijzers om je weg te vinden in de alternatieve wereld?
  Deze:

  Of deze:

 6. wilmamazone says:

  Bekijk hier de rare apparaten die grotendeels door mmv Roeland Heeck tot stand is gekomen:
  http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch

  Die apparaten werken geen van allen en de Xentix die Mark Bos begin deze maand zo nodig uit moest proberen, staat er uiteraard ook bij:
  http://skepp.be/nl/apparatuur/xentix

  Mark Bos zal zich aangetrokken hebben gevoeld tot deze vermeende werking:

  Mobiliseren van het afweer- en immuunsysteem.

  Zo te zien gaan de ‘deskundigen’ van de Xentix uit van twee systemen die gemobiliseerd kunnnen worden…………..tja…………ik zeg maar even niks meer.

  Lees aanvullend maar eerst dit artikel en met name de reacties daaronder over Mark Bos:
  http://kloptdatwel.nl/2014/12/15/de-xentix-technobluf-van-letec-tegen-burn-out/

 7. wilmamazone says:

  Mark Bos zat gisteravond bij Jinek op de bank:

  Via uitzending gemist (vanaf ong. 17.30 min.)
  http://www.npo.nl/jinek/23-02-2015/KN_1666813

  toevoeging:
  Mark Bos zegt zoiets als:’Artsen zeggen dat ik terminaal ben. Daar hoef ik me niet bij neer te leggen.
  Luister naar de toon waarop vanaf ong. 32.05.

  Bos kent dus ook al niet het verschil tussen ongeneeslijk ziek- en terminaal ziek zijn of wat?
  Jinek en/of haar redactie blijkbaar ook niet, want voor de insteek van dit item zat Bos als een foute vlag op een modderschuit tussen twee andere kankerpatiënten in. Ik keek al nooit naar Jinek, maar nu meteen reden genoeg om daar ook niet aan te beginnen.

 8. wilmamazone says:

  Voor alle duidelijkheid:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Terminaal

  Terminaal betekent feitelijk in de laatste fase en wordt voornamelijk gebruikt in de gezondheidszorg voor patiënten die spoedig aan een ongeneeslijke aandoening gaan overlijden.

  Sommige terminale patiënten kiezen om deze laatste fase door te brengen in een hospitium (hospice red.WMZ) voor palliatieve zorg. Anderen kiezen voor euthanasie om een einde te maken aan uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

 9. JennyJo says:

  Ik kijk wel naar Jinek en vind haar vaak heel goed, zeker vergeleken met een blaaskaak als Pauw. Het wordt vanmiddag herhaald op NPO 1 vanaf 16.00 uur. Ik neem het op, zodat ik al te irritant geklets kan doorspoelen.

 10. wilmamazone says:

  Ik kijk wel naar Jinek en vind haar vaak heel goed, zeker vergeleken met een blaaskaak als Pauw.

  Dat zal best, maar ik was vanmorgen zó teleurgesteld! Ik heb alleen maar dat item met Bos bekeken en had er meer van verwacht wat kritische noten naar Bos toe betreft. Over die andere twee kan ik niks zeggen, want daar weet ik niets over. Die klonken best wel zinnig en daar lift Bos m.i. onterecht met mee.

  Het is maar goed dat niemand mij vanmorgen heeft horen vloeken over Bos en wat ik hier thuis daarna nog allemaal over ‘m gedacht heb. Nu ben ik gelukkig weer ver afgekoeld en hopelijk blijft dat zo. Ik word niet snel kwaad, maar vanmorgen overviel het me gewoon.

 11. wilmamazone says:

  Dit zie ik nu pas:

  Mark Bos: Achteraf zonde van de tijd gesprek. Shit happens.

  Mark Bos: Natuurlijk. Als je als enige van de 3 nog gelooft in verder leven komt dat altijd krachtiger over, ik had alleen mijn boodschap naar de next level willen tillen maar kreeg de ruimte niet. Daarom zonde van de tijd.

  En die toenemende irritatie heb ik vanmorgen tijdens het kijken en luisteren aan zijn gezicht gezien en aan zijn stem gehoord etc. Ben dus toch niet hélemaal achterlijk, hollekidee! 😉

  En neem me niet kwalijk zeg, maar wat een misselijke, en uiterst denigrerende, reactie naar die andere twee kankerpatiënten toe! Ik zwijg voor de rest nu maar even, want er begint zich weer stoom te vormen richting mijn oren.

 12. JennyJo says:

  Mark Bos komt op mij over als een egocentrisch, zelfingenomen en arrogant persoon en dat hij ongeneselijke kanker heeft, verandert daar niets aan.

 13. JennyJo says:

  Ik vind overigens dat aanhangers van alterneuterij zichzelf sowieso doorgaans ver verheven vinden boven zo’n beetje iedereen. Ze kijken vaak enorm neer op artsen en wetenschappers, die zijn maar dom en benepen en weet ik wat. Ik weet niet wat dat is. Ik denk dat het komt omdat ze allemaal denken dat zij de eerste en de enige zijn die unieke ontdekkingen gedaan hebben. Ik vermoed dat ze geen idee hebben hoeveel mensen vóór hen al precies dezelfde dingen hebben “ontdekt” = zich al hebben later belazeren door de kwakgoeroes.

 14. wilmamazone says:

  quote WMZ:

  Mark Bos zegt zoiets als: ‘Artsen zeggen dat ik terminaal ben. Daar hoef ik me niet bij neer te leggen’.

  Als ik het goed onthouden heb -houd mij ten goede- is Mark Bos onder behandeling van het AvL.
  Dat zouden dan de artsen zijn waar Bos onder meer van zegt dat die een veel te grote broek aantrekken. Je moet maar durven. Het AvL staat wereldwijd hoog genoteerd op de ranglijst van gespecialiseerde kankerziekenhuizen.

  In het AvL wordt het volgende gezegd over prostaatkanker:
  http://www.avl.nl/topmenu/over-avl/kwaliteit-prostaatkanker/

  De getallen van overleving laten een gunstig verloop zien van patiënten met prostaatkanker die in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) zijn behandeld. Dat geldt zowel voor kleine tumoren zonder uitzaaiingen (stadium 1), als voor patiënten waarbij de ziekte al is uitgezaaid in het lichaam (stadium 4). De overleving is mede afhankelijk van het stadium van de ziekte. Patiënten met stadium 1 hebben een betere overleving dan patiënten met stadium 4. Per stadium zijn verschillende behandelmogelijkheden.

  Bos kreeg zijn diagnose (stadium 4 naar ik aanneem) in september 2012 en dan ben je met prostaatkanker zelden meteen terminaal. Dat toont ook de grafiek. Na 5 jaar is nog rond de 60 -65% in leven en dat is relatief veel in de kankerwereld. Dit stadium is bij prostaatkanker weliswaar niet meer te genezen, maar heeft gemiddeld dus een veel gunstiger verloop dan de nodige andere kankersoorten. Dat wil niet zeggen dat Mark Bos een garantiebewijs kan krijgen over hoeveel jaar hij nog voor de boeg heeft, maar in die onzekerheid leven bijna alle kankerpatiënten. Daarom wordt er ook na curatieve behandelingen zelden gesproken over definitief genezen zijn, maar in termen van overlevingskansen.

  Mark Bos zit zijn eigen kansen -op nog wat jaartjes erbij- in de weg door dit gedrag:

  Zijn zoektocht langs deze alternatieven wisselt hij af met enkele malen (onverstandig) stoppen en later opnieuw beginnen met ՝reguliere՛ hormooninjecties.

  (quote naschrift VtdK)

  En nee, anti-hormoonbehandelingen zijn niet om vrolijk van te worden door de mogelijke bijwerkingen, maar reguliere kankerbehandelingen zijn nu eenmaal niet makkelijk en zullen dat ook nooit worden ben ik bang. Het zijn wel de behandelingen die zoden aan de dijk kunnen zetten. Kankerkwakgoeroes hebben op dat gebied nul, niks te bieden. Die verkopen niet meer dan gebakken lucht.

 15. wilmamazone says:

  Voorbeeld van Mark’s klapvee :

  Jan Willem Miel

  ok ik sliep gisteren al, dus heb ik de uitzending net even gekeken… ik denk dat je een fantastische boodschap neer hebt gelegd, mark! jij bent de enige die praat over het leven en wat je wilt bereiken bij léven, die andere twee zijn mentaal al aan de andere kant… zonder jouw verhaal was het wel heel triest geworden op die bank

  11 uur · 6

  *stoomalarm*

  Aanvulling: logische reactie zullen we maar zeggen *kuch*:
  http://www.ukrant.nl/nieuws/in-blote-bast-naar-de-top-van-kilimanjaro

  In z’n blote bast en met korte broek beklom scheikundepromovendus Jan Willem Miel vorige week in drie dagen tijd de Kilimanjaro. Hij schakelde z’n emotie en ego uit en kwam op z’n wil boven.

 16. JennyJo says:

  Het ontbreekt er nog maar aan dat ze in hun blote kont de berg op gaan, maar gelukkig ligt dat voor de meeste mannen nogal gevoelig dus zal ons dat wel bespaard blijven. En dat gedoe met die blote basten, zo aanstellerig, echt mega-irritant.

 17. wilmamazone says:

  Een voorbeeld van het tegenovergestelde. Even los gezien van de aanklachten van seksuele intimidatie en/of mishandeling. Het gaat mij nu louter om speciale lichaamsoefeningen doen bij een extreem hoge temperatuur en de gezondheidsclaims die daaraan verbonden worden, inclusief kanker genezen, en de (gebruikelijke en overbekende) ‘mooie’ verhalen op basis van foute voorspellingen van artsen waar het meestal mee begint bij Kwak, Kwak en Kwak:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/24/de-goeroe-van-de-bikram-yoga-moet-het-nu-zelf-steeds-warmer-krijgen/

  Bikram Choudhury is wel wat hitte gewend. Als grondlegger van de Bikram Yoga, een serie van 26 yoga-poses in een verwarmde ruimte, staat hij al jaren zonder probleem te werken bij 40 graden Celsius.(..)

  Choudhury begon al op jonge leeftijd met het beoefenen van hatha yoga en won naar eigen zeggen verschillende wedstrijden en kampioenschappen. Toen hij als 20-jarige een ongeluk kreeg voorspelden artsen dat hij blijvend invalide zou blijven, beweert hij. Maar de eerder door hem bedachte 26 houdingen hielpen hem in een half jaar weer op de been, zo claimt de goeroe. Of het waar is of niet; het is natuurlijk een mooi verhaal en typisch het soort verhaal dat past bij de levensloop van een goeroe in wording.

  De yogavorm waaide een aantal jaar geleden ook over naar Europa en ook in Nederland zijn er yogastudio’s die het geven, maar een echte hit is het hier nooit geworden. Bikram Yoga is dan ook voor de fijnproevers. Je denkt misschien al snel aan het doen van yoga in de sauna. En, dat is het ook min of meer. Toegegeven, door de hitte lijk je ineens een stuk leniger.

  Maar het is niet zonder gevaar, artsen waarschuwen voor dehydratatie en wie een zwak hart heeft, moet extra voorzichtig zijn. En al dat gezweet in zo’n zaaltje; je moet er maar van houden. Bovendien mag je bij sommige scholen na afloop ook nog eens niet douchen met zeep omdat dit slecht voor je zou zijn.

  Misschien is dat wel het probleem: goeroes als Choudhury bedienen zich van allerlei pseudowetenschappelijke theorieën, zoals dat Bikram Yoga kanker kan genezen, en worden daarin blind geloofd door hun volgelingen.(..)

  (vet door mij)

 18. wilmamazone says:

  quote artikel:

  Mark Bos loopt nu samen met Peter Kapitein en Coen van Veenendaal zo ver voor de muziek uit dat de heren niet eens weten en/of willen horen welke muziek er gespeeld wordt.

  Peter Kapitein van Inspire2live maakt zich weer eens volslagen belachelijk door -voor de zoveelste keer- in het wilde weg te kraaien voor eigen gewin. Hij beweert nu in dit tendentieuze bericht o.a. dat de farmaceutische industrie niet investeert in pijnbestrijding, en dat er geen rooie rotcent te verdienen valt aan medicatie voor kinderen:

  http://www.skipr.nl/blogs/id2179-patient-moet-agenda-kankeronderzoek-bepalen.html

  Patiënt moet agenda kankeronderzoek bepalen

  Jaarlijks wordt er in de wereld voor zo’n 200 miljard euro aan geld uitgegeven voor onderzoek naar kanker. Er zijn ongetwijfeld kanttekening te plaatsen bij dit bedrag; het is hoger, het is lager. Allemaal waar.

  Waar het om gaat, is dat het heel veel geld is en het resultaat te wensen overlaat. Tenminste; als je van het patiëntenbelang uit gaat. Niet als je onderzoek gewoon als werk ziet en er geld aan wilt verdienen. Dan is het resultaat uiterst bevredigend en vraag je natuurlijk om meer geld………

  Met vrienden zoals Kapitein heeft Mark Bos geen vijanden meer nodig.

 19. Renate says:

  De heer Kapitein moet misschien toch eens een goed boek over kanker gaan lezen en niet de flauwekulboekjes van allerhande kwakzalvers en andere non-valeurs.

  Sorry, maar het idee dat kankeronderzoek niet op het patiëntenbelang gericht is, lijkt mij voor een aardig deel te berusten op een fabeltje. Uiteindelijk heeft iedereen het meeste belang bij datgene wat de grootste voordelen voor de patiënt oplevert, met uitzondering misschien van de kwakverkopers, die vooral aan hun eigen portemonnee denken.

 20. wilmamazone says:

  Renate:

  De heer Kapitein moet misschien toch eens een goed boek over kanker gaan lezen en niet de flauwekulboekjes van allerhande kwakzalvers en andere non-valeurs.

  Hoe zou het dan zitten met zijn maatje Coen van Veenendaal dacht ik, maar die verscheen als een duveltje uit een doosje toen ik opzocht wat Mind Body Recondition precies zou behelzen:
  http://www.ice4life.nl/doel/

  Immuunsysteem
  Het immuunsysteem speelt een sleutelrol in het ontstaan van kanker. Kankercellen worden in beginsel als lichaamsvreemd gezien door het immuunsysteem en afgebroken. Na verloop van tijd stopt het immuunsysteem met het opruimen van de kankercellen en ontstaat een ongebreidelde proliferatie. Binnen de immunologie zijn op dit moment grote ontwikkelingen gaande met medicijnen die het immuunsysteem activeren of methodes die het immuunsysteem trainen om specifieke kankercellen op te ruimen. In dat licht is het heel interessant om te onderzoeken hoe met complementaire therapieën het immuunsysteem versterkt kan worden.

  Het project ‘Vergroten innerlijke kracht/weerstand’
  Doel van dit project is onderzoeken wat complementaire therapieën kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem van de patiënt.

  Te denken valt aan een aantal therapieën die al min of meer bewezen hebben een positief effect te hebben op het versterken van het immuunsysteem, ofwel de weerstand van de patiënt.
  • Mind Body Reconditioning
  • Meditatie
  • Yoga
  • Fysieke training
  • Voeding

  Inspire2Live zal in de komende periode de juiste mensen bij elkaar brengen die in staat zijn de bovenstaande projectdoelstelling in een project te vatten dat zal leiden tot het vaststellen in welke mate de genoemde therapieën daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor de patiënt langs de lijn van het immuunsysteem.

  Klikkerdeklik:
  http://www.groeienenbloeien.nl/Roland,-beelddenker/Mind-Body-Reconditioning/

  Retraite Mind Body Reconditioning

  Beïnvloeden autonome zenuwstelsel

  Wim Hof, bekend als the Iceman, heeft met zijn pioniersgeest ook veel wetenschappers nieuwsgierig gemaakt en experimenten op zijn lichaam alsook op gezonde proefpersonen, hebben opmerkelijke nieuwe inzichten gebracht. Wim heeft o.a. aangetoond dat de mens in staat is zijn autonome zenuwstelsel en daarmee het auto-immuunsysteem (je afweer) te kunnen beïnvloeden. Met een combinatie van ademhalingstechnieken, koude-training en focus heeft Wim aangetoond bewust processen in het lichaam te kunnen sturen die tot voor kort volstrekt onmogelijk leken.

  De kracht van de menselijke geest.

  Al deze inzichten geven hoop op mogelijkheden om met de kracht van de menselijke geest onze afweer tegen ziektes te kunnen vergroten of zelfs bestaande ziekteprocessen terug te dringen. Veel chronische ziektes zijn een gevolg van sluimerende ontstekingen die op termijn het lichaam aantasten en onze afweer ondermijnen. De mogelijkheid om middels gerichte fysieke en mentale oefeningen deze sluimerende processen aan te pakken, is enorm inspirerend. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van de Mind Body Reconditioning methode.

  Coen heeft op de fiets tot 9.000 hoogtemeters op één dag overbrugd of tijdens een fietstocht van Parijs naar Almere binnen 20 uur een afstand van 500 kilometer weggetrapt. Begin 2014 heeft hij samen met Wim Hof en een groep van 25 merendeels patiënten binnen 48 uur de Kilimanjaro beklommen, slechts gekleed in een korte broek. Daarbij trotseerden ze niet alleen een hoogte van bijna 6.000 meter, maar tevens een gevoelstemperatuur van -16 gr C!

  Mind Body Reconditioning (MBR)

  De MBR methode is een combinatie van specifieke ademhalingstechnieken, koude training en meditatieoefeningen. De onderzoeken aan de Radboud universiteit hebben aangetoond dat deze oefeningen de proefpersonen in staat stelde ontstekingsprocessen te kunnen afremmen. Door deze methode gedisciplineerd toe te passen is iedereen in staat dit effect te bereiken. Belangrijk is wel dat het elke dag toegepast wordt, dus discipline is absoluut een sleutelbegrip voor het succes van de methode. Per dag vraagt dit een tijdsinvestering van 30 – 60 minuten voor het doen van de verschillende oefeningen.

  Als ik het goed begrijp gaan ze met deze methode niet zitten ‘hoffen’, maar gaat het over deze ademshalingstechniek of is dat hetzelfde? Dat zoeken we op:

  Ki-ademhaling

  Meditatie en ademhaling zijn twee elementen die nauw met elkaar verbonden zijn. Ki-ademhaling zorgt voor een verbinding en is altijd en overal op een simpele manier toepasbaar.

  Tot slot nog maar een keer deze post van begin mei 2014 in de herhaling:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3649402/2014/05/06/Trainen-in-de-kou-heeft-invloed-op-immuunsysteem.dhtml

  De Nijmegenaren bestrijden dat patiënten met reuma, ms en zelfs kanker daar baat bij zouden hebben, zoals Hof beweert. Ze hebben hem vaak gewaarschuwd, zeggen ze, voor onterechte gezondheidclaims. Pickkers: ‘Patiënten mogen geen valse hoop krijgen.’

  (vet door mij)

  eindquote:

  Ook emeritus hoogleraar neurologie Rien Vermeulen (AMC), niet betrokken bij de studie, waarschuwt: ‘Het is volkomen onduidelijk of biochemische waarnemingen gedaan bij gezonde jonge proefpersonen van belang zijn voor patiënten met auto-immuunziekten, laat staan kanker.’

  http://www.pnas.org/content/early/2014/04/30/1322174111.abstract?sid=c8d0dab3-dced-4ab9-baac-0fd71bd475a6

  Nog geen begintoontje van toekomstmuziek voor o.a. kankerpatiënten. Punt.

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/09/13/wubbo-ockels-zwamt-een-eind-in-de-ruimte-over-kanker/comment-page-1/#comment-44753

  Het wemelt al van de onterechte gezondheidclaims door het leed dat o.a. Coen van Veenendaal heet. Wie verlost ons van al die handelaren in valse hoop in navolging van de ijskoude oplichterij door Wim Hof? Waar is Mark Bos in hemelsnaam aan begonnen?!

 21. Renate says:

  Mark Bos is het zoveelste slachtoffer van het waanidee dat je kunt vechten tegen kanker en dat de reguliere medische wetenschap niet het patent op genezing heeft, maar dat de alternatieven ook veel te bieden hebben. Het zou allemaal niet zo erg zijn, als hij z’n tocht door kwakland niet kritiekloos in de openbaarheid zou brengen, zodat andere mensen ook het idee krijgen dat er veel meer mogelijk is, dan de medische wetenschap te bieden heeft.

 22. Renate says:

  p.s. Ik dacht dat kankercellen nu juist niet te onderscheiden waren van lichaamseigen cellen, omdat het lichaamseigen cellen zijn. Het immuunsysteem kan er dus zeker in het begin niets tegen doen.

 23. wilmamazone says:

  Renate:

  p.s. Ik dacht dat kankercellen nu juist niet te onderscheiden waren van lichaamseigen cellen, omdat het lichaamseigen cellen zijn. Het immuunsysteem kan er dus zeker in het begin niets tegen doen.

  Spijker + kop. In het artikel van de Volkskrant hierboven staat bovendien dat de ademhalingstechniek van Wim Hof bij dat onderzoekje in Nijmegen het immuunsysteem onderdrukte en daar merkte JennyJo op 6 mei 2014 al terecht dit over op:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/09/13/wubbo-ockels-zwamt-een-eind-in-de-ruimte-over-kanker/comment-page-1/#comment-44767

  Onderdrukken van het immuunsysteem lijkt me alleen zinvol bij auto-immuunziektes, verder zie ik er geen enkel voordeel in, in tegendeel. Onderdrukken van het immuunsysteem doen de huidige medicijnen voor bijvoorbeeld ontstekingsreuma ook. Maar er zit ook een groot nadeel aan, want het maakt patiënten extra kwetsbaar voor infecties. En hoe je met een onderdrukt immuunsysteem kanker kan genezen is me een compleet raadsel. Dat mag Wim Hof eens goed uitleggen.

  Dat Wim Hof dat goed uit zou (gaan) leggen lag al niet zo in de lijn der verwachtingen, maar dat doet het huidige trio Mark Bos, Peter Kapitein en Coen van Veenendaal dus óók niet, in tegendeel. Die doen er samen nog een schepje bovenop door nog meer onzin te verkopen over het immuunsysteem en daar onterecht immunotherapie aan te koppelen.

  Hun gezamenlijke project is dan ook een schoolvoorbeeld van weggegooid geld. De kersverse stichting van Mark Bos heeft in feite geen bestaansrecht omdat de uitgangspunten nergens op gestoeld zijn. Het is niet meer dan duimzuigerij, dus ernstige misleiding van lotgenoten en/of hun naasten.

  Het trio had zelf al kunnen weten dat o.a. dit geen enkele zode aan de dijk gaat zetten.Nogmaals: het immuunsysteem kan niet versterkt worden. Punt. :

  Te denken valt aan een aantal therapieën die al min of meer bewezen hebben een positief effect te hebben op het versterken van het immuunsysteem, ofwel de weerstand van de patiënt.
  • Mind Body Reconditioning
  • Meditatie
  • Yoga
  • Fysieke training
  • Voeding

  Er is dus niets van dit alles al min of meer bewezen. Dat maken ze er zelf van. De kromme redenaties van deze heren is niet meer dan misleiding op misleiding op misleiding. Een zeer misselijkmakende vorm van kankerkwakzalverij omdat het initiatief komt van enkele kankerpatiënten zelf die niet kunnen accepteren dat we niet in een maakbare wereld leven.
  (Of Van Veenendaal ook kankerpatiënt is of is geweest heb ik zo snel niet kunnen vinden)

 24. wilmamazone says:

  Renate zegt:
  februari 26, 2015 om 7:22 pm

  Mark Bos is het zoveelste slachtoffer van het waanidee dat je kunt vechten tegen kanker en dat de reguliere medische wetenschap niet het patent op genezing heeft, maar dat de alternatieven ook veel te bieden hebben. Het zou allemaal niet zo erg zijn, als hij z’n tocht door kwakland niet kritiekloos in de openbaarheid zou brengen, zodat andere mensen ook het idee krijgen dat er veel meer mogelijk is, dan de medische wetenschap te bieden heeft.

  Mark Bos legt zijn oortjes te luisteren naar een kwalijke mythe over kanker. Hij is blijkbaar nog steeds van mening de prostaatkanker zelf te hebben veroorzaakt door fout gedrag en trok daardoor al vanaf het begin de onterechte conclusie: ‘Dan kan ik mezelf ook genezen.’

  Daarnaast wordt de term ‘strijden/vechten tegen kanker’ maar al te vaak opgevat als een wedstrijd die gewonnen- of verloren kan worden, en moet het normaal gevonden worden om uitgebreid te gaan shoppen bij de ene kankerkwakzalver na de andere. Dan ben je in sommige kringen een held die in alle toonaarden bejubeld wordt. Voor de vermeende held(in) een stimulans om de doodlopende weg te blijven bewandelen om nog meer applaus te krijgen.

  http://www.kwakzalverij.nl/1255/Kwalijke_mythe_over_kanker

  Een van de oudste mythes over kanker is dat wat een patiënt denkt of voelt, van invloed is op het kankerproces. De gedachte is dat stress, depressie of onverwerkte emoties een rol spelen bij het ontstaan van kanker of bij het uitblijven van herstel.

  Je kan het proces echter ook omdraaien, zo is het idee. Kankerpatiënten die er tegenaan gaan, de vechters, hebben een betere kans op overleving dan depressieve patiënten.

  https://anaximperator.wordpress.com/2010/01/03/personality-and-cancer/

  No Link Found Between Personality Traits, Positive Thinking, Depression and Cancer

  Many people are convinced that a positive attitude is helpful – if not essential – to survive or ward off cancer.

  The belief that we can control illness and even death with our mind has great appeal, because it makes us feel as though we are in control of our life events.

  The downside is that when we are not doing so well – for example when we are hit by cancer – we have only ourselves to blame for our misery.

  But how true is it that we are the main custodians of our own well-being?

  Als Mark Bos nu echt ballen zou willen tonen, hield hij onmiddellijk op met het promoten van al die flauwekul onder het motto: ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’

 25. wilmamazone says:

  Deze week is er een vijfdelige serie over kanker. De spreker is niemand minder dan Prof. dr. Jelle Barentsz die toevallig ook nog eens gespecialiseerd is in prostaatkanker. Voor Mark Bos een reden te meer om zijn oortjes eens goed te luisteren te leggen. Hier deel een:

  Gepubliceerd op 16 mrt. 2015
  Kankercellen zijn superslim. Ze zorgen ervoor dat ze bloed en voedingsstoffen krijgen, dat het lichaam ze niet uitschakelt en dat ze daarom eigenlijk gewoon hartstikke onsterfelijk zijn. Prof. dr. Jelle Barentsz, radioloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt uit hoe geslepen de vijand is waartegen hij strijdt.

  Bron: http://www.volkskrant.nl/universiteit-van-nederland/waarom-is-kanker-zon-succesvolle-ziekte~a3907950/

  Waarom is kanker zo’n succesvolle ziekte?

 26. wilmamazone says:

  Waar Mark Bos intussen volop mee bezig is:

 27. wilmamazone says:

  De clou van het ding gedemonstreerd door goeroe Wim Hof himself:

  Gepubliceerd op 16 mrt. 2015
  Iceman Wim Hof test coldseat at home by Mark Bos (maker off documenataryfilm ‘Retour Hemel’. A seat that cools permanently at 0,5 degree.

  Het ‘speelgoed’ doet geen donder tegen kanker, en is niet meer dan onnodig stoer doen. Het immuunsysteem heeft er geen enkele boodschap aan.

 28. Renate says:

  Is gewoon de koude kraan opendraaien niet koud genoeg?

 29. wilmamazone says:

  Cees Renckens doet verslag van vakantie in Zuid- Afrika:
  http://kloptdatwel.nl/2015/03/25/groeten-uit-zuid-afrika/

  Groot nieuws was de berichtgeving over een Britse ‘iceman’, die zijn persoonlijk record op 3 maart 2015 scherper had gesteld. Deze Lewis Pugh, milieu-advocaat en activist, zwom al eerder in het ijskoude water van Antarctica om aandacht voor de bedreiging van dit natuurgebied te genereren. Hij komt – anders dan Wim Hof, onze eigen iceman die allerlei kletsverhalen over zijn immuunsysteem ventileert en daarmee scoort bij journaille en zelfs bij medische onderzoekers uit Nijmegen en AMC – niet met medische claims en beweert ook niet dat de afkoeling in het poolwater goed zou zijn tegen kanker. Nee, hij is eerlijk en geeft na afloop toe dat hij enorme pijn had geleden en dat het doodgriezelig was geweest. Maar hij slaagde erin 350 meter zwemmend aft te leggen in water van min 1,7 graad Celsius en met een luchttemperatuur van 37 graden onder nul en daarbij nog winden met snelheden tot 75 km per uur. Zelfs na deze extreme prestatie kwamen er geen geluiden van de medische faculteiten van Kaapstad, Bloemfontein en Pretoria dat dit fenomeen beloften inhield en nodig eens wetenschappelijk onderzocht moest worden. Ook van de universiteit van Witwatersrand uit Johannesburg, gelegen aan de Jan Smuts Avenue en met alumni als Nelson Mandela en Nadine Gordimer, werd geen wanklank vernomen.

  (vet door mij)
  Zo dat kan kletsverhalendoorverteller Mark Bos, en aanhang, weer eens in de zak steken.

  Nogmaals: Als Mark Bos nu echt ballen zou willen tonen, hield hij onmiddellijk op met het promoten van al die flauwekul onder het motto: ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’

 30. wilmamazone says:

  Hier schrok ik van. Het gaat niet goed met Mark Bos en hij vertelt vandaag dat de artsen hem nog een paar dagen tot hooguit enkele weken geven:
  https://www.facebook.com/notes/retour-hemel/de-laatste-dagen/357611107772829

  Morgenavond zit hij evengoed bij Humberto Tan omdat hij nog een belangrijke boodschap zou hebben:

  (**)Maar die missie die ik had om de patiënt een duidelijke stem te geven? Ik vind het moeilijk om die los te laten dus wil nog één poging wagen, niet meer voor mij, dat is te laat, maar voor al die andere waarvoor chemo niet de oplossing zal zijn en die iets anders nodig hebben en het niet krijgen en geëmancipeerd moeten zijn om anders te kunnen vragen. Ik sta met de laatste energie die ik in mijn lijf heb op om morgenavond (donderdag 23 april) mijn verhaal te doen in RTL Late Night. Ik heb een ideetje, ik heb een verhaal van de afgelopen weken en een idee hoe we de kankerwereld misschien kunnen kietelen en veranderen. Vlak voor mijn dood mag ik dat vertellen. Dat vind ik alle energie waard die ik nog in me heb, waar andere die misschien besteden aan hun afscheid. Ik probeer beide te doen. Mijn beste vriend Coen van Veenendaal, die mij nu met zijn vrouw Hester verzorgen, gaat mee. Ik voel me daar vreselijk fijn bij.

  De rest van het verhaal morgen in Late Night. Dat spaart ook weer energie.

  Mark Bos

  (vet door mij)

  Met name de dik gedrukte tekst geeft mij nu al het gevoel dat Bos beter thuis kan blijven.
  Kankerpatiënten krijgen in de reguliere zorg van Nederland al alles wat ze nodig hebben.(binnen de huidige mogelijkheden/wetenschappelijke stand van zaken)

  Neemt niet weg dat ik het met Bos te doen heb en hem alle goeds -zo goed als nog mogelijk- toewens in de laatste fase van zijn leven.

 31. Renate says:

  Als kanker altijd te genezen zou zijn, zou dit de kwakzalvers misschien de wind uit de zeilen halen. Zolang er patiënten aan deze ziekte sterven, zullen de verkopers van valse hoop hun werk kunnen doen.

 32. wilmamazone says:

  Opmerkelijk commentaar:
  https://twitter.com/aliettejonkers

  Aliëtte Jonkers

  Ik vrees voor Wubbo Ockels-achtige taferelen met occulte dansjes.

  Maakt Mark Bos van zijn sterven een media-circus om ‘de boodschap’ te vertellen? http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3974848/2015/04/22/Terminaal-zieke-Mark-Bos-My-friends-the-end-is-near.dhtml … #thesecret

  [aangepast 11:09]

 33. J. says:

  Laat ik voorop stellen dat iedereen zijn eigen mening mag hebben en ook het recht heeft om deze uit te spreken. Ik wil me ook niet mengen in de discussie wat wel en niet waar is en wie er wel of niet gelijk zou hebben. Toch zijn er nog wel wat zaken waar ik me wel graag over wil uitspreken:

  “Mark Bos zal en moet -koste wat kost- genezen van uitgezaaide prostaatkanker die door regulier als ongeneeslijk werd benoemd. Dat kan hij niet verkroppen.”

  “Zo te zien hecht hij meer waarde aan het applaus dat ie krijgt van zijn aanhang dat zich gedraagt als klapvee”

  “Het ontbreekt er nog maar aan dat ze in hun blote kont de berg op gaan, maar gelukkig ligt dat voor de meeste mannen nogal gevoelig dus zal ons dat wel bespaard blijven. En dat gedoe met die blote basten, zo aanstellerig, echt mega-irritant.”

  Jammer dat het op zo’n respectloze manier moet. Ik denk ook dat hier de gedachte achter het idee volledig wordt gemist. Naar hoe ik het begrijp is dit namelijk de boodschap:

  Er wordt niet bij voorbaat gezegd dat iets goed of fout is. Waar de ene patient geholpen is met reguliere geneeswijzen, voelt een ander zich wellicht beter bij een alternatieve behandeling, en misschien is een combinatie wel de beste oplossing. Dat is het toch waard om dit te onderzoeken? En ook al kunnen sommige behandelingen wellicht iemand niet beter maken, misschien kan iemand zich er wel beter door voelen? Telt dat ook niet?

  Ook het onbegrip tussen voor- en tegenstanders van regulier/ alternatief spreekt juist maar weer uit dit stuk/ commentaren. Dat is jammer! We hebben toch uiteindelijk een gezamenlijk doel? We willen het allerliefst kanker de wereld uit helpen en als dat niet kan mensen die met deze ziekte te maken krijgen toch op de best mogelijke manier helpen? Draait het daar niet allemaal om? Is het dan niet tijd om de handen ineen te slaan?

  Ook al heb ik niet de kennis van een medisch specialist, dit is een idee dat uit de beste bedoelingen is geboren? Is dit af en toe keiharde commentaar tegen iemand die alles wat in zijn macht wil doen om te overleven wat dat betreft niet wat kort door de bocht? Is het niet gewoon stiekem een heel menselijke gedachte als je te horen krijgt dat je niet lang meer hebt?

  Daar wil ik het graag bij laten..

 34. Renate says:

  Er bestaat niet zoiets als alternatieve geneeswijzen. Er zijn geneeswijzen, waarvan bewezen is dat ze werken en dan zijn er dingen waarvan bewezen is dat ze niet werken, of waarvan niet bewezen is dat ze werken. Die laatste 2 worden alternatieve geneeswijzen genoemd, hoewel ze dus niets genezen.

 35. J. says:

  Renate je zegt het zelf al: “of waarvan niet bewezen is dat ze werken”. Nog niet dus. Juist daarom is het toch de moeite waard om het te onderzoeken, want een oplossing voor deze ziekte is er nog niet.

  Ook gaf ik al aan dat mensen zich er mogelijk wel beter door kunnen voelen en hun kwaliteit van het leven dat ze (nog) voor zich hebben wel kan verbeteren of verlichten. Dat mag wat mij betreft ook tellen.

  Goed. Ik voel al aan dat dit waarschijnlijk toch niks gaat uithalen. Maar overal tegenaan schoppen wat als ‘alternatief’ bestempeld wordt (of zoals jou ‘niet bestaat’) is nogal kort door de bocht en mijn inziens weinig waardevol.

 36. Renate says:

  Zo lang er geen bewijs is voor de werkzaamheid van iets dat aangeprezen wordt als ‘geneeswijze’, zit je op het verkeerde spoor.

 37. J. says:

  Deze reactie slaat echt als een tang op een varken.

  Met zo’n visie los je toch nooit een probleem op..
  IEDERE wetenschapsgemeenschap is oorspronkelijk gebaseerd op ‘aannames’, die je vervolgens verder kunt uitwerken door onderzoek. Maar zo lang de mogelijkheid niet geboden wordt om een en ander te onderzoeken blijft bewijs sowieso uit. Blijf je in een eeuwig cirkeltje ronddraaien.

  Zonder onderzoek kan je toch nooit bewijzen dat een theorie ‘die niet aan de regels van de heersende wetenschapsgemeenschap lijkt te voldoen’ dat ook daadwerkelijk wel of niet doet?

  Mensen geven bovendien niet voor niets aan de aandacht voor psyche en geest te missen bij een behandeling die vooral gericht is op het ‘lichaam’. Zij geven aan dit allebei nodig te hebben. Echter is er op dit gebied nog weinig onderzoek. Maar waarom zouden we dit nou niet onderzoeken? Wat als hier mogelijk wel een oplossing ligt? Wat als we nou eens het beste uit alle mogelijke behandelingen kunnen combineren’?

  Ik vraag me echt af: wat is er nou in godsnaam tegen om een en ander te onderzoeken en om daadwerkelijke die brug proberen te slaan??

 38. wilmamazone says:

  Deze reactie slaat echt als een tang op een varken.

  Met zo’n visie los je toch nooit een probleem op..

  Ho, ho, ho mevrouw J. ff dimmen. Wat Renate zegt klopt precies.

  Laten we vooral bij het begin beginnen: Mark Bos misbruikt immunotherapie bij kanker als reclame voor zijn eigen toko, die fabeltjes verkondigt over het immuunsysteem.

  Het lijkt mij toch niet dat een probleem opgelost wordt met het vertellen van fabeltjes is het wel? Bovendien wordt er al genoeg onzin over kanker verkondigd zonder dat Mark Bos daar nog een schepje bovenop doet.

 39. J. says:

  Mark Bos misbruikt helemaal niets, Mark Bos is een patient die op dit moment keihard ligt te vechten tegen een ziekte. Het woord misbruik is daarbij volkomen verkeerd gekozen. En nogmaals, die ‘toko’ waar u het over heeft, het idee daarachter – en het idee van Mark Bos – om proberen het beste te halen uit beide werelden, daar wordt volledig overheen gewalst. Jammer, maar ik ga niet verder een zinloze discussie voeren. (kortom: u hoef van mij geen reactie meer te verwachten).

 40. Renate says:

  Ha, daar hebben we weer het vechten tegen een ziekte.

 41. JennyJo says:

  “of waarvan niet bewezen is dat ze werken”. Nog niet dus.

  Nee, niet “nog niet”, maar gewoon “niet”.

  Ik vraag me echt af: wat is er nou in godsnaam tegen om een en ander te onderzoeken en om daadwerkelijke die brug proberen te slaan??

  Dat wordt dus ook veelvuldig gedaan, met steeds dezelfde uitkomst: werking niet beter dan placebo. Het verbaast me eerlijk gezegd dat je dat niet weet. Je verkeert blijkbaar in de veronderstelling dat alternatieve ‘geneeswijzen’ alternatief heten omdat ze niet onderzocht zijn, maar dat zijn ze dus wél. Je kunt natuurlijk tot sint juttemis doorgaan met iets te onderzoeken waarvan al talloze keren eerder is aangetoond dat het niks doet, maar wat is daar de zin van?

  Dan is er ook nog een categorie alternatieve behandelingen die uitgaan van principes die strijdig zijn met de natuurwetten. Die hoeven we niet te onderzoeken, omdat we bij voorbaat al kunnen vaststellen dat ze onzinnig zijn.

  Zonder onderzoek kan je toch nooit bewijzen dat een theorie ‘die niet aan de regels van de heersende wetenschapsgemeenschap lijkt te voldoen’ dat ook daadwerkelijk wel of niet doet?

  Er worden voortdurend theorieën onderzocht die tegen de heersende wetenschap lijken in te gaan. Het steeds weer ter discussie stellen van de eigen bevindingen is juist een van de kenmerken van wetenschap. Maar het gros van de theorieën uit de alternatieve sector is de het etiket “theorie” niet waard en is overduidelijk zo onzinnig dat onderzoek nergens op slaat (als het al mogelijk is) en alleen maar neer zou komen op verspilling van geld en moeite.

 42. JennyJo says:

  Ook gaf ik al aan dat mensen zich er mogelijk wel beter door kunnen voelen en hun kwaliteit van het leven dat ze (nog) voor zich hebben wel kan verbeteren of verlichten. Dat mag wat mij betreft ook tellen.

  Behandelingen die het welbevinden van patiënten verhogen zijn binnen de reguliere sector beschikbaar en worden veelvuldig gegeven, daarvoor hoef je echt niet naar de Iceman of om het even welke kwakzalver dan ook.

 43. Renate says:

  En dan worden al die kwakbehandelingen de mensen weer opgedrongen, omdat ‘die en die’ het toch ook gedaan heeft en die zich er toch beter door voelde. En dan moet je als kankerpatiënt gaan vertellen dat je helemaal geen zin hebt om de laatste tijd van je leven nog even gezellig in ijsbaden te gaan zitten, of in je blootje de een of andere berg te beklimmen, waarna je weer als ondankbaar wordt weggezet.

 44. wilmamazone says:

  http://www.rtlxl.nl/#!/rtl-late-night-301978/5ea9d1a5-4315-39f7-9744-f4faf071737a

  RTL Late Night
  Afl. 74

  Doodzieke Mark Bos vertelt over zijn laatste plannen.

  Ik heb gekeken, maar ga er eerst een nachtje over slapen.

 45. wilmamazone says:

  Tot nu toe aleen een (ongenuanceerd) artikeltje in het AD:
  http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Show/article/detail/3977877/2015/04/23/Laatste-wens-terminale-Mark-Stem-voor-kankerpatienten.dhtml

  Laatste wens terminale Mark: Stem voor kankerpatiënten

  Journalist Mark Bos, die lijdt aan uitgezaaide prostaatkanker, heeft een laatste wens. Hij wil kankerpatiënten helpen nu hij hooguit nog een paar weken te leven heeft. Ze moeten een stem krijgen en meer zichtbaar worden voor de buitenwereld.

  De voormalig Editie NL-verslaggever vindt dat kankerpatiënten een stem moeten krijgen. ,,Elke kankerpatiënt moet een bandje dragen. Een eerste stap om gehoord te worden. Ik hoop zo dat ik een eerste steen kan leggen dat het systeem anders moet. Dat zou ik geweldig vinden.”

 46. Renate says:

  Hier ook nog een stukje:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/24-04-2015/laatste-boodschap-journalist-mark-bos-meer-aandacht-voor-kankerpati%C3%ABnt

  Bos vindt dat artsen te weinig kijken naar gevallen waarbij het níet goed gaat. ‘Er wordt niet onderzocht waarom het bij mij níet werkt’ zei hij in het programma van Humberto Tan. ‘Die vijftig procent waarbij de chemotherapie niet werkt wordt genegeerd.’ Daardoor leren artsen te weinig, om nieuwe gevallen beter te kunnen helpen, denkt Bos. ‘Maar we hebben zelf besloten om dit systeem zo in te richten. Dus kunnen we het ook veranderen.’

 47. JennyJo says:

  Er wordt niet onderzocht waarom het bij mij níet werkt’ zei hij in het programma van Humberto Tan. ‘Die vijftig procent waarbij de chemotherapie niet werkt wordt genegeerd.’

  Wat is dat nou weer voor onzin? Dat wordt wel degelijk onderzocht, hoe komt die man er toch bij!

 48. Renate says:

  De heer Bos denkt en wil op de stoel van de specialisten gaan zitten.

 49. wilmamazone says:

  De heer Bos denkt en wil op de stoel van de specialisten gaan zitten.

  Wat reguliere kankerbehandelingen betreft, en de doorslaggevende stem die iedere kankerpatiënt zo snel mogelijk zou moeten krijgen, papegaait Mark Bos grotendeels Coen van Veenendaal en Peter Kapitein na:
  http://www.ice4life.nl/doel/

  Coen van Veenendaal was gisteravond bij Humberto Tan herhaalde malen zo nadrukkelijk aan het woord dat Mark Bos zelf ondergesneeuwd dreigde te raken.

  Over Inspire2Live
  Inspire2Live is in 2010 opgericht door Peter Kaptein en Coen van Veenendaal; de oprichters van Alpe du6. Coen kwam in 2013 negatief in het nieuws in verband met geld dat hij via Inspire2Live verdiende. Coen is inmiddels van alle blaam gezuiverd en de organisatie van Ice4Life gelooft in het goede werk dat hij doet. Juist omdat hij ook bruggen probeert te slaan in het belang van de patiënt. Bovendien is het een van de weinige initiatieven waarbij de patiënt ondubbelzinnig voorop staat en er een open vizier is richting alternatieve methodes om een kankerpatiënt te helpen.

  Achtergrond
  Mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, worden direct geconfronteerd met een scala aan behandelingen waar ze aan onderworpen moeten worden. Voor een belangrijk deel zijn ze in die behandelingen ‘lijdend voorwerp’ en ondergaan van chirurgie, bestralingen, interventie oncologie en chemo tot immunotherapieën. Weinig wordt er verteld over wat de patiënt zelf kan doen om zijn of haar lichaam optimaal in conditie te brengen. Een optimale conditie om aan de ene kant de behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan en om aan de andere kant het lichaam zo te versterken dat het zo stevig mogelijk weerstand kan bieden aan de wildgroei van kankercellen. In zekere zin dus om het lichaam te trainen in het terugdringen van de kanker én het voorkomen dat het weer terugkeert na de behandelingen.

  Daarnaast willen de heren dus dat het publiek gaat bepalen wat wel of niet wetenschappelijk onderzocht wordt/gaat worden en/of welke middelen kankerpatiënten mogen gaan slikken die bij wijze van spreken het stadium van het petrischaaltje nog niet voorbij zijn. Al dat zorgvuldig testen op werkzaamheid en veiligheid duurt in hun ogen allemaal veel te lang en is met name bij de regulier ‘uitbehandelde’ kankerpatiënt nergens voor nodig. Die hebben toch niets meer te verliezen is het idee.

 50. wilmamazone says:

  WMZ:

  Coen van Veenendaal was gisteravond bij Humberto Tan herhaalde malen zo nadrukkelijk aan het woord dat Mark Bos zelf ondergesneeuwd dreigde te raken.

  In een van die betoogjes vergelijkt Van Veenendaal kanker met AIDS *-met name wat vroeger het afdwingen van nog niet vrijgegeven medicijnen betreft- en de overeenkomsten die hij meent te mogen zien, kloppen ook gewoonweg niet. Het is geklets in de ruimte en meer niet.

  [* toegevoegd]

 51. wilmamazone says:

  Berichten over gisteravond zijn tot nu toe met een lampje te zoeken. Hier is er toch nog eentje met een zeer discutabele quote van Van Veenendaal:
  http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/445792/terminale-journalist-mark-bos-ik-hoop-zo-dat-ik-een-eerste-steen-kan-leggen-dat-het-systeem-anders-moet.html

  Marks beste vriend zorgt nu voor hem. ”Het gaat niet alleen om Mark, maar om honderdduizenden patiënten per jaar. Het moet zichtbaar worden wie patiënt is. Er zijn regels, maar dat is voor iemand als Mark een slecht verhaal. De menselijkheid is in het systeem verloren gegaan.”

 52. Renate says:

  Nee, de kwakverkopers, die zijn pas menselijk…
  Als de therapie niet blijkt te helpen, dan heeft de patiënt niet hard genoeg gewerkt, te veel geluisterd naar negatieve geluiden uit z’n omgeving, of iets anders waarvan je uiteindelijk de patiënt de schuld kan geven.
  Als de patiënt naast de reguliere behandeling ook een kwakbehandeling ondergaat en hij wordt beter, dan komt het natuurlijk alleen maar door de kwakbehandeling.
  Spaar me de krokodillentranen van de kwakpromotors.

 53. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/media/albert-de-lange-schreef-columns-in-het-aangezicht-van-de-dood~a3980472/

  Journalist Albert de Lange van Het Parool, die in de krant schreef over zijn strijd tegen kanker, is overleden. Hij stierf vrijdag op 57-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam. Met zijn columns paste De Lange in een rijtje journalisten die schrijven over hun dodelijke ziekte.

  En public
  Vrijdag hadden de kankercellen in zijn buik definitief de macht overgenomen. De medicatie hielp niet meer. De Lange was niet de enige die als journalist over zijn naderende dood schreef. Terwijl in het verleden journalisten thuis tussen hun intimi een fatale ziekte verwerkten, doen ze dat nu en public, net zoals zoveel mensen hun lief en leed via sociale media delen.

  Een dag eerder was Mark Bos (49) – voormalig verslaggever van EditieNL en eindredacteur van EenVandaag – nog te gast bij Humberto Tan op RTL Late Night, nadat hij eerder dit jaar ook al te gast was bij Eva Jinek. Hij maakte een documentaire over zijn strijd tegen prostaatkanker die als verloren moet worden beschouwd.(**)

  (vet door mij)

  En daar gaan we weer hoor! Kanker in 2015 nog benoemen als een strijd die gewonnen of verloren kan worden. Er zou straf op moeten staan voor iedere journalist e.d. die deze woorden nog dúrft te gebruiken. Het getuigt van een onbenul dat niet goed te praten valt.

  Dat onbenul toonde Mark Bos ook volop in zijn documentaire ‘Retour Hemel’. Nu zullen we nooit meer weten hoe het hem vergaan zou zijn als hij niet herhaalde malen op eigen houtje gestopt was met de anti-hormoonbehandelingen die bij zijn uitgezaaide prostaatkanker het aangewezen/primaire middel is. Bos meende het zelf beter te weten, een heel stuk beter. Daardoor verminderde hij toen zelf zijn enige kans op langer leven en niemand anders.
  En zich dan wel donderdagavond bij Tan beklagen over chemotherapie die bij hem niet aansloeg en dat daar toch zo nodig iets aan gedaan moest worden! Dan hebben artsen en wetenschappers blijkbaar opeens niet goed genoeg hun best gedaan onder het motto: “De menselijkheid is in het systeem verloren gegaan.” [sic]. Het is wat JennyJo eerder ook al zei:

  JennyJo zegt:
  april 24, 2015 om 3:04 pm

  Er wordt niet onderzocht waarom het bij mij níet werkt’ zei hij in het programma van Humberto Tan. ‘Die vijftig procent waarbij de chemotherapie niet werkt wordt genegeerd.’

  Wat is dat nou weer voor onzin? Dat wordt wel degelijk onderzocht, hoe komt die man er toch bij!

  (het zou overigens 30% zijn waarbij chemotherapie niet werkt, dus bij 70% wel)

  Noot:
  Chemotherapie wordt bij prostaatkanker nooit ter genezing ingezet, maar als mogelijke verlenging van leven met iets minder klachten. Zie bijvoorbeeld:
  https://www.kanker.nl/bibliotheek/prostaatkanker/behandeling-en-bijwerkingen/97-chemotherapie-bij-prostaatkanker

  Chemotherapie is bij prostaatkanker een palliatieve behandeling. Zo’n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering van klachten.

  U krijgt alleen chemotherapie op het moment dat hormonale therapie niet meer werkt.

  en luister naar deze begrijpelijke uitleg:
  http://websiteprostaatkanker.nl/video/chemotherapie/#t=06:55.199

 54. wilmamazone says:

  Coen van Veenendaal:

  ”Het gaat niet alleen om Mark, maar om honderdduizenden patiënten per jaar. Het moet zichtbaar worden wie patiënt is. Er zijn regels, maar dat is voor iemand als Mark een slecht verhaal. De menselijkheid is in het systeem verloren gegaan.”

  Mark Bos:

  ,,Elke kankerpatiënt moet een bandje dragen. Een eerste stap om gehoord te worden. Ik hoop zo dat ik een eerste steen kan leggen dat het systeem anders moet. Dat zou ik geweldig vinden.”

  Het is donderdagavond niet uit de verf gekomen wat Bos zich nu precies voorstelt bij het dragen van zo’n bandje, maar ik vind het bij voorbaat al 3 x niks op wat voor manier dan ook.

  Mark Bos spreekt nu sowieso wel erg makkelijk over elke kankerpatiënt en het liefst namens alle kankerpatiënten. Dat is dan in ieder geval al allen -1. Ik ben zelf kankerpatiënt en wens het gedachtengoed van Mark Bos niet te (moeten) onderschrijven.

  Ik zou het op mijn beurt geweldig vinden als Bos nog met het statement zou komen dat hij voorniks is gaan shoppen bij de Fa. Alterneut & Co., en lotgenoten met klem adviseert om vooral niet dezelfde weg te gaan- of blijven bewandelen. Met het boodschappenlijstje erbij en het bedrag dat dat alles onnodig gekost heeft.

 55. Renate says:

  Misschien een bandje voor kankerpatiënten die menen alles beter te weten dan hun behandelend artsen? Ook niet zo’n geweldig idee, maar ik wantrouw mensen die menen voor een hele groep te spreken.

 56. wilmamazone says:

  Er wordt hier in feite niets nieuws verteld, maar de boodschap kan niet vaak genoeg herhaald worden:
  Alternative therapies: what’s the harm?

  We often see stories in the media about cancer patients who have chosen alternative treatments, either alongside or instead of conventional treatment.

  Every cancer patient has the right to decide what, if any, line of treatment they wish to pursue.

  But we believe it’s vital that people make fully informed decisions based on genuine evidence about the risks and benefits of any therapy – whether alternative, complementary or conventional – in discussion with their doctor.

  To be clear, ‘alternative’ usually implies a treatment is used instead of conventional medicine, while ‘complementary’ therapies are used alongside regular medical treatments.

  Unfortunately, media and online coverage of alternative therapies often doesn’t tell the whole story or include professional medical advice, and can be very misleading.

 57. Pingback: Mark Bos (49) overleden | Cryptocheilus Weblog

 58. Pingback: De erfenis van Mark Bos: niet (te) aanvaarden! Samen 1vuist maken tegen spierballentaal | Cryptocheilus Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: