Fijne paasdagen

foto: Slava Ebinger

foto: Slava Ebinger

[Bron]

15 Responses to Fijne paasdagen

 1. wilmamazone says:

  Of het fijne dagen worden is nog ff afwachten 😉 :

  ‘Bloedmaan tijdens Pasen voorspelt dag des onheils’
  De Amerikaanse pastoor John Hagee is er heilig van overtuigd dat Jezus binnenkort terugkeert op aarde omdat de maan komend paasweekeinde dieprood kleurt. Volgens de man wordt het zeldzame heelalverschijnsel voorspeld in de Bijbel. De Nederlandse theoloog Eric Ottenheijm ziet de terugkeer niet gebeuren en noemt de uitlatingen van de Amerikaan ‘zorgwekkend’.

  eindquote:

  ‘Einde van dit tijdperk’
  Ondertussen bereidt Hagee zich voor op het onheil dat hij voor dit weekend voorziet. ,,Er is er een reeks heilige gebeurtenissen die volgens de bijbel gaat gebeuren. Maar het boek noemt nooit een tijdstip. Er staat alleen dat ‘als er een teken is’ – en de rode maan is een heel duidelijk teken – het ‘einde van dit tijdperk’ nabij is.”

 2. wilmamazone says:

  En hoe is het met jullie kennis van zaken gesteld?:
  http://nos.nl/artikel/2028487-waarom-eten-we-eieren-met-pasen.html

  Paaseieren, paasbrood, paastakken: grote kans dat je een van die dingen voor Pasen in huis hebt gehaald. Of dat je op zijn minst wat chocolade-eitjes op hebt. Maar waar komen deze tradities vandaan?

  Iemand die het weet is cultuurtheoloog Frank Bosman. Maar tijdens een wandeling door Den Bosch blijkt dat veel klanten en winkeliers geen idee hebben. Een medewerkster van snoepwinkel Tum tum vertelt dat ze speciaal voor deze dagen allerlei “overheerlijke chocoladelekkernijen” verkoopt. Maar ze geeft eerlijk toe dat ze eigenlijk niet weet waar de traditie van chocolade-eieren vandaan komt.

  eindquote:

  Bosman is blij dat hij de verhalen weer een keer kan vertellen. “De christelijke boodschap heeft onze samenleving tweeduizend jaar gekneed en gevormd. Uit cultuurhistorisch oogpunt zou het toch zonde zijn als we uiteindelijk niet meer weten waar al die verhalen vandaan komen.”

  Ik ben zelf rooms-katholiek opgevoed, en met name het lijdensverhaal van Jezus werd er toentertijd wel elk jaar opnieuw ingestampt. Begrijpen was vers nummer zoveel, áls je alles maar van buiten kende.

 3. wilmamazone says:

  Dan deze jammerklacht van Stijn Fens ook maar even: Het Paasfeest in Nederland is failliet

  Een groot deel van dit land doet alsof er niets aan de hand is, maar vanmiddag, zo rond een uur of drie, werd Jezus Christus voor de zoveelste keer aan het kruis genageld. Ik moest werken vandaag, maar het hield me bezig, misschien wel meer dan ooit.

  Ik heb niets tegen gezelligheid, maar hebben we daar de verrijzenis van Christus nu echt voor nodig?

  Het Paasfeest in Nederland is failliet. Net als banken in moeilijkheden door de overheid geholpen kunnen worden, zou er een opkoopregeling voor failliete feestdagen moeten komen. De regering stelt een strak regime in. Op paaszaterdag zijn alle winkels voortaan dicht, er wordt niet gesport, treinen en bussen rijden na acht uur ’s avonds niet meer. Het land valt stil en verandert in een grote graftombe.

  Pas in de vroege paasmorgen ontwaakt alles weer zoals die eerste keer, ooit meesterlijk beschreven door kunsthistoricus Frits van der Meer, aan de hand van een schilderij van Rogier van der Weyden.(**)

  Mag Stijn Fens -of wie dan ook- de vraag beantwoorden die mij als kind al bezighield: hoe kan het dan dat die sterfdag elk jaar op een andere datum valt?

 4. wilmamazone says:

  Hoog tijd voor weer wat vrolijks:

 5. JennyJo says:

  Wat een warhoofdig stuk zeg, van die meneer Fens.

 6. JennyJo says:

  Tja, ik heb ook niks met Pasen. Niet met Kerst ook trouwens, want ik ben niet gelovig. De Mattheüs passie echter vind ik prachtig, maar dat schijnt van bepaalde gelovigen niet te kunnen als je niet in de Heere J. gelooft.

 7. wilmamazone says:

  JJ:

  Wat een warhoofdig stuk zeg, van die meneer Fens.

  Uit goed ingelichte bron weet ik dat hij in de dagelijkse praktijk best wel meevalt, maar kom hem niet aan zijn geloof. Dat is bij (gewezen) medewerkers van de KRO wel vaker het geval.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stijn_Fens

 8. wilmamazone says:

  JJ:

  Tja, ik heb ook niks met Pasen.

  Ik intussen ook niet meer, maar sommige zaken raak je niet meer kwijt. Zo at ik gisteren bijvoorbeeld een kop erwtensoep en daar zat vlees in. Dat is op Goede Vrijdag zowat een doodzonde en daar denk je dan toch weer automatisch aan. Niet dat ik me schuldig voel(de), maar het geeft aan hoe lang de hersenspoeling doorwerkt.

 9. Renate says:

  Ik vond het stuk van de heer Fens ook nogal warhoofdig. Ik ben niet gelovig, maar wat mij betreft mogen winkels op christelijke feestdagen wel gewoon gesloten zijn. Zoals het nu is, vind ik het allemaal erg verwarrend.

 10. wilmamazone says:

  Het is vandaag al prachtig zonnig weer en in mijn tuin staat een grote boom in volle bloei, maar het wordt in de loop van deze week nóg beter:
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/natuur-loopt-drie-weken-achter-op-2014~a3945019/

  Dit jaar ligt de ontwikkeling van de natuur ongeveer drie weken achter op 2014 dat zeer warm begon. Toch is de échte lente in aantocht.

 11. JennyJo says:

  Heerlijk! Morgen gaan we eerst een eind lopen met de hond en dan lekker fietsen. Broodjes, brokjes en drinken mee, hondje achterop en karren maar, zalig!

 12. wilmamazone says:

  Nog nooit van gehoord, maar ook heel bijzonder omdat blijkbaar niemand meer het waarom nog weet. Het is zo omdat het zo is:
  http://nos.nl/artikel/2028793-vloggeln-gewoon-omdat-dat-zo-gaat.html

  Vlöggeln, gewoon omdat dat zo gaat

  Het is een heel oude paastraditie in het Twentse plaatsje Ootmarsum. Maar hoe oud precies, dat weet niemand. Vlöggeln heet het. In een lange sliert lopen mensen hand in hand, al zingend door het plaatsje. Een ritueel dat sinds dit jaar nationaal immaterieel erfgoed is.

 13. JennyJo says:

  Oh… leuk zeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: