Mazelenvaccinatie werkt niet alleen goed tegen de mazelen, maar ook tegen andere infecties

© CDC/NIP/Barbara Rice - Wikipedia Public Domain

© CDC/NIP/Barbara Rice – Wikipedia Public Domain

Rory de Vries promoveerde in februari 2013 op het onderwerp mazelen en hij toonde toen al aan dat mazelen geen onschuldige kinderziekte is:

Mazelen veroorzaakt vooral sterfte doordat het virus het afweersysteem verzwakt. De Vries heeft aangetoond hoe dat precies in zijn werk gaat. Normaal bouwen mensen afweer op tegen een virus nadat ze ermee besmet zijn. Cellen die bij de afweer tegen dit virus betrokken zijn geweest blijven in het bloed aanwezig en kunnen het virus herkennen zodra het nòg een keer het lichaam wil binnendringen. Het lichaam weet dan al hoe het het virus moet uitschakelen. ‘Mazelen zorgt er echter voor dat deze immunologische geheugencellen na infectie grotendeels verdwijnen, waardoor het immunologisch geheugen voor een deel is ‘gewist’. Dit leidt tot een verhoogde vatbaarheid voor opportunistische infecties met andere ziekteverwekkers, net als bij de ziekte AIDS’, zegt De Vries.

De onderzoeker wijst erop dat het bijzonder is dat we nog maar zo weinig begrijpen van hoe mazelen ziekte veroorzaakt, terwijl het virus zelf al zo lang bekend is, ‘Mijn proefschrift is een opstap voor vervolgstudies, waarin aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van nieuwe en meer efficiënte methodes van toediening van het mazelen vaccin.’

Het resultaat van een vervolgstudie werd gisteren bekend gemaakt en het blijkt nog erger dan eerder gedacht: Mazelen verzwakken het afweersysteem ruim twee jaar. Rinke van den Brink:

Kinderen die mazelen hebben zijn daarna meer dan twee jaar extra vatbaar voor andere infectieziekten. Mazelen verzwakken het natuurlijke afweersysteem. Tot nu toe werd aangenomen dat dit effect hooguit een paar maanden duurde. Maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat kinderen tot 28 maanden nadat ze de ziekte hebben verhoogde kans lopen om te sterven aan andere infectieziekten. Onderzoekers van het Erasmus MC en de Amerikaanse Princeton University publiceren daarover vandaag een studie in Science.

Omgekeerd betekenen de onderzoeksresultaten dat de vaccinatie tegen mazelen een dubbel doel dient: het voorkomen van mazelen én het voorkomen van andere infectieziekten. Daarmee wordt de kindersterfte door mazelen maar ook door andere infectieziekten verminderd.

Het abstract van de studie:

Immunosuppression after measles is known to predispose people to opportunistic infections for a period of several weeks to months. Using population-level data, we show that measles has a more prolonged effect on host resistance, extending over 2 to 3 years. We find that nonmeasles infectious disease mortality in high-income countries is tightly coupled to measles incidence at this lag, in both the pre- and post-vaccine eras. We conclude that long-term immunologic sequelae of measles drive interannual fluctuations in nonmeasles deaths. This is consistent with recent experimental work that attributes the immunosuppressive effects of measles to depletion of B and T lymphocytes. Our data provide an explanation for the long-term benefits of measles vaccination in preventing all-cause infectious disease. By preventing measles-associated immune memory loss, vaccination protects polymicrobial herd immunity.

De recente mazelenepidemie in Berlijn leidde opnieuw tot discussie over inenten. Die werd in Nederland in 2013 in alle hevigheid gevoerd op basis van dezelfde fabeltjes: Feiten en fabels over mazelen en vaccinatie. Er kwam een deel twee vanwege de onheuse bejegening die Kata Ottovay ten deel viel door enkele fanatieke anti-vaccinanten. Een belangrijke oorzaak van al dat gezwets is de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) met al hun aantoonbare leugens. Welke draai de zogenaamde kritische prikkertjes gaan geven aan bovenstaande internationale studie is nog even afwachten. Naar verluidt wordt er al flink aan diverse duimen gezogen.

Vaccineren tegen o.a. mazelen is gewoon verstandig. Niet alleen voor je eigen kind(eren), maar ook omwille van die van de ander.
Nogmaals:

Een mazelenvaccinatie beschermt dus dubbel: tegen de mazelen, maar ook tegen andere infecties die een veel grotere kans hadden gekregen wanneer een kind niet was gevaccineerd.

Ondanks het wereldwijde succes van de mazelenvaccinatie, sterven vooral in de armste landen jaarlijks nog steeds honderduizenden kinderen aan het de gevolgen van het mazelenvirus. De onderzoekers besluiten hun artikel in Science dan ook met de woorden: “Onze bevindingen helpen om het mysterie op te lossen waarom de kindersterfte na de introductie van het mazelenvaccin meer dan proportioneel is gedaald en benadrukken het belang van de mazelenvaccinatie in een wereldwijde context.”

Update 11 mei 10:16:
https://www.sciencebasedmedicine.org/the-measles-vaccine-protects-against-more-than-just-the-measles/

The measles vaccine protects against more than just the measles

Posted by David Gorski on May 11, 2015

11 Responses to Mazelenvaccinatie werkt niet alleen goed tegen de mazelen, maar ook tegen andere infecties

 1. wilmamazone says:

  Oproep van huisarts Betsy Rosenblum: ‘Journalisten, zet o.a. geen foto van jankend kind bij je artikelen over vaccinaties’.
  http://healthjournalism.org/blog/2015/05/panelists-urge-journalists-to-report-on-how-vaccines-save-lives-ahcj15/

  Panelists urge journalists to report on how vaccines save lives #ahcj15

  For journalists covering the vaccine debate, the panelists suggested the following policies and story ideas:

  Be careful how you illustrate your stories.

  Rosenblum: Avoid using images like this in vaccine coverage.
  Rosenblum showed the typical photo of a wailing baby that accompanies most stories on vaccines. Instead, show pictures of children stricken with diseases that vaccines have prevented, like small pox, tetanus or whooping cough. Or show a happy baby with a Band-Aid instead. The tears from vaccines usually last a short time, while vaccines have long-term positive effects, she said. Science journalist Tara Haelle (@TaraHaelle) suggests finding images online through Creative Commons on Flickr, Google images and Wikimedia.

 2. wilmamazone says:

  Voor de zoveelste keer is er geen enkel verband gevonden:
  https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/geen-verband-bmr-vaccinatie-en-autisme

  Geen verband BMR-vaccinatie en autisme

  11-05-2015

  Een Amerikaans onderzoek toont opnieuw aan dat er geen verband bestaat tussen vaccinatie voor bof, mazelen en rodehond (BMR) en autismespectrumstoornis (ASS), zelfs niet bij kinderen die al een verhoogd risico op ASS hebben (JAMA. 2015;313:1534-40).

  eindquote:

  De auteurs hopen dat minder ouders hun kinderen de vaccinatie onthouden. ‘Want’, schrijven zij, ‘een lagere vaccinatiegraad is gevaarlijk voor de volksgezondheid en is de oorzaak van recente uitbraken van mazelen.’

 3. wilmamazone says:

  https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/volgende-grote-mazelenepidemie-2025

  ‘Volgende grote mazelenepidemie in 2025’
  13-05-2015

  Hans van Maanen

  De volgende uitbraak van mazelen onder orthodox-protestanten in Nederland zal, als er niets verandert, plaatsvinden rond 2025. Niet alleen ongevaccineerde kinderen zullen geïnfecteerd worden maar ook, en nog meer dan in 1999 en 2013, vatbare jongvolwassenen.

  Dit blijkt uit epidemiologische modelberekeningen van natuurkundige Martin Bier en bioloog Bastian Brak, gepubliceerd in European Physical Journal B (2015;88:107). Dat er sprake is van……………….

 4. wilmamazone says:

  Ter informatie:
  http://scienceblogs.com/insolence/2015/05/15/the-benefits-of-the-measles-vaccine-go-beyond-measles/

  The benefits of the measles vaccine go beyond measles

  eindquote:

  Fifty-two years later, we are now beginning to understand that measles doesn’t just render its victims susceptible to other infections during its acute phase, but that its immunomodulatory effects last as long as three years. Antivaccinationists frequently claim that vaccines “damage” the immune system, despite all the evidence that they do not. Rather, if anything “damages” the immune system, it’s the measles virus, and the protection against that damage is a vaccine.

 5. Renate says:

  De discussie onder het onderwerp is zo nu en dan hilarisch. Iemand die al het mogelijke probeert om de studie in diskrediet te brengen. Argumenten:
  Het is uitgevoerd door een student.
  Het is gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation.
  En zo komt er nog wel het een en ander voorbij. Ook een argument om alles te weerleggen is dat peer-reviewed niet deugt, omdat er een deskundige daar iets over gezegd heeft.

 6. wilmamazone says:

  Triest. Artsen Zonder Grenzen meldt bijvoorbeeld dat in een dorp van vijfhonderd mensen in twee maanden tijd meer dan dertig kinderen van vijf jaar of jonger omgekomen zijn.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/mazelenuitbraak-congo-400-doden-23-000-besmettingen~a4142466/

  Mazelenuitbraak Congo: 400 doden, 23.000 besmettingen

 7. Renate says:

  Volgens de antivaccinanten zal dat natuurlijk niets betekenen, want de levensomstandigheden zijn daar gewoon veel slechter. Het zegt dus niets over mazelen in hun deel van de wereld.

 8. wilmamazone says:

  @ Renate

  Het wrange is dat de levensomstandigheden in Congo inderdaad een belangrijke rol spelen. Dat was in 2011 ook al zo. De mazelenepidemie had halverwege dat jaar al aan zeker 1145 kinderen het leven gekost:
  http://www.nu.nl/buitenland/2574295/mazelen-eist-ruim-duizend-kinderlevens-in-congo.html

  In 2013 waren al ruim 4 miljoen kinderen tot 15 jaar gevaccineerd tegen mazelen:
  http://www.unicef.nl/wat-doet-unicef/ons-werk-wereldwijd/programmas/dr-congo-langdurige-humanitaire-hulp/

  Nu in 2015 is er weer een schrikbarend tekort aan hulp(middelen):
  http://www.artsenzondergrenzen.nl/ontdekken/verhalen/augustin-ngoyi/omringd-door-nieuwe-kleine-graven

  OBSTAKELS
  Ook een uitdaging: het verkrijgen van medicijnen en medisch materiaal. Al maandenlang is de belangrijkste weg dat deze regio verbindt met andere steden afgesloten. Tegelijkertijd zorgt een gebrek aan brandstof ervoor dat ook treinen niet meer deze kant op komen. Bevoorradingsroutes zijn dus afgesneden en lokale hulpposten hebben nu een enorm tekort aan medicijnen. De medicijnen die er verkrijgbaar zijn, kosten nu meer dan de meeste mensen zich kunnen veroorloven. En dus brengen mensen hun zieke kinderen niet naar deze hulpposten.

  OPSCHALEN HULP
  Zulke obstakels maken deze epidemie alleen maar erger. Elke dag komen er meer patiënten bij, maar schiet de hulp tekort. Die hulp moet opgeschaald worden, met meer middelen en meer hulporganisaties ter plaatse. Alleen zo kan deze noodsituatie het hoofd worden geboden.

 9. Renate says:

  Inderdaad spelen de levensomstandigheden in Congo een belangrijke rol, maar het is natuurlijk geen reden om het belang van vaccinatie te onderschatten.

 10. wilmamazone says:
 11. Renate says:

  Natuurlijk zal ook dit niet helpen om de anti-vaccinanten te overtuigen, want de mazelen zijn toch een onschuldige kinderziekte? En de kinderen die er toch aan dood gaan, waren natuurlijk al ongezond en kregen niet de juiste voeding, kortom niets om je druk over te maken.

  Zo denk ik er dus niet over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: