Borstkanker en de seksistische challenges die je bij andere ziektes nooit ziet

795625fcb780a9584d6de3a208a7a6a0-1432649763 Giel Beelen heeft het vandaag geweten met zijn enthousiaste bericht over jetsers online tegen borstkanker:

Jetsers! Kijk dit is een goed begin van de dag! Om bewustwording te creëren voor borstkanker en het belang van onderzoek is er een challenge in het leven geroepen. Vergeleken bij dit zijn ijsblokjes maar een tikkeltje saai.

Hersenloos overgenomen van Spits met: #HoldACokeWithYourBoobsChallenge is beste trend ooit

Het slappe excuus dat hij later toevoegde:

Ik geloof niet in berichten weghalen, maar ik geef toe dat het niet zo handig was om deze challenge te delen. Natuurlijk wil ik de slachtoffers van borstkanker niet beledigen, maar juist steunen. Laat ik voor de duidelijkheid wel zeggen dat ik de challenge niet heb bedacht. Ik las over de challenge op Spitsnieuws.nl.
De challenge is ergens op het internet ontstaan om op een ludieke manier bewustwording te creëren voor borstkanker en het belangrijke onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte. Een inschattingsfout van mijn kant. Want ja, de challenge slaat de plank bij nader inzien compleet mis.

Daar had ie blijkbaar wel eerst dit tegengas voor nodig van bijvoorbeeld Susan van Stipthout: Gooi je jetsers online tegen borstkanker Bedankt voor de awareness, Giel! en dat van Femke van Rossum:

(**)Maar Giel, hoeveel hersencellen heb jij nog, dat je denkt dat de geile filmpjes ook echt een bijdrage leveren aan het doel om borstkanker onder de aandacht te brengen? Waarom die associatie en waarom niet gewoon toegeven dat het stompzinnig vermaak is? Waarom laat jij je in met dit soort onzin, zonder na te denken over de vraag wat de connectie is tussen borsten, borstkanker en een koud blikje cola? De enige overeenkomst die ik kan bedenken is, dat het jou een stijve piemel bezorgt en de dames stijve tepels, maar dan zie ik nog steeds niet waar ik de borstkanker moet plaatsen.

Ook daar bood hij excuus aan:

Giel Beelen 27 mei 2015 om 10:15
Het is niet mijn initiatief voor de duidelijkheid. https://www.facebook.com/HoldACokeWithYourBoobsChallengeOfficial
Maar los van deze actie is mijn woordkeuze inderdaad minstens zo dubieus. Excuus daarvoor. For what it’s worth leeft t bij vele mensen weer een beetje.
Succes
groet,
Giel

Als je er deze tekst toch nog aan vast plakt, lijkt het er niet op dat het kwartje al echt doorgevallen is:’For what it’s worth leeft t bij vele mensen weer een beetje’ Waardeloos Giel en voor de rest niks. Maar het excuus is er in ieder geval, maar of het welgemeend is blijft voorlopig een tweede.

Het gaat er in het algemeen om en over dat met name de kankerpatiënt zelf eigenlijk niet mag klagen over hoe het geld binnengeharkt wordt, en dankbaar dient te zijn voor alles wat er verzonnen wordt:

Rondom kanker schijnt het tegenwoordig zowat elke dag een soort Koninginnedag te moeten zijn, want dat kanker bestaat is tot daar aan toe, maar het moet wel zo leuk mogelijk blijven. De zoveelste campagne is zo verzonnen, want enig niveau is geen vereiste, integendeel.

Van kankerpatiënten wordt verwacht dat ze in hun handjes klappen en overlopen van dankbaarheid en wee degene die er wat van durft te zeggen.

Het wachten is op de volgende broekafzakkende actie.

11 Responses to Borstkanker en de seksistische challenges die je bij andere ziektes nooit ziet

 1. JennyJo says:

  Ach ja, Giel Beelen, wie anders… *zucht* Nog even wachten en hij gaat huilen omdat hij zijn eigen domheid zo zielig vindt voor zichzelf.

 2. Renate says:

  Misschien een wedstrijd ver plassen om geld op te halen voor prostaatkanker?

 3. wilmamazone says:

  En zo kletst men zich er -ook weer hersenloos- uit:
  http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/4053008/2015/06/03/Coke-tussen-je-borsten-actie-was-een-grap.dhtml

  Het zou gaan om een actie voor het goede doel. Door een blikje cola vast te klemmen tussen beide borsten werd aandacht gevraagd voor de strijd tegen borstkanker. Maar in plaats daarvan reageerden vele vrouwen met borstkanker woedend op de actie. Bovendien melden de bedenkers van de nieuwe rage nu, dat deze startte als een grap, bedoeld om de ice bucket challenge belachelijk te maken. Hun actie levert het goede doel nauwelijks geld op.

  Een uit de hand gelopen grap uit de seksindustrie; het gebeurde gewoon. En let eens op het verstand van (borstkanker)zaken:

  ,,Als alleen al het leven van één meisje door deze actie – een grap of niet – wordt gered, omdat ze iets in haar borst voelde toen ze meedeed, dan was dat het waard. Of niet?”, besluit Frost de bekentenis.

  Ongeveer 75% van alle borstkankers ontstaat bij 50-plus. Het komt gelukkig maar zelden voor bij vrouwen die jonger zijn dan 25 jaar (in Nederland ong. een stuk of 10 per jaar), maar voor mijn gevoel noem je die dan jonge vrouw en geen meisje meer.
  Daarnaast wéér de suggestie dat het eigenlijk niemand mag storen hoe er geld binnengeharkt wordt. Zelfs onderbroekenlol moet op waardering kunnen rekenen zo lijkt het.

  Het ziet er voorlopig niet naar uit dat kankerpatiënten verlost gaan worden van al dat hypocriete en/of oerstomme gedoe. En waarom borstkanker altijd zo’n dankbaar onderwerp was, is en blijft?
  Je zou er met gemak roze vlekken van voor de ogen kunnen krijgen.

 4. wilmamazone says:

  Eens wat vaker gewoon de middelvinger omhoog?:

 5. Max says:

  Dit zie je bij andere ziektes nooit?
  Kijk eens op het lollige http://www.zaadbalkanker.nl
  Die hebben in hun logo de volgende tekst opgenomen:”toon ballen!”

  Edit WMZ: uit filter op 14 juni 07:03

 6. wilmamazone says:

  @Max
  Goed gevonden Max, maar………..”toon ballen!” is ook in dit geval niet meer dan een stukje spreektaal in de betekenis van: karakter tonen. De (zaad)ballen/testikels zelf worden in werkelijkheid nergens getoond, dus is er geen sprake van een echte challenge om geld binnen te harken. Het zal sowieso niet mogen, maar dat is vers nummer twee. Er bestaat bijvoorbeeld geen variant op het aloude wedstrijdje eierlopen en er worden geen ballen op tafel gelegd of zoiets dergelijks.

  Enkele andere voorbeelden bij borstkanker:
  De tietenrace: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3058993/2011/12/01/Pink-Ribbon-stopt-met-Tietenrace.dhtml

  Borstenmemory: http://www.tubantia.nl/regio/op-de-foto-voor-pink-ribbon-1.2353934

  Mamming: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1731529/2013/10/29/Mamming-is-nieuwste-rage-leg-je-borsten-op-tafel.dhtml

 7. Max says:

  @wilmamazone
  Dat “toon ballen!” volgens jou ‘niet meer dan een stukje spreektaal’ is maakt het volgens mij niet minder seksistisch. Zou jij het normaal vinden als de borstkankervereniging als motto ging voeren: “met de borst vooruit”?

  En verder voldoet mijn voorbeeld volgens jou niet omdat er geen beelden van blote balzakken worden getoond en is er geen sprake van een echte challenge om geld binnen te harken.
  Op blote balzak foto’s kan ik je niet trakteren want zoals je als zegt, dat zal niet mogen. Maar een ludiek bedoelde challenge is er wel, zie http://www.checkonetwo.co.uk/

  JOIN OUR MOVEMENT, SHARE
  #FEELINGNUTS
  AND GET EVERYONE CHECKING THEIR LOVE GRENADES

  Leuk joh al die foto’s van mensen die in hun kruis grijpen en er een gekke bek bij trekken. En allemaal voor de goede zaak natuurlijk, awareness creeren.

  Voor de duidelijkheid, ik sta aan jou kant, alle vrolijke roze goedbedoelde onderbroekenlol over wat voor kanker dan ook mag per direct verdwijnen.

 8. wilmamazone says:

  @Max

  Ik vind dat “toon ballen” ook onnodig seksistisch hoor, laat dat vooral duidelijk zijn.

  Die FeelingNuts heb ik op de een of andere manier volledig gemist (of weer vergeten), maar ook dat is in een woord verschrikkelijk: https://twitter.com/search?q=%23FeelingNuts

  Maar wat ik ook duidelijk probeerde te maken met dit item is de overdaad aan hersenloze bedenkseltjes bij borstkanker, en dat dat toch wel uitzonderlijk is.

  Voor de duidelijkheid, ik sta aan jou kant, alle vrolijke roze goedbedoelde onderbroekenlol over wat voor kanker dan ook mag per direct verdwijnen.

  Dat had ik meteen al begrepen, en ik vind het ook hartstikke fijn dat je meedenkt. Dankjewel.

 9. wilmamazone says:

  Nu toch het woord onderbroekenlol gevallen is nog maar een voorbeeld van een recente challenge die werkelijk nergens over gaat. Het is letterlijk en figuurlijk helemaal niks. Het punt is dat het voor de (borst)kankerpatiënten eigenlijk not-done is om hier openlijk tegen te protesteren:
  https://femkevanrossum.wordpress.com/2015/04/10/onderbroekenlol/

  ONDERBROEKENLOL
  10 april 2015 · door femkevanrossum

  Dat zit je dan. Zonder ondergoed, aan de diarree en het wc papier is ook al op. Het is een virus, haast hardnekkiger dan een griepepidemie. Geen vaccin en geringe kans op herstel. Zo gênant, maar je kon er niks aan doen dat je het virus hebt doorgegeven, want de druk was zo hoog. De druk die je zei dat het juist was te delen. De druk die je vertelde dat je er goed aan deed. Want het was maar een spel en het doel was zo goed. Wereldkundig maken dat borstkanker bestaat, door mensen te vertellen dat je last hebt van voetschimmel. Steun betuigen, maar dan wel zonder te zeggen aan wie of uitleg te geven, want dat is een belangrijke voorwaarde voor deelname aan het grote borstkankerspel. Een spelletje, over een ziekte die levens kapot maakt en een manier om de mensen te steunen, die er uiteindelijk aan zullen sterven. Jouw diarree maakt misschien het verschil, want je hebt laten zien dat je echt aan ze denkt. Door je ondergoed thuis te laten en een kraslot te kopen, steek je al die slachtoffers een hart onder de riem en laat je zien dat je het leed dat zij dagelijks ondergaan heel serieus neemt. Dankzij jouw belangrijke bijdrage in het spel, heb je de mensen bewust gemaakt van de gevolgen. Omdat jouw wc papier op is, loopt er nu misschien wel een patiënt rond, voor wie de last een klein stukje lichter geworden is.

  Het is een hoax, een virus een epidemie. Het is onzin en er is niemand mee geholpen. Het is kwetsend, ongrijpbaar en vreselijk hardnekkig. Ik vecht al lang tegen de onderbroekenlol van dit soort spelletje, evenals tegen mijn kanker. Maar als ik dat doe, loop ik wel het risico veroordeeld te worden. Dan ben ik namelijk niet sportief genoeg en een doemdenker, omdat ik de lol van het spelletje niet zie en omdat de deelnemers het zo goed bedoelen. Dan ben ik ineens die zeurende patiënt, die het leven te serieus neem en niet positief genoeg in het leven staat. Dan ben ik de spelbreker, die de realistische kant van kanker blootlegt. Ik mag het spelletje niet bederven, want dan is het ineens serieus en dat kan nooit de bedoeling geweest zijn. Voor mij begint de dag met wat mijn lichaam nog op kan brengen. Voor wie meespeelt met het spel, is het gewoon een dag als alle anderen, maar dan zonder onderbroek ….

  (vet door mij)
  Femke linkt naar deze FB-pagina met daar nadere uitleg over de actie, en met meerdere reacties van mensen die er geen enkel kwaad in zien:

  Ik hoop van harte dat nog veel meer ‘spelbrekers’ luid en duidelijk van zich laten horen. Het kan toch niet zo zijn dat we al die stompzinnigheid normaal moeten gaan vinden nietwaar? De weg naar de hel is geplaveid met zogenaamde goede bedoelingen……………

 10. wilmamazone says:

  Had ik niet gezegd dat je er maar op hoefde te wachten?!:
  http://entoen.tv/boobsoverbellybuttons/

  Gelukkig snel vervanger voor navel: pak je borsten vast

  Gelukkig vinden vele mensen dit onzin, waaronder vrouwen die aandacht willen vragen voor borstkankeronderzoek en dus verschuift de aandacht naar een goed doel: twee vliegen in één klap (en voor mannen komt daar een 3e vlieg bij!)

 11. wilmamazone says:

  https://femkevanrossum.wordpress.com/2016/01/14/fetisj/

  N.a.v. bikinirecord: https://twitter.com/hashtag/bikinirecord?src=hash

  FETISJ
  14 januari 2016 door femkevanrossum

  Met je borsten op tafel, in bikini of op de foto. Mooie vrouwen, jonge vrouwen, een maatje meer, een maatje minder. Door de jaren heen, hebben we ze allemaal voorbij zien komen. Acties om aandacht te vragen of geld op te halen. Uiteenlopend en toch vergelijkbaar. Ze hebben vaak hetzelfde doel en misschien nog wel vaker dezelfde opzet. Seks. Seks verkoopt, seks krijgt aandacht en aandacht is geld. Mooie lijven om geld op te halen voor beschadigde levens; het lijkt haast wel een soort fetisj.

  We lopen, we fietsen, we wandelen, we klimmen. Maar voor borstkanker gaan we uit de kleren. Geen enkele vorm van kanker, krijgt zoveel seksuele aandacht als borstkanker. Dat is wrang, als je nagaat dat……….

  eindquote:

  En natuurlijk zijn de meeste acties met de beste intenties. Natuurlijk levert het geld op voor belangrijk onderzoek. Natuurlijk spreek ik voor mezelf en zijn er ook borstkankerpatiënten die zich niet storen aan deze fetisj. Maar waarom zien we de seks doorgaans alleen maar bij borstkanker, waar komt toch die fetisj vandaan? Ik zie geen kalenders met pin-ups voor darmkanker of bikini’s voor longkanker? Ik zie geen mannen in boxershorts aandacht vragen voor alvleesklierkanker. Ik zie vooral een doelgroep die leeft met de gevolgen. Gevolgen die veelal van grote invloed zijn op levens en sekslevens. Dat het de seks is, die zo vaak centraal staat bij acties voor borstkanker, is wrang. Want zolang de fetisj in stand blijft en we onze ogen sluiten voor het verdriet, zal er altijd een vertekend beeld zijn, van een ziekte die juist zoveel verder gaat dan borsten alleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: