Het zijn ook de honden van vroegah niet meer

12308741_10153804888769700_5219526852935252613_n

Wat nog ontbreekt is het boek ‘Wie maakt het baasje beter?’

16 Responses to Het zijn ook de honden van vroegah niet meer

 1. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/next/2015/12/07/waarom-leeft-je-kat-langer-dan-je-hond-1565577

  Waarom leeft je kat langer dan je hond
  Wim Köhler 7 december 2015

  De wetenschap zegt: hoe groter het dier, hoe langer het leeft. Olifanten worden 65, sommige walvissen halen de 200 jaar. Een muis van 3 is daarentegen een zeldzaamheid.

  Er zijn veel uitzonderingen op die regel. Papegaaien worden stokoud. Ook onze honden en katten spotten met die simpele theorie. De meeste honden zijn groter dan katten. Toch is 12 voor een hond een respectabele leeftijd, terwijl katten makkelijk ouder dan 16 worden.

  Hoe het komt? Science van afgelopen vrijdag had een serie artikelen over veroudering. In een ervan duikt David Grimm in de ‘grote-dieren-leven-langer’-theorie. En hij roert ook de honden- en kattenkwestie aan.
  eindquotes:

  Belangrijk is dat het verschil in levensverwachting voor hond en kat in een ver verleden wordt gezocht. Er zijn honderdduizenden jaren overheen gegaan. Met domesticatie, de aanpassing aan de mens in de laatste 10.000 tot 20.000 jaar, heeft het weinig te maken.

  De mens heeft nu wel invloed op de levensduur van hond en kat. Volgens onderzoekers en Amerikaanse dierenklinieken steeg de levensverwachting de laatste decennia voor hond en kat. Door intensievere zorg.

  Leuk voor de baas, maar de vraag blijft of het dier die operaties, amputaties, chemotherapie en de bijwerkingen van langdurig geneesmiddelengebruik wel zo prettig vindt. Er zijn ook bedreigingen. Zowel honden als katten worden te dik. Dat is niet goed voor de levensverwachting.

  (vet door mij)

  Wat zou nu met name een hond zelf zeggen over die operaties, amputaties, chemotherapie en de bijwerkingen van langdurig geneesmiddelengebruik? Als ik mag gokken toch vaak: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg waf waf!’.

 2. Renate says:

  Tja, wat denkt de kat? Geen idee. Mensen lijken huisdieren vaak meer als gezinsleden te zien, dan als dieren. Ik houd van m’n kat, maar ik weet ook dat het op een gegeven moment afgelopen is. Wat mij betreft dus ook geen luxe begrafenis of iets dergelijks.

  Wat behandelingen betreft, vind ik het vaak lastig te beoordelen. Ik zorg regelmatig voor een kat met een oog, die echt z’n negende leven aan het opmaken lijkt te zijn. Het oog is al een tijd geleden verwijderd, bij dierenarts, die daar kennelijk in gespecialiseerd is. Volgens mij is de kat redelijk gelukkig.

 3. wilmamazone says:

  Ik hoef geen hond en ook geen kat, maar hier smelt ik van:

  Hier een hele serie artikelen over o.a. beestenboel:
  https://www.sciencebasedmedicine.org/category/veterinary-medicine/

 4. Renate says:

  M’n vader zegt altijd: “Een huis zonder kat is geen thuis.”

  Ik zou m’n kat niet willen missen, hij geeft me een extra reden om te blijven leven.

 5. wilmamazone says:

  De plek waar ik deze schattige puppy vond is er een om koude rillingen van te krijgen:
  http://www.iflscience.com/editors-blog/why-you-want-squeeze-cute-things-death

  Why Adorable Puppies Can Make You Feel Violent

  December 7, 2015 | by Robin Andrews

  Cute aggression is a particularly strange phenomenon. When we see something so cute, or even think about it – like a baby kitten, stumbling across the floor – we first experience a tsunami of positivity, an overwhelming accumulation of fuzzy happiness. Then, somewhat perplexingly, this feeling sometimes coexists with the urge to squeeze the kitten to death. This effect is recognized by scientists, and a study published earlier this year in the journal Psychological Science explains that this secondary, negative response may be trying to counteract the out-of-control positive one.
  [links in originele tekst]

  O.L. Heer heeft vreemde kostgangers zullen we maar zeggen.

 6. wilmamazone says:

  Geen hond die snapt wat deze foto hier komt doen. Een goeie smoes schiet me nu even niet te binnen. Bij wie wel? Wie o wie verzint het beste on topic onderschrift bij deze prachtige foto?:

 7. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/12/28/lebberende-hond-is-geavanceerde-drinker-1571935

  Lebberende hond is geavanceerde drinker
  Biologie De hond knoeit weliswaar enorm met water als hij drinkt, maar toch heeft hij een mooie beweging ontwikkeld om snel veel vocht binnen te krijgen.

  Eerherstel voor de slobberende hond. Ja, vergeleken met katten maken ze er een kliederbende van als ze uit hun bak drinken. Maar ze gebruiken hun tong niet als een slecht vormgegeven lepel, zoals eerder gedacht werd. Hun drinktechniek is allerminst ‘primitief’, zoals deze krant in 2010 nog schreef.

  Dat blijkt uit onderzoek van Sunghwan Jung en drie collega’s van Virginia Tech in Blacksburg, Virginia, die slow motion-beelden schoten van 19 slobberende honden in de buurt. Ze gingen langs bij de baasjes met doorzichtige drinkbakken en twee Go-Pro-camera’s. Dat zijn kleine amateurvideocamera’s. Belangrijk is dat ze 120 beeldjes per seconde kunnen vastleggen en in slow motion zichtbaar maken wat het menselijk oog mist.

 8. Renate says:

  Kliederbende? Dan had je m’n inmiddels overleden poes moeten hebben. Die zag kans om een zware drinkbak (oorspronkelijk een schaal voor planten) door de halve douche te verplaatsen.

 9. DaSilva says:

  Ik heb een behoorlijk grote Rottweiler, het probleem zit hem niet zo zeer in het drinken aan de bak maar meer in het weglopen met die druipende natte snuit *iieuwww*

 10. wilmamazone says:

  @ DaSilva

  Deze slimme poes maakt er geen knoeiboel van 😉 :
  http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/4215557/2015/12/29/Slimme-poes-gebruikt-kraag-als-waterbakje.dhtml

  Zo’n kraag om je nek na een operatie is natuurlijk verschrikkelijk. Maar deze slimme poes uit Zweden maakt van de nood een deugd en gebruikt de ‘lampenkap’ als drinkbakje.

 11. DaSilva says:

  Ha ha wat een uitgekookt mormel 🙂

 12. wilmamazone says:

  Er staat niet bij hoe diep er in de buidel getast moet worden voor het een en ander:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/ces-zwaarlijvige-hond-verveelde-kat-daar-is-nu-een-app-tegen~a4220512/

  CES: Zwaarlijvige hond? Verveelde kat? Daar is nu een app tegen

  Ook Tarzan en Minoes worden -blaffend en miauwend – de 21ste eeuw ingetrokken. Huisdierentech is een van de nieuwe trends op de CES, de jaarlijkse handelsbeurs in Las Vegas waar bedrijven hun nieuwe consumentenelektronica voor het komende jaar laten zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: