Nieuwe nieuwsbox 2014 (vanaf 3 mrt.)

Deze werkt niet meer zo goed vanwege de vele reacties:
https://cryptocheilus.wordpress.com/crypto-nieuwsbox/

Hier het hele eerdere archief:

https://cryptocheilus.wordpress.com/crypto-nieuwsbox/cryptonieuwsbox/

19 mei 08
2 juni 08
3 september 08
9 oktober 08
27 januari 09

Comments op deze topics are closed…..

339 Responses to Nieuwe nieuwsbox 2014 (vanaf 3 mrt.)

 1. wilmamazone says:

  Er klopt nog steeds iets niet, de reacties van deze nieuwe pagina verschijnen ook niet in het lijstje met laatste reacties, maar wel bij de feeds.
  *zucht*

  Het lijkt er op dat WordPress weer eens kuren heeft.

 2. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/619629-superfoods-bestaan-helemaal-niet.html

  Het Voedingscentrum waarschuwt consumenten voor het gebruik van zogenoemde superfoods. Producten als gojibessen, hennepzaad en tarwegras zouden heel goed zijn voor de gezondheid, maar vaak zijn die claims wetenschappelijk helemaal niet bewezen, aldus het Voedingscentrum.

  “Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chiazaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet”, aldus woordvoerster Patricia Schutte.

 3. wilmamazone says:

  “Er zijn geen wondermiddelen als het gaat om voedsel”, zegt emeritus hoogleraar Martijn Katan in dit vervolg over zogenaamde superfoods:

  http://nos.nl/artikel/619842-superfood-is-superwinst.html

  De rol van het Voedingscentrum bij dit soort adviezen wordt door critici nog wel eens in twijfel getrokken. Het centrum wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en Economische Zaken.

  “Ik weet dat het Voedingscentrum wel eens door een minister op het matje is geroepen, maar ze hielden de rug goed recht.” De hoogleraar gelooft dan ook niet dat het centrum wordt beïnvloed door de financiers. “Ze nemen geen geld aan van bedrijven. Ze vinden hun eigen onafhankelijkheid heel belangrijk.”

 4. Renate says:

  Is er iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen?
  http://nos.nl/artikel/632239-met-lyme-valt-niet-te-leven.html
  Er wordt namelijk nogal de nodige onzin verkocht over de ziekte van Lyme.
  http://www.kwakzalverij.nl/1206/De_chronische_Lyme_ziekte_een_nieuwe_ziekte_

 5. Renate says:

  Hé, m’n reactie is toch geplaatst, maar ik zie ‘m niet in het lijstje. Nu zien of deze reactie ook op de site komt. Soms begint m’n broek af te zakken bij de kuren van WordPress.

  Van het volgende nieuwtje zakte m’n broek ook af:

  Artsen in Nederland zouden vaker alternatieve geneeskunde in moeten zetten. Dit concludeert onderzoeksorganisatie ZonMw in een rapport dat vandaag verschijnt. Verschillende medici en ziekenhuisbestuurders hebben hieraan meegewerkt.

  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/50533/_alternatieve_geneeskunde_moet_vaker_toegepast_worden_

  Het voorstel is om bewezen effectieve alternatieve zorg te vergoeden via de zorgverzekering. Dit is relatief goedkoop doordat medicijnen minder duur zijn. Hierdoor kan er op andere zorg bespaard worden. De artsen betrokken bij het rapport van ZonMw richten een onderzoeksgroep op, om te onderzoeken welke vormen van aanvullende zorg zinvol zijn om in te voeren.

  What do you call alternative medicine that has proven to work? Medicine.

  Ik heb de uitzending overigens niet echt gezien, omdat ik vreesde dat m’n broek zo ver af zou zakken, dat ik ‘m niet meer terug zou kunnen vinden.

  Edit WMZ: uit spamfilter om 20:42 Ik krijg intussen zowat de schijt van de kuren van WordPress eerlijk gezegd.

 6. Renate says:

  En vandaag een klein positief nieuwtje in de strijd tegen de kwakzalverij.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3636873/2014/04/17/Miljoenenfraude-alternatief-laboratorium-knoeide-met-declaraties.dhtml

  Helaas gaat het alleen om een sluiting wegens geknoei met declaraties en niet vanwege het feit dat men onzin verkoht.

  Voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij daarentegen is de rechtszaak tegen de twee bestuurders het sluitstuk van een jarenlange strijd. Al in het septembernummer van het jaar 2000 maakt het Actieblad tegen de Kwakzalverij melding van een klinisch chemicus in Bunnik die bloed- en urinetesten uitvoert in opdracht van natuurgenezers en homeopathische behandelaren.

  De Vereniging tegen de Kwakzalverij kwam Emar V. destijds op het spoor na klachten van huisartsen. Die vroegen zich af wat ze aan moesten met patiënten die zich met een uitslag uit het ‘kwaklab’ in Bunnik meldden op het spreekuur met een B12- of magnesiumtekort. ‘Het is gewoon fullblown flauwekul’, zegt Renckens. ‘In de westerse wereld heeft vrijwel niemand een vitaminetekort. De patiënt wordt opgezadeld met een nepdiagnose en na drie maanden blijken die supplementen de klachten toch niet te verhelpen.’

 7. Renate says:

  Er klopt nog steeds iets niet, de reacties van deze nieuwe pagina verschijnen ook niet in het lijstje met laatste reacties, maar wel bij de feeds.
  *zucht*

  Het lijkt er op dat WordPress weer eens kuren heeft.

  En behoorlijk wat kuren, zou ik zeggen. De reacties in de nieuwsbox staan nu in omgekeerde volgorde en zag je eerst bij de nieuwsbox geen strook met andere links aan de zijkant, is dat nu wel het geval.

 8. wilmamazone says:

  @Renate

  Inmiddels alweer opgelost, maar ik heb jou niet meer uit het spamfilter hoeven vissen. *afkloppen* 😉

 9. wilmamazone says:

  http://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/agenda/8049311/

  Eerste resultaten HPV-vaccin veelbelovend

  Het risico op HPV16/18-infecties, twee types van het humaan papillomavirus, daalt sterk bij meisjes die gevaccineerd zijn in het landelijke HPV-vaccinatieprogramma. Promovenda Madelief Mollers van VUmc onderzocht de eerste effecten van dit vaccinatieprogramma bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM. Een HPV-infectie kan zich op lange termijn ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Mollers promoveert op 22 april bij VUmc.

 10. Renate says:

  In België wordt een Nederlands koppel vervolgt, omdat ze weigeren hun kind in te laten enten tegen polio;
  http://skepp.be/nl/gezondheid/ouders-riskeren-boete-en-celstraf-voor-weigeren-inenting-dochtertje#.U11ErqJBl8F

  Een koppel uit Riemst stond gisteren voor de Tongerse rechtbank omdat ze weigerden het bij wet verplichte poliovaccin toe te dienen aan hun 5-jarige dochter. “Als ouders mogen we niet eens zelf beslissen of deze inenting wel goed is voor ons kind”, klinkt het.

  Tja als je het kind meeneemt op de brommer, zal het kind een helm moeten dragen en in de auto een gordel en tot een bepaalde leeftijd een kinderzitje. Ook allemaal dingen die wettelijk verplicht zijn.

  “Wij hebben als kritische ouders een bewuste keuze gemaakt. Het vaccin bevat immers formaldehyde, een kankerverwekkende stof. Het is onbekend wat de invloed daarvan is op een jong kind dat nog geen volgroeid immuunsysteem heeft. Dat baart ons zorgen”, aldus de ouders. “We krijgen zelfs niet de kans om na te denken of het goed of niet goed is en dat allemaal omdat dit zo bijna 50 jaar geleden beslist werd.” Moeder J. is geschoold als psychologe en werkt ook als klassiek homeopaat in Nederland. “Ik heb geleerd dat ik nooit zo maar iets als waarheid mag aannemen. Ik krijg het niet over mijn hart om een giftige stof in het gezond lichaam van mijn kind in te laten spuiten.”

  Zouden ze hun kind wel peren en andere voedingsmiddelen geven, waar formaldehyde in zit?
  http://justthevax.blogspot.nl/2009/05/toxin-gambit-part-1-formaldehyde.html

 11. wilmamazone says:

  Ter informatie:
  http://nos.nl/artikel/641412-farmaceutische-wereld-in-beweging.html

  Een miljardendeal en geruchten over overnames. De farmaceutische wereld lijkt in een overnamegolf terecht te komen. Om concurrentie te vermijden, kiezen steeds meer farmaceuten ervoor zich te specialiseren in één of een beperkt aantal medicijnen.

  eindquote:

  Het gevolg van de mogelijke overnamegolf is dat er marktleiders ontstaan die zich richten op een beperkt aantal ziekten. Dat kan grote gevolgen hebben. Patiënten worden mogelijk afhankelijker van de grillen van één bedrijf. Een patiënt heeft dan minder of geen keuze.

  Daar staat tegenover dat de expertise over ziekten zich concentreert. Mogelijk kunnen daardoor betere producten worden ontwikkeld. Daarnaast hoeven bedrijven minder bang te zijn dat hun investeringen niks meer opleveren, doordat ze worden voorbijgestreefd door een concurrent.

 12. Renate says:

  Toch maar even hier, om het onderwerp over Wubbo Ockels niet te vervuilen:
  http://www.eo.nl/ditisdedag/reportage/aflevering/dit-is-de-dag-reportage-14/
  Kwakzalven met kanker en natuurlijk weer de nodige broekafzakkende reacties. Natuurlijk de bekende onzin over chemotherapie en alternatieve kankerbehandelingen. Iemand komt met Burzynski op de proppen en een ander loopt weer gezellig met het onderzoek met Wim Hof een flink eind voor de muziek uit. Ik zie nog niemand met enig gezond verstand. Misschien dat ik toch maar even naar het blog over patiënten van Burzynski moet verwijzen.

  Edit WMZ: je komt weer regelmatig in het spamfilter terecht. Het is maar dat je het weet.

 13. Renate says:

  Dat spamfilter wordt echt een oude bekende voor me. Als mij reactie niet verschijnt, dan ga ik er tegenwoordig maar van uit dat het spamfilter zich weer over me ontfermd heeft. Altijd leuk, die warme omhelzing van het spamfilter.

 14. wilmamazone says:

  http://www.nu.nl/binnenland/3770132/artsen-willen-hardere-aanpak-kwakzalvers.html

  Het Openbaar Ministerie of de Inspectie voor Gezondheidszorg moet makkelijker kunnen ingrijpen bij mensen die beweren geneesmiddelen te verkopen, maar geen arts zijn.

  De landelijke artsenorganisatie KNMG wil dat deze kwakzalvers harder aanpakt worden, zegt directeur Lode Wigersma donderdagochtend tegen BNR Nieuwsradio.

  In de virtuele kroeg is men er al druk mee bezig: http://www.nujij.nl/algemeen/artsen-willen-hardere-aanpak-tegen-kwakzalvers.28128224.lynkx

 15. Renate says:

  Deze reactie is echt een juweeltje van helder denkwerk:

  jotima 3 uur 38 minuten geleden door jotima
  1: mee eens
  De artsen doen voorkomen dat zij de waarheid vertegenwoordigen. Zij vergeten dat er alternatieven zijn. Veel van deze zo geheten geneesmiddelen die zij verkopen, met criminele ondersteuning van de farmaceuten, genezen niet. Deze middelen zijn chemische stoffen met een bepaald effect op het menselijk lichaam.

  Goh, wat verwacht je anders van medicijnen? Natuurlijk hebben ze een bepaald effect op het menselijk lichaam, anders zouden het geen medicijnen zijn.

 16. wilmamazone says:

  Hier wordt goed duidelijk dat het om zwarte zalf en de rechtzaak daarover gaat die vandaag speelt:
  http://knmg.artsennet.nl/Nieuws/Nieuwsarchief/Nieuwsbericht/144253/KNMG-bescherm-mensen-tegen-iemand-die-zich-onterecht-voordoet-als-arts.htm

  KNMG: bescherm mensen tegen iemand die zich onterecht voordoet als arts
  De KNMG wil dat het Openbaar Ministerie of de Inspectie voor de Gezondheidszorg de bevoegdheid krijgt om in te grijpen als iemand de schijn wekt arts te zijn. En daarmee zogenaamd geneeskrachtige middelen aan de man brengt. Dit stelt de KNMG naar aanleiding van de zaak rond een vrouw die zalf tegen huidkanker verkoopt. Dat vraagt om een aanpassing van de wet.
  eindquote:

  Betere noodrem
  Een arts is gebonden aan duidelijke regels en kan hierop worden aangesproken. Maar patiënten worden niet beschermd tegen mensen die de schijn wekken medische kennis te hebben en patiënten daarmee op het verkeerde been zetten. In de wet zit wel een ‘noodrem’ (artikel 96 wet BIG). Maar die kan het OM alleen inzetten als iemand medische handelingen verricht die schade veroorzaken of een grote kans op schade geven. De KNMG vindt dat al in een eerder stadium ingegrepen moet kunnen worden om mensen beter te beschermen.

  Een eerder bericht over deze kwestie:

  Zwarte kwakzalf tegen kanker
  Door Jan Willem Nienhuys – 04 September 2012

  http://www.skepsis.nl/blog/2012/09/zwarte-kwakzalf-tegen-kanker/

  Gisteravond had Tros Radar een item over zwarte zalf, die pas sinds november 2011 in Nederland aan de man gebracht wordt. Aan het eind van de uitzending zag je hoe de kwakzalfster werd gearresteerd op verdenking van oplichting en het toebrengen van gezondheidsschade. De naam suggereert dat het een soort trekzalf is. In werkelijkheid is zwarte zalf (Black Salve) een bijtende zalf die gebruikt wordt tegen huidkanker (of wat de gebruiker daarvoor aanziet).

 17. wilmamazone says:

  In de virtuele kroeg gaat het over van alles en nog wat, maar de zwarte zalf is volgens mij nergens genoemd. Harry Smit verdedigt als HS123 op overbekende wijze homeopathie. Wat dat betreft zou het een zegen zijn als de wet aangepast zou worden. Harry is geen arts en o.a. hij zou eens nodig teruggefloten mogen worden.

  In de media heb ik tot nu toe geen woord gevonden over de uitspraak van de rechtzaak, maar geen nood. Jan Willem was er bij:
  http://www.skepsis.nl/blog/2014/05/zwarte-zalf-voor-de-rechter/

  Zwarte zalf voor de rechter
  Door Jan Willem Nienhuys – 08 May 2014

  Een teleurstellende voorwaardelijke taakstraf van 120 uur, met een proeftijd van twee jaar voor Rineke van den Berg.
  Het is in feite weer het bekende liedje van aannemelijk genoeg in je eigen onzin geloven. Dan ben je voor de wet geen gewetenloze oplichter:

  De rechter vond dat alle tenlasteleggingen bewezen waren, maar ging niet mee met de eis van de officier, voornamelijk omdat de kwakzalfster oprecht had geloofd in haar spul, en duidelijk geen criminele intentie had.

 18. JennyJo says:

  Het is gewoon te gek voor woorden dat iemand zonder enige medische kwalificatie patiënten (al dan niet ingebeeld) behandelt.

 19. wilmamazone says:

  Het blijft niet te filmen bij/met/door de Fa. List & Bedrog:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3652287/2014/05/09/Nepdokteren-in-Kenia-wordt-beloond-met-ridderorde-in-Nederland.dhtml

  In plaats dat er iets gedaan wordt aan de valse beloften die een Nederlandse homeopaat wekt in Afrika, wordt hij beloond met een lintje, schrijft Barbara Vreede van Sciencepalooza.

  Hier staat toch ieder weldenkend mens het verstand van stil of ben ik nou gek? Bah, bah en nog eens bah!!!

 20. Over de kwakzalfster: De (politie)rechter moet alles vergelijken: inbrekers, drugsverkopers, geweldplegers, verkeersmisdrijven, oplichting. De straffen van de verschillende soorten boeven moeten met elkaar en met de wet in overeenstemming zijn en ook evenredig met de zwaarte van het misdrijf of overtreding. Alleen bij de verkeerswetgeving is het zo dat het blote feit van de overtreding tot vaste boetes leidt, ongeacht of er iemand door in gevaar is gebracht of schade van heeft ondervonden.

  Dat kan alleen als de overtreding heel nauwkeurig is omschreven, en is vast te stellen zonder dat de betrokkene eerst moet worden aangehouden en verhoord. Maar dat moet in de wet staan.

  Je zou het bezitten van ‘rare apparaten’ met het kennelijke doel er diagnose of therapie mee te bedrijven best wel kunnen verbieden.
  De toegestane apparaten krijgen een kentekenbewijs, en alle andere apparaten worden indien zonder kentekenbewijs aangetroffen
  in beslag genomen, en de gebruiker krijgt een boete ter hoogte van 10 maal de aanschafprijs, met een minimum van 1000 euro.
  Dat moet dan via een soort wet-Mulder, niet door ingewikkelde processen te voeren.

  Het probleem met vdB is dat die duidelijk geen flauw benul had van wat ze deed. Ik weet niet hoe je dat kunt voorkomen met wettelijke maatregelen.

  Wat je natuurlijk als overheid wel kunt doen, is (1) correcte voorlichting geven en (2) stimuleren dat anderen correcte voorlichting geven.
  Dat wordt ook niet gedaan. Ik vermoed dat men dat te duur vindt.

 21. Renate says:

  Ja Wilma, het wachten is nu nog op een lintje voor Jomanda en de andere behandelaars van Sylvia Millecam. Maar ja, mensen in Afrika dodelijke nonsens vertellen is kennelijk niet zo erg. Of wordt dit gezien als een beloning voor de strijd tegen overbevolking?

 22. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  Het probleem met vdB is dat die duidelijk geen flauw benul had van wat ze deed. Ik weet niet hoe je dat kunt voorkomen met wettelijke maatregelen.

  Dat zal gedeeltelijk (mogelijk) best zo zijn, maar bijvoorbeeld onderstaande begreep zo óók niet? Lekker makkelijk dan! Heilige onnozelheid uithangen en je komt er blijkbaar grotendeels mee weg.

  http://www.skepsis.nl/blog/2012/09/zwarte-kwakzalf-tegen-kanker/

  Wat er precies in de zwarte zalf van Rineke van den Berg zit is onduidelijk, en ze zet ‘schoensmeer’ op de potjes omdat ze heel goed weet dat het spul verkopen als geneesmiddel strafbaar is. Maar als je het er niet op zet, maar het wel zegt, dan ben je ook strafbaar, en dat is bovendien waarschijnlijk oplichting.

 23. Renate says:

  En dan ook nog andere rotzooi, zoals MMS verkopen.

 24. vdB moet al die sites met kritiek gezien hebben, maar heeft er niets van begrepen. Iemand met zo weinig kennis over haar eigen handeltje dat ze zelfs de namen van de ingredienten niet weet en die waarschijnlijk ronddraait in een wereldje waarin men gelooft dat waardevolle ‘kruiden’ door de winstbeluste sjemische industrie moedwillig worden verzwegen … ach ik zeg al niks meer. Zo iemand is te ver heen.

 25. Renate says:

  Maar MMS is toch ook een product van die ‘enge’ chemische industrie? Ik begrijp die natuurlijk is goed en chemisch is slecht typjes nooit zo goed. Uiteindelijk is het een heel kunstmatig onderscheid. Wat is er overigens ‘natuurlijk’ aan de computers waarmee deze types hun boodschap verspreiden? Zonder chemische industrie zouden die computers niet bestaan.

 26. wilmamazone says:

  Jan Willem:

  … ach ik zeg al niks meer. Zo iemand is te ver heen.

  Dat betekent in feite dat zowat iedereen in dat wereldje te ver heen is? Hélemaal hoog tijd dan om de wet aan te passen, om te voorkomen dat iedere dorpsgek nog langer de kans krijgt om doktertje te spelen/te gaan spelen. Of moeten er eerst nog meer mensen de hoogste prijs betalen voor de niet corrigeerbare waarheid van een ander?:
  http://journalistklomp.com/2013/03/10/een-dodelijke-waarheid/

  Zoals JJ het ook zegt:

  Het is gewoon te gek voor woorden dat iemand zonder enige medische kwalificatie patiënten (al dan niet ingebeeld) behandelt.

 27. Renate says:

  Deze reactie is wel heel fraai:

  GJ zegt:
  maart 21, 2013 om 10:28

  Zeg het maar

  Ik ken de genezeres in kwestie , was vroeger een goede homeopaat. Heb er veel baat bij gehad, ben met haar gestopt toen ze ‘vreemd’ begon te doen. Jammer. Triest verhaal voor zowel voor de genezeres als het slachtoffer en de familie. Wie er schuldig is, ik zou het niet weten. Blij dat ik geen rechter ben.

  “Wie er schuldig is zou ik niet kunnen zeggen”? Ik zou bijna zeggen dat dat hier toch wel erg duidelijk is.

 28. wilmamazone says:

  Renate:

  En dan ook nog andere rotzooi, zoals MMS verkopen.

  Dat bedrijfje bestaat nog steeds. MMS4U staat overigens voor: More&more solutions for your health.

  Naast de verkoop van o.a. MMS – Miracle Mineral Supplement vind ik de peperdure sokken heel opmerkelijk: Strings4life bedsokken (trilsokken) voor €50,-:

  Strings4life sokken kunnen sterk bijdragen bij aan het tot rust brengen van rusteloze en wiebelige benen. Velen hebben last van dit probleem wat een goede nachtrust verhindert. Ook kan het zijn dat u van alles al heeft geprobeerd om van dit probleem af te komen. Rusteloze benen zijn lastig te behandelen. De Strings4life bedsokken zullen de aandoening niet wegnemen maar met behulp van deze speciale technologie op een bijzonder plezierige wijze verbeteren. De speciale Strings4life bedsokken kunnen er voor zorgen dat…….blah, blah

  Er staat niet bij waar de sokken van gemaakt zijn en hoe dat zou moeten (kunnen) werken. Men moet het doen met deze ‘wetenschappelijke’ onderbouwing. Ik post hier een volledige kopie omdat ik liever niet link naar de berg bagger van vdB:

  Wat is String energy?
  Om een helder inzicht te verkrijgen wat String- energie eigenlijk is, een kort technische verhaal:
  Het is algemeen bekend dat alle materie bestaat uit energie, zo u heeft kunnen lezen zijn trillingen de basis van alle leven op aarden. Iedereen die op school natuurkunde heeft gehad kent het vast wel, moleculen zijn deeltjes die nog steeds de eigenschap van de stof hebben. Een molecuul is het kleinste deeltje van een stof die nog de chemische eigenschappen van die stof bezit. Wanneer een molecuul uitgesplitst zou worden in nog kleinere deeltjes is de informatie van de oorspronkelijke stof verdwenen en blijven uiterst kleine deeltjes over die we atomen noemen. Het woord atoom komt van het Griekse woord atomos, wat ondeelbaar betekend. Een atoom is onvoorstelbaar klein – er gaan meer atomen in een glas water dan er glazen water in alle oceanen op aarde gaan. Achter de neutronen bevinden zich weer nog kleinere deeltjes; genaamd de quark, dan komen we uiteindelijk bij de String, de energie die de uiteindelijke bouwstenen zijn van alles wat er is.

  De bouwstenen van het universum!

  Een wonderlijke wereld gaat er voor ons open, als we beseffen dat we allen deel van het grote geheel zijn en dat kunnen beleven als we maar op de juiste “radiozender” afgestemd zijn. Letterlijk alles is voor handen, alles kan afgestemd worden op de juiste frequentie. Als we de juiste frequentie maar weet.

  In ons dagelijks leven en in de natuur om ons heen zijn een groot aantal trillingen te vinden. Sommige van deze trillingen, zoals geluid, licht en warmte kunnen mensen waarnemen met hun zintuigen. Maar helaas, maar al te vaak en dit omdat we ons niet juist afstemmen op de natuurlijke levens trillingen, denken de meeste van ons dat deze trilling niet bestaat, de trillingen blijven onhoorbaar en onopgemerkt. Maar wil dat dan ook zeggen dat ze niet bestaan?

  Wij mensen leven tegenwoordig in een tijdperk waarin alles met technische middelen moet kunnen worden geregistreerd, gemeten en worden opgelost daardoor zien we veel van de voorhanden zijnde mogelijkheden niet. We hebben ons te vaak laten vertellen dat we al onze waarnemingen moeten kunnen meten in tijd, afstand, massa, snelheid, temperatuur etc en we moeten ons overal een beeld van dat alles kunnen vormen. We menen dat we alles eerst moeten kunnen verklaren. Toch zijn we het er alle over eens dat de energieën om ons heen ons leven beïnvloed ondanks dat we deze niet kunnen zien of horen. Deze energieën zijn de basis, de bouwstenen van ons aller leven.

  De sokken ogen als machinaal gebreide witte sportsokken, die over het algemeen voor een paar euro te koop zijn.

 29. JennyJo says:

  (…) dan komen we uiteindelijk bij de String, de energie die de uiteindelijke bouwstenen zijn van alles wat er is.

  God in de hut, wat een ongelofelijke onzin wordt hier gedebiteerd, hoe krijgen ze het bij elkaar verzonnen, je verstand staat erbij stil.

 30. Renate says:

  Valt het een en ander in de categorie, ‘De klok hebben horen luiden, maar werkelijk absoluut geen flauw benul hebben, waar de klepel hangt en zelfs niet weten in welke richting die klepel gezocht moet worden en hoe die klepel er nu eigenlijk uit ziet.’?

 31. JennyJo says:

  Ja, dat zou ik wel zeggen. Het is allerverschrikkelijkst!

 32. wilmamazone says:

  Rineke van den Berg heeft uiteraard een en ander niet zelf bedacht, maar elders de klok horen luiden. Zonder enig besef dat daar een klepel voor nodig is, lijkt mij zo.

  Bij Stringenergy zijn we op zoek naar partners die één of meerdere nieuw door ons ontwikkelde producten kunnen vertegenwoordigen richting de nationale-en of internationale markt.

  Als ontwikkelaar van de technologie om stoffen & materialen moleculair te beïnvloeden hebben we de hoogste normen opgesteld voor de kwaliteit van de door ons te leveren producten en de service die we bieden en voor de manier waarop we ons bedrijf leiden. Wij willen op een eerlijke manier zaken doen met iedereen; klanten, collega’s, investeerders, leveranciers, maar ook de gemeenschap als geheel – wij willen eerlijk, integer en respectvol handelen.

  Als Stringenergy nemen wij de volle verantwoordelijkheid voor wat wij doen, zowel als groep als ook individueel. Wij staan volledig achter onze producten en zullen deze ten alle tijden…………..

  Hoe die stoffen en materialen precies moleculair beïnvloed worden, blijft ook hier grotendeels het geheim van de smid:

  De weg langs ongebaande paden
  Geen moeilijke chemicaliën, stroomsnoeren, batterijen of rituelen maar gewoon oude en hedendaagse kennis van Natuurkunde die samen met een nieuwe techniek het mogelijk maken om bestaande materialen een extra werking/toepassing te geven.

  Een lichaam- en of materialen beïnvloeden middels trillingen.
  Onze hersenen reageren op de kleinste trillingen, frequentie verschillen, waarbij alleen de juiste balans gezondheid zal geven. Een juiste balans zal niet alleen de geest ontspannen maar zal het hele lichaam mee laten doen aan de relaxatie. Bij Stringenergy verrichten wij al meer dan 20 jaar strategisch onderzoek naar de moleculaire basis van in de natuur levende planten, micro-organisme en hun invloed op het menselijk lichaam.

  Bij ons werkende Natuurkundige en Technici zijn dagelijks doende om nieuwe technieken te ontwikkelen- en of bestaande technieken te verbeteren waardoor het mogelijk is om de frequenties uit de Natuur te kopiëren en over te zetten op andere materialen. Natuur-trillingen zijn bewegingen die onder de gehoorgrens liggen maar wel de uiteindelijke eigenschap en functie aan het opject geven (o.a. de groei of genezende werking van een plant). De samenhang tussen trillingen uit de Natuur en de trillingen in ons lichaam kunnen zo groot zijn dat de beïnvloedende werking van deze Natuur- trillingen instant zullen worden waargenomen en een instant helende en regenererend effect kunnen hebben op onze geestelijk en lichamelijk gezondheid.

  Wat zijn die bewuste trillingen (frequenties) precies?
  Een ‘STRING’ (snaartheorie) welke een deling is van een quarks is hoogwaarschijnlijk de basis energie (trilling) die de uiteindelijke bouwstenen vormen van alles wat er is, de bouwstenen van het universum! We kunnen trillingen zien als de software/blauwdruk van het leven, wetenschappelijk is er ‘zonder trilling geen leven’. Dus iedereen die gezond wil blijven of worden dient van alles wat we tot ons nemen en van alles waarmee we ons omringen te weten wat het effect hiervan kan zijn op onze lichamelijke gezondheid. Zoals bekent bestaat zelfs ons dagelijks voedsel uit trillingen, energie. Een tekort of teveel aan trillingen kan ons lichamelijk ziek maken, maar ook beter. Denkt u bij ziek worden door trillingen maar aan zendmasten- en of harde geluiden -muziek- geluidstrillingen kunnen ons uit balans brengen waardoor we onder andere hoofdpijn kunnen krijgen. Bij Stringenergy bezitten wij de technologie om bestaande materialen, w.o Leder, Aluminium of een Katoen-vezel een extra functie -trilling- te geven. Een van deze toegevoegde en unieke trilling-en komt overeen met een lichaamstrilling of een industriële toepassing welke het te beïnvloede deel zal zijn. Alle toepassingen werken zonder chemie, magneten, batterijen- en of stroomsnoeren. Negatieve interacties door de beïnvloedingen op het lichaam, producten- en of op medicatie zijn niet bekent.

  Trillingen (frequenties) in de geneeskunde.
  We kennen allemaal wel de Echografie, waarbij geluidsgolven (met hoge frequentie) het mogelijk maken om de ontwikkeling van een foetus in de buik van de moeder te volgen. Frequenties worden ook gebruikt bij onderzoek naar hart- en vaatziekten, zelfs de parkeersensor die waarschuwt als de achterkant van uw auto te dicht bij een voorwerp komt werkt met frequenties. De terugkaatsende geluidsgolven zijn onhoorbare hoge trillingen waarbij het aanal trillingen per seconden trillingsfrequentie wordt genoemd.

  Alterneuten’wetenschap’ met de nodige drogredenaties als balletjes in het onzinsoepje. Het wordt m.i. hoog tijd dat er een halt wordt toegeroepen aan deze vorm van oplichterij. Naast bedsokken hebben ze nog meer in de aanbieding waaronder:

  Wij hebben een aanvullende Energy voor in een (Neutrino) brood- plank ontwikkeld.
  De aangepaste frequentie in de brood- plank zal voedsel en water de vertrouwde volle smaak en energie geven die wij van oudsher gewend zijn. Zo zal middels de Neutrino plank beïnvloed water zorgen voor een betere opnamen van het actieve deel van uw medicijnen en de afvoer van rest- en vulstoffen van deze.

  Hier meer over de moderne vorm van de middeleeuwse fles wonderolie:
  http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch

  Jan Willem zei het hierboven al:

  Je zou het bezitten van ‘rare apparaten’ met het kennelijke doel er diagnose of therapie mee te bedrijven best wel kunnen verbieden.
  De toegestane apparaten krijgen een kentekenbewijs, en alle andere apparaten worden indien zonder kentekenbewijs aangetroffen
  in beslag genomen, en de gebruiker krijgt een boete ter hoogte van 10 maal de aanschafprijs, met een minimum van 1000 euro.
  Dat moet dan via een soort wet-Mulder, niet door ingewikkelde processen te voeren.

 33. Renate says:

  Mijn hemel, wat een flauwekul. Het lijkt wel of iemand een aantal boeken over natuurkunde heeft gelezen, zonder ook maar enigszins te begrijpen waar het allemaal over ging. En natuurlijk alles weer zonder chemie, want dat is natuurlijk niet natuurlijk en ook nog zonder onnatuurlijke dingen als magneten, batterijen en stroomsnoeren. Hoe krijgt iemand het allemaal bij elkaar geraapt en hoe krijgt iemand het voor elkaar dat mensen deze ‘wetenschappelijk’ klinkende onzin nog geloven.

 34. De tachyon-energie is ook nog springlevend. Even voor de goede orde: er is een speculatieve theorie over strings, maar niemand kan zelfs maar nagaan of daar iets van klopt. Men weet zelfs niet eens hoe men dat zou kunnen nagaan, zolang we nog geen versnellers hebben die de huidige met een factor veel (een miljoen? een biloen?) overtreffen, om maar te zwijgen van de detectors die je daar dan achter moet zetten. De ‘gewone’ neutrino’s gaan overal dwars doorheen, naar berekening heb je een plak lood ter dikte van 7 lichtjaar nodig om ze een beetje tegen te houden. Energierijkere neutrino’s hebben overigens meer interacties, maar die komen alleen uit krachtige deeltjesversnellers en supernova-explosies en joost mag weten wat voor nog veel heftiger processen.

 35. Renate says:

  Met speculatieve natuurkunde kunnen kwakverkopers alle kanten op.

 36. JennyJo says:

  Nou ja, als de natuurkundigen er niet uit komen, moeten ze maar te rade gaan bij de sokkenboer.

 37. Renate says:

  Soms wordt een mens wel eens wanhopig:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/15-05-2014/stichting-christine-leeft-haalt-doel-christine-wenen-voor-behandeling-borstkanker
  Er was hier op het forum al eens aandacht aan besteed, waaruit bleek dat mijn idee dat het wel om de een of andere kwakzalver zou gaan, klopte. Ik weet echter ook niet waar het stond, dus vandaar dit vervolg hier. Als het elders beter op z’n plaats is, kan het misschien verplaatst worden.

 38. wilmamazone says:

  Vandaag in diverse media het bericht zoals dit in het AD: Mazelen genezen vrouw met ziekte van Kahler

  ‘Wie had dat ooit kunnen denken? Achteraf kreeg ik te horen dat in dat ene spuitje genoeg zat om 100 miljoen mensen te vaccineren. Het is echt opmerkelijk’, getuigt Erholtz.

  Hier een genuanceerd artikel van Cancer Research UK:
  Could measles cure cancer? Uh, not exactly…

  Media outlets, both traditional and social, are awash with the news that researchers in the US have apparently cured cancer with the measles virus – for example, the Washington Post, Daily Mail, Daily Mirror, Daily Telegraph and (with a much more measured headline) Reuters.

  But while the story is dramatic – a 49-year old US woman’s myeloma blood cancer seems to have completely disappeared following treatment – the actual science is a lot more complex than simply injecting her with an armful of measles. A number of the stories implied that the woman had been treated with an extremely high dose of the regular measles vaccine, but we need to be absolutely clear here:

  This treatment did not involve a standard measles vaccine or virus – the researchers used a genetically modified virus, and there’s no evidence that the regular measles or MMR jab can cure, prevent or cause any type of cancer.
  (diverse links overgeslagen)

  En bovendien: één zwaluw maakt nog geen zomer:

  But despite the bold words and headlines, which might make you think that a measles-based cancer cure is just around the corner, the best approach to this new study is cautious optimism. It’s incredible science – and a fantastic outcome for one woman and her family – but (as ever) more work still needs to be done.

 39. Renate says:

  Ik heb de stukken ook gelezen en wat het AD er niet bij vermeldt is dat de tweede vrouw is overleden. Er is wel even sprake van de tweede vrouw, maar vervolgens gaat het alleen over de genezing van de ene vrouw, terwijl de andere vrouw niet meer in het verhaal voorkomt.

 40. wilmamazone says:

  http://medischcontact.artsennet.nl/opinie/blogs/blog-1/144470/europese-zorgverkiezingen.htm

  Tweeëntwintig mei. Dan mag u weer stemmen. Misschien stemt u wel voor of tegen uittreden uit de EU. Stemt u vóór een ‘kracht door samenwerking’, of tégen de bepalingen vanuit Brussel over wat het formaat van een suikerzakje mag zijn of wanneer Parmezaanse kaas ook echt Parmezaanse kaas mag heten. Maar speelt ‘zorg’ ook een rol in uw gedachten over ‘Europa’?

  eindquote:

  Ik had u graag geholpen met het naast elkaar leggen van de verschillende standpunten hierover. Bladzijdes verkiezingsprogramma’s heb ik voor u doorgespit met groeiend ongeloof over het ontbreken van een visie op zorg in Europa. Het is niet anders: als u kiest, moet u het doen met ‘Brussel kost ons alleen maar geld’-kretologie of ‘zonder Europa zijn we nergens’-idealisme. Maar niet met ‘hart en ziel’-issues als gezondheid.

  Nou ja… de Europese verkiezingen gaan natuurlijk wel over gezondheid, maar dan over die van de economie.

  Michael van Balken, uroloog

  Ik had sowieso al geen idee meer op wie ik het beste wèl kan stemmen. Wie denkt er met me mee?

 41. Renate says:

  Wat denk je van de IQ-partij?
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2784/Verkiezingen/article/detail/3655571/2014/05/15/IQ-partij-JEZUS-LEEFT-deze-partijen-doen-ook-mee-aan-de-Europese-Verkiezingen.dhtml
  Volgens mij iemand die te veel uit het complottertjespotje heeft gesnoept. Misschien in de leer geweest bij Guido Jonkers? Hoewel de website eerder ontworpen lijkt te zijn door een dronken aap.
  http://www.society.jaaaa.net/soc6-6-iq-repp-6-punkte-machtsystem-nl.htm

 42. wilmamazone says:

  Betrouwbare medische info is sowieso met een lampje te zoeken:

  http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht-1/144787/medische-info-op-wiki-onbetrouwbaar.htm

  Ondanks de mechanismen die Wikipedia heeft ingebouwd om onjuiste informatie van de website te weren, bevatten negen van de tien medische artikelen die op Wikipedia staan foute informatie. Dat schrijven de Amerikaanse onderzoekers Robert Hasty e.a. in hun artikel in The Journal of Osteopathic Association.

 43. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3682961/2014/07/03/Tests-darmkanker-leveren-te-veel-doorverwijzingen-op.dhtml

  Het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker, waarbij patiënten een monster ontlasting insturen, levert veel te veel doorverwijzingen op voor dure vervolgonderzoeken. Ziekenhuizen kunnen de vraag niet aan. Dat schrijft gezondheidsinstituut RIVM in een brief aan artsen die in bezit is van de Volkskrant.

  En dan wordt de drempel voor vervolgstappen maar snel verhoogd en nog niet zo’n klein beetje ook:

  Dat is meer dan de onderzoekscentra kunnen behappen. De wachtlijsten liepen dit voorjaar op tot twee maanden. Het RIVM verstuurt daarom nu tijdelijk minder testbuizen. Ook wordt de drempel voor vervolgstappen verhoogd: tot nog toe werd iedereen met 88 nanogram bloed per milligram ontlasting uitgenodigd voor een kijkonderzoek. Vanaf nu wordt de grens 275 nanogram bloed.

  En dat moet o.a. ik vertrouwenwekkend vinden? Mag iemand mij eens uitleggen waarom. Ik hoor bij de doelgroep van dit jaar, maar heb tot nu toe nog geen uitnodiging ontvangen.

  update 09:28:
  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2014/Aanpassing_uitvoering_programma

 44. wilmamazone says:

  Vervolg op de vorige post:
  ‘Toon het nut aan van de ‘Fyra onder de poeptesten”

  COMMENTAAR Het RIVM ondergraaft het doel van bevolkingsonderzoek als het gaat morrelen aan de criteria, schrijft Carlijne Vos in het commentaar van de Volkskrant.

  Om te voorkomen dat het darmkankeronderzoek nu een typisch geval van goedkoop-duurkoop wordt, heeft het RIVM besloten de drempel voor vervolgonderzoek te verhogen. Deze klungelige noodgreep ondergraaft het doel van het bevolkingsonderzoek volledig. Burgers weten nu niet waar ze aan toe zijn. Wordt hun nu terecht een vervelend vervolgonderzoek bespaard of niet? Een verhoogde drempel kan er immers ook toe leiden dat kankergevallen worden gemist.

 45. JennyJo says:

  Waarom zou dat overdreven zijn? Is toch fijn voor die mevrouw?

 46. Renate says:

  Ik bedoel ook niet dat het niet fijn is voor die mevrouw, maar het gaat me meer over de vraag hoe nuttig dat bevolkingsonderzoek nu eigenlijk is en dan zijn dit soort verhalen natuurlijk erg handig om de mensen er van te overtuigen dat het allemaal geweldig is. Ik vergelijk het maar met de reclames voor de Total Body Scan. Die worden ook vaak opgesierd met verklaringen van mensen bij wie, dankzij die bodyscan, een kanker is ontdekt. Verschillende deskundigen hebben zich bij het onderzoek naar darmkanker ook negatief uitgelaten over dat bevolkingsonderzoek, omdat de voordelen niet op zouden wegen tegen de mogelijke risico’s die zo’n vervolgonderzoek op zou kunnen leveren.

 47. wilmamazone says:

  Een heet hangijzer opnieuw ter tafel:
  http://nos.nl/artikel/687200-bepaal-maximumprijs-levensjaar.html

  Een meerderheid van de Nederlandse medisch specialisten wil dat er wordt vastgelegd wat een gewonnen levensjaar van een patiënt mag kosten. Zij denken dat de zorg onbetaalbaar wordt als zo’n maximum niet wordt ingesteld.

  De discussie over de prijs van een gewonnen levensjaar speelde op in 2006. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg pleitte toen voor een maximum van 80.000 euro per gewonnen levensjaar met kwaliteit van leven. Het kabinet deed niets met dat rapport.

 48. Renate says:

  En vandaag in Een vandaag ook een thema-uitzending over dit onderwerp.
  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/53228/thema_uitzending_maximumprijs_in_de_zorg
  Met voor de broodnodige emotie een interview met iemand die haar leven te danken heeft aan dure medicijnen.
  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/53240/_met_een_prijsplafond_had_ik_hier_niet_gezeten_
  Vraag is eigenlijk wat dit aan de discussie bijdraagt. Het antwoord weet ik natuurlijk ook al, het geeft de discussie een gezicht. Helaas geldt dit uiteindelijk voor elke beslissing die in de gezondheidszorg genomen moet worden.
  Dezelfde verhalen kom je namelijk ook tegen als het over dubieuze behandelingen gaat of over het versneld toelaten van experimentele medicijnen, bijvoorbeeld in het kader van “right to try” wetgeving, waar Orac onlangs weer aandacht aan heeft besteed. Ook daar bij de reacties weer wat emotionele verhalen.
  http://scienceblogs.com/insolence/2014/08/14/the-cruel-sham-of-right-to-try-comes-to-michigan/

 49. wilmamazone says:

  Vervolg op de vorige twee posten:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3720489/2014/08/18/Wat-mag-een-extra-jaar-leven-maximaal-kosten.dhtml

  ANALYSE Het is nogal wat: een maximumbudget voor een gewonnen levensjaar. Maar het is onvermijdelijk, zeggen nu de medisch specialisten, zaterdag in een peiling van tv-programma ‘EenVandaag’. Zou het er van komen? Er zijn eerder pogingen gedaan om zo’n prijsplafond in te voeren. Die stierven, na de voorspelbare ophef, een stille dood.

 50. Renate says:

  Jonathan van het Reve schreef er vandaag ook een stuk over in De Volkskrant. Helaas is dat niet op de website terug te vinden.

  Onder het stuk in Trouw de reacties die te verwachten zijn.

  Ik vrees dat de discussie doorgaat tot de wal het schip keert. Niemand wil er echt over praten, maar ik vrees dat het uiteindelijk toch zal gaan gebeuren, maar dan misschien zonder discussie, waarna we weer met zielige verhalen in de media geconfronteerd worden, omdat de verzekeraars zullen besluiten dat de kosten van een bepaalde behandeling niet meer op te brengen zijn uit de premie-inkomsten.

 51. JennyJo says:

  Naar wat ik begrepen heb gaat het niet alleen om de kosten, maar ook om de verwachte prognose/levensverlenging.

 52. Renate says:

  Daarom heeft men het ook over de kosten per extra levensjaar. Maar ja, dat verandert uiteindelijk niet veel, omdat het om prognoses gaat en er zullen altijd gevallen zijn, die zich niet aan die prognoses houden en die weer als voorbeeld gebruikt worden om aan te geven dat een behandeling misschien toch meer effect heeft. Ik zie de getuigenissen van patiënten al weer aankomen in de actualiteitenrubrieken, zodra men daadwerkelijk stelt dat een bepaalde behandeling niet meer vergoed wordt, omdat het te duur is per gewonnen levensjaar. Dan krijgen we weer het verhaal van iemand die al 3 jaar langer leeft, dan volgens de prognose het geval zou moeten zijn.

 53. JennyJo says:

  Dat weet je niet. Misschien gaan de prijzen van die medicijnen dan wel omlaag, want als maar zo weinig mensen ze kunnen krijgen omdat het zo duur is, lijdt de farmaceutische industrie omzetverlies en dat zullen ze niet fijn vinden denk ik.

 54. Renate says:

  Uiteindelijk weten we niet veel zeker en zeker niet als het gaat om de ontwikkelingen in de behandeling van kanker en dergelijke. Daarom is het ook zo moeilijk om een plafond te stellen. Het is altijd te hopen dat de prijs van medicijnen omlaag gaat, als er een plafond wordt ingesteld. Of dit ook gebeurd? Wie het weet mag het zeggen. Ik weet het niet. Het enige dat ik weet is dat de media altijd wel weer met zielige verhalen zullen komen, of het nu gaat om een behandeling die te duur is per potentieel gewonnen levensjaar, of om een behandeling die uiteindelijk gebakken lucht blijkt te zijn en daarom niet vergoed wordt.

 55. JennyJo says:

  De media beslissen dat niet, dat doet de politiek en die moet zich niet door de media laten leiden. Ik mag hopen dat ze zelfstandig beslissen. Verder wacht ik het maar af, het zal nog heel wat voeten in de aarde hebben, voorlopig is het nog niet zover.

 56. wilmamazone says:

  En wat denken we hier van?:
  http://www.nu.nl/gezondheid/3855116/aantal-uitgevoerde-borstkankeroperaties-zegt-niets-kwaliteit.html

  Het aantal borstkankeroperaties dat jaarlijks in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt niets over de kwaliteit van de operaties in dat ziekenhuis en de kans op overleving.

  Dat blijkt uit onderzoek van Sabine Siesling van de Universiteit Twente en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKL). In Nederland voert elk ziekenhuis tegenwoordig meer dan 75 operaties per jaar uit.

  Deze conclusie staat haaks op de huidige tendens dat zorgverzekeraars nog maar met een beperkt aantal ziekenhuizen contracten willen sluiten, namelijk die waar de meeste operaties worden uitgevoerd. ”Zorgverzekeraars kijken alleen maar naar volume, maar dat criterium is nergens op gebaseerd”, aldus Siesling maandag.

 57. Renate says:

  @JennyJo
  Dat de politiek zich niet door de media moeten laten leiden, ben ik volledig met je eens. Probleem is echter dat de politiek zich deels wel laat leiden door de gunst van de kiezers en die laten zich misschien wel door de media leiden, zeker als die met zielige verhalen komen.

  Vooralsnog blijft het afwachten, maar als ik zie hoe de discussie nu door de media gebracht wordt, weet ik niet wat ik moet denken.

 58. wilmamazone says:

  Interessant artikel over de zogenoemde infobesitas-epidemie en het recht op niet-weten:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3721291/2014/08/20/Weg-met-de-infobesitas-epidemie-leve-het-recht-op-niet-weten.dhtml

  OPINIE We krijgen 20 keer zoveel informatie te verwerken als 20 jaar geleden, schrijft gynaecoloog Bertho Nieboer. Laten we een voorbeeld nemen aan het ‘recht op het niet-weten’ uit de medische wereld.

 59. JennyJo says:

  Dat je alles zou moeten weten is al erg genoeg, maar je moet ook nog eens overal een mening over hebben.

 60. Renate says:

  Ik wil het nieuws wel volgen, maar ik ga niet overal een mening over vormen. Vaak zijn de dingen gewoon te ingewikkeld.

 61. Renate says:

  Misschien iets dat ook voor kankerpatiënten z’n nut kan hebben?
  http://nos.nl/artikel/690495-cardiologen-starten-patientenforum.html
  Ook op patiëntenfora voor kankerpatiënten is heel veel onzin te vinden. De kwakpromotors verdringen elkaar bijna. Ik vrees alleen dat bepaalde groepen bij elke bemoeienis van artsen zullen roepen dat het allemaal een complot van ‘Big Pharma’ is.

 62. wilmamazone says:

  @Renate

  Patiëntenfora zijn over het algemeen vaker bedroevend slecht dan je zou wensen, en helpt men elkaar van de regen in de drup. Het is op zich geen slecht idee als wetenschappers, artsen e.d. hun stem eens wat vaker laten horen. Kwakpromotors, complotdenkers etc. hoeven op serieuze fora geen uitgebreid podium te krijgen, maar daar is goede moderatie voor nodig en ook dat laat nu regelmatig te wensen over. Te weinig tijd om alles goed bij te houden, is een van de argumenten. Ik vind dat min of meer een drogredenatie, want zoveel werk is het nou ook weer niet.

 63. Renate says:

  Ik heb de indruk dat op heel wat fora die aandacht aan medische zaken besteden, de nodige onzin te vinden is. Kijk ook maar naar medische discussies op nieuwssites. De kans dat je onzinverkondigers tegen komt, is heel groot en het lijkt vaak vechten tegen de bierkaai om er tegenin te gaan.

 64. wilmamazone says:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3723714/2014/08/25/Hoge-levensverwachting-op-zich-is-geen-goed-doel.dhtml

  Hoge levensverwachting op zich is geen goed doel

  Luc Bonneux − 25/08/14, 22:00

  We ontkomen niet aan keuzes in de zorg, vindt Luc Bonneux, arts en schrijver. ‘Wie een voltooid leven achter de rug heeft, heeft minder rechten dan wie eraan begint.’

  Omdat deze opinie vers van de pers komt, weet ik nog niet zo goed wat ervan te denken. Bonneux staat vrijwel altijd garant voor spraakmakende stukjes en ik vind die regelmatig wat kort door de bocht op een aantal punten. Zoals nu bijvoorbeeld deze quote:

  Onze complexe hersenen zijn kwetsbaar voor ouderdomsaftakeling. Industrie en academie hebben aan seniliteit een nieuwe oude naam gegeven, de ziekte van Alzheimer. Dat suggereert dat ouderdomsdementie een ziekte is, dus mogelijk te behandelen. Dat is een illusie. Afnemende cognitie door seniliteit is een flessenhals voor ieder beleid. Door seniliteit verliezen mensen het overzicht, kunnen ze de meest eenvoudige activiteiten niet meer uitvoeren.

  Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenaandoeningen, waaronder de zogenoemde ziekte van Alzheimer die ook niet alleen bejaarden treft, dus hoezo louter ouderdomsdementie/seniliteit? Of er (in de toekomst) wat te doen valt aan Alzheimer is dan vers nummer twee; daar gaat het mij nu even niet om en over. Zoals het er nu staat, vind ik dit stukje alvast erg ongenuanceerd. Over de rest ga ik eerst een nachtje slapen.

 65. JennyJo says:

  @Renate

  Ik vrees alleen dat bepaalde groepen bij elke bemoeienis van artsen zullen roepen dat het allemaal een complot van ‘Big Pharma’ is.

  Dat vrees ik niet alleen, dat weet ik zeker, want dat doen ze altijd. Maar daar hoeven wij ons toch niet door te laten hinderen? “We doen maar niks want anders gaan ze weer roepen dat het allemaal een complot van BF is”. Goede moderatie kan dat voor het grootste deel verhelpen, gewoon geen ruimte geven aan mensen die jouw website willen misbruiken om reclame te maken voor hun kwakhandeltje.

 66. JennyJo says:

  @Wilma
  Dit is ook hilarisch:

  Bejaarden moeten tijdig, voor ze dementeren, nadenken over welk levenseinde ze willen, en dit op schrift vastleggen.

  Als de dementie eenmaal is ingezet worden de wensen van de bejaarden die dit gedaan hebben, totaal genegeerd: of je bent nog niet dement genoeg (of wel: het lijden is nog niet erg genoeg), op grond waarvan euthanasie wordt afgewezen, of het lijden is al zover gevorderd dat je al flink dement bent, zodat euthanasie wordt afgewezen omdat je er inmiddels misschien, in de allerdiepste krochten van je dementie, anders over denkt.

 67. wilmamazone says:

  @JJ
  Van die quote heb ik vannacht slecht geslapen. Mijn hoogbejaarde moeder had alles op schrift vastgelegd, was niet eens dement toen vorig jaar het begin van het einde begon door zeer ernstige lichamelijke klachten, maar haar lijden was blijkbaar nog niet erg genoeg volgens de deskundigen. Die hadden haar zelfs nog naar huis willen sturen met een zware handicap, en met een hoge dosis morfine, i.p.v. euthanasie serieus in overweging te nemen.

 68. JennyJo says:

  Wat dat betreft is er nog een lange weg te gaan. Heel veel mensen (ook artsen) zijn nog lang niet zover dat ze kunnen accepteren dat alleen de persoon zélf kan en dus ook mág beslissen wanneer het genoeg is.

 69. Renate says:

  Het is ook allemaal erg lastig. Ik denk dat veel mensen helemaal niet over hun eigen dood na willen denken, zeker niet als ze hun leven nog als redelijk aangenaam ervaren.
  Toen mijn vader vorig jaar na een CVA tijdelijk in een verzorgingshuis kwam, werd hem ook gevraagd of hij gereanimeerd wilde worden, zonder verder uitleg over wat de gevolgen daarvan zouden kunnen zijn. Mijn vader wilde natuurlijk wel gereanimeerd worden, want het leven beviel hem nog wel.

  Bij euthanasie bij dementie is natuurlijk een ander probleem, namelijk wat als de persoon op het moment dat hij of zij zo dement is, dat hij of zij volgens de eigen verklaring dood zou willen, niet meer dood wil?

 70. JennyJo says:

  Bij euthanasie bij dementie is natuurlijk een ander probleem, namelijk wat als de persoon op het moment dat hij of zij zo dement is, dat hij of zij volgens de eigen verklaring dood zou willen, niet meer dood wil?

  Dat probleem wordt gecreëerd, doordat men een demente persoon, die niet eens meer kan beslissen wat hij wil eten of hoe zijn sokken aan moeten, gaan vragen of hij of zij dood wil. Dat vind ik toch zo stom. Als je een euthanasieverklaring maakt, kun je daarin heel nauwkeurig laten omschrijven wat je nog wel wil en wat niet meer. Als die situatie aan de orde is, is het moment voor euthanasie – een zachte dood – dus daar. De wet is er duidelijk over, maar het zijn de artsen die vervolgens dan toch problemen maken.

 71. JennyJo says:

  Toen mijn moeder eens ziek was en medicijnen moest die ze niet wilde, zei mijn zusje: maar mama, je wil toch niet dood?! Nee, nee, nee, dat wilde zij niet!!! Even later zat ze te huilen en zei: gooi mij maar in het water want ik wil naar mijn moeke. En toen ze nog niet zo heel erg dement was, lag ze elke dag in haar stoel te brullen dat ze dood wilde en of we haar voor de trein wilden gooien want ze wilde niet meer.

 72. JennyJo says:

  Als er dan een dokter was gekomen die haar had gevraagd of ze dood wilde, had ze misschien ook wel nee!!! geroepen. Maar je weet helemaal niet of de demente persoon snapt wat die dokter bedoelt, grote kans van niet. Want mijn moeder wilde wel altijd naar haar moeder, en ze wilde ook naar haar man en naar de Foxterrier die mijn ouders lang geleden hadden en waar ze zo vreselijk veel van hield. Demente mensen houden niet van dit leven, ze herkennen het niet meer, het maakt ze bang, ze willen naar een leven van lang geleden maar dat is er niet meer en daar hebben ze allemaal heel veel verdriet van, dat is de ellende van dementie.

 73. Renate says:

  Het blijft een lastig probleem. Ik zou de beslissing niet willen nemen. Wat als iemand die vast heeft gelegd dat hij of zij op een bepaald moment dood wil, op het moment dat men dit tot uitvoer wil brengen, begint te gillen dat hij of zij niet meer dood wil? Het lijkt me voor een hulpverlener op dat moment heel moeilijk om dan toch maar te zeggen: “u heeft ooit A gezegd, dus nu moet u ook B zeggen.” Je doodt wel een mens. Het is in zekere zin net als euthanasie bij psychiatrisch patiënten.

  Ik zou ook niet weten wat ik in zo’n geval met m’n vader zou moeten. Ik weet zelfs niet of ik zelf nog verder zou willen leven als m’n vader er niet meer is.

 74. wilmamazone says:

  Nog even terug naar de opinie van Luc Bonneux waar dit draadje mee begon.

  Geneeskunde heeft het moeilijk met veroudering. Wij zijn gericht op behoud van het leven, maar naarmate we ouder worden, wordt dat streven futieler. Dat kan leiden tot een explosie van medische activiteit in de laatste levensmaanden. Even vaak leidt deze activiteit tot het rekken van het lijden, niet het leven. Veroudering is geen optelsom van individuele ziekten. Specialisten behandelen echter harten, nieren, levers. Het bejaarde lijf wordt een optelsom van falende organen, te behandelen door een optelsom van specialismen en diagnostische en therapeutische activiteiten.

  Het resultaat is de varkenspest van de moderne geneeskunde: te veel screening, diagnoses en medicijnen voor een te oud lichaam met een verzwakkende geest. Er is een hele klasse van medicijnen, de maagzuurremmers, genomen door meer dan de helft van de bejaarden om complicaties van andere preventieve medicijnen te voorkomen. Dat is niet Kafka, dat is de officiële medische richtlijn.

  Kwaliteit van leven versus kwantiteit en keuzes die gemaakt (moeten) worden zijn al langer in het nieuws. Henk Jan Out over o.a. prijsplafonds:
  http://www.skipr.nl/blogs/id1960-wie-gaat-er-eigenlijk-over-prijsplafonds.html

  Opnieuw is er het nodige te doen over prijzen van geneesmiddelen. Zeven van de tien medisch specialisten gaven aan in een onderzoek van EenVandaag dat een prijsplafond in de gezondheidszorg noodzakelijk is om die in de toekomst betaalbaar te houden. Vooral vanwege de peperdure medicijnen die er aan gaan komen.

  Geven we dan teveel uit aan geneesmiddelen? Naar mijn weten is het nog steeds minder dan tien procent van het totale gezondheidszorgbudget en neemt het eerder af dan toe.

  2) Hoe ziet zinvolle behandeling eruit bij met name terminale patiënten en moeten we niet eerder focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit van leven? Dit is natuurlijk geen economische discussie over prijzen van pillen, maar gaat over de wensen van de patiënt en de (on)mogelijkheden van de behandeling.

 75. Renate says:

  Inderdaad een heel interessant stuk van de heer Out.
  Bij het stuk van Luc Bonneux heb ik ook nog wel m’n vraagtekens. Met name bij dit stuk:

  Het resultaat is de varkenspest van de moderne geneeskunde: te veel screening, diagnoses en medicijnen voor een te oud lichaam met een verzwakkende geest. Er is een hele klasse van medicijnen, de maagzuurremmers, genomen door meer dan de helft van de bejaarden om complicaties van andere preventieve medicijnen te voorkomen. Dat is niet Kafka, dat is de officiële medische richtlijn.

  Wil de heer Bonneux me nu vertellen dat de preventieve medicijnen die m’n vader slikt, niet nuttig zijn, omdat hij al oud is? M’n vader is 85 en wordt in oktober 86. Ja, hij is dus al een tijdje de 75 gepasseerd. Met z’n geestelijke gezondheid is nog steeds weinig mis. Hij leest nog steeds boeken over z’n lievelingsmuziek in het Engels en je kunt nog steeds een behoorlijk gesprek met hem voeren. Als dit al problemen oplevert heeft dat meer te maken met z’n neiging z’n gehoorapparaten niet te dragen. Ja, m’n vader slikt cholesterolverlagers, bloedverdunners en een maagbeschermer en misschien nog iets, om te voorkomen dat hij nog een keer een CVA krijgt. Dat lijkt me nog altijd voordeliger dan een definitieve opname in een zorginstelling, ten gevolge van nog een CVA.

 76. wilmamazone says:

  @Renate

  Omdat het opiniestuk van Bonneux aan duidelijkheid te wensen overlaat, weet ik ook niet wat hij nou precies wil vertellen, maar uit deze quote zou je kunnen concluderen dat hij het niet oneens is met de medicatie van bv. jouw vader vanwege een nog waardig leven met een minimum aan ongemakken. Het zou kunnen dat Bonneux bedoelt, dat er op medisch vlak nu iig teveel aangepungeld wordt met de lijven van (zwaar) dementerenden, en dat ouderdom in zijn algemeenheid nu eenmaal gebreken met zich meebrengt door normale slijtage die niet met medische inspanningen voorkomen of nog genezen kunnen worden:

  Dat vraagt van de samenleving de keuze wat een beschaafde maatschappij moet bieden en wat een bejaarde mag verwachten aan medische inspanningen. Wie een voltooid leven achter de rug heeft, heeft minder rechten dan wie er nog aan moet beginnen. Iedereen moet sterven. Het nastreven van een hogere levensverwachting is minder rechtvaardig dan het streven naar een lager percentage mensen dat de 65 niet haalt. Dat laatste legt de nadruk op de minderheid die pech heeft. Een hoge levensverwachting bij 75-jarigen is geen nuttig doel, een waardig leven met een minimum aan ongemakken op hoge leeftijd is dat wel.

  (vet door mij)

  Met deze ongenuanceerde uitspraak heb ik overigens ook wel extra moeite:

  Wie een voltooid leven achter de rug heeft, heeft minder rechten dan wie er nog aan moet beginnen.

 77. wilmamazone says:

  Onder het stuk van Bonneux staat overigens deze reactie, waarvan ik nog steeds kromme tenen heb:

  Amadeus Amateurtheoloog

  Voorspellingen tot 2070 zijn zinloos. Uitputting van energiebronnen, jaren van droogte, misoogsten, hongersnood, man-made virussen, ziektes, vaccinaties, wereldoorlogen, zij verkorten ver voor die tijd het leven ingrijpend. Een enorme winst is te behalen door het afschaffen van chemokuren en bestralingen. Die helpen niet of nauwelijks; sterker nog, ze veroorzaken meer kanker.

  26/08/14 11:15

  (vet door mij)

  Dat sluit dan weer prima aan bij de onzinverkondigers op fora waar we het eerder over hadden. *zucht*

 78. wilmamazone says:

  Luc Bonneux:

  Bejaarden moeten tijdig, voor ze dementeren, nadenken over welk levenseinde ze willen, en dit op schrift vastleggen.

  http://nos.nl/artikel/691332-weer-berisping-levenseindekliniek.html

  De Levenseindekliniek is opnieuw berispt, voor de tweede keer in vier maanden. Dat schrijft dagblad Trouw. Een euthanasie op een bejaarde vrouw, omdat zij niet in een verpleeghuis wilde wonen, is door de toetsingscommissie euthanasie als onzorgvuldig beoordeeld.

  De vrouw had twintig jaar geleden een schriftelijke wilsverklaring opgesteld, waarin stond dat zij euthanasie wilde als ze blijvend in een verpleeghuis moest worden opgenomen. Anderhalf jaar geleden bevestigde ze de wilsverklaring mondeling bij haar huisarts. De oudere vrouw kon na twee hersenbloedingen niet meer communiceren en was haar autonomie kwijt.

  De commissie vindt dat de arts van de Levenseindekliniek niet op basis van de wilsverklaring tot euthanasie had mogen besluiten. Het Openbaar Ministerie zal onderzoeken of er aanleiding is om de arts te vervolgen, schrijft Trouw. Dat zou voor het eerst zijn sinds de Euthanasiewet in 2002 van kracht werd.

  Hoe weloverwogen is de opinie van Bonneux nou eigenlijk? Hij zal het vast goed bedoelen, maar ik begrijp de mensen die kritiekloos aan zijn lippen hangen nooit zo goed.
  JJ schreef al:

  JennyJo zegt:
  augustus 26, 2014 om 8:34 am

  @Wilma
  Dit is ook hilarisch:

  Bejaarden moeten tijdig, voor ze dementeren, nadenken over welk levenseinde ze willen, en dit op schrift vastleggen.

  Als de dementie eenmaal is ingezet worden de wensen van de bejaarden die dit gedaan hebben, totaal genegeerd: of je bent nog niet dement genoeg (of wel: het lijden is nog niet erg genoeg), op grond waarvan euthanasie wordt afgewezen, of het lijden is al zover gevorderd dat je al flink dement bent, zodat euthanasie wordt afgewezen omdat je er inmiddels misschien, in de allerdiepste krochten van je dementie, anders over denkt.

  update:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3725620/2014/08/27/Levenseindekliniek-opnieuw-in-de-fout.dhtml

  Dat de vrouw wilsonbekwaam was, en haar schriftelijke wilsverklaring twintig jaar oud, is volgens de commissie geen bezwaar. Problematischer noemt ze de omgang met het ondraaglijk lijden. “De arts heeft zijn besluit uitsluitend gebaseerd op het feit dat de patiënt was opgenomen in een verpleeghuis”, aldus het verslag. Onvoldoende, oordeelt de commissie – omdat ze tijdens haar opname in het verpleeghuis een ‘wisselend beeld’ liet zien. Over het algemeen maakte ze volgens het personeel een ‘rustige en vriendelijke indruk’.

 79. wilmamazone says:

  De volgende opmerkelijke opinie klopt alweer aan de deur en heb ik zo het gevoel dat die spraakmakender gaat worden dan die van Bonneux. Kellie Liket doet onderzoek naar goede doelenorganisaties aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, en komt met een ijsdouche voor donateurs: er zijn nuttigere goede doelen dan ALS

  De ‘ALS ice bucket challenge’ staat symbool voor hedendaags geven. We vieren goede bedoelingen zonder dat we aandacht hebben voor de impact hiervan. We geven omdat ons gevraagd wordt te geven of omdat we mee willen doen met een hype. Maar denken we ook goed genoeg na over het doel waaraan wij geven en wat we daarmee bereiken?

  Het succes van de ALS-campagnes geeft aan hoeveel mensen – onder wie Máxima die in de gracht sprong en Gates en Rutte die ijswater over hun hoofd dumpten – relatief onbewuste gevers zijn. Hun actie is (in dit geval) ingegeven door een hype. Geefonderzoek laat zien dat zij en de vele anderen die via hypes aan goede doelen geven, hun euro’s waarschijnlijk niet nogmaals aan een ander goed doel zullen geven.

  Op deze site een artikel over de goede doelengekte rondom kanker:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2012/11/03/kanker-een-overkill-aan-awareness-campagnes/

  Voor ALS geldt ook dat als het gedoneerde geld niet goed (genoeg) besteed wordt, de patiënten die het treft er uiteindelijk geen donder mee opschieten.

 80. Renate says:

  Over die ice bucket challenge en andere manieren om aandacht te vragen voor diverse ziektes, schreef Sylvia Witteman onlangs ook een aardig stukje, waar ook weer de gebruikelijke kritiek op kwam, namelijk dat zo’n ice bucket challenge er in ieder geval voor zorgde dat er aandacht voor ALS kwam.

 81. wilmamazone says:

  Renate:

  (**)waar ook weer de gebruikelijke kritiek op kwam, namelijk dat zo’n ice bucket challenge er in ieder geval voor zorgde dat er aandacht voor ALS kwam.

  We leven niet in een maakbare wereld, en is het naïef om te veronderstellen dat louter met geld alle (ongeneeslijke) ziekten de wereld uit geholpen kunnen worden. Meer aandacht voor ALS is op zich prima, maar de hooggespannen verwachtingen niet. Ook als alle binnengeharkte geld volledig besteed gaat worden aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, wil dat niet zeggen dat ALS op korte termijn te genezen valt.
  Was het maar zo simpel!

 82. wilmamazone says:

  Medisch journalist Aliëtte Jonkers met: Gesubsidieerde leugens
  Het is 3 januari 2034. Een groot scherm licht op in mijn woonkamer. Het is mijn virtuele ‘health assistant’ Lucy, die via bluetooth verbonden is met de chip in mijn bovenarm. Ze zegt dat mijn buikomtrek al langer dan drie maanden te hoog is. Over drie maanden gaat mijn zorgverzekering daarom met 5 procent omhoog naar 1683 euro per maand. Ik begin te protesteren, maar Lucy onderbreekt me met de opmerking dat stress zojuist mijn cortisolspiegel heeft doen stijgen met 32,3 procent. Ze adviseert me vroeg te gaan slapen vanavond.

  Science fiction? Natuurlijk! Toch is dit fantasieverhaaltje niet zo ver weg als het misschien lijkt. Al bijna twintig jaar lang laten overheid en zorgverzekeraars proefballonnetjes op om de zorgpremies voor mensen met ‘ongezond gedrag’ te verhogen.

  eindquote:

  Een niet-representatieve, dik gesponsorde enquête als betrouwbare wetenschap presenteren: je moet maar durven. Het Zorginstituut Nederland gaat dit misleidende prutswerkje zelfs mogelijk meenemen in zijn jaarlijkse advies over de inhoud van het basispakket aan de minister van VWS. We zitten als muizen in de val.

  Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistieken.* Ik zou daar nog een vierde aan willen toevoegen: gesubsidieerde leugens.

 83. Renate says:

  Inderdaad een interessant stukje. Helaas is het maar al te waar. Ik ben op zich voor het terugdringen van roken, maar dat is meer omdat ik last heb van de rook van andere mensen.
  Ik vraag me af of de mensen die een dergelijke enquête hebben ingevuld ook aan de consequenties voor henzelf hebben gedacht. Want wanneer is iets eigen schuld? Ja, roken is ongezond, maar er zijn heel wat gedragingen waardoor mensen eerder in het ziekenhuis kunnen belanden, ook als die gedragingen op zich heel gezond zijn. Ouderdom komt vanzelf met de nodige gebreken, die de zorgkosten kunnen verhogen. Wat aan de ene kant de zorgkosten omhoog jaagt, kan aan de andere kant die kosten weer verlagen.
  Als blijkt dat eenzame mensen meer zorgkosten veroorzaken, gaat men daar dan ook iets aan doen? En zo is er nog veel meer te verzinnen. Wat te doen met mensen die regelmatig met depressies kampen? Psychische problemen worden door veel mensen toch al niet echt begrepen, dus als je een enquête uitvoert onder de juiste mensen, dan krijg je misschien ook wel het antwoord dat daar wel op bezuinigd kan worden.

 84. Pingback: Ice bucket challenge | Cryptocheilus Weblog

 85. FVerweven says:

  Wat inderdaad veel te weinig benadrukt wordt is dat voor lagere premies voor niet-rokers en dergelijke de privacy nog verder zal worden ingeperkt.
  Je zult op den duur immers moeten gaan aantonen dat je nooit rookt, nooit alcohol drinkt, nooit drugs gebruikt, nooit te hard rijdt, nooit ….. et cetera. Daartoe zul je dus Google Glass permanent aan moeten zetten in combinatie met een ingeplante chip. Bij twijfel eerst de verzekeraar contacten of je die losse trap naar de vliering wel op mag.

 86. Renate says:

  Ik dacht overigens dat er al een speciale polis was voor vegetariërs:
  http://www.vegapolis.nl/
  En er is al een verzekering voor niet-rokers:
  http://www.preventiepolis.nl/rookvrijpolis/
  http://www.agiscollectief.nl/rookvrijpolis/205507266
  Overigens, een cursus stoppen met roken in een polis voor niet-rokers?

  Vraag is natuurlijk hoe men het een en ander gaat controleren.

 87. wilmamazone says:

  Kleine aantallen (in Nederland), grote impact, dus nu het boek ‘Pas op, kijk uit’ van intensivecare- kinderarts Fieke Slee en brandwondenchirurg Mariëlle Vehmeijer :
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3738885/2014/09/05/Verstikking-belangrijkste-oorzaak-dood-of-invaliditeit-bij-peuters.dhtml

  Het lijken bizarre ongelukken: een kind van drie jaar oud dat stikt in een cherrytomaat. Een kind dat in de vensterbank klimt en zich ophangt aan het koord van een rolgordijn. Of een kind dat verdrinkt in een emmer regenwater. En toch gebeuren ze volgens twee artsen zo geregeld dat ze vandaag het boek ‘Pas op, kijk uit’ publiceren, over de meest voorkomende kinderongevallen.

 88. Renate says:

  Inderdaad een aangrijpend verhaal en dan de merkwaardige reactie van iemand, die vindt dat het verhaal tendentieus is en van mening is dat Cees Smit eerst zelf maar alternatieven aan moet dragen.

 89. wilmamazone says:

  @Renate

  Toen ik het artikel hier postte, stonden er gelukkig nog geen reacties. Even een momentje voor mezelf zonder stoorzenders.

 90. Renate says:

  Bij dit soort berichten ben ik toch vaak geneigd om snel met het lezen van de reacties te stoppen.

 91. wilmamazone says:

  @Renate

  Als medebeheerder van deze site voel ik me regelmatig verplicht om reacties onder berichten net wel door te nemen, al is het maar vluchtig.
  Hetzelfde met o.a. 3e rangs sites en boulevardbladen, maar ik kan je verzekeren dat de berg bagger me in toenemende mate de neus en de oren uit komt. Dan wil ik niets liever dan gillend wegrennen en iets heel anders gaan doen.

  In wat voor wereld leven we eigenlijk, als zelfs de hartekreet van iemand als Cees Smit voor sommigen een parel voor de zwijnen is?

 92. wilmamazone says:

  Werk aan de winkel voor Jan Willem Nienhuys:
  http://www.kwakzalverij.nl/1264/Robert_Trossel_uit_artsenvak_gezet_in_het_VK

  Robert Trossel uit artsenvak gezet in het VK
  Voorzitter tuchtcollege: door en door verkeerde houding

  30 sep 2010 | Jan Willem Nienhuys | Laatste wijziging: 18 jul 2011

  Het is eigenlijk niet te filmen, maar hij krijgt zijn BIG-registratie gewoon terug:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/146436/Stamcelarts-krijgt-BIGregistratie-terug.htm
  17 september 2014

  De Nederlandse arts Robert Trossel die in 2010 door het Britse tuchtcollege uit zijn ambt werd gezet, mag zijn beroep weer uitoefenen. De Raad van State draaide woensdag de beslissing van de minister van Volksgezondheid om de man zijn registratie te ontnemen, terug. Tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter is geen beroep meer mogelijk.

  update 19:24:
  Aanvullende info over de rechtszaak met uitleg erbij: http://kloptdatwel.nl/skeptisch-chatten-2/#comment-1593178764

 93. wilmamazone says:

  Maar al te vaak val je tegenwoordig van de ene verbazing in de andere. Ik wist niet eens dat dit probleem bestond en weet (nog) niet zo goed wat ik ervan denken moet:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3750409/2014/09/18/De-kroegkat-zit-in-het-nauw.dhtml

  De dagen van de kroegkat lijken geteld, althans in de Amsterdamse binnenstad. Daar moet de ene na de andere café-eigenaar op last van de Voedsel- en Warenautoriteit aanpassingen verrichten of zijn huisdier de deur uit doen. Regels zijn regels, zegt de NVWA. Schijnoplossing, roepen de uitbaters. “De muizen dansen straks op tafel.”

  De bekendste kroegkat van Amsterdam heet Smokey. De 23-jarige poes loopt al twintig jaar rond in café ’t Loosje, aan de Nieuwmarkt. Een paar weken geleden kwam de NVWA langs en constateerde dat Smokeys voederbak in de bierkelder staat. En dat mag niet volgens de Warenwet. “Die bak staat al twintig jaar in de bierkelder”, zegt Marie Boudri van ’t Loosje. “En Smokey hoeft niet door de keuken om daar te komen.”

 94. wilmamazone says:

  Het is toch niet waar hè? En dat allemaal vanwege spookverhalen!:
  http://nos.nl/artikel/700143-ebolaartsen-vermoord-in-guinee.html

  Ebola-artsen vermoord in Guinee

  In Guinee zijn acht lijken gevonden na een aanval op een team van artsen dat de lokale bevolking wilde voorlichten over ebola. Het team was enkele uren eerder ontvoerd door een gewapende menigte.

  Update 09:05
  http://nos.nl/audio/700206-ebolaartsen-gedood-in-guinee.html

 95. wilmamazone says:

  Goed nieuws!
  http://nos.nl/artikel/702950-kankerinstituten-bundelen-krachten.html

  Zes Europese kankerinstituten slaan de handen ineen. Onder de naam Cancer Core Europe gaan ze samenwerken bij onderzoek en bij een snelle toepassing van de resultaten voor patiënten. Dat is zojuist bekend gemaakt op het jaarcongres van de European Society for Medical Oncology in Madrid.

  De zes ziekenhuizen gaan veel meer onderling coördineren bij onderzoek en klinische studies. Ze denken die studies met patiënten ook sneller te doen. Door met zijn zessen samen te werken zijn er eerder voldoende patiënten om bijvoorbeeld een nieuw geneesmiddel te testen op patiënten.

  eindquote:

  “In de toekomst moeten we één groot datasysteem hebben, zodat we makkelijk bij elkaar in de keuken kunnen kijken en even wat suiker kunnen lenen. Dat stelt ons ook in staat om sneller tot toepassingen in de behandelkamer te komen”, zegt Miedema. “Want daar gaat het om, het belang van de patiënten.”

 96. wilmamazone says:

  Een nieuwe ronde reuring voor met name de Biblebelt?:
  http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/28778_vvd_wil_gereformeerden_dwingen_tot_vaccinaties/

  VVD wil gereformeerden dwingen tot vaccinaties

  De VVD, die doorgaans vrijheid hoog in het vaandel zegt te hebben, wil de vrijheid van gereformeerden inperken. Ouders die vanuit geloofsoverwegingen weigeren hun kinderen in te enten tegen ziektes met mogelijke blijvende gezondheidsschade, moeten in de toekomst gedwongen hun kinderen in enten. De VVD pleit in het rapport ‘liberale verantwoordelijkheid’ voor ‘dwingend ingrijpen’ door de overheid.

  Uit dit bericht valt alvast niet op te maken dat het louter om gereformeerden gaat:
  http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/vvd_denktank_voor_verplichte_inenting_1_857185

  Ouders die weigeren hun kinderen in te enten tegen ziektes met blijvende gezondheidsschade handelen in strijd met het belang van hun kind. De overheid mag dan „dwingend ingrijpen” door vaccinatie te verplichten.

  Wanneer onomstotelijk vaststaat dat inenting schadelijke risico’s kan voorkomen, handelen ouders in strijd met artikel 247 van het Burgerlijk Wetboek, zo staat in het rapport. In artikel 247 staat onder meer dat ouders verantwoordelijk zijn voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van hun kinderen.

  Het hele adviesrapport valt slechts tegen betaling te lezen:
  http://www.teldersstichting.nl/teldersshop.html

  Hier wel de epiloog:

  Klik om toegang te krijgen tot 9ef932be90a1de34f1e336759c922a1c.pdf

  1. Stel inenting tegen epidemische ziekten met potentieel zeer schadelijke of dodelijke gevolgen voor kinderen verplicht. Een uitzondering op grond van levensovertuiging is in strijd met het welzijn van het kind.

  Leve de journalistiek in Nederland en nu met name bij Joop.nl met de foute koptekst in grote chocoladeletters.

 97. wilmamazone says:

  Update vorige post:
  Wat fanatieke anti-vaccinanten ervan maken staat bijvoorbeeld te lezen bij:
  http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://www.wanttoknow.nl/nieuws/de-vaccinatieschade-van-de-vvd-denktank/

  Nieuws: De vaccinatieschade van de VVD-‘denktank’…

  25 september 2014 Door GuidoJ.

  Vandaag kwam het rapport ‘Liberale verantwoordelijkheid’ uit de stijgers van het wetenschappelijk instituut van de VVD. Althans, zo noemen ze zichzelf..! Het rapport werd gepresenteerd door het eerste exemplaar uit te reiken aan oud-VVD-leider Nijpels. Maar dat was de buitenkant natuurlijk. Want één van de meest onthutsende zaken die IN het rapport staan genoemd, als ‘visionair beleidsadvies’, is om ouders die weigeren hun kinderen in te enten tegen ziektes, te beschuldigen van het veroorzaken van blijvende gezondheidsschade.

  En nu komt het: hierdoor handelen deze ouders in strijd met het belang van hun kind. De overheid zou dan, volgens de alwetende heren achter deze denktank, ‘dwingend mogen ingrijpen’ door vaccinatie te verplichten. Een werkelijk indrukwekkend als visionaire gedachtenconstructie, waarvan we ons afvragen, welke Big Pharma-cowboy hier achter zit, met een sponsorbudget voor ‘wetenschappelijk onderzoek’..

  Na deze intro van Bonkers verder lezen, is op eigen risico. Ik zet derhalve een disclaimer in.

 98. Renate says:

  Mijn lieve heer, Désirée Röver vaccinatie-expert? In welk bizar universum? Dan kan ik m’n kat ook wel als vaccinatie-expert opvoeren.

 99. wilmamazone says:

  Troost je Renate. Ook op de achtergrond blijven mensen bezig tegen anti-vaccinanten, en gaan nu mogelijk een succesje boeken met ageren tegen een workshop van Door Frankema:

  Hier gaat het om en over:
  http://www.wereldborstvoedingsweek.nl/workshops_lezingen.html

  ‘VACCIN VRIJ’ – GEZOND OPGROEIEN ZONDER VACCINS

  Edit: Bij de twitterlink vallen aanvullende reacties weg, maar daar voor ons bekende namen als Pepijn van Erp en Kata Ottovay

  Pepijn van Erp ‏@pjvanerp 5 uur
  @gert_van_dijk heb voor de zekerheid ook hun sponsor maar even een mailtje gestuurd 😉

  Kata Ottovay ‏@kataottovay 1 uur
  @pjvanerp @Gert_van_Dijk Dat Medela zich inzet voor de gezondheid van premature baby’s en VaccinVrij die ze sponsoren ze in gevaar brengt

 100. Renate says:

  Bij het lezen van het programma krijg ik toch wel een zeer zweverig gevoel.

 101. wilmamazone says:

  @Renate

  Bij het lezen van het programma krijg ik toch wel een zeer zweverig gevoel.

  Ik had in de gauwigheid ook al zoiets van : ‘Wat is dit allemaal?!’, maar daar nog niet goed genoeg naar gekeken.

 102. wilmamazone says:

  Inmiddels aan het programma toegevoegd:
  http://www.wereldborstvoedingsweek.nl/workshops_lezingen.html

  VACCINEREN;

  EEN VERANTWOORDELIJKHEID NAAR HET KIND EN NAAR DE MAATSCHAPPIJ

  In Nederland worden kinderen gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma, dat is ingesteld in 1957. Het programma wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In het RVP zijn twaalf verschillende ziekteverwekkers opgenomen. Vaccinatie leidt tot langdurige immuniteit bij bijna alle gevaccineerden.

  Jan Peter Rake, kinderarts en medisch manager in het Martini ziekenhuis in Groningen komt ons vragen beantwoorden als:

  Vaccins… Zijn ze veilig? Werken ze? Wat wordt er precies ingespoten? Hoe groot is de kans op bijwerkingen? Wat zijn de risico’s als we niet vaccineren? Is het verplicht? Wat zegt de wetenschap, wat zegt een arts?

  De feiten op een rij…

  Jan Peter you rock!

 103. Renate says:

  En zo blijven we bezig in oktober:
  http://nos.nl/artikel/709717-foute-diagnoses-bij-borstkanker.html

  Vrouwen die worden gecontroleerd op borstkanker krijgen in het ziekenhuis niet altijd de juiste uitslag. Tien procent krijgt bij een second opinion een andere diagnose, blijkt uit cijfers van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. Dat ziekenhuis is een specialist op het gebied van behandeling van borstkanker.

  En tot slot:

  De Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen zegt in De Telegraaf dat het percentage van tien “onwaarschijnlijk hoog” is. Borstkankervereniging Nederland wil inzage in de tien procent andere diagnoses. “We zijn er voorstander van om verkeerde diagnoses te registreren en juichen openheid van ziekenhuizen op dat gebied toe”, zegt een medewerker in De Telegraaf.

 104. wilmamazone says:

  @Renate
  Zo blijven we inderdaad bezig. Maar eerst eens even afwachten of het meer is dan sluikreclame voor het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. Op deze manier kan ik er in ieder geval geen chocola van maken.

 105. wilmamazone says:

  Toch nog wat gevonden van eind mei dat een klein tipje van de sluier op kan lichten:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/144628/Eerste-jaar-borstkankerkliniek-succesvol.htm

  Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven heeft in het eerste jaar meer dan 1300 patiënten gezien, en 295 operaties uitgevoerd. Oprichter Jan van Bodegom is tevreden over de resultaten die tot nu toe zijn behaald.

  Volgens Van Bodegom zijn er 100 patiënten gezien bij wie in een ander ziekenhuis de diagnose was gesteld. Bij een kwart van hen werd de diagnose of het behandelplan aangepast.

  Dan ging het dus over 25 pat. waar iets werd aangepast. Hoe je daarmee kunt concluderen dat over het algemeen 10% van de vrouwen elders een foute uitslag krijgt, is voor mij hogere wiskunde. Wie het weet, mag het zeggen.

 106. Renate says:

  Het lijkt er op dat men niet helemaal staat te juichen bij deze kliniek, als ik tenminste een paar andere artikelen op de pagina bekijk:
  http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/132106/Monro-Kliniek-haalt-krenten-uit-de-pap.htm
  http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/129394/Bilthoven-krijgt-eerste-borstkankerkliniek.htm

  Totaalpakket
  Dat vindt ook Wim van Harten, lid van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, dat zelf een gespecialiseerde borstkankerkliniek opzet. Van Harten: ‘Voor een behandeling op maat worden de biologische kenmerken van kanker steeds belangrijker ten opzichte van alleen de locatie van een tumor. Juist daarom kleeft er een risico aan het geïsoleerd aanbieden van zorg voor één bepaald tumortype. De conclusie van een uitgebreide discussie met onze staf was dat een dergelijke kliniek moet zijn ingebed in een groter centrum, en ook in de directe omgeving ervan moet staan.’ Hij zegt dat er gesprekken zijn gevoerd met aanbieders zoals Van Bodegom, maar dat het AvL uiteindelijk niet met hen in zee wilde: ‘Destijds waren wij er niet van overtuigd dat zij het totaalpakket aan benodigde zorg konden aanbieden, ook voor patiënten met hersen- of longmetastasen of degenen die een complex chemotherapeutisch regime nodig hebben.’

  Vraag die het een en ander nu bij me op begint te roepen is of de heer Van Bodegom vooral z’n eigen bedrijf nog wat beter op de kaart wil zetten. Het ‘onderzoek’ lijkt me in ieder geval niet bepaald onafhankelijk.

 107. wilmamazone says:

  Goed nieuws 🙂 :
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/146896/Kwakzalver-verliest-hoger-beroep.htm

  Het hoger beroep dat de omstreden arts Robert Görter tegen onder andere Luc Bonneux aanging omdat deze hem in een artikel beschuldigden van kwakzalverij, is afgewezen. Zo bepaalde het Hof van Beroep te Brussel op 30 september dit jaar.

  Eerdere berichtgeving hierover:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2012/02/21/belgische-skepp-wint-hoger-beroep-tegen-robert-gorter/

  Update:
  http://www.kwakzalverij.nl/1690/Belgie_mag_Robert_Gorter_kwakzalver_noemen

 108. wilmamazone says:

  @Renate

  Medisch nieuws wordt inderdaad met enige regelmaat slecht weergegeven in de media, maar of dat alleen aan de onkunde van journalisten ligt, valt te betwijfelen:
  http://www.ntvg.nl/artikelen/medisch-nieuws-waan-waar/volledig

  (**)n een ideale wereld weerspiegelen publicaties, pers- en nieuwsberichten nauwgezet de resultaten van medisch onderzoek. Maar zo rooskleurig is het helaas niet, want iedereen wil scoren. Nieuws en nuance verdragen elkaar slecht. In 2012 lieten Amélie Yavchitz en haar Franse collega’s in PLoS Medicine al zien dat er in ongeveer de helft van de door hen bestudeerde persberichten ‘spin’ te vinden was, dat wil zeggen: nadruk op gunstige effecten. Foei, persvoorlichters. Erger is dat deze ‘spin’ vaak al in het oorspronkelijke abstract stond. Foei, onderzoekers en vakbladen. Ook Nederlandse kranten helpen mee aan de verkeerde vertaalslag.(**)

  (vet door mij)

  Hopelijk gaat het lukken om wat te doen aan al dat hijgerig en hyperig nieuws.

 109. Renate says:

  In een artikel waar naar gelinkt werd, kwam dit ook al ter sprake:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/dokter-ik-las-in-de-krant-dat~a3775197/

 110. wilmamazone says:

  Heerlijk, bij Tros Radar een onderdeel over vitamines, met de nodige onzin in de discussies.

  Het loopt daar inderdaad weer behoorlijk de spuigaten uit, met ook sluikreclame die gewoon blijft staan. De moderatie van Tros Radar laat -zoals gebruikelijk- weer heel wat te wensen over.

 111. wilmamazone says:

  Wat mij betreft, mogen nog wel meer zogenoemde zelfzorgproducten aan banden worden gelegd, óók in de apotheken. Dat daar zelfs homeopatische onzin over de toonbank gaat, is me al jaren een doorn in het oog

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/verkoop-populair-slaaphormoon-melatonine-aan-banden-gelegd~a3800599/

  De vrije verkoop van het slaaphormoon melatonine wordt aan banden gelegd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit gaan pillen met een hoge dosis hormoon uit de schappen van de drogist weren. Daarmee komen ze tegemoet aan de kritiek van slaapartsen die vinden dat melatonine alleen nog op recept verkrijgbaar moet zijn.

 112. wilmamazone says:

  Dit bericht zal vast nog veel stof doen opwaaien:
  Paar biertjes niet per se slecht voor het puberbrein
  Dat zegt de Utrechtse neuropsychologe Sarai Boelema, die vrijdag promoveert op onderzoek naar alcoholgebruik bij jongeren.

  De promovenda testte 2.230 jongeren op hun 11de en 19de. Ze verdeelde ze in zes groepen, van niet-drinkers tot zware drinkers. De ‘zware’ drinkers sloegen ten minste één keer per week bij één gelegenheid zes glazen of meer achterover, vier jaar lang.

  Gemiddeld ging het om vijftien glazen per week. Drank gaf geen verhoogd risico op afwijkingen in het cognitief functioneren, aldus Boelema. ‘Zelfs niet bij de zware drinkers.’ Ook ingewikkelder testen, die probleemoplossend vermogen toetsen, lieten geen verschil zien.

 113. FVerweven says:

  Het verbaast me eigenlijk niet zoveel. Als je ziet wat er gedronken werd/wordt dan verwacht je veel meer problemen als het zo schadelijk zou zijn. Het is een beetje in lijn met de vroegere opvatting dat bij elk glaasje alcohol duizenden hersencellen zouden afsterven, daar bleek ook niets van te kloppen.

  Je ziet dat de staatssecretaris halsstarrig vasthoudt aan het huidige beleid, het is immers nogal wat als je mogelijk moet toegeven dat je je superstrenge beleid op verkeerde aannames hebt gebaseerd. Dit ene onderzoek zal vast als te weinig worden gekwalificeerd om het beleid te veranderen. Maar hoeveel of hoe weinig onderzoeken hebben tot het huidige beleid gevoerd?

  Ze zouden ook eens moeten ophouden met nietszeggende uitingen als “het verdubbelt de kans op darmkanker”. Als die kans 0,0001% is dan is het dubbele ook nog steeds niks.

 114. wilmamazone says:

  @ FVerweven

  Daarnaast is het uiteraard zo dat heel wat pubers zich laten stimuleren door een verbod. Verboden vruchten zijn voor hen extra aantrekkelijk.

  Aanvulling:
  Hier het persbericht van Universiteit Utrecht: http://www.uu.nl/faculty/socialsciences/NL/Actueel/Agenda/Pages/Geen-cognitieve-afwijkingen-bij-alcoholdrinkende-jongeren.aspx

 115. wilmamazone says:

  In de derde herziening van de NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik staat een aparte ‘jongerenrichtlijn’ acute alcoholvergiftiging.

  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/147569/Comazuipen-in-herziene-NHGStandaard.htm

  In dit stuk ook kritische kanttekeningen bij het promotie-onderzoek van neuropsychologe Sarai Boelema van o.a. kinderarts Nico van der Lely:

  ‘Het gevaar is dat kinderen denken dat ze mogen gaan drinken. Veel onderzoeken tonen aan dat er zelfs dosisafhankelijke schade is. We zien op de poli dat kinderen qua IQ minder functioneren dan we hadden verwacht op basis van Cito-scores’

  Of Cito-scores (in het algemeen) nou zo veelzeggend zijn, is weer een ander verhaal.

 116. FVerweven says:

  Het zou eens duidelijk moeten worden of het wel juist is om te zeggen dat jongeren eigenlijk tot hun 21e geen druppel alcohol mogen drinken.
  Bij onderzoek geldt vaak ‘wie betaalt bepaalt’ en zoiets heb ik in mijn omgeving ook gehoord, hoe een minister van volksgezondheid een bepaalde deeluitkomst wenste. Zie maar eens tegengas te geven aan een ministerie dat het leeuwendeel van je onderzoeken sponsort.

  Marcel Hulspas betoogt dat het volgende gebeurt en onjuist is: “Kort en abstract gezegd: wanneer een puber 100 glazen per week drinkt en tien IQ-punten verliest, zal een puber die tien glazen per week drinkt één IQ-punt verliezen.”

  Als dat gebeurt is dan is het gevaar eerder dat men alle waarschuwingen voortaan in de wind slaat omdat men het vertrouwen kwijt is. Het overdrijven en/of toewerken naar een gewenste uitkomst is funest voor de wetenschap.

  http://cult.thepostonline.nl/column/alcohol-funest-voor-de-wetenschap/

  Edit WMZ: Jouw vorige reactie moest ik ook al uit de wachtstand halen. Waarom? Geen idee. WordPress zal weer kuren hebben.

 117. FVerweven says:

  Het stuk in de VK staat bol van het woord ‘overmatig’.
  Wat blijft er van het betoog over als je overmatig er uit haalt?
  Als overmatig de basis is van al die onderzoeken dan moet je niet matige drinkers verbieden een drankje te nemen.

  P.S. Mijn reacties gaan altijd in de wachtstand…

 118. wilmamazone says:

  P.S. Mijn reacties gaan altijd in de wachtstand…

  Daar had ik in jouw vorige reactie -middels een edit- al wat van gezegd, maar dat is jou blijkbaar ontgaan.

  Troost je. Renate werd door WordPress een hele tijd in het spamfilter gegooid en dat is erger dan de wachtstand. 😉
  Haar problemen werden opgelost met een ander mailadres. Ook eens proberen?

 119. FVerweven says:

  Ha, wat ik schreef kwam niet helemaal goed over.
  Wat ik bedoelde te zeggen was dat niet alleen mijn vorige reactie in de wacht terecht kwam, maar dat dat mijns inziens altijd al zo was.
  Ik heb niet zoveel e-mailadressen en ik probeer ze strikt gescheiden te houden.

 120. wilmamazone says:

  Ik heb niet zoveel e-mailadressen en ik probeer ze strikt gescheiden te houden.

  Geen probleem.
  We krijgen altijd mail als iemand hier in de wachtkamer zit, maar dan kan het soms wat langer duren voordat we dat zien.

 121. wilmamazone says:

  Er is links en rechts wat commotie rondom dit bericht van gisteren dat stelt dat een gezonde leefstijl 40.000 kankerdiagnoses per jaar zou schelen:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/een-gezonde-leefstijl-kan-kanker-voorkomen~a3808888/

  Dat blijkt/zou blijken uit onderzoek van TNO, in opdracht van KWF Kankerbestrijding, dat donderdag is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In die studie is voor het eerst op een rijtje gezet hoe vaak een verkeerde leefstijl in Nederland tot kanker leidt. Roken blijkt de grootste boosdoener, en is verantwoordelijk voor 19000 gevallen van kanker per jaar. Dat is eenvijfde van alle diagnoses. Verkeerd eten veroorzaakt 9500 gevallen per jaar, overgewicht 3600, alcohol 2900 en gebrek aan beweging 2100.

  Lees ook:
  http://www.ntvg.nl/artikelen/invloed-van-leefgewoonten-op-kanker-bekend-wat-nu/volledig

  Aanvulling: http://www.ntvg.nl/artikelen/bijdrage-van-leefstijlfactoren-aan-kanker/volledig

  Er is gekeken naar het risico om voor je 85e kanker te krijgen, vergeleken met iemand die gezond leeft.

  Op de een of andere manier irriteert me deze berichtgeving behoorlijk, maar ik kan nu (nog) niet goed (genoeg) verwoorden waarom.
  Er wordt in ieder geval stevig geschermd met procenten en percentages waar ik niet zo veel mee kan. Dat wil zeggen over 17 vormen van kanker die volgens de onderzoekers te beïnvloeden zijn, want niet bij alle vormen van kanker speelt leefstijl een rol.

  Wie het wel al weet, mag het zeggen.

  Update 13:47
  Deze reactie is me alvast uit het hart gegrepen, dus quote van de dag:
  https://twitter.com/hugovdwedden

  Hugo van der Wedden 54 minuten geleden

  ‘Ruime meerderheid kankergevallen staat los van leeftstijl’. Ook dat had de kop kunnen zijn.

 122. JennyJo says:

  Eerlijk gezegd snap ik niet helemaal wat je zo irriteert. Het is bekend dat roken het risico op longkanker en nog een aantal ander kankersoorten vergroot; het is bekend dat overgewicht het risico op kanker (darm- én borstkanker) vergroot; het bekend dat teveel zon het risico op huidkanker vergroot. Dat een ruime meerderderheid van de kankergevallen los staat van leefstijl, is ook bekend. Maar dat neemt niet weg dat het risico op een aantal vormen van kanker verkleind kan worden door een gezonde leefstijl. Dat wisten we toch allemaal al? Het gaat fout als mensen beweren dat je kanker kunt voorkomen met leefstijl, want dat is niet zo. En derhalve is het ook niet zo dat iemand die kanker krijgt dat aan zichzelf te wijten heeft want “dus” niet gezond geleefd heeft.

 123. wilmamazone says:

  JJ:

  Eerlijk gezegd snap ik niet helemaal wat je zo irriteert. Het is bekend dat roken het risico op longkanker en nog een aantal ander kankersoorten vergroot; het is bekend dat…etc. (**)Dat wisten we toch allemaal al?

  Ik dacht dat wat me irriteert, al duidelijk genoeg aanvullend verwoord had in dit item:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2014/12/14/kankerpreventie-leefstijl-en-de-zoveelste-open-deur-van-kwf-kankerbestrijding/

  Als mijn standpunt nog meer toelichting behoeft, hoor ik dat graag (onder dat item).

 124. wilmamazone says:

  Opmerkelijk nieuws. Een populaire zzp-activiteit blijkt het beginnen als alternatief genezer:
  http://nos.nl/artikel/2011573-50-000-zzp-ers-en-eenmanszaken-erbij-in-2014.html

  Het wordt in een adem genoemd met o.a. de nagelstudio:

  (**)en opvallend veel starters hebben een eigen nagelstudio of beginnen als alternatief genezer.

  Er valt alternatief niets te genezen, maar daar hebben de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst alvast geen boodschap aan. Die zullen ze ook niet kunnen/mogen hebben bij deze gelegaliseerde vorm van oplichterij. *zucht*

 125. Renate says:

  Kletskoekverkopers is voor dat laatste waarschijnlijk een betere benaming. Met de handel in kletskoek is kennelijk een goede boterham te verdienen. Waar de dokter nog wel eens zegt dat iets vanzelf over gaat, ga je bij de kletskoekverkoper nooit met lege handen de deur uit en dat zorgt misschien voor tevreden klanten.

  Ik geloof dat schoonheidsspecialistes en pedicures er ook nog wel eens alternatief bijklussen. Ik weet in ieder geval dat de pedicure van m’n vader zich ook met reiki bezig houdt en ik meen dat de vroegere pedicure van m’n moeder dit ook deed.

 126. Renate says:

  Vandaag in De Volkskrant ook een stukje over de zzp-ers, met een verhaaltje over iemand die tuina-therapeute is geworden. En nee, dit heeft niets met tuinen te maken, maar het is een tak van Chinese kwakzalverij. Natuurlijk begint haar verhaal weer met een eigen anekdote over een dochter, waarvan de amandelen geknipt moesten worden en die in plaats daarvan met Chinese kruiden werd geholpen.
  Helaas is het stukje alleen tegen betaling te lezen.

 127. wilmamazone says:

  Ik zeg spontaan: ‘ het moet niet veel gekker worden’ :
  http://www.nu.nl/wetenschap/3970623/besneden-jongens-hebben-hogere-kans-autisme.html

  De pijn bij een besnijdenis verhoogt mogelijk het risico op het ontwikkelen van autisme.

  Hier de studie:
  http://jrs.sagepub.com/content/early/2015/01/07/0141076814565942.long

  Conclusions We confirmed our hypothesis that boys who undergo ritual circumcision may run a greater risk of developing ASD. This finding, and the unexpected observation of an increased risk of hyperactivity disorder among circumcised boys in non-Muslim families, need attention, particularly because data limitations most likely rendered our HR estimates conservative. Considering the widespread practice of non-therapeutic circumcision in infancy and childhood around the world, confirmatory studies should be given priority.

 128. wilmamazone says:

  Godgodgodgloeiende:
  http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/12-01-2015/medisch-noodzakelijke-plastische-chirurgie/?tx_comments_pi1%5Bpage%5D=1#tx-comments-comments-3135

  Wanneer je op medische indicatie plastische chirurgie nodig hebt, blijkt het lastig te zijn om deze operatie vergoed te krijgen. Plastische chirurgie is sinds 2005 uit het basispakket verdwenen en operaties worden alleen onder strikte voorwaarden vergoed. Er lijkt echter sprake te zijn van totale willekeur onder verzekeraars.

  Zo ook het verhaal van Manon van Beelen. Op het eerste gezicht is Manon een doodnormale, 14-jarige tiener. Net als alle tienermeisjes maakt Manon zich druk om haar uiterlijk. Maar bij Manon heeft het een trieste reden, ze heeft het aangeboren Syndroom van Poland. Bij deze aandoening kan er sprake zijn van een verschil in beenlengte, armlengte, of het ontbreken van vingers.
  Kuil in plaats van borst
  Bij Manon is de voornaamste afwijking het ontbreken van de grote borstspier aan de rechterkant van haar lijf. Hierdoor heeft ze vergroeiingen aan haar rug en sleutelbeen. Er is echter nog een gevolg: ze heeft ook geen borstontwikkeling aan de rechterkant van haar lijf. Op de plek waar normaal een borst zit, heeft Manon een kuil in haar borstkas. De linkerkant van haar lijf ontwikkelt zich normaal.

  Sinds haar puberteit loopt ze bij een plastisch chirurg. Voor nu is Manon geholpen met een zogeheten tissue expander. Dit is een soort ballonnetje onder haar huid, waarbij haar huid opgerekt wordt, zodat er later een borstprothese geplaatst kan worden.
  Prothese niet vergoed
  Een borstprothese zou voor Manon dé oplossing zijn, maar haar zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid wil de operatie niet vergoeden. De huidige wet- en regelgeving biedt geen ruimte om een operatie voor een aangeboren afwijking te vergoeden. Dit doen ze niet als het om een aangeboren afwijking gaat. Volgens de verzekeraar doen ze dit alleen bij een borstreconstructie na een gehele of gedeeltelijke amputatie.

  Miranda van Beelen, de moeder van Manon, heeft meerdere pogingen gedaan het verhaal bij de verzekeraar uit te leggen en de operatie vergoed te krijgen. Ze krijgt voortdurend nee op het rekest.

  Ik had op kosten van de zorgverzekering een borstreconstructie kunnen krijgen ( en mijn overgebleven borst laten aanpassen). Daar heb ik geen gebruik van gemaakt en zou nu maar wat graag mijn recht aan Manon overdragen. Leve het wet- en regelgevinggemierenneuk. Bah, bah en nog eens bah!!!

 129. wilmamazone says:

  Vervolg op vorige post.
  Ik had nog nooit gehoord van het Poland syndroom. Het is een aangeboren aandoening:
  http://www.erfelijkheid.nl/content/poland-syndroom

  Iemand met Poland anomalie heeft meestal geen borstspieren aan één kant van het lichaam. Ook bepaalde spieren van de schouder zijn er vaak niet. De borstkas is soms onderontwikkeld, net als de botten in de onderarm. Ook kunnen er vingers met elkaar vergroeid zijn (syndactylie), of ze zijn korter dan gewoonlijk. Soms ligt het hart rechts in het lichaam in plaats van links en zijn er afwijkingen van de nieren of de longen.

  Waar wringt de zorgverzekeraarsschoen? M.i. een kwestie van starre interpretatie; met wat meer coulance valt er in dit geval makkelijk een mouw aan te passen.
  Bij iedere zorgverzekeraar staat ongeveer dezelfde info:
  http://www.ohra.nl/zorgverzekering/vergoeding/plastische-chirurgie-basisverzekering.jsp

  Wat krijg ik in 2015 vergoed?

  Uw basisverzekering vergoedt plastische chirurgie alleen als er sprake is van een medische noodzaak. Dit is het geval bij:

  *afwijkingen met een aantoonbare lichamelijke klacht, die u ernstig beperkt in het functioneren;
  *verminkingen door ziekte, een ongeval of een geneeskundige handeling;
  *verlamde of verslapte bovenoogleden als deze het gevolg zijn van een aangeboren afwijking of een bij de geboorte aanwezige chronische aandoening;
  *de volgende aangeboren misvormingen: spleten in lip, kaak of gehemelte, misvormingen van de botten in het gezicht, goedaardige woekeringen van bloedvaten, lymfevaten of bindweefsel, geboortevlekken en misvormingen van urinewegen of geslachtsorganen;
  *correctie van uiterlijke geslachtskenmerken bij transseksualiteit die is vastgesteld door een arts.

  Let op: voor plastische chirurgie heeft u een schriftelijke verwijzing nodig van uw huisarts, medisch specialist of verpleeghuisarts.

  Wat krijg ik in 2015 niet vergoed?
  De basisverzekering vergoedt plastische chirurgie niet als er sprake is van:

  *correctie van verlamde of verslapte bovenoogleden die niet het gevolg zijn van een aangeboren afwijking of een bij de geboorte aanwezige chronische aandoening;
  *flapoorcorrectie;
  *buikwandcorrectie door liposuctie (het onderhuids wegzuigen van vetophopingen), behalve als er sprake is van een verminking of ernstige functiebeperking;
  *het operatief plaatsen en vervangen van een borstprothese, behalve als één of beide borsten geheel of gedeeltelijk geamputeerd zijn;
  *het operatief verwijderen van een borstprothese als dat medisch niet noodzakelijk is;
  *chirurgische behandeling tegen snurken;
  *sterilisatie of het ongedaan maken van een sterilisatie;
  *besnijdenis van mannen.

  Op deze site staat nadrukkelijk:
  http://www.ozf.nl/particulier/zorgengezondheid/Informatieperzorgsoort/Pages/plastischechirurgie.aspx

  Psychisch lijden is geen aanleiding tot vergoeding
  Psychisch lijden is bij plastische chirurgie geen medische indicatie meer. Psycho-sociale gevolgen – zoals niet naar zwembad of sauna durven, zich schamen voor de partner waardoor problemen in de (seksuele) relatie ontstaan, geen nieuwe relatie durven aangaan uit schaamte, gepest worden – zijn bijzonder vervelend maar vormen geen reden voor vergoeding.

  Andere vormen van borstcorrectie komen alleen voor vergoeding in aanmerking als de ene borst meer dan één cupmaat verschilt van de andere borst (“zeer opvallende asymmetrie”). Men spreekt dan van verminking. Doorgaans komt dan de correctie van één van beide borsten voor vergoeding in aanmerking. Vergoeding van correctie door een prothese (vergroting) is niet mogelijk. Alleen borstverkleining wordt vergoed. Zijn de borsten ongelijk door een borst(mamma) reconstructie na een (gedeeltelijke) amputatie dan wordt elke doelmatige vorm van correctie vergoed.

  Manon van Beelen is m.i. nu ernstig verminkt door een aangeboren aandoening en is er sprake van “zeer opvallende asymmetrie” die nog verergerd als ze ouder wordt. Hoezo zou er bij haar geen sprake zijn van een doelmatige vorm van correctie?! Bij borstkankerpatiënten is het geheel of gedeeltelijk missen van een borst immers ook niet levensbedreigend, en psychisch lijden is bij plastische chirurgie geen medische indicatie meer, dus……………….juist ja! Inderdaad een schoolvoorbeeld van het meten met minstens twee maten.

  Ik las vandaag ergens -weet niet meer precies waar en óf het klopt- dat Manon het laten amputeren van haar wel ontwikkelde borst wel volledig vergoed zou krijgen. Wie lust er dan nog peultjes? De Nederlandse regering en de zorgverzekeraars zouden zich in ieder geval de ogen uit de kop mogen schamen.

 130. Renate says:

  Het wordt er allemaal niet beter op.

  *correctie van uiterlijke geslachtskenmerken bij transseksualiteit die is vastgesteld door een arts.

  Ook hier valt een borstprothese niet onder.

 131. wilmamazone says:

  Renate:

  Ook hier valt een borstprothese niet onder.

  Eerst maar weer wat info voor onze lezers:
  http://www.vumc.nl/afdelingen/zorgcentrum-voor-gender/faq/gabvragen/322584

  De diagnostiek en de hormoonbehandeling en de geslachtsaanpassende chirurgie worden vergoed vanuit de Basisverzekering.
  Gelaatsontharing bij man-vrouw transseksuelen wordt tot een zeker bedrag vergoed.
  Gelaatscorrecties en mamma-augmentatie (borstvergroting) worden in de meeste gevallen niet meer vergoed door de Zorgverzekeraars.

  Quote uit de reactie van ciska1953:
  http://www.nrcnext.nl/blog/2011/11/30/welke-obstakels-ervaren-transseksuelen/

  Wat ik het ergste vind is de weigerachtige houding van de zorgverzekeraars om bepaalde behandelingen te vergoeden. Een borstvergroting zit er bij vrijwel alle zorgverzekeraars niet (meer) in omdat het ministerie van VWS van mening is dat biologische vrouwen met (te) kleine borsten ook geen recht op vergoeding hebben. Waarom transseksuelen dan wel? Misschien is dat laatste nou juist de reden dat wij het wel vergoed zouden moeten krijgen. Hormonen leveren meestal niet veel aan borstvorming op, uitzonderingen daargelaten.

  Epilatie is een noodzakelijk onderdeel van je transitie en vaak ook bijzonder kostbaar. Als je geen geld hebt loop je dus, ook al scheer je je nog zo goed, aan het einde van een dag met een baardschaduw of stoppels rond. Heb je geld, dan kun je dat probleem zelf oplossen. Het is elk jaar weer een gevecht met de zorgverzekeraars om weer een machtiging los te krijgen. Adviezen van het CvZ zijn niet bindend voor zorgverzekeraars. Dat zou eens beter moeten worden geregeld.

  Persoonlijk vind ik de casus van Manon van Beelen/de gevolgen van het Poland syndroom niet echt te vergelijken met niet tevreden zijn met het formaat van borsten. Dat is maar al te vaak verbonden met een persoonlijke smaak en/of de waan van de dag in de maatschappij.

  Neemt niet weg dat transseksuelen een totaalpakket aangeboden zouden moeten krijgen en geen half werk. Als hormonen aantoonbaar te weinig borstvorming opleveren bij een man-vrouw transseksueel, zou ik niet weten waarom het aanbrengen van inwendige borstprotheses niet vergoed zou mogen worden.

 132. Renate says:

  Vroeger werden die protheses ook gewoon vergoed.
  Daar staat dan tegenover dat je vroeger de psycholoog, die je nodig had om toestemming voor de transitie te krijgen, wel moest betalen. Ik heb genoeg mensen in die positie gekend om er iets over te kunnen zeggen.

 133. wilmamazone says:

  Volgens deze info zou Manon van Beelen wel in aanmerking komen voor een uitwendige prothese:

  Wanneer je om medische redenen een borstprothese nodig hebt, of om medische redenen een borstamputatie hebt ondergaan, wordt de borstprothese vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook wanneer de ontwikkeling van de borstklieren (vrijwel) geheel achterwege is gebleven. Ook vervanging van de borstprothese na twee jaar, wordt in deze gevallen vergoed vanuit de basisverzekering.

  Voor de zorg die wordt vergoed uit de basisverzekering betaal je wel een wettelijk verplicht minimaal eigen risico. Dit is in 2015 vastgesteld op 375 euro. Wanneer je het eigen risico nog niet (geheel) hebt verbruikt, betaal je dus (een deel) van de kosten van de borstprothese zelf.

  Aanschaf van een borstprothese in het kader van transseksualiteit wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, evenmin als aanschaf om niet-medische redenen.

  http://www.zorgkiezer.nl//zorgverzekering/info/Vergoeding-borstprothese?utm_source=daisycon&utm_medium=banner&utm_campaign=affiliate&ref=daisycon

 134. wilmamazone says:

  Ik was ook al kwaad vanwege dit bericht en met name door deze (broekafzakkende) quote:

  ‘Haar immuunsysteem was door de chemokuur al zodanig aangetast, dat ze is overleden aan een hartaanval’

  Gelukkig maakte Orac zich ook al- letterlijk en figuurlijk- kwaad, dus hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden:
  http://scienceblogs.com/insolence/2015/01/20/a-tale-of-two-unnecessarily-doomed-aboriginal-girls-with-lymphoblastic-leukemia/

  A tale of two unnecessarily doomed aboriginal girls with leukemia
  Posted by Orac on January 20, 2015

  I’m depressed and angry as I write this.

  The reason for this is simple. I hate it when cancer quacks claim the lives of patients with cancer, particularly patients who were eminently treatable for cure. It’s happened again, and it makes me sad.

 135. wilmamazone says:

  En we blijven aan de gang *zucht*:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/148163/Ziekenhuizen-bieden-complementaire-zorg-aan.htm

  Vrijwel alle ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan, zoals mindfulness, yoga of ontspanningsoefeningen. Bekende behandelwijzen als homeopathie, antroposofische geneeskunde en natuurgeneeswijzen komen nauwelijks voor.

  Het onderzoek is uitgevoerd door (aanhangers van) de Fa. Alterneut & Co. Geen wonder dat die (weer) pleiten voor meer onderzoek en een ‘gezamenlijke visie’. Er wordt gesproken over complementaire geneeswijzen, maar die bestaan niet. De juiste term is niet-reguliere behandelwijze of hoogstens alternatieve/ complementaire behandelwijze. In de reguliere wandelgangen wordt met enige regelmaat gesproken over alternatieve verpestkunde.

 136. JennyJo says:

  Ik snap niet wat Alterneut & Co hier mee te maken heeft, want ik zie niet wat alterneut & co heeft bijgedragen ontspanningsoefeningen. Van mindfulness weet ik onvoldoende, maar het zou me niks verbazen als je dat ook onder ontspanningsoefeningen kunt scharen. Wat yoga betreft: dat is ook reuze ontspannend en dat kun je tegenwoordig gewoon bij de sportschool doen, zonder enige verwijzing naar Hindoeïsme of Boeddhisme – ik hoor mijn juf daar in elk geval nooit over en de vorige heb ik er ook nooit over gehoord. Ontspanningsoefeningen zijn geen uitvinding van Alterneut & Co en er is ook niks “complementairs” aan, het valt gewoon binnen het reguliere stramien, dus laten we ons niet de kop gek laten maken omdat allerlei reguliere zaken nu ineens gekaapt worden door het kwakzoodje, dat zichzelf daar vervolgens luidruchtig voor op de borst gaat kloppen.

 137. Renate says:

  Orac heeft het er ook wel eens over gehad dat bepaalde zaken die gewoon onder regulier advies vallen, zoals beweging en voedingsadvies, door alterneut en co gekaapt worden.

 138. Renate says:

  En daar hebben we weer een potentieel slachtoffer van kwakzalverij:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/25-01-2015/bang-voor-de-dood-maar-gelukkiger-dan-ooit-zegt-journalist-mark-bos-na-documentair
  Wim Hof wordt natuurlijk ook weer genoemd.

 139. wilmamazone says:

  Renate:

  Orac heeft het er ook wel eens over gehad dat bepaalde zaken die gewoon onder regulier advies vallen, zoals beweging en voedingsadvies, door alterneut en co gekaapt worden.

  Vervolg op dit draadje met een kritisch artikel van Pepijn van Erp:
  http://kloptdatwel.nl/2015/01/26/inventarisatie-complementaire-zorg-in-nederlandse-zorginstellingen/

  In april vorig jaar publiceerde ZonMw een omstreden rapport waarin de onderzoeksorganisatie pleit voor meer onderzoek naar complementaire zorg. Vooral aanhangers van alternatieve zorg zagen hierin een steun in de rug voor hun ‘integratieve’ agenda. Laurens Dragstra liet in zijn uitvoerige bespreking ‘Niets nieuws onder de ZonMw‘ zien dat de hardcore alterneuten als homeopaten, acupuncturisten en chiropractors eigenlijk niets te verwachten hebben van dit rapportje. Het is niet meer dan een pleidooi voor nader onderzoek naar ‘complementaire’ zaken die nog niet zo uitgebreid onderzocht zijn en waar misschien nog wél iets in zit. Als eerste vervolg op het ZonMw rapport heeft een werkgroep nu de ‘Eerste Nederlandse Inventarisatie’ op het gebied van complementaire zorg gedaan. Conclusie: “Bijna alle ziekenhuizen bieden complementaire zorg.” Maar die conclusie is misleidend.

 140. wilmamazone says:

  De Nederlandse gezondheidszorg is opnieuw als beste van Europa uit de bus gekomen in het jaarlijkse onderzoek van de denktank Health Consumer Powerhouse.
  http://www.nu.nl/binnenland/3980398/nederlandse-gezondheidszorg-weer-beste-van-europa.html

 141. Renate says:

  Dit zal wel weer koren op de molen van de anti-vaccinanten zijn:
  http://nos.nl/artikel/2017808-griepprik-beschermt-niet-goed.html

 142. wilmamazone says:

  @Renate

  Ik vind de berichtgeving van de NOS weer eens oppervlakkigheid troef. Het is namelijk al vanaf ong. half december bekend dat er rekening gehouden moest worden met de zogenoemde Amerikaanse griep vanwege een nieuw type influenza (A/H3N2) dat in 2014 opdook de Verenigde Staten. Dit virus ziet er net iets anders uit dan het virus dat tot nu toe bekend was, dus logisch dat het huidige griepvaccin daar niet tegen opgewassen is.
  De bron is waarschijnlijk een opruiend artikel in de TeleVaag dat volledig niet voor iedereen toegankelijk is:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23654090/__Griepprik_werkt_nauwelijks__.html

  Er zijn evengoed tot nu toe 130 reacties die het beste gelezen kunnen worden met de schoenen uit en de broek alvast naar beneden.

  Informatie van een wat hoger niveau is hier te vinden:
  https://www.degrotegriepmeting.nl/nl/artikelen/tweede-griepgolf-op-komst/

  eindquote:

  Zo goed als alle influenzavirussen veranderen nagenoeg jaarlijks. Dit komt doordat influenzavirussen geen mogelijkheid hebben om fouten in hun RNA te controleren of te herstellen. Wanneer een virus een gastcel infecteert gebruikt het de interne mechanismen in de gastcel om zich te vermenigvuldigen. Er worden dan kopieën van het virus RNA gemaakt, waarbij kopieerfouten kunnen optreden. De nieuwgevormde virussen zijn dan van een andere streng dan het originele virus. Deze nieuwe virusstreng kan dan mensen of dieren infecteren die wel al resistent waren voor de originele streng omdat het immuunsysteem de nieuwe streng niet meer herkent.

 143. Renate says:

  Voor andere broekafzakkende reacties, zie hier:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/07-02-2015/griepprik-werkt-dit-jaar-amper
  Compleet met een verwijzing naar Want To Know.

 144. wilmamazone says:

  Trouw komt met enige nuancering:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3846863/2015/02/07/De-griepprik-werkt-niet-goed-Is-dat-gevaarlijk.dhtml

  Met o.a.:

  Hebben de makers van de prik zich vergist?
  Ja en nee. Net als in voorgaande jaren heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het griepvaccin een half jaar van tevoren samengesteld. Die aanlooptijd is nodig om het vaccin te ontwikkelen en in voldoende hoeveelheid te produceren.

  Omdat in de zomer nog niet met zekerheid gezegd kan worden welke griepvarianten in de winter rond zullen gaan, moeten de makers risico nemen. Ze maken een vaccin dat zich richt op de virussen waarvan zij verwachten dat die de overhand krijgen. Een van de virussen in de huidige prik is H3N2.

  Dat gaat nu inderdaad rond, maar wel in een andere variant. Daardoor geeft de griepprik geen optimale bescherming: slechts 10 tot 20 procent, terwijl het 70 tot 80 had moeten zijn. Viroloog Ab Osterhaus van de Universiteit van Utrecht noemt het vaccin daarom vandaag in De Telegraaf een ‘mismatch’. Overigens valt die fout de WHO niet aan te rekenen. De virusstam die nu rondgaat, was een half jaar geleden nog niet in beeld.

  Een mismatch mag bij een griepvaccin dus geen fout genoemd worden. Het is ook niet zo dat de prik dit seizoen in totaliteit maar beperkt werkt:

  Heeft het vaccin helemaal geen effect?
  Nee, zo erg is het niet. De WHO heeft twee andere virussen namelijk wel goed voorspeld. De griepprik van dit jaar beschermt tegen H1N1 en een B-influenza, en die heersen ook. Wie geprikt is, heeft van die virussen dus weinig te vrezen.

 145. Pingback: Feiten en fabels over griep/influenza en de jaarlijkse griepprik | Cryptocheilus Weblog

 146. wilmamazone says:

  En nu is er weer opschudding over de oproep van Ab Osterhaus:
  http://nos.nl/artikel/2018092-opschudding-over-oproep-osterhaus.html

  Een oproep van viroloog Ab Osterhaus aan grieppatiënten om hun huisarts om antivirale middelen te vragen, zorgt voor de nodige opschudding in artsenkringen. Osterhaus deed zijn oproep zaterdag onder meer in het NOS Journaal. De griepremmers zijn wetenschappelijk omstreden.

  Ik had ook al verschillende links klaarstaan i.v.m. dit opmerkelijke advies, maar Rinke van den Brink was me voor. Oseltamivir (Tamiflu) staat inderdaad al jaren ter discussie. De werking is niet bepaald om over naar huis te schrijven en de mogelijke bijwerkingen zijn niet niks als je je toch al hondsberoerd voelt door de griep.

 147. Renate says:

  En dat zal weer koren op de molen zijn van de mensen die altijd lopen te klagen over ‘Big Pharma’. Vraag voor deze mensen is dan, waarom we dergelijke kritiek nooit horen over alternatieve middelen.

 148. wilmamazone says:

  @Renate
  Het is ook koren op de molen van de mensen die het altijd snel en graag over belangenverstrengeling hebben.

  Henk Jan Out @HenkJanOut · 5 u 5 uur geleden

  Je kan het oneens zijn met het advies v Osterhaus maar om dat toe te schrijven aan zijn “belangenverstrengeling” vind ik absurd #griep

  In een eerder item bij de NOS werd nog een naam genoemd, maar nu opeens geen woord meer over die Adam Meyer :
  http://nos.nl/artikel/2017808-griepprik-beschermt-niet-goed.html

  Osterhaus en RIVM-viroloog Adam Meijer adviseren mensen uit risicogroepen om bij de eerste griepverschijnselen antivirale middelen te slikken om de infectie te onderdrukken. Tot de risicogroepen behoren onder andere mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of vormen van kanker of longziekten.

  Henk Jan Out twitterde vandaag ook over zijn artikel uit 2009 dat inderdaad nog steeds actueel is:
  http://vorige.nrc.nl/opinie/article2386285.ece/Wetenschappers_zijn_zelden_objectief

  JennyJo schreef n.a.v. al dat aanhoudende gedonderjaag begin 2012 dit verhaal:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2012/01/12/de-geschiedenis-van-een-onafhankelijke-wetenschapper/

  Belangenverstrengeling in de wetenschap: de geschiedenis van een onafhankelijke wetenschapper

  In de reacties komt ook oseltamivir (Tamiflu) , het bakkeleien daarover, even ter sprake.

 149. Pingback: Mark Bos misbruikt immunotherapie bij kanker als reclame voor zijn eigen toko, die fabeltjes verkondigt over het immuunsysteem | Cryptocheilus Weblog

 150. Renate says:

  En de kankerkwakzalvers kunnen weer een nieuw slachtoffer bijschrijven:
  http://scienceblogs.com/insolence/2015/02/27/the-wellness-warrior-jess-ainscough-has-passed-away/

  En nee, reguliere methoden brengen niet voor 100% genezing, maar toch altijd nog meer dan de 0% van de kwakzalvers. Ik haat kwakzalvers en kankerkwakzalvers misschien nog wel het meest.

 151. wilmamazone says:

  Vervolg op de post van Renate:
  http://scienceblogs.com/insolence/2015/03/02/aftermath-will-the-alternative-health-movement-learn-anything-from-jess-ainscoughs-death/

  Aftermath: Will the “alternative health movement” learn anything from Jess Ainscough’s death?

  Het antwoord laat zich raden, jammer maar helaas:

  If the “alternative health community” were to learn from Jess Ainscough’s the two lessons Schoenfeld wants it to learn, to really take those lessons to heart, it wouldn’t be the alternative health community much longer. That’s exactly why it won’t learn anything. Indeed, my prediction is that it will make excuses and turn on her for not having believed enough, done Gerson therapy correctly, or hewed closely enough to her “Wellness Warrior” raw vegan diet.

 152. Renate says:

  Als je de discussie onder het eerste onderwerp ziet, kom je al de nodige argumenten tegen. Ik geloof overigens niet dat er een onderwerp is, waarop in zo’n korte tijd zoveel reacties zijn gekomen.
  Een persoon weet het mislukken van de Gerson-therapie aan de stress, die veroorzaakt werd door de dood van haar moeder, die dezelfde therapie gebruikte voor haar borstkanker. Tja, en de dood van haar moeder zal wel veroorzaakt zijn door de stress, veroorzaakt door de kanker van haar dochter.
  Deze mensen hebben de cursus hoe klets ik me er uit voor gevorderden gevolgd.

 153. Renate says:

  En ‘Een Vandaag’ kwam vandaag weer met een stukje over de mazelen.
  http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/57879/moet_nederland_bang_zijn_voor_mazelen_
  En natuurlijk mag ook een kwakzalfster haar zegje doen. In dit geval een antroposofisch huisarts, die met het argument kwam dat we koorts weer meer moesten leren respecteren. En dat zou helpen tegen de gevaarlijke gevolgen van de mazelen?

 154. wilmamazone says:

  Madeleen Winkler kwam bij ons ook al uitgebreid ter sprake en in deze post ook meer over o.a. haar standpunt over koorts:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2013/07/21/feiten-en-fabels-over-mazelen-en-vaccinatie/comment-page-1/#comment-41703

  Verder vond ik het item van EenVandaag de vraag niet echt beantwoorden: Moet Nederland bang zijn voor mazelen?
  Ja en nee denk ik dan. Door de uitbraak in 2013 bij ons, is weer een groot gedeelte van de ongevaccineerden immuun voor mazelen.
  Als nu in 2015 de mazelen toch weer over komen waaien naar ons land, lopen vooral de nieuwgeboren baby’s een groot gevaar.
  Het zal m.i. nu geen uitgebreide epidemie kunnen worden, maar al die onbeschermde ukkies is al erg zat. Mogelijk wordt er dan weer tijdelijk een prik aangeboden vanaf 6 maanden.

 155. FVerweven says:

  Voor een epidemie hoeft men niet bang te zijn, Jan Willem Nienhuys heeft al voorgerekend dat het wel 12 jaar of meer duurt voordat er weer een flinke populatie ongevaccineerden is.

  http://www.skepsis.nl/blog/2011/02/de-komende-epidemie-van-mazelen/

  Bang dat je baby de mazelen krijgt moet je toch altijd zijn? Aan het lijden aan de ziekte met risico op hersen- long- of oorontsteking mag je niemand blootstellen als de middelen zo eenvoudig voorhanden zijn. Je stopt je baby toch ook in een speciaal autozitje terwijl de kans op een ongeluk ook minimaal is?

  Ik vind het onbegrijpelijk dat EenVandaag het woord geeft aan een antroposofe. Als je je een beetje verdiept in de ‘geesten die een lichaam zoeken en zich dat eigen maken door o.a. mazelen’ dan laat je zo’n vrouw niet aan het woord of ondervraag je haar ten minste. Nu verzwijgt Madeleen Winkler haar werkelijke maffe redenen en houdt het gebruikelijke oppervlakkige pleidooi ‘koorts is goed voor je, daar wordt je beter van’.

  Waarom zoekt EenVandaag een antivaxxer, van wie of wat komt dat vandaan? Wat is er mis mee om alleen de RIVM directeur aan het woord te laten en de gekkies uit te sluiten? Als het over de ruimtevaart gaat nodig je toch ook niemand uit die gaat kletsen dat de aarde plat is?

 156. wilmamazone says:

  FVerweven

  Bang dat je baby de mazelen krijgt moet je toch altijd zijn?

  Als de vaccinatiegraad in het algemeen overal 95%> zou zijn was daar geen sprake van, want dan is iedereen beschermd door de zogenoemde ‘kudde-immuniteit’. Als een minimumaantal inwoners zich laat inenten tegen een bepaalde ziekte, wordt het bijna onmogelijk voor die ziekte zich verder te verspreiden. Voor mazelen ligt dat op 94% van de bevolking.

  Waar de problemen met mazelen zich voordeden in 2013/14 is duidelijk te zien op deze animatie:
  http://www.zorgatlas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/infectieziekten/mazelen-animatie-in-de-tijd-2013-2014/#breadcrumb

  Elk Nederlands kindje dat nu toch onnodig de mazelen zou krijgen in dat gebied, is er een teveel. Mazelen hadden allang uitgeroeid kunnen zijn.

 157. FVerweven says:

  Als de vaccinatiegraad in het algemeen overal 95%> zou zijn was daar geen sprake van, want dan is iedereen beschermd door de zogenoemde ‘kudde-immuniteit’.

  Volgens mij is het een verkeerde interpretatie dat ‘iedereen beschermd wordt’.
  Iedere ongevaccineerde (en pakweg 5% van de gevaccineerden) kan (toch) ziek worden als een mazelenzieke in de buurt komt.
  Maar de ziekte kan zich niet verspreiden bij 95% vaccinatiegraad, verspreiden is het keyword.

  Dus je moet altijd bang zijn dat een ongevaccineerde, net uit Berlijn terug, naast jouw baby komt zitten in de tram of wachtkamer.
  Dus je moet altijd bang zijn dat een gevaccineerde uit Berlijn die tot de 5% behoort waarbij de vaccinatie niet heeft gewerkt, naast jouw baby komt zitten in de tram of wachtkamer.

 158. wilmamazone says:

  @FVerweven
  Als de vaccinatiegraad in Duitsland 95%> zou zijn was daar geen sprake van, want dan is iedereen beschermd door de zogenoemde ‘kudde-immuniteit’.
  Als de vaccinatiegraad in heel Europa 95%> zou zijn was daar geen sprake van, want dan is iedereen beschermd door de zogenoemde ‘kudde-immuniteit’.
  Als de vaccinatiegraad in Amerika en Canada 95%> zou zijn was daar geen sprake van, want dan is iedereen beschermd door de zogenoemde ‘kudde-immuniteit’.
  Als de vaccinatiegraad wereldwijd 95%> zou zijn was daar geen sprake van, want dan zijn mazelen overal uitgeroeid.

  Maar je hebt gelijk wat individuele mogelijkheden nu in Nederland betreft:

  Dus je moet altijd bang zijn dat een ongevaccineerde, net uit Berlijn terug, naast jouw baby komt zitten in de tram of wachtkamer.
  Dus je moet altijd bang zijn dat een gevaccineerde uit Berlijn die tot de 5% behoort waarbij de vaccinatie niet heeft gewerkt, naast jouw baby komt zitten in de tram of wachtkamer.

  Maar niet alleen door besmette mensen vanuit Berlijn, maar die uit alle gebieden waar nu een epidemie gaande is.

 159. FVerweven says:

  Een beetje flauwe opmerking, maar je hoeft niet naar een epidemiegebied om de mazelen op te doen, alleen daar waar een zieke is.

 160. wilmamazone says:

  Een beetje flauwe opmerking(..)

  Ik heb voor alle zekerheid snel m’n zoutstrooier bij den computter gezet. Er gaat niets boven preventie. :mrgreen:

 161. wilmamazone says:

  Vers van de pers:
  http://www.nu.nl/buitenland/4005732/record-aantal-nieuwe-gevallen-in-mazelenepidemie-berlijn.html

  Berlijn blijft in de ban van de mazelen. In de afgelopen week hebben 111 mensen in de Duitse hoofdstad de ziekte opgelopen. Niet eerder waren er zo veel nieuwe gevallen in één week tijd.

  Het zal niemand verbazen dat uit onderzoek bleek dat bijna geen enkele patiënt tegen mazelen ingeënt was, en de nodige anti-vaccinanten dus met het zoveelste brood aap op de proppen kwamen, waaronder ‘vaccinatie expert’ Jannes Koetsier

  eindquote:

  Onder de zieken zijn zeker zeventig baby’s. Vorige maand overleed een ongevaccineerd kindje in Berlijn aan de mazelen. De ziekte is inmiddels ook opgedoken in de steden Karlsruhe en Stuttgart.

 162. wilmamazone says:
 163. wilmamazone says:

  Nederland in de ban van de naald n.a.v. een uitzending van EenVandaag. De media smullen ervan, maar wat te denken van Medisch Contact met deze quote:

  De lijm bevat bisfenol A DGE en bisfenol A, en dat zijn twee stoffen waarvan de veiligheid ter discussie staat, vanwege de invloed die ze kunnen hebben op de hormoonhuishouding. Producent Terumo reageert in de uitzending van EenVandaag dat de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lijm binnen de Europese normen valt. Die zijn echter opgesteld voor inname via het maagdarmstelsel, reageert kinderarts Gavin ten Tusscher. Hier gaat het echter om inbrengen direct in de bloedbaan, wat meer risico’s met zich meebrengt.

  (vet door mij)
  Sinds wanneer worden vaccins direct in de bloedbaan gespoten?! Op deze manier wordt het wel erg makkelijk voer voor anti-vaccinanten.

  Het is niet eens duidelijk of de naalden van Terumo inderdaad onveilig zijn: http://nos.nl/artikel/2026615-350-000-vaccinaties-per-jaar-met-onveilige-naalden.html

  Anti-vaccinatiefanaat Martha van Loy is er als de kippen bij om voor nog meer onrust te zorgen:

  Martha van Loij
  waarom wordt niet gestopt met het vaccineren van de baby’s (Hep.B) maar alleen bij de campagne voor de 9 en 12 jarigen (BMR)? Worden bij hen andere naalden gebruikt? Kan er gegarandeerd worden dat de vervangspuiten (aangekondigd door GGD’s) niet dezelfde problemen opleveren, het huidige procedé bij fabricage door firma’s van injectienaalden, schijnt dezelfde te zijn ( epoxylijm)…

  https://www.facebook.com/rvp.vaccinaties?fref=ts
  BMR voor 12-jarigen? Helemaal stoppen met vaccineren?! Tjonge jonge toch! Ik kan mijn lol weer op vandaag.

 164. FVerweven says:

  Is het wel zeker dat ze alleen voor vaccinaties gebruikt worden?
  Dit stond gisteren bij de NOS:

  De naalden worden in veel Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. Ook de farmaceutische bedrijven die vaccins leveren aan het Rijksvaccinatieprogramma gebruiken ze.

 165. wilmamazone says:

  @FVerweven

  Dat wens ik dan bij berichtgeving in Medisch Contact niet zelf te hoeven uitzoeken. Mijn quote hierboven volgt op deze zin:

  Vandaar dat het RIVM en de GGD’s pas op de plaats maken met het vaccineren met deze naalden.

  Een vaccin wordt altijd onder de huid of in een spier gespoten.

 166. wilmamazone says:

  FVerweven:

  De naalden worden in veel Nederlandse ziekenhuizen gebruikt.(**)

  Dat zal best, maar ook in ziekenhuizen wordt maar zelden rechtstreeks in een bloedbaan gespoten:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Intraveneus

  Omdat de effecten hierbij zeer snel optreden en er bij vergissingen meestal geen weg terug is, mogen intraveneuze injecties in de regel alleen door een arts of verpleegkundige worden toegediend en in zeer dringende omstandigheden als toediening langs een andere weg te lang zou duren om verantwoord te zijn (bijvoorbeeld bij acute benauwdheid, gevaarlijke hartritmestoornissen, zeer ernstige infecties).

 167. wilmamazone says:

  Statement van Terumo Europe van gisteren:

  http://www.terumo-europe.com/terumo/news/press_release.php?id=92

  Injectienaalden vormen geen risico voor patiënt

  Het AVROTROS televisieprogramma EenVandaag besteedt vandaag aandacht aan mogelijke restdeeltjes van lijm in injectienaalden. Dit zou het gevolg zijn van de toepassing van epoxylijm om de metalen naald aan het kunststoffen aanzetstuk te bevestigen. Epoxylijm wordt veelvuldig gebruikt in de sector van medische hulpmiddelen.
  Terumo heeft in alle transparantie de redactie van EenVandaag te woord gestaan en relevante informatie omtrent het productieproces verstrekt. EenVandaag brengt vandaag in haar berichtgeving echter een tendentieuze voorstelling van de feiten, waardoor ten onrechte ongerustheid wordt gecreëerd bij patiënten.
  Epoxylijm is een lijm die vaak gebruikt wordt in de sector van medische hulpmiddelen om een metalen injectienaald aan het kunststof aanzetstuk te bevestigen. Het is een beproefde én wijdverspreide techniek die haar nut bewezen heeft. Net zoals het merendeel van de producenten van injectienaalden, past ook Terumo deze techniek toe.
  Terumo Europe heeft in 2012 op basis van eigen onderzoek, vastgesteld dat in een aantal gevallen minuscule vloeibare lijmdeeltjes niet uitharden waardoor er een kans bestaat dat sporen van vloeibare lijmdeeltjes via de injectienaald in het lichaam kunnen komen.
  Het gaat hierbij om BADGE (Bisphenol A dyglicidyl ether), dat door Europese regelgeving niet als een CMR (carcinogeen, mutageen of toxisch voor reproductie) wordt beschouwd. Nadat Terumo dit in 2012 heeft vastgesteld, heeft het bedrijf intern en extern onderzoek laten verrichten. Die onderzoeken wijzen uit dat de injectienaalden geen gezondheidsrisico vormen.
  Injectienaalden die geproduceerd worden met gebruik van epoxylijm, voldoen ruimschoots aan alle normen en wettelijke voorschriften. Ze brengen, in tegenstelling tot wat EenVandaag suggereert, dus geen gezondheidsrisico met zich mee.
  Terumo stelt patiëntveiligheid steeds centraal, en streeft daarbij de hoogste kwaliteitsnormen na. De onderneming heeft onmiddellijk de nodige stappen ondernomen om de Nederlandse en Belgische overheden verder in te lichten.

  (vet door mij)

  Rinke van den Brink heeft het intussen ook over overdreven drukte:
  http://nos.nl/artikel/2026687-duizenden-vaccinaties-opgeschort-na-ophef-over-naalden.html

  Duizenden vaccinaties opgeschort na ophef over naalden

  eindquotes:

  Het RIVM zit in zijn maag met de ophef over de Terumo-naalden. Die zorgt volgens een woordvoerder voor “heel veel onrust”.

  Er is zowel onrust bij ouders van wie de kinderen rond deze tijd opgeroepen zijn voor vaccinaties, als bij ouders van wie de kinderen net gevaccineerd zijn. Het RIVM opent donderdag een publieksnummer voor iedereen met vragen over naalden: 0800-0480.

  http://igz.nl/actueel/nieuws/stand-van-zaken-onderzoek-naar-mogelijke-prob.aspx

  Tot nu toe is er nog niet genoeg informatie om te kunnen bepalen of de betreffende injectienaalden van de markt gehaald moeten worden. Er zijn snel meer feiten nodig om te kunnen bepalen of er problemen zijn, in welke mate en of dat mogelijke een gezondheidsrisico oplevert. Daarom worden uit fabrieken in België en Groot-Brittannië injectienaalden opgehaald voor onderzoek. Ook in Nederland worden naalden verzameld, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen die het bewuste type in huis hebben. Het RIVM gaat deze onderzoeken. Dit zal enkele weken duren. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen. In afwachting van de onderzoeksresultaten adviseert de inspectie gebruikers van de betreffende injectienaalden die een alternatief in huis hebben, de naalden van Terumo uit voorzorg tijdelijk niet te gebruiken.

  Voldongen feiten heeft EenVandaag dus niet/niet voldoende geleverd. Het zou mij niet verbazen als na afloop van het onderzoek blijkt, dat het een storm was in nog geen half glas water. We wachten het maar eens af.

 168. wilmamazone says:

  Via anti-vaccinatiefanaat Anneke Bleeker de ‘mooiste’ reactie tot nu toe:

  Hanff Marijke
  Krijg het gevoel dat dat verhaal over die lijm een afleidingsmanoeuvre is. Zo verschuift het accent van het grote gevaar van de gebruikte vaccinatiestof naar de gebruikte naald. Dat laatste past in de categorie ‘productiefout’, welke ‘gelukkig’ ontdekt is en ‘eenvoudig’ op te lossen is. Ziektebeelden na vaccinatie worden zo – hoopt Big Farma – niet langer toegeschreven aan de vaccinatiestof, maar aan een stomme naald. Tja, dat negatieve denken van mij wordt elke keer op gang gebracht wanneer mainstream media ‘verontwaardiging of ‘ongerustheid’ acteert. Neem me niet kwalijk. Waar is god hier en daar die teil!
  2 uur · 7

 169. Renate says:

  Vroeger hadden we Nico Haak en de Paniekzaaiers. Die zaaiden echter minder paniek dan mevrouw Bleeker en alle andere enge figuren rond een zekere Jannes Koetsier en een zekere mevrouw Röver.

 170. Renate says:

  Vandaag had men het weer over de naalden in ‘Een vandaag’.

 171. wilmamazone says:

  De link werkt -zoals gebruikelijk langs deze weg- niet *voor iedereen. Een link naar dit artikel die wel *voor iedereen werkt heb ik tot nu toe nog niet gevonden, maar wel dit van 26 januari j.l.:
  http://www.samharris.org/blog/item/on-being-right-about-right-and-wrong

  On Being Right about Right and Wrong
  An Interview with Michael Shermer

  *toegevoegd

 172. Renate says:

  Het is jammer dat de link niet *voor iedereen werkt. Bij mij werkt hij wel, maar dat komt omdat ik een abonnement heb. Het een en ander werkt ook zeer ondoorzichtig. Soms krijg ik een artikel direct en op andere momenten niet. Daar ik het nu wel direct kreeg, nam ik aan dat de link misschien ook voor anderen zou werken.
  Eventueel kun je het een en ander dus wel verwijderen.

  Edit WMZ: *toegevoegd

 173. FVerweven says:

  Even een correctie. De link werkt perfect. Maar het artikel lezen kunnen alleen de abonnees.
  Door te zeggen dat de link niet werkt zaai je verwarring.

 174. Marianne dO says:

  Toen ik vanmiddag dit zag, nou ja, Wilma, misschien kan jij het rubriceren.
  Linda woudstra heeft weer wat nieuws gevonden.
  Zie haar facebook van 22 maart.
  Doet nu Ayauasha en Hypnose volgens Dolores Cannon bij Sanne Dijkstra en later ook nog bij Priscilla Westerweele ?
  Lees haar blog als je zin hebt.
  Weer zoveel onzin bij elkaar, wat bezielt die mensen.!
  Eigenlijk heeft Linda nooit verteld wat voor soort borstkanker ze heeft.
  Blog Linda:

  https://mijnstrijdtegenkanker.wordpress.com/2015/03/22/ayahuasca-de-poort-naar-binnen/

  Therapeute Priscilla met info over Dolores Cannon,
  http://praktijkazura.vpweb.nl/?prefix=www

  Het blijft maar doorgaan, hoewel ik merk dat de aandacht voor Linda haar acties aan het verzwakken zijn.

 175. JennyJo says:

  Ik weet niet wat die mensen bezielt. Linda Woudstra is compleet van het padje af, totaal niet voor rede vatbaar, en ze hangt ook allerlei andere complotzooi aan. Wat ze met zichzelf wil uitvreten mag ze zelf weten, hoewel ik het ongelofelijk stom vind om zo met je leven te spelen. Maar dat je ook nog zo actief bent om anderen mee te slepen op je heilloze weg, dat vind ik echt niet te pruimen. Ik durf er niet aan te denken hoeveel mensen ze al zo gek gekregen heeft om ook met alternatieve zooi te gaan zelfdokteren bij kanker, onder haar bezielende leiding.

 176. Renate says:

  Is er, behalve een reguliere behandeling, iets wat mevrouw Woudstra nog niet geprobeerd heeft?

 177. FVerweven says:

  Misschien is het wel verstandig om de belangrijkste webpagina’s van dit soort mensen vast te leggen.
  Mocht na hun overlijden de website verdwijnen dan kun je nog verwijzen naar die mensen en wat ze allemaal wel niet geprobeerd hebben.

  http://archive.org/web/

  [ Edit WMZ: Ik begrijp er nog steeds niets van waarom jij altijd in de wachtstand terecht komt. Heb dat een tijdje geleden al nagekeken op naam, mail- en IP-adres, maar zonder resultaat. ]

 178. wilmamazone says:

  @ Marianne dO

  Ik heb het inmiddels gelezen, en onderschrijf als eerste de reactie van JennyJo.

  Die test die ze in Griekenland heeft laten doen, is uiteraard ook bullshit voor het lieve sommetje van 2000 euro (eclusief reis- en verblijfkosten):

  Het mocht allemaal niet baten!Eind 2014 doe ik dan nog een test in Griekenland die mij 2000 euro kost om uit te vinden dat er eigenlijk niet zo heel veel is waar mijn tumor op reageert. Feitelijk weet ik dat ik wat betreft externe opties of geneesmiddelen op een dood spoor zit. Uit de test komt naar voren dat ook ORASAL en DCA voor mij niet werken en ook vitamine C infusen geen reactie geeft op mijn kankercellen. Die moeite kan ik mezelf dus besparen! Maar goed met het verdwijnen van ook die opties, die ik dus al die tijd nog achter de hand had…was mijn trukendoos dus leeg.

  Hierdoor zou je bijna medelijden met haar krijgen: de theorie van überkwak Ryke Geerd Hamer van buiten geleerd zonder resultaat. Het zit er dus dik in dat Linda de kist in gaat met schuldgevoelens van hier tot Tokio:

  Door deze ervaring begrijp ik ineens dat stress echt heel diep verborgen kan zitten. In de weken die volgen gaat mijn focus automatisch naar meer informatie over dit door mij nog grotendeels onbegrepen fenomeen. Ik val van het een in het ander. De theorie van Geerd Hamer ken ik al uit mijn hoofd maar heeft mij niet verder geholpen. Ik weet niet hoe ik bij mijn stress bron moet komen. En de mensen die ik ernaar vraag kunnen mij ook niet verder helpen. Via FB krijg ik contact met iemand die mij vertelt over Ayahuasca.

  Over dat Ayahuasca gedoe heb ik nog niet gelezen wat onder de linken van Woudstra staat, maar dat het de zoveelste onzin is staat wel vast.

  Verder valt die reactie van die Thomas op. Dat is volgens mij niemand minder dan de ons overbekende Tim van Chinese afkomst die al jaren internet afstruint om overal waar maar kan zijn hersenscheten af te laten.

  Hier wil ik het voor nu bij laten, want er kan weer zoveel over gezegd worden dat het makkelijk een avondvullend programma wordt.

 179. JennyJo says:

  En Linda kan die stressbron in zichzelf maar niet vinden, terwijl die er toch moet zijn, want kanker komt door stress. Maar kanker komt helemaal niet door stress. Kanker komt ook niet doordat je altijd teveel aan anderen hebt gedacht (gek, die mensen zeggen nooit dat het komt doordat ze te weinig aan anderen hebben gedacht). Het komt ook niet doordat je ziel niet op orde is, je een abortus hebt gehad, zwanger bent geweest of juist niet, of niet genoeg in David Icke hebt geloofd.

  Er staat nog een blog op het internet, van een alleenstaande moeder van een jonge dochter (een jaar of 9 meen ik). Die heeft ook borstkanker, vanaf het begin alleen maar alternatief zelf gedokterd. Je krijgt het er benauwd van als je het allemaal leest, een kroniek van een aangekondigde dood. Naar het ziekenhuis sláán zal je zo’n mens toch, volstrekt onverantwoordelijk, ik ben iedere keer weer verbijsterd als ik zulke dingen lees.

 180. Renate says:

  Bij de trefwoorden zie ik “Retour hemel” staan. Gezien de hoeveelheid kwak die Paulien lijkt te omhelzen, krijg ik de neiging er een enkele reis van te maken.

 181. JennyJo says:

  [ Edit WMZ: Ik begrijp er nog steeds niets van waarom jij altijd in de wachtstand terecht komt. Heb dat een tijdje geleden al nagekeken op naam, mail- en IP-adres, maar zonder resultaat. ]

  Volgens mij is het nu goed. FVerweven, wil je even een comment plaatsen hier? Dan kunnen we zien of het goed gaat.

 182. FVerweven says:

  Codebericht: de wind is gaan liggen, ik herhaal, de wind is gaan liggen 😉

 183. FVerweven says:

  En het werkt! 🙂

 184. wilmamazone says:

  Aanvullende info bij Guido Bonkers (hoe kan het ook anders)
  http://www.donotlink.com/ec7s

  Gastcolumns: Ode aan Doloress Cannon..
  26 oktober 2014 Door GuidoJ.

  Een ode aan Dolores Cannon.
  2014 © Priscilla Westerweele (praktijkazura.nl)

  Op 18 oktober jl. is Dolores Cannon overleden; ze was 83-jaar. Regressie- en hypnosetherapeut, gespecialiseerd in het behouden en catalogiseren van ‘verloren kennis’. Ze was ca. 50 jaar toen ze met hypnose en vorige levens begon te experimenteren. Daarbij ontdekte ze, dat elk mens een deel heeft, waar zich oneindige kennis en kracht bevindt en waarmee de therapeut en cliënt contact mee kunnen maken en kunnen communiceren. Dit deel geeft haar en andere therapeuten die door haar zijn opgeleid en deze techniek toepassen, toegang tot vorige levens en leidt tot genezing wanneer dat nodig en mogelijk is. Deze therapie doopte zij tot ‘Quantum Healing Hypnosis Therapy’ (QHHT). De resultaten waren spectaculair.

  Het is weer eens niet te filmen.

  *er rechtop krijgen de schijt van*

 185. JennyJo says:

  En het werkt! 🙂

  Mooi zo!

 186. JennyJo says:

  Dat is toch totale wartaal, van die Dolores Cannon? Dat volwassen mensen dat toch allemaal slikken, onbegrijpelijk.

 187. wilmamazone says:

  Het dochtertje van Paulien is 9 jaar oud en als ik dit lees lopen de koude rillingen van afschuw me over de rug:
  http://www.donotlink.com/ec85

  03-02-2015 11:51
  Herkenning

  Reportage: Genezen van kanker buiten het ziekenhuis

  Onderstaande reportage gaf een blijk van herkenning. Het is geweldig om te zien dat meer vrouwen in Nederland er net zo over denken als ik. De reporter is erg sceptisch en Hans Gelderblom van de medische vereniging van oncologie beweert dat 1 zwaluw (1 persoon die via alternatieve weg is genezen) nog geen zomer maakt maar hij vergist zich want er zijn heel wat meer zwaluwen (en hiervan zijn zelfs veel gevallen met uitzaaiingen die uitbehandeld waren en vele jaren later nog altijd leven). Het probleem is simpelweg dat ze er geen onderzoek naar willen doen.
  Herkenbaar is dat Maaike in de reportage zegt dat mensen vinden dat zij het aan haar zoontje verschuldigd is om zich regulier te laten behandelen. Die opmerking heb ik ook zo vaak gekregen maar ik vind, net als Maaike, dat ik mijn dochter het tegenovergestelde verschuldigd ben. Ik leer haar juist dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen en zij staat volkomen achter me.
  https://www.youtube.com/watch?v=0WIgzFaY9Yw&feature=youtu.be

  (vet door mij)

  Een kind van 9 dat over een paar jaar wellicht denkt: ‘ Had ik mijn moeder maar op op tijd naar het ziekenhuis kunnen slepen’

 188. JennyJo says:

  Dat mensen met uitzaaiingen nog jarenlang leven is geen uitzondering. Alle vrouwen in de uitzending hebben uitgezaaide kanker. Dan kun je niet meer beter worden, een hoogst enkele uitzondering daargelaten. Waarom dit dan gepresenteerd wordt als “genezen” begrijp ik niet. Die vrouwen zijn helemaal niet genezen en zullen ook niet genezen.

  Het is onkunde, (moedwillige) domheid, zelfoverschatting en misplaatste arrogantie wat Paulien hier tentoonspreidt en samen wordt dat een deprimerende en dodelijke cocktail.

  En natuurlijk is Paulien het aan haar kind verplicht om zich regulier te laten behandelen. Is ze nou helemaal gek geworden, om haar dochter zo verschrikkelijk in de steek te laten, hoe kan ze?

 189. wilmamazone says:

  JJ:

  En natuurlijk is Paulien het aan haar kind verplicht om zich regulier te laten behandelen. Is ze nou helemaal gek geworden, om haar dochter zo verschrikkelijk in de steek te laten, hoe kan ze?

  Heel afschuwelijk vind ik ook dat ze over een kind van 9 jaar zegt/durft te zeggen: ‘en zij staat volkomen achter me’. Dat kan een kind op deze manier helemaal niet beoordelen, en krijgt een rol toebedeeld die niet bij haar leeftijd past.

 190. Renate says:

  Inderdaad. Het kind wordt met deze onzin opgevoed, dus om dan te zeggen dat haar kind achter haar staat, vind ik heel veel bruggen te ver. Het kind kan niet beoordelen of haar moeder met haar onzin haar leven in gevaar brengt.

 191. wilmamazone says:

  Marianne dO:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/nieuwe-nieuwsbox/comment-page-1/#comment-49292

  Eigenlijk heeft Linda nooit verteld wat voor soort borstkanker ze heeft.

  Daar valt niet echt een antwoord op te geven omdat er niet beoordeeld kan worden wat waar is en wat uit haar duim gezogen is.
  Dat heeft er ook mee te maken dat ze het verhaal over de reguliere behandeling nooit helemaal afgemaakt heeft, maar wat ze er wel over verteld vind ik grotendeels ongeloofwaardig. Een negatief verhaal als opstapje naar haar verdere handel en wandel en voor de rest niks.

  Dit is wat ze nu verteld, op 22 maart 2015 dus:

  Na maanden afwezigheid ben ik weer terug om mijn verhaal te doen. Even recapitulerend; na in 2008 twee keer te zijn geopereerd aan borstkanker, heb ik alle behandelingen uitgesteld omdat er zoveel fouten werden gemaakt in de diagnose en behandelingen. Bovendien kon niemand mij vertellen wat kanker was, terwijl ik daarover op internet toch heel veel steekhoudende theorieën en logische verklaringen over las. Ik stelde mijn behandeling (7 weken bestraling, 6 maanden chemo en 5 jaar tamoxifen) uit om uit te zoeken wat kanker nu eigenlijk is en mijn leven op de orde te krijgen. 3 Maanden na de operatie zat er op de operatieplek een rijstkorrel. Die na twee jaar zou de uitgroeien tot een doperwt en jarenlang ongeveer dat formaat zou blijven en soms zelf ook weer verdwijnen. Ik zei in die tijd, wie is er ooit overleden aan een doperwt?
  Begin 2013 begon de tumor echter te groeien en werd langzaam een knikker, om in november 2013 ook uit te zaaien naar mijn lymfe. Onder mijn oksel zat ineens ook een knobbel ter grootte van een duivenei. Het leek van de ene op de andere dag te zijn gebeurd. Tot die tijd had ik alles gedaan wat de meeste kankerpatiënten doen die hun verantwoordelijkheid nemen;……….

  Daar zou je vanwege de Tamoxifen de conclusie uit kunnen trekken dat het bij Linda om hormoongerelateerde borstkanker ging/gaat, maar de vraag blijft wat er dus precies geadviseerd werd in 2008.

  Twee keer een borstbesparende operatie? In 2005 was het nog zo dat als de snijvlakken van een borstbesparende ingreep niet schoon bleken na pathologisch onderzoek, er alsnog een volledige amputatie volgde.

  Bij een borstbesparende operatie is aanvullende bestraling in het protocol opgenomen, maar wordt er nooit gesproken over een aantal weken.
  Wel over het aantal bestralingen, maar die benoemt ze niet. Hetzelfde met chemotherapie. Bij bk is dat in 1e instantie hoogstens 6 x een behandeling om de 3 weken. Dat neemt dus geen 6 maanden in beslag. Maar werd bij Linda überhaupt chemo geadviseerd? Bij schone okselklieren wordt dat al sinds jaar en dag overgeslagen.

  ‘3 Maanden na de operatie zat er op de operatieplek een rijstkorrel’ beweert Linda. Dat zou dus twee mislukte operaties betekenen en pathologen die met de neus hebben gekeken. Bovendien zou het dan om snelgroeiende bk moeten gaan en daar lijkt geen sprake van.

  Voor zover ik kan nagaan is ook nooit regulier vastgesteld dat het opnieuw bk was, en tijdelijk verdwijnen lijkt me al helemaal een sterk stuk in een oude broek. Hetzelfde met het ‘duivenei’ in de oksel van zowat de ene dag op de andere. Wie heeft hoe vastgesteld wat dat precies was/is áls er inderdaad sprake van was, en hoe is die toestand nu? Ik lees nergens dat ze in toenemende mate problemen kreeg met het bewegen van haar rechterarm of het door de huid heen groeien van dat eerdere ‘duivenei’, en ook niets over pijn/pijnstilling.

  Even verderop ook weer van hetzelfde laken een pak. Het wordt eentonig:

  (**)Om vervolgens te merken dat mijn tumor is gegroeid en in mijn linkerborst ook een tumor is ontstaan. Ik besluit dan onmiddellijk een punt te zetten achter mijn zelf gefinancierde recherche onderzoek. 3 weken na mijn besluit is de tumor in mijn linkerborst godzijdank ook weer verdwenen.

  Blijkbaar heeft Linda een geheel nieuwe kankersoort onder de leden: knipperlichtkanker.

 192. JennyJo says:

  Ze schrijft:

  Begin 2013 begon de tumor echter te groeien en werd langzaam een knikker, om in november 2013 ook uit te zaaien naar mijn lymfe.

  Maar ze schrijft ook dat de uitzaaiingen in haar lymfeklieren ontstonden door de biopsie:

  Veel later blijkt dat de punctie kankercellen heeft losgemaakt die naar mijn lymfeklieren zijn gegaan.

  Hoe weet ze dat die uitzaaiingen door de biopsie veroorzaakt werden? En hoe weet ze überhaupt dat er uitzaaiingen in haar lymfekklieren zitten, hoe is dat vastgesteld? Daar horen we niets over.
  En hoe verhoudt zich dat tot haar mededeling dat de tumor ging groeien en daardoor uitzaaiingen veroorzaakte in de lymfen?
  De artsen hebben er in elk geval een potje van gemaakt als we Linda moeten geloven:

  Je zou dus verwachtten dat mijn lymfeklieren ook hadden moeten worden verwijderd. Dat gebeurt echter niet. Ik zal je later uitleggen waarom dit niet gebeurt, godzijdank uiteraard, maar de beslissingen die de artsen nemen blijken verre van logisch.

  Over die beslissingen van de artsen wordt echter nooit iets uitgelegd, evenmin als over de “tweede” borstbesparende operatie. Is die er eigenlijk wel geweest? En wat was de uitslag van de biopsie? Ook daarover geen woord. Het verhaal stopt bij de mededeling dat de artsen allerlei verre van logische beslissingen hebben genomen, waarbij ze een arts bij naam noemt, maar wat dat dan voor beslissingen waren, daarover horen we niks. En daar blijft het bij.

  Ik weet het niet hoor met die Linda Woudstra, ik vind het maar raar allemaal wat ze vertelt.

  Soms denk ik dat ze ook een enorme aandachtsjunk is.

 193. Renate says:

  Soms vraag ik me af waarom het er op lijkt dat juist kankerpatiënten soms zo gevoelig lijken te zijn voor kwakzalverij, of kwakzalverij promoten.

  Ik kan daar wel een mogelijk antwoord, of mogelijke antwoorden op formuleren, maar zeker weten doe ik natuurlijk niets.
  Kanker is voor veel mensen toch nog altijd een bedreigende ziekte en veel behandelingen zijn vermoedelijk niet altijd leuk (om het even zacht uit te drukken). In ieder geval associëren veel mensen de behandelingen vaak met veel leed. (Ik wil niet oordelen over de vraag in hoeverre dit beeld op waarheid berust, punt is natuurlijk dat er in de behandeling van kanker natuurlijk wel degelijk vooruitgang wordt geboekt en dat negatieve associaties uit het verleden wel eens achterhaald kunnen zijn.) Het is ook een ziekte waar nog steeds veel mensen aan dood gaan.Voeg daar aan toe dat er heel veel verschillende soorten kanker zijn, die door het publiek allemaal gewoon onder de noemer kanker (met de associatie ‘bedreigend’) geplaatst worden en er kan al snel een soort verwarring optreden. Niet alle kankers groeien snel en sommige kankers laten zich moeilijker behandelen dan andere. Het resultaat is dat soms de indruk wordt gewekt dat een alternatieve behandeling ‘werkt’, omdat we te maken hebben met een langzaam groeiende kanker. Aan de andere kant wekt het feit dat er nog steeds mensen, ondanks een ‘reguliere’ behandeling, aan kanker overlijden, de indruk dat ‘reguliere’ therapieën ook niet werken.
  Het resultaat is dat de kankerpatiënt, die met een ‘alternatieve behandeling’ ‘geneest’, of in ieder geval nog een lange tijd leeft, kan betogen dat het allemaal te danken is aan de alternatieve behandeling.
  Daarbij kunnen allerlei factoren in het spel zijn, die niets met de ‘alternatieve behandeling’ te maken hebben. Mogelijkheid 1 is dat een eerdere reguliere behandeling, bijvoorbeeld de operatie, al tot het gewenste resultaat heeft geleid. Mogelijkheid 2 is dat er sprake is van een langzaam groeiende kanker, waardoor het lijkt of de patiënt door de kwakzalverij geholpen is. En er is natuurlijk altijd nog de mogelijkheid dat de patiënt op de een of andere manier geluk heeft gehad.
  Overlijdt de kankerpatiënt na de ‘alternatieve behandeling’, dan zal er betoogd worden dat ook mensen die voor een reguliere behandeling kiezen overlijden. Soms wordt dan nog geroepen dat dit overlijden dan niet door de kanker, maar door de behandeling komt.

  Kortom, de kwakverkoper (en de patiënt die de onzin van de kwakverkoper gelooft en propageert) heeft altijd een antwoord klaar. Probleem is dat het er vaak op lijkt dat juist de kwakaanhangers graag over hun kanker lijken te willen bloggen. En ja, er gaan mensen dood aan kanker, maar het feit dat men vaak nog machteloos lijkt te staan, wil nog niet zeggen dat de kwakzalvers gelijk hebben. De overlevingskansen voor kankerpatiënten zijn wel degelijk gestegen, dankzij reguliere behandelingen en niet dankzij de kwakzalvers, die over het algemeen nog steeds dezelfde oude en achterhaalde onzin blijven verkopen. Helaas zijn er nog altijd vormen van kanker waarbij de overlevingskans minder groot is.

 194. wilmamazone says:

  JJ:

  Over die beslissingen van de artsen wordt echter nooit iets uitgelegd, evenmin als over de “tweede” borstbesparende operatie. Is die er eigenlijk wel geweest? En wat was de uitslag van de biopsie? Ook daarover geen woord. Het verhaal stopt bij de mededeling dat de artsen allerlei verre van logische beslissingen hebben genomen, waarbij ze een arts bij naam noemt, maar wat dat dan voor beslissingen waren, daarover horen we niks. En daar blijft het bij.

  Ik weet het niet hoor met die Linda Woudstra, ik vind het maar raar allemaal wat ze vertelt.

  Soms denk ik dat ze ook een enorme aandachtsjunk is.

  Eerlijk gezegd twijfel ik soms zelfs over die eerste operatie, en dat dat de reden is waarom haar verhaal op dat punt is blijven steken.
  Ook geen woord namelijk over de schildwachtklierprocedure die ze normaal gesproken toch had meegemaakt en ga zo maar door.

  Volgens mij heeft ze zoveel onzin bedacht met behulp van internet, dat ze niet eens meer weet wat waar gebeurd is of niet. Haar verhaaltje is een eigen leven gaan leiden en is met en met aangedikt ter eer en meerdere glorie van haarzelf als zelfbenoemde deskundige.

 195. Renate says:

  Dat is ook het probleem met al die zelfbenoemde deskundigen van hun eigen kanker. Je weet nooit wat er waar is van hun verhalen en aangezien de artsen aan hun beroepsgeheim gebonden zijn, kunnen zij ook nooit vertellen wat er nu wel waar is. De kwakverkopers kunnen alle mogelijke genezingen claimen, zonder dat het weersproken kan worden door artsen die de patiënt eerder behandeld hebben.

 196. JennyJo says:

  Eerlijk gezegd twijfel ik soms zelfs over die eerste operatie, en dat dat de reden is waarom haar verhaal op dat punt is blijven steken.
  Ook geen woord namelijk over de schildwachtklierprocedure die ze normaal gesproken toch had meegemaakt en ga zo maar door.

  Probeert ze ons soms te doen geloven dat een ervaren oncoloog en chirurg als Adriaan van Overbeeke is vergeten om de schildwachtklier te onderzoeken?? Ik weet het niet hoor, ik vind het steeds vreemder en vreemder worden wat Linda Woudstra allemaal beweert en suggereert.

 197. Renate says:

  Haar fans zullen het wel geloven, want die weten natuurlijk allemaal dat medisch specialisten niet deugen en dat alleen alterneuten uitsluitend aan het belang van de patiënten denken. Medisch specialisten zijn gewetenloze geldwolven, die alleen maar aan het spekken van hun eigen portemonnee en die van Big Pharma denken.
  Dit is niet mijn mening, maar het lijkt vaak de mening te zijn van de aanhangers van kwakgelovigen.

 198. wilmamazone says:

  JJ:

  Probeert ze ons soms te doen geloven dat een ervaren oncoloog en chirurg als Adriaan van Overbeeke is vergeten om de schildwachtklier te onderzoeken??

  Ik heb geen echt idee omdat ze daar zo geheimzinnig over doet. Wat ik wel weet is dat ze het hier in ieder geval met geen woord over gehad heeft:
  Beeldverslag mammapoli

  Punctie
  Als bij het echografisch onderzoek van de oksel een afwijkende lymfeklier wordt gevonden, vindt een punctie plaats. Bij een punctie worden er via een dunne naald weefselcellen opgezogen. Hiervoor is geen verdoving nodig.

  Daar mag je dus de conclusie uit trekken dat haar lymfeklieren in de oksel op dat moment (2008) schoon waren. In zo’n geval wordt altijd wel de schildwachtklier (soms meer dan een/1) onderzocht voor alle zekerheid. Dat was in 2005 ook al zo.*(in april van dat jaar werd bij mij borstkanker vastgesteld en bij mij werden wel meerdere puncties in de oksel uitgevoerd, en aangezien die allemaal positief bevonden werden was de schildwachtklierprocedure voor mij al een gepasseerd station.)

  *[aanvulling]

 199. JennyJo says:

  Juist. Dat is dan toch heel raar wat Linda Woudstra allemaal (niet) vertelt?

 200. wilmamazone says:

  Linda Woudstra noemt Ayahuasca de poort naar binnen. Zo te zien komt er met deze harddrug alleen iets naar buiten in de vorm van kots en stront, en is het letterlijk en figuurlijk een bad trip te noemen. Denken dat je hiermee van kanker kunt genezen, is nog erger dan van de pot gerukt.
  http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-ayahuasca

  Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Een bijnaam is ‘la purga’ omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Sommigen zien de Purga als een geestelijke en lichamelijke reiniging (1).

  Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel; andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in magisch-religieuze rituelen. Ze zien het drankje als het belangrijkste medicijn van het oerwoud.

  Afhankelijk van de dosering duurt de ervaring 2 tot 6 uur. Men ziet felgekleurde caleidoscopische geometrische structuren en beleeft droomachtige visioenen. Misselijkheid en braken treden bijna altijd op.

 201. JennyJo says:

  Knettergek die mensen vind ik.

 202. Renate says:

  En dan roepen dat je van chemotherapie zo misselijk wordt?
  Maar ja, het is natuurlijk en dan moet het natuurlijk wel goed zijn, ook al kots je je ingewanden er uit.

 203. JennyJo says:

  Het is niet de bedoeling dat je van chemotherapie misselijk wordt, want je ingewanden er uit kotsen is niet bepaald gezond. Daarom krijg je medicatie die ervoor zorgt dat je niet gaat kotsen. Wat een stom volk toch, die alterneuten, af en toe vraag ik me af of ze niet gewoon allemaal een klap van de molen hebben gekregen. Al die onzin altijd, om moedeloos van te worden.

 204. wilmamazone says:

  http://nos.nl/op3/artikel/2024242-twee-uur-lang-overgeven-door-ayahuasca.html

  Twee uur lang overgeven door ayahuasca

  “Laatst moest ik twee uur lang overgeven. Dat is natuurlijk slopend voor je lichaam, maar wel positief slopend.” Zegt Anouk Smit, ervaringsdeskundige in het gebruik van ayahuasca. Ayahuasca is een drug waar je hevig van gaat hallucineren. En steeds meer mensen zien dat wel zitten.

  Veel gebruikers moeten na het drinken van de thee overgeven en krijgen diarree. Dat is de energie die eruit moet volgens Anouk. “Hoeveel je overgeeft, hangt er maar net vanaf hoeveel energie je kwijt moet. Af en toe had ik een moment dat ik adem tekort had. Want blijven overgeven is natuurlijk topsport.”

  Officieel mag dit allemaal niet, want DMT is verboden in Nederland. Als het Openbaar Ministerie signalen krijgt of iemand aangifte doet, gaan ze ermee aan de slag, zeggen ze. De ceremonies bevinden zich dus een beetje een grijs gebied.

  De vraag is dan naar welke signalen het OM luistert. Ook eventueel naar die van ons?

 205. wilmamazone says:

  6 jaar lang geld verdiend met het vertellen van sprookjes:
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/doek-valt-voor-blogster-die-kanker-overwon-met-gezond-leven~a3943428/

  Doek valt voor blogster die kanker ‘overwon’ met gezond leven

  Ze was onder health en fitness-aanhangers een grote naam, niet in de laatste plaats vanwege haar inspirerende strijd tegen kanker. Van leukemie tot een hersentumor: de Australische blogster Belle Gibson overleefde het allemaal, ‘puur en alleen door gezond te leven’. Haar lifestyle-app voerde in meer dan 113 landen de toplijsten aan. Nu lijkt Gibsons imperium echter langzaam af te brokkelen: klopt haar verhaal eigenlijk wel?

 206. wilmamazone says:

  Vervolg op vorige post.
  Maar al te vaak als je denkt dat niet erger kan, blijkt dat niet te kloppen. Belle Gibson claimde ook nog meerdere hartoperatie’s en een herseninfarct:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Belle_Gibson

  In 2014 Gibson released a cook book based on the app, claiming that she had been “stable for two years now with no growth of the cancer”, but her story soon emerged as inconsistent: she also told media outlets that the cancer had reached her liver and kidneys and three months earlier had posted on The Whole Pantry’s Facebook page that her cancer had spread to her blood, spleen, brain and uterus. She previously claimed that she had heart surgery several times and that she also suffered a stroke. However, there were no scars as a result of heart surgery. Gibson was unable to substantiate her medical claims nor name the doctors who diagnosed her condition and treated her.

  (vet door mij)
  Alweer niet te filmen.

 207. wilmamazone says:

  Hier schrik ik van. Ik wist van het bestaan, maar niet in deze aantallen:
  http://www.nu.nl/binnenland/4025199/zestig-kinderen-jaarlijks-ziek-gemaakt-ouders.html

  Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Maar deskundigen menen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

  ”Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien”, zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht.

  http://reporter.kro.nl/seizoenen/seizoen-2015/afleveringen/05-04-2015

  Weerloze kinderen en ziekmakende moeders

  Deze uitzending is te zien op 05 april 2015 om 22:16 uur op NPO 2.
  De aflevering is hier te bekijken vanaf (ongeveer) 05 april 2015 23:01 uur.

  Münchhausen by proxy is een vorm van kindermishandeling waarbij moeders hun kind ziek maken of beweren dat het ziek is. Artsen onderzoeken het kind maar kunnen niets vinden en herkennen het probleem vrijwel nooit. De gevolgen kunnen enorm zijn: kinderen die voor niks langdurig in een ziekenhuis verblijven of in een rolstoel terecht komen. In Nederland schort het aan expertise en is er geen gecoördineerde aanpak of beleid rond Münchhausen by proxy. Deze vorm van kindermishandeling is lastig te bewijzen waardoor moeders vaak worden vrijgesproken en de kans op recidive groot is. Brandpunt Reporter spreekt met slachtoffers en artsen en gaat te rade in Engeland, waar de kennis rond dit onderwerp vele malen groter is.

  Aanvullende info: http://www.stombp.nl/over-munchhausen-by-proxy/

 208. wilmamazone says:

  De plannen zijn nog niet goedgekeurd door het Australische parlement. Het is in ieder geval goed om te vernemen dat steeds meer mensen anti-vaccinanten spuugzat zijn, en naar mogelijkheden zoeken om deze waanzin een halt toe te roepen. Een gedeelte daarvan heeft geen gewetensbezwaren door bijvoorbeeld een religie, maar last van een flink complotschimmel die hen keiharde leugens laat (door)vertellen over vaccins en vaccinatie. Heeft dat nog wel te maken met vrijheid van meningsuiting vraag ik me dan weer af? Het zijn i.i.g. de kinderen die nog steeds de dupe zijn/worden.

  http://nos.nl/artikel/2029779-kind-niet-laten-inenten-dan-ook-geen-kinderbijslag.html

  De Australische premier Abbott wil de kinderbijslag aan ouders schrappen als ze hun kinderen niet laten inenten tegen ziektes. Abbott vindt het onverteerbaar dat kinderen ziektes oplopen omdat ouders met gewetensbezwaren hun kinderen niet laten inenten.

  De conservatieve premier wil niet alleen de kinderbijslag maar ook andere familietoeslagen schrappen. Per kind kan het bedrag oplopen tot 15.000 Australische dollar, meer dan 10.000 euro.

  Aanvulling 13 april: verder lezen bij Kloptdatwel?:
  http://kloptdatwel.nl/2015/04/13/niet-vaccineren-dan-ook-geen-kinderbijslag-in-australie-dat-ligt-net-wat-anders/

  Niet vaccineren, dan ook geen kinderbijslag in Australië? Dat ligt net wat anders

 209. wilmamazone says:
 210. Renate says:

  Vanavond in Radar digitale urinetherapie.
  http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/27-04-2015/urinetherapie/#tx-comments-comments-3401
  Als je dacht dat het niet gekker kon. Vreemd genoeg vraagt men wel een homeopaat om commentaar. Bij de reacties begint er weer iemand te klagen dat men het een en ander gebruikt om homeopathie in een kwaad daglicht te zetten. Natuurlijk is er ook commentaar van Ron Fonteine (waar ken ik die naam toch van?). Van het pijl van de meeste commentaren zakt m’n broek af.

 211. Renate says:

  Mijn hemel de heer Consemulder mag ook z’n zegje doen.
  En dan komt de homeopaat ook nog eens uitgebreid aan het woord. Ik vraag me af of de homeopaat wel in staat is om z’n eigen flesjes van elkaar te onderscheiden.

  Bepaald niet de beste uitzending over kwakzalverij.

 212. JennyJo says:

  Tja, wij noemen Consemulder niet voor niks ConseLulder.

 213. Renate says:

  Dat weet ik en het verbaasde me dan ook nogal dat men hem aan het woord liet. Er zijn van die websites en figuren, waarvan je van te voren al weet dat er alleen maar onzin uit komt.
  De heer Consemulder is daar een van.

 214. wilmamazone says:

  De ‘urinetherapeut’ kwam gisteravond digitaal met een weerwoord/sluikreclame (pagina 4). De drogredenen vliegen je om de oren:
  http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/27-04-2015/urinetherapie/?tx_comments_pi1%5Bpage%5D=3#tx-comments-comments-3401

  Karel De Clerck 28-04-15 23:05:

  Hallo, hier de ‘beschuldigde’ met de leds in zijn neus.
  Volgens mij zijn de oranje vlag zwaaiende Hol-landers die daarbij nog naar Radar kijken de echte dwazen; maar ja, ik ben maar een ‘domme Belg’.
  Hier mijn reactie op het programma:
  – Dat ik zo ‘raar’ keek is omdat de andere persoon, die zich voordeed als een klant, op Skype (valselijk) beweerde dat zijn camera defect was; ik zit dus een beetje in het ‘ijle’ te praten, wat heel normaal is. De volledige Skype communicatie duurde meer dan 2 uur. En dat ik op mijn 63ste niet meer ‘de mooiste’ ben, tja…
  – Wij zijn geen analyse laboratorium; ik ga ook niet ruiken of analyseren of het urine is; ik digitaliseer wat ik toe krijg zonder de buisjes te openen. Als je appelsap opstuurt, krijg je digitaal appelsap terug.
  – De gedigitaliseerde bestanden zijn altijd gemoduleerd met de Schumann resonantie, vandaar de ‘brom’; het energetische signaal zit tussen deze ongeveer 8 pulsen per seconde en is per staal verschillend; als je alleen oppervlakkig naar de Schumann pulsen kijkt, lijkt het inderdaad allemaal hetzelfde.
  – De neusLEDs zijn ‘uiteraard’ lachwekkend omdat je er als een clown uitziet, maar ze zijn enorm effectief om met signalen te moduleren: je zit heel dicht bij de adertjes in je neus en je beïnvloed het ‘derde oog’ en de hersenen; en het is ook nog spotgoedkoop te maken; en de mensen kunnen nog eens lachen, ook goed voor de gezondheid …
  – Ik heb zelf als Product Manager 20 jaar geleden de eerste digitale camera’s ontwikkeld voor AGFA en werd toen verweten dat dit onzin was en ‘nooit iets zou worden’; inmiddels zijn AGFA, Kodak en Fuji failliet; deze bedrijven waren toen groter dan de meeste farmaceutische bedrijven nu.
  De ‘Profit-Based’ medische industrie beseft ook dat de digitale revolutie ‘hun dood is’ en daardoor worden digitale homeopathie met alle mogelijke middelen bestreden en belachelijk gemaakt. Temeer daar het werkelijk geneest, spotgoedkoop is en niet te patenteren.
  – Onze Homeographers worden verkocht door de grootste softwarefabrikant van homeopatische software (Micant) en deze bekomen zeer goede resultaten: een digitaal homeopatisch middel heeft eenzelfde uitwerking dan hetzelfde klassiek middel.
  -“The proof is the pudding”, waarmee ze mij belachelijk proberen te maken is de juiste spreekwoordelijke Engelse uitdrukking; als voorbeeld het volgende: op de foto op mijn website tachion(punt)be zie je een koe uitgerust met één van onze dekens die aangestuurd wordt door de DUST signaturen (urine, speeksel en bloed van die koe); deze was zo goed als ‘opgegeven’ door besmetting met de paratuberculose bacterie waar geen enkel geneesmiddel tegen werkt; na twee weken is ze reeds sterk verbeterd. De betrokken Nederlandse boer kan zijn ogen niet geloven; wordt nauwlettend opgevolgd door twee ervaren dierenartsen.
  Laat ze hier maar eens met hun PLACEBO argument afkomen!
  – Niets is zo goedkoop en gemakkelijk om iets of iemand belachelijk te maken maar zoals elke evolutie zijn er altijd drie stadia zoals Arthur Schopenhauer zei: “eerst wordt het belachelijk gemaakt, dan bestreden en dan wordt het algemeen aanvaard”.
  – Maar eerst zullen de echte bedriegers en misdadigers die heel de boel bedonderen, zoals jullie ‘Bilderberg/Illuminati’ koningshuis moeten ontmaskerd en aangepakt worden; dat jullie Hol-landers ze maandag bijna als goden bejubelen en vereren, dat is pas wansmakelijk en belachelijk.
  – Eén van mijn bijnamen is ‘de verwarde professor’, maar zonder te hooghartig te willen overkomen, de meer dan 2000 producten en technologieën op mijn webshop heb ik zelf ontwikkeld en geproduceerd; welke Nederlander doet het mij na?
  – Die homeopathische arts Ton Nicolai die ze geïnterviewd hebben beseft blijkbaar niet wat nosoden zijn; dit zijn ziekteverwekkers die werken volgens het hoofdprincipe van de homeopathie “het gelijke met het gelijke bestrijden” (similia similibus curantur). Mijn ervaring is ook dat klassieke homeopaten ‘oerconservatief’ zijn, dit in tegenstelling tot Hannemann zelf, die nu zonder twijfel met de huidige kwantum kennis en digitale technologie de ‘digitale toer’ zou zijn opgegaan.
  – Over de voorzitster van de Vereniging tegen Kwakzalverij wil ik geen woorden ‘vuilmaken’; deze zelfverklaarde ‘intellectuelen’ hebben geen enkel besef welke machtige maffia het hele wereldgebeuren (wetenschap, geld, massamedia, …) manipuleert.

  Het is weer eens huilen met de pet op, en niet alleen wat deze reactie betreft. *zucht*

 215. Renate says:

  Tja, wat moet je met zo’n figuur? Ik vind het ook vreemd dat men een paar andere onzinverkopers aan het woord laat. Men had de man en z’n onzin wat grondiger moeten fileren. Nu kan hij in z’n verweer weer allerlei onzin verkondigen, waardoor er misschien toch weer mensen aan het twijfelen worden gebracht.

 216. wilmamazone says:

  Renate:

  Tja, wat moet je met zo’n figuur?

  Die zal nog niet ver genoeg van het padje af zijn om in aanmerking te komen voor gedwongen opname [/sarcasme]

  Ik vind het ook vreemd dat men een paar andere onzinverkopers aan het woord laat. Men had de man en z’n onzin wat grondiger moeten fileren.

  Het blijft wel Tros Radar en die laten wel vaker de nodige steken vallen.

 217. Renate says:

  Dat is wel waar, maar ik vond het dit keer wel erg opvallend.

 218. wilmamazone says:

  Renate:

  Dat is wel waar, maar ik vond het dit keer wel erg opvallend.

  Wat m.i. erg opvallend was is dat een onzinverkoper prominent in beeld kwam, omdat hem gevraagd was een ‘deskundig’ oordeel te geven over een collega onzinverkoper. Dan heb ik het over homeopatisch arts Ton Nicolai. Homeopathie is net zo goed 100% volksverlakkerij. De door Radar apart geplaatste reactie/statement van AVIG is dan wel helemaal het toppunt: http://www.radartv.nl/uitzending/artikelen/detail/article/reactie-avig/ Het is in feite niet meer dan een onverdunde (misleidende) reclameboodschap.

  En niet voor het een of ander, maar ik vond de inbreng van Catherine de Jong ook niet echt om over naar huis te schrijven.

  Om het over de onbegrijpelijke superkorte woordenbrei van Conselulder niet eens meer te hebben. Het lijkt er op dat het grootse gedeelte van het gesprek met hem uit nood weggeknipt is.

 219. Renate says:

  Het feit dat men die homeopaat aan het woord liet, vond ik ook het meest opvallende. Aan de ene kant liet men zien dat de geluidsbestanden niet van elkaar te onderscheiden waren en aan de andere kant laat men een homeopaat aan het woord, wiens middeltjes ook niet van elkaar te onderscheiden zijn. Over de reclame van de AVIG hoef ik het helemaal niet hebben. Wat zou men denken van homeopathische middeltjes als zwart gat, licht van Venus, Berlijnse muur en andere nieuwe zaken?

  Zoals gezegd, ik heb wel sterkere uitzendingen over kwakonderwerpen gezien. Het leek wel of men eigenlijk niet goed wist wat men er mee aan moest. Ook Catherine de Jong kwam eigenlijk niet goed aan bod. Er werd vooral een beetje lacherig over gedaan.

  Van de reacties verwacht ik over het algemeen niet veel. Veel leukdoenerij en natuurlijk ook de gebruikelijke verdedigingen van kwakzalverij, gecombineerd met de traditionele aanvallen op de VtdK en dergelijke.

 220. wilmamazone says:

  http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4010376/2015/05/09/Artsen-preventief-onderzoek-vaak-helemaal-niet-nodig.dhtml

  Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor de risico’s van preventieve medische onderzoeken. Bodychecks maken gezonde mensen vaak onnodig ongerust en kunnen zelfs gevaarlijk uitpakken.

  Een en ander staat te lezen in deze brochure:

  Klik om toegang te krijgen tot KNMG_PMO15_A5_DIGI_blader_9147.pdf

  U kunt tegenwoordig op veel manieren uw gezondheid laten checken. Bijvoorbeeld een cholesteroltest zonder dat u hart- en vaatklachten heeft, een prostaattest zonder dat u klachten heeft, of een scan van het hele lichaam (total body
  scan). Dit heet preventief medisch onderzoek. Het vertelt of u een ziekte heeft.
  Of een verhoogd risico op een ziekte. Andere namen zijn gezondheidstest, gezondheidsonderzoek en health check. Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n onderzoek of test?

  Deze brochure helpt u om te kiezen: zal ik wel of geen preventief medisch onderzoek doen?

  Aanvullende info 09:03 am:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/149558/Health-checks-voors-en-tegens.htm

 221. wilmamazone says:

  Stok in het anti-vaccinatiehoenderhok:
  http://nos.nl/artikel/2035424-geef-prik-baarmoederhalskanker-ook-aan-jongens.html

  ‘Geef prik baarmoederhalskanker ook aan jongens’

  De prik die meisjes krijgen tegen baarmoederhalskanker, moet ook aan jongens worden gegeven. Volgens onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam voorkomt de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) ook bepaalde vormen van kanker bij jongens, zoals keelkanker.

  eindquotes:

  De Amsterdamse onderzoekers zeggen dat het wel duur is om ook jongens te vaccineren, maar dat de vaccinprijs al is gedaald en bij meer afname nog goedkoper wordt. Volgens hen wordt de prik ook populairder als jongens meedoen. Nu laat slechts 60 procent van de meisjes die ervoor in aanmerking komen zich inenten.

  In Canada, de Verenigde Staten, Australië en Oostenrijk worden jongens al gevaccineerd tegen kanker.

 222. wilmamazone says:

  Aanvulling op vorige post:
  https://www.sciencebasedmedicine.org/hpv-vaccine-compliance/

  HPV Vaccine Compliance

  Posted by Steven Novella on May 13, 2015

  There are few home-runs in medicine. Most of our choices have some sort of trade-off – drugs have side effects, interventions have risks, and many treatments have marginal benefits. Sometimes, however, medical science hits one out of the park and develops a treatment that is safe, effective, cost effective, and convenient. Any dispassionate view of the evidence can only lead to one conclusion, leading to the absence of any legitimate scientific or medical debate.

  I think the human papilloma virus (HPV) vaccine falls into this category. We have learned that many oral and genital cancers are caused by a sexually transmitted virus, HPV. Getting vaccinated against several strains of this virus prior to becoming sexually active effectively protects against infection by the virus, and dramatically reduces the risk of these cancers. Think about it – we can prevent cancer with a vaccine. This is a no-brainer.

  A recent study shows:………

  eindquote:

  Conclusion

  The HPV vaccines are safe, effective, and cost effective. There is sufficient evidence to confidently conclude that they are an effective public health campaign, with the potential of preventing thousands of cases of a very serious disease – cancer. There are some practical barriers to full implementation, but they can be and are being overcome, mostly through education.

  The only real barrier to full implementation is ideology – distrust of science, medicine, government, or corporations, irrational worship of the concept of “natural”, belief in magical medical nonsense, or the misguided belief that preventive measures promotes immoral behavior.

  Bij bijvoorbeeld de Telegraaf een hele verzameling voorspelbare anti-vaccinatiegeluiden:
  http://www.telegraaf.nl/gezondheid/24036365/__Ook_alle_jongens_inenten__.html

  Ook alle jongens inenten

  Disclaimer: reacties doorscrollen op eigen risico

 223. Renate says:

  Over bijwerkingen van medische behandelingen:
  http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/59515/problemen_met_sterilisatiemethode_essure
  Er zijn kennelijk vrouwen die klachten hebben na het gebruik van deze sterilisatiemethode en er wordt onmiddellijk geroepen dat het product direct van de markt gehaald moet worden. Op zich is het misschien wel begrijpelijk, maar aan de andere kant is er een grote groep mensen, die geen klachten heeft.

 224. wilmamazone says:

  Dit moet zo snel mogelijk fatsoenlijk geregeld worden:

  http://nos.nl/artikel/2035836-kankerpatienten-dupe-van-prijs-medicijnen.html

  Kankerpatiënten krijgen om financiële redenen niet altijd of niet meteen de beste behandeling. Ziekenhuizen lijken bepaalde tests, die kunnen leiden tot een dure behandeling, soms niet uit te voeren. Dat zegt Wim van Harten, bestuursvoorzitter van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam.

  De artsen van het Amsterdamse kankerziekenhuis zien steeds vaker patiënten die in hun eigen ziekenhuis niet getest zijn op bepaalde genetische eigenschappen. Hun indruk is dat die testen niet gedaan worden omdat positieve testuitslagen leiden tot peperdure behandelingen die tienduizenden euro’s per jaar kosten.

  Daarom verwijzen sommige ziekenhuizen door naar gespecialiseerde ziekenhuizen als het AVL en academische centra. Daarbij kan kostbare tijd verloren gaan. En dat terwijl die dure kankerbehandelingen onder de basisverzekering vallen.

  Aanvulling:
  http://nos.nl/artikel/2035838-vijf-vragen-over-dure-geneesmiddelen.html

  Vijf vragen over dure geneesmiddelen

  Update met het statement van het Antoni van Leeuwenhoek:
  http://www.avl.nl/topmenu/over-avl/nieuws/patienten-moeten-behandeling-krijgen-die-ze-nodig-hebben

 225. wilmamazone says:

  Vervolg op vorige post:

  Wim van Harten @WimvanHarten · 3 min. 3 minuten geleden

  Veel steun ontvangen voor agendering probleem van nieuwe dure geneesmiddelen en het ziekenhuisbudget. Dank daarvoor!
  Nu actie politiek….

  https://twitter.com/WimvanHarten

  ‘Schandalig dat patiënten niet de beste behandeling krijgen’

  http://nos.nl/artikel/2035941-schandalig-dat-patienten-niet-de-beste-behandeling-krijgen.html

  VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het onacceptabel dat kankerpatiënten niet altijd de behandeling krijgen die nodig is. “Als patiënten louter om financiële redenen worden doorverwezen dan is dat een hele slechte zaak.”

  Volgens Anemone Bögels, directeur van Leven met Kanker, wordt het probleem alleen maar groter. “Er komen nog veel meer nieuwe medicijnen aan en dat maakt dit eigenlijk pas het topje van de ijsberg.”

  Koos van der Hoeven, hoogleraar oncologie en voorzitter van de commissie van KWF-kankerbestrijding, bevestigt dat ziekenhuizen financieel in de knel komen door nieuwe dure behandelingen. “We ontkomen er niet aan om meer geld ter beschikking te stellen voor deze behandelingen.”

 226. Renate says:

  En over de komst van Deepak Chopra naar een congres over Alzheimer:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/ophef-om-komst-ayurveda-goeroe-deepak-chopra-naar-alzheimercongres~a4024888/?akamaiType=FREE
  Jonathan van ’t Reve reageert ook op het feit dat staatssecretaris Martin van Rijn naar het congres gaat. Helaas nog niet op internet te vinden, maar het slot vond ik wel mooi.

  Is het volledig uitgesloten dat de theorie van Chopra bruikbare inzichten oplevert voor de bestrijding van alzheimer? Nee. Maar de kans bestaat ook dat een groepje pinguïns binnenkort een aidsvaccin presenteert, dus ik zou de staatssecretaris willen aanraden zo snel mogelijk die kant op te gaan.

  In de chatbox bij Klopt Dat Wel is ook een link naar dit stuk over Deepak Chopra te vinden:
  http://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/wp/2015/05/15/scientist-why-deepak-chopra-is-driving-me-crazy/?postshare=501431765487439

 227. wilmamazone says:

  Aanvulling op de post van Renate. Ik had er al over gelezen, maar nog geen tijd gehad om er iets mee te doen:
  http://www.kwakzalverij.nl/1717/Vereniging_wil_dat_staatssecretaris_Van_Rijn_Chopra_symposium_mijdt

  Vereniging wil dat staatssecretaris Van Rijn Chopra-symposium mijdt

  10 mei 2015 | Broer Scholtens | Laatste wijziging: 10 mei 2015

  Ga toch niet naar dat symposium over die moderne vorm van kwakzalverij, aangeduid als “integrative medicine”, luidt de hartenkreet in de brief die de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) eind april 2015 naar staatssecretaris Martin van Rijn heeft gestuurd.

  De staatssecretaris staat genoteerd als middagspreker op het symposium “Alzheimer: The Future of Brain Health” dat de Fred Foundation van New Age-gelovige Fred Matser op 5 juni organiseert in de Beurs van Berlage in Amsterdam, in samenwerking met Alzheimer Nederland.

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/omstreden-goeroe-naar-alzheimercongres-in-amsterdam~a4024888/

  Omstreden goeroe Deepak Chopra luistert congres over Alzheimer op

  Er is grote verlegenheid ontstaan over de prominente rol van de omstreden Indiaas/Amerikaanse goeroe en alternatief genezer Deepak Chopra op een symposium over Alzheimer, begin juni in de beurs van Berlage in Amsterdam. Chopra propageert een therapie tegen Alzheimer op basis van Ayurveda, een 5000 jaar oude hindoeïstische gezondheidsleer.

  Door: Margreet Vermeulen 16 mei 2015, 04:34

  De schrikbarende houding van o.a. Alzheimer Nederland zelf vind je tegenwoordig op meerdere gebieden terug:

  Alzheimer Nederland, één van de organisatoren, benadrukt dat de klassieke geneeskunst geen enkel medicijn heeft gevonden dat de ziekte kan voorkomen, genezen of afremmen. ‘Dat betekent dat we ook andere opties gedegen moeten onderzoeken om te kijken of we patiënten beter kunnen bijstaan’, aldus Dinant Bekkenkamp van de wetenschappelijke afdeling van Alzheimer Nederland.

  (vet door mij)

  Dus als je een medisch probleem -dat wellicht nooit op te lossen valt- niet op korte termijn langs reguliere weg onder de duim krijgt, heb je het volste recht om uit de nek te gaan kletsen. Om vervolgens onverantwoorde proefkonijnenrij los te laten op patiënten die niet beter weten en dan ook nog toegejuicht willen worden. Dat alles onder HET motto: ‘Deze patiënt heeft toch niets meer te verliezen’ of zoiets dergelijks.

  Deze recente satirische opmerking van Laurens Dragstra maakt een beter punt dan de Godwin die spontaan bij mij opkwam:
  http://kloptdatwel.nl/skeptisch-chatten/#comment-2028602634

  Inderdaad. Ik ben dan ook vooral verontwaardigd dat Paul Kramer, de Health Hunk, niet is uitgenodigd voor dit Alzheimer congres. Zijn therapie is een unieke combinatie van figuurzagen, klaverjassen en een homeopathie-vrij dieet. Net als Chopra heeft de Health Hunk totaal geen verstand van Alzheimer, maar hij is wel stukken goedkoper.

 228. Renate says:

  Die houding lijkt niet alleen voor Alzheimer te gelden, maar ook voor andere ziektes waarvoor de medische wetenschap op een bepaald moment geen genezing meer kan bieden. Bij kankerpatiënten worden we ook om de oren geslagen met mensen die besluiten om alles te proberen, inclusief alle mogelijke kwakzalverij.

 229. wilmamazone says:

  De volgende ergernis kondigt zich alweer aan. Even los gezien van de problemen rondom verzekeren, maar vanwege deze bewering die weer eens van geen kanten klopt en daardoor ook een koptekst die de lading niet helemaal dekt: Ex-kankerpatiënten geweigerd door verzekeraars
  http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/ex-kankerpatienten-geweigerd-door-verzekeraars/speel/1/

  Bij een redacteur van het programma, Liv Rotteveel, werd in november 2013 borstkanker geconstateerd. Na operaties, chemo’s en hormoonbehandelingen kreeg zij in september 2014 van haar specialist te horen dat ze gezond was en verder kon met haar leven. In de praktijk bleek dat moeilijker.

  Bij hormoongerelateerde borstkanker worden anti-hormoonmiddelen sowieso voor minstens 5 jaar geadviseerd. Chemotherapie wordt alleen ingezet als er een risico bestaat dat borstkanker terugkomt en dat kan na 5 of 10 en zelfs na 15 jaar nog. Normaal gesproken is er dus geen oncoloog te bekennen die iemand met bk binnen een jaar na de diagnose volledig gezond verklaart. Die kan hoogstens zeggen dat het lichaam op dat moment kankervrij lijkt en het zaak is om zo goed als mogelijk weer een leven op te pakken. Dat leven zal overigens nooit meer worden zoals het geweest is.

  Het spijt me voor Liz Rotteveel, en nog de nodige anderen, maar als de voornaamste behandelingen afgerond zijn kan en mag je nog lang geen ex-kankerpatiënt genoemd worden. Was het maar waar!

 230. wilmamazone says:

  Prima beslissing:
  http://nos.nl/artikel/2036341-vws-vergoedt-duur-geneesmiddel-taaislijmziekte.html

  VWS vergoedt duur geneesmiddel taaislijmziekte

  Voor het eerst komt een geneesmiddel beschikbaar dat de oorzaak aanpakt van taaislijmziekte (Cystic Fibrose). Het gaat om het middel ivacaftor; vanaf 1 juni wordt het vergoed.

 231. wilmamazone says:

  Belangrijke nieuwe inzichten die niet meteen leiden tot veranderingen voor kankerpatiënten:
  http://nos.nl/artikel/2037055-uitzaaien-kanker-gaat-makkelijker-dan-gedacht.html

  Tumorcellen blijken zich gemakkelijker uit te zaaien dan gedacht. Uitzaaiende, agressieve kankercellen kunnen eigenschappen overdragen op rustige kankercellen die vervolgens ook agressief worden, blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht in het vooraanstaande tijdschrift Cell.

  Tot nu toe werd gedacht dat kankercellen zich alleen kunnen uitzaaien wanneer ze bepaalde DNA-schade hebben opgelopen. Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat rustige kankercellen agressief gedrag van andere kankercellen kunnen kopiëren zonder zelf die DNA-schade op te lopen.

  eindquote:

  Het onderzoek van het Hubrecht Instituut leidt niet meteen tot veranderingen voor patiënten. Het belang zit hem vooral in de nieuwe inzichten in hoe kanker zich uitzaait en hoe kankercellen met verschillende DNA-fouten elkaars gedrag kunnen kopiëren. Op termijn moet dat betere diagnostiek en behandelingen mogelijk maken.

 232. Renate says:

  En het lijkt er weer op dat de media flink voor de muziek uitlopen:
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/05-06-2015/lumcdiabetes-kan-genezen-worden
  Het feit dat men ontdekt heeft dat er nog cellen zijn die insuline zouden kunnen produceren wil nog niet zeggen dat men ook al weet hoe men die cellen er weer toe aan zou kunnen zetten om insuline te produceren. Maar goed, als de Telegraaf iets brengt, mag je er wel stevige korrel zout bij nemen.

 233. wilmamazone says:

  @Renate

  De NOS maakt er nu ook melding van: http://nos.nl/artikel/2039634-genezing-diabetes-1-dichtbij.html

  De kans is groot dat diabetes type 1 over een paar jaar te genezen is. De strijd tegen de ziekte is in een stroomversnelling geraakt na de ontdekking dat diabetespatiënten wel degelijk zelf nog insuline kunnen aanmaken. Tot voor kort ging de medische wereld ervan uit dat dat onmogelijk was.

  Professor Bart Roep, internationaal vooraanstaand diabetesonderzoeker verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, spreekt van een doorbraak. “We weten nu dat het niet zo is dat het lichaam van diabetespatiënten geen insuline kan aanmaken, maar dat het lichaam dat niet wil.”

  Met dit inzicht is………

  Het is in ieder geval hoopvol nieuws, maar inderdaad nog lang geen gelopen race.

 234. Renate says:

  Ik had wel op de site van de NOS gekeken, maar zag toen nog niets.

 235. wilmamazone says:

  Als ik sommige (mogelijke) toekomstmuziek hoor, ben ik blij dat ik niet jong meer ben: http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4061236/2015/06/08/Totalbodyscan-vergroot-enkel-angst-voor-eigen-schuld.dhtml

  Totalbodyscan vergroot enkel angst voor ‘eigen schuld’

  Toelaten van de ‘totalbodyscan’ in Nederland jaagt de gezondheidszorg opnieuw op kosten en wakkert bij patiënten vooral onnodige angst aan.

  Dat is de vrees van artsen. De medische check-up van gezonde mensen is op dit moment alleen in het buitenland toegestaan. De Kampense ethicus Theo Boer deelt de vrees. Minister Schippers (volksgezondheid) denkt erover de scan ook in Nederland wettelijk mogelijk te maken.

  In de oratie die Boer vandaag uitspreekt als hoogleraar medische ethiek zegt hij dat dit preventieve onderzoek vooral ‘angst voor schuld’ bij mensen aanwakkert. “Deze totale ‘check-ups’ leiden vooral tot meer onnodige diagnoses en overbodige behandeling. Bovendien dreigt er een sfeer te ontstaan waarin we zeggen ‘Je moet er aan meedoen, anders ben je schuldig als je later ziek blijkt te zijn’.”

  Boer trekt een vergelijking met prenatale testen:……….

 236. wilmamazone says:

  Aanvulling op de vorige post:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4063242/2015/06/08/Preventieve-screenings-hoe-zinvol-is-bevolkingsonderzoek.dhtml

  Preventieve screenings: hoe zinvol is bevolkingsonderzoek?

  ‘Totalbodyscans’ zorgen voor schijnzekerheid en moeten daarom verboden blijven, vinden artsen. Patiënten voelen zich gerustgesteld als er niets uit zo’n screening komt, maar kunnen een half jaar later toch doodziek blijken. Daarbij jagen ze de zorgkosten op en zorgen ze voor onnodige angst bij patiënten, betoogde hoogleraar ethiek Theo Boer vandaag in zijn oratie. Toch zijn preventieve screenings niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Hoe zit het met het nut en de noodzaak van andere onderzoeken?

 237. FVerweven says:

  Mogelijk kunnen we over niet al te lange tijd de wc ombouwen tot scanner.
  Hij analyseert met regelmaat je uitwerpselen, urine, zweet, controleert hartslag, ademhaling, ademsamenstelling en waar nodig de echo via de billen.

  Geen nieuws is goed nieuws.

 238. wilmamazone says:

  Vandaag alvast een hoop commotie vanwege dit item in Brandpunt van vanavond:
  http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/09-06-2015/fragmenten/grenzen-aan-de-zorg/nieuws-uit-brandpunt

  De berichtgeving daarover is soms behoorlijk ongenuanceerd te noemen en heel wat mensen reageren zonder echt goed te weten waar het precies om en over gaat. Een greep uit de artikels met de bijbehorende koptekst:
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/roken-te-dik-dan-geen-behandeling

  ‘Roken? Te dik? Dan geen behandeling’

  http://www.telegraaf.nl/gezondheid/24134506/___Ongezond__Geen_behandeling___.html

  ‘Geen behandeling voor ongezonde mensen’

  http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/32531_ongezond_geleefd_dan_geen_behandeling/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

  ‘Arts wil patiënt met ongezonde levensstijl kunnen weigeren’
  Een op de drie specialisten wil mensen een medische behandeling weigeren als zij door ongezond leven zorg nodig hebben

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4064771/2015/06/09/Ongezond-leven-Dan-geen-behandeling.dhtml

  Ongezond leven? Dan geen behandeling

  Bij Trouw is het al een stuk duidelijker wat de artsen bedoelen:

  Medische argumenten
  “Zeker in deze tijd van bezuinigingen op de zorg zullen sommige dokters die mogelijkheid er best bij willen hebben. Maar dat zal nog niet betekenen dat ze massaal mensen behandelingen gaan weigeren”, reageert medisch ethicus Medard Hilhorst, verbonden aan het Rotterdamse Erasmus MC.

  “Een arts zal nooit zomaar verwijzen naar iemands leefstijl, maar medische argumenten gebruiken. Die zal zeggen: ‘U krijgt pas een levertransplantatie als u een tijd niet heeft gedronken’. Of: ‘Zolang u niet afvalt, kunnen wij niet beginnen te proberen u via IVF zwanger te laten worden’. Dat is allemaal vastgelegd in de richtlijnen, en een arts die deze toepast, zal niet snel een proces aan zijn broek krijgen omdat hij een behandeling weigert. En in een spoedsituatie, als iemand bijvoorbeeld een bypass nodig heeft, zal de dokter daar zeker niet vanaf zien omdat iemand rookt.”

  Volgens Hilhorst is het uiterst lastig vast te stellen of een ziekte echt iemands ‘eigen schuld’ is. “Er zijn altijd erfelijke invloeden. En er is een sociale component: mensen met een laag inkomen leven vaak ongezonder. Moet je hen daarom dan niet behandelen? Dat zal als een boemerang op de artsen terugslaan, als je daarover al iets wilt beslissen, lijkt me dat een politieke zaak.”

  Hier de uitslag van de betreffende enquête:

  Klik om toegang te krijgen tot enalyzer_report.pdf

  Conclusie: de soep wordt lang niet zo heet gegeten als deze door de media opgediend wordt.

  Edit WMZ: Renate ontdekte dat de laatste link niet werkt, maar zo dus wel:

  Probeer het anders eens langs deze weg: http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/09-06-2015/fragmenten/grenzen-aan-de-zorg
  rechts klikken op: Onderzoek KRO-NCRV onder medisch specialisten

 239. Renate says:

  Die laatste link brengt me bij een pagina over auteursrecht, dus daar heb ik niet veel aan.

  Ik moet zeggen dat ik ook wel opkeek van het bericht, maar het lijkt dus anders in elkaar te zitten dan het in de media gebracht is.

 240. wilmamazone says:

  Renate:

  Die laatste link brengt me bij een pagina over auteursrecht, dus daar heb ik niet veel aan.

  Daar begrijp ik niets van. Na extra controle kom ik nog steeds uit bij de pdf van de enquête door Brandpunt.

  Probeer het anders eens langs deze weg: http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/09-06-2015/fragmenten/grenzen-aan-de-zorg
  rechts klikken op: Onderzoek KRO-NCRV onder medisch specialisten

 241. Renate says:

  Ik krijg deze tekst bij de link naar de uitslag van de enquête .

  Copyright

  Deze website inclusief de gepubliceerde informatie valt onder het auteurs-, naburig en databankenrecht van de publieke omroepen. Verveelvoudiging en/of openbaarmaking, anders dan voor eigen niet-commercieel gebruik overeenkomstig onze gebruiksvoorwaarden, zijn zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de publieke omroepen niet toegestaan.
  Gebruiksvoorwaarden

  Deze website is bedoeld voor eigen raadpleging via normaal browser-bezoek. Het is derhalve niet toegestaan om de website op geautomatiseerde wijze te (laten) raadplegen, bijvoorbeeld via scripts, spiders en/of bots.

  Eventuele hyperlinks dienen bezoekers rechtstreeks te leiden naar de context, waarbinnen de publieke omroepen content aanbieden. Video- en audiostreams mogen bijvoorbeeld alleen worden vertoond via een link naar een omroeppagina of embedded omroepplayer. Overneming, inframing, herpublicatie, bewerking of toevoeging zijn niet toegestaan. Eveneens is het niet toegestaan technische beveiligingen te omzeilen of te verwijderen, of dit voor anderen mogelijk te maken.

  © de publieke omroepen, 2005

  Via die andere weg krijg ik de informatie inderdaad wel.

  Uit de enquête blijkt inderdaad iets heel anders. Zoals de media het brengen, zou het er op neerkomen dat artsen behandeling zouden willen weigeren patiënten te behandelen als men de ziekte aan ongezond gedrag te wijten heeft. (Dat is wel iets dat je soms tegenkomt in reacties van mensen.) Het komt er echter op neer dat men mensen zou willen weigeren te behandelen als men door wil gaan met het ongezonde gedrag en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Een nieuwe lever voor iemand die z’n leverproblemen te danken heeft aan overmatig alcoholgebruik is op zich geen probleem, zo lang de persoon in kwestie eerst van z’n drankprobleem afkomt. En iemand met longklachten, die wel zuurstof wil, maar ook door wil blijven roken, lijkt me ook niet zo denderend.

 242. wilmamazone says:

  Renate:

  Uit de enquête blijkt inderdaad iets heel anders. Zoals de media het brengen, zou het er op neerkomen dat artsen behandeling zouden willen weigeren patiënten te behandelen als men de ziekte aan ongezond gedrag te wijten heeft. (Dat is wel iets dat je soms tegenkomt in reacties van mensen.) (**)

  Het zou ook zo haaks gestaan hebben op o.a. de campagne die gisteren gestart is. Ivan Wolffers schreef er vandaag een behoorlijk goed stuk over:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32539_de_wreedheid_van_het_eigen_schuld_denken/

  De wreedheid van het ‘eigen schuld’-denken
  Ivan Wolffers over waarom longkankerpatiënten niet zelf de oorzaak zijn van hun ziekte, in tegenstelling tot wat de meerderheid denkt

  Longkanker Nederland voert campagne tegen het ‘eigen schuld’-stigma rondom longkanker. Uit onderzoek blijkt dat 55% van de mensen vindt dat longkankerpatiënten de ziekte aan zichzelf te danken heeft. Dit leidt ertoe dat patiënten niet de zorg en steun krijgen die ze nodig hebben. Daarom verschijnen op treinstations van grote steden billboards met ‘Niemand verdient longkanker’-posters. Ivan Wolffers ondersteunt deze campagne van harte en legt uit waarom en wat er mis is met ons beeld van de ziekte.

  Niemand verdient kanker, ook de mensen met longkanker niet. Waarom worden ze dan toch gestigmatiseerd? Er is niemand die graag kanker heeft, hiv/aids krijgt op diabetes2 oploopt. Niemand solliciteert ernaar om ziek te worden. Niemand heeft het op zijn verlanglijstje staan.

 243. Renate says:

  Inderdaad een mooi stukje van Ivan Wolffers. Helaas zakt van verschillende reacties m’n broek weer enorm af. Deze mensen hebben het stukje kennelijk niet goed begrepen en vormen daarmee een illustratie van wat ik eerder zei.

  Bij mij in de flat woont (woonde) een man die iets jonger is dan ik Ik maakte regelmatig een praatje met hem, als ik hem zag. Een aardige man, die ik graag mag. Op een gegeven moment kreeg hij een longontsteking of iets dergelijks. Daarna ging z’n conditie achteruit en op een gegeven moment reed hij in een invalidenscooter met een zuurstoffles. De laatste keer dat ik hem zag, vertelde hij dat hij in een verzorgingshuis zat. Z’n woning hield hij nog aan, omdat hij hoopte dat hij op een gegeven moment toch weer thuis zou komen.
  Van een andere flatbewoner hoorde ik, dat hij flink gerookt heeft en dat hij op nieuwe longen wachtte. Misgun ik hem die longen? Nee, absoluut niet. Ik hoop voor hem dat er iets beschikbaar komt. Van mij zal hij niet horen dat hij z’n ellende aan zichzelf te wijten heeft.

  Ik heb een hekel aan rook en ik erger me dan ook regelmatig aan mensen die roken, zoals m’n buurman, die met z’n sigaren er voor zorgt dat ik nauwelijks op m’n balkon kan zitten, of de chauffeur van het busje, waarmee we binnenkort weer op vakantie gaan. Helaas heb ik een gevoelige neus. Toch hoop ik niet dat een van deze mensen met de negatieve gevolgen van het roken te maken krijgt.

 244. wilmamazone says:

  Nog maar een keer voor alle duidelijkheid:
  http://linkis.com/knmg.artsennet.nl/Ni/kBQ4O

  Leefstijl kan behandelkeuze beïnvloeden

  Een arts zal een behandeling nooit weigeren vanwege de leefstijl zelf, maar wel als de effecten van die leefstijl een behandeling medisch onverantwoord of zinloos maken. Hiermee reageert de KNMG op de uitkomsten van een ledenpeiling van de Federatie Medisch Specialisten samen met KRO-NCRV Brandpunt.

  Medisch verantwoord
  Wendela Hingst, directeur van de landelijke artsenfederatie KNMG, is niet verrast door deze uitslagen. Zij benadrukt dat “artsen nooit een behandeling zullen weigeren vanwege iemands leefstijl, maar dit soms kunnen en moeten doen als iemand door deze leefstijl in een medische situatie verkeert waardoor een bepaalde behandeling medisch onverantwoord is.”

  eindquote:

  Geen extra regels
  Zoals in de artseneed staat beschreven, maakt een arts bij de afwegingen rond een behandeling in overleg met de patiënt de beste keuze met een zo groot mogelijke kans van slagen en zo min mogelijk risico’s. Hingst: “Men mag niet vergeten dat de gezondheid van de patiënt zelf voorop staat wanneer een behandeling wordt uitgesteld of afgeraden. Die mogelijkheid heeft de arts al en extra regels zijn daarom niet nodig. Als een bepaalde behandeling te risicovol is bij een bepaalde leefstijl, of zelfs medisch zinloos, moeten artsen ook nu al, als dit beter is voor de patiënt, de patiënt adviseren en motiveren om eerst iets aan de leefstijl te doen voordat men die ingreep ondergaat. Lukt dit niet, dan zal de arts moeten afwegen of de behandeling onder deze omstandigheden voor deze patiënt, met alle risico’s van dien, nog wel een optie is.”

  (vet door mij)

 245. wilmamazone says:

  Het is een voorzichtig begin, dus nog lang geen gelopen race. Geen enkele reden om alvast ver voor de muziek uit te gaan lopen wat met name het behandelen van kanker betreft.
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/150057/Nieuw-onderzoekscentrum-voor-behandeling-op-maat.htm

  Er komt een nieuw diagnostisch centrum in Utrecht dat waarschijnlijk het Center for Organoid Technology gaat heten. Een stichting opgericht door de wetenschappers Ton Logtenberg en Hans Clevers gaat het onderzoekscentrum beheren, zo blijkt uit een artikel in het FD.

  In het centrum wordt gewerkt aan een technologie die is ontwikkeld door de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers, waarbij stamcellen van patiënten buiten het lichaam worden opgekweekt tot organoïden die in de biobank in leven worden gehouden. Vervolgens kunnen onderzoekers testen welke medicijnen het beste aanslaan bij de zieke stamcellen van een patiënt. Zo kan worden uitgezocht welk geneesmiddel aanslaat bij de individuele patiënt. De wetenschappers van het nieuwe centrum gaan in eerste instantie op zoek naar een behandeling op maat voor taaislijmziekte en later ook voor een kankersoort; welke soort moet later dit jaar duidelijk worden.

 246. wilmamazone says:

  Nog meer mogelijke toekomstmuziek:
  http://www.nu.nl/gezondheid/4069079/wetenschappers-kweken-mini-borsten-in-laboratorium.html

  Duitse wetenschappers hebben ‘mini-borsten’ gekweekt in hun laboratorium om beter onderzoek te kunnen doen naar het ontstaan van borstkanker.

  Het borstweefsel is gecreëerd door stamcellen en epitheelcellen te plaatsen in een transparante gel in de vorm van menselijk borstweefsel.

  De cellen ontwikkelen zich in deze kunstmatige omgeving op dezelfde manier als in menselijke borsten.

  Dat melden Duitse onderzoekers in………

 247. wilmamazone says:

  Alweer hoopvolle geluiden, maar ook nog niet meer dan dat:
  http://www.scientias.nl/capsule-brengt-kankermedicijn-direct-bij-de-tumor/

  Capsule brengt kankermedicijn direct bij de tumor

  Hoe kunnen artsen een tumor zo efficiënt mogelijk verwijderen? Het antwoord ligt voor de hand: een anti-kankermedicijn gericht op de plek van de tumor krijgen. Zo blijft de schade aan gezond weefsel beperkt. Biochemicus Etienne van Bracht van het Radboud UMC is van mening dat kleine, biologisch afbreekbare capsules van eiwitten de perfecte transporteurs zijn van anti-kankermedicijnen.

  Maar duidelijk ook nog gelopen race dus:

  “In het laboratorium werkt het allemaal naar wens”, zegt Van Bracht in het persbericht. “We kunnen onze capsules zo maken dat ze effectief binden aan de tumorcellen en makkelijk door het celmembraan heen kunnen dringen. Een volgende stap is om te onderzoeken of we een werkzame combinatie kunnen maken van afweerstoffen en celpenetrerende eiwitten op dezelfde capsule. Wat ook nog een uitdaging blijft is dat de capsules eigenlijk te snel uit het lichaam worden gezuiverd door de lever en de milt. Het lichaam ziet de eiwitcapsules toch als lichaamsvreemd materiaal. Voordat we het gebruik van deze capsules bij de mens kunnen gaan onderzoeken, moeten we dat probleem dus nog oplossen.”

 248. wilmamazone says:

  Actueel op dit moment is de vraag wat we aan al die hoopvolle ontwikkelingen hebben als het beleid niet naar behoren aangepast wordt:
  http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2041731-mijn-ziekenhuis-verbiedt-dure-kankermedicijnen.html

  Meer ziekenhuizen geven om financiële redenen niet altijd of niet meteen de beste behandeling. Zo krijgt de helft van de darmkankerpatiënten het dure geneesmiddel Avastin niet, omdat ziekenhuizen er geen geld voor hebben.

  Ik kan me voorstellen dat het in de wandelgangen wrang gevonden wordt dat recent aan de ene kant darmkankerscreening op poten gezet werd en aan het einde van de pijplijn te vaak niet thuis gegeven wordt terwijl o.a. dit middel gewoon in de standaard richtlijnen opgenomen is. Hoe vergaat het dan de toekomstige dure middelen die ook een plek in de richtlijnen verdienen? Met wassen neuzen is in ieder geval niemand geholpen.

 249. wilmamazone says:

  Het AvL vandaag:
  http://www.avl.nl/topmenu/over-avl/nieuws/patienten-krijgen-in-het-antoni-van-leeuwenhoek-behandeling-waar-ze-recht-op-hebben

  In het Antoni van Leeuwenhoek krijgen alle patiënten de behandeling waar ze recht op hebben. Of ze er voor het eerst komen, via een second opinion of worden doorverwezen door een ander ziekenhuis waar zij onder behandeling waren. Het Antoni van Leeuwenhoek is echter niet in staat om als opvang te fungeren voor ziekenhuizen die dit louter -weliswaar uit onmacht- om financiële overwegingen doen.

  Dit probleem vraagt om een oplossing van alle betrokkenen; politiek, zorgverzekeraars en farmaceuten. Wij kijken dan ook met grote belangstelling uit naar het rapport van de werkgroep dure geneesmiddelen dat binnenkort gepresenteerd wordt.

  Bericht hierover van 11 mei j.l.:
  http://www.ftm.nl/exclusive/dure-medicijnen-touwtrekken-om-de-rekening/

  Sinds 2012 zijn ziekenhuizen financieel verantwoordelijk voor een groeiend aantal dure medicijnen. In plaats van dalende kosten door efficiëntere inkoop, blijven de kosten stijgen en wil niemand de rekening betalen.

  Een werkgroep Dure Geneesmiddelen onder leiding van KWF Kankerbestrijding en de Nationale Zorgautoriteit (NZa) komen beide binnenkort met een rapport over de knelpunten bij het verstrekken van dure medicijnen via ziekenhuizen.

 250. wilmamazone says:

  Specialisten willen kiezen voor het beste medicijn en niet per se het goedkoopste.Terecht (bron:https://twitter.com/HenkJanOut):
  http://linkis.com/nl/Bimwy

  Federatie start onderzoek onder medisch specialisten naar problemen rond dure therapieën

  19 juni 2015

  De Federatie Medisch Specialisten maakt zich grote zorgen over de bekostiging van dure behandelingen, in het bijzonder van dure geneesmiddelen. Kees Punt, hoogleraar Interne geneeskunde in het AMC, gaf onlangs in de media aan dat de helft van de darmkankerpatiënten het dure geneesmiddel Avastin tegen darmkanker niet zou krijgen, omdat ziekenhuizen er geen geld voor hebben.

 251. wilmamazone says:

  Grotendeels jezelf wat wijsmaken dus:
  http://www.nu.nl/gezondheid/4074542/onderzoekers-zien-slechts-matig-bewijs-medisch-nut-cannabis.html

  Veel zieken zeggen baat te hebben bij cannabis als medicijn, maar of het ook daadwerkelijk goed werkt, wordt maar matig bewezen door wetenschappelijke studies.

  Dat stellen onderzoekers die 79 studies naast elkaar hebben gelegd. Het onderzoek wordt geleid door Jos Kleijnen, hoogleraar Systematic reviews in health care van de Universiteit Maastricht.

  eindquote:

  De onderzoekers vonden wel een “verhoogd risico op korte termijn-bijwerkingen”. Daaronder vallen duizeligheid, droge mond, misselijkheid, moeheid, slaperigheid, evenwichtsstoornissen en hallucinaties.

 252. FVerweven says:

  Dat soort medicinale “werking” krijg je als zieke cannabisgebruikers een roes/verdoving als genezing ervaren.
  Daardoor is die rare geneeskracht boven komen drijven die vervolgens explodeerde in tientallen gunstige werkingen die wel handig waren om d.m.v. “medicinaal cannabisgebruik” de strenge US drugswetten te omzeilen.

  Dat gaat zover dat goedgelovige Nederlanders hun chronisch zieke medemens aanraden eens een joint op te steken.

 253. wilmamazone says:

  FVerweven:

  Daardoor is die rare geneeskracht boven komen drijven die vervolgens explodeerde in tientallen gunstige werkingen die wel handig waren om d.m.v. “medicinaal cannabisgebruik” de strenge US drugswetten te omzeilen.

  Aanvullende info:
  http://scienceblogs.com/insolence/2015/06/24/does-medical-marijuana-work-the-answer-is-mostly-no-and-we-dont-know/

  Does medical marijuana work? The answer is (mostly) “no” and “we don’t know”
  Posted by Orac on June 24, 2015

  My opinion about medical marijuana has been fairly consistent. First, the claims made by its advocates for it far exceed the evidence for its benefit, which is why I’ve referred to it as the “new herbalism.” Of course, it’s not really very new, but it is herbalism in that medical marijuana advocates make grandiose claims for using their favorite “drug” in its plant form rather than doing the standard thing that modern medicine does with natural products and try to isolate the active compounds, in this case a class of molecules known as cannabinoids. Second, although medical marijuana might have some minor utility in relieving the symptoms of chemotherapy in cancer patients, contrary to the claims of people like Rick Simpson promoting hemp oil as a cancer cure, his believers who provide anecdotes, and a large number of advocates who believe it is the next big thing in treating cancer, cannabis does not cure cancer. The bottom line: Purified cannabinoids have some promise for medicinal uses, but medical marijuana itself has little evidence to support its use and serves mainly as a politically palatable “foot in the door” for advocates to get their favorite drug legalized, and I say this as someone who thinks that marijuana should be legalized for recreational use.

 254. wilmamazone says:

  Vervolg op problemen rond dure therapieën:
  https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsitemid=400850945

  26-06-2015
  Zorgpartijen geven oplossingen voor probleem dure medicijnen

  Zorgverzekeraars, ziekenhuizen en universitair medische centra (umc’s) maken zich grote zorgen over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de medisch-specialistische zorg vanwege de snel stijgende kosten van de dure geneesmiddelen. Zij hebben in een gezamenlijke brief aan de minister gevraagd om snel maatregelen te treffen en geven suggesties die kunnen bijdragen aan een oplossing.
  Om dure geneesmiddelen op de korte- en lange termijn voor patiënten toegankelijk en voor de samenleving betaalbaar te houden, zijn volgens partijen meerdere maatregelen gelijktijdig nodig.

 255. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/2044138-nza-overheid-moet-dure-medicijnen-inkopen.html

  NZa: overheid moet dure medicijnen inkopen

  De Nederlandse overheid zou dure medicijnen centraal kunnen gaan inkopen, bij voorkeur samen met andere Europese overheden, om zo de prijzen naar beneden te krijgen. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit in een rapport over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen.

  De NZa vindt verder dat de prijs van een middel omlaag moet als meer patiënten het krijgen voorgeschreven.

  De NZa heeft haar onderzoek uitgevoerd samen met experts en een reeks betrokken instellingen zoals ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen.

  http://www.nefarma.nl/nieuwsberichten/website/2015/06/reactie-nefarma-op-nza-rapport-over-geneesmiddelprijzen

  29-06-2015
  Reactie Nefarma op NZa-rapport over geneesmiddelprijzen

  Het beleid dat in Nederland decentraal wordt onderhandeld over geneesmiddelprijzen moet niet worden verlaten. Dat zal niet leiden tot lagere prijzen.
  Dat stelt Nefarma in een eerste reactie op het rapport dat de Nederlandse Zorgautoriteit vandaag heeft uitgebracht over medisch-specialistische geneesmiddelen. Anders dan de NZa verwacht Nefarma geen heil van een centrale inkoop (bijvoorbeeld op landelijk niveau). Dat verkleint de onderhandelingsruimte die bedrijven in Nederland hebben binnen een internationale context. Decentraal onderhandelen geeft ook een impuls aan de concurrentie tussen geneesmiddelfabrikanten. Niet de officiële lijstprijzen, maar de beste uitonderhandelde prijzen moeten leidraad zijn voor beleid. Daarom ook is aanpassing van de WGP een weinig zinvolle, bureaucratische exercitie. Nefarma is het oneens met de redenering van de NZa dat bij nieuwe geneesmiddelen in veel gevallen voor een langere periode sprake is van een monopoliepositie. Vaak kunnen artsen al heel gauw voor hun patiënten beschikken over alternatieve middelen of therapieën.

  Om te voorkomen dat patiënten onnodig lang op nieuwe geneesmiddelen moeten wachten, ziet Nefarma niets in een hernieuwde poortwachtersfunctie, zoals de NZa adviseert. De Nederlandse autoriteiten hebben juist een beleid ingezet om de introductie van nieuwe middelen te versnellen. Nog vorige week schreef minister Schippers in een brief aan de Kamer dat zij pleit voor maatwerkoplossingen in plaats van een ja/nee-besluit. Dit vereist wel dat partijen gezamenlijk optrekken.

  Wie het (nog) weet mag het zeggen.

 256. wilmamazone says:

  Een groot verlies voor de Telegraaf wordt er geschreven, maar wat mij betreft konden heel wat van zijn columns gemist worden als kiespijn:
  http://nos.nl/artikel/2044672-professor-bob-smalhout-87-overleden.html

  Professor Bob Smalhout is op 87-jarige leeftijd overleden. De Telegraaf, waarin Smalhout jarenlang een column had, maakte rond 04.30 uur bekend dat hij een uur eerder was overleden in zijn huis in Bosch en Duin in Utrecht.

  Aanvulling: http://www.kwakzalverij.nl/1599/Vereniging_verbaast_zich_over_erelidmaatschap_Bob_Smalhout_

 257. wilmamazone says:

  Vervolg zoveel op problemen rond dure therapieën:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoogleraar-constateert-fikse-ongelijkheid-in-kankerzorg~a4093247/

  Hoogleraar constateert fikse ongelijkheid in kankerzorg

  Er klinken al langer geluiden over verschillen in kankerzorg maar die konden tot nu toe niet worden gestaafd met cijfers. De Rotterdamse hoogleraar Carin Uyl-de Groot analyseerde voor het eerst van zes geneesmiddelen de variatie in voorschrijfgedrag. Uyl keek naar nieuwe middelen tegen borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Kankerpatiënten blijken beter af in Groningen dan in Drenthe: ziekenhuizen in de noordelijke provincie geven aan een nieuw borstkankermedicijn bijvoorbeeld zeven keer zoveel geld uit per patiënt. Een ander middel tegen borstkanker, sinds twee jaar op de markt, blijkt aan vijftien ziekenhuizen nooit te zijn verkocht, terwijl dat medicijn, aanbevolen door de beroepsgroep, de overleving van vrouwen aanzienlijk vergroot.

  De cijfers over de ongelijkheid in de kankerzorg vormen het fundament van een rapport over de financiering van nieuwe, dure kankermedicatie, dat een werkgroep van KWF Kankerbestrijding donderdag aanbood aan minister Schippers van Volksgezondheid. Er komen steeds meer medicijnen tegen de ziekte maar die zijn extreem duur.(**)

  Het betreffende rapport van het KWF (nog niet volledig gelezen):

  Klik om toegang te krijgen tot Advies-KWF-werkgroep-Dure-Kankergeneesmiddelen-2015.pdf

  Effectieve nieuwe middelen tegen kanker, maar het financieringssysteem kraakt
  Belemmeringen en oplossingen bij de inzet van dure geneesmiddelen tegen kanker Juli 2015

  Aanvulling 09:51 met bericht van gisteren:
  http://nos.nl/artikel/2044794-schippers-tegen-apart-fonds-voor-dure-medicijnen.html

  Minister Schippers voelt niets voor een apart fonds voor dure geneesmiddelen. KWF Kankerbestrijding pleit voor zo’n fonds, waaruit aan ziekenhuizen achteraf dure medicijnen kunnen worden vergoed, los van de bestaande ziekenhuisbudgetten. KWF is bang dat zonder ingrijpen de financiering van prijzige geneesmiddelen voor kanker onmogelijk wordt.

  Schippers zei in de Tweede Kamer dat……..

 258. wilmamazone says:

  Aanvullende post vanwege deze reactie die tot verder nadenken stemt:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/150357/KWF-wil-vrije-toegang-tot-duur-geneesmiddel.htm

  “Natuurlijk wil het KWF vrije toegang; innovatie van medicatie tegen maligniteiten is hun core business! Wat ik jammer vind, is dat, zo wordt het althans in dit artikel geschetst, slechts beperkt verantwoording wordt afgelegd van de onvermijdelijke keuzes (oftewel: schrappen of verschraling in andere vormen van zorg) die financiering van dergelijke peperdure middelen met zich brengt. De suggestie van financiering uit “een apart potje” is enkel ogenschijnlijke verschuiving van het probleem, omdat een dergelijk apart potje linksom of rechtsom toch weer ten laste komt van de begroting van VWS. De vraag is dus waar het KWF, mede gezien de maatschappelijke verantwoordelijkheid, haar prioriteiten heeft liggen: innovatie an sich of QALY’s. Mij lijkt dat kwalitatief goede care, zoals terminale (thuis-)zorg of een hospice, per saldo meer doet voor iemands kwaliteit van leven dan de kwantiteit die met een nieuwste middel gewonnen wordt. Zeker als de nieuwe medicatie in RCT’s wordt vergeleken met placebo of sterk verouderde middelen in plaats van de huidige standaardzorg – iets wat nu helaas maar al te vaak het geval is en daardoor maar al te vaak onterecht de suggestie van groot succes wekt…”
  H. Kouwenberg, nucleair geneeskundige, ROTTERDAM Nederland – 03-07-2015 14:33

  (vet door mij)

 259. JennyJo says:

  Het zou me niets verbazen dat dr. Kouwenberg gelijk heeft, en wat ik in dat verband nog steeds onverteerbaar vind is dat verblijf in een hospice niet in het basispakket zit.

 260. wilmamazone says:

  JJ:

  Het zou me niets verbazen dat dr. Kouwenberg gelijk heeft, en wat ik in dat verband nog steeds onverteerbaar vind is dat verblijf in een hospice niet in het basispakket zit.

  Hier meer over een hospice en de huidige vergoeding daarvan:
  https://www.zorgverzekeringwijzer.nl/zorgvergoedingen/terminale-zorghospice

  Wat is de vergoeding voor een hospice?
  Een zorgverzekeraar verstrekt geen vergoeding voor een verblijf in een hospice of bijna-thuis-huis. Deze zorg wordt vergoed door de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Voor een vergoeding is een AWBZ-indicatie nodig, de AWBZ-indicatie moet worden aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ). Voor deze zorg geldt een eigen bijdrage. Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar ontvangt u mogelijk een (gedeeltelijke) vergoeding voor de eigen bijdrage. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar wordt vermeld of u recht heeft op deze vergoeding. In de onderstaande tabel is meer informatie beschikbaar per zorgverzekering.

  Verder stoort het me ook dat er prominent gesproken wordt over peperdure geneesmiddelen terwijl het bij kanker meestal gaat om middelen die mogelijk het leven kunnen verlengen. Heel wat mensen lijken het verschil niet zo goed te begrijpen, en hebben o.a. ook geen oog voor de bijwerkingen die heel zwaar kunnen zijn.

 261. JennyJo says:

  Tja, die indicatiestelling… ik heb nu al twee keer in korte tijd meegemaakt dat er geen indicatie werd verleend, vanwege voldoende mantelzorg (fulltime werkende echtgenoot en fulltime werkende + studerende kinderen, bejaarde, zelf zorg behoevende ouders). Er komt dan als je mazzel hebt een of twee keer per dag iemand van de thuiszorg, maar je weet nooit hoe laat en het zijn ook vaak veel verschillende medewerkers, die dan alles opnieuw uitgelegd moeten krijgen. Als je ziet hoeveel geld er wordt uitgegeven aan peperdure ‘genees’middelen, dat stemt het me erg treurig dat er over vergoeding van hospicezorg zo benepen wordt gedaan. Ten eerste moet je al een extra verzekering hebben wil je in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding van de eigen bijdrage, dat kost dus al extra geld. Ten tweede wordt doorgaans niet meer vergoed dan ongeveer 130 euro per maand en blijft er nog een substantieel deel over dat mensen zelf moeten betalen. Voor mensen met een laag inkomen kan verblijf in een hospice een grote aanslag op het maandelijks inkomen zijn, want die mensen kunnen zich doorgaans geen aanvullende verzekeringen veroorloven, dus zij moeten de volledige eigen bijdrage betalen. En dat voor iemand die aan het einde van zijn leven is. Ik weet het niet, maar gevoelsmatig vind ik dat erg stuitend.

 262. wilmamazone says:

  JJ:

  Tja, die indicatiestelling… ik heb nu al twee keer in korte tijd meegemaakt dat er geen indicatie werd verleend, vanwege voldoende mantelzorg (fulltime werkende echtgenoot en fulltime werkende + studerende kinderen, bejaarde, zelf zorg behoevende ouders). Er komt dan als je mazzel hebt een of twee keer per dag iemand van de thuiszorg, maar je weet nooit hoe laat en het zijn ook vaak veel verschillende medewerkers, die dan alles opnieuw uitgelegd moeten krijgen.

  Dat zou toch eigenlijk niet meer moeten kunnen als ik deze berichtgeving goed begrijp:
  https://www.ciz.nl/actueel/Paginas/Aanpassing-Wlz-voor-Palliatief-terminale-zorg.aspx

  31-3-2015

  De Wet langdurige zorg is aangepast op het gebied van palliatief terminale zorg (PTZ). Deze wijziging geldt voor PTZ-aanvragen van cliënten die al een indicatie hebben voor intramurale zorg en niet in een Wlz-instelling verblijven. In de wet is aangepast dat cliënten de mogelijkheid krijgen om deze zorg in de thuissituatie te ontvangen.

  Bij palliatief terminale zorg heeft een arts verklaard dat sprake is van een levensbedreigende ziekte en dat de levensverwachting korter is dan drie maanden. Daarbij is beoordeeld dat het onverantwoord is dat de cliënt zonder toezicht alleen thuis is op momenten dat de (professionele) zorgverlener er niet is. De cliënt krijgt geen (medische) behandeling meer die gericht is op herstel of levensverlenging. De zorg is vooral gericht op pijnbestrijding en behoud van kwaliteit van leven.

  Wat is gewijzigd?
  Dankzij de aanpassing in de Wlz kan het CIZ palliatief terminale zorg voor cliënten met een Wlz-indicatie, die niet in een Wlz-instelling verblijven, in de thuissituatie indiceren. Dat betekent dat ………

 263. JennyJo says:

  Het CIZ kan een indicatie verlenen, maar doet dat dus niet altijd, of nog niet. Kennis heeft de euvele moed gehad om niet binnen 3 maanden dood te gaan en moet nu het hospice uit, terug naar zijn flatje waar hij alleen woont. CIZ treuzelt enorm met indicatie, diagnose van de huisarts wordt nu ter discussie gesteld. Ouders kunnen ook bij de patiënt blijven als de thuiszorg er niet is, dan is er immers toch toezicht. Zoon heeft zorgverlof aangevraagd en gekregen, daarna schoondochter. Als patiënt dan nog niet dood is kan hij hopelijk weer naar een hospice, maar dat is nog maar zeer de vraag vrees ik. Vriendin is toevallig vrijwilligster in hospice waar deze meneer heeft verbleven. Het is een hele nare verdrietige toestand en ik snap niet waarom het zo moet gaan. Andere kennis kreeg geen indicatie omdat er voldoende zorg was. Nu is dat eindelijk geregeld, 3 uur thuiszorg per dag, rest moet de familie invullen want kennis raakt totaal in paniek als ze alleen thuis is. Voor de nacht is niks geregeld, daarvoor moet ze weer ergens anders heen om dat te regelen, dat valt dan weer niet onder het CIZ, of juist wel, hang me er niet aan op, maar het is een enorm gedoe. Dus de familie vangt dat op. Maar die moeten overdag ook werken en als er ’s nachts wat gebeurt moeten ze de noodarts maar bellen. Dat is toch vreselijk. Als je dat dan vergelijkt met de enorme bedragen die er uitgegeven worden aan behandelingen die het leven vaak met maar een paar maanden rekken (waar ik geen kritiek op heb hoor, hou me te goede), vind ik dat er met betrekking tot de zorg voor terminale patiënten ontzettend krenterig en moeilijk wordt gedaan. En wat kost het nou helemaal, vergeleken met veel andere zorgkosten?

 264. wilmamazone says:

  @JJ
  Dit is werkelijk om te huilen zo erg, en dat deed ik dan ook. Letterlijk.

  Ik vond deze casus uit 2008 waaruit blijkt dat het met een beetje goede wil best (op tijd) te regelen is:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1263094/2008/06/30/Doodzieke-vrouw-hospice-uitgezet.dhtml

  Doodzieke vrouw hospice uitgezet
  Saskia Bosch − 30/06/08, 13:00
  Een tachtigjarige vrouw uit Raamsdonk is een hospice uitgezet omdat ze niet snel genoeg overleed.

  „Ik sta met mijn oren te klapperen”, is de reactie van Frank van der Meyden, woordvoerder van patiëntenorganisatie NPCF, als hij het verhaal van mevrouw Op ’t Hoog hoort. „Dit mag nooit maar dan ook nooit reden zijn om het verblijf in een hospice te beëindigen. Het valt niet te regelen wanneer iemand overlijdt. Je kunt niet zo bot zijn.”

  Wie in een hospice terechtkomt, heeft officieel een levensverwachting van minder dan drie maanden. Wie langer blijft leven, mag meestal langer blijven. Een hospice ontvangt maximaal een jaar geld voor een patiënt.(**)…..

 265. JennyJo says:

  Wie langer blijft leven, mag meestal langer blijven. Een hospice ontvangt maximaal een jaar geld voor een patiënt.(**)…..

  Nu ik dit lees ben ik helemaal razend. Sturen ze een alleenstaande hulpeloze terminale man terug naar zijn flatje en leveren hem over aan de zorg van zijn hoogbejaarde ouders en zijn werkende zoon (die ook nog eens een eind weg woont) omdat het hospice blijkbaar de regels niet kent. Ik zit te vloeken maar dat schrijf ik niet op, dus dat moet je maar bij denken.

 266. JennyJo says:

  Hier nog een artikel over die oude mevrouw. Wat een ellende. Uiteindelijk kon ze na een tijd in een verpleeghuis in een ander hospice terecht: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1640456/2008/07/01/Vrouw-moest-hospice-uit-omdat-ze-maar-niet-stierf.dhtml

 267. wilmamazone says:

  Op deze pagina van het CAK wordt gesproken over o.a. een ‘volledig pakket thuis’ -als keuze voor de patiënt nog wel-, dus ik begrijp niet waarom een alleenstaande hulpeloze terminale man overgeleverd zou moeten worden aan de zorg van o.a. zijn hoogbejaarde ouders. Een indicatie had hij in feite al door het verblijf in het hospice, dus het CIZ hoefde het wiel niet opnieuw uit te vinden:
  http://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/k1-1-7-3-3-volledig-pakket-thuis

  Een gevalletje van: waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan?! en/of het slachtoffer worden/zijn van regelmierenneukertjes?!

 268. wilmamazone says:

  Mooie woorden, maar ‘papier is geduldig’ zou mijn moeder nu gezegd hebben:
  http://www.ouderenwegwijs.nl/palliatief-terminale-zorg/#indicatie-palliatief-terminale-zorg-ptz-2015

  Palliatief terminale zorg is zorg die gericht is op palliatie, dat wil zeggen, verzachting of verlichting.
  Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten (en hun naasten) die zich geconfronteerd zien met een levensbedreigende aandoening. Dit wordt bewerkstelligd door het verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering, zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. (definitie WHO 2002).

  En deze koptekst hakt er ook wel in:
  http://www.vptz.nl
  ‘Er Zijn’ als het er om gaat

  Ik was eigenlijk op zoek naar wat nu in 2015 het maximale verblijf is en vond bijvoorbeeld dit:

  Het hospice staat open voor iedereen die de wens heeft om de laatste dagen van het leven in het hospice van ##### door te brengen. Wel hanteren wij een aantal criteria voor een verblijf in het hospice:
  • de patient is ongeneeslijk ziek en de behandeling op genezing is gestopt,
  • een geschatte levensverwachting van maximaal drie maanden (indien deze termijn overschreden zal gaan worden,
  bespreken we dit met u en uw huisarts en zoeken we samen naar een oplossing)
  ,
  • de mogelijkheid om thuis verzorgd te worden is er niet (meer),
  • u heeft een indicatie van het CIZ voor terminale thuiszorg en nachtzorg.

  (vet door mij)

  De kosten voor een verblijf in hospice ####### worden grotendeels vergoed. Het hospice is in principe bedoeld voor mensen met een levensverwachting van maximaal drie maanden. Dit is de termijn die het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) heeft bepaald. Dit betekent echter niet dat een langer verblijf in ons hospice niet mogelijk is.

  (vet door mij)
  Het lijkt er dus op dat het ene hospice nog steeds het andere niet is als de patiënt onverhoopt niet binnen die drie maanden komt te overlijden.
  Blijkbaar mag dat, maar ik blijf erbij dat het betreffende hospice op een verschrikkelijke manier in gebreke is gebleven -naast mogelijk de huisarts en het CIZ-, want dit kan en mag niet/nooit in mijn ogen:

  JennyJo zegt:
  juli 4, 2015 om 8:55 pm

  Wie langer blijft leven, mag meestal langer blijven. Een hospice ontvangt maximaal een jaar geld voor een patiënt.(**)…..

  (2008 red. WMZ)
  Nu ik dit lees ben ik helemaal razend. Sturen ze een alleenstaande hulpeloze terminale man terug naar zijn flatje en leveren hem over aan de zorg van zijn hoogbejaarde ouders en zijn werkende zoon (die ook nog eens een eind weg woont) omdat het hospice blijkbaar de regels niet kent. Ik zit te vloeken maar dat schrijf ik niet op, dus dat moet je maar bij denken.

  Hopelijk is dit maar een incident. Anders zie ik mijn geest al hélemaal kruipen.

 269. JennyJo says:

  Ik zag op het internet dat er kamervragen over zijn gesteld en dat het inderdaad mag dat iemand er na 3 maanden uitgezet wordt. De minister heeft laten weten dit beleid niet te zullen veranderen. Het punt bij die meneer is dat het CIZ wil weten of de diagnose terminaal wel klopte, want dan is hij mogelijk onterecht in het hospice opgenomen. Zij willen dit eerst uitzoeken. Daarnaast zijn ze van mening dat er voldoende zorg beschikbaar is, in elk geval zolang de toestand van meneer ongewijzigd blijft.

  Wat ik heel idioot vind is de opmerking van die directeur van het hospice waar die bejaarde mevrouw in zat: we kunnen niet voor god spelen, bedoelend als ik het goed begrijp: we weten niet hoelang een terminale patiënt nog leeft dus kan-ie best na 3 maanden weer naar huis. Kan de uitdrukking ‘voor god spelen’ verboden worden? Die slaat namelijk totaal nergens op, het is een misselijke dooddoener om mensen de mond te snoeren.

  Veder zegt die directeur dat ze natuurlijk altijd zoekt naar een goede oplossing, waarbij een criterium is dat de patiënt nog een eigen woning heeft. Dat had deze meneer, het huurcontract was nog niet opgezegd. Dus hij had onderdak dus hij kon naar huis, er werd thuiszorg aangevraagd en toen begon het gedonder. Ik hoop dat dit een uitzondering is, maar zelfs als dat zo is vind ik het hartverscheurend.

  Misschien een idee voor minister Schippers om eens wat meer te investeren in terminale zorg en de vergoeding daarvan, zodat mensen zonder dit soort stress en ellende hun leven kunnen afsluiten.

 270. Renate says:

  Terminale zorg is natuurlijk niet sexy (als ik dat woord mag gebruiken). Over sterven denken we liever niet na. Dure medicijnen, die het leven misschien kunnen verlengen (tegen welke prijs lijkt er minder toe te doen) genereren over het algemeen meer aandacht en daar lijkt men in zekere zin op zoek te zijn naar blijvende oplossingen. (Het is natuurlijk ook gemakkelijker om te roepen dat de fabrikanten gewoon minder geld voor de medicijnen moeten krijgen.) Zaken als een hospice dat mensen na 3 maanden wegstuurt komen hooguit kort in de belangstelling, als er een schrijnend geval in de media komt. Dan worden er kamervragen gesteld en als de belangstelling weer weggeëbd is, gaan we weer over tot de orde van de dag en zo hobbelt men van incident naar incident, zonder dat er daadwerkelijk een oplossing voor de problemen is.

  Het komt er een beetje op neer dat de zorg in het hospice er voor lijkt te zorgen dat het beter gaat met de patiënt, hetgeen kennelijk niet de bedoeling is. De patiënt moet het hospice verlaten, krijgt minder zorg, waardoor de toestand verslechtert en de patiënt weer in aanmerking komt voor terminale zorg. Vergeef me, maar daar zakt m’n broek toch wel van af. Is het niet gewoon belangrijk dat de patiënt de zorg krijgt, die hij of zij nodig heeft en dat we niet van te voren af gaan spreken hoe lang iemand nodig heeft om dood te gaan? Zijn we niet een beetje doorgeslagen?

  Edit WMZ: geen idee waarom je opeens weer in het spamfilter terecht komt. Daaruit verlost om 10:18u.

 271. wilmamazone says:

  Renate:

  Terminale zorg is natuurlijk niet sexy (als ik dat woord mag gebruiken). Over sterven denken we liever niet na. Dure medicijnen, die het leven misschien kunnen verlengen (tegen welke prijs lijkt er minder toe te doen) genereren over het algemeen meer aandacht en daar lijkt men in zekere zin op zoek te zijn naar blijvende oplossingen.

  Je legt de vinger weer precies op de zere plek. Het bijbehorende reclamefilmpje van het KWF is er al onder het motto:
  KWF-werkgroep Dure Kankergeneesmiddelen brengt de dag dat we kanker verslaan dichterbij

  Maar ook in de terminale zorg hoort een (kanker)patiënt niet het kind van de rekening te zijn/te worden, dus merkte JennyJo terecht op:

  Misschien een idee voor minister Schippers om eens wat meer te investeren in terminale zorg en de vergoeding daarvan, zodat mensen zonder dit soort stress en ellende hun leven kunnen afsluiten.

  De prijs van die dure medicatie -vergoed vanuit de basisverzekering!- kan oplopen richting de 10.000 euro per maand voor een/1 kankerpatiënt, dus lijkt terminale zorg in verhouding hiermee inderdaad een ernstig ondergeschoven kindje. En dan is het nog maar de vraag of die dure medicatie altijd zinnig is. Dat kan van terminale zorg niet gezegd worden.

  Af en toe heb ik het gevoel dat er stiekem gedacht wordt dat een hospice e.d. er is voor de losers, voor de verliezers van DE strijd dus, maar ik hoop dat ik mij vergis.

 272. Renate says:

  Aangezien van de mensen die aan kanker sterven vaak wordt gezegd dat ze de strijd verloren hebben, zou dat best kunnen. Alles lijkt vooral te draaien om zo lang mogelijk te leven. We mogen vooral niet dood gaan. Sterven lijkt toch vaak als een soort falen te worden gezien, zeker als het niet op zeer hoge leeftijd gebeurt.

 273. wilmamazone says:

  Renate:

  Terminale zorg is natuurlijk niet sexy (als ik dat woord mag gebruiken). Over sterven denken we liever niet na.(**)

  Aanvullend een mogelijke verklaring waarom de kankerpatiënt die zogenoemd niet opgeeft, dus o.a. van alles en nog wat slikt tot de laatste snik, door sommigen zo overgewaardeerd wordt. In een hospice is de kans om toch nog te (kunnen) genezen definitief terzijde geschoven. De patiënt zit in het kamp der geslagenen:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4094648/2015/07/05/Rouw-op-de-lange-termijn.dhtml

  Condoleren, hand vasthouden: bij vers groot verdriet weten we heus hoe het hoort. Maar wat doen we na verloop van tijd? Beatrijs Ritsema over laveren tussen ‘melaatsenkamp’ en dagelijks leven.

  Mensen die een naaste hebben verloren komt het al te bekend voor. Een grote opkomst bij de begrafenis, een stapel lieve condoleancebrieven en vervolgens gaat iedereen over tot de orde van de dag en is het afgelopen met de belangstelling. Erger nog, soms lijkt het alsof getroffenen en rouwenden door hun bredere sociale omgeving in een soort melaatsenkamp worden geplaatst.

  Een groot verlies lijden, zoals de dood van een kind of partner, maar ook gediagnosticeerd worden met een ongeneeslijke ziekte of een verwoestende echtscheiding doormaken, drijft onmiskenbaar een wig tussen mensen. De vanzelfsprekendheid van de vriendschappelijke omgang wordt erdoor aangetast. De een zit in het kamp der geslagenen, de ander in het gewone dagelijkse leven, waar er zorgeloos op los wordt geleefd. Ontmoetingen leiden tot schaamte – bij de een over zijn misère, bij de ander over zijn onverdiende geluk. Op zo’n moment is het veel makkelijker om die hele ontmoeting en alle gêne die erbij te pas komt maar even uit de weg te gaan.

 274. Renate says:

  Inderdaad een mooi stukje. Doodgaan is geen optie en berusten evenmin. Op dat moment is het afgelopen met de ‘strijd’ en dat wordt niet gewaardeerd. Niemand gaat geld inzamelen voor een verblijf in een hospice, maar geld inzamelen voor een laatste behandeling in het buitenland, die de patiënt en z’n familie weer (valse) hoop geeft, is heel normaal aan het worden.
  (Mag ik hierbij opmerken dat dit ook iets is waar de kwakverkopers van profiteren? Zij zullen namelijk nooit zeggen dat er niets meer aan te doen is en dat de patiënt uitbehandeld is.)

 275. wilmamazone says:

  De andere kant van het verhaal in het kader van hoor en wederhoor:
  http://fd.nl/economie-politiek/1110170/we-willen-meewerken-aan-betaalbaar-houden-van-medicijnen

  Nieuwe medicijnen voor zeldzame ziektes zijn kostbaar, soms zelfs meer dan een ton per jaar per patiënt. Toch is het ‘overtrokken te zeggen dat farmaceutische bedrijven hun monopoliepositie misbruiken’, zegt Hans Sijbesma, voorzitter van Nefarma, de branchevereniging van de farmaceutische industrie. Hij reageert op liefst drie rapporten waarin vorige week alarm werd geslagen over de hoge prijzen van nieuwe geneesmiddelen.

  KWF Kankerbestrijding spreekt van ‘exorbitante prijzen’ en roept de farmaceutische industrie op tot ‘drastische’ prijsverlagingen. Wat gaat u doen?
  ‘Het is goed dat meerdere rapporten de knelpunten in beeld brengen. Er moet iets gebeuren. Maar het heeft geen zin om alleen naar de farmaceutische industrie te wijzen. Want het gaat hier niet uitsluitend om een prijsprobleem, er is ook een financieringsprobleem bij de overheid en de zorgverzekeraars. Die hebben fors bezuinigd; op geneesmiddelen in de zogenoemde extramurale zorg is wel € 1mrd bespaard. Dat geld vloeit nu niet terug naar innovatie. Terwijl farmaceutische bedrijven enorm investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Let wel: een nieuw medicijn ontwikkelen kost gemiddeld zo’n € 2,5 mrd. We ontwikkelen ook steeds meer precisiemedicijnen voor kleine groepen patiënten, wat leidt tot een hogere prijs per patiënt.’

  Maar gaat de farmaceutische industrie zijn prijzen verlagen?
  ‘We zijn bereid de handschoen op te nemen. We werken ook al mee aan andere vormen van vergoedingen. Bijvoorbeeld aan afspraken over……

 276. Renate says:

  Helaas is het artikel alleen te lezen als je je registreert, waar ik niet zo veel zin in heb.
  Het blijft natuurlijk ingewikkeld. De Nefarma, of liever gezegd, de bedrijven die zij vertegenwoordigen, hebben zelf natuurlijk ook wel belangen in deze discussie. We hebben natuurlijk wel te maken met bedrijven die winst willen maken en die uiteraard ook streven naar winstmaximalisatie. Het blijft dus een beetje dubbel. Als medicijnen niet vergoed worden, heeft men er weinig aan, omdat het aantal patiënten dat het een en ander uit eigen zak kan betalen niet al te groot is. De inzet zal dus zijn dat de medicijnen wel vergoed worden, maar natuurlijk wel tegen een zo hoog mogelijke prijs. De ontwikkelingskosten moeten natuurlijk terugverdiend worden (dat is logisch) en men wil winst maken.

 277. wilmamazone says:

  Renate:

  Helaas is het artikel alleen te lezen als je je registreert, waar ik niet zo veel zin in heb.

  Sorry niet op gelet. Langs deze weg zou het moeten lukken:

 278. wilmamazone says:

  Er zijn onderhandelingen gaande wat prijsafspraken betreft, maar een/1 zwaluw maakt nog geen zomer:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/niet-goed-geld-terug-bij-duur-medicijn-tegen-kanker~a4095837/

  Niet goed, geld terug bij duur medicijn tegen kanker

  Farmaceutische bedrijven gaan een aantal nieuwe, dure geneesmiddelen tegen kanker grotendeels zelf betalen als de medicijnen niet werken. De prijsafspraken zijn een reactie op de groeiende kritiek op de fabrikanten over de extreem dure kankergeneesmiddelen.

  Door: Ellen de Visser 7 juli 2015, 06:05

  eindquotes:

  Miljoenen tekort
  Vaak zijn nieuwe kankergeneesmiddelen bestemd voor een kleine groep patiënten met een specifieke mutatie in hun tumorcellen. Ze zijn getest bij jonge en redelijk fitte patiënten, verduidelijkt hoogleraar Jan Cornelissen, hematoloog in het Erasmus MC. ‘Of die middelen ook werken bij ouderen of bij mensen die nog een andere aandoening hebben, is onbekend.’ Hovon, de beroepsgroep van hematologen, gaat met het Integraal Kankercentrum Nederland patiënten volgen die nieuwe medicijnen krijgen. ‘Dan weten we wat een middel in de praktijk waard is.’

  Zelfs als de kosten van kankergeneesmiddelen fors omlaag gaan, is het probleem voor ziekenhuizen en patiënten niet voorbij, waarschuwt Cornelissen. ‘Dan komen we nog miljoenen te kort.’ Minister Schippers moet garanderen dat elke patiënt de aanbevolen medicijnen krijgt in de ziekenhuizen waar expertise aanwezig is, vindt hij. ‘Dat kan alleen als we die dure middelen apart afrekenen. Anders moeten ziekenhuizen pijnlijke keuzes maken, tussen een kankerbehandeling of de aanstelling van een aantal verpleegkundigen.’

 279. wilmamazone says:

  Henk Jan Out ‏@HenkJanOut 1 u1 uur geleden

  En zolang 9 vd 10 nieuwe pillen niet eens de eindstreep halen, is “inzicht in kosten” voor succesvolle pil nietszeggend @KarelBerkhout

  Henk Jan Out ‏@HenkJanOut 2 u2 uur geleden

  De kosten voor R&D van farmaceuten staan in hun jaarverslagen, @KarelBerkhout #nrc

 280. Renate says:

  En weer een gruwelverhaal over kankerkwakzalvers. Dit keer was het slachtoffer de vrouw van de kwakzalver. Voor wie Duits kan lezen, eerst de broek goed vastzetten en een groot aantal teiltjes klaarzetten:
  https://blog.psiram.com/2015/07/wenn-heilpraktiker-ihr-unwesen-treiben-ein-horror-erlebnisbericht-einer-krebspatientin/

  Edit WMZ: Nu toch weer in het spamfilter terecht gekomen, jammer maar helaas.

 281. wilmamazone says:

  Renate:

  En weer een gruwelverhaal over kankerkwakzalvers.

  Ik heb het meteen gelezen en kan er nog steeds geen woorden voor vinden. Later misschien als ik er wat beter afstand van heb kunnen nemen.

 282. Renate says:

  Toen ik het stuk las, wist ik het ook niet meer. Als je denkt, dat je het ergste wel gelezen hebt, dan blijkt het nog altijd erger te kunnen.

 283. Renate says:

  Geen kankerkwakzalverij, maar een stuk over de prijs voor een gewonnen levensjaar en het hameren op kwaliteit van leven. Helaas alleen helemaal te lezen voor abonnees:
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/-elk-jaar-dat-ik-er-nog-ben-is-onbetaalbaar~a4115618/

  Citaat over het hameren op kwaliteit van leven en tot het uiterste gaan:

  En toen moest je gaan genieten?
  ‘Ik vond de oncologen erg hameren op de kwaliteit van leven. Wij wilden tot het uiterste gaan. We vertelden over de mogelijkheden in New York, maar de artsen hadden zich nauwelijks verdiept in onderzoek buiten het eigen ziekenhuis, laat staan buiten de landsgrens. Het was alsof we er alleen voor stonden.’
  En een terzijde in het artikel:

  Langer leven door de leverpomp

  Danny van Brenk kwam in New York via oncologisch chirurg Bas Groot Koerkamp uit het Erasmus MC. Hij werkte twee jaar in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center en plaatste er twintig leverpompen.

  Het MSKCC is ’s werelds oudste en grootste kankerziekenhuis. Het biedt de beste artsen en uitstekende patiëntenzorg, zegt Groot Koerkamp, maar daarvoor moet worden betaald.

  Om te bewijzen dat patiënten door de pomp langer leven, is een vergelijkend onderzoek nodig. Dat wil hij de komende jaren in Nederland gaan doen.

  Website:
  http://dannyshope4life.nl/

  En ik weet nog steeds niet wat ik er van moet denken. Ik begrijp aan de ene kant heel goed dat de man langer wil leven. Helaas roept het idee van tot het uiterste gaan bij mij ook beelden op van mensen als Wubbo Ockels en anderen, die in het kader van ‘tot het uiterste gaan’ ook allerlei kwakzalverij besluiten te omhelzen.

  Edit WMZ: via deze (twitter)link kan ik het artikel (tijdelijk?) gratis lezen:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-elk-jaar-dat-ik-er-nog-ben-is-onbetaalbaar~a4115618/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=free&utm_campaign=shared%20content&hash=28d7f4baa5ec4d552c91f371bad529853b396a56

 284. wilmamazone says:

  @ Renate

  Het roept bij mij daarnaast nog andere beelden op. Ik raak al een tijdje dit bericht van eind juli niet kwijt. Het gaat niet alleen over kanker, maar ik wist al eerder dat ook voor een groot aantal van deze patiënten zelfs vlak voor hun dood geen of geen adequate pijnstilling ter beschikking staat :
  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs402/en/

  Key facts

  *Palliative care improves the quality of life of patients and their families who are facing problems associated with life-threatening illness, whether physical, psychosocial or spiritual.

  *Each year, an estimated 40 million people are in need of palliative care, 78% of them people live in low- and middle-income countries.

  *Worldwide, only about 14% of people who need palliative care currently receive it.

  *Overly restrictive regulations for morphine and other essential controlled palliative medicines deny access to adequate pain relief and palliative care.

  *Lack of training and awareness of palliative care among health professionals is a major barrier to improving access.

  *The global need for palliative care will continue to grow as a result of the rising burden of noncommunicable diseases and ageing populations.

  *Early palliative care reduces unnecessary hospital admissions and the use of health services.

  (vet door mij)

  Hebben kankerpatiënten in het rijke Westen over het algemeen terechte problemen of luxe problemen?

 285. wilmamazone says:

  En dat alles vanwege hardnekkig bijgeloof:
  http://nos.nl/l/835871

  Vijf verminkte albinokinderen uit Tanzania krijgen volgende maand in een Amerikaans ziekenhuis prothesen. Hun armen of handen zijn afgehakt in opdracht van medicijnmannen, die er toverdrankjes en talismannen van maken. De Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie Global Medical Relief heeft de kinderen naar de VS gehaald.

 286. wilmamazone says:

  De uitzending van Nieuwsuur van vandaag: http://nos.nl/nieuwsuur/ ‘Opsporing erfelijke borstkanker moet beter’

  http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2054275-opsporing-erfelijke-borstkanker-moet-beter.html

  Je hoort op 35-jarige leeftijd dat je uitgezaaide borstkanker hebt. Vervolgens blijkt dat je geen kanker had hoeven krijgen als je eerder had geweten dat je erfelijk belast was. Die informatie is ergens bekend, maar niet bij jou.

  Wereld te winnen

  Het opsporen en informeren van mensen, die misschien erfelijk belast zijn voor borst- en eierstokkanker, loopt niet goed genoeg. “Er is een wereld te winnen. Op het moment dat we mensen die risicodrager zijn eerder in beeld hebben, zijn we bezig met pure kankerpreventie,” zegt de directeur van Borstkanker Vereniging Nederland, Lieke Steinmeijer.
  Het is nu de primaire verantwoordelijkheid van de patiënt om de rest van de familie in te lichten over de genetische risico’s, maar familieleden worden daardoor onvoldoende bereikt. Dat stellen betrokkenen. Vaak is de patiënt een vrouw die net gehoord heeft dat ze borstkanker heeft. “Die vrouwen zijn met de diagnose bezig en daar komt deze taak dan bij. De vraag is of het verstandig is dat helemaal bij de patiënt neer te leggen,” vindt Lieke Steinmeijer.

  Aanvulling 12:12
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/27/ziekenhuizen-gaan-families-beter-inlichten-over-erfelijke-ziektes/

  Klinisch genetische afdelingen in ziekenhuizen gaan structureel controleren of patiënten hun familie goed inlichten, nadat ze te horen hebben gekregen dat ze lijden aan een erfelijke ziekte. Dat zegt Frederik Hes, voorzitter van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN), in een gesprek met NRC Handelsblad.
  Voorheen was er een risico dat de patiënt familie niet adequaat informeerde, en dat familieleden onwetend bleven over een erfelijke ziekte die zich zou kunnen openbaren. Dat familie wordt geïnformeerd is essentieel. Wanneer bijvoorbeeld het gen dat borstkanker kan veroorzaken in de familie voorkomt, is er de mogelijkheid preventief een borst te laten verwijderen.

  Aanvulling 2 17:08

  http://medischcontact.artsennet.nl/Opinie/De-Kwestie/De-Kwestie/150832/De-Kwestie-Familiair-kankerrisico-actief-opsporen-of-niet.htm

  De Kwestie: Familiair kankerrisico: actief opsporen of niet?

 287. wilmamazone says:

  Je kon het zowat op je klompen aanvoelen: ‘Meeste psychologische onderzoek niet herhaalbaar’

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/meeste-psychologische-onderzoek-niet-herhaalbaar~a4130542/

  Het meeste gepubliceerde psychologische onderzoek lijkt gebaseerd op drijfzand. Zo’n 60 tot 65 procent van de studies levert wezenlijk andere uitkomsten op, als de experimenten waarop ze zijn gebaseerd worden herhaald met andere proefpersonen. Toch reageert de psychologische wereld apetrots: kijk onze wetenschapstak eens schoon schip maken.

  Door: Maarten Keulemans, Margreet Vermeulen 27 augustus 2015, 22:10

  De psychologische studies in kwestie gaan over wetenschappelijke detailzaken in de sociale en de cognitieve psychologie: therapieën of diepe inzichten staan niet op het spel. Niettemin spreekt Stanford-methodoloog John Ioannidis, niet betrokken bij het replicatieproject, van een zwarte dag. ‘Het aantal mislukte replicaties is erg hoog, wat hoger nog dan de 55 procent die ik zelf eens heb ingeschat. En dan is dit nog een steekproef van wat je kunt omschrijven als de beste studies, uit de beste vakbladen. Dat doet vermoeden dat van de hele psychologische literatuur misschien wel 80 procent of meer niet klopt.’

  En zo klets je je er bijvoorbeeld uit:

  In Leiden is hoogleraar Bernhard Hommel van een van de ‘slachtoffers’: zijn experiment dat zou aantonen dat tweetalige mensen zich beter kunnen concentreren, leverde in de herhaling niets meer op. ‘Toch lijkt het me niet waarschijnlijk dat er helemaal niks is. Als je iets soms wel en soms niet vindt, kan dat er ook op duiden dat er variabelen in het spel zijn die we nog niet begrijpen.’ Ook Hommel is positief: ‘Dit is wat de wetenschap aanwakkert. Zo heb je weer voortgang.’

  Aanvulling:
  http://www.sciencemag.org/content/349/6251/aac4716.abstract

  Science 28 August 2015:
  Vol. 349 no. 6251
  DOI: 10.1126/science.aac4716
  RESEARCH ARTICLE
  Estimating the reproducibility of psychological science

 288. wilmamazone says:

  Aanvulling op vorige post:
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/aug/28/psychology-experiments-failing-replication-test-findings-science?CMP=share_btn_tw

  Psychology experiments are failing the replication test – for good reason
  John Ioannidis

  Let’s not despair about these findings. There are many reasons why psychology research is hard to replicate, and the beauty of science is it tests and retests itself

  Science is the best thing that has happened to humankind because its results can be questioned, retested, and demonstrated to be wrong. Science is not about proving at all cost some preconceived dogma. Conversely religious devotees, politicians, soccer fans, and pseudo-science quacks won’t allow their doctrines, promises, football clubs or bizarre claims to be proven illogical, exaggerated, second-rate or just absurd.

  Despite this clear superiority of the scientific method, we researchers are still fallible humans. This week, an impressive collaboration of 270 investigators working for five years published in Science the results of their efforts to replicate 100 important results that had been previously published in three top psychology journals. The replicators worked closely with the original authors to make the repeat experiments close replicas of the originals. The results were bleak: 64% of the experiments could not be replicated.

  We often feel uneasy about having our results probed for possible debunking. We don’t always exactly celebrate when we are proven wrong. For example, ………………..

 289. wilmamazone says:

  Leve de bureaucratie zullen we maar zeggen:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/hulpmiddelen-voor-als-patient-door-bureaucratie-vaak-te-laat~a4135211/

  Hulpmiddelen voor ALS-patiënt door bureaucratie vaak te laat

  Patienten met de dodelijke ziekte ALS moeten soms zo lang op hulpmiddelen zoals rolstoelen en trapliften wachten, dat ze al niet meer nodig zijn. Door bureaucratische gevechten met gemeenten, zorgverzekeraars en andere instanties duurt het soms maanden voor hulpmiddelen worden geleverd. De ziekte verloopt zo snel dat dit soms tot problematische situaties leidt.

 290. wilmamazone says:
 291. wilmamazone says:

  De vraag is natuurlijk hoe je amfetamine -en ook nog in grote hoeveelheid- per ongeluk naar binnen zou kunnen krijgen:
  http://nos.nl/artikel/2055982-dertig-alternatieve-genezers-lopen-amfetamine-vergiftiging-op.html

  Dertig alternatieve genezers lopen amfetamine-vergiftiging op

  De groep bestond uit alternatieve en homeopathische genezers die de seminar ‘Healing Powers in Dance’ bijwoonden. De Duitse politie denkt dat zij de amfetamine per ongeluk hebben binnengekregen. De genezers vielen flauw en hadden last van hallucinaties en epileptische aanvallen. Ze verkeren niet in levensgevaar.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Amfetamine

 292. FVerweven says:

  Hebben ze hun homeopathische amfetamine te veel verdund?

 293. wilmamazone says:

  Volgens dit vervolgbericht zou het gaan om de verboden drug „2C-E“ dat onder de straatnaam „Aquarust“ bekend is:

 294. wilmamazone says:
 295. Renate says:

  En weer een stukje over dure medicijnen:
  http://nos.nl/artikel/2056823-moet-ik-dan-maar-dood-omdat-ik-in-arnhem-woon.html

  Voor patiënten als Roelofs is het nieuwe medicijn nivolumab op de markt gekomen. Het middel geeft in sommige gevallen mogelijk enkele jaren levensverleninging, maar het wordt nog niet overal gegeven omdat met de vergoeding van het peperdure medicijn nog niet is geregeld.

  Vet door mij. Ik vind dit toch wel tamelijk vaag, of met heel veel slagen om de arm.

 296. wilmamazone says:

  Renate:

  Vet door mij. Ik vind dit toch wel tamelijk vaag, of met heel veel slagen om de arm.

  Wellicht dat het door deze post van het AvL (9 sept.) wat duidelijker wordt:
  http://www.avl.nl/topmenu/over-avl/nieuws/nivolumab-voor-patienten-met-uitgezaaide-longkanker/

  Nivolumab is een nieuwe -dure- behandeling waar patiënten met uitgezaaide longkanker voor in aanmerking komen als de reguliere behandeling met chemotherapie geen soelaas meer biedt. Uit onderzoek blijkt dat 20% een overlevingswinst heeft die kan oplopen tot enkele jaren. Dit resultaat wordt met geen enkele andere behandeling bij deze patiëntengroep behaald. Op dit moment is het nog niet mogelijk door middel van een test te bepalen wie wel of niet zal reageren op de behandeling met Nivolumab. Daar wordt wel veel onderzoek naar verricht.

  Aanvulling: update bij de NOS 9sept. 17:24:
  http://nos.nl/artikel/2056802-longkankermedicijn-niet-voor-elke-patient-beschikbaar.html

 297. Renate says:

  Blijft dus staan dat het maar om 20% van de patiënten gaat die enige baat mogen verwachten, De overlevingstermijn kan dus oplopen tot enkele jaren, maar voor hoeveel procent van de patiënten die overlevingstermijn inderdaad zo lang is, is niet bekend.
  Enerzijds begrijp ik de verontwaardiging, maar anderzijds zit er ook een stevig prijskaartje aan het een en ander.

 298. Renate says:

  In dit stuk staan overigens weer andere cijfers over nivolulab, die een heel stuk positiever zijn. Probleem is misschien dat het om onderzoek van de fabrikant gaat.
  http://nos.nl/artikel/2056802-longkankermedicijn-niet-voor-elke-patient-beschikbaar.html

 299. wilmamazone says:

  Dit is wat een deskundige vanuit de farmaceutische industrie erover zegt:

  Henk Jan Out ‏@HenkJanOut 1 u1 uur geleden
  R&D kosten zijn al bekend. Wat wil ze nog meer weten? Hoe helpt dat? “Schippers wil inzage in kosten dure pillen http://nos.nl/l/2057038

  en:

  Henk Jan Out
  ‏@HenkJanOut
  Inzicht in kostenopbouw dure pillen helpt niet in prijzendiscussie. Dit schreef ik er in april over op Skipr http://www.skipr.nl/blogs/id2225-relatie-tussen-kosten-en-prijs-van-geneesmiddel.html

 300. wilmamazone says:

  Meer over Nivolumab. Over de bijkomende (be)handelingen lijkt niet voldoende nagedacht:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/150999/Nivolumab-wordt-nog-beperkt-gebruikt.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  In vier van de twaalf ziekenhuizen die zijn aangewezen om patiënten nivolumab te geven, worden patiënten ook echt met het middel behandeld; zeven andere hebben de medicatie in ieder geval in huis.

  Dat niet alle centra het middel gebruiken komt door problemen met de infrastructuur, zegt Groen: ‘In het UMCG hebben we er straks per week zo’n 25 patiënten bij. Er moet een aparte poli komen, een prikdienst, verpleegkundigen en misschien wel een dokter. Het middel zelf is nog geen verzekerde zorg, maar die infrastructuur is dat in de ogen van het ministerie wél. VWS komt dus niet over de brug, en zorgverzekeraars zijn niet geneigd een voor 2015 afgesloten contract weer open te breken.’ Ziekenhuisbestuurders overleggen met het ministerie over de kwestie.

 301. wilmamazone says:

  Vervolg op vorige post. De problemen lijken inmiddels zo goed als opgelost te zijn:
  http://nos.nl/artikel/2057876-meeste-aangewezen-ziekenhuizen-geven-longkankermiddel.html

  ‘Meeste aangewezen ziekenhuizen geven longkankermiddel’

 302. wilmamazone says:

  Je moet er toch niet aan denken dat zo’n sukkel president van Amerika zou worden:
  http://www.vox.com/2015/9/16/9342825/donald-trump-vaccines-autism

  Donald Trump believes vaccines cause autism. Here’s the evidence that proves him wrong.

 303. Renate says:

  Bij Orac ook een heel stuk hierover.
  http://scienceblogs.com/insolence/2015/09/15/the-long-sordid-antivaccine-history-of-donald-trump/

  Ten overvloede nog maar eens, anecdotes zijn geen bewijs en dingen die na een vaccinatie gebeuren, hoeven geen verband te houden met de vaccinatie.

 304. FVerweven says:

  The GOP Debate’s Vaccine Disaster
  “If you even talk about the vaccine debate you give it credence.”
  http://www.huffingtonpost.com/entry/the-gop-debates-vaccine-disaster_55fafbbae4b0fde8b0cd562c

 305. wilmamazone says:

  De ongenuanceerde berichtgeving over kanker bij kinderen had me afgelopen week al gestoord vanwege het niet te verwaarlozen risico van aanpraten van schuldgevoelens bij moeders. Bij de Volkskrant is al een tijdje een (zeer welkome) rubriek die op zoek gaat naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden. En jawel hoor! Overdrijven blijkt weer eens tot kunst verheven. *zucht*

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/wordt-kinderkanker-veroorzaakt-door-verkeerd-eten-tijdens-zwangerschap~a4143507/

  Wordt kinderkanker veroorzaakt door verkeerd eten tijdens zwangerschap?

  Kinderoncoloog Rob Pieters van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie vindt het onderzoek van de Universiteit Maastricht naar carcinogenen in navelstrengbloed ‘heel interessant, dat was nog nooit zo gemeten’, maar in zijn optiek gaat het te ver om te concluderen dat er een relatie is met kinderkanker.

  ‘Kinderkanker is iets anders dan kanker bij volwassenen. Of deze kankerverwekkende stoffen bij kinderkanker zijn betrokken, weten we niet, dat is niet aangetoond. Die stap wordt overgeslagen.’ Bovendien, zegt Pieters, wordt er in de studie eigenlijk alleen naar leukemie gekeken. ‘Leukemie is de meest voorkomende kankersoort bij kinderen, maar driekwart van de kinderen met kanker heeft geen leukemie.’

  Ook Roland Kuiper, moleculair bioloog aan het Radboudumc, wijst erop dat het nog onzeker is in welke mate carcinogene stoffen bijdragen aan kanker bij kinderen. ‘Er is ook niet onderzocht of aanpassingen aan het dieet, bijvoorbeeld geen gefrituurde producten, daadwerkelijk leidt tot een verlaging van carcinogene stoffen in het bloed van de baby.’

  eindquote:

  Oordeel
  Dat het onderzoek geen sluitende conclusie bevat en dat er meer onderzoek nodig is, wordt netjes afgedekt door de frase ‘mogelijke oorzaak’, die de meeste krantenkoppen wel heeft gehaald. Maar dat de rol van carcinogenen bij kinderkanker niet zeker is – bepaald geen algemene kennis, is een belangrijke aanvulling die in de berichtgeving zeker niet had misstaan.

  Gezonde en gebalanceerde voeding wordt tijdens de zwangerschap sowieso aangeraden: over de voordelen voor moeder en kind bestaat geen twijfel. Maar dat zwangere vrouwen geen enkel patatje meer mogen eten – mits zij hun kroost geen leukemie willen bezorgen – is in ieder geval behoorlijk overdreven.

 306. wilmamazone says:

  Vervolg op de hierboven genoemde Donald Trump: +100
  http://www.volkskrant.nl/opinie/wetenschap-is-meer-dan-een-mening-meneer-trump~a4149162/?hash=f38bf207ba404c6bebd45f7bf7d5b9c43eab1ae2

  Wetenschap is meer dan een mening, meneer Trump

  COLUMNTrump doet alsof je gewoon maar kunt vinden dat vaccineren leidt tot autisme.

  Door: Asha ten Broeke 24 september 2015, 21:00

  Is wetenschap ook maar een mening? Die vraagt speelt al een paar dagen door mijn hoofd. Het begon toen ik beelden zag van het CNN-debat met de Republikeinse wannabe-presidentskandidaten.

  Vastgoedmagnaat Donald Trump was er ook – u weet wel, de man die er zulke ‘unieke’ meningen op nahoudt dat de nieuwssite Huffington Post in juni besloot zijn uitspraken voortaan niet meer in de sectie politiek te behandelen, maar op de entertainmentpagina, naast de roddels over de Kardashians en een bespreking van The Bachelorette. (Trump stelde in de strijd om het kandidaatschap onder meer dat bijna alle Mexicaanse immigranten verkrachters zijn, hij noemde actrice Rosie O’Donnell een ‘vet varken’, zei dat moeders die kolven ‘walgelijk’ zijn en lijkt te vinden dat president Obama van geboorte geen Amerikaan is en bovendien moslim.)

  Trump liet desgevraagd weten dat hij vaccins echt ontzettend supertof vindt. Maar hij denkt ook dat we te veel prikken geven in een te kort tijdsbestek, en dat als we daar mee ophouden, we een dramatische daling in de ‘epidemie’ aan autismegevallen zouden zien. Hij zei dat de spuiten in kwestie lijken op iets dat je een paard zou geven, en als bonus vertelde hij ook nog een anekdote over een kind van een kennis dat op twee-jarige leeftijd een prik moest, een week later hoge koorts kreeg, erg ziek werd en nu autistisch is. Q.e.d. enzo.

  ‘Wetenschap is geen zak met kennis. Het is een manier van denken en de wereld om je heen bevragen’, zei de astrofysicus Neil deGrasse Tyson. Het gaat over scepsis, over een grondhouding aannemen waarin je te allen tijde de mogelijkheid openhoudt dat je het volstrekt bij het verkeerde eind hebt. Dat je zelfs actief op zoek gaat naar kennis die kan aantonen dat je fout zat. Dat je niet stopt met nadenken omdat een kennis (of een politicus) je een tragisch verhaal vertelt over een kind met autisme, maar dat je jezelf schoolt en verdiept, net zolang tot het kwartje valt.

  Eindquotes:

  Natuurlijk zijn er ook zaken waar die wetenschappelijke methode niets mee kan. Je kunt niet bewijzen dat je van je kinderen houdt, je kunt geen zinvolle academische papers schrijven over hoe je je voelt als je leest dat er vluchtelingen sterven aan onze grenzen.

  Maar of vaccins autisme veroorzaken, dát is het soort vraagstukken waar de wetenschap een beter antwoord op kan geven dan wie of wat dan ook. Dus nee, dan is wetenschap niet ook maar een mening. En een politicus als Trump, die dat niet accepteert, doet willens en wetens het licht uit.

 307. wilmamazone says:

  Een dag niet gelachen……..

 308. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/2061359-nobelprijs-voor-parasietenonderzoekers.html

  De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar drie wetenschappers: de Ier William Campbell, de Japanner Satoshi Omura en de Chinese Youyou Tu. Ze verrichten baanbrekend onderzoek naar parasitaire ziekten, stelt het Nobelprijscomité.

 309. wilmamazone says:

  Aanvulling op vorige post:

 310. Renate says:

  Ik ben benieuwd wat de kwakverkopers en hun aanhang hier van zullen maken.
  http://www.omroepwest.nl/nieuws/2954352/Vasten-rond-chemotherapie-vermindert-schade-aan-bloedcellen-blijkt-uit-pilot-LUMC-Leiden
  Ik vrees dat bepaalde mensen wel weer flink voor de muziek uit zullen gaan lopen.

 311. wilmamazone says:

  http://scienceblogs.com/insolence/2015/10/07/the-2015-nobel-prize-in-physiology-or-medicine-for-the-discoverer-of-artemisinin-a-triumph-of-natural-product-pharmacology-not-traditional-chinese-medicine/

  The 2015 Nobel Prize in Physiology or Medicine for the discoverer of Artemisinin: A triumph of natural product pharmacology, not traditional Chinese medicine
  Posted by Orac on October 7, 2015

 312. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/nobelprijs-voor-scheikunde-naar-onderzoek-reparatie-dna~a4158085/

  Nobelprijs voor Scheikunde naar onderzoek reparatie dna

  De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar drie biochemici, die mechanismen hebben ontrafeld waarmee cellen fouten in hun dna repareren. Dat soort schade, bijvoorbeeld door zonnestraling of roken, speelt een grote rol bij het ontstaan van kanker maar ook bij natuurlijke veroudering.

  Volgens biochemicus Marcel Tijsterman van het Leidse LUMC zijn de inzichten in de mechanismen van dna-herstel inmiddels cruciaal bij de ontwikkeling van nieuwe farmaceutica. Nieuwe geneesmiddelen, bijvoorbeeld bij erfelijke borstkanker en eierstokkanker, grijpen in op de eiwitten die het herstel van dna-schade regelen. Daardoor kan bijvoorbeeld tumorgroei worden onderdrukt.

 313. wilmamazone says:

  Aanvulling op de post van Renate met het persbericht van het LUMC zelf, inclusief link naar artikel in BMC Cancer:
  https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2015/oktober/Vasten-rond-chemotherapie-vermindert-schade-aan-bloedcellen/

  Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Dat blijkt uit een pilot-studie, uitgevoerd door de onderzoekers dr. Judith Kroep (Medische Oncologie) en prof. dr. Hanno Pijl (Endocrinologie) van het LUMC. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer.

 314. FVerweven says:

  Deze zal ook wel in alle mogelijke richtingen gedraaid worden:
  Positiviteit belangrijk bij hartziekte
  http://www.nu.nl/gezondheid/4140407/positiviteit-belangrijk-bij-hartziekte.html

 315. Renate says:

  Dat kun je al bij de reacties zien:
  http://www.nujij.nl/gezondheid/positiviteit-belangrijk-bij-hartziekte.33730543.lynkx

  Uiteindelijk heeft het een en ander dus minder met positiviteit te maken, maar meer met gedrag en therapietrouw. Hooguit kun je zeggen dat mensen die positief in het leven staan, zich meer aantrekken van adviezen betreffende hun gezondheid. Daar kan ik me misschien wel iets bij voorstellen.

 316. Renate says:

  Hier een interessante bespreking van een boek van een patiënt met kanker die eens een keer geen zin heeft in alternatieve therapieën. Een aardig tegenwicht voor de verhalen van Mark Bos en andere patiënten die menen dat ze alles moeten proberen.
  https://www.sciencebasedmedicine.org/this-book-wont-cure-your-cancer-but-it-will-help-you-think-more-clearly-about-it/#more-39537

 317. wilmamazone says:

  Hoogspanningslijnen zijn onschadelijk maar omwonenden ervaren wel klachten:
  http://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/omwonenden-hoogspanningslijnen/

  Omwonenden hoogspanningslijnen ervaren meer gezondheidsklachten

  19 november 2015

  De plaatsing van een nieuwe hoogspanningslijn kan leiden tot gezondheidsklachten bij omwonenden. Dit blijkt uit onderzoek van Jarry Porsius, promovendus bij VUmc, dat vannacht is gepubliceerd in het vakblad Science of the Total Environment. Porsius en zijn collega’s zijn de eersten die laten zien dat een dergelijk effect optreedt bij mensen die in de buurt van hoogspanningskabels wonen.

  update: En dit maakt de Televaag ervan in de koptekst en je dan maar afvragen hoe de praatjes in de wereld komen nietwaar?:
  http://www.telegraaf.nl/gezondheid/24766053/___Wonen_bij_hoogspanningslijn_ongezond___.html
  ‘Wonen bij hoogspanningslijn ongezond’

  De plaatsing van een nieuwe hoogspanningslijn kan leiden tot gezondheidsklachten bij omwonenden. Dit blijkt uit onderzoek van Jarry Porsius, promovendus bij VUmc. Het is voor het eerst dat onderzoek aantoont dat een dergelijk effect optreedt bij omwonenden van hoogspanningskabels.

 318. wilmamazone says:

  Enorme janboel in het hoofd:
  O.a. ons aller Jan Willem (Nienhuys) mocht vanwege een artikel over complotdenkers van Chris Klomp in het AD zijn woordje doen.

  Barracuda doet vandaag verslag over o.a. de reactie daar weer op waarin met name Chris Klomp het moet ontgelden:
  http://barracudanls.blogspot.nl/2015/11/sekte-leidertje.html

 319. wilmamazone says:

  Niet te filmen! De positieve energie is echt in zijn lichaam gaan zitten, en er is sprake van een oncoloog die gespecialiseerd is in alternatieve geneeskunde. Die alterneut mag geen oncoloog/kankerdeskundige genoemd worden, maar weet Johan veel:
  http://www.telegraaf.nl/telesport/24778738/__Cruijff___Organisatie_rond_mijn_ziekte_staat___.html

  “Intussen heb ik de organisatie rond mijn ziekte rond. Allereerst hebben alle reacties voor ongelooflijk veel positieve energie gezorgd. Die energie is echt in mijn lichaam gaan zitten”, aldus Johan Cruijjf in zijn exclusieve column in De Telegraaf/Telesport.

  “Verder is er één dokter die mij behandelt en in direct contact staat met experts in Amsterdam en Londen. Hij heeft ook de korte lijn met een oncoloog die gespecialiseerd is in alternatieve geneeskunde. Die kan bepalen wat het spul, dat er bij mij ingaat, allemaal kapotmaakt en welke vitaminen en medicijnen er nodig zijn om de schade te repareren. Voornamelijk op basis van vitaminen en fruit. Dan is er de huisarts die mij voortdurend checkt en nog een dokter die als coördinator van alle artsen fungeert. Hij vertaalt weer al hun bevindingen naar mij toe.”

  “Zo staat met een paar goede mensen de organisatie rond mijn probleem als een huis.”

 320. Renate says:

  Aan een huis gebouwd door beunhazen, heeft ook Johan Cruijff niet veel. En ik vrees dat z’n vechtlust en de positieve gedachten ook niets verbeteren. Hij heeft meer aan goede artsen en kan zich beter verre houden van allerlei kwakverkopers.

 321. Renate says:

  Teun van der Keuken fileert ook even een uitspraak:
  http://www.volkskrant.nl/opinie/een-dieet-dat-kanker-verslaat~a4200999/
  Helaas alleen tegen betaling of als abonnee te lezen.

  Er stond de woest makende frase: ‘Het nieuwe dieet dat kanker verslaat.’ Wow! Iedereen doet wel zo moeilijk over dat hele kanker – chemotherapie, bestralen, opereren, ontzettend nare pijnlijke processen, die ik, zoals de meeste mensen, helaas van dichtbij heb gezien – maar kennelijk is dat helemaal niet nodig! Ook de miljarden die aan onderzoek zijn besteed, zijn weggegooid geld. Er blijkt een dieet te bestaan dat uitstekend werkt: vijf dagen lang slechts 750 calorieën per dag eten – fijn als je al ernstig verzwakt bent. Een shake nemen kan ook. Zo zeggen ze in het blad: ‘Er is zelfs onderzoek waaruit zou blijken dat vasten net zo effectief tegen kanker is als chemotherapie.’

  Hm, ‘waaruit zou blijken’? Blijkt het nou, of blijkt het niet? Niet zo weifelend, Men’s Health! Als u het dieet dat kanker verslaat aanprijst, is het fijn als kankerpatiënten zeker weten of ze de chemo voortaan kunnen overslaan.

  Op internet wemelt het van de alternatieve geneeswijzen voor kanker. Van homeopathie tot diëten en van warmtetherapie tot handoplegging. Allemaal onbewezen en niet geteste behandelingen. Sinds het overlijden van actrice Sylvia Millecam, die de gewone kankergeneeskunde liet schieten voor medium Jomanda en een stel kwakzalfartsen, waren ze in het defensief gedrongen, maar nu komen ze weer uit hun stinkende holen. Van de internetkrochten naar Men’s Health, een blad dat door veel gezondheidsfreaks serieus wordt genomen.

  Edit WMZ: soms krijg je via twitter een volledig artikel cadeau:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/een-dieet-dat-kanker-verslaat~a4200999/?hash=508d0d6533ac8edf10de9213ea197ec7991fe558

 322. wilmamazone says:

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/is-nederlands-kindergebit-in-verval~a4205873/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=free&utm_campaign=shared%20content&hash=85e841a0499cad657646e661c525222df3b8b5e3

  Is Nederlands kindergebit in verval?

  Kindertandheelkunde Opereren of leren poetsen?

  ARTIKELVeel jonge kinderen gaan onder narcose voor een uitgebreide tandheelkundige behandeling. Hun gebit is er zo slecht aan toe dat er soms wel zes kiezen tegelijk uit moeten. Is het Nederlandse kindergebit – ooit beroemd vanwege zijn goede staat – in verval?

  Door: Aliëtte Jonkers 12 december 2015

 323. Renate says:

  Goh, is het niet handiger om alternatieve flauwekul gewoon te verbieden?
  http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4207176/2015/12/14/Alternatieve-genezers-komen-onder-toezicht-te-staan.dhtml

  Nu kunnen alternatieve genezers en cosmetische chirurgen die slechte zorg leveren niet worden aangepakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg: iedereen mag die beroepen uitoefenen, desnoods op een zolderkamertje. Straks komen 40.000 aanbieders van zulke zorg wel onder toezicht van de inspectie te staan, net als reguliere artsen en verpleegkundigen. Medische missers moeten zij voortaan melden en ontevreden klanten kunnen terecht bij een klachtenfunctionaris.

  Kwakzalvers leveren altijd slechte zorg, ook al zijn de patiënten misschien tevreden. Misschien iets voor de VtdK?

  ,,Veel mensen maken gebruik van alternatieve geneeswijzen,” licht zorgminister Edith Schippers de nieuwe regels toe. ,,Ik vind het daarom van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld.”

  Die rechtszekerheid krijgen de patiënten het best bij het verbieden van alle behandelmethoden waarvoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat voor de werkzaamheid.
  Ik mag ook geen vliegende tapijtjes verkopen.

 324. wilmamazone says:

  Renate:

  Die rechtszekerheid krijgen de patiënten het best bij het verbieden van alle behandelmethoden waarvoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat voor de werkzaamheid. Ik mag ook geen vliegende tapijtjes verkopen.

  Er is al het nodige commentaar op waaronder deze:

 325. Renate says:

  Gelukkig dat er op gereageerd wordt.
  Als ik zie dat de alternatieve genezers blij zijn met de scheiding van het kaf van het koren, dan klopt er iets niet, want er is geen koren bij de alternatieve genezers. Er zijn ook geen bonafide oplichters.
  http://nos.nl/artikel/2075105-alternatieve-genezers-blij-met-inspectietoezicht.html
  Ik ben het volledig met de heer Renckens eens.

 326. Renate says:

  Van stamcel tot zwamcel, of hoe men weer vreselijk voor de muziek uit loopt, om wanhopige patiënten geld uit de zak te kloppen.
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/gezondheidsinspectie-onderzoekt-dubieuze-stamcelklinieken~a4212898/
  De gezondheidsinspectie onderzoekt dubieuze stamcelklinieken.
  Handelaren in valse hoop.

  De klinieken zijn allebei sinds deze zomer open. In Rotterdam behandelt cosmetisch arts John Setyo in zijn Tianmen Kliniek patiënten met onder meer parkinson, reuma en de ziekte van Lyme. In Amsterdam spuit orthopedisch chirurg Herman de Boer stamcellen uit beenmerg in bij patiënten met artrose. Beide artsen beweren dat hun behandelingen effectief zijn en ongevaarlijk.

 327. wilmamazone says:

  Het is weer eens te erg voor woorden. Trap er toch niet in mensen. In godsnaam!
  http://nieuws.tpo.nl/2016/08/02/nederlandse-borstkankerpatient-bezoekt-biologische-kankerkliniek-duitsland-sterft/

  Nederlandse borstkankerpatiënt bezoekt ‘biologische kankerkliniek’ in Duitsland, sterft
  Dr. Klaus Ross is biomedisch technicus, deed cursus natuurgeneeskunde

  De Duitse politie waarschuwt voor een alternatieve kankerkliniek in Bracht, net over de grens bij het Limburgse dorpje Swalmen. Aanleiding is het onder verdachte omstandigheden overlijden van een Nederlandse vrouw, na bezoek van de kliniek.

  De 43-jarige vrouw had borstkanker en kreeg in de kliniek een alternatieve kankerbehandeling. Op 25 juli meldde zij zich bij de kliniek en op 30 juli jongstleden is ze volgens de politie gestorven onder onopgehelderde omstandigheden. Kort daarvoor klaagde de patiënt over hoofdpijn en maakte ze een verwarde indruk. Daarna was ze niet meer aanspreekbaar.

  eindquote:

  Catherine de Jong, anesthesioloog en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij, laat in een reactie weten: “Wat er aan behandeling wordt geboden is het klassieke rijtje van onwerkzame alternatieve behandelwijzen. Aangezien we niets weten van de toestand van de patiënt bij eerste bezoek aan de kliniek, kunnen we ook niets zeggen over wat hier is gebeurd. Het aanbieden van zinloze alternatieve behandelwijzen is en blijft oplichterij.”

 328. wilmamazone says:

  Update vorige post:
  Er is inmiddels al sprake van drie verdachte sterfgevallen schrijft het Brabants Dagblad: http://nos.nl/artikel/2122837-drie-verdachte-sterfgevallen-in-duitse-kankerkliniek.html

 329. wilmamazone says:

  Gaan we verder met: http://nieuws.tpo.nl/2016/08/03/alternatieve-kankerbehandelaar-klaus-ross-reageert-op-dood-patient/

  Alternatieve kankerbehandelaar Klaus Ross reageert op dood patiënt
  Betreurt dood patiënte en imagoschade van zijn kliniek

  03-08-2016, 9:49

  Behandeling niet bewezen werkzaam

  Op de verklaring die dr. Ross nu op zijn site zit, valt nog wel wat aan te merken. Alle op de site genoemde therapieën (ontgiften, ontzuren, acupunctuur, bioresonantie) zijn naar gangbare wetenschappelijke normen kwakzalverij te noemen. Leuk dat Ross en de zijnen er ‘100% in geloven’ maar dat maakt de therapie nog niet bewezen werkzaam. Ook is het opvallend dat hij alleen het overlijden van mevrouw Joke van der Kolk bespreekt, terwijl er de afgelopen week drie van zijn patiënten stierven. Naast Van der Kolk ook de Belgische Leentje Callens en een Nederlandse man.

  Of de drie mensen stierven door toedoen van de kliniek, door het weigeren van medische hulp, door hun ziekte of door een combinatie van deze factoren, is nu aan de politie om uit te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: