Varkensgriepvirus muteert

Varkensgriep, relatief mild griepje toch? Mutaties? Whahaha. Ga toch fietsen. Als het al muteert wordt het altijd minder virulent zeggen ze. Ja, Osterhaus waarschuwt al tijden voor mogelijke mutaties maar wordt gedemoniseerd en uitgelachen. De vuile griephoaxer met aandelen. Hoe waarschijnlijk is zo’n mutatie nu? Omdat de MSM weer van toeten noch blazen weet en alleen copypaste wat het  ANP of Reuters voorkauwt zal ik de taak maar op me nemen.

Het is gebeurd. De mutatie is daar. Waar? Hier! Waar hier? Nou, in Nederland.

Een groep hippies die met zijn allen in een tentje op de waddeneilanden bivakeerde en ziek werden, zijn onderzocht. Een tweetal heeft een mutatie (E627K) in het basis-polymerase 2 (PB2) eiwit van het H1N1 virus.

Gaan we er allemaal aan Crypto? Nee hoor, hoewel het een mogelijk gevaarlijke mutatie betreft die de reproductie van het virus versnelt en de virulentie laat toenemen.

Griepvirussen zijn slordige vermenigvuldigers. Mutaties komen dan ook vaker voor. Het griepvirus maakt veel kopieën van zichzelf wanneer het een gastheercel infecteert en kan zich veroorloven om veel fouten maken. Meestal zijn die fouten rampzalig voor de kopie echter sommige mutaties blijken succesvol en (daarom) slecht voor de gastheer omdat zij het virus sneller laten vermenigvuldigen, meer en verschillende soorten cellen infecteren en hun vermogen vergroten om van het ene naar een ander organisme over te springen.

Voornoemde mutatie is veelvoorkomend in de ‘gewone’ mensengriep maar niet in vogelgriepvirussen (zoals H1N1).
De E627K mutatie kan leiden tot verbeterde en efficiëntere replicatie van het virus bij de mens, mogelijk door aanpassing aan lichaamstemperatuur of cellulaire co-factoren en er is eerder aangetoond dat deze mutatie geassocieerd wordt met fatale gevallen van HPAI, H5N1 en H7N7 virusinfecties bij mensen.

Ik ga hier verder geen heel technisch verhaal van maken. Onderaan het stukje staan een aantal links waar u naar hartenlust in de details kan duiken. Deze mutatie lijkt minder gevaarlijk dan het zich voor virologen in eerste instantie aan liet aanzien. Experimenten met het gemuteerde virus uitgevoerd in fretten in Nederland stellen enigszins gerust. Deze resultaten in het (nabije) verleden geven echter geen garantie voor de toekomst. Duidelijk is nu wel dat gevaarlijke mutaties van het H1N1 virus voorkomen en het zelfs in Nederland kan gebeuren. Héél dichtbij.

Hieronder de beloofde links.

E-mail Date: Mon 28 Sep 2009: Marion Koopmans Chief of Virology
Laboratory for Infectious Diseases and Screening, Center for Infectious
Disease Control National Institute of Public Health The Netherlands (RIVM)

Dutch researchers find mutation linked to greater virulence in swine flu virus, Helen Branswell Medical Reporter

Mutation found in swine flu virus; what does it mean? Effect Measure, Paul Revere (Scienceblogs)

55 Responses to Varkensgriepvirus muteert

 1. Edward says:

  Stel je ziet in alles een complot, en zet mensen in je drive als bijwerking eigenlijk in het begin al op het verkeerde been. Je gaat boeken de markt insturen die stellen dat deskundigen zelfs mijarden mensen willen afslachten door virussen als H1N1 bewust te scheppen en expres te verspreiden, en tegelijk veel geld willen verdienen met vaccinaties. Je hebt een nogal morbide wereldbeeld geschapen vol slechte mensen die alles doen voor geld waarin eigenlijk geen andere deskundige meer te vertrouwen is.

  Die boeken leveren een leuk zakcentje op en zijn de trotse baby’s van je gedachtengoed, maar zijn en blijven boeken en zijn dus voor immer onveranderlijk.

  Kun je dan ooit nog als mea culpa bij dit soort informatie als nu hier terugkomen op je argumenten en je fimpjes van Internet laten verwijderen, de verspreiding van je boeken afkappen, je lezingen afzeggen en als tegengif getemperde en wat redelijker informatie aan je doelgroep gaan rondsturen?

  Of is er een point of no return, waarboven een complotter zonder te groot gezichtsverlies eigenlijk nooit meer terug kan, ook niet binnen zijn/haar ego om de omslag naar zelfs excuses ooit te kunnen maken?

  Als je doel is ook als complotter de wetenschappelijke waarheid tot nut van de mensheid te willen verspreiden, kun je dan nog ooit je infostroom geleidelijk gaan temperen en toegeven dat er wellicht toch geen complot was? Of zwijg je liever in alle talen?

  Kun je als Argentijn die ooit mensen inclusief vrouwen en kinderen bloederig en gruwelijk fileerde omdat je ze destijds als terroristen zag die vaderland, God en gezin bedreigden, of meehielp ze als piloot beneveld maar bewust van hun lot te dumpen in zee, ooit inzien wat je ego gewoon verontwaardigde jonge mensen, studenten en hun liefhebbende achterban heeft aangedaan en je fouten zodanig te presenteren dat hopelijk anderen die niet meer zullen maken?

 2. @ edward, het bereiken van het point of no return is volgens mij héél snel gedaan. Een experiment om dat aan te tonen: de veiling van een euro. Bidding starts @ 10ct. Voeg echter de regel toe dat het op een na hoogte bod aan het einde van de veiling óók uitbetaald dient te worden.

  1e bod: 10 ct (dikke winst!)
  2e bod: 20 ct
  etc.
  9e bod: 90 ct.
  10e bod: 100 ct. Op dit punt kan er geen winst meer gemaakt worden als de veiling hier stopt (voor de winnaar is er ook geen verlies), maar het op een na laatste bod van 90ct dient wél betaald te worden, met als gevolg 90ct verlies. Het volgende bod is dus eigenaardig; door 1,10 euro te bieden voor de euro wordt het verlies mogelijk teruggebracht naar 10 ct (i.p.v. 90 ct), maar is er verder ook alleen maar verlies mogelijk. (het ‘point of no return’)

  De menselijke psyche is verwrongen genoeg om biedingen van vele euro’s te laten ontstaan voor die ene euro, waarbij het verlies alleen maar groeit. M.a.w.: de complotschopper zal alleen maar opbieden, ookal is zijn verlies compleet duidelijk. Toegeven zal ‘ie dat echter niet.
  Cru gesteld: ratten verlaten het zinkende schip dus gewoon NIET.

 3. Grappig voorbeeld Bram. Het is m.i. inderdaad zo dat men in die kringen steeds grotere moeite doet om tegen elkaar op te bieden.
  Het ene artikel met flagerante onzin wordt overgenomen en men voegt nog iets toe. Van veilingen met ‘afslag’ heeft men geen kaas gegeten. Dat is namelijk veel meer de manier waarop de wetenschap werkt. Dingen uitsluiten of zoveel mogelijk uitsluiten. Afdingen troef.

  Nu even echt ontopic.

  In de email (zie link) staat dit:

  Since 15 Aug 2009,mild influenza cases are no longer notifiable in The Netherlands, so we have no information on possible onward transmission.

  Dikke kans dat deze variant nog gewoon rondgaat hoewel er bij de onderzochte ziekenhuisopnames geen aanwijzingen hiervoor gevonden zijn. Dat laatste zegt niets omdat we griepvirussen van patiënten met milde verschijnselen niet onder de loupe leggen.

  Griepvirussen: ‘ouk imae idenai, ah mae oido’

 4. wilmamazone says:

  Griepvirussen:’ouk imea idenai, ah mae oido’

  Goh..wat een zéér opmerkelijke juiste conclusie!

  *doet net of ze snapt wat d’r staat*

  CryptoEdit: klik hier

 5. jennyj0 says:

  Nee nee, nee nee, Jánnes weet hoe het zit. En Jannes weet alles hoor, ook wat hij niet weet. Dat komt omdat er niks is wat hij niet weet. Hè, dat weet je toch wel Cryps!

 6. Janus Poetsierlijk says:

  Tssss. Wie is er nu populair eh?

 7. jennyj0 says:

  Ja. Logisch toch!

 8. Edward says:

  Pff, weer thuus. Die verdere ontwikkeling met H1N1 was te voorzien, maar ik had hem eerder in Canton verwacht. Vooralsnog ziet dit H1N1-plus er nog niet al te schokkend uit. Is deze ontwikkeling op een Waddeneiland geen reden om ff wat meer testen in Nederland uit te voeren, immers we hebben momenteel geen H1N1 meer, maar daarnaast H1N1-plus. Gezien deze ontwikkeling in ons land is het interessant te volgen hoe en wanneer verdere mutaties ontstaan, al was het maar om dit beter te snappen als ooit H5N5 van mens tot mens besmettelijk wordt. Verspreidings en mutatie patronen zijn ook cruciaal om te kennen als de H1N1 ooit of binnenkort H1N1-plus-plus of meer wordt. Hoe houd je de boel dan binnen de perken?

 9. Edward says:

  Beste Janus, sinds wanneer houdt men populariteits wedstrijden? Beetje kinderachtig hoor. Het gaat toch om de kwaliteit van de inhoud van een site? En zolang een Braam met droge ogen vertelt dat er op Pubmed geen schadelijke bijwerkingen van Laetrile staan, terwijl er 20+ studies op enorm gevaar wijzen, zal het me worst wezen of hij 74 of 1474 views heeft. Hij verspreidt gevaarlijke desinformatie en dat is altijd te betreuren, hopelijk ook door jou!

  Tevens off topic, je had bij de chat dit beter kunnen posten…

  CryptoEdit: psst Ed. Kijk eens naar het plaatje bij de post 😆 .

 10. @ Ed:

  Alleen de mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen worden op virusvariant getest. Dus de ergste gevallen. Lijkt mij een logische beslissing als je er van uit gaat dat verspreiding een gegeven is.

 11. Edward says:

  Crypto, mijn post is tijdelijk uitgeschakeld. Hopelijk binnenkort weer toegankelijk.

  Verspreiding van H1N1 is een hard onontkoombaar gegeven, maar mij interesseert technisch wat er gebeurde bij dit soort pandemiën. Er zijn al vele tienduizenden mensen met H1N1 geweest. Bij ons ontstond deze mutatie.

  Is die mutatie op dat Waddeneiland gewoon zuiver statistisch onvermijdelijk dus 100% toevallig vlak bij ons geweest, immers elk virus probeert uitermate veel genetische varianten uit, en ooit is het dan onvermijdelijk ergens bingo, of kun je dit verklaren (de camping waar de mutatie ontstond lag vlak naast een alpaca- of pauwen- of geitenfarm of zoiets, of ze hadden die dag ezels bereden, etc)?

  If so, dan blijft die camping dus meer gevalletjes opleveren, maar niemand kan dit ooit meer checken. En als mensen met H1N1-plus er enkele maanden later komen, kan er dan weer een extra mutatie ontstaan?

  Awel, ik zeg altied tegen mijn partner: ouk imae idenai, ah mae oido.

  Even een Crypto voor jou: ik ga lekker eten door haar toedoen, want er geldt: Νους υγιής εν σώματι υγιεί

  CryptoEdit: http://tinyurl.com/opgelost

 12. jennyj0 says:

  Het zou ook wel heel erg zijn als je iets anders zou zeggen!
  😆

 13. wilmamazone says:

  En ik maar 🙄 :’Wat voor lekker buitenlands gerecht zou Mw. Edjen nou in godnaam op tafel zetten?’

 14. Edward says:

  Uitstekend en snel opgelost, crypto. :mrgreen:

  Simpel dus Wilma, alles opgegeten, dus nu nog een appeltje, want de volkswijsheid zegt

  Ein Apfel am Tag
  und der Artzt ist gespart

 15. jennyj0 says:

  Das reimt nicht!

 16. Moet je die appel in je hol steken. Dan dicht het wel.

 17. wilmamazone says:

  Das reimt nicht

  Verzin ik toch gewoon wat:

  Jedem tag ein apfel es ich gern
  únd das hält den Doktor fern!

 18. marer says:

  Nederlandse volkswijsheid:
  Eet meer fruit, dat houdt de dokter de deur uit!

 19. Edward says:

  Nee maar dat reimen hóeft ook niet immer, vinden onze Oosterburen veel slimmer.

  Even pitsie off topic wat humor + zakelijkheid, immers H1N1 virussen zijn ook beessies toch en het is dierendag, toch? Nou dan!

  Broeders en zusters, ik had het op deez dierenzondag over polariseren. Wij polariserende Hollanders kunnen nog wat van de USA leren, daar zijn ze zakelijker sorry qua samenwerking veel verder dan ons.

  Neem nou de enorme tegenstelling gristenen-atheïsten. Samenwerken dus stel ik voor, samen op weg zeg maar, onder mijn overkoepelende leiding. Kan dat zelfs tussen deze tegenpolen op dierendag dan? Nou en of, mits het busine$$ is, zie de USA.

  In Amerika zijn erg veel Gristenen die op zeker weten dat vlak voor het Armageddon in zeg 2012 ze allen inclusief partner en kids in een flits door Jezus naar de hemel worden gehaald, dit heet de “Opname”. Leuk en aardig, maar wie zorgt er dan nadat miljoenen mensen patsboem verdwijnen voor hun goudvissen, kanaries, honden, katten, etc, is toch zielug als die geliefde bessies opeeens verhonguruh en kreperen terwijl hun baassies vanuit de hemelse hemel toe moeten kijken?

  Nee hoor, een groep atheïstische zakenlieden in de USA wist de slimme en werkende oplossing. Ze leveren U een gegarandeerd contract, waarin ze voor NU een leuke enorm vette flinke berg dollars plechtig beloven en wettelijk zweren na de Opname trouw en eerlijk Uw huisdieren de eerste tien jaren erna pico-bello te zullen verzorgen.

  Contractueel vastgelegd, niet aan te ontkomen. Intussen mag U zolang de Opname niet plaatsvindt Uw geld niet terugvorderen, maar als na zeg twintig jaar de Opname niet plaatsvindt dan bent U echt alles kwijt aan administratie- en verjaringskosten.

  Denk ik: zou ikzelf in de EO-belt, lopend van Zeeland via de Veluwe richting Twente, ook persoonlijk me uitgevend voor pure hier-blijvende atheïst dit soort contracten inclusief 10 jaar vreetkosten, uitlaatkosten, dierenartsbezoek en mijn reiskilometers kunnen slijten aan rijke stinkerds? Hehe, loop ik eindelijk binnenkort slapend binnen.

  Geloof ik dan zelf in de Opname? Daarnaar vraag je een respectabele atheïstische zakenman toch niet. Oplichting is het op zeker niet als de Opname tóch lekker nooit plaatsvindt, tóch, alles stond duidelijk in het contract? Maar ik zal ver van hier dan intussen genietend van de rente nog een enkele keer op dierendag posten vanaf de Bahama’s…

  Zouden de nuchtere en zakelijke Hollandse Gristenen echter even goedgelovig zijn als hun Amerikaanse counterparts?

 20. jennyj0 says:

  Die zakenlieden weten natuurlijk dat ze niet ‘geraptured’ worden. Want eer een rijk man… enz.
  Nou ja, dan kun je er net zo goed munt uit slaan.

 21. marer says:

  Edward: Voor je het “verkeerde pad” opgaat,

  Nogmaals de hel bestaat ook. En het is al gauw 2012.
  🙂

 22. Edward says:

  Back to basics graag, H1N1. Oud zeer kunnen twee intelligente heren toch wel elders bespreken?

  Niveau is nu: eerst een emotioneel persoonlijk aanvalletje of pittig giftig stootje onder de gordel, onmiddellijk op speelse maar emotioneel vreemde wijze pardoes gevolgd door een gerichte coole technische vraag. Die blijkbaar bij de ontvanger dan weer geen ferm negeren maar coole inhoudelijke strijdlust opwekt? Dit ingeslepen patroon zie ik niet snel afnemen. DNFTT.

  Overigens de zoveelste alternatief die ten koste van werkelijk alles zwijgt of als afleiding heftig gaat aanvallen, in plaats van het volk gewoon heel simpel voor een gevaarlijke alternatieve knoeier te durven waarschuwen.

  Zowel Fan, Fonteine en Haddock kúnnen of dúrven dit niet, met als enige reden dat hun ego én vooral hun gepolariseerde achterban dit absoluut niet pruimen.

  Braam zet aantoonbaar gevaarlijke en emotionele desinformatie over Laetrile op het Internet, geen sterveling zal hem immers intern willen corrigeren, interne carte-blanche dus. Op zeker doen boegbeelden als Fan, Fonteine en Haddock dit never nooit niet.

  Doordat alternatieven anno 2009 zelfs elkaars meest abjecte uitglijders nog steeds niet intern én penlijk durven te corrigeren, kunnen anderen dit vervelende klusje dan uit verantwoordelijkheidsgevoel naar hun familie, vrienden, buren, collega’s en medeburgers opknappen.

  Die dan weer naar hartelust onder de gordel aangevallen mogen worden door de alternatieve gepolariseerden vol gezamelijk oud zeer, etc.

  Intussen is de zieke burger zwaar de dupe van dit emotionele vermijdingsgedrag dat aleen maar de brengers van het slechte nieuws kan gaan proberen te ridiculiseren, aanvallen en destabiliseren.

  Omdat er geen inhoudelijke argumenten en bewijzen zijn om gevaarlijke interne knoeiers te beschermen en men blijkbaar een vrijstaat wil waar elke gril onbekritiseerd op de zieken mag worden uitgeprobeerd.

  En aangezien de reguliere geneeskunst jaarlijks vele miljoenen handelingen uitvoert en ook daar zoals in de hele wereld rare kwibussen rondlopen, kan men altijd als afleiding een stapel schandalen, dodelijke vergissingen, medische missers en netwerk foutentoedekkingen dus ter bescherming van de eigen alternatieve knoeiers in de discussie smijten.

  Niveau spruitjesdelta anno 2009.

 23. wilmamazone says:

  Het gaat bij deze -nog onvoorspelbare- griep zowiezo niet/zou niet mogen gaan over:’Ikke ikke ikke en de rest kan stikke!’ of ‘Me, Myself and I’.

  http://www.reuters.com/article/healthNews/idUSTRE5940BH20091005?feedType=RSS&feedName=healthNews

  WASHINGTON (Reuters) – Healthcare workers in Indiana and Tennessee will be among the first to get swine flu vaccines in the United States on Monday, the U.S. Centers for Disease Control and Prevention said.

  Vaccination clinics are scheduled for Monday morning for staff at Le Bonheur Children’s Medical Center in Memphis, Tennessee and Wishard Health Services in Indianapolis, the CDC said.

  eindquote:

  The CDC said it is not especially deadly, but it is affecting younger people than seasonal flu usually does and at a time of year when there is generally little or no influenza.

  Dozens of children and at least 28 pregnant women in the United States have died from the virus and at least 100 pregnant women were sick enough with it to be hospitalized, the CDC said.

  Pregnant women, healthcare workers and people with special health conditions including heart disease and diabetes are supposed to be the first to get the vaccine.

 24. Gggristustepaard zeg. Ik doe het nooit maar dit ging nergens meer over. Heb in dit topic ongeveer 60% van de reacties verwijderd. Zonder aanziens des persoons.

  Gewoon om een statement te maken en omdat het kan. De usual suspects zijn gewaarschuwd. Als ik hier zulke reacties wil had ik mijn site wel kleuterschool.nl genoemd.

  Een ieder die het niet eens is met mijn beslissing kan een klachtenbrief in drievoud indienen t.a.v. het mailadres onder de aboutknop. Die pleur ik ook gelijk in het ronde archief.

 25. jennyj0 says:

  Da’s goed.

 26. Edward says:

  Wilma, je posting toont dat het uiterst rationeel zou zijn als ook jonge gezondheidsmedewerkers ook hier in de rij zouden staan voor die vaccinatie. Ze staan straks wél aan mijn bed (wat ik dan bewonder en uitermate respecteer).

  De kou komt eraan, mogelijk veel gevallen tegelijk, eventueel meer H1N1 mutaties, dus dit is gewoon rationeel.

  Hoe zit dit eigenlijk met tandartsen, assistenten en mondhygiënisten? Door het boren hangt in zo een behandelzaal toch continu een soort fijne nevel ondanks de watertoevoer tijdens het boren? Hopelijk is hun zaalafzuiging krachtig en effectief.

 27. Edward says:

  Uitstekende ingreep, Crypto. Dit was puur trollen, met continu speldeprikken met pas daarna een poging een inhoudelijke discussie te voeren. Een geraffineerde manier van zogenaamd welwillend sarren.

  Goede correctie, ook voor jezelf. Ooit hoorde ik een intussen bijna verdwenen spreekwoord: wie te aardig is, moet vaak de dingen twee keer doen.

 28. Edward says:

  H1N1 voorloper… Er is zelfs een computerspel, waarbij je als modern mens de uitbraak van Spaanse griep mag proberen in te perken of zelfs te voorkomen.

  CryptoEdit: Hier te spelen. Van het Erasmus. Tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Osterhaus.

 29. Edward says:

  Crypto, deze video lijkt me iets voor jou, van een Amerikaanse arts die nu in october H1N1 heeft…

  Pittige uitspraken en vergelijkingen en een complotter over vaccins. Met beelden van Russische roulette uit the Dear Hunter en onze instincts als het pistool nit afgaat.

 30. riny says:

  Wat is er nu aan de hand? Het virus muteert naar een gevaarlijker variant. De kans, let wel, de kans daarop was erg klein. Maar niet uitgesloten. Alleen maar erg klein. Volgens reguliere wetenschappers zoals Ekkelenkamp cs, Bonneux en Schellekens.

 31. @ Riny

  Of die kans erg klein is waag ik te betijfelen. Zoals in mijn stukje aangegeven zijn virussen ‘sloppy reproducers’. Dat betekent dat mutaties vaker voorkomen. Verreweg de meeste zijn niet levensvatbaar, een groot aantal is minder virulent en slechts een zeer klein aantal is gevaarlijker dan het oorspronkelijke virus. Zoals deze hierboven.

  Over kansen kunnen we we duidelijk zijn. Kans is kans. Dat zegt niets over de realiteit. Wat kunnen we trouwens zeer klein noemen?

  Bovendien is het waarschijnlijk aan de hoge staat van alertheid te danken dat we dit ontdekt hebben. Dat werkt eigenlijk net zo als met de vermeende verhoogde autismegevallen i.v.m. vaccinatie (heb je de filmpjes bekeken?). Hoe meer je er onderzoekt deste meer er gevonden worden.

  Het is dus helemaal niet zo gek dat Osterhaus hiervoor waarschuwt. Het is geen kwestie van of maar van wanneer er een hoogst virulente variant de kop op steekt. Dat kan tien jaar duren maar ook morgen het geval zijn. Helaas zullen we moeten wachten tot er (ergens op de wereld) mensen bij bosjes dood neervallen. Pas dan kan actie ondernomen worden.

 32. riny says:

  Je weerlegt niet wat ik zeg. De kans is heel klein, werd er gezegd. Heel klein is niet hetzelfde als uitgesloten. Het heeft zich nu voorgedaan, dat had men niet verwacht. Maar het is toch gebeurd. Niemand heeft gezegd dat het niet kan gebeuren.

 33. Edward says:

  Riny, ik heb een tijd geleden bij een bedrijf gewerkt dat vaccins produceert, maar ik werkte daar aan totaal andere zaken. Goede vrienden van mij werken er nog.

  Ik zie alleen maar alternatieve sites die de nadelen van vaccins gigantisch uitvergroten, maar niemand die de andere realistische kant er ook even bij toont, zoals dat in correcte discussies hoort. We bespreken leven en dood en kunnen mensen met een stukje tekst fataal op het verkeerde been zetten. Lijkt geen factor te zijn die meeweegt.

  Ik houd mijn hart vast als ooit die H5N1 vogelgriep van mens op mens besmettelijk wordt. Een moderne superpestedpidemie die zich via vliegverkeer en trekkende vogels bijna onstopbaar over de aarde verspreidt en universeel lokaal nestelt en overal tegelijk een soort lokaal armageddon geeft. We kunnen ons gewoon niet voorstellen wat dit voor ramp betekent. Wereldeconomie en dunne laagje beschaving naar de knoppen, wellicht.

  Er zijn delen van de wereld waar mensen samenleven met hele diverse groepen dieren, en daar zou dat fatale muteren van H5N1 zo maar kunnen. Deskundigen vragen zich dan ook niet af óf dit ooit gebeurt, maar wanneer. Men is onder deskundigen zelfs vrij zeker dat dit ooit gebeurt (kansberekening) en mogelijk in de nabije toekomst. Fijn dat overal farmaceuten onder hoge druk spijkerhard werken aan tegenzetten.

  Als je vele malen een uiterst minieme kans herhaalt, kun je voorspellen dat iets bijna zeker zal gaan gebeuren of toch waarschijnlijk niet (hangt van de hoogte van de uiterst kleine kans en het aantal herhalingen af).

  Maar het volk is ten onrechte of virusblasé, óf gelooft in het complot, en alle deskundigen zijn dan verdacht. Als ik met kennissen voorzichtig mijn verontrusting toon, zeggen sommigen al, ja hehe jij hebt er gewerkt en bent door de hoge heren mooi ingepakt. Tsja, ach, als mensen niet overtuigd willen worden, lukt dit mij dan ook vaak niet.

  Men is alternatief (wat ik dus ook ben maar steeds ietsjes minder) verzot op complotten, kickt erop, ik zou bijna zeggen ge.. nee ik houd me in.

  Maar zijn/haar verantwoording tonen? De meest abjecte comlot theoriën worden uitgebroed. Tot aan het plan bewust de wereldbevolking gigantisch te decimeren en in laboratoria frankenstein virussen te maken en te lanceren op ons allen. Elke blunder of schandaal wat je overal hebt wordt uitvergroot en er eeuwig bijgesleept.

  Een vitamineboer beschuldigt zelfs op peuterniveau in een advertentie Angela Merkel bij het loslaten van de vogelgriep betrokken te zijn en Bush de derde wereldoorlog voor farmaceuten te willen starten (alsof je in een verdampte verglaasde wereld bijna zonder mensen met een thermonucleaire winter veel pillen kunt afzetten: 1 H-bom van 100 megaton en je vind ons land niet eens meer terug, en de USA en Rusland hebben en zat waterstofbommen, trouwens China heeft ze ook).

  Ik schaam me plaatsvervangend voor het diepgezonken eenzijdige vaak bijna near-krankzinnige niveau wat alternatief bijna algemeen soms op dit punt produceert of niet weerspreekt. Mijn conclusie als insider is dat velen irreversibel zijn gepolariseerd en oppositie intern en extern daartegen weinig zin heeft.

  Mijn inschatting met H1N1 varkensgriep is dat we gaan zien wat dit echt is nu het koude seizoen op het Noordelijk Halfrond gaat starten. Veel mensen tegelijk ziek is goed mogelijk. Men had uiteraard wel verwacht dat H1N1 kon muteren, en dit kan zeker nog een paar keer gebeuren, maar welk effect dat heeft is nog onzeker (keep my fingers crossed).

  Maar om daar nu een spelletje judassen van te gaan maken heeft weinig zin. We zullen als mensheid asap volwassen en verantwoordelijk moeten worden om deze gigabedreigingen optimaal tegemoet te kunnen treden.

 34. wilmamazone says:

  Riny zegt:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/10/03/varkensgriepvirus-muteert/#comment-13992

  en:

  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/10/03/varkensgriepvirus-muteert/#comment-14062

  De kans dat dit griepvirus zou muteren naar een gevaarlijkere variant zou klein zijn; het heeft zich nu voorgedaan en dat had men(Ekkelenkamp ect.) niet verwacht.
  Wat ik dan mis is o.a. een link naar inhoudelijke onderbouwing van het waarom van dat niet verwachten.
  Deze reguliere wetenschappers konden uiteraard niet uitsluiten dat muteren óók bij dit virus mogelijk was omdat griepvirussen net berucht zijn vanwege de ene mutatie na de andere en het resistent worden voor medicatie.
  In mijn opinie zijn er twee mogelijkheden:Dit H1N1 doet het/doet het niet. Nog gevaarlijker worden dan die nu al voor velen is heet dat en dat blijft voorlopig voor iederéén koffiedikkijken hoe je het ook draait of keert.
  Als dit virus redelijk mild blijft is het ACHTERAF voor sommigen uiteraard makkelijk en goedkoop scoren, want dan kan gezegd worden:’Zie je nou wel, ik heb het toch steeds al beweerd!’

  Neemt niet weg dat virussen zich van onze meningen totaal niets aantrekken en intussen fijn hun eigen -nog grotendeels- ondoorgrondelijke gang gaan.
  Voor het blote oog niet te zien, maar daardoor niet minder levensbedreigend en dat is een realiteit die vooral bij de Hetlevenisaltijdmaakbaarmensen extra moeilijk valt en hun wijsvingertje’s makkelijk/té makkelijk vanallerhande kanten op gaan, behalve de goede.
  Er zijn nog maar zo weinig riemen om mee te roeien en om die al bij voorbaat -zéér ongenuanceerd- uit o.a. dit virusbootje te gooien omwille van een spelletje judassen, lijkt inderdaad in de verste verte niet op verantwoordelijk volwassen gedrag.
  Dat gedrag baart mij meer zorgen dan het nog mogelijke gedrag van nu H1N1, omdat het mij -door al dat bagatelliseren en roeptoeteren- onmogelijk lijkt om dit soort gigabedreigingen inderdaad zo optimaal mogelijk tegemoet te kunnen treden.
  Dat heeft m.i. niets te maken met bangmakerij/onnodige voorzorgsmaatregelen, maar met gewoon met twee benen op de grond blijven staan.

 35. Edward says:

  Hoezo zou de kans op een mutatie zeer klein zijn? Ik vond snel artikelen die steeds weer aangaven dat mutaties van H1N1 mogelijk waren cq gebeurd zijn.

  Een recente uit oktober stelt bijvoorbeeld over H1N1:

  However, S-OIV demonstrates that even serotypes already encountered in past human pandemics may constitute new pandemic threats. There are concerns that this virus may mutate or reassort with existing influenza viruses giving rise to more transmissible or more pathogenic viruses. The 1918 Spanish flu pandemic virus was relatively mild in its first wave and acquired more virulence when it returned in the winter. Thus preparedness on a global scale against a potential more virulent strain is highly recommended.

  http://tinyurl.com/yh7ubrj

  De eerste golf van de Spaanse griep was redelijk mild, pas in de winter kwam na een mutatie de dreun, stond toch in vele artikelen overal. Hoezo zou iemand dan de kans op mutaties zeer gering achten? Waar gaat dit eigenlijk over?

  Ook zelfs zijn er mutaties gevonden met resistentie tegen antivirale middelen:

  http://tinyurl.com/ykmdsws

 36. Rustig hier in de panelen. Ook allemaal druk-druk-druk?

  @ Edward:

  Als je er over nadenkt is het wrange van de hele zaak dat deze mensen lange periodes kunnen roeptoeteren wat ze willen. Hele decennia gaan er (inmiddels) voorbij zonder uitbraak van een pandemie van welke soort dan ook. En dat is nu juist mede de schuld van het succes van de vaccins.

  Vanaf het moment dat de echt ‘grote’ (knock on wood/alsiekomt) voorbij is zullen deze stemmen verstomd zijn. Om dan misschien weer 90 jaar naar een climax toe te werken. Ik word er zowaar een beetje verdrietig van als ik dit zo zit te tikken.

  Het bijzondere aan deze mutatie, Ed, vond ik dat deze mutatie tot nu toe niet in een ‘avian’ voorkwam en bij de ‘mens’ toch aangetoond virulentie veroorzaakte. Dat het zich nu de aanschijn geeft mee te vallen is een geluk bij een ongelukje.

 37. Edward says:

  Zo vroeg weg vandaag weer.

  Crypto, iedereen sust de realiteit, lijkt het. Het zal wel zo een vaart niet lopen. Er is bij de complotters, wat vrije meningsuiting is die nogal doorschiet, moet kunnen het zij zo in een democratie, helaas weinig neiging tot tegengas geven. Geen centraal gezag, minimale nuancering, weinig tegenargumenten, amper evidence based will to show two-sided literature, bitter weinig neiging daartoe.

  Er is alleen het grote a-priori gelijk. Het kan niet anders of dit leidt tot verkeerde beslissingen op het verkeerde moment. Veel mensen zijn irreversibel gepolariseerd door een medische misser, wellicht een Röver, FJHoek, zelfs mogelijk Millecam met haar vader, en vele anderen ook en hebben dus een enorme gezamelijke drive, en alle argumenten ketsen af op een gezamelijke poel van pijn en boosheid. Wat mis ik dus node heldere nuancerende krachtige temperende leidende tegenpolen aan die kant.

  Zoals ik best machteloos en verdrietig was over het bijna onontkoombare lot van Willeke destijds. Je ziet iemand al heel lang vol heilig vuur op te vroege leeftijd naar de dodelijke afgrond gaan, en juist dat heilig vuur doet alles potentieel reddends afketsen.

  En ze blijven maar steekjes en speldenprikjes naar de potentiële redders uitdelen, het grote gelijk kan niet anders, eventueel by-standers meeslepend. Geen politie daar, geen wegwerkers die hekken plaatsen, etc.

  Ik hoop dat alles meevalt met pandemiën H1N1 en hopelijk niet H5N1.

  Best wat geluiden hoor ik rond me als misschien is de wereld wel wat vol, en is af en toe een uitdunning wel goed. Mensen weten niet wat ze zeggen.

  Het opduiken van teveel nieuwe kwalen de laatste decennia verontrust me, over een afgrond gesproken.

  Q-koorts, SARS, Ebola virus, AIDS, Veteranenziekte Legionella, vogelgriep H5N1, varkensgriep H1N1, Lassakoorts, Norwalkvirus, Resistente ziekenhuis bacterie MRSA, ziekte van Lyme, nieuwe vormen van hersenvliesontsteking, het Westnijl virus, etc.

  Sinds 1940 zouden er zelfs 335 infectieziektes zijn bijgekomen, waarvan 71% van dier naar mens zouden zijn overgegaan.

  http://www.cbsnews.com/stories/2008/02/21/health/webmd/main3856109.shtml

  Het gedrag van mensen verontrust me tevens. Roeptoeters die eenzijdige complotten blijven rondstrooien, maar ook gekken die op een feestje mensen eventjes uit rancune met HIV injecteren, maar vooral het bijna Russische Roulette antibiotica geknoei door onverantwoordelijke groeistimulerende toepassingen van splinternieuwe humane antibiotica’s in de veevoederindustrie die ons waarschijnlijk op MRSA hebben getrakteerd, etc.

  “Zucht” zeggen Wilma en JennyJo wel eens. Nu ik ook dus…

 38. wilmamazone says:

  *Zúúúúúúúcht*

  Tjonge jonge toch wat is hier ‘goed’ over nagedacht!:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/10/9/091009_griepvaccins.html

  Verspilling van griepvaccins dreigt

  Duizenden vaccins tegen de Mexicaanse griep dreigen verloren te gaan omdat bedrijven, artsen en instellingen er te veel krijgen toegestuurd.

  Het Nederlands Vaccin Instituut levert alleen verpakkingen met honderd vaccins. Het instituut is niet in staat kleinere porties te leveren. Maar kleinere bedrijven en instellingen hebben er vaak veel minder nodig. Wie dus maar zestig nodig heeft, houdt veertig porties over.

  Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de verpakkingen niet voor het versturen kunnen worden opengemaakt, omdat dan de garantie vervalt.

  Bedrijvenen en instellingen die minder hebben besteld, is gevraagd vaccins te delen. Maar dan nog……

 39. marer says:

  http://ecdc.europa.eu/en/activities/sciadvice/Lists/ECDC%20Reviews/ECDC_DispForm.aspx?List=512ff74f%2D77d4%2D4ad8%2Db6d6%2Dbf0f23083f30&ID=664

  The first H1N1 specific pandemic vaccines are available now in some European countries with advance purchase arrangements. Healthcare workers are almost universally regarded as an important target group for offering early access to immunisation notably by the EU Health Security Committee, individual EU Member States, WHO SAGE, and the United States CDC.[1][2] This editorial explains the arguments for easier access to the vaccine for healthcare staff in order to provide protection for their patients and also themselves.

 40. Edward says:

  Dat geloof je toch niet Wilma. Raad eens wat ik denk? Degeen die dat bedacht heeft van die 100 griepvaccins versturen en minder kan niet verdient een vette bonus.

  Is dat idee dat dan waard? Welnee, een menselijke organisatie is psychologisch een top-bottom stam, waar grizzlyberen hebben uitgemaakt wie de leider is puur op sluwheid, groepsvorming, sociale intuitie, onrecht en oerkracht. Bij grizzly beren is dat ooit nuttig en nodig geweest, of nog.

  Maar als mensen zich zo gaan gedragen, drijft er iemand naar boven, die vol genezen zware overwinningslittekens zit, uitstekend de rest op hun plek onder hem/haar kan houden, maar inhoudelijk leiding geven? Vaak absolutely no way, net als de eerste laag oerslimme peers en hielenlikkers!

  En dús verdient die leidende persoon regelmatig een vette bonus. Dus zuiver omdat ie naar boven is gevochten en daar blijft. Snappie, en hoe vaker hoe beter. Uit geldgeilheid zeker. Veel money en veel macht maakt ook vergrijsde beren voor een bepaalde groep vrouwtjesberen sexy en bieden bescherming en luxe.

  Maar vooral omdat het een marker is dat de leidende positie wordt ingenomen en verdedigd in het spijkerharde roedel.

  Maar ja, dat je uitzendkrachten kan inhuren die 63 vaccins verpakken en 37 doosopvullingen bij de vaccin fabrikant, is alleen maar gecompliceerd lastig en verstoort het inhoudelijke dolce-far-niënte. Vooral niet het grote geheel willen zien dat je aldus meer kan met de eerste batches vaccins in deze gevaarlijke tijden. Of dat je als je een verpakkingsmachine die afpakt met kwaliteitsgarantie koopt al rekening houdt met dit soort keuzes bij pandemiën.

  Dus mondiaal zijn we organisatorisch en inhoudelijk te vaak aan de heidenen overgeleverd. Niet dat ik zo graag aan de gristenen ben overgeleverd, trouwens, de inquisitie was eeuwenlang ook hell.

  Conclusio: alles draait om macht, altijd al gedacht.

 41. wilmamazone says:

  Gisteren kwam ook dit bericht, maar of het ook gaat lukken?:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/10/9/091009_griepvaccins.html

  Klink wil kleinere doses griepvaccin

  Minister Klink van Volksgezondheid heeft het Nederlands Vaccin Instituut gevraagd ook kleinere porties vaccin tegen de Mexicaanse griep te leveren.

  Vanochtend werd bekend dat er duizenden eenheden verloren zouden gaan, omdat alleen verpakkingen met honderd doses vaccin konden worden geleverd. Wie zestig porties nodig had, bleef dus met veertig zitten.

 42. Pingback: Vaccineren… Daar gaan we weer. « Ars GeriatriCare

 43. Edward says:

  Mooi als je complotter bent en je zoekt de oorzaak van H1N1 (militaire laboratiria natuurlijk, aiiee!).

  Kom je uit de dierenactivistenhoek, dan denk je weer heel anders, dan is de oorzaak van H1N1 gewoon de onmenselijke behandeling van varkens in hokkies waarin ze niet eens kunnen keren: zie de onvoorstelbare varkensfabriek waar de ziektes nogal wiedes door verzwakking van immuunsystemen uitgebroed worden.

  Heel mooi en alle aandacht wegtrekkend vind ik de opgefokte presentatrice die geen woord kan zeggen zonder met haar hand of vingertje te zwaaien of in onze richting te priemen. Heel biologerend, had ik zo’n juf gehad had ik alles drie keer sneller gesnapt. En oordopjes en blinderende contactlenzen gekocht waarschijnlijk, denk ik.

  http://tinyurl.com/yfqtz4j

 44. @Edward: tjemig wat een schreeuwlelijkerd…

  Maar ergens vind ik het geen totaal onrealistisch argument, al is het imo niet het ‘inhumane’ dat heeft gezorgd voor het nieuwe influenzavirus. (en waarom zouden we varkens menselijk behandelen?)
  Maar is het aan de andere kant niet ook zo dat we weten dat varkens een intermediare gastsoort zijn voor influenza virussen? Een sterke reductie van de (intensiteit van) varkensfokkerijen zou dus logischerwijs een reductie van influenzaverspreiding onder varkens opleveren incl. een verkleining van de kans van overdracht van influenza van varken naar mens. Is het niet een reden dat men zo beducht is op H5N1 in Azië omdat het de plek is waar meer dan elders op de wereld pluimvee en mens dicht op elkaar leven? Aan de andere kant vraag ik me af in hoeverre de boer:varken ratio de overdracht van influenza van varken op mens beïnvloedt.

  Pragmatisch gezien houdt het echter vrij weinig in; de situatie is nu eenmaal zoals deze is en wijzend met je vinger naar anderen schreeuwen is weinig succesvol op het moment.

 45. Edward says:

  Bram, wijzen is nu zinloos klopt helemaal, en in Canton leven hele groepen soorten dieren en mensen dicht op elkaar. Denk aan allerlei vogels, knaagdieren, reptielen, veel soorten vee, amfibiën, etc.

  Die H5N1 zit mij daarom ook niet lekker. Gelukkig wordt op veel plaatsen koortsachtig gewerkt aan tegenmaatregelen.

 46. marer says:

  http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://scienceblogs.com/insolence/2009/10/the_2009_recipient_of_the_richard_dawkin.php

  The 2009 recipient of the Richard Dawkins Award (a.k.a Bill Maher) “doesn’t believe in” vaccines or “Western medicine”
  Category: Antivaccination lunacy • Medicine • Politics • Quackery
  Posted on: October 12, 2009 7:00 AM, by Orac

  No màs! No màs! I surrender.”

  Orac neemt geen blad voor de mond.
  Anti vaccinatie. Er zijn er meer, die denken dat je met gezond eten een heel eind komt.
  Lees vooral de boeiende postings. Dezelfde wartaal als hier wordt gepredikt door de anti-vaccinatie lobby.

 47. @ marer, een tijdje geleden las ik de betreffende post van Orac en ik was ook enigszins verbaasd/geërgerd dat de Dawkins Award naar zo’n warhoofd is gegaan. Ik dacht dat de Dawkins Foundation een vereniging voor ‘brights’ was…

 48. jennyj0 says:

  De Dawkins Award wordt uitgereikt aan mensen die het atheïsme bevorderen. Tja.

  Maar er zijn meer malle geloven dan alleen geloven in de gristus en zijn concurrenten. Bij voorbaat excuus als ik iemand op de ziel trap.

 49. Ik vind Dawkins’ revanchisme persoonlijk een stroming binnen het atheïsme. (ik voel meer voor Sam Harris’ opvatting over de rol van het atheïsme, als niet duidelijk zichtbare, maar zeker aanwezige kracht in de maatschappij)
  Maar ik Dawkins’ onophoudelijke (en zeer leesbare en vermakelijke) strijd voor een beter algemeen begrip van de wetenschap – en natuurlijk de evolutietheorie in het bijzonder – niet los zien van zijn atheïsme.

  Een Dawkins Award aan een losbol als Maher vind ik daarom slaan als de spreekwoordelijk ‘tang op een varken’.

  Als dit verspreiding van het atheïsme is, dan vind ik dat als (zelfbenoemd) atheïst vrij jammerlijk.

 50. jennyj0 says:

  Darwin Dawkins bepaalt zelf niet wie de award krijgt hoor. De award is naar hem vernoemd en hij reikt hem geloof ik ook uit. Maar hij bepaalt verder niks.

 51. Lol@ Jenny

  Een Darwinaward is toch weer iets heel anders.

  Oh, eeh Bram. Ik heb je mail vanmiddag pas gelezen (schaam) ik zal er eens naar kijken.

 52. jennyj0 says:

  Ja, die is heel leuk! Komt door dat atheïsme. ROTFL!

  Oooh ik heb echt enorme pret om mezelf! 😆

 53. @ Jenny: Ik vind persoonlijk het wel of niet deelnemen van Dawkins himself niet af doen aan het idee dat een Dawkins’ award aan iemand wiens denken zo in strijd is met de wetenschap behoorlijk eh… ‘verwonderlijk’ is.

  Niettemin op Dawkins.net: http://richarddawkins.net/article,4388,n,n

  Op de wiki over AAI:

  The Richard Dawkins Award will be given every year to honor an outstanding atheist whose contributions raise public awareness of the nontheist life stance; who through writings, media, the arts, film, and/or the stage advocates increased scientific knowledge; who through work or by example teaches acceptance of the nontheist philosophy; and whose public posture mirrors the uncompromising nontheist life stance of Dr. Richard Dawkins

  http://en.wikipedia.org/wiki/Atheist_Alliance_International

  Helaas kan ik dit niet ‘backuppen’, de site van AAI lijkt moeilijk zaken prijs te geven over de prijs… Ik ben overigens niet de enige die ze niet kan vinden: http://skepfeeds.wordpress.com/2009/09/29/richard-dawkins-problem-bill-maher/

  Maar als het alleen gaat om verspreiding van atheïsme: pfff. Atheïsme is een leeg en hol beginpunt, dat verder voor niets anders staat (imo) dan goddeloosheid. Hoe kan het ‘niet-bestaan’ van iets basis geven aan wat dan ook? (zelfs anti-religieus gedachtengoed kan geen oorsprong vinden in atheïsme volgens mij) Als dat atheïsme verder wordt ingevuld met dergelijke nonsens: geef mijn portie maar aan fikkie. Doe me dan maar het ‘religieuze’ denken van mensen als Kenneth Miller of Robert Pennock

 54. jennyj0 says:

  Ik snap ook niet dat die druiloor die prijs gekregen heeft hoor. Die vent zit echt tot aan zijn oren in de kwakkerij. Hij mag dan wel niet in de Here J. geloven, hij houdt er wel allerlei andere malle geloven op na.

 55. jennyj0 says:

  Lees net op de site van de VdtK over Henk Mutsaers. Toen ging ik weer es even kijken op zijn site en vond dit:
  http://www.uitdaging.net/gezond/verplichte_griepprik.html
  Hij vergelijkt de gripprik met de holocaust. Wat mankeert die mensen toch in hemelsnaam??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: