Glucosamine en Chondroitine pillen waardeloos

Glucosamine, Chondroitine of combinatiepillen slikken als u lijdt aan knie of heupartrose helpt niet. U krijgt er niet minder pijn door en het heeft geen effect op de afstand tussen uw pijnlijke gewrichten. Niet aan beginnen.

Onderzoekers van het Institute of Social and Preventive Medicine, University of Bern in Zwitzerland publiceerden een zeer stevige meta-analyse van tien kwalitatief goede en grote onderzoeken met een totaal van 3803 patiënten in het Britisch Medical Journal. Kwoot:

Compared with placebo, glucosamine, chondroitin, and their combination do not reduce joint pain or have an impact on narrowing of joint space […] We believe it unlikely that future trials will show a clinically relevant benefit of any of the evaluated preparations.

Boem. Headshot. BigGluco (wereldwijde omzet 1,4 miljard Euro) en zijn naargeestige vertegenwoordigers en guerrillamarketeers zijn historie, over en uit.

Eerst maar weer even het onderzoek er bij pakken.

Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis, Simon Wandel, BMJ 2010; 341:c4675 doi: 10.1136/bmj.c4675 [fulltext]

Likkebaarden deze meta. Alles klopt.

We used an extension of multivariable Bayesian hierarchical random effects models for mixed multiple treatment comparisons with minimally informative prior distributions

WUT? Dat betekent dat ze de vergelijkingen tussen de onderzochte groepen (placebo-medicatie) in de meta in stand kunnen houden. Dat is voordelig m.b.t. het voorkomen van heterogeniteit in het model. Bovendien bouwden de onderzoekers een mechanisme in waarmee ze een consistente vergelijking konden maken m.b.t. de verschillende tijdlijnen in de verschillende in de meta opgenomen trails (sommige trails duren langer dan andere).
Ook namen de onderzoekers niet alleen goed opgezette trails maar ook alleen grotere trails op in deze meta-analyse. Ook dat is belangrijk. Het betrekken van relatief kleine trails in meta-analyses geeft een vertekend beeld. Daarin komen de onderzochte middelen beter uit dan de placebo’s in vergelijking met meta’s die geen kleine trails opnemen. En ja, dat is zo.

Ook de onderzoekers beargumenteren dat deze meta-analyse beduidend minder beperkingen heeft dan vorige meta-analyses m.b.t. Glucosamine en Chondroitine of combinatiepreparaten. Dat zetten ze ook allemaal even mooi voor u op een rijtje onder het kopje “Relation to other studies“. Enfin, dat leest u maar even. Zoals ook boven al vermeld zeggen ze dan ook:

We believe it unlikely that future trials will show a clinically relevant benefit of any of the evaluated preparations.

In Tabel I en Tabel II in het BMJ artikel kunt u zien welke studies men uitkoos en met welke eigenschappen.

Nu even de harde cijfers. Omdat een plaatje meer zegt:

klik voor groot

Het effect van de onderzochte middelen op pijnintensiteit (primaire uitkomst). Het grijze gebied is het gebied waarin de onderzochte middelen niet klinisch relevant zijn. De onderzoeken kleuren keurig binnen die lijntjes. Niet klinisch relevant.

In Tabel III staan nog wat meer details (let ook weer even op het grijze vak). We kunnen daar bijvoorbeeld zien dat Glucosamine-sulfaat beter werkt dan Glucosamine-hydrochloride (0,5-0,1) en dat onafhankelijk onderzoek vaker geassociëerd wordt met minder gunstige uitkomsten m.b.t. het onderzochte middel(0,1-0,6).

Zes studies maten ook het verschil in afstand tussen de gewrichten voor en na de behandeling (secundaire uitkomst). Met grote zekerheid en hetrogenitiet konden de wetenschappers zeggen dat de voordelen van het slikken van glucosamine en chondroitine nihil waren.

The network meta-analysis of differences in changes in minimal joint space narrowing at the end of the treatment period showed minute effects for all preparations compared with placebo. The difference was −0.2 mm (−0.3 to 0.0 mm) in favour of glucosamine, −0.1 mm (−0.3 to 0.1 mm) in favour of chondroitin, and 0.0 mm (−0.2 to 0.2 mm) for the combination, which corresponded to effect sizes of −0.16 (−0.25 to 0.0), −0.08 (−0.25 to 0.08), and 0.00 (−0.16 to 0.16)

Hoewel de onderzoekers zelf denken dat er geen trails meer zullen komen die deze vernietigende conclusies m.b.t. glucosaminen en chondroitine zullen weerspreken anticiperen ze toch op eventuele kritiek.

Some will argue, however, that many patients included in the trials of our network were too ill in radiological terms to benefit and that their advanced radiological stage meant that the subtotal to total cartilage damage could not be influenced any more by the experimental preparations. Others will argue that many patients were not ill enough in clinical terms and that their small amount of experienced pain meant that they could not benefit from the analgesic effects of the preparations

Alle glucosaminepushers zullen roepen om een nieuwe RCT. Groter, langduriger en met andere patiënten. Zo gaat dat altijd. Ik heb goed nieuws voor de Maarten en Herman de Boertjes, de Ortoklinika’s en aanverwanten van de BigGluco. Die strohalm is er. Ik zeg LEGS.
The Long-term Evaluation of Glucosamine Sulphate Study

De studieresultaten laten echter nog even op zich wachten. Die komen op z’n vroegst in November 2011. Tegen die tijd zal de arbeidsmarkt ook wel weer aangetrokken zijn.

9 Responses to Glucosamine en Chondroitine pillen waardeloos

 1. Boem. Headshot. BigGluco (wereldwijde omzet 1,4 miljard Euro) en zijn naargeestige vertegenwoordigers en guerrillamarketeers zijn historie, over en uit.

  Ah, the beauty of wishfull thinking 😀 Je gaat er van uit dat die gemiddeld iets om wetenschappelijk onderzoek dat niet in hun straatje past geven? Hoe nobel!

 2. Marie Prins says:

  Wat dachten jullie van deze club? http://www.distributiecare.nl/ Gewrichten & Spieren :
  Glucon Combi Glucon Combi Continu Glucon Combi Max Glucon Combi Souplesse Glucon Combi Souplesse Forte Cups Glucon Combi Spier-en gewrichtscrème Glucon Combi Tendoactive Glucon Combi Vloeibaar

  Rie

 3. JennyJo says:

  O en al die lachende mensen op die website, zoooo irritant!

 4. @ Bram

  Ik acht het niet denkbeeldig dat veel ziektekostenverzekeraars in de rest van de wereld besluiten nu die handel niet meer te vergoeden(in Nederland vergoeden ze het sowieso niet). Voor diegene die het dan toch willen blijven slikken wordt het een buyers market.

  @ Marie

  Leuk weer eens iets van je te horen.

 5. Pingback: Orthoklinika, domeinkaping en guerrillamarketing « Cryptocheilus Weblog

 6. typical says:

  Tsja onderzoek er is onderzoek met meevallend resultaat pijnbestrijding en tegenvallend resultaat.
  Rest mij slechts te zeggen dat ‘het placebo effect’ mij van een zere knie heeft afgeholpen.
  Ook wel frappant dat dit ‘placebo effect’ pas na enkele weken zijn werk doet. Misschien zit daar het verschil in resultaat?

 7. ingrid says:

  wel eens een hond zien veinzen dat het zou helpen of niet??? ik niet dus ,ik gebruik het wel en het helpt het wordt dus onder een andere naam wel voorgeschreven rarara hoe kan dat dan???? anders had ik al lang kunstknie gehad!!! nu niet dus 73 jaar en loop weer als een kieviet

 8. Renate says:

  Wel eens een hond iets zien veinzen? Ja hoor, honden willen graag hun baasje een plezier doen. Bij mij in de flat woont een hondje, dat lang last heeft gehad van z’n pootje. Als niemand keek, liep hij gewoon, maar als z’n baasje keek, begon hij weer wat te hinken.

 9. wilmamazone says:

  Ter informatie:
  Op basis van een stevige studie door The American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS):
  http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/knee-osteoarthritis-thumbs-down-for-acupuncture-and-glucosamine/

  Knee Osteoarthritis: Thumbs Down for Acupuncture and Glucosamine

  8.Glucosamine and chondroitin – strong evidence against

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: