Tweede griepprik voor kinderen meer bijwerkingen

De Volkskrant kopt; Wel of geen tweede griepprik? Mooie titel maar het dekt de lading niet. In het artikel wordt nauwelijks ingegaan op argumenten t.a.v. het halen van de tweede prik of niet.

Alleen met een tweede prik ben je voldoende beschermd tegen het virus, stellen GGD en andere artsen. Doen wij van Crypto even een tabelletje m.b.t. de bijwerkingen. Ter info ende volledigheid.

klik voor groter

Bijwerkingen bij kinderen na het tweede vaccin zijn frequenter. Waarom zo rood? De bijsluiter van het Pandemrix-vaccin is (m.b.t. kinderen) op een aantal plaatsen drastisch gewijzigd.

Hoewel het een kleine post marketing trail betreft (n=51) lijken mij de conclusies het weten waard:

Very limited data in children aged 6 to 35 months (N=51) who received two doses of 0.25 ml (half of the adult dose) with an interval of 3 weeks between doses indicate an increase in the rates of injection site reactions and general symptoms (see section 4.8). In particular rates of fever (axillary temperature ≥38°C) may increase considerably after the second dose. Therefore, monitoring of temperature and measures to lower the fever (such as antipyretic medication as seems clinically necessary) are recommended in young children (e.g. up to approximately 6 years of age) after each vaccination [….] If your child receives the vaccine, you should be aware that the side effects may be more intense after the second dose, especially temperature over 38°C. Therefore monitoring of temperature and measures to lower the temperature (such as giving paracetamol or other medicines that lower fever) after each dose are recommended.

Vaker koorts en algemene bijwerkingen dus. Maar ook een verbeterde immuunreactie (pag 9/10).

Hier even het volledige document [PDF] met de wijzigingen in rood aangegeven.

Product Information as approved by the CHMP on 3 December 2009, pending endorsement by the European Commission

Mogen Jannes Koetsier en co. de antivaccinatiehoaxers nu weer gaan roepen dat het RIVM deze gegevens onder de tafel houdt.

Verdere info van Canadese kant. Data van een ongepubliceerde studie onder meer dan 900 mensen met een eiwitallergie. Mensen met een allergie voor eieren (contraindicatie) kunnen naar het zich laat aanzien gewoon gevaccineerd worden:

Despite being allergic to eggs, none of the patients experienced anaphylactic reactions to the egg protein in the vaccine

Egg-allergic patients gain greater access to pandemic vaccine

25 Responses to Tweede griepprik voor kinderen meer bijwerkingen

 1. Wordt tijd om de ondertitel van het Cryptoblog te wijzigen: ‘bugs in medicine and journalism’.

 2. Joost says:

  Ik kan het onderzoekje verder aanvullen met info over Focetria bij n=1 kind(eren) van 42 maanden.
  Inderdaad ook daar na 2e prik meer bijwerkingen dan 1e prik.
  Na 1e prik nul nada noppes, na 2e prik in totaal 1 dag hoofdpijn, keelpijn, beetje koorts (39), moe en slap. 2e dag weer helemaal de oude.

 3. Het is helaas een van de vele bijwerkingen van het internet. Paniekzaaiers die er een sport van maken om de overheid te zien als een duivels apparaat, in gang gezet om de arme burger te controleren en onderwerpen.

  Ik ben zelf wel voor een soort toelatingsexamen voor het internet. Heb er zelfs een post over geschreven op mijn eigen weblog:

  http://rechtbankverslaggever.wordpress.com/2009/08/08/de-ellende-met-internet/

 4. wilmamazone says:

  @ rechtbankverslaggever

  Heb jij daar zelfs een post over geschreven Chris?

  Goh.. dat wist (vooral) ik nog niet. 😆

 5. marer says:

  Lachen Chris. Nog leuke bezoekers gekregen op dat topic?
  😉

 6. marer says:

  Tweede griepprik:
  Drie kleinkinderen voor de tweede keer geprikt. Geen enkele bijwerking. Oudste kleinzoon meldde zelfs stoer dat hij niet gehuild heeft en zelfs niet gepiept.
  De twee ouders van de vierjarige ook met zoon gelijk geprikt, omdat er een baby van vijf maanden is, geen enkele bijwerking.
  Zelf zijn wij bij de huisarts geprikt 2x ook geen bijwerkingen gehad.
  Maar over enkele jaren weten wij natuurlijk meer. Als wij dat tenminste halen. 🙂

 7. jennyj0 says:

  Je weet het he Marer: twee jaar volgens Margarita, 10 jaar volgens Kat.
  Het is me wat.

 8. Carla says:

  Ik ga volgend jaar met een strik om mijn arm de griepprik halen, want hieperdepiep, het zal dan het 50e jaar worden dat ik de griepprik krijg. Dat ga ik zelfs ook volgens de antivaxers nog wel halen :-).

 9. marer says:

  Zie je nou, dat krijg je van al dat geprik. Pasen is dan al geweest en loop je in oktober nog met zo’n strik! Dat ligt aan die vaccinatie, slaat in je bol!

 10. @jennyjO: oh jee. Kat zegt het. Nou, dan moet het wel waar zijn. Als er iemand beroemd is om zijn objectiviteit en neutrale berichtgeving, dan is het Kat wel….

 11. jennyj0 says:

  Ja he? Ik was er echt beduusd van. Zoiets maak je niet vaak mee!

 12. Brt says:

  Ik lees hier dat Carla al 50 jaar een griepprik krijgt. Omdat ik net een griepprik heb gehad, zal ik daarom nog minstens 50 jaar leven.

 13. Carla says:

  He? Wat lees ik nou? “Als er iemand beroemd is om zijn objectiviteit en neutrale berichtgeving, dan is het Kat wel….”

  Kat was toch een vrouw? Heb ik hier soms iets gemist, of moet ik dit gewoon alleen maar lezen als de vaste uitdrukking in het Nederlands “iemand die beroemd is om zijn….”

 14. Carla says:

  Ja hoor Brt! Geen centje pijn.

 15. jennyj0 says:

  Het zou met niets verbazen als Kat een meervoudige persoonlijkheid heeft. Maar wel gepromoveerd dan natuurlijk!

 16. jennyj0 says:

  Dat denk je maar. Dit is gene zijde hoor en je bent hier al 48 jaar! 😆

 17. wilmamazone says:

  Kijk mensenkindertjes!
  Mij hebben deze reis 3 griepprikken gehad, mij lag op tijd in bed, mij bent vroeg wakker, dus bijna wakker -hebt al één kop koffie op- en snapt dus niet dat jullie niet gelijk snapten dat Chris -wiens ‘Dorpsgek met internet’ opgenomen gaat worden geworden in den Dikke van D.- het heeft over deze Kat:
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2008/01/30/micha-kat-maakt-rare-sprongen/

  en gullie over ene blazende kat op het forum van de GGM – waarvan overigens nog niet onomstotelijk vaststaat dat ’t een poes is-, maar wel dat ut geen kat bent om zonder handschoenen aan te pakken.

  *doet nu het 2e bakkie*

 18. wilmamazone says:

  http://nos.nl/artikel/123557-gevallen-mexicaanse-griep-nemen-verder-af.html

  Gevallen Mexicaanse griep nemen verder af

  Het aantal ziekenhuisopnames in verband met Mexicaanse griep, neemt verder af. Afgelopen week werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen tegen 104 een week eerder.

  Ook blijkt uit de wekelijkse telling van het RIVM dat minder patiënten met griepklachten bij de huisarts komen. Dat aantal nam af van 6,1 naar 5,7 mensen per 10.000.

  Mild
  Deze week overleed één persoon die besmet was met het H1N1-virus. Het was een 63-jarige man die al gezondheidsklachten had. Hij was niet gevaccineerd tegen het Mexicaanse griepvirus.

  De afgelopen maanden zijn in Nederland 51 mensen aan de Mexicaanse griep overleden. Het RIVM zegt dat het om een milde griepepidemie gaat die neemt steeds verder afneemt.

 19. Henk aan de Leye says:

  Ik wordt al jaren (long patiënt)opgeroepen voor de griepprik en ook dit jaar weer, maar ik ga hem nooit halen, ik neem zelf mijn verantwoording en deze laat ik niet over aan een overheid die discutable info verstrekt, zoals bv er dienen 2 prikken gehaald te worden anders helpt het niet. In andere landen wordt er maar 1 prik gegeven dus die zijn “niet” goed beschermd volgens onze overheid!

  Allemaal lariekoek, mensen laat je niet zoveel op de kast jagen, en de bijwerkingen zullen misschien best meevallen maar je kunt niet in de toekomst kijken, en daarom kun je beter geen prik halen als wel, er zijn in het verleden al meer prikken en pillen voorgeschreven geweest die heel nadelig waren voor het lichaam, die waren op het moment van verstrekken ook veilig verklaard, maar jaren later kwamen de problemen en hebben de farmaceutische fabrieken miljaren aan schadevergoedingen aan patiënten moeten betalen.

  Nu met deze prik hoeft er geen enkel farmaceutisch bedrijf een schadevergoeding te betalen, ook al worden er zoveel bijwerkingen of nog erger gemeld die gerelateerd kunnen worden aan deze griepprik, dan nog worden er geen schades vergoed, de Nederandse regering heeft namelijk zwart op wit in documenten verklaard dat het gehele Nederlandse volk geen schade vergoedingen mag gaan eisen, als dit namelijk niet was verklaard dan waren er in Nederland geen griepprikken uitgedeeld, dat zegt toch genoeg over hoe schadelijk dat het wordt of kan worden.

 20. wilmamazone says:

  http://www.nrc.nl/achtergrond/griepvirus/article2443497.ece

  Eén prik werkt tegen Mexicaanse griep

  Eén griepprik beschermt kinderen voldoende tegen de Mexicaanse griep. Dat schrijven Australische artsen in een gisteren online gezet artikel in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Ze onderzochten het griepvaccin bij kinderen van een half jaar tot negen jaar oud.

  eindquotes:

  Een commentator in de JAMA vindt dat dit Australische onderzoek de prikpraktijk niet drastisch moet veranderen. Toch is het niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat één prik genoeg is tegen de Mexicaanse griep. Deze zomer bleek hetzelfde bij gezonde volwassenen.

  Toch kreeg iedereen in Nederland daarna nog twee prikken. Het belangrijkste argument was dat het onderzoek had aangetoond dat een prik genoeg is voor gezonde mensen. In Nederland krijgen echter alleen risicopersonen het vaccin tegen Mexicaanse griep: 60-plussers, mensen met een chronische ziekte die hun afweer verzwakt, of kleine kinderen van een half jaar tot vijf jaar. Dat zijn mensen waarbij het eigen afweersysteem soms niet sterk genoeg op de Mexicaanse griep reageert. En dat schiet dan ook te kort bij een vaccinatie, want die aapt de natuurlijke infectie na.

  Het vaccin in het experiment bij kinderen kwam van de Australische fabrikant CSL Limited. Het is een vaccin zonder het in Europese pandemievaccins gebruikelijke adjuvans, maar de vaccins zijn vergelijkbaar omdat ze voor hetzelfde doel zijn ontworpen.

 21. Henk aan de Leye says:

  Ik heb een kleinzoon van ruim 8 maanden oud en die is ernstig ziek na de tweede griepprik, de ouders ervan zijn al 2 keer bij de huisarts geweest en afgelopen nacht nog naar de Huisartsenpost in Tilburg omdat hij niet wil drinken en zijn eten niet binnen houdt, deze arts verklaarde dat het “waarschijnlijk” een buikgriep is en dat het binnen enkele dagen wel over zal zijn(????) maar dit is al vanaf de tweede dag na de prik, hij wordt s`nachts 4 à 5 keer wakker, na het eten van een kwart sneetje brood geeft hij dit ook weer over, de papfles die hij daarna krijgt wil hij na de helft opgedronken te hebben niet meer en een 1 uur daarna geeft hij een deel ervan weer over, hij heeft diarree, zijn gelaat is heel erg bleek, tot aan de tweede prik was hij een vrolijk jong, maar nu is hij jengelig hij wil niks meer, speelt niet meer zit maar stil te kijken, de vrolijkheid is weg.

  Ik vind dan ook dat die tweede prik pertinent niet nodig was geweest als minister Klink daar niet op had aangedrongen en de resultaten uit het buitenland had gevolgd, dan waren er nu duizenden kinderen gewoon vrolijk en nu moet je maar afwachten of het allemaal weer goed komt.

  Ik heb wel het gevoel dat er op de doktersforums en huisartsen de ouders die vragen hebben over de bijwerkingen aan het lijntje worden gehouden, daarmee wil ik zeggen dat ze niet toe willen geven dat het aan de bijwerkingen van de griepprik ligt en dat zij(arts) er zelf laconiek over doen, om zeker geen problemen te krijgen met de ouders.

 22. Dat is niet leuk om te horen van je kleinzoon Henk. Altijd naar als zo’n klein kindje zich niet lekker voelt.

  Op het gevaar af dat je mij ook schaart onder de mensen die je aan het lijntje houden toch het volgende.

  De symptomen (inclusief jengelig) lijken zoals jij ze omschrijft inderdaad op een buikgriep. Dat is erg lastig voor het kind en de ouders. Ik kan me goed voorstellen dat jij en de ouders zich zorgen maken.

  Wat verwacht je van de huisarts of de dokterspost? Het is in deze gevallen gewoon standaard procedure dat men ‘het even aankijkt’. In veel gevallen is het na een aantal dagen (en zeker bij kleintjes) weer ‘gepiept’ en is de buikgriep over. Als het langer aanhoudt kan men andere actie ondernemen.
  Dan is er nog je punt van bijwerkingen i.v.m. de vaccinatie. Je zegt het eigenlijk zelf al. Verschijnselen traden op na de griepprik. Dat wil niet zeggen dat het door de griepprik veroorzaakt wordt. Misschien is het wel een gevolg van combinatie van die twee; Verhoging en verlies van zin aan eten (zie bijwerkingentabelletje in mijn stukje) en buikgriep. Dat maakt voor wat betreft de actie van de huisarts eigenlijk niet uit. Gewoon even blijven aankijken.

  Met betrekking tot je opmerkingen over de tweede griepprik vindt ik dat de verantwoordelijkheid van de ouders. Ze hebben hiervoor gekozen. De antistoftiters zijn in je kleinzoon op dit moment optimaal. Twee keer kiezen voor een prik is ook twee keer (kleine) kans op bijwerkingen. Elk voordeel heb ze nadeel.

  Over het niet willen toegeven van ziekte als gevolg van de bijwerkingen van de griepprik door artsen herken ik me niet. Het is eigenlijk héél simpel voor wat dit betreft. Indien je een kind niet héél uitgebreid op alle mogelijke parameters onderzoekt weet een arts dat niet. Niet of het door de griepprik komt en ook niet of het niet door de griepprik komt. Dan is het m.i. ook onzin als zo’n arts gelijk zou beweren dat het door de prik komt.

  Heb je dit stukje van mij al eens gelezen Henk?
  https://cryptocheilus.wordpress.com/2009/10/31/vaccinatieangst/

  Als men zo veel kleine kinderen vaccineert is het heel normaal dat er een groot aantal een aantal dagen na de griepprik een buikgriep, een andere aandoening krijgt of zelfs zonder aanwijsbare reden sterft. Dat was ook gebeurd zonder dat er gevaccineerd was.

  Bijwerkingen of vermeende bijwerkingen kan je gewoon melden bij het LAREB:
  http://www.lareb.nl/pandemiemeldformulier/patient/melden.asp
  Gewoon doen hoor!

  Als besluit. Beterschap voor je kleinkind. Hopen dat hij voor de kerst weer ‘het mannetje’ is.

 23. wilmamazone says:

  http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/pg/2009/inhaalrondes-h1n1-vacinatie.asp?rss

  Data inhalen griepvaccinatie bekend

  De GGD’en zullen de komende weken op hun websites aangeven wanneer en waar hun inhaalronde plaatsvindt voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A. De ronde is bedoeld voor mensen die een uitnodiging hebben gekregen van de GGD, maar 1 prik gemist hebben.

  Het inhaalmoment vindt plaats in de week van 11 januari. In de uitnodigingsbrief van de GGD staat deze inhaalronde niet vermeld. Komt u in aanmerking voor het inhaalmoment? Kijkt u dan op de website van uw GGD wanneer de vaccinatie plaatsvindt. Of neem contact op met uw GGD.

  Voor wie zijn de inhaalrondes?
  De inhaalronde is alleen voor mensen die in november een uitnodiging van de GGD hebben ontvangen voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep) én:

  een prik gemist hebben in november, óf

  een prik gemist hebben in december.

  Beide prikken bij de GGD
  Wie de eerste prik bij de GGD gehaald heeft, kan voor de tweede niet bij de huisarts terecht. Dit omdat de huisarts met een ander vaccin prikt dan de GGD. De vaccins hebben wel dezelfde werking.

  Overmacht
  Een extra prikronde is nodig omdat een aantal ouders door overmacht 1 prik gemist hebben. Zo mochten mensen met meer dan 38 graden koorts, niet naar de GGD om de prik te halen. In december speelde bovendien het weer op. Door sneeuwoverlast was het soms lastig om naar de GGD te komen.

  Kinderen en huisgenoten
  De GGD’en vaccineerden in november en december kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar en huisgenoten van baby’s tot en met 5 maanden tegen Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep). De vaccinatie bestaat uit 2 prikken omdat dit beter en langer beschermt. Er is geen verschil tussen de eerste en de tweede prik, deze hebben dezelfde samenstelling.

 24. Carla says:

  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/43610/griepepidemie-voorbij-in-drenthe

  Griepepidemie voorbij in Drenthe 29-12-2009

  ASSEN – De Mexicaanse griepepidemie is voorbij in Drenthe. Dat melden verschillende gezondheidsorganisaties, waaronder de GGD in Drenthe. De piek was 148 zieken per 100.000 inwoners en dat is vorige week gedaald tot 44. Woordvoerder Alting van de GGD zegt dat de griepvariant weliswaar achteraf een milde is geweest, maar dat de maatregelen niet voor niets zijn genomen. De vaccinaties in Drenthe zijn een succes geweest. De eerste prikronde liet 75 procent zich vaccineren en in de tweede ronde 60 procent. Op 16 januari kan de tweede ronde nog worden ingehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: