ZonMw wil alwéér geld verspillen aan onderzoek naar alternatieve behandelwijzen

3128a0ca0dSemi-overheidsinstelling ZonMw won al in 2006 de Meester Kackadorisprijs omdat Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) terecht van van mening was dat ZonMw de kwakzalverij in Nederland bevorderde. Vandaag bleek dat na al die jaren het bord voor de kop nog steeds aanwezig is en men wéér het ergste kaf van het kaf van Alterneut & Co. wil gaan scheiden.

De commotie begon vanmorgen met dit artikel in Trouw: Arts moet alternatieve geneeskunde benutten

Onderzoeksorganisatie ZonMw bracht dit rapport uit met de hoogdravende titel: Signalement Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg.
Zorgprofessionals en patiënten ondersteunen initiatief voor kennisprogramma complementaire zorg staat op hun site te lezen.

(..)Naast Hopstaken hebben Martine Busch (Van Praag Instituut), Hans Jeekel (Erasmus MC) en Hans Kerkkamp (Atrium MC Parkstad) op persoonlijke titel zitting in deze stuurgroep. ‘Ons doel is inzicht krijgen in wat er in Nederlandse zorginstellingen wordt aangeboden en met welke effectiviteit’, vertelt Hopstaken. ‘Daarnaast moet deugdelijk onderzoek worden opgezet naar de positie en waarde van complementaire zorg.’

Volgens Trouw benadrukken de opstellers dat het niet hun bedoeling is schimmige kruidentherapieën en handopleggers de toegang tot de dokterskamer te geven. Het gaat alleen om complementaire zorg waarvan de effectiviteit bewezen is: het kaf moet van het koren worden gescheiden. Rotterdamse hoogleraar chirurgie Hans Jeekel, betrokken bij het rapport, doet opmerkelijke uitspraken waaronder:

Tegenstanders van alternatieve geneeskunde zeggen vaak dat van veel alternatieve zorg allang bewezen is dat het niet werkt. Zo is er bijvoorbeeld geen bewijs voor het homeopatisch principe van verdunning van giftige stoffen. “Dat zou best kunnen, maar zolang er nog geen goed onderzoek ligt dat dit bewijst, zou ik de homeopathie nog een kans geven”, zegt Jeekel.

Homeopathie nog een kans geven?! Toevallig ook vandaag: Another Damning Homeopathy Report

What will it take? That is the lingering question, one that has significant implications for the legitimacy and effectiveness of our professional and regulatory institutions.

Homeopathy is 100% pure nonsense. It is one of the so-called “alternative” medical systems that has absolutely no basis in reality. It is magic-based medicine. It is based on two-centuries-old pre-scientific ideas, bad guesses that turned out to be wrong.

The notion behind homeopathy is that illness is caused by a problem with the essence or life energy. Based on the idea of “like cures like” the homeopath must find a substance that is the match for the totality of symptoms, including personality traits and superficial details like eye color, and then give a magic potion which is created by diluting the matched substance out of existence – but the essence remains.
Homeopathy has no basis in medicine, physiology, chemistry, or even physics. It is one of the few claims about which I am willing to say, it cannot possibly work.

Unsurprisingly, when homeopathic products are tested in rigorous clinical trials, they don’t work. A review of systematic reviews of homeopathy concluded:

The findings of currently available Cochrane reviews of studies of homeopathy do not show that homeopathic medicines have effects beyond placebo

EenVandaag kwam vanavond met een gesprek over het onderzoek met hoogleraar chirurgie Hans Jeekel en acupuncturist Harm Elsinga. Daarnaast vertelt erevoorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij Cees Renckens over de ineffectiviteit van alternatieve geneeskunde. Zoals meestal gebruikelijk bij EenVandaag laat de uitzending te wensen over.

Het onderwerp ‘Alternatieve geneeskunde moet door artsen benut worden’ vond ook gretig aftrek in de virtuele kroeg NuJij met tot nu toe 681 reacties en er staan verdomd goede tussen het gebruikelijke gezwets.

In 2009 verscheen in MC al het artikel: Verspild subsidiegeld
ZonMw-onderzoek naar effect alternatieve behandelwijzen is zinloos

Ondanks enorme onderzoeksinspanningen is van geen enkele niet-reguliere behandeling de werkzaamheid aangetoond. Het doen van nog meer effectiviteitsonderzoek is dan ook volstrekt overbodig. Bij ZonMw is die gedachte kennelijk nog niet doorgedrongen.

Het is dat 1 april 2014 al voorbij is, anders zou je nog aan een grap kunnen denken, maar ZonMw houdt nog steeds van alternatieve geneeskunde.
Bijvoorbeeld Jan Marius Keppel Hesselink vindt dat uiteraard prachtig en vraagt zich af: Gaat het tij keren? En gaan sommige complementaire en alternatieve geneeswijzen regulier worden die effectief blijken te zijn? Als het aan ZonMw, sommige ziekenhuizen en artsen ligt wel.
Als het aan Catharina de Jong ligt absoluut niet:

Laten we de grenzen van wat onder medische zorg en onder gezondheidszorg valt schep houden. Het is begrijpelijk dat alternatieve behandelaars met hun medisch zinloze behandelwijzen graag willen schuilen onder de medisch paraplu en hopen op vergoeding via de zorgverzekering. Maar als IGZ al aangeeft dat alternatieve behandelwijzen formeel niet onder haar werkgebied valt dan moeten artsen het niet alsnog via de achterdeur binnenlaten.

ZonMw wil alweer geld verspillen aan onderzoek naar alternatieve behandelwijzen. Ik ken betere bestemmingen voor dat geld.

Daar sluit ik mij van harte bij aan.

Update 12 april 07:50
Laurens Dragstra met Niets nieuws onder de ZonMw

Een in meerdere opzichten dun rapport

Op het eerste gezicht heeft ZonMw met ‘Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg’ een kloek rapport afgeleverd. Het telt maar liefst 124 pagina’s. Schijn bedriegt echter: bijna honderd pagina’s worden ingenomen door een presentatie van de Amerikaanse voorvechter van integrative medicine Wayne Jonas, directeur van het Samueli Institute. Men was kennelijk dusdanig onder de indruk van zijn betoog dat de presentatie integraal opgenomen moest worden. Een ellenlange presentatie zonder bijbehorend verhaal is echter nutteloos en niet meer dan vervelende reclame. Van de overige pagina’s worden er nog vier ingenomen door een verslagje van een op 31 mei 2013 gehouden conferentie over complementaire zorg. Jonas mocht hier een voordracht houden. “Zoals verwacht bleek Jonas een belangrijke bron van inspiratie, kennis én potentiële samenwerking, en bepaalde hij zo mede het succes van de meeting”, zo kunnen we lezen. Overigens waren er maar 20 deelnemers aan de bijeenkomst, en 11 afzeggingen.

Het eigenlijke rapport beslaat, exclusief inhoudsopgave en managementsamenvatting, een schamele 13 pagina’s. Wat lezen we daar? Op het eerste gezicht hele verstandige dingen. Zo meldt ZonMw ten aanzien van het vergaren van kennis over complementaire zorg:…

32 Responses to ZonMw wil alwéér geld verspillen aan onderzoek naar alternatieve behandelwijzen

  1. Paul Stienstra says:

    Een betere bestemming? Probeer nou een af te komen van die regulier-medische kokervisie! Doe eens moeite om geïnformeerd te worden over zaken die buiten de comfort-zone te vinden zijn en klaarblijkelijk een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van mensen.

    Neem eens de tijd om naar de volgende docu’s te kijken, onbevangen en met een open blik:
    http://topdocumentaryfilms.com/cancer-forbidden-cures/
    http://topdocumentaryfilms.com/dying-to-have-known/

    En leg eens uit hoe de reguliere medische stand met het volgende weg kan komen:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630849
    Of hiermee:
    http://www.undergroundhealth.com/75-of-physicians-in-the-world-refuse-chemotherapy-for-themselves/

    Edit WMZ: uit wachtstand om 11:17

  2. Renate says:

    De reacties op Nujij beginnen in ieder geval wel redelijk. Ik moet zeggen dat ik weinig zin heb om 723 reacties te lezen, maar de eerste 9 zien er in ieder geval goed uit. Daarna komt een twijfelachtige reactie, gevolgd door een paar mensen die hun verstand in ieder geval nog niet kwijt zijn.
    Bij Kloptdatwel? begint de ons bekende Harry Smit weer met z’n gebruikelijke geblaat in het chat gedeelte;

    Vergeet die aantallen maar. De praktijken zitten barstensvol. Muziek werkt natuurlijk niet genezend, hooguit voel je je er goed bij. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat die professor ineens verstand van zaken heeft.
    Toch is het een enorme en hele belangrijke stap in de goede richting. Je zou kunnen zeggen dat met deze stap een hoeksteen uit het farmaceutische gebouw is getrokken. Wel laat overigens, want terwijl wij hier nog bezig zijn om het wiel uit te vinden rijden ze in Duitsland al in prachtige auto”s.

    Maar goed, we kunnen niet verwachten dat Harry Smit ineens verstand van zaken heeft.

    Edit WMZ: uit spamfilter om 11:18

  3. wilmamazone says:

    @ Paul Stienstra

    Wie hier broodjes aap denkt te kunnen komen verkopen, heeft het goed mis.

    En leg eens uit hoe de reguliere medische stand met het volgende weg kan komen:

    Dat is met oudbakken broodjes aap al hélemaal simpel:

    Maar 2.1 % van alle kankerpatiënten overleeft chemotherapie! Of: hoe verdraai ik wetenschappelijke gegevens in mijn eigen voordeel.


    Maar 2.1 % van alle kankerpatiënten overleeft chemotherapie! Of: hoe verdraai ik wetenschappelijke gegevens in mijn eigen voordeel.

    Weigeren artsen zelf chemotherapie?

    Op vrijwel elke website over alternatieve behandelingen voor kanker kom je de verontrustende mededeling tegen dat “uit onderzoek blijkt” dat 75% van alle artsen elke vorm van chemotherapie zou weigeren voor zichzelf.

    eindquote:

    Weigeren artsen zelf chemotherapie? Nee, zeker niet!

    Om het maar eens over echte kokervisie te hebben meneer Stienstra. U hebt zich nu al meer dan voldoende gediskwalificeerd!

  4. Hanneke te Winkel says:

    ‘’ Terwijl wij hier nog bezig zijn om het wiel uit te vinden rijden ze in Duitsland al in prachtige auto’s.” Wat een mooie uitspraak!
    Chirurg Hans Jeekel oppert (na zijn pensioen pas) in en buiten het ZonMw rapport een idee: muziek bij operaties gebruiken. Ja, hoor, dat is prima en dat gebeurt, in het buitenland al heel lang en frequenter dan in verkokerd Nederland. Vaak werkt het.
    Dagblad Trouw pikt het idee op, noemt dit net als Jeekel ‘’muziektherapie’’ en daarmee wordt deze erkende vaktherapie ineens in diverse media helemaal in de ‘’alternatieve’’ hoek gezet.
    Kennelijk weet niemand dat er, naast toepassing van muziek bij wijze van ‘’medicijn’’ (een ‘’pil’’ die door veel mensen in het dagelijks leven gebruikt wordt, zonder dat ze daar een dokter bij nodig hebben), ook muziektherapie bestaat, die al decennia deel uitmaakt van de reguliere gezondheidszorg in Nederland.
    Muziektherapie vergt een vierjarige hbo-opleiding. In onder andere gehandicaptenzorg, revalidatie, psychiatrie en zorg voor mensen met dementie en (andere) neurologische aandoeningen maken muziektherapeuten deel uit van behandelteams en leveren ze een gewaardeerde bijdrage aan diagnostiek en behandeling. Neurologische muziektherapie (NMT), gericht op cognitieve, sensorische en motorische disfuncties, is het meest geprotocolleerd en evidence based. Niet zo gek, op dit gebied is ‘’meten en weten’’ immers relatief eenvoudiger uit te voeren dan bijvoorbeeld op het gebied van emoties en gedrag. Een van de grondleggers van de NMT, Michael Thaut, hoogleraar in neurowetenschappen en in muziek, onderwijst en traint regelmatig in Nederland, in samenwerking met de opleiding Muziektherapie van het ArtEZ Conservatorium. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook buiten de neurologie al heel wat evidentie opgeleverd. Ook expertise moet trouwens niet onderschat worden. Helaas is de titel ‘’muziektherapeut’’ en ‘’muziektherapie’’ (nog) niet wettelijk beschermd, dus is er ook kaf onder het koren.

    Hanneke te Winkel, oud-docent geneeskunde

  5. Renate says:

    Er zit natuurlijk wel een verschil tussen muziektherapie in de psychiatrie en muziek bij operaties. Bij het laatste is het de vraag wat voor effect het heeft.

    Met muziektherapie in de psychiatrie heb ik wel ervaring, met name dat ik het verwijt kreeg dat ik muziek wilde maken, hetgeen niet de bedoeling was.

  6. wilmamazone says:

    Ik moet me er nog verder in verdiepen, maar hier alvast meer over o.a. de oorsprong van muziektherapie:
    http://www.parkinson-vereniging.nl/parkinson/behandelingen/aanvullende-therapieen/muziektherapie/

  7. wilmamazone says:

    Hanneke te Winkel:

    Muziektherapie vergt een vierjarige hbo-opleiding.

    Dit argument wordt vaker gebruikt in de kringen van Alterneut & Co, maar is zo goed als nietszeggend, jammer maar helaas.
    Onder mijn bovenstaande link:

    De HBO-opleiding in Enschede heeft een specialisatie neurologische muziektherapie (NMT) die aansluit op de internationaal erkende medisch wetenschappelijke onderbouwing van met name Michael Thaut.. Therapeuten met deze opleiding hebben kennis van de juiste technieken voor de behandeling van Parkinson.

    Dan hebben we het dus over Saxion en daar heeft ons Bram meerdere artikels over geschreven: http://geriatricare.wordpress.com/?s=saxion

    En dit stukkie uit 2010 licht ik er even uit: De CAM-therapeut zal Nederland wakker schudden! Maar laat me slapen tot het zover is. Of: hoe Bram in de bladen staat.

    Ik begin al een luchtje te ruiken, of nu beter gezegd wat wanklanken te horen, maar ik ben er nog niet helemaal uit wat muziektherapie betreft.

  8. wilmamazone says:

    Hanneke te Winkel:

    ‘’ Terwijl wij hier nog bezig zijn om het wiel uit te vinden rijden ze in Duitsland al in prachtige auto’s.” Wat een mooie uitspraak!

    En wat we sowieso moeten met iemand die een uitspraak van Harry Smit mooi vindt?!
    Dan heb je bij ons een binnenkomer om in te lijsten zeg maar. Al bij voorbaat minstens twee poten onder de eigen stoel uitgezaagd.

  9. wilmamazone says:

    O.a. MC kampt al dagen met hardnekkige storingen, dus voor alle duidelijkheid de hele reactie van Catharina de Jong:

    “1. Na 30 jaar onderzoek is er nog steeds geen overtuigend bewijs dat homeopathie of acupunctuur meer is dan een placebo. Het heeft geen zin om dat onderzoek nogmaals te herhalen.
    2. Het is prima dat de heer Jeekel een muziekje opzet tijdens de operatie, maar het is onzin om daar gezondheidsclaims voor de patient aan te koppelen. Muziek luisteren is leuk als ontspanning, maar noem het geen therapie.
    3. Mindfulness en meditatie zijn prima manieren van ontspannen (maar zou het beter zijn dan een middagdutje?). Deze bezigheden behoren tot de zelfzorg en het privedomein van de patient. Noem het geen therapie en medicaliseer het niet.
    4. Massage is een wellnessbehandeling. Leuk dat mensen, ziek of niet ziek, rapporteren dat ze zich beter voelen na een massage, maar het blijft wellness en dat moet je niet medicaliseren door het massagetherapie te noemen.
    5. We weten allemaal dat beweging goed is voor een mens. In beweging zijn en sporten valt ook onder de zelfzorg. Dat moet je niet medicaliseren door het bewegingstherapie te gaan noemen.

    Laten we de grenzen van wat onder medische zorg en onder gezondheidszorg valt schep houden. Het is begrijpelijk dat alternatieve behandelaars met hun medisch zinloze behandelwijzen graag willen schuilen onder de medisch paraplu en hopen op vergoeding via de zorgverzekering. Maar als IGZ al aangeeft dat alternatieve behandelwijzen formeel niet onder haar werkgebied valt dan moeten artsen het niet alsnog via de achterdeur binnenlaten.

    ZonMw wil alweer geld verspillen aan onderzoek naar alternatieve behandelwijzen. Ik ken betere bestemmingen voor dat geld.

    C.J. de Jong, anesthesioloog, AMSTERDAM – 09-04-2014 17:44

    (vet door mij)

    Naar muziek moeten luisteren die je niet mooi vindt, heeft iig als bijwerking dat je er gestoord van kunt raken. 😉

  10. Renate says:

    Deze reactie bij MC is ook heel mooi:

    “”Ook homeopathie moet volgens Jeekel een kans krijgen zolang er geen goed onderzoek ligt dat bewijst dat het niet werkt”.

    Nadat geen enkel serieus onderzoek de werkzaamheid van homeopathie heeft kunnen aantonen draait Jeeke1 de bewijslast voor het gemak maar om.
    Ik adviseer collega Jeekel zijn voetwratten met nuchtere urine aan te stippen zolang er geen goed onderzoek beschikbaar is dat dat niet werkt.”

    Jos Rensing, huisarts, den Haag – 09-04-2014 21:32

    Linkje:
    http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/143621/zonmw-meer-alternatieve-geneeskunde-inzetten.htm

  11. Renate says:

    De schrijver van deze reactie bij Trouw is toch wel heel aardig de weg kwijt:

    melle c.

    Zojuist las ik alle reacties. In enkelen ervan stond dat er in een medicijn iets van een werkzame stof moest zitten. Wat dat ook moge betekenen. Indien wordt bedoeld iets van een geneesmiddel, dan komen we in de bekende cirkel terecht. Want wat is dan een gemeesmiddel? Bij vaccinatie bestaat er volgens mij geen twijfel over de werkzaamheid, maar toch vinder we hier niets van een werkzame stof. Integendeel! Maar wel kan het lichaam nu zelf een werkzame stof maken. Het principe van homeopathie.

    Het verschil tussen homeopathie en vaccins is dat er in vaccins wel een werkzame stof zit, namelijk delen van de ziekteverwekkers (dood, of verzwakt) die het imuunsysteem aanzetten om bepaalde stoffen aan te maken, terwijl in homeopathie alleen water zit.

    (Ook deze reactie zal wel in het spambakje belanden, maar dat komt wel goed.)

    Edit WMZ: je zat er inderdaad weer in. Ga ik niet elke keer meer melden.

  12. wilmamazone says:

    Gepubliceerd op: 07-02-2012
    Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A4227

    http://www.ntvg.nl/publicatie/vergoeding-van-alternatieve-geneeswijzen-nederland-onbegrijpelijk/volledig

    Vergoeding van alternatieve geneeswijzen in Nederland: onbegrijpelijk

    Martijn W.F. van den Hoogen, Calin Popa, Lammy D. Elving en Jos W.M. van der Meer

    In een tijd waarin niet alleen artsen, maar ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de zorgverzekeraars steeds meer letten op de kwaliteit van de reguliere geneeskunde, is het opmerkelijk dat er nog veel niet wetenschappelijk onderbouwde alternatieve behandelwijzen worden geaccepteerd in Nederland. Hoewel overtuigend is aangetoond dat de meeste alternatieve behandelwijzen niet werken en dat wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid en effectiviteit ervan ontbreekt, vergoeden de zorgverzekeraars de gemaakte kosten vaak wel. Doordat de veiligheid van alternatieve behandelwijzen niet gegarandeerd is, zijn deze niet in het belang van de patiënt of de samenleving. Bovendien vormen alternatieve behandelwijzen een behoorlijke kostenpost voor de individuele patiënt. Door vergoeding van de kosten van niet of onvoldoende bewezen behandelingen meten de zorgverzekeraars met twee maten. Dit gaat ten koste van de vergoeding van andere, effectieve en bewezen behandelingen. Door gezamenlijke inspanning van beleidsmakers, artsen, IGZ en zorgverzekeraars kan hier verandering in komen.

    Schade door alternatieve en onbewezen behandelwijzen
    Wie een bepaalde behandeling toepast, moet met voldoende zekerheid weten of de behandeling effectief en veilig is. Zeker voor de patiënt is het toetsen van de veiligheid nog belangrijker dan het toetsen van de effectiviteit.

    Een van onze belangrijkste bezwaren tegen alternatieve behandelwijzen is het bijna volledig ontbreken van goede, open toetsing van de toegepaste behandelmethoden door de alternatieve behandelaars zelf. De meeste onderzoeken die door hen gepubliceerd worden op een eigen website of in een eigen boek bevatten methodologische fouten, zoals het verwarren van correlatie met causaliteit. Een poging van ZonMw om alternatieve artsen te scholen in gedegen wetenschappelijk onderzoek, mislukte enkele jaren geleden. Dit heeft veel overheidsgeld gekost (http://www.kwakzalverij.nl/1137/De_lekkende_geldkraan_van_ZonMw).

    Wij hebben onze bedenkingen bij een nieuw initiatief van ZonMw om meer aandacht te vragen aan beleidmakers voor onderzoek naar alternatieve behandelwijzen, ook al is het doel om onnodig gebruik van niet-effectieve of schadelijke zorginterventies aan banden te leggen (http://www.zonmw.nl/uploads/media/Signalement_Effectiviteit_compl_zorginterventies.pdf).

    Bij gebrek aan goede toetsing is het onmogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid van de behandeling en de betrouwbaarheid van een diagnosticum of een behandeling. Ondanks het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing zeggen veel alternatieve behandelaren dat hun behandeling veilig is. Vaak wordt daar het argument voor gebruikt dat de behandeling ‘natuurlijk’ of ‘lichaamseigen’ is. Tabak is echter ook een natuurlijk product en cortison en schildklierhormoon zijn lichaamseigen stoffen, waarvan het gebruik niet zonder meer veilig is.3

    Een poging van ZonMw om alternatieve artsen te scholen in gedegen wetenschappelijk onderzoek, mislukte enkele jaren geleden.

    Ja dat wisten we op deze site ook al:

    Onderzoek complementaire behandelwijzen in Nederland niet succesvol.

    Steeds maar weer hetzelfde liedje is best saai eigenlijk, om niet te zeggen strontvervelend.

  13. wilmamazone says:

    Vandaag in de Volkskrant, maar nog niet online:

  14. wilmamazone says:
  15. wilmamazone says:

    Inmiddels online:
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/14689/Pro-Contra/article/detail/3633596/2014/04/11/Acupunctuur-en-yoga-horen-thuis-in-de-behandelkamer-van-de-arts.dhtml

    Pro&Contra Nederlandse artsen moeten complementaire geneeskunde – zoals muziektherapie en acupunctuur – een kans geven, stelt onderzoeksorganisatie ZonMw in een rapport. Een waardevolle toevoeging? Ja, mits goed onderzocht, zegt Hans Jeekel. Nee, het werkt niet en kan gevaarlijk zijn, zegt Aliëtte Jonkers.

  16. Renate says:

    Ik had het al gelezen en het zal mij benieuwen wat de reacties zullen zijn. Ik vrees dat er wel weer het nodige bij zal zitten waar m’n broek van afzakt.

  17. wilmamazone says:

    Ik had nog wat op willen zoeken over die Martine Busch, directeur van het Van Praag Instituut, maar dat hoeft dus niet meer:
    http://kloptdatwel.nl/2014/04/11/tweehonderd-jaar-koninkrijk-der-nederlanden-en-wat-dat-te-maken-heeft-met-het-bijgeloof/#comment-1331606657

    Jan Willem Nienhuys • 3 uur geleden

    Misschien pas in het nieuws nadat deze column gereed kwam: Het recente rapport van ZonMW waarin bepleit wordt dat er meer onderzoek naar alto gedaan moet worden is geschreven door een commissie van vier personen: twee artsen die respectievelijk geëmeriteerd zijn en in een raad van een zieknhuisbestuur zitten, een econoom en Martine Busch, directeur van het Van Praag Instituut. Dat is dezelfde Martine Busch die categorisch weigert om haar eigen therapeutic touch (TT) met voor de hand liggende eenvoudige proefjes te onderzoeken en haar leerlingen sterk ontraadt deel te nemen aan zulke onderzoeken. Het kan wel worden uitgesloten dat ze niet precies weet wat er bij een van de weinige onderzoeken van TT, nota bene door een meisje van negen die een schoolproject deed, is uitgekomen.

    Zie:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Rosa

    De roep om meer onderzoek door deze commissie doet in dit verband wel heel erg onoprecht aan.

    Edit WMZ: link aangepast

  18. JennyJo says:

    Volgens mij klopt de link niet naar dat onderzoek van het meisje van negen. Of ben ik nou dom?

  19. Renate says:

    Nee, dat klopt. In het originele stukje is de link afgebroken, maar werkt ze wel, maar bij het kopiëren is kennelijk niet de volledige link meegekomen. Hier is hij:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Rosa

    Edit: uit spamfilter om 19:25

  20. wilmamazone says:

    JJ:

    Volgens mij klopt de link niet naar dat onderzoek van het meisje van negen. Of ben ik nou dom?

    Ik heb voor alle zekerheid de volledige link in het bericht van Jan Willem gezet.

    In 1996, Rosa saw a video of Therapeutic Touch (TT) practitioners claiming they could feel a “Human Energy Field” (HEF) emanating from a human body and could use their hands to manipulate the HEF in order to diagnose and treat disease. She heard Dolores Krieger, the co-inventor of Therapeutic Touch, claim that everyone had the ability to feel the HEF, and Rosa heard other nurses say the HEF felt to them “warm as Jell-O” and “tactile as taffy.” Rosa was impressed by how certain these nurses were about their abilities. She said, “I wanted to see if they really could feel something.”[1]

    Using a standard science fair display board, Rosa devised a single-blind protocol, later described by other scientists as “simple and elegant,” for a study she conducted at age nine for her 4th grade science fair. There were two series of tests. In 1996, …..

    update: ze hadden er zelf in 2011 al een artikeltje over:
    http://kloptdatwel.nl/2011/07/07/emily-rosa/

  21. Renate says:

    ZonMw lijkt een halfslachtige reactie op de commotie te hebben geschreven:
    http://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/reactie-zonmw-op-aandacht-signalement-complementaire-zorg/

    Het signalement van ZonMw over complementaire zorg heeft veel aandacht gekregen. Er zijn vragen gesteld over de rol en positie van ZonMw op dit gebied. Het doel van het ZonMw-signalement is (zoals het woord al impliceert) om discussie en debat aan te jagen. ZonMw is geen pleitbezorger voor complementaire zorg, wel voor gedegen wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

    Ik dacht dat er al behoorlijk wat onderzoek was gedaan, waaruit is gebleken dat het een en ander niet werkt.

    ZonMw wil zeer zeker niet alles laten onderzoeken. Veel onderzoek is al in het buitenland gedaan. Dit willen we in kaart brengen, maar zeer zeker niet overdoen. We moeten ons dus richten op hiaten en die vervolgens prioriteren.

    Welke hiaten?
    Volgens mij zijn alle dingen die in het voorgaande artikel genoemd zijn, al uit ten treure onderzocht.

  22. JennyJo says:

    O ja, nu weet ik weer, dat onderzoekje. Tja, dat toont volledig afdoende aan dat TT oliekoek is.

  23. wilmamazone says:

    Je kunt er niet vaak genoeg naar kijken. Nu speciaal voor Hans Jeekel:

  24. wilmamazone says:

    Artikel van een update voorzien met dit voortreffelijke artikel van Laurens Dragstra:
    http://kloptdatwel.nl/2014/04/12/niets-nieuws-onder-de-zonmw/

    Niets nieuws onder de ZonMw

  25. wilmamazone says:

    Kees Braam, wie kent hem niet?, snapt het weer eens niet:

    12 april 2014: Bron: ZonMW

    Ik denk dat onderstaand persbericht van ZonMW helder is en voor zichzelf spreekt. Zij pleiten voor een betere integratie van alternatieve, complementaire, aanvullende middelen en behandelingen in de praktijk van de reguliere arts. Zij nomene specifiek acupunctuur, yoga en mindfullnees, maar ik denk dat er wel meer is te onderzoeken op dat gebied. Uiteraard komt de antikwakbeweging weer in actie hierop, zie ook artikel in Trouw en in de Volkskrant hierover, maar wie kan er nu bezwaren hebben tegen deze uitgangspunten van ZonMW:…….

  26. wilmamazone says:

    Ook Orac wordt er moedeloos van. Het is niet alleen een Nederlands probleem:
    http://scienceblogs.com/insolence/2014/04/11/faith-healing-everywhere-in-medical-academia/

    Faith healing everywhere in medical academia

    Posted by Orac on April 11, 2014

    When I’m trying to demonstrate the utter implausibility and mystical pseudoscience behind so much of “complementary and alternative medicine” (CAM), which is now more commonly referred to (by its advocates, at least) as “integrative medicine,” I like to point to two examples in particular of modalities that are so utterly ridiculous in concept that anyone can understand what I’m talking about. For example, as much as I might deconstruct the nonsense that is acupuncture, discussing how “meridians” don’t exist, the “life force” known as qi whose flow acupuncture needles are claimed to redirect, and how clinical studies clearly demonstrate that acupuncture is no more than an elaborate, theatrical placebo, believers can still retort that needles are being stuck into the body and so maybe something’s going on there. It’s nonsensical, of course, to skeptics who have taken a close look at the science (or, more specifically, the lack thereof) behind acupuncture, but it sounds plausible to the average person who hasn’t looked into it. That’s why it takes some explanation.

    It’s also why homeopathy makes such a great example. Like many of my fellow supporters of science-based medicine, I’ve found that most people, including fellow physicians, medical students, surgical residents, nursing students, and nurses, don’t really know what homeopathy is. They thin it’s nothing more than herbal medicines. They don’t know the two principles of homeopathy, such as…………..

    eindquote:

    This entire exercise has depressed me mightily again. It does, however, tell me that I really should update my Academic Woo Aggregator, which has not been updated in quite some time. I only fear that the task will cause me to curl up in a fetal position and whimper at the extent that quackery has infiltrated bastions of academic medicine. If faith healing—which, let’s face it, is all that reiki is—can find its way into so many academic medicine centers, I almost fear that all hope is lost.

  27. wilmamazone says:

    Eindquote van laatste reactie in MC:

    Als ZonMw het gebruik van complementaire zorg als een maatschappelijk gegeven ziet, dat vraagt om wetenschappelijke aandacht, is dat correct. Alleen gaat het dan om onderzoek van de volkscultuur. En daar verdient juist het Meertensinstituut zijn brood mee. Ik kan niet wachten op de kaart die het gebruik van complementaire zorgvormen in Nederland in beeld brengt. En als ZonMw daarna over de resultaten van deze antropologie zijn licht laat schijnen en met een voorstel komt hoe deze zorg effectief, veilig en kostenefficiënt ingezet kan worden, is het vroeg genoeg.”

    Theo Duivenvoorden, verzekeringsarts, – 15-04-2014 10:10

    Wie net als ik Het Bureau van Voskuil doorgeploegd heeft (*gaap*), beseft ook dat het dan (gelukkig) wel even zou kunnen duren voordat ZonMw weer aan de beurt is. 🙂

  28. wilmamazone says:

    Ik kwam het nu toevallig tegen, dus ter kennisgeving:
    http://kruispunttv.rkk.nl/seizoenen/2014/afleveringen/13-04-2014

    Muziek kan mensen beter maken
    De muziek van Bach doet iets met mensen of je hem nu zelf zingt of er naar luistert. Professor Hans Jeekel, hoogleraar chrirurgie aan het Erasmus MC is een groot fan van Bach. Dat bracht hem tot de overtuiging dat muziek ook in de medische wereld gebruikt kan worden om mensen beter te maken. “Mensen herstellen sneller na een operatie als ze tijdens de ingreep hun lievelingsmuziek horen.” Professor Jeekel hoopt binnen een paar jaar het wetenschappelijke bewijs te vinden voor zijn stelling.

  29. wilmamazone says:

    Kreeg ik opeens een helder ogenblik. Nu Hans Jeekel er ook wat over zegt, wordt het hoog tijd om deze post van twee jaar geleden aan te vullen met ieders lievelingsmuziek nietwaar?:

    Muziekje bij?

  30. wilmamazone says:

    Pingback : Ik ben er nog niet helemaal uit of prof. Jeekel……..

  31. wilmamazone says:

    ZonMw kan alvast een hoop geld, tijd en moeite besparen met dit Australische homeopathierapport:
    `homeopathie werkt niet´

  32. wilmamazone says:

    Daar is hij weer, emeritus-hoogleraar chirurgie Hans Jeekel. Het is deze klassieke muziekgelovige gelukt het Erasmus MC Vriendenfonds, de vriendenclub van het Erasmus Medisch Centrum waar hij voor werkte, 37.500 euro te ontfutselen voor zijn onderzoek naar de invloed van `muziek op gezondheid´.

    Op de vriendendag op 14 juni in het Erasmus MC hield hij er een lezing over, onder de ambitieuze titel `Muziek als medicijn´.

    In dit ZonMw-rapport, dat pleit voor meer onderzoek op het gebied van de complementaire zorg, wordt naast acupunctuur, yoga en vitaminepreparaten als toekomstige heilige gralen in de gezondheidszorg ook muziektherapie genoemd. Het rapport noemt het hersenspinsel van Jeekel `Mozart-effect´.

    http://www.kwakzalverij.nl/1664/Vrienden_van_Erasmus_financieren_muziektherapie

    Het klinkt alweer niet als muziek in de oren……

Plaats een reactie