Simon Rozendaal: Ethisch dilemma bij immuuntherapie is dat het vooral werkt bij tumoren die deels door eigen schuld ontstaan

proxy.jpg Dat twitterde Rozendaal gisteren om zijn artikel in Elsevier te promoten dat op internet alleen tegen (een kleine) betaling te lezen is via Blendle.com. Omdat ook ik nieuwsgierig was en bleef hoe hij aan deze uitspraak kwam, maakte ik een account aan bij Blendle en kreeg gratis een tegoed van 2,50 waar nu 0,29 cent van gebruikt is. Voor het geld hoeft dus niemand het te laten om zelf toegang te krijgen tot het hele artikel. Er staan nog meer duidelijke illustratie’s dan deze die ik t.b.v. dit artikel van zijn twitterpagina heb geplukt.

Simon heeft ergens best wel zijn best gedaan om immuuntherapie bij kanker zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, maar dat zogenaamde ethische dilemma heeft hij louter hier vandaan:

Er zijn grote verschillen in vreemdheid tussen de soorten kanker. Tumoren die het gevolg zijn van een bombardement van sigarettenrook of ultraviolet zonlicht hebben veel meer mutaties verzameld dan tumoren zoals leukemie. Die zijn meer langs een ‘natuurlijke’, toevallige weg gegroeid.
En dus werkt immuuntherapie het best bij tumoren die oneerbiedig ook wel eigen-schuld-dikke-bult-kanker worden genoemd. De melanoomcel heeft van alle tumorcellen de meeste mutaties en vreemde eiwitten. En dus is het geen toeval dat de eerste successen zijn gemeld bij melanoom – de gemene huidkanker. Op de voet gevolgd door longkanker.

(Leukemie vormt overigens geen tumoren, maar is een kwaadaardige ziekte van het beenmerg waardoor het lichaam veel te veel witte bloedcellen aanmaakt. Ook functioneren ze dan niet goed. Een tumor is bij kanker een gezwel dat zich kwaadaardig (maligne) gedraagt.)

Pak ik even de intro van het artikel erbij, dat de bron van de opmerkelijke twitter blijkt te zijn:

Mens versus tumor: kunnen we toch winnen?
Wij hebben een leger dat ons tegen indringers beschermt. Helaas faalt dit bij tumorcellen, omdat die niet vreemd genoeg ogen. Immuuntherapie, dé medische doorbraak van deze tijd, versterkt de afweer en werkt het best bij tumoren die deels door eigen schuld ontstaan.

Simon Rozendaal
Kanker is anders dan welke ziekte ook. Het is geen inbreker zoals ebola, aids of tbc. Die worden veroorzaakt door aliens, engerds waarmee we vrijwel niets gemeen hebben. Bij kanker zijn het onze eigen cellen die niet meer in het gareel lopen, die rebelleren en naar God noch gebod luisteren. Dat maakt het zo moeilijk om kanker te bestrijden. Bijna elk middel dat de muitende cellen doodt, tast ook de nog gehoorzamende onderdanen aan.En dat vernuftige afweerstelsel dat ons lichaam dag in, dag uit beschermt tegen bacteriën, virussen, schimmels en ander microscopisch gespuis, weet niet wat het met kankercellen aanmoet. Het aarzelt: ja, die cellen zien er misschien een beetje vreemd uit, maar ze horen bij ons. Ze ruiken raar, maar ze deugen. Ja, toch?
Nee. Kankercellen waren brave onderdanen, maar zijn na de muiterij gemener dan welke indringer ook.
Gelukkig is er (weer) goed nieuws van het kankerfront. Sinds kort zijn onderzoekers in staat om ons eigen afweerleger terzijde te staan in de strijd tegen de ontspoorde cellen. Het is een van de revoluties van deze tijd en het gaat hard. ‘U bent uitbehandeld,’ zo kreeg Hein Jambroers te horen. Maar nee. Dankzij immuuntherapie is zijn tumor verdwenen. Het slaat nog niet bij iedereen aan, maar wat niet is, kan komen. Dit nieuwe tijdperk is pas net begonnen.

Jammer dat Rozendaal zonder goede reden voor de insteek van een ethisch dilemma heeft gekozen. Nu klinkt het net alsof de ene kankerpatiënt meer recht op genezen -of verbeteren- heeft/zou moeten hebben dan de ander. Dat is een gevaarlijk hellend vlak met van allerhande consequenties waar ik in ieder geval niet eens aan zou willen denken.

( het zou aanvullend ook nog kunnen dat Rozendaal het er kort met de haren bij gesleept heeft vanwege zijn reactie –ook al zo’n uiterst vreemde twitter– op een heel ander onderwerp dat begin dit jaar voor de nodige commotie zorgde.)


‘Immunologie is de toekomst’ werd al in 2010 geschreven in bijvoorbeeld Medisch Contact.

Het AvL heeft een hele pagina over immunotherapie en deze quote geeft al aan dat het nog lang geen gelopen race is wat genezen betreft:

Soms is immunotherapie voldoende om de kanker onder controle te houden, maar vaker wordt immuuntherapie gebruikt om de werking van chemotherapie te versterken. De meest voorkomende toepassing van immunotherapie is echter als palliatieve behandeling om klachten te verminderen en de levensduur van een patiënt te verlengen.

Gepubliceerd op 26 jan. 2014
Immunotherapie is een veelbelovende nieuwe therapie bij kanker. Het vooraanstaande vakblad Science riep het uit tot wetenschappelijke doorbraak van 2013. Maar wat is immunotherapie nu eigenlijk? En voor wie is het geschikt? Kankeronderzoek Ton Schumacher en arts John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek leggen het uit.

Simon Rozendaal heeft het ook over de doorbraak van het jaar 2013. Hier de berichtgeving van toen bij Kennislink:

Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science heeft immuuntherapie tegen kanker uitgeroepen tot doorbraak van het jaar 2013. Deze behandeling is erop gericht om het afweersysteem van de patiënt te versterken zodat het de strijd aan kan gaan met kanker. Dit jaar is uit klinische tests gebleken dat sommige patiënten baat hebben bij de nieuwe therapie.

door Elles Lalieu

De belangrijkste quote in haar artikel vind ik deze:

Geen wondermiddel

De eerste klinische tests met immuuntherapie zijn dus een succes, maar volgens Science moeten we wel oppassen dat de behandeling geen hype wordt. De therapie is op dit moment slechts voor een klein deel van de kankerpatiënten binnen bereik en zorgt bij een nog kleiner deel echt voor verbetering. Een wondermiddel tegen kanker is het dus nog niet.

Er zijn uiteraard altijd figuren die er toch een hype van proberen te maken, of er anderszins een slaatje uit proberen te slaan, maar dat is een ander hoofdstuk.

Er valt zodoende nog meer te zeggen over immunotherapie, maar hier wil ik het voor nu bij laten.

[artikel laatst bijgewerkt op 26 febr. 07:10]

5 Responses to Simon Rozendaal: Ethisch dilemma bij immuuntherapie is dat het vooral werkt bij tumoren die deels door eigen schuld ontstaan

  1. Pingback: Dubbel fout: Mark Bos misbruikt immunotherapie bij kanker als reclame voor zijn eigen toko dat fabeltjes verkondigt over het immuunsysteem | Cryptocheilus Weblog

  2. wilmamazone says:

    Longarts Wanda de Kanter over eigen-schuld-dikke-bult-kanker n.a.v. een vraag daarover. Alleen al deze opmerking/koptekst van De Kanter kan Simon Rozendaal alvast in zijn zak steken:
    Eigen schuld, dikke bult? Vooroordelen en onverschilligheid door domheid: lekker makkelijk

    http://www.nederlandstopt.nu/index.php?id=109

    De feiten.

    Longkanker is van alle kankers killer nummer 1 in Nederland: er gaan meer vrouwen dood aan longkanker dan aan borstkanker. Het aantal vrouwen met longkanker is de laatste 10 jaar verdubbeld.
    Feit is dat 15 -20 % van hen nooit gerookt heeft.
    Feit is ook dat van de overige 80 % , minstens de helft het roken al(lang) gestaakt heeft, vaak met veel moeite en begeleiding. Van de mensen die dan nog over blijven zal een gedeelte alsnog stoppen. Het aantal actieve rokers op het moment van diagnose is dus relatief klein. En eerlijk gezegd, een overgroot deel van de mensen met longkanker heeft op het moment van diagnose al uitzaaaiingen. Om dan al te zeer aan te dringen op stoppen met roken is mij zelfs een brug te ver……

    77% van de mensen met longkanker die gerookt hebben voelt zich schuldig, de familie vindt hen schuldig. Ingegeven door de stupide gedachte dat een verslaving een vrije keuze is, “weloverwogen” gemaakt op een leeftijd van 12 jaar. Het concept “vrije keuze” is een brainwash, 50 jaar lang door de tabaksindustrie geplant. Van “ liberation sticks” tot de illusie van emancipatie als een vrouw gaat roken.

    Verslaving, geen vrijheid

    Roken is net zo verslavend als cocaïne en heroïne. Ratjes die verslaafd zijn geraakt, kiezen eerder voor nicotine dan voor voedsel, tot de dood er op volgt.(..)

    eindquote:

    Laten we stoppen met het blamen en shamen van de patiënten, maar actief onze kinderen, onze toekomst gaan beschermen: door kennis middels campagnes , minimum prijs afspraken, beperken van marketing punten en het afschaffen van reclame gericht op kinderen. Laten we de ouders een handje helpen.
    Stop stigma, ken de feiten en toon compassie.

  3. Renate says:

    Roken wordt ook door rokers maar wat vaak als een keuze gepresenteerd. Ze zijn wel verslaafd, maar lijken dat zelf misschien niet zo te zien. Dat is misschien ook een reden waarom er wat al te gemakkelijk ‘eigen schuld, dikke bult’ wordt geroepen. En misschien kennen we allemaal wel het verhaal over iemand die op een bepaald moment besloot te stoppen met roken en dat ook in een keer zonder problemen deed. Daarnaast is er ook het idee dat alles een eigen keuze is.

  4. wilmamazone says:

    @Renate

    Je hebt gelijk, maar waar het mij nu om en over gaat is deze twitter van Rozendaal van begin jan. die ik ook in mijn artikel hierboven benoemde:

    Kankerpreventie en de zoveelste open deur van het KWF over gezonde leefstijl

    Simon Rozendaal @Simon_Rozendaal · 22 u 22 uur geleden

    Kanker pech? Onder deskundigen circuleert de term ‘eigen-schuld-dikke-bult-kanker’. Binnenkort groot in @elsevier

    Deskundige Wanda de Kanter doet daar aantoonbaar dus niet aan mee en tot nu toe heb ik geen enkele kankerdeskundige kunnen vinden die iets in die richting beweerde. Rozendaal deed bewust aan stemmingmakerij of wat?

  5. Renate says:

    Inderdaad, maar dat gebeurt wel vaker. Zie ook de discussie over te voorkomen kankers.

Plaats een reactie